Oleje i olejki do włosów, część VI - Strona 68 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-01, 13:35   #2011
Fencze
Rozeznanie

Dot.: Oleje i olejki do włosów, część VI

dziewczyny, pięknie dziękuję Trzeba próbować jednak na sobie
Stary 2012-07-01, 14:03   #2012
Loouisse
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez versatille Pokaż wiadomość
Coś takiego jak CETEARYL ALCOHOL to substancja nawilżająca:
http://www.kosmopedia.org/encykloped...l_alcohol,298/
Są osoby, które panikują, bo w Isanie jest alkohol i na pewno wysuszy im włosy A to głupota.

Poza tym w Alterze znajdują się też ALCOHOL i PARFUM jednak oznaczone gwiazdkami (że są to naturalne składniki)

la figa ma rację. Po co tworzyć maskę przepełnioną naturalnymi olejami i dodać do niej substancje wysuszające
Alkohol to alkohol, co z tego że pochodzenia naturalnego?

U mnie kosmetyki naturalne z alkoholem pochodzenia naturalnego zamiast konserwantu powodują, że naczynka są bardziej widoczne, a po systematycznym używaniu skóra się przesusza i zaczyna wydzielać więcej sebum. Kosmetyki do włosów Alterry chyba też mogą podsuszyć, bo jak używałam i szamponu i odżywki, to zauważyłam że włosy staly się szorstkie i dlużej swieże, co pewnie oznacza że te kosmetyki je lekko podsuszyły, ale oczywiście nie wiem na 100% czy powodem jest alkohol w składzie. Może co innego to spowodowało, np. słońce albo inny czynnik.

Pytanie: po co substancja wysuszająca w odżywce? W związku z tym, że potencjalni konsumenci takich kosmetyków mają fioła na punkcie konserwantów, silikonów, parabenów itp. (nie chcę nikogo obrazić, sama nie używam silikonów) W takiej sytuacji mądrze myślący producent nie wrzuci tego do produktu, ale przecież musi czymś go zakonserwować. Wlewa więc alkohol, ale obowiązkowo "pochodzenia naturalnego", coby klient się nie wystraszył za bardzo. Nieważne, że to ALKOHOL, ale klientka czuje się uspokojona, bo jak naturalny to na pewno zdrowy. Tak to wygląda z punktu widzenia producenta, który musi zarabiać, czyli trafiać w gust swoich klientów, inaczej by z torbami poszedł. Swoją drogą, gdyby kazdemu alkohol szkodził, toby nikt tych kosmetyków nie kupował. Stąd wniosek, że trzeba na sobie wypróbować.
Loouisse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-01, 14:25   #2013
fluoxetine
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Loouisse Pokaż wiadomość
Alkohol to alkohol, co z tego że pochodzenia naturalnego?

U mnie kosmetyki naturalne z alkoholem pochodzenia naturalnego zamiast konserwantu powodują, że naczynka są bardziej widoczne, a po systematycznym używaniu skóra się przesusza i zaczyna wydzielać więcej sebum. Kosmetyki do włosów Alterry chyba też mogą podsuszyć, bo jak używałam i szamponu i odżywki, to zauważyłam że włosy staly się szorstkie i dlużej swieże, co pewnie oznacza że te kosmetyki je lekko podsuszyły, ale oczywiście nie wiem na 100% czy powodem jest alkohol w składzie. Może co innego to spowodowało, np. słońce albo inny czynnik.

Pytanie: po co substancja wysuszająca w odżywce? W związku z tym, że potencjalni konsumenci takich kosmetyków mają fioła na punkcie konserwantów, silikonów, parabenów itp. (nie chcę nikogo obrazić, sama nie używam silikonów) W takiej sytuacji mądrze myślący producent nie wrzuci tego do produktu, ale przecież musi czymś go zakonserwować. Wlewa więc alkohol, ale obowiązkowo "pochodzenia naturalnego", coby klient się nie wystraszył za bardzo. Nieważne, że to ALKOHOL, ale klientka czuje się uspokojona, bo jak naturalny to na pewno zdrowy. Tak to wygląda z punktu widzenia producenta, który musi zarabiać, czyli trafiać w gust swoich klientów, inaczej by z torbami poszedł. Swoją drogą, gdyby kazdemu alkohol szkodził, toby nikt tych kosmetyków nie kupował. Stąd wniosek, że trzeba na sobie wypróbować.
Od wysuszania włosy na pewno nie robią się dłużej świeże. Wysuszanie powoduje szybsze przetłuszczanie skóry, tak samo twarzy (co sama napisałaś), jak i skalpu.
Co do złego działania alkoholu - co kto lubi. Ja wolę mieć w składzie alkohol, który w najgorszym wypadku podsuszy (a jeśli coś takiego zaobserwuję to wystarczy zadbać o dodatkowe nawilżenie) niż cały arsenał chemii, która powoduje, że jesteśmy społeczeństwem alergików, chorujących na raka (w dużym uproszczeniu oczywiście). Poza tym między alkoholem, a np. dmdm hydatoniną o udowodnionym działaniu rakotwórczym jest jeszcze dużo innych konserwantów. Czyli jak zauważyłaś - każdy musi sam zdecydować, co dla niego dobre.
176/56
fluoxetine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-01, 14:42   #2014
Loouisse
Rozeznanie

Dziewczyny, może mi coś doradzicie.

Od 3 lat używam oleju na włosy, z różną regularnością. Na początku efekty były widoczne, ale teraz mam wrażenie że włosy są suche. Teoretycznie mam skórę głowy przetłuszczająca się, a włosy maja długość do brody (wcześniej byly do ramion). Możliwe że kosmetyki do mycia je podsuszyły, ale efekt powinien być zneutralizowany przez oleje. Tymczasem nie widzę za bardzo żeby po zmyciu oleju wlosy były miękkie, błyszczące itp. Sa caly czas szorstkie i sztywne, co może nie jest złe bo dlużej są świeże i wyglądają jakby było ich więcej, ale zapuszczam, i nie podoba mi się perspektywa długich, suchych wlosów.

Czy może zlych olejów używam?
- próbowałam Vatiki, ale efekt był żaden, więc oddałam koleżance
- używałam wszystkich rodzajów Alterry
- winogronowego
- lnianego
- z orzechów włoskich

Kojarzycie może, czy coś może być nie tak z tymi olejami? Pamiętam że używałam kiedyś Amli i ta była ok, ale wystrszyłam się parafiny i przeszłam na bardziej naturalne. No i zapach mnie męczył.

Co do porowatości, to nie umiem określić (probowałam metody z tonięciem wlosów, ale wydaje i się, że zawsze wlos będzie się unosił na wodzie). Wydaje mi się, że dawniej miałam mniej porowate niż teraz, bo nie czułam oporu jak przesuwałam palec po włosie, a teraz czuję nierówności.

---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ----------

Cytat:
Napisane przez fluoxetine Pokaż wiadomość
Od wysuszania włosy na pewno nie robią się dłużej świeże. Wysuszanie powoduje szybsze przetłuszczanie skóry, tak samo twarzy (co sama napisałaś), jak i skalpu.
Z tym nie mogę się zgodzić. Twarz na początku też miałam matową i suchą, dopiero po dluższym czasie zaczęła produkować więcej sebum. Ze skórą głowy może być podobnie.
Obecnie mam wlosy dluzej świeże i suche w dotyku i nie ma to nic wspólnego z głową, bo może po prostu łój rozprowadza się wolniej na włosy. Myję glowę codziennie, jak z lenistwa nie umyję, to owszem włosy same w sobie nie wyglądają źle, ale przy nasadzie są oklapnięte i glowa mnie swędzi. Więc nie jest wykluczone, że skóra głowy jest taka jak zawsze, tylko wlosy bardziej suche.
Stary 2012-07-01, 15:14   #2015
Mademoiselle_Pauline
Wtajemniczenie

Loouisse czym myjesz włosy ? używasz od czasu do czasu szamponu z SLS ?
karmimy psiaki
Insta
8tracks
Mademoiselle_Pauline jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-01, 15:18   #2016
Ewlyn
Zakorzenienie

Cześć
Od 3 tygodni podczytuję watek, ale chyba nie dam rady nadrobić. Co nieco juz się dowiedziałam, więc męczyć pytaniami nie będę

Chciałabym zatem dołączyć .
Na chwilę obecna używam olejku z słodkich migdałów 2-3 razy w tygodniu. Nakładam na suche włosy, zaplatam warkocz i idę spać. Zmywam nastepnego dnia. Wlosy mam długie, przetłuszczające się u nasady (mycie codziennie).

Przez to czytanie mam ochotę zakupić cały arsenał olei Ale to dopiero pod koniec miesiaca pewnie. Migdal narazie mi wystarczy (i jeszcze mam oliwe w kuchni). Na liscie znalazly sie:
-DABUR Vatika OLEJ KOKOSOWY
-DABUR AMLA I JAŚMIN OLEJEK DO WŁOSÓW JASNYCH
-Dabur Olejek Do Włosów Migdałowy
- i jeszcze chciałabym czysty olej kokosowy, ale chyba tego za dużo trochę będzie

I jeszcze mam pytanie (nie do końca oleiste). Używała może któraś z was wody różanej na włosy? Próbuję się doszukać jakiś informacji na ten temat i chyba nie jest to zbyt popularne. Obiło mi się o uszy ze woda różana wygładza i nabłyszcza. I miałam taki pomysł aby wlać jakiś olejek (w moim przypadku w oliwek lub słodkich migdałów) do buteleczki z psikaczem, dodać wody różanej i tym sobie psikać na noc. Wiem, ze będzie to produkt dwufazowy, przed użyciem wstrząsnąć itp... Ale ciekawi mnie jaki by to dało efekt.
Próbowała któraś może?
Stary 2012-07-01, 15:29   #2017
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, może mi coś doradzicie.

Od 3 lat używam oleju na włosy, z różną regularnością. Na początku efekty były widoczne, ale teraz mam wrażenie że włosy są suche. Teoretycznie mam skórę głowy przetłuszczająca się, a włosy maja długość do brody (wcześniej byly do ramion). Możliwe że kosmetyki do mycia je podsuszyły, ale efekt powinien być zneutralizowany przez oleje. Tymczasem nie widzę za bardzo żeby po zmyciu oleju wlosy były miękkie, błyszczące itp. Sa caly czas szorstkie i sztywne, co może nie jest złe bo dlużej są świeże i wyglądają jakby było ich więcej, ale zapuszczam, i nie podoba mi się perspektywa długich, suchych wlosów.

Czy może zlych olejów używam?
- próbowałam Vatiki, ale efekt był żaden, więc oddałam koleżance
- używałam wszystkich rodzajów Alterry
- winogronowego
- lnianego
- z orzechów włoskich

Kojarzycie może, czy coś może być nie tak z tymi olejami? Pamiętam że używałam kiedyś Amli i ta była ok, ale wystrszyłam się parafiny i przeszłam na bardziej naturalne. No i zapach mnie męczył.
To oleje schnące, mogą oblepiać włosy jak silikony i użycie szamponu z SLES/SLS jesy wymagane częściej Czego jeszcze używasz do pielęgnacji?

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-01, 15:52   #2018
Loouisse
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Mademoiselle_Pauline Pokaż wiadomość
Loouisse czym myjesz włosy ? używasz od czasu do czasu szamponu z SLS ?
Cytat:
Napisane przez Jigoku Pokaż wiadomość
To oleje schnące, mogą oblepiać włosy jak silikony i użycie szamponu z SLES/SLS jesy wymagane częściej Czego jeszcze używasz do pielęgnacji?

Myję włosy Babydream, Barwą ziołową, wcześniej miałam Joannę czerwoną, Alterrę z pszenicą. Z grubsza te szampony. Kilka razy jeden, potem kilka razy inny, jak mi się chwyci. Po myciu odżywka b/s Joanny, wcześniej d/s Alterra z granatem albo z pszenicą. Na przydługą grzywkę pryskam trochę lakieru. W weekend nakładam na dłużej odżywkę Seboradin do wypadających. Dwa razy zmieszałam z 3 kroplami keratyny, ale nie zauważyłam żadnego efektu.
Suszę suszarką, ale to robiłam cale życie i nigdy nie wplywało na stan włosów.

Skoro to oleje schnące, to efekt powinien być wyraźnie widoczny, więc nie wiem gdzie tkwi problem.
Stary 2012-07-01, 16:04   #2019
Mademoiselle_Pauline
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ewlyn Pokaż wiadomość
Cześć
Od 3 tygodni podczytuję watek, ale chyba nie dam rady nadrobić. Co nieco juz się dowiedziałam, więc męczyć pytaniami nie będę

Chciałabym zatem dołączyć .
Na chwilę obecna używam olejku z słodkich migdałów 2-3 razy w tygodniu. Nakładam na suche włosy, zaplatam warkocz i idę spać. Zmywam nastepnego dnia. Wlosy mam długie, przetłuszczające się u nasady (mycie codziennie).

Przez to czytanie mam ochotę zakupić cały arsenał olei Ale to dopiero pod koniec miesiaca pewnie. Migdal narazie mi wystarczy (i jeszcze mam oliwe w kuchni). Na liscie znalazly sie:
-DABUR Vatika OLEJ KOKOSOWY
-DABUR AMLA I JAŚMIN OLEJEK DO WŁOSÓW JASNYCH
-Dabur Olejek Do Włosów Migdałowy
- i jeszcze chciałabym czysty olej kokosowy, ale chyba tego za dużo trochę będzie

I jeszcze mam pytanie (nie do końca oleiste). Używała może któraś z was wody różanej na włosy? Próbuję się doszukać jakiś informacji na ten temat i chyba nie jest to zbyt popularne. Obiło mi się o uszy ze woda różana wygładza i nabłyszcza. I miałam taki pomysł aby wlać jakiś olejek (w moim przypadku w oliwek lub słodkich migdałów) do buteleczki z psikaczem, dodać wody różanej i tym sobie psikać na noc. Wiem, ze będzie to produkt dwufazowy, przed użyciem wstrząsnąć itp... Ale ciekawi mnie jaki by to dało efekt.
Próbowała któraś może?
Nie używałam wody różanej, ale 'nabłyszczająco' działa płukanka z octem jabłkowym (dodatkowo świetnie działa na łuski) lub płukanka z l-cysteiną (ja stosuję ją jako mgiełkę).
Wygładzić włosy może też płukanka z siemienia lnianego.

Cytat:
Myję włosy Babydream, Barwą ziołową, wcześniej miałam Joannę czerwoną, Alterrę z pszenicą. Z grubsza te szampony. Kilka razy jeden, potem kilka razy inny, jak mi się chwyci. Po myciu odżywka b/s Joanny, wcześniej d/s Alterra z granatem albo z pszenicą. Na przydługą grzywkę pryskam trochę lakieru. W weekend nakładam na dłużej odżywkę Seboradin do wypadających. Dwa razy zmieszałam z 3 kroplami keratyny, ale nie zauważyłam żadnego efektu.
Suszę suszarką, ale to robiłam cale życie i nigdy nie wplywało na stan włosów.

Skoro to oleje schnące, to efekt powinien być wyraźnie widoczny, więc nie wiem gdzie tkwi problem.
Po umyciu nakładaj odżywkę d/s, potem radzę zrobić płukankę, po myciu nadmiar wody wyciśnij w np. w stary t-shirt bawełniany lub szmatkę (ręcznik to zło dla włosów ) i dopiero odżywka b/s. - oczywiście nakładaj coś na końcówki.
Suszarkę radziłabym Ci odstawić (wiem, że to trudne)
karmimy psiaki
Insta
8tracks
Stary 2012-07-01, 16:35   #2020
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Skąd ten pomysł?
Ja bym myła częściej oczyszczającym szamponem i używała maski oraz bardziej treściwych odżywek.

książki
Stary 2012-07-01, 16:42   #2021
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez versatille Pokaż wiadomość
Coś takiego jak CETEARYL ALCOHOL to substancja nawilżająca:
http://www.kosmopedia.org/encykloped...l_alcohol,298/
Są osoby, które panikują, bo w Isanie jest alkohol i na pewno wysuszy im włosy A to głupota.
ale je sli kroś się boi alkoholu w isanie to nie tego ale isopropylowego

cetearyl wiadomo ze jest dobry, ale to isipropl alkohol wysusza i to na niego trzeba uwazać
Cytat:
Próbowała któraś może?
mi by było żal

moze lepiej kupic olejek różany?

Doceniamy dopiero kiedy stracimy.

Zapuszczanie włosów z wizażem : 65cm completed

Moja pielęgnacja włosów
karmazynka99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-01, 16:53   #2022
Ewlyn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karmazynka99 Pokaż wiadomość

mi by było żal

moze lepiej kupic olejek różany?
żal olejku czy wody?
Nie widziałam nigdzie olejku różanego u siebie. Wodę kupiłam duża butle do używania zamiast toniku i chciałam ja wykorzystać jeszcze w jakiś inny sposób
Stary 2012-07-01, 17:04   #2023
Loouisse
Rozeznanie

Cytat:
Skąd ten pomysł?
Ja bym myła częściej oczyszczającym szamponem i używała maski oraz bardziej treściwych odżywek.
Bo tak sobie pomyślałam, że skoro po kokosowym niektórym się włosy puszą, to po schnących nie powinno być problemy. Schnący czyli oblepia włos? Dobrze myślę? Kupiłabym Amlę lub Sesę ale muszę pokończyć zapasy, bo już mało miejsca mam w łazience i kosmetyki stoją na podłodze.

Wydaje mi się, że te moje szampony są całkiem nieźle oczyszczające, szczególnie Barwa.
Stary 2012-07-01, 17:09   #2024
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Bo tak sobie pomyślałam, że skoro po kokosowym niektórym się włosy puszą, to po schnących nie powinno być problemy. Schnący czyli oblepia włos? Dobrze myślę? Kupiłabym Amlę lub Sesę ale muszę pokończyć zapasy, bo już mało miejsca mam w łazience i kosmetyki stoją na podłodze.

Wydaje mi się, że te moje szampony są całkiem nieźle oczyszczające, szczególnie Barwa.
Tak jak Ci napisałam "mogą oblepiać włosy jak silikony i użycie szamponu z SLES/SLS jesy wymagane częściej". One nie nawilżają włosów tylko utrzymują nawilżenie, a moim zdaniem skoro masz suche włosy to odżywką b/s Joanny i d/s Alterry to za mało, żeby nawilżyć włosy.

Co do szamponów to Barwa jest oczyszczająca, ale Babydream i Alterra nieszczególnie, więc pytanie jak często jej używasz.

książki
Stary 2012-07-01, 17:10   #2025
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
żal olejku czy wody?
Nie widziałam nigdzie olejku różanego u siebie. Wodę kupiłam duża butle do używania zamiast toniku i chciałam ja wykorzystać jeszcze w jakiś inny sposób
zal by mi było wody, tak samo nie uzywam hydrolatów do włosów

ja kiedys byłam na takich targach marokanskich i tam była woda i własnie olejek i nie różniły sie bardzo cenowo chyba kwestia 5 zł

Doceniamy dopiero kiedy stracimy.

Zapuszczanie włosów z wizażem : 65cm completed

Moja pielęgnacja włosów

Edytowane przez karmazynka99
Czas edycji: 2012-07-01 o 17:12
karmazynka99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-01, 17:12   #2026
Loouisse
Rozeznanie

Cytat:
Suszarkę radziłabym Ci odstawić (wiem, że to trudne)
Raczej niemożliwe. Myję włosy rano i czas ma tu duże znaczenia. Poza tym wyglądałabym okropnie, mam włosy do brody, bez suszarki i szczotki wyglądają plasko i nijako. Zresztą przy długich było to samo. Suszarka to must have.

Mnie bardziej martwi, że oleje już nie dają dobrego efektu. Suszarki używałam zawsze i na pewno nie powoduje u mnie przesuszania włosów.
Stary 2012-07-01, 17:15   #2027
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Raczej niemożliwe. Myję włosy rano i czas ma tu duże znaczenia. Poza tym wyglądałabym okropnie, mam włosy do brody, bez suszarki i szczotki wyglądają plasko i nijako. Zresztą przy długich było to samo. Suszarka to must have.

Mnie bardziej martwi, że oleje już nie dają dobrego efektu. Suszarki używałam zawsze i na pewno nie powoduje u mnie przesuszania włosów.
Moim zdaniem nie oleje nie dają rady tylko masz za mało nawilżone włosy.

książki
Stary 2012-07-01, 17:21   #2028
Loouisse
Rozeznanie

Cytat:
Tak jak Ci napisałam "mogą oblepiać włosy jak silikony i użycie szamponu z SLES/SLS jesy wymagane częściej". One nie nawilżają włosów tylko utrzymują nawilżenie, a moim zdaniem skoro masz suche włosy to odżywką b/s Joanny i d/s Alterry to za mało, żeby nawilżyć włosy.

Co do szamponów to Barwa jest oczyszczająca, ale Babydream i Alterra nieszczególnie, więc pytanie jak często jej używasz.
Włosy myję codziennie, obecnie używam jednocześnie Barwy i Babydream, ktore mi pierwsze w ręce wpadnie. Wysuszenie było już wcześniej, więc podejrzewam, że mogła zawiniać Joanna i Barwa jabłkowa.

---------- Dopisano o 17:21 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ----------

Cytat:
Moim zdaniem nie oleje nie dają rady tylko masz za mało nawilżone włosy.
Kupiłam ostatnio odżywkę Fitomed do ciemnych, maskę Stapiz z jedwabiem i słonecznikiem, maskę Bingo mleczną. Czy to wystarczy do nawilżenia?
Stary 2012-07-01, 18:47   #2029
Madallllena
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez leja2 Pokaż wiadomość
U mnie włosy gładziutkie i mięciutkie po zmyciu (a od kilku razy oleju nie zmywam szamponem, tylko odżywką ). Ale moim dzisiejszym hitem jest glut lniany już od kilku tygodni się do niego zabierałam i zabrać nie mogłam. W końcu wczoraj ugotowałam, a dzisiaj po umyciu nałożyłam na włoski. Miałam zostawić do samodzielnego wyschnięcia, ale nie wytrzymałam tego klejenia na głowie (wtedy miałam marne odczucia, włosy klejące, twarde w dotyku, myślałam, że cała noc odżywki i oleju poszła na marne...) i wysuszyłam suszarką z dyfuzorem, potem odgniotłam i szok mięciutkie piękne loczki przez ten upał i ciężkie powietrze trochę mi się spuszyły pod wieczór i chyba jutro rano nałożę ponownie gluta - jak nie będzie takiego efektu jak na mokre, to umyję głowę
Cóż przekonałaś mnie do gluta W tym tygodniu się zabiore za to
Madallllena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-01, 19:33   #2030
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Dziewczyny a do prostych włosów też można użyć glutka? czy on raczej nadaje się tylko do kręconych?
Stary 2012-07-01, 19:38   #2031
Mademoiselle_Pauline
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Iclosemyeyes Pokaż wiadomość
Dziewczyny a do prostych włosów też można użyć glutka? czy on raczej nadaje się tylko do kręconych?
Raczej do kręconych, ale możesz zastosować gluta jako maskę lub rozcieńczyć go i zrobić płukankę
karmimy psiaki
Insta
8tracks
Stary 2012-07-01, 19:41   #2032
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Cytat:
Raczej do kręconych, ale możesz zastosować gluta jako maskę lub rozcieńczyć go i zrobić płukankę
czyli mówisz, żeby tak bez spłukiwania go nie zostawiać?
Stary 2012-07-01, 19:49   #2033
Mademoiselle_Pauline
Wtajemniczenie

Cytat:

Sam żel może działać lekko usztywniająco, ale jak maska nieźle nawilża - tylko lepiej ją spłukać - dobra jest jeśli nałoży się ją pod olej
Możesz też zrobić płukankę z siemienia
karmimy psiaki
Insta
8tracks
Stary 2012-07-01, 20:32   #2034
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Cytat:
Sam żel może działać lekko usztywniająco, ale jak maska nieźle nawilża - tylko lepiej ją spłukać - dobra jest jeśli nałoży się ją pod olej
Możesz też zrobić płukankę z siemienia
dzięki za odpowiedzi, szkoda że za późno przeczytałam bo już nałożyłam olej na włosy na eliksir ziołowy i odżywkę
może następnym razem spróbuję z glutkiem pod olej
Stary 2012-07-01, 21:34   #2035
anoska
Zakorzenienie

Cytat:
zależy jako co będziesz go stosować: jeśli jako maskę czy pod olej to oczywiście musisz to spłukać, a jako stylizator to nie, wystarczy odgnieść i włosy są mięciutkie
Stary 2012-07-01, 21:54   #2036
enka999
Zadomowienie

Cytat:
ja sobie glutka rozcieńczam i spłukuję tym włosy po myciu i zostawiam taka płukanka fajnie wygładza włosy i zapobiega ich puszeniu

Włosomaniaczka

enka999 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-01, 22:58   #2037
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anoska Pokaż wiadomość
zależy jako co będziesz go stosować: jeśli jako maskę czy pod olej to oczywiście musisz to spłukać, a jako stylizator to nie, wystarczy odgnieść i włosy są mięciutkie
ale jak mam proste włosy to chyba takie odgniatanie nie będzie dobrze wyglądać?
Cytat:
Napisane przez enka999 Pokaż wiadomość
ja sobie glutka rozcieńczam i spłukuję tym włosy po myciu i zostawiam taka płukanka fajnie wygładza włosy i zapobiega ich puszeniu
dziękuję za rady co prawda nigdy nie stosowałam żadnych płukanek, ale może w końcu się przekonam
Stary 2012-07-01, 23:24   #2038
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Kupiłam ostatnio odżywkę Fitomed do ciemnych, maskę Stapiz z jedwabiem i słonecznikiem, maskę Bingo mleczną. Czy to wystarczy do nawilżenia?
Zależy jakie masz włosy, czy im to wystarczy.

książki
Stary 2012-07-02, 05:45   #2039
uolcia
Rozeznanie

wczoraj nałożyłam na całą noc olej kokosowy na mgiełkę i efekt jest o niebo lepszy niż kokos+gloria.. włosy mi się nie spuszyły tak jak poprzednio, choć nadal trochę...chyba ten olej nie jest dla mnie spróbuję jutro na suche. Każdy olej sprawdzam na 3 sposoby
uolcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 10:00   #2040
Mademoiselle_Pauline
Wtajemniczenie

Wczoraj nałożyłam olej sezamowy na 5h i trochę obawiałam się efektu,bo podczas ostatniego mycia przesadziłam z proteinami, w związku z czym moje włosy przypominały sianko
Ale dziś włosy są idealne (poza końcówkami, które oczekują na podcięcie) : miękkie, sypkie i mocno lśniące
karmimy psiaki
Insta
8tracks
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości