|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1711 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy które dziwią cz.4
Cytat:
|
|
|
#1712 |
|
Zakorzenienie
|
Ja np. nie toleruję smrodu papierosów, a czasami do autobusu wejdzie osoba, która dopiero co wypaliła papierosa. Ją też powinni wyrzucić z autobusu?
|
|
|
|
#1713 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() A tak ogólnie to niestety, wszystkim się nie dogodzi. Sama szału dostaję jak taki papierośnik obok mnie usiądzie. Tak samo jak panie wyperfumowane tak, że ich zapach się czuje z drugiego końca autobusu
|
|
#1714 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja raczej zrozumiałam ten punkt, jako jakieś wymagania z kosmosu kobitek, które już urodziły i z dzieciaczkiem idą do sklepu, czy w inne miejsce publiczne. |
|
|
|
|
#1715 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1716 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Chyba bym śmiechem zabiła jakby jakaś pańcia poszła do kierowcy z żalem panie panie najmilszy bo ta... ta dziewucha to ona kopci fajury! proszę się jej pozbyć. 20 metrów za przystankiem można już palić, chociaż to zależy od miasta i reguluje to lokalne prawo, ja tam czasami się spotykałam z rozpiskami przy przystankach. Więc z mandatem też pudło .
|
|
|
|
|
#1717 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#1718 |
|
Zadomowienie
|
Albo wyrzucic z autobusu kogos, kto wlasnie zjadl cebulaka :-D Taka pyszna bulka zapiekana z cebulka, jakby ktos nie wiedzial ;-)
Co do zapominania wygladu polskich pieniedzy... Nie bylam w Polsce dwa lata (cud, ze jeszcze mowie po polsku :-D haha) to ostatnio zastanawialam sie, jak wyglada: UWAGA! Banknot pieciozlotowy :-D Na szczescie zostalam oswiecona i juz nie hanbie sie niewiedza :-D Polskich slow tez czasem zapominam, ale to raczej jak tlumacze cos na szybko znajomym, ktorzy niezbyt znaja angielski ;-) No :-D To sie zwierzylam :-D |
|
|
|
#1719 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z Tż mam to samo, i jeszcze wisienka na torcie, kiedy się wkurzam że walą mu giry - "ja nic nie czuję, wydaje ci się" ale za to nie ma oporów przed noszeniem japonek aż go zapytam
|
|
|
|
|
#1720 |
|
Konto usunięte
|
Ej ale coś jest z tymi facetami, mój też ZA CHOLERĘ nie ubierze sandałów
|
|
|
|
#1721 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, zdarza się. Myślę, że to wynika z zakręcenia (przynajmniej ja tak mam) niż z chęci pokazania "jestem za granicą i mam w nosie swój kraj ojczysty, bo to wiocha" . W ogóle wczoraj się dowiedziałam, że moje dziecko mogło mieć wpisane w dokumentach, że ma obywatelstwo holenderskie, bo się tu urodziła. Trudno, jak będzie chciała, to sobie to załatwi po skończeniu 18 r.ż., tak to jest Polką . Zrobimy wszystko, żeby była dumna ze swoich korzeni i najpierw nauczymy ją posługiwać się językiem polskim a potem pozostałymi. Znajoma mówi do synka po polsku, holendersku i angielsku... no i mały ma problem z posługiwaniem się mową, w sumie ma swój własny język.
|
|
|
|
|
#1722 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To może trzeba pokazać facetom fajne modele sandałów? Bo nadal panują dziadkowe, skóropodobne sandały ale jak sie dobrze poszuka....
|
|
|
#1723 |
|
jestę wieszczę
|
Nom, ja też w taki upał chodzę z gołymi nogami. Problem w tym, że po jakimś czasie skóra zaczyna mnie niemiłosiernie swędzieć i robią się na niej małe, czerwone kropeczki. Coraz częściej wybieram więc coś dłuższego, żeby tylko uniknąć uczulenia. Co ciekawe, na nogach jest silniejsze, niż na rękach.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
#1724 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
. I tak ZAWSZE jakiś język będzie dominujący i pewnie przez dzieciństwo będzie to Polski, ale potem zostanie wyparty na rzecz tego holenderskiego czy angielskiego, bo więcej czasu poza domem, inne osoby będą mu bliższe i tak dalej...Biedne dziecko ale też się spotkałam z czymś takim że rodzice to chcą za wszelką cenę mieć... dzieci już nie dwujęzyczne, ale trzyjęzyczne. To jest lekko chore. Bilingwizm to dość powszechne i znane zjawisko ale zawsze jeden język będzie dominować, czasami język pierwszy może zostać wyparty ale nie ma cudów żeby dziecko w wieku 5 lat opanowało mówienie w trzech językach - rozumieć to ewentualnie może ale potem będzie tak jak mówisz gadać po swojemu miksem. I to jest coś co mnie dziwi, sieczka w głowie dziecka.
|
|
|
|
|
#1725 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1726 |
|
Konto usunięte
|
Też mnie to dziwi. Myślę że można wprowadzać drugi język od małego jak się żyje na emigracji, ale matka jako osoba no mimo wszystko najbliższa dziecku na tak wczesnym etapie rozwoju powinna zdecydować się na jeden język... Bo dziecko sobie spokojnie rozgraniczy że to co w telewizji czy na ulicy to w telewizji i na ulicy a do mamy trzeba tak i tak. Ech.
|
|
|
|
#1727 |
|
Zakorzenienie
|
W moim mieście rodzinnym otworzyli małą galerię z kilkoma sklepami i co mnie dziwi? A to, że na otwarciu był proboszcz, który musiał najpierw poświęcić ten budynek... Po co?
Przecież to tylko sklepy...
|
#1728 | |||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co do bilingwalizmu to fajna spawa, jestem za. Byle by mówić tylko w jednym języku na raz. Bo jak ktoś tak miesza to nie tylko dziecko, ale i dorosły ma problemy, żeby to zrozumieć. Czasem ludzie tworzą nowy język, np. odmieniają angielskie słowa polska fleksją, wychodzi taki potworem, że lepiej żeby tego dziecku nie przekazywali. |
|||||
|
|
|
#1729 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Nie wolno, a jej rolą jest pokazać, że robi źle. Potem się obudzi pewnego dnia, jak powie do niej "weź spier...j" albo ją pobije, bo nie dała kasy na imprezę.
|
|
|
|
|
#1730 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Albo wyjeżdżający ludzie, którzy zrywają kontakt z dawnymi znajomymi bez żadnego powodu... Studiuję w innym mieście, ale gdyby mi ktoś powiedział, że się zmieniłam- stałam się zarozumiała, odebrałabym to jako policzek. Jako największą obrazę. Bo nauczyłam się doceniać swoją małą miejscowość i nie chcę się zmieniać, tylko dlatego, że wyjechałam do innego miasta... Dziwi mnie też jak ludzie mogą wierzyć w stereotypy. Przykład? Znajomy na fejsie co chwilę chciał udowodnić glupotę blondynek. Bo one przecież są puste, nis nie warte, lecą tylko na (zapewne jego) kasę i samochód i w ogóle są podludźmi ![]() Najpierw nie zwracałam uwagi na to wszystko, później stwierdziłam, że nie będę czytała jego bredni i usunęłam go ze znajomych. Najlepsze jest to, że niedawno przypadkowo usłyszałam jego rozmowę i nie była to wcale rozmowa na poziomie. Co chwilę wtrącał przecinek w postaci "k***wa, ja p***le" no tak, wymaga od płci przeciwnej IQ Einsteina, choć sam intelektem nie grzeszy
|
|
|
|
|
#1731 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Otoczenie ma duże znaczenie.
|
||
|
|
|
#1732 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja, jesli zostanę w Szwajcarii i będę mieć tu męża i dzieci to: Ja, będę mówić do tych dzieci po polsku, mąż po niemiecku/szwajcarsku, a ja z chłopem między sobą po angielsku. znam rodzinę: matka szwajcarka, ojciec turek, ale gadaja ze sobą po angielsku. Dzieci rozumieją i ang. i niemiecki, ale tureckiego nic. Moim zdaniem to wielka szkoda dla dziecka. bo turecki raczej prostym językiem nie jest. |
|
|
|
|
#1733 |
|
Zakorzenienie
|
mnie akurat nie dziwi, ze ludzie narzekają na skrajne warunki pogodowe, upal jak i straszny mroz moga bardzo dezorganizowac zycie. wiosną/wczesna jesienia czesto slyszalam "jaka cudowna pogoda, mogloby tak byc caly czas", nie wydaje mi sie, zebym tylko ja na takich ludzi trafiala, a reszta ma do czynienia z marudami, ktorym nie pasuje nic. jak czlowiek ma 30 st C w pokoju to odechciewa sie doslownie wszystkiego
|
|
|
|
#1734 |
|
Zakorzenienie
|
Zdaję sobie z tego sprawę, że moja Majka też będzie w pewnym wieku wolała mówić po holendersku, bo koledzy i koleżanki tak mówią. To normalne i tego się nie przeskoczy. Jednak zamierzam dbać o to, żeby posługiwała się językiem polskim i o nim nie zapominała.
|
|
|
|
#1735 |
|
Zakorzenienie
|
Co do Polakow przebywajacych za granica..
Mnie strasznie irytuje tzw. ponglish. Te wszystkie brejki, dzusy, lotery (po oddaniu komputera do naprawy w UK caly system mam po angielsku i polskie znaki szlag jasny trafil ale mysle, ze dosmyslacie sie co chcialam napisac ). Zupelnie jakby jezyk polski byl ubogi w slowa. Mi zdarza sie wtracic jakies angielskie slowo jak probuje cos szysbko powiedziec. Na codzien polskiego uzywam bardzo rzadko. Ale jesli prowadze luzna konwersacje to nawet jesli musze zastanowic sie te 2 sekundy nad slowem, ktorego szukam to nie widze w tym problemu. To normalne, ze czasami slowka wypadaja z glowy Niektorzy po prostu ida na latwizne przeplatajac jezyk polski angielskimi slowkami. Dziwia mnie ludzie, ktorzy nie umieja poslugiwac sie swoim ojczystym jezykiem.
|
#1736 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Bez komentarza
|
|
|
|
|
#1737 |
|
Konto usunięte
|
Mnie też to strasznie śmieszy.
Mam koleżanke, za granicą mieszka 6 lat! z jedyną osobą jaką gada po polsku jestem ja, a zasób słownictwa ma naprawde całkiem niezly! Moim zdaniem to całe zapominanie jest dość naciągane. |
|
|
|
#1738 | |
|
sissy that walk
|
[1=a298662d510bb0f537bc3b0 c2466fe273199e5e8_64a898f 2369c4;35058017]Zgadzam się. Nie zapomnę jak niedawno na lotnisku w USA spotkałam dziewczynę w moim wieku, Polkę, która dosiadła się do mnie i zaczęła nadawać po angielsku. Delikatnie wtrąciłam, że nie ma potrzeby mówić do mnie w tym języku, obie jesteśmy Polkami, nie znajdujemy się w większym towarzystwie, więc chyba można używać polskiego? A ona do mnie TY SOBIE NIE WYOBRAŻASZ JAK TO JEST ZAPOMNIEĆ POLSKIEGO JA TU MIESZKAM JUŻ PÓŁ ROKU TY NIE MASZ POJĘCIA JAK ŁATWO PRZESTAWIĆ SIĘ NA ANGIELSKI W OGÓLE Z TOBĄ NIE BĘDĘ ROZMAWIAĆ
Bez komentarza [/QUOTE]Już pół roku Żałosne.Kiedyś oglądałam w tv wywiad z jakimś panem, który mieszkał w USA od 20 lat i na co dzień używał wyłącznie języka angielskiego. Poza lekko obcym akcentem nie miał ŻADNYCH problemów ze swoim ojczystym językiem. Na Boga, zapomnieć można język obcy którego uczyło się 2 lata, a nie taki którym się posługiwało jako pierwszym. Jakimś cudem, z tego co zaobserwowałam, problem z "zapominaniem" języka występuje tylko jeśli chodzi o język polski. Mam kolegę, który urodził się w Hiszpanii i mieszkał tam parę ładnych lat, chodził do szkoły itd. Potem przyjechał tutaj i na co dzień używa polskiego, ale z hiszpańskim nie ma najmniejszego problemu - mówi płynnie, bardzo szybko i nie zapomina słów. Magia, czy raczej nasze narodowe kompleksy?
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2012-07-02 o 14:27 |
|
|
|
|
#1739 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Też nie rozumiem jak można zapomnieć języka ojczystego... Owszem, można mieć problem z szybkim doborem odpowiednich słów, można robić kalki językowe itd. zdarza się. Ale żeby w ogóle zapomnieć jak się mówi w swoim rodzimym języku? To by trzeba było przez 15 lat z nim w ogóle kontaktu nie mieć, a i wtedy coś tam się będzie pamiętać
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#1740 |
|
Zakorzeniona
|
Moja ciocia mieszka za granicą od 35 lat, ostatnio przyleciała do Polski po 14 latach niebycia tutaj. I co? I po polsku mówi. Nabrała akcentu, ale normalnie pamięta słowa i nie cuduje. Dla mnie naciągane jest to całe: "Jak to było po polsku?".
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:00.

I o takich ludzi właśnie mi chodziło.

ale za to nie ma oporów przed noszeniem japonek 

. Nie wolno, a jej rolą jest pokazać, że robi źle. Potem się obudzi pewnego dnia, jak powie do niej "weź spier...j" albo ją pobije, bo nie dała kasy na imprezę.