Ludzkie zachowania i poglądy które dziwią cz.4 - Strona 63 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-04, 10:46   #1861
invisible_01
Zakorzeniona

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy które dziwią cz.4

Cytat:
Napisane przez Impersona Pokaż wiadomość
Podejrzewam, że dziewczynie to wieksze kompleksy może przynieść. Taki zabieg można przeprowadzić za darmo w ramach NFZ.
Ja się z nią kolegowałam jako dzieci i potem jako nastolatki, od wielu lat nie miałam z nią kontaktu, ale pamiętam, że bardzo operacji chciała, ale rodzice nie wyrażali zgody. Uznali to za głupie fanaberie.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-04, 10:52   #1862
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Ja się z nią kolegowałam jako dzieci i potem jako nastolatki, od wielu lat nie miałam z nią kontaktu, ale pamiętam, że bardzo operacji chciała, ale rodzice nie wyrażali zgody. Uznali to za głupie fanaberie.
No, jak to wielu rodziców, pewnie wychodzili z założenia, że natura cię taką stworzyła i masz to zaakceptować. Jeśli nadal ma z tym problem, a jest dorosła, to pewnie w końcu zrobi z tym coś
W mojej poprzedniej pracy jedna dziewczyna też tak miała, ale była tak zjawiskowo piękna, że podejrzewam, że nikomu, łącznie z nią, to nie przeszkadzało. Nosiła normalnie sandały.
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-04, 10:52   #1863
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Dziwią mnie tacy rodzice, którzy uważają sprawy typu: operacja zrośniętych palców czy depilacja za fanaberie. Fanaberią to może być powiększenie ust czy piersi, a nie coś takiego.
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-04, 10:55   #1864
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
Dziwią mnie tacy rodzice, którzy uważają sprawy typu: operacja zrośniętych palców czy depilacja za fanaberie. Fanaberią to może być powiększenie ust czy piersi, a nie coś takiego.
Moja koleżanka uważała za fanaberię założenie aparatu na zęby
Stary 2012-07-04, 11:00   #1865
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Haha może A tak w temacie stóp, to pamiętam, że moja koleżanka miała złączone dwa palce u nogi i bardzo się tego wstydziła. Czy tego się nie da zoperować?
nie ma się czego wstydzić
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-04, 11:00   #1866
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Moja koleżanka uważała za fanaberię założenie aparatu na zęby
Zależy jak miała krzywe te zęby. Jak nie za bardzo, wręcz prawie wcale, to może być fanaberia .
Stary 2012-07-04, 11:02   #1867
201604181004
Konto usunięte

Ja mam mieszane uczucia - mam znamię na plecach, rodzice go nie usunęli jak byłam mała woleli żebym sama zdecydowała. Prawdę mówiąc jakby zrobili to za mnie to nie miałabym dylematu a jako dzieciak bym szybko zapomniała o bólu. Bo teraz to nie wiem niby kiedy mam to zrobić... Znamię mi w niczym nie przeszkadza osłaniam je smaruję i starannie przykrywam na słońcu no jednak mogłoby go nie być.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-04, 11:06   #1868
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Zależy jak miała krzywe te zęby. Jak nie za bardzo, wręcz prawie wcale, to może być fanaberia .
No akurat mówiła o mnie, a ja aparatu naprawdę potrzebuję.
Stary 2012-07-04, 11:09   #1869
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
No akurat mówiła o mnie, a ja aparatu naprawdę potrzebuję.
Skoro tak, to nie jest to fanaberia. Kiedyś chyba moda panowała na zakładanie aparatów

W ogóle... rozwaliła mnie reklama wody mineralnej od Kubusia (?). TO już nie ma normalnej mineralnej... musi być WATERRRR. A w Holandii ponoć lud narzeka, że ich język opanowały słówka z angielskiego. Polskę też to czeka i będzie: poproszę tiket ulgowy .

Edytowane przez MonikaFaustyna
Czas edycji: 2012-07-04 o 11:13
Stary 2012-07-04, 11:14   #1870
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Ja mam mieszane uczucia - mam znamię na plecach, rodzice go nie usunęli jak byłam mała woleli żebym sama zdecydowała. Prawdę mówiąc jakby zrobili to za mnie to nie miałabym dylematu a jako dzieciak bym szybko zapomniała o bólu. Bo teraz to nie wiem niby kiedy mam to zrobić... Znamię mi w niczym nie przeszkadza osłaniam je smaruję i starannie przykrywam na słońcu no jednak mogłoby go nie być.
No, ale to jest różnica. Znamię to jednak jest jakieś tam zagrożenie dla zdrowia. Rozłączenie palców to, jak to określił mi chirurg, czysta plastyka. Jednak mimo wszystko nie chciałabym fundować małemu dziecku operacji plastycznej, ingerować w coś, co należy do niego, bo uważam, że takie decyzje należą do niego, to jego ciało.
Zresztą akurat przecież taka stopa się długo goi, łatwiej nastolatkowi, czy dorosłemu przejść przez rekonwalescencję, niż maluchowi, który chce biegać i nie rozumie, dlaczego nie może.
Stary 2012-07-04, 11:18   #1871
201604181004
Konto usunięte

No właśnie niekoniecznie jest to groźne dla zdrowia.
Więc mam mieszane uczucia :P Dlatego właśnie że dzieciakowi rachu ciachu poboli przestanie zapomni a dorosły? Urlop z pracy o ile ma umowę o pracę nie zlecenia, wykorzystac na coś takiego... Albo zdrowotny żeby rozzłościć szefa... Studia... Nie no dużo jest przeszkód dziecku jednak łatwiej wyjąc 2 tygodnie z życia.
Stary 2012-07-04, 11:20   #1872
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
No, ale to jest różnica. Znamię to jednak jest jakieś tam zagrożenie dla zdrowia. Rozłączenie palców to, jak to określił mi chirurg, czysta plastyka. Jednak mimo wszystko nie chciałabym fundować małemu dziecku operacji plastycznej, ingerować w coś, co należy do niego, bo uważam, że takie decyzje należą do niego, to jego ciało.
Zresztą akurat przecież taka stopa się długo goi, łatwiej nastolatkowi, czy dorosłemu przejść przez rekonwalescencję, niż maluchowi, który chce biegać i nie rozumie, dlaczego nie może.
No proszę Cię, na pewno jako 15 latek podziękuje rodzicom, że nie rozłączyli mu tych palców za młodszego.
chwast jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-04, 11:23   #1873
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Jakby moja miała coś takiego, to bym jej to zoperowała teraz. Ona jeszcze nawet nie umie główki trzymać, więc nie narzekałaby, że nie może biegać .
Stary 2012-07-04, 11:30   #1874
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Jakby moja miała coś takiego, to bym jej to zoperowała teraz. Ona jeszcze nawet nie umie główki trzymać, więc nie narzekałaby, że nie może biegać .
ale czy to jest jakiś wielki problem? Przeciez mimo to, dziecko rozwija się normalnie, normalnie funkcjonuje, tylko po prostu ma złączone dwa palce. W przyszłości, jeśli dziecko będzie miało wysoką samoocenę, nawet nie zwróci uwagę na swoją "odmienność". Czasem odnoszę wrażenie, że takie "korekcje" służą bardziej lepszemu samopoczuciu rodzica, niż małego dziecka...
Stary 2012-07-04, 11:31   #1875
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
No proszę Cię, na pewno jako 15 latek podziękuje rodzicom, że nie rozłączyli mu tych palców za młodszego.
Żebyś wiedziała. Szukałam kiedyś informacji na ten temat, gdy podejmowałam decyzję, trafiłam na forum, gdzie ludzie tak mieli i niektórzy twierdzili, że to wyjątkowe, zabawne,że lubią tak mieć, podawali właśnie przykłady sław, które mają tak palce. To wbrew pozorom dość częste. Poza tym, kto mówi o 15-to latku?

Cytat:
Tego zabiegu nie robi się u dzieci poniżej roku. No, a roczne dzieci są akurat na etapie nauki chodzenia, więc uziemienie ich nie jest dla nich wcale takie fajne.

Cytat:
Więc mam mieszane uczucia :P Dlatego właśnie że dzieciakowi rachu ciachu poboli przestanie zapomni a dorosły? Urlop z pracy o ile ma umowę o pracę nie zlecenia, wykorzystac na coś takiego... Albo zdrowotny żeby rozzłościć szefa... Studia... Nie no dużo jest przeszkód dziecku jednak łatwiej wyjąc 2 tygodnie z życia.
Jeszcze raz zapytam- a dlaczego zaraz studia/praca itd.? Czy, powiedzmy, pierwszoklasista nie jest już świadomy, że coś sprawia mu problem, napawa kompleksem, że ktoś mu dokucza? Ja po prostu uważam, że każdy ma prawo sam podejmować decyzje o swoim ciele. Dwulatek nie ma świadomości, że jego stopa jest nietypowa, starsze dziecko- owszem.

---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ----------

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
ale czy to jest jakiś wielki problem? Przeciez mimo to, dziecko rozwija się normalnie, normalnie funkcjonuje, tylko po prostu ma złączone dwa palce. W przyszłości, jeśli dziecko będzie miało wysoką samoocenę, nawet nie zwróci uwagę na swoją "odmienność". Czasem odnoszę wrażenie, że takie "korekcje" służą bardziej lepszemu samopoczuciu rodzica, niż małego dziecka...
Dokładnie, idealnie to ujęłaś
Stary 2012-07-04, 11:33   #1876
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Jeszcze raz zapytam- a dlaczego zaraz studia/praca itd.? Czy, powiedzmy, pierwszoklasista nie jest już świadomy, że coś sprawia mu problem, napawa kompleksem, że ktoś mu dokucza? Ja po prostu uważam, że każdy ma prawo sam podejmować decyzje o swoim ciele. Dwulatek nie ma świadomości, że jego stopa jest nietypowa, starsze dziecko- owszem.
No ale hola mówimy o tym że dziecko SAMO zadecyduje czyli dopiero po 16 roku życia kiedy ma wpływ na swoje leczenie. No to ja już nie wiem jaka dla ciebie jest granica.
Dla mnie to trochę olanie sprawy przez rodziców. Przepraszam ale krzywdy to dziecku nie zrobi a to trochę uciekanie od odpowiedzialności 'nie wykonam zabiegu raczej koniecznego bo...'
Stary 2012-07-04, 11:36   #1877
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
No ale hola mówimy o tym że dziecko SAMO zadecyduje czyli dopiero po 16 roku życia kiedy ma wpływ na swoje leczenie. No to ja już nie wiem jaka dla ciebie jest granica.
Dla mnie to trochę olanie sprawy przez rodziców. Przepraszam ale krzywdy to dziecku nie zrobi a to trochę uciekanie od odpowiedzialności 'nie wykonam zabiegu raczej koniecznego bo...'
Czyli do 16-tego roku życia każdą decyzję Twoi rodzice podejmowali za Ciebie? Nigdy nie pytali Cię "drabinczko kochana, czego byś chciała"?
Dziecko zadecyduje samo, czy mu coś przeszkadza, czy nie, a nie samo pójdzie do lekarza

Zabieg wcale nie jest konieczny, ani trochę. Jak pisałam, miałam turnee po lekarzach i każdy mówił to samo "nie ma to znaczenia dla zdrowia, sprawności, jakości fizycznej życia-na nic. To są jedynie kwestie estetyczne". To jak z tym długim paluchem- jednym się to podoba i uważają za normalne, inni będą mieli kompleksy. Tu jedynie jest możliwość operacji plastycznej w ramach NFZ- ale to zawsze jest operacja plastyczna, do tego z trudną rekonwalescencją.

Edytowane przez Impersona
Czas edycji: 2012-07-04 o 11:39
Stary 2012-07-04, 11:43   #1878
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
raczej koniecznego?
Stary 2012-07-04, 11:57   #1879
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Czyli do 16-tego roku życia każdą decyzję Twoi rodzice podejmowali za Ciebie?
eee w kwestii leczenia owszem, chyba trzeba być nieco trzepniętym rodzicem żeby kierować się zdaniem 10 latki w kwestii przyjmowania leków
Stary 2012-07-04, 11:59   #1880
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Z tym, że jako nastolatek czy człowiek dorosły pewnie będzie to odkładał, bo w szkole coraz ciężej i lipa opuszczać lekcje, potem studia i praca i kiepsko wykorzystać urlop na leczenie i tak dalej... Ale oczywiście Ty jesteś matką i to Twoja decyzja, no i znasz swoje dziecko najlepiej A kto wie, może jemu się to spodoba i będzie się cieszył, że jest wyjątkowy
Stary 2012-07-04, 12:09   #1881
Chatul
ma zielone pojęcie

Ja rozumiem Impersonę Fajnie, że chce zostawić dziecku decyzję Ja bym była bardzo niezadowolona, gdyby rodzice zafundowali mi taką operację bez mojej zgody. Tutaj ta operacja nie jest konieczna, to kwestia czysto estetyczna, więc niech sam właściciel defektu się wypowie.
Stary 2012-07-04, 12:22   #1882
natalkaa7522
Zakorzenienie

Cytat:
Da się. Kilka postów wcześniej pisałam, że mój syn tak ma. Jest to dość bolesne w rekonwalescencji, bo trzeba przeciąć skórę i potem jej brakuje na oba palce, więc przeszczepia się fragment, najczęściej z pośladków.
Ja byłam z tym u kilku lekarzy, ortopedy, chirurga, fizjoterapeuty i stwierdziłam, że dam synowi samemu podjąć decyzję, bo nie każdy ma z tym problem np. w necie widziałam, że jedna dziewczyna zrobiła sobie w tym miejscu tatuaż- taki rozpinany zamek, jak w spodniach Ma tak też wiele sławnych osób np. ten mlody aktor, chłopak Demi Moore
Ashton Kutcher?

Cytat:
eee w kwestii leczenia owszem, chyba trzeba być nieco trzepniętym rodzicem żeby kierować się zdaniem 10 latki w kwestii przyjmowania leków
Ja widzę różnicę między braniem leków, a zabiegiem który wcale nie jest potrzebny.
Stary 2012-07-04, 13:06   #1883
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
Bo ciągle nie rozumiesz różnicy między leczeniem, a estetyką to jest zabieg estetyczny, jak operacja plastyczna uszu, a nie ratowanie zdrowia Jak wiadomo, rodziców, którzy na komunię fundują córkom operację plastyczną odstających uszu, jakoś się linczuje

Cytat:
Z tym, że jako nastolatek czy człowiek dorosły pewnie będzie to odkładał, bo w szkole coraz ciężej i lipa opuszczać lekcje, potem studia i praca i kiepsko wykorzystać urlop na leczenie i tak dalej... Ale oczywiście Ty jesteś matką i to Twoja decyzja, no i znasz swoje dziecko najlepiej A kto wie, może jemu się to spodoba i będzie się cieszył, że jest wyjątkowy
Jak pisałam wcześniej- nie mówię o nastolatku, tylko o wczesniejszym wieku Chociaż akurat sama pamiętam po sobie, że nie bafrdzo rozpaczałam, gdy musiałam opuścić 3 tygodnie lekcji w ogólniaku tego nastolatka i dorosłego podałam jako odpowiedź, że dziecku lepiej się dochodzi do zdrowia- w tym przypadku nie.

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Ja rozumiem Impersonę Fajnie, że chce zostawić dziecku decyzję Ja bym była bardzo niezadowolona, gdyby rodzice zafundowali mi taką operację bez mojej zgody. Tutaj ta operacja nie jest konieczna, to kwestia czysto estetyczna, więc niech sam właściciel defektu się wypowie.
Otóż to Dziękuję za zrozumienie

Cytat:
Napisane przez natalkaa7522 Pokaż wiadomość
Ashton Kutcher?

Ja widzę różnicę między braniem leków, a zabiegiem który wcale nie jest potrzebny.
Taaak, właśnie, Kutcher. Ktoś tam na forum wklejał jego zdjęcie na plaży z Demi i notki z neta, że ma zrośnięte palce

Czas edycji: 2012-07-04 o 13:10
Stary 2012-07-04, 13:13   #1884
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Jak pisałam wcześniej- nie mówię o nastolatku, tylko o wczesniejszym wieku
Jak to nie?
Cytat:
Zresztą akurat przecież taka stopa się długo goi, łatwiej nastolatkowi, czy dorosłemu przejść przez rekonwalescencję, niż maluchowi
Stary 2012-07-04, 13:20   #1885
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
Jak to nie?
Tylko to napisałam w kontekście gojenia. Bo (chyba drabineczka) napisała, że maluchowi szybciej się goi. Napisałam więc, że w tym przypadku akurat rekonwalescencje najlepiej przejdzie dorosły lub nastolatek. Wiadomo- głównym zajęciem maluchów jest brykanie, a uziemiony "duży" znajdzie sobie zajęcie, chociażby legnie w łóżku z laptopem
Stary 2012-07-04, 13:31   #1886
invisible_01
Zakorzeniona

No nie wiem, ja jako nastolatka chyba bym umarła, jakby mnie na 2 albo 3 tygodnie uziemili w domu Teraz znowu mam pracę na umowę-zlecenie, więc tyle czasu bez pracy oznaczałoby praktycznie brak wypłaty. Ja jednak uważam, że najlepiej bym to zniosła jako dziecko. Miałam świnkę i ospę jako dzieciak i nie pamiętam tego, a moja koleżanka przechodząca ją w wieku nastoletnim znosiła to strasznie.
Stary 2012-07-04, 13:37   #1887
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
No nie wiem, ja jako nastolatka chyba bym umarła, jakby mnie na 2 albo 3 tygodnie uziemili w domu Teraz znowu mam pracę na umowę-zlecenie, więc tyle czasu bez pracy oznaczałoby praktycznie brak wypłaty. Ja jednak uważam, że najlepiej bym to zniosła jako dziecko. Miałam świnkę i ospę jako dzieciak i nie pamiętam tego, a moja koleżanka przechodząca ją w wieku nastoletnim znosiła to strasznie.
To pewnie kwestia charakteru Ja w liceum byłam sparaliżowana i na 3 tygodnie odcięta od świata. Nadrobiłam zaległości książkowe, oglądałam TV, poza tym wszyscy nade mną skakali, klasa dbała o moje lekcje, ciągle ktoś dzwonił, ktoś przychodził,koleżanka przepisywała mi zeszyty Nie powiem, żebym wtedy płakała.
Dziś też dużo bym dała, żeby móc sobie legnąć w łóżku, a moi chłopcy nade mną skakali Chociaż rozumiem co to znaczy, gdy ma się umowę zlecenie, bo też kiedyś tak pracowałam

Czas edycji: 2012-07-04 o 13:38
Stary 2012-07-04, 14:45   #1888
megamag
BAN stały

Cytat:
Napisane przez dzasminka Pokaż wiadomość
Nie rozumiem, a może bardziej irytują mnie robotnicy pod moim blokiem wykrzykujący sprośne i chamskie teksty, gdy przechodzisz obok nich w krótkiej letniej sukience. Odważni w grupie kolegów. Żal.
Robotnicy też mnie zadziwiają, nie wiem czemu akurat w tej grupie zawodowej jest tylu buców i buraków. W lato jest maskara, nie będę chodzić w golfie jak jest 35 stopni, ale to nie znaczy, że chcę żeby ktoś za mną wydzierał mordę i gwizdał.

Cytat:
Napisane przez Brangien Pokaż wiadomość
W temacie powiem co mnie dziwi: sklep spożywczy, kolejka do kasy, koszyczki, starsze osoby za mną. No dlaczego muszą, no MUSZĄ mi się wpychać na mnie albo stać blisko mnie, jakby nie można było się odsunąć te 30 cm? Boszzzzz... jak mnie to drażni niewyobrażenie.
No to jest urocze, zwłaszcza w taki upał. Stoisz sobie w kolejce, a za tobą chłop z wielkim brzuchem, spocony, słychać jak sapie i stoi tak blisko, że cię tym brzuchem smyra.

Cytat:
W ogóle... rozwaliła mnie reklama wody mineralnej od Kubusia (?). TO już nie ma normalnej mineralnej... musi być WATERRRR. A w Holandii ponoć lud narzeka, że ich język opanowały słówka z angielskiego. Polskę też to czeka i będzie: poproszę tiket ulgowy .
Będzie? Ja myślę, że już jest. Idź sobie do jakiejś kawiarni, nie uraczysz kawy mrożonej, tylko strawberry frappe.
megamag jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-04, 15:20   #1889
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez yousuck Pokaż wiadomość
Mam tak samo podobnie w kontaktach z ludźmi stojącymi wyżej w 'hierarchii', ale wynika to z samej struktury języka. W Polsce, gdy zwracasz się do kogoś per pan/pani używasz czasownika w 3. osobie, i struktura składni wymusza użycie pana/pani w jednym zdaniu wielokrotnie. Tak samo jak ta forma "czy mogłaby ciocia/mama/babcia podać"... czuję, że to buduje dystans.
Dziwi mnie używanie tej formy. Jest taka... nienaturalna.

---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ----------

Cytat:
To... drugi palec powinien być krótszy?! Mój drugi palec u stopy jest krótszy od największego a brat, który ten palec ma dłuższy całe dzieciństwo się ze mnie śmiał że mam głupie stopy i aż mu uwierzyłam :lol;
Człowiek uczy się przez całe życie.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-04, 15:22   #1890
Asji
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez megamag Pokaż wiadomość
No to jest urocze, zwłaszcza w taki upał. Stoisz sobie w kolejce, a za tobą chłop z wielkim brzuchem, spocony, słychać jak sapie i stoi tak blisko, że cię tym brzuchem smyra.
Fujjj, na samą myśl się wzdrygam
Asji jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości