|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#65341 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści
Cytat:
już się zabieram za lekturę!---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ---------- Ajrisz, a mam jeszcze pytanie -jak najlepiej ciąć włosy? Tzn. co powiedzieć fryzjerce przy kolejnej wizycie po wakacjach? Na prosto? cieniować? Piękne te Twoje fale
|
|
|
#65342 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cóż, spróbujemy.Czy miód jest konieczny w tej masce? Bo też mi puszy. W ogóle mi wszystko puszy, dlatego tyle czasu na co dzień nie używałam nic poza szamponem - a szampony Alterry też mi puszyły... może jestem jakaś nienormalna? ![]() Zobaczę jeszcze te oleje, ale czemu one takie drogie Sprawdzę teraz rycynowy, akurat mam, a nuż się nada.Btw kokosa trzymałam dawno temu całą noc, ostatnio 3 godziny, tak czy tak - źle. Z oliwą i sezamem to nie wiem. Kiedyś nałożę któryś na godzinę. Aaa może powinnam dać glutka lnianego pod olej? Stoi w lodówie
|
|
|
|
|
#65343 |
|
Wtajemniczenie
|
Pomocy, włosy po odgnieceniu zbijają mi się w drobne fale (niezależnie od użytego stylizatora i odżywki b/s, za każdym razem efekt końcowy jest ten sam), wygląda to co najmniej dziwnie i zazwyczaj sięgam po grzebień. Poradzicie coś? Marzą mi się grubsze fale (agrafka, maliniarka
|
#65344 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#65345 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
czy mi się wydaje czy tez tak jak mi nie chcą się kręcić od góry? Cytat:
ja jak chciałam mieć ładne włosy w gimnazjum to po wymyciu robiłam trzy francuzy i tak spałam.. wszystko było fajnie dopóki ich nie rozplątałam i nie mogłam ukryć tych przedziałków, jakoś dawałam radę, ale dawały czadu - najśmieszniejsze jest to, że wtedy uważałam, że moje włosy są proste tylko mnie nie lubią i się puszą
|
|
#65346 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Najgorzej jest z tyłu. Czasem się jakoś śmiesznie wygną i jest jeszcze większy ubaw ![]() Cytat:
Ale wkleję, co mi http://www.youtube.com/watch?v=iP3k1...ure=plpp_video Najlepsze jest to że one RZECZYWIŚCIE tak wychodzą. Może nie mam aż takiej objętości ale skręt jest przepięęęęęęękny, taki regularny, trwały, cudo I zajmuje to smiesznie mało czasu PS Też przeżyłam francuzy dzięki nim odkryłam, że moje włosy umieją się kręcić
Edytowane przez szlamek1000 Czas edycji: 2012-07-04 o 19:29 |
||
|
|
|
#65347 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a ten filmik ciekawy, wypróbuję przy następnym myciu jako, że taki skwar jest na zewnątrz, jak nie wyjdzie to zwiążę i już
|
|
#65348 | ||||
|
sentimental animal
|
Cytat:
ja mam, dałam może ze 3 razy na włosy, wielkiego efektu nie było :P Cytat:
szukam jakiejś fryzury, która byłaby jednocześnie upięta i rozpuszczona![]() Cytat:
![]() cieszem siem ![]() mówiłam, że nie widać :P a tyle się namęczyłam ![]() ![]() Cytat:
ciekawe jak wyjdzie na moich włosach, martwi mnie tylko, że zostają po tym proste końcówkihttp://www.youtube.com/watch?v=U1nfF...9&feature=plcp zachwyciłam się
You may think he's a sleepy-type guy Always takes his time Soon I know you'll be changing your mind When you've seen him use a gun, boy When you've seen him use a gun Edytowane przez natalcia250 Czas edycji: 2012-07-04 o 19:48 |
||||
|
|
|
#65349 |
|
Przyczajenie
|
Mam zamiar kupić sobie osławiony "szampon" Facelle, ale na KWC jest napisane, że ma w składzie rumianek. W Rossie widziałam inne opakowanie, czy skład też się od tego czasu zmienił? Czy rumianek nie rozjaśni mi włosów? Dużo osób go sobie chwali, ale wolę się upewnić. W składzie na szóstym miejscu.
|
|
|
|
#65350 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Rwalam chyba z 4 czy 5 dni temu i normalnie kwiatki byly. Wikipedia mowi ze zbierac kwiaty lipy mozna pod koniec czerwca i w lipcu, ale lipa szerokolistna kwitnie 2 tyg wczesniej niz drobnolistna, wiec moze masz szerokolistna? Za pierwszym razem wzielam 2 garscie kwiatow na litr wody, a za drugim tylko mala garsc na kubek wody i zupelnie mi to wystarczylo na moje dlugie wlosy (zreszta co to za filozofia jak sie juz plukalo wlosy w 50ml plukanki cysteinowej ![]() ). Wiecej nie warto dawac kwiatow, bo sadze ze wlosy potem moga wygladac na obklejone. Zalalam po prostu kwiaty wrzatkiem i zostawilam do ostygniecia, przecedzilam przez sitko i gotowe ![]() Jest faaajnie ![]() Chyba pojde wlasnie nazrywac troche tego zielska, wyczailam juz druga lipe niedaleko mojego domu
|
|
|
#65351 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wstaw zdjęcie! ![]() Cytat:
tylko zastanawia mnie, czy szampon nie zjada wszystkich dobroci danych przed myciem... jak ja dawno nie olejowałam na noc, to przez upały. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Ona jest śliczna. ![]() Kocham piankę z isany, skręca ładniej niż żel (bo jemu w sumie nie daję szansy, cóż.) i nie ma sucharków! |
|||||
|
|
|
#65352 |
|
Przyczajenie
|
Witam serdecznie!
Chciałam prosić Was o pomoc w próbie namierzenia błędów, które popełniam przy pielęgnacji włosów. Od około pół roku stosuję metodę CG, a efekty są w moim odczuciu mizerne Włosy się puszą, szczególnie na czubku głowy (aureolka - największa zmora), im niżej, tym puch mniejszy. W dotyku są raczej szorstkie, do tego cienkie i "lekkie" (jak wiatr zawieje to każdy włos leci w inną stronę).Co do "technicznych" spraw: - typ włosa - między 2a i 2b - zależy od dnia, - porowatość wysoka (chyba - włosy mają długość za połowę pleców - ok. 60 cm, ścięte na prosto - końce są suche w przeciągu 5 min od umycia, zaś całe po ok. 2 godzinach przy samodzielnym wysychaniu), - nie farbuję ich również od pół roku - wcześniej przez 6 lat na ciemny brąz (wychodziły czarne), - nie używam suszarki, prostownicy, lokówki, pianek, lakieru, nic - od kilku lat (zdarzały się czasem wyjątki na "duże wyjścia"), - wcieram Jantar - jest efekt i zaczęłam łykać skrzyp i drożdże. Obecna pielęgnacja wygląda tak: myję je codziennie - odżywką albo OMO. Dodatkowo zawsze odżywka po, co 2-3 dzień maska. Oleje średnio ze 2 razy w tygodniu, na całą noc. Zawsze odżywka b/s. Czeszę włosy grzebieniem z szeroko rozstawionymi zębami i używam ręcznika z microfibry. Włosy zdecydowanie najlepiej wyglądają po użyciu (raz na 2 tygodnie) szamponu Joanny Naturia pokrzywa i zielona herbata + maska Biovax (czepek, ręcznik, 45 min) - są sprężyste i bez puchu. A z "codzienności": - lubią szampony i maski Biovax (do ciemnych, proteiny), maskę Glorii, Joannę b/s len i rumianek; - tolerują odżywki Isanę z babassu, Hergon, Fructis; - średnio lubią serię z Alterry (od szamponu do odżywek po maski), odżywkę Garniera Avokado i masło karite; - nie znoszą balsamu Joanny z Apteczki babuni nawilżająco-regenerującego. Z olejami też dziwnie, bo często nawet po nich są spuszone. Najgorzej chyba po kokosie, choć nie zawsze i po samym rycynowym. Olejki Alterry ok, ale wydaje się jakby włosy je całe "wypijały". Babydream niebieski całkiem ok (najlepiej na odżywkę Isany), oliwa z oliwek spowodowała, że włosy były szorstkie, olej rzepakowy je zmatowił. Jak trzymam olej krótko, to nie ma żadnego efektu. Do wypróbowania mam teraz Placentę Kallos i naftę. Szczerze mówiąc nie wiem co z nimi jest nie tak, a coś na pewno jest, skoro wyglądają tak samo jako po "pielęgnacji" silikonami. Dałam sobie jeszcze 2 miesiące na ich reanimację, a jak się nie uda, to ścinam do ucha Macie pomysł czego im brakuje, czy co do czego nie pasuje albo co robię źle? Wczytywałam się w forum z uwagą, ale trochę już nie mam pomysłu co z nimi robić. Pozdrawiam!
|
|
|
|
#65353 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie płakać, cieszyć się, że są wspaniałe i niepowtarzalne Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
hehe opis typowych fal ![]() a tam oszustwo ![]() Cytat:
![]() ale Twoje mają dość zdefiniowany skręt, zwłaszcza na dole
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2012-07-04 o 21:23 |
|||||
|
|
|
#65354 |
|
Przyczajenie
|
hey dziewczyny!
mam 3 pytania: 1. podobnie jak kolezanka wyzej, mimo uzycia roznych olejow na wlosy (migdalowy z helfow, z alterry i teraz Vatika kokosowa) moje wlosy sie strasznie PUSZA!!!! jaki dramat, czemu tak sie dzieje??? puch i siano, az mam ochote sciac :/ 2. mam coraz wiecej produktow pielegnacyjnych do wlosow, rozne szampony, odzywki d/s i b/s, olejki, i pytanie do was: czy uzywacie je jakby wsystko na raz, czyli np dzien po dniu, zroznicowanie, czy dopiero gdy jeden szampon sie skonczy, to dopuiero drugi zaczynacie stosowac, kiedy jeden olejek sie skonczy, to drugi rozpoczynacie...? nie jest tak walsnie, ze wlosy musza sie do nowego produktu przyzwyczaic? 3. robicie jakies MEETINGI np. we wroclawiu? pogaduchy na zywo? ![]() pozdrawiam! |
|
|
|
#65355 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
?Cytat:
chociaż są produkty, którym jestem wierna
|
|
|
#65356 |
|
Przyczajenie
|
[QUOTE=Maliniarka;35112319]żel i dyfuzor
?Dyfuzor nie, a żel kupiłam w tamtym tygodniu po raz pierwszy - Bielendy, bardzo mocny z odżywką (przezroczyste opakowanie). Użyłam go raz, powgniatałam od dołu włosów, w ilości ziarna fasoli. W sumie to wolałabym nie używać ani dyfuzora ani żelu, bo nie podoba mi się efekt końcowy po użyciu powyższych Chciałabym żeby te moje włosy były sobie takie naturalnie falowane, tylko nie puszące się. Możliwe jednak, że będzie to niemożliwe :P
|
|
|
|
#65357 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ogólnie nie narzekam, wkurza mnie tylko nieład wokół twarzy no, ale dzięki radom coś pokombinuję szkoda, że ten out of bed nie wygląda ciut lepiej ![]() pytanie: za dwa tyg. jadę nad morze, myślę nad filtrem UV. Upatrzyła mi się mgiełka Jantar, myślicie, że jakbym nałożyłą trochę oleju np. kokosa i na to popryskała Jantarem to by ochrona działała? Bo olej + słońce = frytki z włosów zapewne
|
|
|
#65358 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() może jednak lekkie silikony na to puszenie? bo większych jakichś błędów w pielęgnacji nie widać... może ogranicz humektanty (np. proteiny, glicerynę, panthenol) mgiełka jantar jest na alkoholu
|
|
|
#65359 |
|
Zakorzenienie
|
i właśnie dlatego psiknęłabym go na coś (odrobina oleju? jakieś serum...) -aj sama nie wiem. Bez źle, ale znaleźć coś dobrego... Choć Jantar na KWC ma dobre opinie jako filtr
|
|
#65360 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() co do tego oleju to nie wiem, mi nawet minimalna ilość robi przyklap, więc nie odważyłabym się w taki sposób zabezpieczyć włosy i wyjść tak do ludzi ![]() może nie mgiełka jantar, a ta odżywka https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...ra-wersja.html ?
|
|
#65361 | |
|
Zadomowienie
|
Ja wlasnie narwalam nowa porcje, choc malo, bo zawsze mi sie przypomni jak juz zapada zmrok i komary tną jak szalone no i ogolnie duzo robactwa wszelkiej masci sie uaktywnia...
Zdjec na razie nie wstawie, bo nie ma sie zbytnio czym pochwalic. Nie uzywam na codzien zadnych stylizatorow (nie chce mi sie ugotowac gluta ), nie robie plunkingu i ogolnie od miesiaca mam program minimum, bez olejow i bez masek, wiec wlosy nie wygladaja rewelacyjnie. Jedynie jak uzyje tej lipy to widze ze sa bardziej ujarzmione, troche bardziej sie kreca, no i ogolnie wygladaja lepiej ![]() Cytat:
KLIKA te co masz sprobuj nakladac na krocej, np. 2 godziny (chyba ze juz tak robilas i ten sposob tez Ci nie sluzy?) 2. Roznie... Szamponow czesto uzywam zamiennie, ale odzywke ds zwykle uzywam jedna, az sie skonczy, na przemian z maska Bingo (uzywana tez jak odzywka ds). Odzywki bs mam dwie, jedna z parafina, jedna bez i tez uzywam zamiennie. Nie ma reguly w sumie Oleje tez uzywalam rozne, choc najczesciej lniany, bo mialam go najwiecej i z krotka data waznosci Jak ktos ma wprawne oko i doswiadczenie to jest tez w stanie dobrac odpowiedni zestaw do pogody...Z jednej strony ze wzgledow praktycznych (data przydatnosci) i mozliwosci obserwacji wplywu na wlosy dobrze by bylo uzywac przez jakis czas jednego kosmetyku danego typu, ale z drugiej np. wiecej odzywek=wiecej roznych skladnikow dostarczanych wlosom, wiec w sumie sama nie wiem...
|
|
|
#65362 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ale zobaczę. A u mnie odrobina kokosa prawie jest niewidoczna osławiony Jantar kupię jak się zrobi trochę miejsca -od dawna się na niego czaję
|
|
|
#65363 |
|
Zadomowienie
|
Też dzisiaj pierwszy raz lniany nałożyłam (na umyte i lekko podsuszone ręcznikiem włosy), siedzę tak już parę godzin i zapach mnie denerwuje
![]() Zaopatrzyłam się w ZSK w olej lniany, migdałowy, makademia i awokado ![]() Będą intensywne testy ![]() Póki co, to z nowych nabytków jestem zadowolona z żelu Artiste i z mycia Pottersem aloesowym, świetny jest. |
|
|
|
#65364 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale teraz byłam na spacerze, siedziałam chwilę pod fontanną i trochę mi się dokręciło ![]() A z fryzurką uważaj na mokrych włosach!!!! Mi się na mokro odksztalcają też te tuż przy skalpie i efekt jest..... różny... delikatnie mówiąc Co prawda moje włosy są ekstremalnie podatne ale mam dziwne przeczucie, że Twoje też Cytat:
na ciemnych od razu się robi efekt XIX wiecznej damy A końcowki w tej fryzurce wychodzą śmieszne, takie pokarbowane lekko. Strasznie mi się wakacyjnie ten efekt kojarzy Cytat:
ms_marshall Przede wszystkim: nie ścinaj!!! póki są włosy zawsze jest nadzieja podrosną i będzie ok zwłaszcza, że masz puch tylko na górze - moim zdaniem to muszą być ewidentnie bejbihery Musisz tak często myć? Czy robisz to z przyzwyczajenia? Też kiedyś myłam codziennie, bo wydawało mi się, że muszą być brudne po całym dniu w Warszawie, i to było morderstwo Jeżeli mieszkasz w dużym mieście to z kranu płynie taki syf, że naprawdę im mniej tym lepiej Czemu tak rzadko Biovax? Skoro daje efekty? Też go kocham szalenie i na moich włosach sprawdzał się na początku 2razy w tyg łącznie ze skalpem, potem zaczął mi przetłuszac wiec zaczełam nakładać na skalp tylko raz w tyg, a tak to tylko na długość. I naprawdę polecam żel lniany, link do przepisu jest chyba na 1szej stronie forum - co prawda na razie raz go użyłam ale już się zakochałam obciąży Ci zdrowo twoje lekkie piórka ![]() Wiec reasumujac moim zdaniem: rzadziej myć, częściej Biovaxować, żelować i nie ścinać A, i jeszcze obczaj sobie składy tego, co Ci pasuje, może pomoże Ci się to dowiedzieć jakie dokładnie skladniki lubią Twoje włosy, i wyciągnąć wnioski Olejuję od niedawna i też jestem zielona w tym temacie więc za bardzo nie doradzę Powodzenia i nie poddawaj się toteż idę sobie własnie takie cudo zapodać naprawdę, w czasie sesji ta fryzura była moim totalnym hitem aż na ulicy ludzie komentowali
|
|||
|
|
|
#65365 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
I dzięki Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
EDIT: O, proszę, szlamek napisałam to co ja Kolejna czytająca w myślach
Fala jest jak pożądanie, możesz z nią walczyć, ale przyjemniej jest jej się poddać. (by Mali) Edytowane przez Ag Rafka Czas edycji: 2012-07-04 o 23:28 |
|||||
|
|
|
#65366 |
|
Zakorzenienie
|
Moje po piance do loków Isana.
|
#65367 |
|
ma zielone pojęcie
|
|
#65368 |
|
Zakorzenienie
|
Pianka daje radę, tylko skręt mam drobniejszy, przez co włosy wizualnie krótsze
|
#65369 |
|
Rozeznanie
|
![]() Malinko, cudnie w codzienniku. I prześliczne upiecie. Ech, taka Lilith moon to ma dobrze... sama umie takie cuda wyczarować na swej głowie.
Fala jest jak pożądanie, możesz z nią walczyć, ale przyjemniej jest jej się poddać. (by Mali) Edytowane przez Ag Rafka Czas edycji: 2012-07-04 o 23:39 |
|
|
|
#65370 |
|
Zakorzenienie
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 7 (0 użytkowników i 7 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:51.

wystarczy podpiąć przód spineczką za uchem, opaska, zapleciona grzywka (w sensie front) - i już bałagan ma sens
już się zabieram za lekturę!

byle bez protein (mleko, jaja)
Cóż, spróbujemy.
Sprawdzę teraz rycynowy, akurat mam, a nuż się nada.
Wiem, trochę oszustwo ale kocham ten efekt i oszczędność czasu. Chyba nawet dzisiaj tak zrobię bo odkryłam ostatnio taką metodę że szczena opada i wyglądam jak afrykańska królowa
I zajmuje to smiesznie mało czasu 

Ale spodziewałam się, że jak nie kokos i nie oliwa, to właśnie sezam powinien działać

nie lubię upałów

jak to jakoś ujarzmić?
, ale mam zamiar zaopatrzyć się w grzebień. Żadnych z metod które wymieniłaś nie stosuję, ale zapewne czas zacząć
Już poczytałam sobie trochę zanim napisałam, bo chciałam bardziej się upewnić, ponieważ nie byłam pewna.