|
|||||||
| Notka |
|
| Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
| Pokaż wyniki sondy: Czym karmisz swojego kociaka? | |||
| jedzeniem z puszki |
|
14 | 41,18% |
| suchą karmą |
|
28 | 82,35% |
| mięsem |
|
11 | 32,35% |
| smakołykami |
|
6 | 17,65% |
| jedzenie robię własnoręcznie |
|
6 | 17,65% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 34. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#661 |
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Ostatnio kupiłam tę karmę dla kota w puszce tej firmy. I tak , skład: 50 (?) % mięsa, z czego kurczak 80 %.
Zastanawia mnie ten skład oraz niska cena: puszka za 1, 79... (niecałe 2 zł). Kiedyś kupiłam też puszkę dla psów, również z wysoką zawartością mięsa... Co o tym myślicie? Kupował ktoś? Czytałam na innych forach, że osoby / zwierzęta są zadowolone...
|
#662 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Karma dla psa/kota BUTCHERS
|
|
|
|
#663 |
|
Moderator
|
Znalazłam w necie taki skład: butchers z kaczką i wątróbką:
skład- mięso i surowce zwierzęce (mięso min.51%, kaczka min. 4%, wątróbka min. 4%)[...] z powyższego według mnie wynika, że szału nie ma. Na pewno jest lepszy niż jakiś chapi, ale nie ma co porównywać z wyższą półką. Największą część stanowi "mięso"... tylko mięsem może być wszystko - zdechła sarna też jest mięsem. "Surowce zwierzęce" też nie brzmią zbyt dobrze. Dodatkowo nie ma informacji czy jest to mięso suszone, bądź mączka - także można również przypuszczać że po odparowaniu wody zbyt wiele tego mięsa nie zostaje. Według mnie ta karma to sprytna przykrywka składu nie najlepszej jakości
|
|
|
|
#664 |
|
Zadomowienie
|
Może cena jest tak niska, bo termin ważności wkrótce mija?
Butchers jest karmą, która nie należy do żadnego koncernu, który testuje na zwierzętach. Osobiście mam koty więc się dalej nie wymądrzam. Link
|
#665 |
|
Przyczajenie
|
Biegunka u małego kotka po przejsciu na pokarmu "junior"
Mam 7 tygodniowego kotka. Wczoraj go dostałam. Osoba która go miała wcześniej karmiła go juz pokarmem stałym ( makron z miesem, chleb z pasztetem) i kot na nie dobrze reagowal. Jednak wczraj podała mu karme z puszki po ktorej dostal biegunki. W nocy zrobil 7 razy mała kupke ;/ w jaki sposob sprawic aby przeszła ona kotkowi , bo boje sie ze sie odwodni ;/ dodam ze kot jest zywy , chetny do zabawy , biega i skacze.
|
|
|
|
#666 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Biegunka u małego kotka po przejsciu na pokarmu "junior"
Taki maleńki kotek może bardzo łatwo dostać biegunki przy zmianie karmy. Przy biegunce najlepiej sprawdza się gotowany kurczak i sucha karma, puszki należy odstawić. Można też podawać kotu (jako środek przeciw biegunce) glutki z mielonego siemienia lnianego zalanego ciepłą wodą (strzykawką, małe ilości). Jeśli biegunka będzie się utrzymywała, trzeba koniecznie iść do weterynarza.
Btw. ani makaron z mięsem, ani chleb z pasztetem to nie jest dobre jedzenie dla kota, mam nadzieję, że Ty będziesz mądrzejsza i nie będziesz karmić kota w ten sposób - zwłaszcza, że jest jeszcze naprawdę maleńki, powinien jeszcze być z matką, a wszystko, co zjada teraz, będzie mieć wpływ na jego zdrowie w przyszłości, bo przecież intensywnie rośnie i rozwija się. |
|
|
|
#667 |
|
Raczkowanie
|
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=607574&page=132
ZAPRASZAM TUTAJ, KOCIARY POMOGĄ
|
|
#668 |
|
Zakorzenienie
|
zgadzam się z tym, co napisała seidhee, zwłaszcza z tym, że chleb z pasztetem nie jest jedzeniem dla kota
bardzo się dziwię, że wcześniej nie miał biegunki po tym chlebie i makaronie z mięsem Teraz dawaj mu ugotowanego kuraka z ryżem, a jeśli kupa się nie poprawi, to do lekarza |
|
|
|
#669 |
|
Nie depcze krokusów
|
![]() Dobrze, że kotek znalazł się u Ciebie i pójdziesz z nim do weterynarza ![]() To małą kupkę czy biegunkę?
|
|
#670 |
|
Raczkowanie
|
Ja bym przestawiła kotka na RC Weaning (kupisz u weterynarza), gdyby nie chciał jeść suchego to zelewaj gorącą wodą i podawaj jak przestygnie. Do tego świeża woda.
Udaj się do weterynarza, biegunki moga być spowodowane zarobaczeniem lub infekcją bakteryjną lub wirusową. Mogą być też spowodowane niewłaściwą florą bakteryjną, aby temu zaradzić dobry jest syrop dla dzieci nifroksazyd, (ok. 1ml/1kg masy ciała 2 x dziennie), ale to wet Ci doradzi po badaniu co robić. Jeśli kotek jest energiczny to nie ma paniki, ale trzeba zaradzić problemowi bo tak małe kotki bardzo szybko się odwadniają a stan może ulegać pogorszniu w ciągu kilku godz. więc nie lekceważ sytuacji. |
|
|
|
#671 |
|
Przyczajenie
|
Obserwuj czy coś pije - i ile. Jakby wciąż miał biegunkę, a nie chciał pić, było by to bardzo niepokojące.
Spróbuj dać kotkowi to co jadł wczesniej - makaron z mięsem, w małej ilości. Nie jest to najzdrowsze jedzenie jakie powinien jeść mały kotek, ale nie chorował po nim - i wazniejsze jest teraz uregulowanie układu pokarmowego. Do tego dodaj odrobinę ryżu. Później stopniowo zmniejszaj niepożądaną karmę, a zwiększaj to czym chcesz, by docelowo był karmiony. Niestety z kotami jest problem jak ciągle jedzą taki sam pokarm i przestawienie ich na inny bywa trudne, i musi być przeprowadzane powolutku. Najlepiej mieszać starą karmę z nową, i tak powolutku zmieniać proporcję, aż przejdzie się tylko do nowego żywienia. Może być problem z przyzwyczajeniem do suchej karmy, bo np. pasztet jest przez koty uwielbiany (jeden z nielicznych bezpiecznych sposobów jak umieścić w kocim pyszczku tabletkę to oblepić go pasztetową..) a karmy nie zawsze (kto próbował, ten, niestety wie )
|
|
|
|
#672 |
|
Przyczajenie
|
Dzieki za pomoc
Biegunka minela mojej kotce jak widac to byla reakcja na pokarm. Wazne ze wszystko jest juz ok ) teraz wcina whiskas junior z kurczakiem i felixa junior i dobrze sie ppo nim czuje |
|
|
|
#673 |
|
Raczkowanie
|
Mój kot niestety za Chiny Ludowe nie chce jeść nic innego niż sucha karma i to ta jedna, konkretna. Każda zmiana diety powoduje grzebanie w miseczce łapą jak w kuwecie i pogardę w kocich oczach :/
|
|
|
|
#674 |
|
Nie depcze krokusów
|
A która karma go tak przywiązała?
|
|
#675 |
|
Przyczajenie
|
To troszke niedobrze jak kot je tylko jeden rodzaj pokarmu - suchy. Trzeba go jakos zachecic zeby sprobowal tez innych przysmakow
moj kotek mial znow taki problem, ze nie lubil suchej karmy, za to ubostwial whiskasa z saszetki. To zaczelam go oszukiwac i mieszac mu go, z sucha karma, po czym coraz mniej dodawalam do whiskasa do suchej karmy no i moj kotek ja polubil, do tego stopnia ze sam o nia sie prosi
|
|
|
|
#676 |
|
Raczkowanie
|
Karmy suche wysokiej jakości - jakie macie opinie, która najlepsza?
Krótkie wprowadzenie do tematu: mój kocur Melek ma 4 lata, jest kastratem. Jest zdrowy, bez nadwagi i problemów trawiennych. Do tej pory dawałam mu z suchych karm tylko RC Sterilised, ale po tym co ostatnio przeczytałam na temat RC i karm dla kastratów, postanowiłam to zmienić.
Moje wnioski z intensywnych poszukiwań informacji na temat karm - przede wszystkim te wszystkie karmy tylko dla kastratów to wielka ściema. Tak naprawdę, jeśli kot jest zdrowy, nie ma problemów z oddawaniem moczu to nie musi jeść karmy dla kastratów. Jeśli ma nadwagę to wystarczy mu karma typu light. W innych przypadkach śmiało może jeść inny typ karmy np. karmę indoor, gdy siedzi tylko w domu i śpi Nastepna kwestia - weterynarze, którzy tak promują RC, robią to bo oni tą karmę sprzedaja. Jak popatrzyłam na skład RC to się przeraziłam, że tak bezkrytycznie słuchałam przez 3 lata weterynarza. Fakt Melek jest zdrowy, ale ta karma wcale nie jest najlepsza, a nawet powiedziałabym, że jest średnia. Przede wszystkim nie podoba mi się ilość kukurydzy w jej składzie. Kukurydza jest tylko zapychaczem, który nic nie daje kotu. Podsumowaniem moich poszukiwań najlepszej karmy dla mojego kota są firmy 1st Choice, Acana, Hill's, Orijen, Pronature, Pro Pac Earthborn. I tutaj moje pytanie do Was, czy macie jakieś doświadczenia z tymi karmami? Spotkałam się również z opiniami, że wyżej wymienione karmy z racji tego, że nie mają wypełniaczy zbożowych mogą powodować biegunki u kotów, które do tej pory jadły karmy zawierające np. kukurydze. Czy prawdą jest też, że problemy kotom mogą sprawiać małe roziary chrupek niektórych z tych karm? Która z tych karm jest według Was najlepsza? P.S. Proszę, aby osoby karmiące koty Whiskasem, Kitketem nie próbowały przekonywać, że te karmy są najlepsze. |
|
|
|
#677 |
|
KOTerator
|
Dot.: Karmy suche wysokiej jakości - jakie macie opinie, która najlepsza?
Zapraszam do kociego wątku
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=607574&p age=151 Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2012-06-30 o 18:49 |
|
|
|
#678 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Karmy suche wysokiej jakości - jakie macie opinie, która najlepsza?
Dodałam moje pytanie w odpowiadającym wątku, także proszę o zamknięcie i usunięcie tego tematu.
|
|
|
|
#679 |
|
Raczkowanie
|
Catherinka, w kwestii whiskasa zajrzyj tutaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=537299
|
|
|
|
#680 |
|
Przyczajenie
|
Dzieki za info o whiskasie. Taki rozleklamowany, a tka nie zdrowy.. :| hmm.. nie wiem czy te pytanie pasuje do tego watku, ale macie moze jakies sposoby na ladna blyszczaca siersc u kota?
hmmm.. i niepokoi mnie jeszcze jedna rzecz u mojej malej kotki.. od okolo 2 tygodni zdarza sie jej kilka rayz dziennie (3-4 razy) kichnac. Sprawdzalam nosek, jest zimny, zadnego wycieku z oczek ani noska nie ma. Wiec na koci katar nic nie wkazuje. Moze wiecie czym to jets spowodowane/
|
|
|
|
#681 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mały kot wszędzie łazi i może się trochę kurzu nawdychać, a może macie klimę i ma śluzówkę przesuszoną od tego i dlatego kicha?
|
|
|
|
|
#682 |
|
Raczkowanie
|
Whiskas junior.
Wiem, że Whiskas to beznadziejna karma z okropnym składem, ale byłam dziś na zakupach i z ciekawości sprawdziłam skład juniora (akurat mojemu kotkowi skończyło się jedzenie). Ze składu wynika, że jest tam (w saszetkach) ok 49% mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego.. Chyba raz na jakiś czas jak podam taką saszetkę to nic się nie stanie, prawda?
|
|
|
|
#683 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Whiskas junior.
raczej nic się nie stanie, jeśli dasz taką saszetkę kociakowi raz na miesiąc, bo np. skończy ci się karma i w sklepie nocnym nie znajdziesz nic innego. No może co najwyżej kociak zrobi luźną qu
|
|
|
|
#684 | |||
|
KOTerator
|
Cytat:
. Aż to sprawdzę jak będę w sklepie Cytat:
Cytat:
.
|
|||
|
|
|
#685 |
|
Wtajemniczenie
|
Produkty pochodzenia zwierzęcego to w whiskasie MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie. Czyli oczy, jelita z zawartością, czasem nawet fragmenty rogów i kopyt...
|
|
|
|
#686 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzięki za uświadomienie! Saszetka, którą dziś kupiłam będzie chyba pierwszą i ostatnią....
|
|
|
|
|
#687 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
. Niby coś o tym było . Chociaż - taki Whiskas pewnie wie jak to obejść .
Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2012-07-24 o 14:31 |
|
|
|
|
#688 |
|
Wtajemniczenie
|
Też mi się wydaje, że producenci śmieciowych karm obchodzą wszystkie te unijne regulacje tak, jak tylko mogą. O oczach i rogach było też na wątku właśnie o śmieciowych karmach i przeraziło mnie to. MOM to naprawdę syf i trzeba uważać na to także w ludzkim jedzeniu. Czytałam też jakiś artykuł o czymś jeszcze gorszym- że często producenci po kryjomu skupują martwe zwierzęta ze schronisk itp. i przerabiają je na karmy, a potem piszą, że to np. wołowina. W ciałach tych zwierząt są przecież bakterie, które je zabiły, antybiotyki, substancje używane do eutanazji zwierząt... dramat. Ja wolę wydać więcej na karmę i być w miarę pewna, że zwierzak nie wcina jakiejś malarii.
|
|
|
|
#689 |
|
KOTerator
|
Fuuu
. Pewności nie mamy, że w marketówkach to wszystko jest, ale ja tam też wolę nie ryzykować .
|
|
|
|
#690 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tak samo.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:17.

bardzo się dziwię, że wcześniej nie miał biegunki po tym chlebie i makaronie z mięsem

. Aż to sprawdzę jak będę w sklepie