Ludzkie zachowania i poglądy które dziwią cz.4 - Strona 58 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-02, 12:14   #1711
BioIvO
Zakorzenienie

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy które dziwią cz.4

Cytat:
Napisane przez megamag Pokaż wiadomość
Mój TŻ nigdy nie założył sandałów, bo uważa że to obciachowe. Ostatnio przez upały mamy o to coraz więcej wojen. Bo mu te nogi naprawdę walą, jak po całym dniu ściągnie te swoje trampki to aromat roznosi się po całym pokoju. Nie wiem, jak go do tych sandałów namówić, chyba zacznę go wystawiać na balkon, aż zmądrzeje.
Może jakaś wizualizacja? Np.wyobraź sobie, że jesteś w Ameryce Południowej i w adidasach idziesz na Copacabana. Jesteś jedynym facetem w pełnych butach. Śniade piękności śmieją sie z ciebie, że wali ci z butów i podejrzewają o okropnego grzyba na stopach. Bo wszyscy macho naookoło chodzą w sandałach i klapkach

Nikt nie śledzi tak bacznie postępowania innych jak ten, komu nic do tego. (V.Hugo)

Kobieta nigdy nie wie czego chce, ale nie spocznie, dopóki nie osiągnie celu.
BioIvO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 12:15   #1712
natalkaa7522
Zakorzenienie

Ja np. nie toleruję smrodu papierosów, a czasami do autobusu wejdzie osoba, która dopiero co wypaliła papierosa. Ją też powinni wyrzucić z autobusu?
Stary 2012-07-02, 12:19   #1713
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez natalkaa7522 Pokaż wiadomość
Ja np. nie toleruję smrodu papierosów, a czasami do autobusu wejdzie osoba, która dopiero co wypaliła papierosa. Ją też powinni wyrzucić z autobusu?
Większość takich osób powinna dostać za palenie w miejscu publicznym, od tego trzeba zacząć
A tak ogólnie to niestety, wszystkim się nie dogodzi. Sama szału dostaję jak taki papierośnik obok mnie usiądzie. Tak samo jak panie wyperfumowane tak, że ich zapach się czuje z drugiego końca autobusu Przy czym osoby woniejące papierosami czy perfumami zwykle mają bilet, żulki już nie... A ja jestem za tym, by wyrzucać z autobusu każdego, kto nie ma biletu. Dlaczego taki żul ma jeździć za darmo, kiedy ja muszę za bilet płacić? A jak nie będę go miała, to karę zapłacę?
Stary 2012-07-02, 12:26   #1714
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
Jestem przekonana, że o powszechnie przyjętych prawach typu ustępowanie miejsca kobietom w zaawansowanej ciąży czy przepuszczanie w kolejce takowych wiesz. Ja miałam na myśli ekstrema.
Na przykład kiedyś na pewnej stronie przeczytałam historię, gdzie kobieta żaliła się, że nie przepuszczono jej w kolejce do lekarza w przychodni (ogólnej, nie u ginekologa), a ona była wtedy w 2. albo 3. miesiącu ciąży. "Zgłosiła" to do rejestracji, ale dziwnym trafem nikt się tym nie przejął i nie puścił jej przed sobą do gabinetu. I gwóźdź opowieści - jak na złość w przychodni było wtedy dużo osób, bo było to popołudnie, ale główna bohaterka historii nie mogła przyjść wcześniej, bo kończyła pracę o 15:30. Była oburzona, skąd w ludziach taki "brak kultury".
Dla mnie to nie jest normalne, żeby kobieta na samym początku ciąży, która pracuje i wpadła do przychodni z katarem czy innym kaszlem, awanturowała się o wejście bez kolejki I o takich ludzi właśnie mi chodziło.
Nie no, o tym to wiem. Co prawda nie korzystałam z tego nawet w 9 miesiącu ciąży, ale jak ktoś się zlitował, to dziękowałam.
Ja raczej zrozumiałam ten punkt, jako jakieś wymagania z kosmosu kobitek, które już urodziły i z dzieciaczkiem idą do sklepu, czy w inne miejsce publiczne.
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 12:26   #1715
natalkaa7522
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Większość takich osób powinna dostać za palenie w miejscu publicznym, od tego trzeba zacząć
A tak ogólnie to niestety, wszystkim się nie dogodzi. Sama szału dostaję jak taki papierośnik obok mnie usiądzie. Tak samo jak panie wyperfumowane tak, że ich zapach się czuje z drugiego końca autobusu Przy czym osoby woniejące papierosami czy perfumami zwykle mają bilet, żulki już nie... A ja jestem za tym, by wyrzucać z autobusu każdego, kto nie ma biletu. Dlaczego taki żul ma jeździć za darmo, kiedy ja muszę za bilet płacić? A jak nie będę go miała, to karę zapłacę?
Wiem, że powinna i zawsze się zastanawiam co mam zrobić. Zanim policja czy ktoś przyjedzie (gdzie to się w ogóle zgłasza?) to ta osoba wypali papierosa i pójdzie gdzieś. Zdjęcia chyba nie mogę robić.
Stary 2012-07-02, 12:30   #1716
201604181004
Konto usunięte

Cytat:

Chyba bym śmiechem zabiła jakby jakaś pańcia poszła do kierowcy z żalem panie panie najmilszy bo ta... ta dziewucha to ona kopci fajury! proszę się jej pozbyć.

20 metrów za przystankiem można już palić, chociaż to zależy od miasta i reguluje to lokalne prawo, ja tam czasami się spotykałam z rozpiskami przy przystankach. Więc z mandatem też pudło .
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 12:41   #1717
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Wiem, że powinna i zawsze się zastanawiam co mam zrobić. Zanim policja czy ktoś przyjedzie (gdzie to się w ogóle zgłasza?) to ta osoba wypali papierosa i pójdzie gdzieś. Zdjęcia chyba nie mogę robić.
Najlepiej to po prostu mówić, że tutaj jest zakaz palenia i proszę iść w inne miejsce

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
20 metrów za przystankiem można już palić, chociaż to zależy od miasta i reguluje to lokalne prawo, ja tam czasami się spotykałam z rozpiskami przy przystankach. Więc z mandatem też pudło .
Ja nie raz widziałam ludzi kopcących obok tabliczki informującej o zakazie palenia
Stary 2012-07-02, 12:43   #1718
Niambie
Zadomowienie

Albo wyrzucic z autobusu kogos, kto wlasnie zjadl cebulaka :-D Taka pyszna bulka zapiekana z cebulka, jakby ktos nie wiedzial ;-)

Co do zapominania wygladu polskich pieniedzy... Nie bylam w Polsce dwa lata (cud, ze jeszcze mowie po polsku :-D haha) to ostatnio zastanawialam sie, jak wyglada: UWAGA! Banknot pieciozlotowy :-D Na szczescie zostalam oswiecona i juz nie hanbie sie niewiedza :-D
Polskich slow tez czasem zapominam, ale to raczej jak tlumacze cos na szybko znajomym, ktorzy niezbyt znaja angielski ;-)
No :-D To sie zwierzylam :-D
Niambie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 12:43   #1719
Andriejewna
Zakorzenienie

GG do Andriejewna

Cytat:
Co do żuli w autobusach to jest jeden problem, nie ma co z nimi zrobić, złapać takiego i odstawić do noclegowni dla bezdomnych? Do izby wytrzeźwień? To za parę dni góra wyjdzie i znowu będzie spał po autobusach. Chyba trzeba by ich odstrzelić.

Mój TŻ nigdy nie założył sandałów, bo uważa że to obciachowe. Ostatnio przez upały mamy o to coraz więcej wojen. Bo mu te nogi naprawdę walą, jak po całym dniu ściągnie te swoje trampki to aromat roznosi się po całym pokoju. Nie wiem, jak go do tych sandałów namówić, chyba zacznę go wystawiać na balkon, aż zmądrzeje.
Ja jeszcze myślałam, żeby przeznaczyć dla nich jakiś teren i niech tam sobie siedzą i śmierdzą jak lubią, ale zaraz mi się z gettem skojarzyło

Z Tż mam to samo, i jeszcze wisienka na torcie, kiedy się wkurzam że walą mu giry - "ja nic nie czuję, wydaje ci się" ale za to nie ma oporów przed noszeniem japonek zastanawiam się tylko, po cholerę mu w takim razie adidasy do roboty? aż go zapytam

Spełniam się w macierzyństwie
Roz
Dwa
Trzi
Cztyry

(Ej mam blog )
Andriejewna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 12:59   #1720
201604181004
Konto usunięte

Ej ale coś jest z tymi facetami, mój też ZA CHOLERĘ nie ubierze sandałów
Stary 2012-07-02, 13:00   #1721
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Niambie Pokaż wiadomość
Albo wyrzucic z autobusu kogos, kto wlasnie zjadl cebulaka :-D Taka pyszna bulka zapiekana z cebulka, jakby ktos nie wiedzial ;-)

Co do zapominania wygladu polskich pieniedzy... Nie bylam w Polsce dwa lata (cud, ze jeszcze mowie po polsku :-D haha) to ostatnio zastanawialam sie, jak wyglada: UWAGA! Banknot pieciozlotowy :-D Na szczescie zostalam oswiecona i juz nie hanbie sie niewiedza :-D
Polskich slow tez czasem zapominam, ale to raczej jak tlumacze cos na szybko znajomym, ktorzy niezbyt znaja angielski ;-)
No :-D To sie zwierzylam :-D
Ale to jest wg mnie normalne zapominać słowa, jak coś się na szybko tłumaczy. Szczególnie osobom niezwiązanym z naszą codzienną rzeczywistością. Ale banknoty 5 złotowe to już czad , zdarza się. Myślę, że to wynika z zakręcenia (przynajmniej ja tak mam) niż z chęci pokazania "jestem za granicą i mam w nosie swój kraj ojczysty, bo to wiocha" .
W ogóle wczoraj się dowiedziałam, że moje dziecko mogło mieć wpisane w dokumentach, że ma obywatelstwo holenderskie, bo się tu urodziła. Trudno, jak będzie chciała, to sobie to załatwi po skończeniu 18 r.ż., tak to jest Polką . Zrobimy wszystko, żeby była dumna ze swoich korzeni i najpierw nauczymy ją posługiwać się językiem polskim a potem pozostałymi. Znajoma mówi do synka po polsku, holendersku i angielsku... no i mały ma problem z posługiwaniem się mową, w sumie ma swój własny język.
Stary 2012-07-02, 13:04   #1722
BioIvO
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Niambie Pokaż wiadomość
Albo wyrzucic z autobusu kogos, kto wlasnie zjadl cebulaka :-D Taka pyszna bulka zapiekana z cebulka, jakby ktos nie wiedzial
:-D
U mnie to sie nazywa cebularz

To może trzeba pokazać facetom fajne modele sandałów? Bo nadal panują dziadkowe, skóropodobne sandały ale jak sie dobrze poszuka....

Nikt nie śledzi tak bacznie postępowania innych jak ten, komu nic do tego. (V.Hugo)

Kobieta nigdy nie wie czego chce, ale nie spocznie, dopóki nie osiągnie celu.
BioIvO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 13:06   #1723
Bananalama
jestę wieszczę

Nom, ja też w taki upał chodzę z gołymi nogami. Problem w tym, że po jakimś czasie skóra zaczyna mnie niemiłosiernie swędzieć i robią się na niej małe, czerwone kropeczki. Coraz częściej wybieram więc coś dłuższego, żeby tylko uniknąć uczulenia. Co ciekawe, na nogach jest silniejsze, niż na rękach.

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 13:08   #1724
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Znajoma mówi do synka po polsku, holendersku i angielsku... no i mały ma problem z posługiwaniem się mową, w sumie ma swój własny język.
A ja z doświadczenia wiem że to jest loteria, dziecko może być wychowywane w trzech językach ale musi to mieć jakieś ramy. W szkole holenderski, do mamy po polsku, do taty po angielsku - wtedy jakoś to trzyma się kupy, dziecko wykorzystuje dany zakres słownictwa w stosunku do danej osoby, przedmioty, zależnie od pory dnia by uzyskać to czego chce. No i ważną rolę ma tu matka, jak mówi do niego w trzech językach to sie nie dziwię że dziecko może świrka dostać . I tak ZAWSZE jakiś język będzie dominujący i pewnie przez dzieciństwo będzie to Polski, ale potem zostanie wyparty na rzecz tego holenderskiego czy angielskiego, bo więcej czasu poza domem, inne osoby będą mu bliższe i tak dalej...
Biedne dziecko ale też się spotkałam z czymś takim że rodzice to chcą za wszelką cenę mieć... dzieci już nie dwujęzyczne, ale trzyjęzyczne. To jest lekko chore. Bilingwizm to dość powszechne i znane zjawisko ale zawsze jeden język będzie dominować, czasami język pierwszy może zostać wyparty ale nie ma cudów żeby dziecko w wieku 5 lat opanowało mówienie w trzech językach - rozumieć to ewentualnie może ale potem będzie tak jak mówisz gadać po swojemu miksem. I to jest coś co mnie dziwi, sieczka w głowie dziecka.
Stary 2012-07-02, 13:16   #1725
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
A ja z doświadczenia wiem że to jest loteria, dziecko może być wychowywane w trzech językach ale musi to mieć jakieś ramy. W szkole holenderski, do mamy po polsku, do taty po angielsku - wtedy jakoś to trzyma się kupy, dziecko wykorzystuje dany zakres słownictwa w stosunku do danej osoby, przedmioty, zależnie od pory dnia by uzyskać to czego chce. No i ważną rolę ma tu matka, jak mówi do niego w trzech językach to sie nie dziwię że dziecko może świrka dostać . I tak ZAWSZE jakiś język będzie dominujący i pewnie przez dzieciństwo będzie to Polski, ale potem zostanie wyparty na rzecz tego holenderskiego czy angielskiego, bo więcej czasu poza domem, inne osoby będą mu bliższe i tak dalej...
Biedne dziecko ale też się spotkałam z czymś takim że rodzice to chcą za wszelką cenę mieć... dzieci już nie dwujęzyczne, ale trzyjęzyczne. To jest lekko chore. Bilingwizm to dość powszechne i znane zjawisko ale zawsze jeden język będzie dominować, czasami język pierwszy może zostać wyparty ale nie ma cudów żeby dziecko w wieku 5 lat opanowało mówienie w trzech językach - rozumieć to ewentualnie może ale potem będzie tak jak mówisz gadać po swojemu miksem. I to jest coś co mnie dziwi, sieczka w głowie dziecka.
Mały ma 2 lata i ani razu nie usłyszałam, żeby coś próbował mówić w języku zrozumiałym dla kogokolwiek. Jego rodzice oboje są Polakami. Ogólnie jest tak, że dziecko ogląda tą samą bajkę w kilku wersjach językowych, mama do niego mówi mixem języków itd. Ja głupieję, a co dopiero taki szkrab. Nie chcę nikomu dzieci chować, ale uważam, że zaczynając przygodę z mówieniem, warto dziecku dać jakąś podstawę w postaci jednego języka (jeśli rodzice są tej samej narodowości), a potem uczyć pozostałych. No... ale nie moja sprawa, nie wtrącam się. Jedynie mogę powiedzieć, że dziwi mnie coś takiego.
Stary 2012-07-02, 13:21   #1726
201604181004
Konto usunięte

Też mnie to dziwi. Myślę że można wprowadzać drugi język od małego jak się żyje na emigracji, ale matka jako osoba no mimo wszystko najbliższa dziecku na tak wczesnym etapie rozwoju powinna zdecydować się na jeden język... Bo dziecko sobie spokojnie rozgraniczy że to co w telewizji czy na ulicy to w telewizji i na ulicy a do mamy trzeba tak i tak. Ech.
Stary 2012-07-02, 13:32   #1727
candiess
Zakorzenienie

W moim mieście rodzinnym otworzyli małą galerię z kilkoma sklepami i co mnie dziwi? A to, że na otwarciu był proboszcz, który musiał najpierw poświęcić ten budynek... Po co? Przecież to tylko sklepy...

candiess jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 13:36   #1728
megamag
BAN stały

Cytat:
Napisane przez boinnenazwybylyzajete Pokaż wiadomość
ale to też nie powód żeby ich nie zgarniać. co to za sprawiedliwość, że taki śmierdziuch stoi na środku ulicy/leży na ławce, chłepce tanie winko, skręca fajeczke, potem ją pali, a np ja dostanę mandat na zapalenie papierosa w ustronnym miejscu czy wypije piwko na ławce w parku. on nie, ale no tak, z czego zapłaci... koc opchnie?
Tez uważam, że to nie fair i też nie lubię tego aromatu. Chodziło mi o to, że cieżko ten problem rozwiązać, złapiesz, wywieziesz a on wraca.

Cytat:
Napisane przez BioIvO Pokaż wiadomość
Może jakaś wizualizacja? Np.wyobraź sobie, że jesteś w Ameryce Południowej i w adidasach idziesz na Copacabana. Jesteś jedynym facetem w pełnych butach. Śniade piękności śmieją sie z ciebie, że wali ci z butów i podejrzewają o okropnego grzyba na stopach. Bo wszyscy macho naookoło chodzą w sandałach i klapkach
Haha genialne,

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
Nie no, o tym to wiem. Co prawda nie korzystałam z tego nawet w 9 miesiącu ciąży, ale jak ktoś się zlitował, to dziękowałam.
Ja raczej zrozumiałam ten punkt, jako jakieś wymagania z kosmosu kobitek, które już urodziły i z dzieciaczkiem idą do sklepu, czy w inne miejsce publiczne.
Niektóre panie z dziećmi są naprawdę wkurzające. Załóżmy, że takie dziecko w autobusie paprze wszystko czekoladą albo kopie sobie współpasażerów. I zwróć uwagę mamusi, to Cię ukrzyżuje, bo "przecież to dziecko i ma prawo".

Cytat:
Napisane przez Andriejewna Pokaż wiadomość
Z Tż mam to samo, i jeszcze wisienka na torcie, kiedy się wkurzam że walą mu giry - "ja nic nie czuję, wydaje ci się" ale za to nie ma oporów przed noszeniem japonek zastanawiam się tylko, po cholerę mu w takim razie adidasy do roboty? aż go zapytam
Cytat:
Zróbmy jakąś ogólnopolską akcję protestacyjną "Stop śmierdzącym girom!"

Co do bilingwalizmu to fajna spawa, jestem za. Byle by mówić tylko w jednym języku na raz. Bo jak ktoś tak miesza to nie tylko dziecko, ale i dorosły ma problemy, żeby to zrozumieć. Czasem ludzie tworzą nowy język, np. odmieniają angielskie słowa polska fleksją, wychodzi taki potworem, że lepiej żeby tego dziecku nie przekazywali.
megamag jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 13:39   #1729
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Tez uważam, że to nie fair i też nie lubię tego aromatu. Chodziło mi o to, że cieżko ten problem rozwiązać, złapiesz, wywieziesz a on wraca.

Haha genialne,

Niektóre panie z dziećmi są naprawdę wkurzające. Załóżmy, że takie dziecko w autobusie paprze wszystko czekoladą albo kopie sobie współpasażerów. I zwróć uwagę mamusi, to Cię ukrzyżuje, bo "przecież to dziecko i ma prawo".

Zróbmy jakąś ogólnopolską akcję protestacyjną "Stop śmierdzącym girom!"

Co do bilingwalizmu to fajna spawa, jestem za. Byle by mówić tylko w jednym języku na raz. Bo jak ktoś tak miesza to nie tylko dziecko, ale i dorosły ma problemy, żeby to zrozumieć. Czasem ludzie tworzą nowy język, np. odmieniają angielskie słowa polska fleksją, wychodzi taki potworem, że lepiej żeby tego dziecku nie przekazywali.
Ja to bym taką palnęła w głupi łeb chyba . Nie wolno, a jej rolą jest pokazać, że robi źle. Potem się obudzi pewnego dnia, jak powie do niej "weź spier...j" albo ją pobije, bo nie dała kasy na imprezę.
Stary 2012-07-02, 13:39   #1730
201604200942
Konto usunięte

Cytat:

1. Mnie tacy ludzie śmieszą . To takie pozerstwo na maxa hahah. Był jeden czy jedna trochę za granicą i się we łbie poprzewracało. Żenada. Co prawda sama się łapię czasem na tym, że używam tutejszych słówek i potem, jak mam rodzicom wytłumaczyć o czym mówię, to mi brakuje słów , ale szybko się z tym ogarniam.
Dla mnie ekstremalny przykład zapominalstwa to studenciaki, którzy wyjechali do innej miejscowości, niż swoja rodzinna i potem mówią: "a nie pamiętam już gdzie jest ulica X, bo teraz mieszkam w mieście XYZ aż PÓŁ ROKU" . To mnie totalnie rozwala.
Przykre jest to, jak ludzie chcą się odciąć od miejsca, w którym się wychowali... Mieszkali tam tyle lat, wyjadą gdzies indziej, zasmakują nowego życia i co najgorsze, wrócą i będą narzekać jak tam jest dobrze a tu jest źle. Widzę takie podejście w osobach z mojej miejscowości, wyjeżdżają za granicę, wracają tu na urlop i jedyny temat rozmowy, to narzekanie na swoją miejscowość, bo tam to jest normalnie raj i Utopia, a ci, którzy tu mieszkają nie zasmakowali prawdziwego życia i w ogóle są nic nie warci.
Albo wyjeżdżający ludzie, którzy zrywają kontakt z dawnymi znajomymi bez żadnego powodu...
Studiuję w innym mieście, ale gdyby mi ktoś powiedział, że się zmieniłam- stałam się zarozumiała, odebrałabym to jako policzek. Jako największą obrazę. Bo nauczyłam się doceniać swoją małą miejscowość i nie chcę się zmieniać, tylko dlatego, że wyjechałam do innego miasta...

Dziwi mnie też jak ludzie mogą wierzyć w stereotypy. Przykład? Znajomy na fejsie co chwilę chciał udowodnić glupotę blondynek. Bo one przecież są puste, nis nie warte, lecą tylko na (zapewne jego) kasę i samochód i w ogóle są podludźmi
Najpierw nie zwracałam uwagi na to wszystko, później stwierdziłam, że nie będę czytała jego bredni i usunęłam go ze znajomych.
Najlepsze jest to, że niedawno przypadkowo usłyszałam jego rozmowę i nie była to wcale rozmowa na poziomie. Co chwilę wtrącał przecinek w postaci "k***wa, ja p***le" no tak, wymaga od płci przeciwnej IQ Einsteina, choć sam intelektem nie grzeszy
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 13:45   #1731
natalkaa7522
Zakorzenienie

Cytat:
Może japonki.

Cytat:
Ale to jest wg mnie normalne zapominać słowa, jak coś się na szybko tłumaczy. Szczególnie osobom niezwiązanym z naszą codzienną rzeczywistością. Ale banknoty 5 złotowe to już czad , zdarza się. Myślę, że to wynika z zakręcenia (przynajmniej ja tak mam) niż z chęci pokazania "jestem za granicą i mam w nosie swój kraj ojczysty, bo to wiocha" .
W ogóle wczoraj się dowiedziałam, że moje dziecko mogło mieć wpisane w dokumentach, że ma obywatelstwo holenderskie, bo się tu urodziła. Trudno, jak będzie chciała, to sobie to załatwi po skończeniu 18 r.ż., tak to jest Polką . Zrobimy wszystko, żeby była dumna ze swoich korzeni i najpierw nauczymy ją posługiwać się językiem polskim a potem pozostałymi. Znajoma mówi do synka po polsku, holendersku i angielsku... no i mały ma problem z posługiwaniem się mową, w sumie ma swój własny język.
Dziecko mojej kuzynki, urodziło się w Anglii i ma teraz 6 lat, umie mówić po polsku, ale woli po angielsku, bo wszędzie jest angielski. Otoczenie ma duże znaczenie.
Stary 2012-07-02, 13:55   #1732
201610310857
Konto usunięte

Cytat:
A moim zdaniem to niesamowita szansa dla dziecka posługiwanie się 3 językami za darmo tak naprawdę.
Ja, jesli zostanę w Szwajcarii i będę mieć tu męża i dzieci to: Ja, będę mówić do tych dzieci po polsku, mąż po niemiecku/szwajcarsku, a ja z chłopem między sobą po angielsku.

znam rodzinę: matka szwajcarka, ojciec turek, ale gadaja ze sobą po angielsku.
Dzieci rozumieją i ang. i niemiecki, ale tureckiego nic. Moim zdaniem to wielka szkoda dla dziecka. bo turecki raczej prostym językiem nie jest.
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 13:57   #1733
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Post Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy które dziwią cz.4

mnie akurat nie dziwi, ze ludzie narzekają na skrajne warunki pogodowe, upal jak i straszny mroz moga bardzo dezorganizowac zycie. wiosną/wczesna jesienia czesto slyszalam "jaka cudowna pogoda, mogloby tak byc caly czas", nie wydaje mi sie, zebym tylko ja na takich ludzi trafiala, a reszta ma do czynienia z marudami, ktorym nie pasuje nic. jak czlowiek ma 30 st C w pokoju to odechciewa sie doslownie wszystkiego
truskawkowawiosna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 13:57   #1734
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Może japonki.

Dziecko mojej kuzynki, urodziło się w Anglii i ma teraz 6 lat, umie mówić po polsku, ale woli po angielsku, bo wszędzie jest angielski. Otoczenie ma duże znaczenie.
Zdaję sobie z tego sprawę, że moja Majka też będzie w pewnym wieku wolała mówić po holendersku, bo koledzy i koleżanki tak mówią. To normalne i tego się nie przeskoczy. Jednak zamierzam dbać o to, żeby posługiwała się językiem polskim i o nim nie zapominała.
Stary 2012-07-02, 14:06   #1735
Kasieńka_666
Zakorzenienie

GG do Kasieńka_666

Co do Polakow przebywajacych za granica..
Mnie strasznie irytuje tzw. ponglish. Te wszystkie brejki, dzusy, lotery (po oddaniu komputera do naprawy w UK caly system mam po angielsku i polskie znaki szlag jasny trafil ale mysle, ze dosmyslacie sie co chcialam napisac ). Zupelnie jakby jezyk polski byl ubogi w slowa.
Mi zdarza sie wtracic jakies angielskie slowo jak probuje cos szysbko powiedziec. Na codzien polskiego uzywam bardzo rzadko. Ale jesli prowadze luzna konwersacje to nawet jesli musze zastanowic sie te 2 sekundy nad slowem, ktorego szukam to nie widze w tym problemu. To normalne, ze czasami slowka wypadaja z glowy
Niektorzy po prostu ida na latwizne przeplatajac jezyk polski angielskimi slowkami.

Dziwia mnie ludzie, ktorzy nie umieja poslugiwac sie swoim ojczystym jezykiem.

Moonwalker

Kasieńka_666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 14:13   #1736
a298662d510bb0f537bc3b0c2466fe273199e5e8_64a898f2369c4
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kasieńka_666 Pokaż wiadomość
Dziwia mnie ludzie, ktorzy nie umieja poslugiwac sie swoim ojczystym jezykiem.
Zgadzam się. Nie zapomnę jak niedawno na lotnisku w USA spotkałam dziewczynę w moim wieku, Polkę, która dosiadła się do mnie i zaczęła nadawać po angielsku. Delikatnie wtrąciłam, że nie ma potrzeby mówić do mnie w tym języku, obie jesteśmy Polkami, nie znajdujemy się w większym towarzystwie, więc chyba można używać polskiego? A ona do mnie TY SOBIE NIE WYOBRAŻASZ JAK TO JEST ZAPOMNIEĆ POLSKIEGO JA TU MIESZKAM JUŻ PÓŁ ROKU TY NIE MASZ POJĘCIA JAK ŁATWO PRZESTAWIĆ SIĘ NA ANGIELSKI W OGÓLE Z TOBĄ NIE BĘDĘ ROZMAWIAĆ

Bez komentarza
a298662d510bb0f537bc3b0c2466fe273199e5e8_64a898f2369c4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 14:19   #1737
201610310857
Konto usunięte

Mnie też to strasznie śmieszy.
Mam koleżanke, za granicą mieszka 6 lat! z jedyną osobą jaką gada po polsku jestem ja, a zasób słownictwa ma naprawde całkiem niezly!
Moim zdaniem to całe zapominanie jest dość naciągane.
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 14:26   #1738
mary_poppins
sissy that walk

[1=a298662d510bb0f537bc3b0 c2466fe273199e5e8_64a898f 2369c4;35058017]Zgadzam się. Nie zapomnę jak niedawno na lotnisku w USA spotkałam dziewczynę w moim wieku, Polkę, która dosiadła się do mnie i zaczęła nadawać po angielsku. Delikatnie wtrąciłam, że nie ma potrzeby mówić do mnie w tym języku, obie jesteśmy Polkami, nie znajdujemy się w większym towarzystwie, więc chyba można używać polskiego? A ona do mnie TY SOBIE NIE WYOBRAŻASZ JAK TO JEST ZAPOMNIEĆ POLSKIEGO JA TU MIESZKAM JUŻ PÓŁ ROKU TY NIE MASZ POJĘCIA JAK ŁATWO PRZESTAWIĆ SIĘ NA ANGIELSKI W OGÓLE Z TOBĄ NIE BĘDĘ ROZMAWIAĆ

Bez komentarza [/QUOTE]

Już pół roku Żałosne.

Kiedyś oglądałam w tv wywiad z jakimś panem, który mieszkał w USA od 20 lat i na co dzień używał wyłącznie języka angielskiego. Poza lekko obcym akcentem nie miał ŻADNYCH problemów ze swoim ojczystym językiem. Na Boga, zapomnieć można język obcy którego uczyło się 2 lata, a nie taki którym się posługiwało jako pierwszym.

Jakimś cudem, z tego co zaobserwowałam, problem z "zapominaniem" języka występuje tylko jeśli chodzi o język polski. Mam kolegę, który urodził się w Hiszpanii i mieszkał tam parę ładnych lat, chodził do szkoły itd. Potem przyjechał tutaj i na co dzień używa polskiego, ale z hiszpańskim nie ma najmniejszego problemu - mówi płynnie, bardzo szybko i nie zapomina słów. Magia, czy raczej nasze narodowe kompleksy?

Edytowane przez mary_poppins
Czas edycji: 2012-07-02 o 14:27
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 14:26   #1739
Chatul
ma zielone pojęcie

Też nie rozumiem jak można zapomnieć języka ojczystego... Owszem, można mieć problem z szybkim doborem odpowiednich słów, można robić kalki językowe itd. zdarza się. Ale żeby w ogóle zapomnieć jak się mówi w swoim rodzimym języku? To by trzeba było przez 15 lat z nim w ogóle kontaktu nie mieć, a i wtedy coś tam się będzie pamiętać

Cytat:
Napisane przez truskawkowawiosna Pokaż wiadomość
mnie akurat nie dziwi, ze ludzie narzekają na skrajne warunki pogodowe, upal jak i straszny mroz moga bardzo dezorganizowac zycie. wiosną/wczesna jesienia czesto slyszalam "jaka cudowna pogoda, mogloby tak byc caly czas", nie wydaje mi sie, zebym tylko ja na takich ludzi trafiala, a reszta ma do czynienia z marudami, ktorym nie pasuje nic. jak czlowiek ma 30 st C w pokoju to odechciewa sie doslownie wszystkiego
To prawda

Cytat:
Napisane przez Kasieńka_666 Pokaż wiadomość
(po oddaniu komputera do naprawy w UK caly system mam po angielsku i polskie znaki szlag jasny trafil ale mysle, ze dosmyslacie sie co chcialam napisac ).
Spróbuj zainstalować polski język
Stary 2012-07-02, 14:28   #1740
invisible_01
Zakorzeniona

Moja ciocia mieszka za granicą od 35 lat, ostatnio przyleciała do Polski po 14 latach niebycia tutaj. I co? I po polsku mówi. Nabrała akcentu, ale normalnie pamięta słowa i nie cuduje. Dla mnie naciągane jest to całe: "Jak to było po polsku?".
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości