Brak kultury - ale z której strony? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-29, 12:48   #31
sine.ira
BAN stały

Dot.: Brak kultury - ale z której strony?

Cytat:
Napisane przez klempaa Pokaż wiadomość

Zgadzam się, aczkolwiek Autorka również weszła w tą "grę".
Ojciec powiedział coś chamskiego, a ona zamiast powiedzieć "Proszę pana, nie życzę sobie, żeby pan do mnie mówił w ten sposób" i tym miłym akcentem zakończyć wizytę, uciekła sobie popłakać. A ojciec ma co chciał.

Autorko, przeprosin to Ty się nie doczekasz raczej - na Twoim miejscu zostałabym przy znacznym ochłodzeniu kontaktów i powaznej rozmowie z Twoim facetem - na temat tego, ze powinien się od ojca odciąć. Możliwe, że będzie potrzebował do tego po przeżyciach z dzieciństwa pomocy psychologa (bo póki co doskonale wchodzi w rolę ofiary), ale próbować warto.
No tak, pisałam o tym wcześniej.

Co do konieczności odcięcia się od ojca przy pomocy psychologa też się zgadzam.
Wyprowadzić się z mieszkania rodziców, które ojciec swobodnie "najeżdża" kiedy ma chęć, poszukać czegoś na własną rękę, a mamę i babcię zapraszać do siebie.
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-29, 12:50   #32
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
No jak gdzie byłam, chodziłam po lekarzach, nie. Co innego można robić w moim wieku
Od razu mówię, że od poniedziałku zniknę na dłużej gdyż ponieważ bo będę się hospitalizować (to może nawet zniknę na zawsze jak mnie tam zagłodzą np. ). Także ten.

No i się zgadzamy znowu. Dlatego tak lubię czytać Twoje posty Co do wkręcania sobie kompleksów na punkcie rozmiaru 38 też

Kurcze, no to będę trzymać kciuki.
ja w swoim wieku już nawet nie chodzę- co będę lekarzy rozśmieszać.
Serio- trzymaj się i nie daj tam.

Nie ma Wi-Fi w szpitalach? Przynajmniej byś mogła się oderwać myślami od kłopotów.
Taki np. wąteczek o higienie porannej polecam - postawi Cię na nogi lepiej niż medycyna.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-29, 12:55   #33
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Kurcze, no to będę trzymać kciuki.
ja w swoim wieku już nawet nie chodzę- co będę lekarzy rozśmieszać.
Serio- trzymaj się i nie daj tam.

Nie ma Wi-Fi w szpitalach? Przynajmniej byś mogła się oderwać myślami od kłopotów.
Taki np. wąteczek o higienie porannej polecam - postawi Cię na nogi lepiej niż medycyna.
Dziękuję
Tym razem trafiłam na naprawdę fajnych lekarzy. Jakby ktoś leżał w Bizielu w Bydzi (w najbliższych dniach) na reumatologii to niech da znać, zacieśnimy więzi pośród szpitalnych łóżek
O Wi-Fi nic nie wiem, ostatnio jak leżałam w szpitalu to z luksusów był tylko telewizor na monety.
Przepraszam autorkę za OT, mam nadzieję, że wybaczy starej pudernicy.
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-29, 13:10   #34
BabyLive
Raczkowanie

Mam niestety takiego teścia. Może nie tak złośliwego, ale jednak dość upierdliwego, żeby zniszczyć sobie dzień. Nieraz tak głupio chlapnie, że pożal się Bosze! ale ma się za super faceta, ojca, dziadka itd. I mój błąd to taki, że od początku nie ucinałam głupich uwag i komentarzy, debilnego zachowania, chociaż nie tak łatwo zmienić cokolwiek u takiego starego wygi. Sposób to tak jak pisały dziewczyny - jeśli się zdarzy taka sytuacja to od razu reakcja, krótki i konkretny komunikat. A na faceta się nie złość - niewyobrażalnie ciężko z kimś takim słowo zamienić... to taka trauma... ja i mój mąż odzywamy się tylko w razie najwyższej koniecznośći - zero rozmów, wiedzy o nas, naszej sytuacji. A i tak jak mamy tam jechać to mi się już robi niedobrze. A jak mam o coś poprosić to aż mnie ściska w żołądku. Spróbuj ograniczyć rolę tego pana w swoim życiu do minimum.
BabyLive jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-29, 13:39   #35
201611241302
Konto usunięte

Jak ktoś cię obraża, to masz prawo mu zwrócić uwagę chociażby nie wiem kim był i tyle. Nie uciekać i płakać tylko powiedzieć, że ten komentarz był niegrzeczny.

Niestety, ale cham pozostanie chamem. Nic nie zrobisz.
201611241302 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-29, 15:05   #36
jocelyne mary
Raczkowanie

Cytat:
Trzeba to konsekwentnie olewać i za grosz nie dawać odczuć takiemu frustratowi, że sprawił przykrość. Mogłaś tak postąpić wtedy przy stole kiedy stary pocisnął ci tą nadwagą. A tak - zrobiła się afera z wychodzeniem z pokoju i robieniem całego szoł.
Generalnie wszyscy tam jesteście z deka nadwrażliwi, zalecam więcej luzu i cóż...chłodnego dystansu w relacji z osobami, które nie są Ci tam w tej rodzinie zbyt przychylne. Niepotrzebnie próbujesz się wkupić w łaski osób, które ewidentnie coś do ciebie mają. To niech mają. Skupiaj się na tych, których lubisz i z nimi podtrzymuj dobry kontakt. Nic na siłę, a swój honor też trzeba mieć.
Co racja, to racja. Zgadzam się w 100%.
jocelyne mary jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-29, 16:29   #37
ulicznica
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to ulicznica

Zachowuj się tak, żeby nie mieć sobie nic do zarzucenia w tych "kontaktach". Jeśli już chcesz i musisz tam jeździć, to ograniczaj kontakt do dzień dobry i do widzenia, bez żadnych ceremonii, prób zaprzyjaźnienia się.
To jest człowiek z gatunku tych, którzy nie przepraszają i nigdy nie poczują się głupio w związku z gafami, jakie robią.
Niepotrzebnie pokazałaś mu, że Cię zabolało. Zachowałaś się jak dziewczynka, a nie dorosła kobieta, która zapytałaby chociaż, żeby powtórzył co powiedział, bo chyba nie "DOSŁYSZAŁAŚ".
A facet, póki jest uzależniony od ojca, nie postawi mu się w swojej, a co dopiero Twojej sprawie, więc nie miałabym do niego pretensji, kiedy ojciec to chodząca patologia.
Z patologią się nie dyskutuje i nie daje odczuć, że gnojenie Cię na Ciebie działa, pokazałaś mu, że jesteś kolejną osobą, która się go boi, a nie kimś spoza rodziny do kogo wypadałoby mieć jakiś grzecznościowy dystans. Nie bierz jego słów do siebie, nie ma sensu.

KSIĄŻKOWE NOWOŚCI W WĄTKU - KLIK!

Biżu i ciuchy M, L, XL

"Bo gdy Bóg zamyka drzwi, otwiera okno..."

Edytowane przez ulicznica
Czas edycji: 2012-06-29 o 16:30
ulicznica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-29, 20:19   #38
33owieczka
Zadomowienie

Od chłopaka, który od ojca dostał tyle złego nie wymagaj, że mu się postawi. Jeszcze nie teraz. Może kiedyś, gdy sam dojrzeje, rozwinie skrzydła i uniezależni się.
Ty natomiast zachowaj z ojcem TŻa chłody dystans, nie olewaj go, ale nie zauważaj, żegnaj się wychylając się z przedpokoju rzucając w jego kierunku "do widzenia".
I niem oczekuj przeprosin, byłabym zdziwiona mocą matki TŻ, gdyby do nich doszło

Wiem, że pisze długie posty, jednak skracając je w cytatach postaraj się nie zgubić sensu.
Przykład:
"Monika nie jest zwolennikiem kary śmierci"
Cytat
Cytat:
Monika jest zwolenikiem kary śmierci"

33owieczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-29, 21:29   #39
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Wg mnie troche histeryzujesz. Fakt ojciec chłopaka zachował sie jak burak, ale Ty w sumie z dramatyczną ucieczką do pokoju tez niezbyt. Wystarczyło powiedziec, ze to, co mowi miłe nie jest i sama sie sobie podobasz, zamiast wpadac w histerię. I finito, sorry, ale dla tescia mozesz byc gruba i dla niektórych osob, czy jestes, czy nie jestes, ich sprawa, co myslą. Nie kazdy bedzie myslec o Tobie dobrze i tyle. Ja odebrałąm jego gadkę bardziej o wypytywanie, czy to aby nie ciąza jest przyczyną Twojego braku apetytu i byc moze wiekszej wg niego wagi.
Moim zdaniem powinnas sobie tescia odpuscic, kontakty z nim, nie wymagac od chłopaka "bronienia " Cie przed ojcem, który de facto jakos specjalnie Cie nie obraził (przynajmniej na poczatku, bo potem zignorował, co wg mnie było gorsza obrazą), ale chłopak tez nie ma wpływu na to, czy jego rodzice Cie lubią, sama powinnas była sie w tej sytuacji "obronic" i powiedziec, co myslisz. Jezyka nie masz, czy co, ze uwazasz, ze to chłopak ma przemawiac za Ciebie?

Sine duzo zdrówka Ci tez zycze! Trzymaj sie dziewczynko

Edytowane przez Gwiazdeczka1978
Czas edycji: 2012-06-29 o 23:11
Gwiazdeczka1978 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-29, 21:48   #40
TmargoT
Zakorzenienie

na przyszłość nie pozwól sobie na takie traktowanie i od razu powiedz o cię boli.

ja tak zrobiłam przy teściowej .byla chwilka konsternacji,ale za chwilę otrzymalam przeprosiny.pewnie obrobiła mi ,ale co tam,liczy się efekt końcowy
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-29, 21:53   #41
ulicznica
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to ulicznica

To nie jest burak, któremu brak wychowania i strzela gafy - to jest typ agresora, on to wszystko robi celowo i świadomie, po co się wdawać w jakieś dyskusje na temat tego, co on uważa, i czy autorka ma grubą d.pę czy nie ma?

KSIĄŻKOWE NOWOŚCI W WĄTKU - KLIK!

Biżu i ciuchy M, L, XL

"Bo gdy Bóg zamyka drzwi, otwiera okno..."
ulicznica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-29, 22:17   #42
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję
Tym razem trafiłam na naprawdę fajnych lekarzy. Jakby ktoś leżał w Bizielu w Bydzi (w najbliższych dniach) na reumatologii to niech da znać, zacieśnimy więzi pośród szpitalnych łóżek
O Wi-Fi nic nie wiem, ostatnio jak leżałam w szpitalu to z luksusów był tylko telewizor na monety.
Przepraszam autorkę za OT, mam nadzieję, że wybaczy starej pudernicy.
trzymaj się Sine i wracaj do zdrowia
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-29, 23:07   #43
miziurina
Przyczajenie

Przeczytałam całą dyskusję, żeby dokładnie poznać kontekst i powiem Ci, że rozumiem Twoje postępowanie w 100%.
Po pierwsze sama bym się mogła popłakać w podobnej sytuacji. Jeśli ktoś jest wrażliwy to choćby nie wiem jak z tym walczył to nie wygra.
Po drugie moim zdaniem pokazałaś, że jesteś lepsza, mądrzejsza i bardziej kulturalna (choć ten typ nie ma za grosz kultury, więc nie wiem czy słowo "bardziej" tu pasuje) wychodząc z inicjatywą przy pożegnaniu. Wszyscy, którzy to widzieli (np. szwagier czy mama chłopaka) na pewno pomyśleli o Tobie dobrze.
Także moim zdaniem jesteś ok w tej całej chorej sytuacji.
Co do ojca chłopaka - nie wiem skąd się biorą tacy ludzie... Masakra po prostu i dziwię się, że nie wypaliłaś mu równie chamskim tekstem (ale pokazałaś klasę tym samym). Ja bym pewnie powiedziała, że może i jestem gruba, ale mogę schudnąć i wyglądać świetnie, a on jest stary i już raczej nie odmłodnieje W każdym razie zalecam się odciąć od niego, chociaż oczywiście to jest przykre, bo każdy chciałby, żeby w "rodzinie" wszystko było super...
Co do Twojego lubego to uważam, że on przede wszystkim powinien zerwać kontakt z ojcem. Po tym wszystkim co mu zrobił, dziwię się, że w ogóle może na niego spojrzeć. Przecież to, co opisywałaś to czysta patologia! Jedna rada - jak najszybciej się usamodzielnić i olać "tatusia", który na starość będzie sobie pluł w brodę, że chociażby nie poznał wnuków (zaręczam!). Nawet kosztem tego, że Twojemu chłopakowi będzie ciężej bez pomocy rodziców, ale trzeba mieć swój honor!
Mam nadzieję, że się jakoś ułoży wszystko i nie osiwiejesz przy tym ;/
miziurina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-29, 23:16   #44
pandepilator
Raczkowanie

nie jeździć.
Stary 2012-06-29, 23:39   #45
chwast
Zakorzenienie

W życiu już bym się tam nie pojawiła.
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości