BEZROBOTNI łączmy się! Część V - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-03, 20:51   #271
Heledore
Zakorzenienie

Dot.: BEZROBOTNI łączmy się! Część V

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
a ja się z Wami dziewczęta drogie nie zgodzę

dlaczego? ano dlatego, ze gdyby nawet wszystkie prywatne i wieczorowe zamknęli, to nie zmieniłoby to sytuacji na rynku pracy. Dlaczego? Ano dlatego, ze gdyby ci sami ludzie, którzy teraz robią studia ( i będą najprawdopodobniej bezrobotni) ich NIE robili to bezrobocie byłoby takie samo.
Przy okazji pracę straciłaby niemałą grupa nauczycieli wykładających na wspomnianych uczelniach.

Miałam wczoraj rozmowę ale coś czuję, ze ją spieprzyłam Z poprzedniej firmy gdzie byłam na etapie II tez nie oddzwonili... Na dodatek pokłóciłam się z TZ o jakieś pierdoły i od rana mam beznadziejny nastrój.
Dzis miałam siłę tylko no to żeby zapisać parę ofert na pasku - jutro to poprzeglądam i powysyłam cv.

Dziewczyny co odpowiadacie na sztandarowe chyba pytanie "gdzie widzi się pani za X lat". Gdyby praca była związana bezpośrednio z wykształceniem to można by poopowiadać coś o jakiś dodatkowych kursach. Ale co jeśli jest to stanowisko typu recepcja czy obsługa klienta? Nie mam pomysłu co można by odpowiedzieć

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-03, 21:19   #272
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Heledore Pokaż wiadomość
Przy okazji pracę straciłaby niemałą grupa nauczycieli wykładających na wspomnianych uczelniach.
Nie wiem jak jest gdzie indziej, ale przynajmniej u mnie na wydziale dla większości wykładowców uczelnia to dodatkowe miejsce pracy i bez niego spokojnie by sobie poradzili

Na takich stanowiskach chyba nigdy nie wiadomo co powiedzieć, bo raczej nie są one zbytnio rozwojowe, jak wspomnisz, że widzisz się w jakiejś zupełnie innej pracy to tej raczej nie dostaniesz...
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-03, 22:16   #273
Heledore
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Nie wiem jak jest gdzie indziej, ale przynajmniej u mnie na wydziale dla większości wykładowców uczelnia to dodatkowe miejsce pracy i bez niego spokojnie by sobie poradzili

Na takich stanowiskach chyba nigdy nie wiadomo co powiedzieć, bo raczej nie są one zbytnio rozwojowe, jak wspomnisz, że widzisz się w jakiejś zupełnie innej pracy to tej raczej nie dostaniesz...
Znam zarówno wykładowców na uczelniach prywatnych dla ktorych jest o zajęcie dodatkowe (rzeczywiście większość) jak i takich którzy traktują tę pracę jako podstawowe źródło dochodów.

No wlaśnie. Przecież nie powiem że obecna praca ma być "poczekajką" bo za x czasu widzę siebie zupełnie gdzie indziej. Inna sprawa, że taka obsługa klienta(ale nie telemarketing) mnie by interesowała i w razie gdybym dostała takie pytanie to nie wiedziałabym co konkretnego powiedzieć.

Stary 2012-07-03, 23:06   #274
Tataraczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Ja bym poszła jeszcze dalej- przywrócić egzaminy na studia i zrobić przy nich taką selekcję żeby dostawało się nie więcej niż 20% kandydatów. Jednocześnie pracodawcy musieliby obniżyć wymagania na najniższe stanowiska, bo bez przesady, żeby wklepywać cyferki do kompa nie trzeba mieć studiów, jak ktoś jest kumaty to matura spokojnie wystarczy. Wtedy każdy miałby pracę na miarę swoich możliwości i kwalifikacji i szybko by wyszło kto do czego się nadaje.
Popieram w 100%, jakby były egzaminy i zmniejszone limity miejsc to od razu inaczej przedstawiałaby się sytuacja na rynku. Ale niestety, teraz jest jak jest i o miejsce musimy najpierw walczyć aby je dostać, a potem aby utrzymać.

Pisałam wam o tej pracy w telemarketingu, pracuję od wczoraj, nie jest źle, ale trzeba wyrobić normę bo inaczej szybko podziękują za współpracę. Teraz jestem zatrudniona na dwutygodniowym okresie próbnym i zobaczymy co z tego wyjdzie. Mam nadzieję że się uda, bo chciałabym chociaż ten miesiąc popracować (bo jak to potem ująć w CV? przepracowałam 2 tygodnie lipca w tej i tej firmie?). Acha, i źle wam (i sobie) powiedziałam o zarobkach, okazało się że jest niska podstawa + prowizja, jak umówię dużo ludzi to zapłacą mi tylko tę wyższą prowizję Jest dużo osób po 50-tce i dużo studentów. Ale atmosfera jak narazie jest super.
Stary 2012-07-04, 08:48   #275
verda
Inkwizytor

Co tu tak cicho? Wszyscy jeszcze śpią?

Nie wiem na którym wątku o tym pisałam więc profilaktycznie wklejam na oba. Jeżeli ktoś jest zainteresowany samodzialna nauka języka (nawet od podstaw) to tu jest silna grupa wsparcia https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9675&page=57:D

wymianka książkowa
verda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-04, 09:59   #276
201609081836
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez verda Pokaż wiadomość
Co tu tak cicho? Wszyscy jeszcze śpią?

Nie wiem na którym wątku o tym pisałam więc profilaktycznie wklejam na oba. Jeżeli ktoś jest zainteresowany samodzialna nauka języka (nawet od podstaw) to tu jest silna grupa wsparcia https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9675&page=57:D
fajnie trzeba zalukac

Zatrudnię osobę do organizowania czasu pracy. Mile widziana studentka z prawem jazdy kat. B . jak myslicie na czym taka praca mialaby polegac bo jakos nie ogarniam tego ogloszenia
201609081836 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-04, 10:00   #277
mikados
Rozeznanie

heh... w moim mieście jest duża firma, która rekrutowała na stanowisko sekretarki asystentki w styczniu, wysłałam CV i nic. W kwietniu znowu pojawiło się to ogłoszenie (minął 3 miesięczny okres próbny i ktoś się nie sprawdził), wysłałam CV i zaproszono mnie na rozmowę, którą niestety trochę zawaliłam w rozmowie po angielsku (tzn. w ogłoszeniu było j. ang na poziomie dobrym a okazało się, że wymagany jest perfekcyjny i to również specjalistyczny), poległam na części specjalistycznej bo normalną przeszłam bez problemu. Czemu o tym piszę, ano dziś znowu pojawiło się ogłoszenie na to stanowisko!! Czyli kolejna dziewczyna się nie sprawdziła tylko teraz w ogłoszeniu jest j. ang perfekt wymagany, bo asystentka ma się zajmować m.in. tłumaczeniem umów i ofert firmy jak też kontaktami z innymi państwami i to wszystko za prawie najniższą krajową, do tego dochodzi praca na recepcji i jako księgowa, kadrowa, handlowiec, magazynier etc, zakres obowiązków, jakie mi wymieniono na rozmowie był ogromny nawiasem mówiąc i to za taką kasę. Chociaż gdyby nie ten język perfekt to może bym się skusiła kolejny raz wysłać CV, a tak to nie mam szans a szkoda, bo roboty żadnej nie mam i od 2 miesięcy nie byłam na żadnej rozmowie kwal. i nikt nie dzwoni z ofertą.
mikados jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-04, 10:15   #278
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-04, 11:12   #279
Heledore
Zakorzenienie

Mikados nie koniecznie się nie sprawdziły. Stanowisko asystentki jest specyficzne. Ja wiem że większości osób kojarzy się z sekretariatem z poprzedniej epoki gdzie przybijało się głównie pieczątki i odsyłało petenta z kwitkiem. Zakres obowiązków dzisiejszych asystentek jest przeogromny - mniej więcej taki jak to opisałaś...
(co nieco niestety o tym wiem z doświadczenia)

Być może poprzednie dziewczyny nie były tego świadome, przekonały się co muszą robić i same rezygnowały z podpisania umowy po okresie próbnym.

Edytowane przez Heledore
Czas edycji: 2012-07-04 o 11:14
Stary 2012-07-04, 11:23   #280
verda
Inkwizytor

Cytat:
Mikados nie koniecznie się nie sprawdziły. Stanowisko asystentki jest specyficzne. Ja wiem że większości osób kojarzy się z sekretariatem z poprzedniej epoki gdzie przybijało się głównie pieczątki i odsyłało petenta z kwitkiem. Zakres obowiązków dzisiejszych asystentek jest przeogromny - mniej więcej taki jak to opisałaś...

Być może poprzednie dziewczyny nie były tego świadome, przekonały się co muszą robić i same rezygnowały z podpisania umowy po okresie próbnym.
No wlaśnie asystentka kojarzy się ludziom albo ze stara zmierzłą kobietą w drucianych okularach, albo z panną lekkich obyczajów a przeważnie to takie stanowistko resztkowe- jak nie wiadomo kto ma coś robić, albo dzial jest na tyle mały(kadry, sekretariat, ochrona środowiska, reklama) że nie potrzeba zatrudniac nowej osoby to asystentka ogarnie

wymianka książkowa
verda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-04, 12:36   #281
pepsikolakokakola
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sonnewampire Pokaż wiadomość
pepsikola jakbym czytala o sobie to samo pedagogika, mentalnosc a raczej starodawne myslenie, jezyk i najchetniej wyjechac jak najdalej

tajkuna ja tam bym ajentem nie chciala byc znajac zycie zaraz i tamte wywala i beda szukac nastepnych naiwniakow ja jestem po szkole handloweji jakos mnie nie chca w handlu tyle ze mam studia wiec juz chyba ze wyskoko tylko teraz to praktycznie kazdy ma licencjat.

ja tez jestem po handlowce ))))
pepsikolakokakola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-04, 13:04   #282
mikados
Rozeznanie

Cytat:

Tu nie masz racji, ponieważ na rozmowie kwalifikacyjnej do tej firmy jest się dokładnie informowanym o pełnym zakresie obowiązków, byłam na niej to wiem. Rozmowa prowadzona jest przez kilka osób, w tym jedna dokładnie tłumaczy zakres obowiązków i jeśli ktoś nie czuje się na siłach może to od razu powiedzieć i zakończyć rozmowę. Poza tym wymagane jest przynajmniej 3 letnie doświadczenie na takim samym stanowisku więc osoby nie spełniające warunków nie są wcale brane pod uwagę. Pierwsza osoba na pewno sama zrezygnowała a obecna nie wiem, może się nie sprawdziła albo uznała że ta praca jest nie dla niej.
Stary 2012-07-04, 13:52   #283
Heledore
Zakorzenienie

Ale ja właśnie o tym mówię. nie każda dziewczyna wysyłająca cv wie jak ta praca wygląda. Części naprawdę może wydawać się, że to taki lajcik. Potem przychodzi na rozmowę,dowiaduje się co konkretnie miałaby robić i często myśli że rekruterzy przesadzają, próbują sprawdzić czy nie boi się pracy. Kiwa głową, że ze wszystkiego zdaje sobie sprawę a potem okazuje się, że pani z kadr jednak nie żartowała...

U nas (w różnych lokalizacjach w kraju) też otwarcie informowano kandydatki o zakresie obowiązków, licznych nadgodzinach, odbieraniu telefonów w środku nocy, konieczności ogarnięcia wielu rzeczy naraz o pracy w silnym stresie, pod presją czasu itp. Dziewczyny przychodziły do pracy i szybciutko uciekały. Czasem ledwo zdążyłam zapamiętać imię a już panny nie było. Wszystkie mówiły, że nie myślały, że tutaj tak naprawdę jest i że nie mają ochoty harować jak woły po 14godzin, nawet bez kwadransa przerwy obiadowej. Właściwie to nawet bez możliwości opuszczenia biurka na więcej niż dosłownie minutka... W dodatku jeszcze dochodziła bliska współpraca z szefem furiatem.
(kiedyś jeden w szale zdarł pracownikowi marynarkę na korytarzu po czym rzucał w niego śmieciami z kosza)

Ja i jeszcze jedna koleżanka pracująca 1,5 roku byłyśmy uznawane za weteranki Co nie znaczy że taka praca nam odpowiadała. Po prostu nie miałyśmy wyboru... a potem byłyśmy już tak zniszczone, ze było nam wszytko jedno. Przez pewien czas byłam na chorobowym a dopiero potem rozwiązałam umowę i jeszcze do tej pory czuję, ze nie wypoczęłam psychicznie.

Dziewczyna nawet jak ma 3 lata doświadczenia może myśleć, że nabijają ją w butelkę mówiąc o realiach pracy na tym stanowisku. Jeśli wcześniej była asystentką np. w szkole językowej to może jej się wydawać, ze praca w danym zakładzie będzie wyglądać podobnie. A po rozpoczęciu pracy może się lekko zdziwić.

Stary 2012-07-04, 14:17   #284
201609081836
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Trzepotka Pokaż wiadomość
Treść usunięta
jakos tak dziwie to ujeli gdybym byla studentka to z ciekawosci bym zadzwonila chociaz jak dla mnie dwuznacznie zabrzamialo

pepsikola hmm faktycznie teraz nawet okazuje sie ze idziemy jednym tokiem nauczaniafajny zbieg okolicznosci
Stary 2012-07-04, 14:23   #285
mikados
Rozeznanie

Cytat:

....(kiedyś jeden w szale zdarł pracownikowi marynarkę na korytarzu po czym rzucał w niego śmieciami z kosza).....
że jak??? porażka, ale z resztą w mojej poprzedniej pracy było nie lepiej tylko, że w mobbingu królowała "dyrektor administracyjna"... szkoda słów, nie pracuję tam już rok a jeszcze na samą myśl o niej robi mi się niedobrze!!!

Wiesz Heledore, problem w tym, że każda firma ma swoje pojęcie sekretarki/asystentki. Dla jednych zakresem obowiązków jest tylko parzenie kawy i drobne zadania sekretarskie, a dla innych to kilka stanowisk w jednym m.in. sekretarka, kadrowa, księgowa, tłumacz itd....., tak jak wcześniej wspominałaś. Szkoda tylko, że często zakres obowiązków nie idzie w parze z wynagrodzeniem.

Btw. masz na imię Helena???
Stary 2012-07-04, 15:15   #286
Heledore
Zakorzenienie

O mobbingu mogłabym książkę pisać. przykładami jak powyżej rzucam jak z rękawa

Nie, Heledore to nazwa pierwszej płyty zespoły Hey. Kiedyś baaardzo go lubiłam

Dokładnie co firma to inne pojęcie asystentki/sekretarki dlatego na tym stanowisku łatwo się przejechać... nawet komuś kto już na doświadczenie na tym polu. Jeśli chodzi o wynagrodzenie to akurat nie mogłam szczególnie narzekać, ale atmosfera brrr...

Stary 2012-07-04, 16:26   #287
naataa9009
BAN stały

Mam pytanie wie ktoś na czym polega praca door to door ? w ogłoszeniu napisali, że to stanowisko sprzedawcy, ale coś mi się wydaje że to akwizycja..
naataa9009 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-04, 16:31   #288
sylvi_86
Zakorzenienie

dosłownie z "drzwi do drzwi" czyli tak akwizycja,, tylko nazwa ładniejsza
sylvi_86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-04, 16:48   #289
naataa9009
BAN stały

Cytat:
Napisane przez sylvi_86 Pokaż wiadomość
dosłownie z "drzwi do drzwi" czyli tak akwizycja,, tylko nazwa ładniejsza
Dzięki, ogłoszenie było napisane podchwytliwie
naataa9009 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-04, 19:47   #290
Agrh
Rozeznanie

cholera wysyłam sterty cv do krakowa do pracy... i nic , null, zero odzewu. mam tam ok 1,5h jazdy, jak dostanę umowę mogę wynająć pokój:9 czemu nikt nie oddzwania kfc nawet szukam... rossman nie zliczę ile wysłałam tam aplikacji ... chyba czas się osobiście wybrać. w moim mieście jak narazie 2 oferty są i złożyłam cv. Mam jeszcze jedno większe miasto koło siebie ok godziny i fajnie ale z transportem gorzej bo np o 22 to wątpie bym miała czym wrócić;( sama nie wiem co robić bo potrzebuję na gwałt pracy!
Agrh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-04, 19:57   #291
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Agrh Pokaż wiadomość
cholera wysyłam sterty cv do krakowa do pracy... i nic , null, zero odzewu. mam tam ok 1,5h jazdy, jak dostanę umowę mogę wynająć pokój:9 czemu nikt nie oddzwania kfc nawet szukam... rossman nie zliczę ile wysłałam tam aplikacji ... chyba czas się osobiście wybrać. w moim mieście jak narazie 2 oferty są i złożyłam cv. Mam jeszcze jedno większe miasto koło siebie ok godziny i fajnie ale z transportem gorzej bo np o 22 to wątpie bym miała czym wrócić;( sama nie wiem co robić bo potrzebuję na gwałt pracy!
Nie robisz przypadkiem podstawowego błędu jakim jest wpisywanie w cv adresu, pod którym obecnie mieszkasz?
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-04, 20:33   #292
Agrh
Rozeznanie

no robię. ale w takim razie co wpisać? zmyślony adres?
Agrh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-04, 20:37   #293
sylvi_86
Zakorzenienie

po prostu nie wpisuj
Stary 2012-07-05, 07:45   #294
Bonjour_tristesse
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez niv_ Pokaż wiadomość
Raczej spodziewaj się jakiegoś tekstu do napisania w Wordzie, może być coś z Lexa, zrobienie jakiejś tabelki. Z drugiej strony teraz to człowiek niczego nie może być pewień.

Powodzenia z tą ofertą
Dziękuję za wskazówki
Była i tabela, i tekst do napisania i przepisywanie na czas i proste zadanie z Excela. Mimo to nie sądzę, żebym miała jakieś szanse na III etap. Nie mogłam sobie poradzić z pogrubieniem wybranych linii tabeli wordzie (!), a kiedy już mi się udało miałam 5 minut na napisanie jakiegoś pisemka i nie zdążyłam.
Ogólnie poziom w mojej grupie nie był wysoki (słyszałam jak jedna dziewczyna narzekała, że w domu ma Office xp i gdyby taki był tutaj to nie miałaby problemów ), większość osób spodziewało się rozmowy na etapie praktycznym.. Ale moja grupa to tylko 1/8 wszystkich chętnych i wiem, że zbyt słabo mi poszło, a szkoda bo to naprawdę nie były skomplikowane rzeczy.
Bonjour_tristesse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-05, 14:50   #295
201609081836
Konto usunięte

Cytat:
po prostu nie wpisuj
a to nie bedzie wygladac nieestetycznie?
tak sie zastanawiam bo mam ok 1.10 do troche wiekszego miasta i tam nawet na pup codziennie jakies nowe ogloszenia sie pojawiaja, kilka razy wyslalam cv ale nikt sie nie odezwal pewnie jak widza adres to nawet nie dzwonia
Stary 2012-07-05, 14:55   #296
sylvi_86
Zakorzenienie

lepiej nie wpisać niż mają Cię omijać ze względu na miejsce zamieszkania, a czy to dobrze wygląda czy gorzej to pal licho
Stary 2012-07-05, 15:00   #297
201609081836
Konto usunięte

Cytat:
lepiej nie wpisać niż mają Cię omijać ze względu na miejsce zamieszkania, a czy to dobrze wygląda czy gorzej to pal licho
moze i masz racje w sumie nie jest wielka odleglosc ludzie dojezdzaja, a gdyby sie zalapac zawsze mozna by cos wynajac, a tak pewnie zobacza miejscowosc i nawet jak sa zainteresowani to przez adres nie
Stary 2012-07-05, 15:04   #298
sylvi_86
Zakorzenienie

jak dla mnie jeśli ktoś aplikuje na dane stanowisko to będzie i dojeżdżał. no chyba że chodzi pracodawcy o bardzo dyspozycyjnego pracownika, który w razie W będzie mógł się w pracy migiem pojwić
Stary 2012-07-05, 15:08   #299
201609081836
Konto usunięte

Cytat:
jak dla mnie jeśli ktoś aplikuje na dane stanowisko to będzie i dojeżdżał. no chyba że chodzi pracodawcy o bardzo dyspozycyjnego pracownika, który w razie W będzie mógł się w pracy migiem pojwić
no tak skoro ktos aplikuje, pozniej decyduje sie na prace to normalne ze bedzie przychodzil a w sumie nie powinno pracodawce interesowac jak sie dostanie na konkretna godzine wazne by byl, ale niestety tak nie jest bo zwracaja na to uwage ale chyba zaczne wysylac bez.
Stary 2012-07-05, 19:02   #300
VwVampirka
Zakorzenienie

Ja zaczynam wpisywać w CV 2 adresy. Ciekawe jak na to będą się patrzyć pracodawcy Na razie wczoraj wysłałam pierwsze

“Aby pozbyć się pokusy należy jej po prostu ulec"
Oscar Wilde
VwVampirka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości