|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3301 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
U nas sie zaczelo jak miala niewiele ponad 2 m-ce ale na poczatku to bylo lajtowo, bo zjadala troche mniej, a dopiero potem zaczal sie mega cyrk z tym jedzeniem.... jablko troche pomoglo na apetyt, ale problemu nie rozwiazalo.
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
#3302 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
Gosica super gadułę masz
w domkuMonia dobry pomysł z tą panią
|
|
|
|
#3303 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
najpierw musze dotrzec do tej kobiety. ta kobitka to taka dla mnie byla ( a byla u nas 2x) troche Hogg na zywo , az zapytalam ja wtedy czy slyszala o Hogg, ale nie wiedziala kto to taki.my w ogole wczoraj sobie z Tz rozmawialismy na lozku jak Hania zasnela(ja chcialam ja do lozeczka przelozyc, Tz mowi - zostaw niech sobie tak spi jak jej dobrze, jak sie tam obudzi to znow wpadniesz w szal , i sobie normalnie rozmawialismy nie szeptem - Hani to nie przeszkadzalo aby zasnac, wyjelam cycka z buziolka i tak spala do karmienia.Tz stwierdzi ze w sypialni jest za cicho i dlatego ona nie moze zasnac bo kiedys spala w duzym pokoju wieczorami i wszystko bylo ok a ja ja na sile chce usypiac o 19...hmmm bo chce wyrobic w niej nawyk zasypiania, tylko narazie jeyst to nawyk zasypiania przy cycuchu
|
|
|
|
|
#3304 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na noc nakrywam go cienkim kocykiem bo inaczej mi sie budzi i tez sie nie poci chyba ze w upal na dworzu go na rekach niose to obije jestesmy mokrzy |
|
|
|
|
#3305 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Dobrze prawisz desiu
No i pewnie że teraz są inne czasy, większa świadomość dotycząca zdrowia, żywienia itd i dlatego że mamy tą wiedzę to z niej powinniśmy korzystać a nie zatykać uszy i mówić że moja babcia cośtam robiła i ja też tak będę robić Stresujące jest tylko to że te zalecenia tak szybko się zmieniają i to co jest ok teraz za 5 lat będzie pewnie zanegowane no i niewiadomo czego słuchać. Zauważcie nawet jaka jest rozbieżność między pediatrami i ich opiniami. Nowaken się oberwało za trochę jabłuszka dla 3,5 tygodniowego dziecka, moja pediatra twierdzi że jeśli dzieciątko się domaga to powoli można a Jolki pediatra sugerował truskawki I bądź tu człowieku mądrym...Cytat:
No a z tą położną to bardzo dobry pomysł Na pewno jest mnóstwo mniej popularnych Tracy które pomagają ludziom z problemami ![]() Cytat:
Cytat:
No i co ciekawego wyniosłaś z tej dyskusji? Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
|
|
#3306 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Szymon miał dzis Usg głowki z powodu małej torbieli przestrzeni podpajeczynowkowej ktora wyszla w usg glowki po urodzeniu... i trzeba takie cos skontrolowac, no i na szczescie torbiel ta zmniejsza sie, zanika. Ale doktor mowil, ze jest troszke za duzo plynu w przestrzeni podpajeczynowkowej, ale to tez czesto sie zdarza i przewaznie zanika. Jednak znow sie zmartwilam. Za 2 miechy znow usg glowki. Cytrynko Ty pisalas kiedys ze Wiktorek tez mial miec usg glowki. I nie wiem czy mi odpisalas czy nei doczytalam dlaczego? A teraz poczytam co u Was.
|
#3307 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dziewczyny ubieracie dzieciaczki tylko w body czy tez w koszulki plus spodenki np? mnie juz drazni ze koszulka sie sciaga i plecy na wierzchu chociaz w taka pogode to nic strasznego ![]() a my dziś świętujemy 4 miesiące Edytowane przez Cytrynka_Wawa Czas edycji: 2012-07-03 o 12:07 |
|
|
|
|
#3308 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uwielbiam to![]() Cytat:
Cytat:
![]() Po cos wytyczne są, ale mysle, ze tez sztywno sie ich trzymac nie powinno bo mozna zwariowac. Jednak skads one sie biora jak napisala konia, na podstawie badan obserwacji itd... Cytat:
Jak urodzil sie Szymon, widziala go raz po urodzeniu i pojechala do swojej mamy 300 km od nas nia sie opiekowac i teraz przyjechala na 3 tyg. I nagle chce wziac Szymona na spacer a nawet jeszcze z nim nie porozmawiala. Napalona jak nie wiem co, a wogole nie zna Szymonka, nie wie jak lubi zasypiac, nie umiala by go pewnie nawet wziac na rece bo ona zawsze mowi, ze ona to juz nie pamieta jak sie nosi takie dzieci, pewnie szelek w wozku by tez nie umiala rozpiac. Napala sie ale nie wiem po co. Puszcze ja na spacer sama dopiero wtedy jak najpierw pozna Szymona, a nie tak z grubej rury. Szymon tez jej nie widzial od urodzenia i moglby sie tez wystraszyc. ---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ---------- Cytrynka rozumiem. No to dobrze ze juz wszystko ok. No i gratulacje z okazji ukonczenia 4 mcy
|
|
#3309 |
|
Wtajemniczenie
|
Aguska dobrze ze torbiel zanika.
Cytrynka najlepszego z okazji 4 miesiecy!! Tikki jak u Was ze sluzem w nosku u Andrejci? juz lepiej? u nas juz bylo lepiej, ale znow sie troche pogorszylo, moze jak bardziej sie slini to go wiecej...juz nie wiem. on jest gdzies glebiej bo jak sol zapuszcze, na brzuszku malutka polezy a pozniej chce odciagnac to nic tam nie ma a ona furczy i tak, dzisiaj rano az zwymiotowala, co Tz okresla za dosc dobre, bo pozbyla sie sporo tego sluzu. Dziewczyny mam pytanie co do soli fizjologicznej: jesli sa te ampulki 5ml to nie uzywacie juz tej samej ampulki po 24h od otwarcia, czy uzywacie np. 2-3 dni? bo np. do noska to zuzywam po jednej kropelce do noska 2-3x dziennie i to wszystko i po 24h wyrzucam ampulke mimo ze tam jeszcze polowa, bo gdzies widzialam takie info aby nie uzywac po 24h od otwarcia. Edytowane przez MoniaHan Czas edycji: 2012-07-03 o 12:31 |
|
|
|
#3310 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3311 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3312 |
|
Zakorzenienie
|
Monia ja używam dwa dni, mam takie ampułki , co można tą ułamaną końcówką zamknąć, chyba raczej wodzie z solą nic się stać nie powinno
![]() Gosica hihihi, nic mądrego z Mamą nie wymyśliłam,Mama twierdzi,że wcale się tak szybko dzieciom jedzenia nie podawało no wiadomo, kazda mama inaczej pewnie ...mówi,że długo mleko było podstawą...
|
|
|
|
#3313 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do noska moze postać dluzej, ale raczej nie dluzej niz caly dzien, ale powinno sie ja zastawic np gazikiem.
|
|
#3314 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Edytowane przez MoniaHan Czas edycji: 2012-07-03 o 13:18 |
|
|
|
|
#3315 |
|
Zakorzenienie
|
Cytrynka gratulacje skończonych 4 miesięcy
![]() Ja zakładam głównie body (nie lubię jak ma gołe plecy)+ spodenki a jak bardzo chłodno to body z krótkim rękawem i bluzeczkę jeszcze |
|
|
|
#3316 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gratuluje 4 miesiecy ![]() A nie ma w PL roztworu soli do noska w takich buteleczkach jak krople do nosa? Ja kupuje tutaj w buteleczce z pipeta i to jest izotoniczny roztwor soli (tlumacze z niem. nie wiem czy po polskiemu tak sie to nazywa) i zakrapiam nosek i zamykam. Oczek nie przemywam niczym procz zwyklej wody - no podczas kapieli myje cala buzke woda wiec plyn z kapieli tez tam sie dostanie, na szczescie nie mamy problemu z oczkami typu ropienie, itp. Julka spala prawie 2h, obudzila sie kilka min przed 12, dalam jej jablko - zjadla ok pol kubeczka (kupuje takie kubeczki z hippa jablko+banan, takie jak male jogurciki ma opakowanie i w jednym jest 100ml), pobawila sie, potem zauwazylam ze trze oczka to poszlam przewinac pieluszke przebrac upackane body i polozylam ja do lozeczka, troszke pogugala, pomarudzila, ale usnela, a ja z nia
|
|
|
|
#3317 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Andrea też często zwracała śluzem. I zgadzam się z Twoim mężem Zaraz wrzucę zdjęcie na maila z dedykacją dla MoniHan
|
|
|
|
|
#3318 |
|
Zadomowienie
|
Hej babeczki
Ja już nie wyrabiam w tym upale.. Aguśka super, że chrzciny się udały a Szymonek był spokojny. ![]() I bardzo dobrą masz taktykę przyuczania Szymcia do butli, tak jak mówisz nic na siłe... Super tekst Filipka o naleśniczkach...już się nei moge doczekać jak Morfeuek będzie nadawał ![]() Super, że torbiel się zmniejsza Gosia kurcze biedna ta Twoja córcia z tymi wszami...no i Ty tez że musisz jej wyjmować i wyczesywać te paskudztwa.. Cziqua ale się syncio obłowil na chrzcinach ii te sztućce bardzo fajne...sama takie sprezentuje jak zostanę chrzestną..a no i bardzo ładnie wyglądałaś ![]() Konia Ty masz dietę "od poniedziałku" a ja takie ćwiczenia Kurcze brzuch wisi a ja się zebrać nie mogę...do tego co dzień jem paczkę ciastek i mimo że po porodzie wróciłam do wagi spred ciązy to teraz znów nadrabiam gkatarzynka ja stosuję ten plan karmienie->aktywność->sen, tzn. młody sam sobie to tak ułożył i sam reguluje..ja tam nie patrzę czy trwa to łącznie 3 godziny czy ile....wydaje mi się że ważne jest to że poszczególne elementy nstępuja po sobie a nie ile trwają.. Moniqw bardzo mi przykro z powodu piesiuni mama d to córeczka dała wam pospać hehe ![]() Cytrynka dla Wiktorka za 4 miesiące!Claudia fajnie że wpadasz...napisz co tam u was....ja zamierzam dopiero w okolicach 6 miesiąca wprowadzać coś innego niż mleczko.. Emigra ja zawsze po kąpieli daję mleczko nawet jak przed jadł...wtedy poprostu mniej ciągnie i szybciej zasypia... A wczoraj niestety przespał porę kąpieli i zamiast o 20 kąpałam go o 23 zaraz o obudzeniu...i miałam wyjca takiego że nie wiem...jednak na głodniaka to żadna przyjemność, tak na chybcika kąpać..nawet go już nie ubierałam tylko pampers, tetrą taką grubsza go przykryłam i szybko do cycusia... dla Julci za przekręcanie się..Roksape super, ze chrzciny się udały...no a taki upał to dla wszystkich męczący, dobrze że córcia jakoś przetrwałą.. Joanaros ja na śpiocha nie odbijam...od razu go kładę, smokers w buzię i sekunda dziecka nie ma...tak więc nocki są super nawet w czasie skoków... Monia super że już trochę lepiej z Hanią i mialaś chwilę żeby się ogarnąć.. Tikki po tak długiej kolorowej sprawie to nie dziwię się że wyszło tyloma stronami Ale ładnie dziś Adrea pospała..super..szkoda tylko że i tak musiałaś wstać... Morfeuek czasem głośno ziewnie, ale bardziej przestrasza się jak sobie mlaśnie ![]() Evcia to fajny Ci Tż prezent sprawił Mam nadzieję że te zielone kupki Laurki to nic poważnego.. Co do odbijania to mój ostatnio ma tak że pierwsze beknięcie jest głośne i na sucho, a zaraz po nim jest drugie ciche za to mokre A wogóle to już myślałam że z wiekiem zużywa się coraz mniej pampków a u nas wciąz tyle samo, praktycznie co karmienie to kupka i jeszcze pomiędzy...tak więc 10 dziennie to normalka i oficjalnie dziś przechodzimy na 3 ![]() A ja mam trochę dołka bo piersi zrobiły mi sie strasznie asymetryczne...jedna wręcz wychodzi ze stanika a druga nie wypełnia miseczki...strasznie to widać...
Edytowane przez Flowerbombka Czas edycji: 2012-07-03 o 13:57 |
|
|
|
#3319 |
|
Zakorzenienie
|
Na mailu Julek i Ania - słodziaki!
Jak Julek fajnie wcina gryzak, a Ania słodko śpi |
|
|
|
#3320 |
|
Wtajemniczenie
|
w uk jest sol w takich buteleczkach jak krople, ale mialam je przepisane na recepte, a juz nie chce mi sie chodzic do tych durniow, wiec facet w polskim sklepie przywozi mi z Pl w tych malych ampulkach, ktorych ponad polowe wyrzucam, troche bez sensu. swoja droga jaka roznica w takiej buteleczce jak kropelki (te co mialam trzeba bylo zurzyc w ciagu 4tyg, a w takiej ampulce - skoro to i to zamykane po uzyciu i jest czystym roztworem soli (??).
brawo ze wyluzowalas Emigra, to pewnie Wam wszystkim dobrze zrobi (Hania tez chyba mniej je ostatnio tak mi sie wydaje - ale mi trudno to okreslic bo na cycku,ale takie mam wrazenie) ja tez musze wyluzowac, bo inaczej wszyscy w domu zwariujemy, na poczatku bylam taka wyluzowana i spokojna i Hania byla tez bardzo spokojna, chociaz dzis nie mozemy narzekac, bo ja sie ogarnelam, obiad ugotowalam i Hania zaczela byc bardzo marudna, nic nie pasowalo, czyli chciala zasnac na cycu, a ze obiad w piekarniku bo Tz przychodzi o 12 na obiad, zasnela i odlozylam ja na kocyk, pospala 15 min i zaczela plakac, wiec Tz ja ponosil troche ale chcielismy zjesc obiad, wiec polozylam ja do nosidelka i jedlismy obiad a Hania na nas patrzyla a ja mialam silownie przy okazji bo jedna noga bujalam ja i zasnela przy tym jak my rozmawiamy i gra radio, bo juz dzis radio gra od rana bo ja zwariuje w tej ciszy. |
|
|
|
#3321 |
|
Zakorzenienie
|
Kupilam Szymonkowil łuk na wozek...Bardzo polecam!:
http://allegro.pl/show_item.php?item=2449654382 Przy Filipku nie mialam czegos takiego, mialam inne zabawki, ale to jest super. pasuje tez do fotelika do karmienia, do lozeczka, na fotelik samochodowy. Fajnie sie wygina w jaka strone sie zapragnie. Jestem zadowolona. Sprzedawcy juz tak bardzo nie polecam, bo zapakował to tak, ze z łatwoscia moglo sie połamac, na szczescie nic sie nie uszkodzilo ale pudelko bylo wgniecione. Flowerbombka u nas z tym ulaniem tez tak jest chociaz teraz juz rzadziej ulewa ![]()
|
#3322 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
super irokezik to moze klub baby irokez zalozymy![]() Tikki a jeszcze co do sluzu, to czy Andrea tez tak miala ze nie byl to stricte katar, bo jak patrze w nosek to czysty, tylko to tak glebiej bylo? a chrumkanie bylo jakby w nosku? uzywalas cos na to? ---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3323 |
|
Zakorzenienie
|
Monia daje go do fotelika do karmienia jak cos robie w kuchni, w nim jest pozycja półlezaca jak w lezaczku-bujaczku. A fotelik mam taki: http://allegro.pl/4-miekkie-kola-krz...436514775.html ten czerwony.
Zalezalo mi na tym, zeby obicie fotelika to nie byla ceratka, a material ktory mozna zdjac i uprac w pralce. Cerata ktora wylozona jest wiekszosc krzeselek jest łatwa w myciu, ale w ceracie siedziec w upal to masakra. Po po drugie to moje krzeselko ma wklad dla mniejszego dziecka i dwie tacki, ta zewnetrzna sie wyciaga i mozna umyc bez problemu. A tacki dwie mozna wogole zdjac jak chce sie np do stolu dostawic fotelik. Regulacja oparcia w 3 stopniach i wysokosci fotelika w paru. No i koleczka to tez fajna sprawa bo nie raz jezdzilam nim po domu w celu przeniesienia go w inne msce.
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2012-07-03 o 14:45 |
|
|
|
#3324 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ---------- Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
#3325 |
|
Zakorzenienie
|
MoniaHan, Andrea miała właśnie sucho w nosku a mokro i chrypało jej tak na granicy nosa i gardła. Na to tylko ten roztwór fizjologiczny. 1ml na raz do otworu nosowego przewraca się dzidzię i dzidzia ładnie osmarka się po kostki
i wygluta tą sól na zewnątrz . Już nawet odkurzać w nosku nie trzeba.
|
|
|
|
#3326 |
|
Wtajemniczenie
|
gratuluję ale ten czas leci, pamiętam jak dziś jak jechałaś rodzić ![]() hej ![]() my po wizycie u lekarza, stwierdziła, że to na bank nie jest skaza, a raczej coś bakteryjnego - mała od czwartku nic nie przybrała na wadze też i dziś był śluz w kupce. Dostałyśmy jakiś syrop - przez tydzień trzeba przyjmować i dicoflor mam znów podawać. A małej na zmianę dawać zwykły Bebilon i ten co daję czyli Comfort. Jak za tydzień nie minie to mam iść znów na kontrolę. W dodatku panuje u nas wirusowy rumień skóry - co drugie dziecko wysypane. U moich znajomych też dzieci to dopadło, wylęga się około 2 tygodni, więc tylko czekam... Mała wstała i już więcej nie napiszę
|
#3327 |
|
Zakorzenienie
|
Evcia, oby nie dopadl Laury ten rumien .... i zeby sie sytuacja poprawila
Julka chwile po 14 zaczela mi sie przebudzac ze swoim 'aja aja' (na jedzenie) to nie czekalam az sie calkiem rozbudzi i zaladowalam butle i ladnie wypila 90 ml, rozbudzila sie pod koniec, odbilam i walnela mega kupke potem sie bawilysmy, zauwazylam ze ona jest w super humorze ale jak poswiecam jej kazda sekunde inaczej marudzi, placze, krzyczy. Poczytalam sobie o skoku 19 tygodnia (my mamy 17 tyg) i ponoc dziecko juz od 14 tygodnia moze byc marudne, niezrozumiale, itp Mam taka ksiazke o tych wszystkich skokach i tam sa tez wzmianki jak inne mamy opisuja zachowania swoich dzieci podczas danego skoku i jak bylo np o 8 tygodniu i pisaly jakie bywala zle, agresywne po tylu dniach marudzenia dzieci to myslalam sobie z jednej strony fajnie ze nie koloruja a z drugiej jak mozna byc tak zlym na dziecko? Natomiast czytajac dzisiaj o 19 tyg skoku umialam sie niestety z kazda wypowiedzia utozsamic Wlasnie znowu zasnela spacer musze sobie darowac, bo wszystkie ciuchy w praniu tzn spodnie, a ich mam malo w terazniejszym rozmiarze mezowi wyjelam bigos na obiad, sama wcinam udko z kurczaka
|
|
|
#3328 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny zaraz chyba padnę ze strachu...Morfeuek miał coś czarnego na głowie między włoskami takiego milimetrowego myślałam że to jakiś paproch i go zdrapałam, a to chyba ni ebył paproch, bo z wierzchu się zdrapało a w środku zostało. Ja się boję że to kleszcz był a ja go kawałek zdrapałam
|
|
|
|
#3329 |
|
Zakorzenienie
|
Flower spokojnie! moze to nic groźnego
|
|
|
|
#3330 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:42.

najpierw musze dotrzec do tej kobiety. ta kobitka to taka dla mnie byla ( a byla u nas 2x) troche Hogg na zywo
, i sobie normalnie rozmawialismy nie szeptem - Hani to nie przeszkadzalo aby zasnac, wyjelam cycka z buziolka i tak spala do karmienia.Tz stwierdzi ze w sypialni jest za cicho i dlatego ona nie moze zasnac
. Jeszcze nigdy nie była spocona.
na noc nakrywam go cienkim kocykiem bo inaczej mi sie budzi i tez sie nie poci chyba ze w upal na dworzu go na rekach niose to obije jestesmy mokrzy
I bądź tu człowieku mądrym...

dla Wiktorka za 4 miesiące!

inaczej marudzi, placze, krzyczy. Poczytalam sobie o skoku 19 tygodnia (my mamy 17 tyg) i ponoc dziecko juz od 14 tygodnia moze byc marudne, niezrozumiale, itp Mam taka ksiazke o tych wszystkich skokach i tam sa tez wzmianki jak inne mamy opisuja zachowania swoich dzieci podczas danego skoku i jak bylo np o 8 tygodniu i pisaly jakie bywala zle, agresywne po tylu dniach marudzenia dzieci to myslalam sobie z jednej strony fajnie ze nie koloruja a z drugiej jak mozna byc tak zlym na dziecko? Natomiast czytajac dzisiaj o 19 tyg skoku umialam sie niestety z kazda wypowiedzia utozsamic