Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 _________ - Strona 111 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-03, 11:08   #3301
emigra
Zakorzenienie

Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___

Cytat:
Napisane przez desia888 Pokaż wiadomość
No tez mam nadzieje ze to przejdzie
Tym bardziej ze tyle co 2 miesiace dopiero i nie bardzo mozna co innego dawac.
Oby pospala
Ja uciekam, odezwe sie wieczorkiem
Milego dnia!
U nas sie zaczelo jak miala niewiele ponad 2 m-ce ale na poczatku to bylo lajtowo, bo zjadala troche mniej, a dopiero potem zaczal sie mega cyrk z tym jedzeniem.... jablko troche pomoglo na apetyt, ale problemu nie rozwiazalo.
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-03, 11:11   #3302
koniakonia
Zakorzenienie

Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___

Gosica super gadułę masz w domku

Monia dobry pomysł z tą panią może Wam pomoże, tego Wam życzę
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-03, 11:25   #3303
MoniaHan
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość
Gosica super gadułę masz w domku

Monia dobry pomysł z tą panią może Wam pomoże, tego Wam życzę
Konia, Tikki i Desia ..nie dziekuje jeszcze najpierw musze dotrzec do tej kobiety. ta kobitka to taka dla mnie byla ( a byla u nas 2x) troche Hogg na zywo, az zapytalam ja wtedy czy slyszala o Hogg, ale nie wiedziala kto to taki.

my w ogole wczoraj sobie z Tz rozmawialismy na lozku jak Hania zasnela(ja chcialam ja do lozeczka przelozyc, Tz mowi - zostaw niech sobie tak spi jak jej dobrze, jak sie tam obudzi to znow wpadniesz w szal, i sobie normalnie rozmawialismy nie szeptem - Hani to nie przeszkadzalo aby zasnac, wyjelam cycka z buziolka i tak spala do karmienia.Tz stwierdzi ze w sypialni jest za cicho i dlatego ona nie moze zasnac bo kiedys spala w duzym pokoju wieczorami i wszystko bylo ok a ja ja na sile chce usypiac o 19...hmmm bo chce wyrobic w niej nawyk zasypiania, tylko narazie jeyst to nawyk zasypiania przy cycuchu

http://www.suwaczek.pl/cache/99ac688358.png
MoniaHan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-03, 11:33   #3304
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tikki85 Pokaż wiadomość
Ja ubieram Andreę na noc w krótki rękawek, ale półśpioszki, bo ona ma zawsze stópki zimne . Jeszcze nigdy nie była spocona.
robie tak samo bo jak byl w samych body plus skarpetki to mial zimne nogi na noc nakrywam go cienkim kocykiem bo inaczej mi sie budzi i tez sie nie poci chyba ze w upal na dworzu go na rekach niose to obije jestesmy mokrzy
Stary 2012-07-03, 11:38   #3305
gosica502
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie mozna popadac w zadne skrajnosci.
Dobrze prawisz desiu No i pewnie że teraz są inne czasy, większa świadomość dotycząca zdrowia, żywienia itd i dlatego że mamy tą wiedzę to z niej powinniśmy korzystać a nie zatykać uszy i mówić że moja babcia cośtam robiła i ja też tak będę robić

Stresujące jest tylko to że te zalecenia tak szybko się zmieniają i to co jest ok teraz za 5 lat będzie pewnie zanegowane no i niewiadomo czego słuchać. Zauważcie nawet jaka jest rozbieżność między pediatrami i ich opiniami. Nowaken się oberwało za trochę jabłuszka dla 3,5 tygodniowego dziecka, moja pediatra twierdzi że jeśli dzieciątko się domaga to powoli można a Jolki pediatra sugerował truskawki I bądź tu człowieku mądrym...

Cytat:
Napisane przez MoniaHan Pokaż wiadomość
b
Tz lezac na lozku z nami zaczal szukac w necie info o Tracy Hogg ze moze by do nas przyjechala i pomogla Hanie odzwyczaic od zasypiania z cyckiem, ale mowie mu ze ona nie zyje juz kilka dobrych lat (miala 44lata i zmarla na raka w 2004r) i ze pewnie nie byloby nas na nia stac....i fakt nie byloby bo brala 15 000 dolcow za 3 tyg pracy

ale przypomnialam sobie polozna ktora przyszla do nas na drugi dzien po moim i Hani powrocie do domu, starsza pani, bardzo pozytywna, emerytka juz - ale ze lubi swoja prace wiec kilka dni pracuje jeszcze i tyle rzeczy mi wtedy przez godzine pokazala ze bylam w szoku i Tz mowi do mnie wczoraj a nie pamietasz jak mowila ze pomaga czasami ludziom z dziecmi w roznych problemach? - nie pamietam bo bylam w amoku poporodowym jeszcze
wiec musze zdobyc kontakt do niej i zapytac czy do nas moze tez wpasc i cos doradzic na to zasypianie z cycem..mam nadzieje ze nie bierze 15k dolarow
Ej nie wiedziałam nawet że Tracy Hogg nie żyje
No a z tą położną to bardzo dobry pomysł Na pewno jest mnóstwo mniej popularnych Tracy które pomagają ludziom z problemami

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
T
I mialam na razie nie kupowac nic z ciuszkow,bo mam duzo za duzo,ale dostalam kupony rabatowe do Matalana,no i musze,bo duza oszczednosc na nich jest.Co prawda moglabym kupic cos sobie,ale pewnie jak zwykle wejde w dzial dzieciecy i nakupuje Erykowi i Wiki

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość

A tak ogólnie todzień dobry wszystkim Mamom i Dzieciom
Zaraz podczytam resztę, bo wlaśnie dyskusję ożywioną z Mamą prowadziłam o karmieniu dzieci
Konia z Ciebie też mądra dziewczyna jest
No i co ciekawego wyniosłaś z tej dyskusji?

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
Z
Desia, wspolczuje problemow z jedzeniem Viki - oby przejsciowe a nie jak u nas- juz 4 tydzien wlasnie jestem po poltoragodzinnej walce z Julka o sniadanie, plakal ze glodna i zasysala smoka ale po lyku czy dwoch wypluwala z placzem - z butli lecialo nawet samo, ale nie umiala jesc. Jak posmarowalam dzisla kilka razy zelem i dalam globulki homeopatyczne to dopiero umiala zjesc ok 120ml... Teraz na karmienie o 13 dostanie jablko z bananem, jak sie uda to popije mleczkiem, jak nie to nie. Stwierdzilam ze powoli jej bede zamieniac posilki mleczne na kaszki, deserki i obiadki, bo inaczej chyba nie da rady. Jeszcze bede ja obserwowac.
Kurcze dziewczyny strasznie współczuję tych problemów z jedzonkiem. Gabrysia to zupełne przeciwieństwo. Ile bym jej dałą tyle zje i się domaga więcej. Co prawda po gęstszych pokarmach jest lepiej ale i tak jest wiecznie nienasycona.

Cytat:
Napisane przez tynka88 Pokaż wiadomość
czesc

Wczoraj znowu mialam spięcie z teściowa, co za wstretna baba, bo inaczej nie moge powiedziec, dzis porozmawiam z TZ, ze ma jej powiedziec, zeby sie nie wpieprzała do nas i do tego co robimy z dzieckiem, bo mam juz tego dosc.
Wczoraj taki upał, 27 stopni w domu, na dworze ze 35, wieczorem wyszykowalismy sie wszyscy , spakowalismy wozek do auta i chcielismy pojechac 10 km nad wode, oczywiscie Mateuszek bez czapki, bo po pierwsze strasznie poci mu sie główka ( co jest nie dziwne w taka pogode) po drugie wkurza sie jak mu nakladam czape,ona odrazu ze powinnam mu spodenki nalozyc, bo jak dziecko w samym bodziaku , bez czapki, ze jestesmy nie odpowiedzialni, ze ja nie powinnam nigdzie jechac , tylko siedziec w domu, ewentualnie w ogródku, bo to takie małe dziecko.Jakby uslyszala ,ze wybieram sie nad morze, tak jak np Karolca z Ewelinka to by chyba zawału dostała.Troche jej nagadałam, ale stwierdzilam ,ze mój Tz najlepiej przywoła ja do porzadku.
Boshe jak dobrze że nikt z mojej rodziny nie ma takich jazd
gosica502 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-03, 11:58   #3306
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Hej

Szymon miał dzis Usg głowki z powodu małej torbieli przestrzeni podpajeczynowkowej ktora wyszla w usg glowki po urodzeniu... i trzeba takie cos skontrolowac, no i na szczescie torbiel ta zmniejsza sie, zanika. Ale doktor mowil, ze jest troszke za duzo plynu w przestrzeni podpajeczynowkowej, ale to tez czesto sie zdarza i przewaznie zanika. Jednak znow sie zmartwilam. Za 2 miechy znow usg glowki.

Cytrynko Ty pisalas kiedys ze Wiktorek tez mial miec usg glowki. I nie wiem czy mi odpisalas czy nei doczytalam dlaczego?

A teraz poczytam co u Was.
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-03, 12:04   #3307
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
Hej

Szymon miał dzis Usg głowki z powodu małej torbieli przestrzeni podpajeczynowkowej ktora wyszla w usg glowki po urodzeniu... i trzeba takie cos skontrolowac, no i na szczescie torbiel ta zmniejsza sie, zanika. Ale doktor mowil, ze jest troszke za duzo plynu w przestrzeni podpajeczynowkowej, ale to tez czesto sie zdarza i przewaznie zanika. Jednak znow sie zmartwilam. Za 2 miechy znow usg glowki.

Cytrynko Ty pisalas kiedys ze Wiktorek tez mial miec usg glowki. I nie wiem czy mi odpisalas czy nei doczytalam dlaczego?

A teraz poczytam co u Was.
u nas usg bylo bo mlody slabo glowe trzymal ale wyszlo wszystko ok

dziewczyny ubieracie dzieciaczki tylko w body czy tez w koszulki plus spodenki np? mnie juz drazni ze koszulka sie sciaga i plecy na wierzchu chociaz w taka pogode to nic strasznego

a my dziś świętujemy 4 miesiące

Edytowane przez Cytrynka_Wawa
Czas edycji: 2012-07-03 o 12:07
Cytrynka_Wawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-03, 12:16   #3308
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Aaaa czy Wasze dzieci ziewają na głos? Bo moja Andrea jak ziewa to robi "kkkkkkhkgggg" . Boskie to jest, ale zawsze się tego przestraszy
Tak Uwielbiam to
Cytat:
Napisane przez joanaros Pokaż wiadomość
Jak ubieracie do spania wasze dzieciaczki w ten gorąc? Długi rękaw czy krótki?
rampers z krotkim rekawem lub body z krotkim i spi w cienkim spiworku tak tylko zeby nozki mial okryte bo nie zakladam zadnych spiochow ani skarpet.
Cytat:
Tak teraz zalecaja gluten wczesniej, wiem - tez doczytalam, tylko jesli to sa nowe zalecenia to moze sie za 10 lat okazac ze jednak nie bylo to takie dobre, sama nie wiem
Co do dzieciaczkow wychowywanych kiedys i teraz albo na wisach i w miescie, to oczywiscie ze sa roznice, ale to temat rzeka, dla przykladu nasze mamy tez nie chodzily na kontrole do ginka co 3 tygodnie jak byly w ciazy , moja cale 9 m-cy i podczas karmienia kopcila mocne albo nawet i popularne i teoretycznie nic mi nie jest (niby), tak wiec do mnie takie argumenty nie trafiaja
Genaralnie to mysle ze po cos i skads sie te zalecenia biora i jestem swiecie przekonana ze ktos kto nad tym siedzi dochodzi do jakichs wnioskow z troski o nasze dzieciaczki
Tez uwazam ze nie ma co przesadzac, ze jak dziecko dostanie jabluszko czy cos troszke wczesniej niz zalecaja to nic wielkiego sie nie stanie, ale robilabym to tylko jesli mi lekarz zaleci albo jakbym widziala ze dziecko tego potrzebuje.
Nie mozna popadac w zadne skrajnosci.
Wiem ze wiesz o co mi chodzi Aguska
Dokladnie. Wiem wiem o co chodzi
Po cos wytyczne są, ale mysle, ze tez sztywno sie ich trzymac nie powinno bo mozna zwariowac. Jednak skads one sie biora jak napisala konia, na podstawie badan obserwacji itd...
Cytat:
Napisane przez tynka88 Pokaż wiadomość
czesc

u nas nocka super, Mateuszek usnal o 21, obudzil sie o 5 i pospalismy do 8-30.

Wczoraj znowu mialam spięcie z teściowa, co za wstretna baba, bo inaczej nie moge powiedziec, dzis porozmawiam z TZ, ze ma jej powiedziec, zeby sie nie wpieprzała do nas i do tego co robimy z dzieckiem, bo mam juz tego dosc.
Wczoraj taki upał, 27 stopni w domu, na dworze ze 35, wieczorem wyszykowalismy sie wszyscy , spakowalismy wozek do auta i chcielismy pojechac 10 km nad wode, oczywiscie Mateuszek bez czapki, bo po pierwsze strasznie poci mu sie główka ( co jest nie dziwne w taka pogode) po drugie wkurza sie jak mu nakladam czape,ona odrazu ze powinnam mu spodenki nalozyc, bo jak dziecko w samym bodziaku , bez czapki, ze jestesmy nie odpowiedzialni, ze ja nie powinnam nigdzie jechac , tylko siedziec w domu, ewentualnie w ogródku, bo to takie małe dziecko.Jakby uslyszala ,ze wybieram sie nad morze, tak jak np Karolca z Ewelinka to by chyba zawału dostała.Troche jej nagadałam, ale stwierdzilam ,ze mój Tz najlepiej przywoła ja do porzadku.

Dzis zamknełam drzwi i nawet jak bedzie pukac to jej nie otworze, bo jak przychodzi to mi tylko dziecko budzi.

Joanaros Mateusz spi w body w krótkim rekawem.
Wspolczuje Ci przejsc z tesciowa. Moja tez taka nierozumna kobita ze cos niesamowitego.
Jak urodzil sie Szymon, widziala go raz po urodzeniu i pojechala do swojej mamy 300 km od nas nia sie opiekowac i teraz przyjechala na 3 tyg. I nagle chce wziac Szymona na spacer a nawet jeszcze z nim nie porozmawiala. Napalona jak nie wiem co, a wogole nie zna Szymonka, nie wie jak lubi zasypiac, nie umiala by go pewnie nawet wziac na rece bo ona zawsze mowi, ze ona to juz nie pamieta jak sie nosi takie dzieci, pewnie szelek w wozku by tez nie umiala rozpiac. Napala sie ale nie wiem po co. Puszcze ja na spacer sama dopiero wtedy jak najpierw pozna Szymona, a nie tak z grubej rury. Szymon tez jej nie widzial od urodzenia i moglby sie tez wystraszyc.

---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ----------

Cytrynka rozumiem. No to dobrze ze juz wszystko ok.
No i gratulacje z okazji ukonczenia 4 mcy
SZYMONEK

Stary 2012-07-03, 12:24   #3309
MoniaHan
Wtajemniczenie

Aguska dobrze ze torbiel zanika.

Cytrynka najlepszego z okazji 4 miesiecy!!

Tikki jak u Was ze sluzem w nosku u Andrejci? juz lepiej? u nas juz bylo lepiej, ale znow sie troche pogorszylo, moze jak bardziej sie slini to go wiecej...juz nie wiem. on jest gdzies glebiej bo jak sol zapuszcze, na brzuszku malutka polezy a pozniej chce odciagnac to nic tam nie ma a ona furczy i tak, dzisiaj rano az zwymiotowala, co Tz okresla za dosc dobre, bo pozbyla sie sporo tego sluzu.

Dziewczyny mam pytanie co do soli fizjologicznej: jesli sa te ampulki 5ml to nie uzywacie juz tej samej ampulki po 24h od otwarcia, czy uzywacie np. 2-3 dni? bo np. do noska to zuzywam po jednej kropelce do noska 2-3x dziennie i to wszystko i po 24h wyrzucam ampulke mimo ze tam jeszcze polowa, bo gdzies widzialam takie info aby nie uzywac po 24h od otwarcia.

Edytowane przez MoniaHan
Czas edycji: 2012-07-03 o 12:31
Stary 2012-07-03, 12:29   #3310
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:
Aguska dobrze ze torbiel zanika.

Cytrynka najlepszego z okazji 4 miesiecy!!

Dziewczyny mam pytanie co do soli fizjologicznej: jesli sa te ampulki 5ml to nie uzywacie juz tej samej ampulki po 24h od otwarcia, czy uzywacie np. 2-3 dni? bo np. do noska to zuzywam po jednej kropelce do noska 2-3x dziennie i to wszystko i po 24h wyrzucam ampulke mimo ze tam jeszcze polowa, bo gdzies widzialam takie info aby nie uzywac po 24h od otwarcia.
ja wyrzucam nie zużytą sol
Stary 2012-07-03, 12:35   #3311
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Cytat:
Napisane przez Cytrynka_Wawa Pokaż wiadomość

dziewczyny ubieracie dzieciaczki tylko w body czy tez w koszulki plus spodenki np? mnie juz drazni ze koszulka sie sciaga i plecy na wierzchu chociaz w taka pogode to nic strasznego

Dla mnie najwygodniejsze jest body jak jest chłodniej to na body zakładam pół śpiochy i jakąś bluzeczkę

nowaken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-03, 12:41   #3312
koniakonia
Zakorzenienie

Monia ja używam dwa dni, mam takie ampułki , co można tą ułamaną końcówką zamknąć, chyba raczej wodzie z solą nic się stać nie powinno

Gosica hihihi, nic mądrego z Mamą nie wymyśliłam,Mama twierdzi,że wcale się tak szybko dzieciom jedzenia nie podawało no wiadomo, kazda mama inaczej pewnie ...mówi,że długo mleko było podstawą...
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-03, 12:54   #3313
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Monia chodzi o to ze po otwarciu taka sól fizjologiczna nie jest juz jałowa. Jesli przemywasz oczko taka solą, powinno sie wyrzucic od razu po otwarciu i uzyciu.
Do noska moze postać dluzej, ale raczej nie dluzej niz caly dzien, ale powinno sie ja zastawic np gazikiem.
SZYMONEK

Stary 2012-07-03, 13:04   #3314
MoniaHan
Wtajemniczenie

Cytat:
Monia chodzi o to ze po otwarciu taka sól fizjologiczna nie jest juz jałowa. Jesli przemywasz oczko taka solą, powinno sie wyrzucic od razu po otwarciu i uzyciu.
Do noska moze postać dluzej, ale raczej nie dluzej niz caly dzien, ale powinno sie ja zastawic np gazikiem.
dzieki za odpowiedzi - ja zamykam ta ampulke tak jak Konia napisala, to strasznie duzo trzeba marnowac tej soli,dlaczego nie robia w ampulkach np. 2ml

Edytowane przez MoniaHan
Czas edycji: 2012-07-03 o 13:18
Stary 2012-07-03, 13:09   #3315
joanaros
Zakorzenienie

Cytrynka gratulacje skończonych 4 miesięcy

Ja zakładam głównie body (nie lubię jak ma gołe plecy)+ spodenki a jak bardzo chłodno to body z krótkim rękawem i bluzeczkę jeszcze
joanaros jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-03, 13:48   #3316
emigra
Zakorzenienie

Cytat:

Ja ubieram koszulki+spodenki lub sukienke+majteczki jak mala ma byc wozona w foteliku bo tam sie tak nie wierci i nie sciaga do gory, do gondoli zakladam jej body na krotki badz dlugi rekaw i leginsy cienkie, zaleznie od pogody, ale u nas teraz nie ma upalow, wiec np wczoraj miala krotkie body, leginsy biale i cienki sweterek. Dzisiaj jest w samym body na krotki (mamy ok 22-23 stopnie)

Gratuluje 4 miesiecy my poswietujemy w sobote hihi ale ten czas mija co?

A nie ma w PL roztworu soli do noska w takich buteleczkach jak krople do nosa? Ja kupuje tutaj w buteleczce z pipeta i to jest izotoniczny roztwor soli (tlumacze z niem. nie wiem czy po polskiemu tak sie to nazywa) i zakrapiam nosek i zamykam. Oczek nie przemywam niczym procz zwyklej wody - no podczas kapieli myje cala buzke woda wiec plyn z kapieli tez tam sie dostanie, na szczescie nie mamy problemu z oczkami typu ropienie, itp.

Julka spala prawie 2h, obudzila sie kilka min przed 12, dalam jej jablko - zjadla ok pol kubeczka (kupuje takie kubeczki z hippa jablko+banan, takie jak male jogurciki ma opakowanie i w jednym jest 100ml), pobawila sie, potem zauwazylam ze trze oczka to poszlam przewinac pieluszke przebrac upackane body i polozylam ja do lozeczka, troszke pogugala, pomarudzila, ale usnela, a ja z nia tak lezalam sobie obok nij, trzymalam reke na jej klatce piersiowej i patrzylysmy sobie w oczy, powiedzialam jej ze kocham ja mimo wszystko i ze damy rade i poczekam az wroci moj anioleczek, ktoremu nic nie dolega. Poplynely mi lezki, ale MUSZE dac na luz ... nie chce jesc, niech nie je. Wierze ze bedzie git. A pisalam z kolezanka i jej cora identycznie miala na zeby a teraz ma 9 miesiecy i dalej to samo, wiec jak przez nastepne kilka miesiecy mam beczec mezowi w rekaw ze nie daje rady to chyba oboje zwariujemy. Julka spi a ja biore sie za reszte sprzatanka - musze odkurzyc i zrobic pranie.
3270g, 47 cm
Stary 2012-07-03, 13:53   #3317
tikki85
Zakorzenienie

Cytat:
[
Tikki jak u Was ze sluzem w nosku u Andrejci? juz lepiej? u nas juz bylo lepiej, ale znow sie troche pogorszylo, moze jak bardziej sie slini to go wiecej...juz nie wiem. on jest gdzies glebiej bo jak sol zapuszcze, na brzuszku malutka polezy a pozniej chce odciagnac to nic tam nie ma a ona furczy i tak, dzisiaj rano az zwymiotowala, co Tz okresla za dosc dobre, bo pozbyla sie sporo tego sluzu.
Nie chcę zapeszać, ale już dawno dawno go nie było
Andrea też często zwracała śluzem. I zgadzam się z Twoim mężem dużo lepiej dziecko funkcjonuje jak zwróci.

Zaraz wrzucę zdjęcie na maila z dedykacją dla MoniHan
Stary 2012-07-03, 13:55   #3318
Flowerbombka
Zadomowienie

Hej babeczki
Ja już nie wyrabiam w tym upale..

Aguśka super, że chrzciny się udały a Szymonek był spokojny. Ślicznie wyglądał i on i Ty
I bardzo dobrą masz taktykę przyuczania Szymcia do butli, tak jak mówisz nic na siłe...
Super tekst Filipka o naleśniczkach...już się nei moge doczekać jak Morfeuek będzie nadawał
Super, że torbiel się zmniejsza

Gosia kurcze biedna ta Twoja córcia z tymi wszami...no i Ty tez że musisz jej wyjmować i wyczesywać te paskudztwa..

Cziqua ale się syncio obłowil na chrzcinach ii te sztućce bardzo fajne...sama takie sprezentuje jak zostanę chrzestną..a no i bardzo ładnie wyglądałaś

Konia Ty masz dietę "od poniedziałku" a ja takie ćwiczenia Kurcze brzuch wisi a ja się zebrać nie mogę...do tego co dzień jem paczkę ciastek i mimo że po porodzie wróciłam do wagi spred ciązy to teraz znów nadrabiam

gkatarzynka
ja stosuję ten plan karmienie->aktywność->sen, tzn. młody sam sobie to tak ułożył i sam reguluje..ja tam nie patrzę czy trwa to łącznie 3 godziny czy ile....wydaje mi się że ważne jest to że poszczególne elementy nstępuja po sobie a nie ile trwają..

Moniqw bardzo mi przykro z powodu piesiuni

mama d to córeczka dała wam pospać hehe

Cytrynka
dla Wiktorka za 4 miesiące!

Claudia
fajnie że wpadasz...napisz co tam u was....ja zamierzam dopiero w okolicach 6 miesiąca wprowadzać coś innego niż mleczko..

Emigra ja zawsze po kąpieli daję mleczko nawet jak przed jadł...wtedy poprostu mniej ciągnie i szybciej zasypia...
A wczoraj niestety przespał porę kąpieli i zamiast o 20 kąpałam go o 23 zaraz o obudzeniu...i miałam wyjca takiego że nie wiem...jednak na głodniaka to żadna przyjemność, tak na chybcika kąpać..nawet go już nie ubierałam tylko pampers, tetrą taką grubsza go przykryłam i szybko do cycusia...
dla Julci za przekręcanie się..

Roksape super, ze chrzciny się udały...no a taki upał to dla wszystkich męczący, dobrze że córcia jakoś przetrwałą..

Joanaros ja na śpiocha nie odbijam...od razu go kładę, smokers w buzię i sekunda dziecka nie ma...tak więc nocki są super nawet w czasie skoków...

Monia super że już trochę lepiej z Hanią i mialaś chwilę żeby się ogarnąć..

Tikki po tak długiej kolorowej sprawie to nie dziwię się że wyszło tyloma stronami
Ale ładnie dziś Adrea pospała..super..szkoda tylko że i tak musiałaś wstać...
Morfeuek czasem głośno ziewnie, ale bardziej przestrasza się jak sobie mlaśnie

Evcia to fajny Ci Tż prezent sprawił
Mam nadzieję że te zielone kupki Laurki to nic poważnego..

Co do odbijania to mój ostatnio ma tak że pierwsze beknięcie jest głośne i na sucho, a zaraz po nim jest drugie ciche za to mokre
A wogóle to już myślałam że z wiekiem zużywa się coraz mniej pampków a u nas wciąz tyle samo, praktycznie co karmienie to kupka i jeszcze pomiędzy...tak więc 10 dziennie to normalka i oficjalnie dziś przechodzimy na 3

A ja mam trochę dołka bo piersi zrobiły mi sie strasznie asymetryczne...jedna wręcz wychodzi ze stanika a druga nie wypełnia miseczki...strasznie to widać...

Edytowane przez Flowerbombka
Czas edycji: 2012-07-03 o 13:57
Flowerbombka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-03, 13:56   #3319
tikki85
Zakorzenienie

Na mailu Julek i Ania - słodziaki!
Jak Julek fajnie wcina gryzak, a Ania słodko śpi
Stary 2012-07-03, 14:08   #3320
MoniaHan
Wtajemniczenie

w uk jest sol w takich buteleczkach jak krople, ale mialam je przepisane na recepte, a juz nie chce mi sie chodzic do tych durniow, wiec facet w polskim sklepie przywozi mi z Pl w tych malych ampulkach, ktorych ponad polowe wyrzucam, troche bez sensu. swoja droga jaka roznica w takiej buteleczce jak kropelki (te co mialam trzeba bylo zurzyc w ciagu 4tyg, a w takiej ampulce - skoro to i to zamykane po uzyciu i jest czystym roztworem soli (??).

brawo ze wyluzowalas Emigra, to pewnie Wam wszystkim dobrze zrobi (Hania tez chyba mniej je ostatnio tak mi sie wydaje - ale mi trudno to okreslic bo na cycku,ale takie mam wrazenie) ja tez musze wyluzowac, bo inaczej wszyscy w domu zwariujemy, na poczatku bylam taka wyluzowana i spokojna i Hania byla tez bardzo spokojna, chociaz dzis nie mozemy narzekac, bo ja sie ogarnelam, obiad ugotowalam i Hania zaczela byc bardzo marudna, nic nie pasowalo, czyli chciala zasnac na cycu, a ze obiad w piekarniku bo Tz przychodzi o 12 na obiad, zasnela i odlozylam ja na kocyk, pospala 15 min i zaczela plakac, wiec Tz ja ponosil troche ale chcielismy zjesc obiad, wiec polozylam ja do nosidelka i jedlismy obiad a Hania na nas patrzyla a ja mialam silownie przy okazji bo jedna noga bujalam ja i zasnela przy tym jak my rozmawiamy i gra radio, bo juz dzis radio gra od rana bo ja zwariuje w tej ciszy.

Stary 2012-07-03, 14:10   #3321
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Kupilam Szymonkowil łuk na wozek...Bardzo polecam!:
http://allegro.pl/show_item.php?item=2449654382

Przy Filipku nie mialam czegos takiego, mialam inne zabawki, ale to jest super. pasuje tez do fotelika do karmienia, do lozeczka, na fotelik samochodowy. Fajnie sie wygina w jaka strone sie zapragnie. Jestem zadowolona.

Sprzedawcy juz tak bardzo nie polecam, bo zapakował to tak, ze z łatwoscia moglo sie połamac, na szczescie nic sie nie uszkodzilo ale pudelko bylo wgniecione.

Flowerbombka u nas z tym ulaniem tez tak jest chociaz teraz juz rzadziej ulewa Co do kupek, zmniejsza sie na pewno jak przejdziecie na mm. Poki bedzie piers kupek bedzie taaak duzo. Dla brzuszka maluszka to super, gorzej dla naszych kieszeni
SZYMONEK

Stary 2012-07-03, 14:20   #3322
MoniaHan
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie chcę zapeszać, ale już dawno dawno go nie było
Andrea też często zwracała śluzem. I zgadzam się z Twoim mężem dużo lepiej dziecko funkcjonuje jak zwróci.

Zaraz wrzucę zdjęcie na maila z dedykacją dla MoniHan

super irokezik to moze klub baby irokez zalozymy

Tikki a jeszcze co do sluzu, to czy Andrea tez tak miala ze nie byl to stricte katar, bo jak patrze w nosek to czysty, tylko to tak glebiej bylo? a chrumkanie bylo jakby w nosku? uzywalas cos na to?

---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ----------

Cytat:
Kupilam Szymonkowil łuk na wozek...Bardzo polecam!:
http://allegro.pl/show_item.php?item=2449654382

Przy Filipku nie mialam czegos takiego, mialam inne zabawki, ale to jest super. pasuje tez do fotelika do karmienia, do lozeczka, na fotelik samochodowy. Fajnie sie wygina w jaka strone sie zapragnie. Jestem zadowolona.

Sprzedawcy juz tak bardzo nie polecam, bo zapakował to tak, ze z łatwoscia moglo sie połamac, na szczescie nic sie nie uszkodzilo ale pudelko bylo wgniecione.

Aguska tez myslalam o tym luku, a jaki masz fotelik do karmienia, bo mowilas ze czasami Szymon tez w nim siedzi / lezy.

Stary 2012-07-03, 14:43   #3323
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Monia daje go do fotelika do karmienia jak cos robie w kuchni, w nim jest pozycja półlezaca jak w lezaczku-bujaczku. A fotelik mam taki: http://allegro.pl/4-miekkie-kola-krz...436514775.html ten czerwony.
Zalezalo mi na tym, zeby obicie fotelika to nie byla ceratka, a material ktory mozna zdjac i uprac w pralce. Cerata ktora wylozona jest wiekszosc krzeselek jest łatwa w myciu, ale w ceracie siedziec w upal to masakra. Po po drugie to moje krzeselko ma wklad dla mniejszego dziecka i dwie tacki, ta zewnetrzna sie wyciaga i mozna umyc bez problemu. A tacki dwie mozna wogole zdjac jak chce sie np do stolu dostawic fotelik. Regulacja oparcia w 3 stopniach i wysokosci fotelika w paru. No i koleczka to tez fajna sprawa bo nie raz jezdzilam nim po domu w celu przeniesienia go w inne msce.
SZYMONEK

Edytowane przez Aguśkaa83
Czas edycji: 2012-07-03 o 14:45
Stary 2012-07-03, 14:58   #3324
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nowaken Pokaż wiadomość
Dla mnie najwygodniejsze jest body jak jest chłodniej to na body zakładam pół śpiochy i jakąś bluzeczkę
ja tez glownie body ale dostałam kilka koszulek z krótkim rękawem

---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ----------

Cytat:
Napisane przez joanaros Pokaż wiadomość
Cytrynka gratulacje skończonych 4 miesięcy

Ja zakładam głównie body (nie lubię jak ma gołe plecy)+ spodenki a jak bardzo chłodno to body z krótkim rękawem i bluzeczkę jeszcze
Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
Ja ubieram koszulki+spodenki lub sukienke+majteczki jak mala ma byc wozona w foteliku bo tam sie tak nie wierci i nie sciaga do gory, do gondoli zakladam jej body na krotki badz dlugi rekaw i leginsy cienkie, zaleznie od pogody, ale u nas teraz nie ma upalow, wiec np wczoraj miala krotkie body, leginsy biale i cienki sweterek. Dzisiaj jest w samym body na krotki (mamy ok 22-23 stopnie)

Gratuluje 4 miesiecy my poswietujemy w sobote hihi ale ten czas mija co?

.
dziekujemy
Cytat:
Napisane przez Flowerbombka Pokaż wiadomość
Hej babeczki
Ja już nie wyrabiam w tym upale..

Cytrynka
dla Wiktorka za 4 miesiące!
ja sie rozplywam w taka pogode grzywka mi sie do czola przykleiła
Cytat:
Monia daje go do fotelika do karmienia jak cos robie w kuchni, w nim jest pozycja półlezaca jak w lezaczku-bujaczku. A fotelik mam taki: http://allegro.pl/4-miekkie-kola-krz...436514775.html ten czerwony.
Zalezalo mi na tym, zeby obicie fotelika to nie byla ceratka, a material ktory mozna zdjac i uprac w pralce. Cerata ktora wylozona jest wiekszosc krzeselek jest łatwa w myciu, ale w ceracie siedziec w upal to masakra. Po po drugie to moje krzeselko ma wklad dla mniejszego dziecka i dwie tacki, ta zewnetrzna sie wyciaga i mozna umyc bez problemu. A tacki dwie mozna wogole zdjac jak chce sie np do stolu dostawic fotelik. Regulacja oparcia w 3 stopniach i wysokosci fotelika w paru. No i koleczka to tez fajna sprawa bo nie raz jezdzilam nim po domu w celu przeniesienia go w inne msce.
super fotelik! ja karmie na leżaczku i kręgosłup daje sie we znaki od tej gimnastyki przy kaszce
Stary 2012-07-03, 15:47   #3325
tikki85
Zakorzenienie

MoniaHan, Andrea miała właśnie sucho w nosku a mokro i chrypało jej tak na granicy nosa i gardła. Na to tylko ten roztwór fizjologiczny. 1ml na raz do otworu nosowego przewraca się dzidzię i dzidzia ładnie osmarka się po kostki i wygluta tą sól na zewnątrz . Już nawet odkurzać w nosku nie trzeba.
Stary 2012-07-03, 15:55   #3326
evvcia_
Wtajemniczenie

GG do evvcia_

Cytat:
gratuluję ale ten czas leci, pamiętam jak dziś jak jechałaś rodzić

hej
my po wizycie u lekarza, stwierdziła, że to na bank nie jest skaza, a raczej coś bakteryjnego - mała od czwartku nic nie przybrała na wadze też i dziś był śluz w kupce. Dostałyśmy jakiś syrop - przez tydzień trzeba przyjmować i dicoflor mam znów podawać. A małej na zmianę dawać zwykły Bebilon i ten co daję czyli Comfort. Jak za tydzień nie minie to mam iść znów na kontrolę. W dodatku panuje u nas wirusowy rumień skóry - co drugie dziecko wysypane. U moich znajomych też dzieci to dopadło, wylęga się około 2 tygodni, więc tylko czekam...
Mała wstała i już więcej nie napiszę

Razem, 19.12.04
Zaręczona, 1.01.11
Córeczka Laura, ur. 22.03.12
Będziemy ślubować 31.08.13

evvcia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-03, 16:20   #3327
emigra
Zakorzenienie

Evcia, oby nie dopadl Laury ten rumien .... i zeby sie sytuacja poprawila

Julka chwile po 14 zaczela mi sie przebudzac ze swoim 'aja aja' (na jedzenie) to nie czekalam az sie calkiem rozbudzi i zaladowalam butle i ladnie wypila 90 ml, rozbudzila sie pod koniec, odbilam i walnela mega kupke potem sie bawilysmy, zauwazylam ze ona jest w super humorze ale jak poswiecam jej kazda sekunde inaczej marudzi, placze, krzyczy. Poczytalam sobie o skoku 19 tygodnia (my mamy 17 tyg) i ponoc dziecko juz od 14 tygodnia moze byc marudne, niezrozumiale, itp Mam taka ksiazke o tych wszystkich skokach i tam sa tez wzmianki jak inne mamy opisuja zachowania swoich dzieci podczas danego skoku i jak bylo np o 8 tygodniu i pisaly jakie bywala zle, agresywne po tylu dniach marudzenia dzieci to myslalam sobie z jednej strony fajnie ze nie koloruja a z drugiej jak mozna byc tak zlym na dziecko? Natomiast czytajac dzisiaj o 19 tyg skoku umialam sie niestety z kazda wypowiedzia utozsamic ale koniec z tym, wiem ze moje dziecko jest teraz trudne ale kazdy ten zly dzien sprawia ze przed nami coraz blizej do slonecznych chwil i tak staram sie myslec ciagle.

Wlasnie znowu zasnela dzisiaj jako tako mamy dzien ze schematem jesc-bawic-spac ... ja mniej sie denerwuje i widze ze i mala jest spokojniejsza... spacer musze sobie darowac, bo wszystkie ciuchy w praniu tzn spodnie, a ich mam malo w terazniejszym rozmiarze mezowi wyjelam bigos na obiad, sama wcinam udko z kurczaka
3270g, 47 cm
Stary 2012-07-03, 16:37   #3328
Flowerbombka
Zadomowienie

Dziewczyny zaraz chyba padnę ze strachu...Morfeuek miał coś czarnego na głowie między włoskami takiego milimetrowego myślałam że to jakiś paproch i go zdrapałam, a to chyba ni ebył paproch, bo z wierzchu się zdrapało a w środku zostało. Ja się boję że to kleszcz był a ja go kawałek zdrapałam A jak on złapie boleriozę albo zapalenie pon mózgowych i umrze Chyba pojadę na IP z nim...jak to nie kleszcz to najwy zej pomyślą że przewrażliwona jestem...
Flowerbombka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-03, 16:43   #3329
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Flower spokojnie! moze to nic groźnego
Stary 2012-07-03, 16:43   #3330
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Flowerbombka Pokaż wiadomość
Dziewczyny zaraz chyba padnę ze strachu...Morfeuek miał coś czarnego na głowie między włoskami takiego milimetrowego myślałam że to jakiś paproch i go zdrapałam, a to chyba ni ebył paproch, bo z wierzchu się zdrapało a w środku zostało. Ja się boję że to kleszcz był a ja go kawałek zdrapałam A jak on złapie boleriozę albo zapalenie pon mózgowych i umrze Chyba pojadę na IP z nim...jak to nie kleszcz to najwy zej pomyślą że przewrażliwona jestem...
pojedz, dla spokoju chocby... ale wydaje mi sie ze kleszcza bys rozpoznala kochana
3270g, 47 cm
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości