|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3811 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
Cytat:
za takie pierniczenie, sami czasem faceci nie wiedzą co począć, ale matka ma wiedzieć, nie znoszę tego, a co to ? dzieworódki my czy co? dzieci mają dwójkę rodziców ....ale to wszystko wiemy, takie to moje przemyślenia są Desia ![]() ![]() klask i:![]() ja właśnie wsuwam owsiankę , a najbardziej mnie zastanawia jak sobie poradzę z pokusami nad morzem chociaż w sumie lody to dużo kalorii nie mają rybka bez frytek ( a buuuu) , no nic , dam radę
|
|
|
|
|
#3812 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
Cytat:
![]() A co do sytuacji na wsi to ja jak gdzies jade to najpierw pytam i wyjasniam co bedzie na obiad i wtedy wiem co adas zje ![]() Jeszcze nikt sie nie obrazil Jesli cos nie tak to zawsze sugeruje co mogliby kupic dla Adasia, On jest tez czlowiekiem i m prawo czegos nie lubic, zreszta ja jak do kogos na obiad ide to kazdy wie ze nie jem miesa i niestety musza mi przygotoewac co innego. Nie widze powodu zeby nie mogli tego samego zrobic dla malego, On ma takie same prawa jak ja! A powiedz - co Ona wogole je i jakie obiady lubi? Od dawna tak grymasi z jedzeniem?
Edytowane przez desia888 Czas edycji: 2012-07-09 o 11:54 |
|
|
|
|
#3813 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja za Niną nie latam z jedzeniem, nie zje to nie zje, w końcu sama podchodzi do lodówki i "mówi" co chce ...jedyne co to ograniczam przekąski i wtedy jest głodniejsza |
|
|
|
|
#3814 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dumna jestem z siebie Wiesz co, ja bym sobie na wakacje odpuscila diete! Z czystym sumieniem nawet, kurde w koncu na wakacje sie jedzie raz do roku i nie po to zeby sobie odmawiac!
Edytowane przez desia888 Czas edycji: 2012-07-09 o 11:54 |
|
|
|
|
#3815 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3816 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3817 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A ja mam otwarta paczke ptasiego mleczka od soboty i tak sobie z 5 dziennie zjadam jak mnie najdzie ![]() Na szczescie potrafie sie opanowac jak narazie zeby nie wciagnac calego opakowania na raz
Edytowane przez desia888 Czas edycji: 2012-07-09 o 12:05 |
|
|
|
|
#3818 | |||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Fakt jest taki,ze najwiekszy problem z Radkiem mam,bo ja bym chciala wychowywac inaczej niz on.Jego zdaniem ma byc dyscyplina w domu. Radek akurat je wszystko,tzn ma rzeczy ktore lubi bardzie,a ktore mniej,ale nie ma takich ktorych nie zje. Porozmawiam z nim dzisiaj i troche pozno,ale postawie na swoim i nie bede zmuszac Wiki.Faktycznie tak chyba zrobie,ze jak bedzie obiad co nie lubi to zrobie jej cos szybkiego,np pierogi z jagodami,bo ona uwielbia(z mrozonki ),albo nuggetsy tez lubi.Dzieki Desia,juz inaczej patrze na ten problem z jedzeniem. Cytat:
Dzieki dziewczyny,ta rozmowa byla mi bardzo potrzebna i czas teraz wprowadzic pewne zmiany. Cytat:
Na wsi jest bieda i troche glupio mi mowic zrobcie dla Wiki to czy tamto.A w koncu szlam do sklepu i kupowalam to co lubi,ale to musialam wielkie ilosci tego kupowac,bo okazywalo sie,ze inne dzieci tez chca to co Wiki,a dzieci tam z moja Wiktoria bylo siedmioro.A niestety (a moze i stety) Wiki jest przyzwyczajona do jedzenia z gornej polki,lubi to co najdrozsze.Tyle,ze jak kupilam 3 kg bananow,to Wiki zjadla jednego,a reszty nie bylo w 10 minut.Teraz mam troche inna sytuacje finansowa,ale wtedy ciezko mi bylo zeby tak kupowac co dzien dla tylu dzieci.
|
|
#3819 |
|
Zadomowienie
|
Dzien dobry
u nas noc odpukac ok wczoraj Mateuszk troche poimprezowal na balkonie i usnal dopiero po 21, pobudka po 5 i pospane do 9 . Troche sie krecil przez ta duchote, ale to juz dzialka TZ![]() ja nie mialam typowego wieczou panienskiego, zaprosilismy wszystkich znajomych na grilla, byly tance do rana pod gołym niebem ![]() Aguska wrzuc fotki z panienskiego Mała tez sie dawno nie odzywala.. Ja pamietam daleko od szosy nawet zmoim bratem mlodszym sie bawilismy pozniej w ten serial ja doilam krowe w pokoju, a on jechal motorem z drugiego![]() Agaa gratulacje dla siostry Nikki ja mam wode przegotowana w czajniku, przed zrobieniem mleczka , tylko lekko podgrzewam. Nie gotuje za kazdym razem. Mnie podgrzanie wody w czajniku zajmuje max minute ,dwie, w podghrzewaczku dłuzej schodzi, dlatego ja podgrzewacz uzywam tylko na wyjazdy. Desia gratulacje i zazdroszcze ![]() U mnie z jedzeniem nie bylo problemu, dlatego wygladalam jak wygladalam, do tej pory moje kolezanki wspominaja jak biegalam po podwórku w jednej rece z bulka a w drugiej z kaszanka albo pasztetowa, mama potrafila mnie wkrecic ze pasztet ( takim na wage) to serek chochland i juz jadłam, a ojciec donosil mi do szkoly batoniki i paczki przed klasówka ,zebym sie mogla lepiej skupic ![]() ![]() Gosia ogladalam ostatnio super nianie, byl tam chlopczyk który nie chcial jesc wileu rzeczy, miedzy innymi warzyw i owoców, nie ogladalam dokladnie, ale z tego co mnie dotarlo to ona najpieierw zabrala dzieciaka do sklepu, on sobie wybral to co by chcial zjesc, na co ma ochote, pozniej bylo wspolne przygotowywanie, robienie kolorowych kanapek itd i poskutkowalo, ale to byl o wiele mlodszy dzieciak od twojej córci. Moze wspolne gotowanie by ja zachecilo do jedzenia niektórych rzeczy.
|
#3820 |
|
Gang Iren
|
A zapomnialam napisac Desiu,ze Wiki tak ma z jedzeniem odkad skonczyla 2 latka gdzies.Wczesniej robilam pod nia i jakos to przechodzilo,ale im starsza byla to Radek bardziej wyzywal,ze sie nigdy nie nauczy,ze mam przestac robic dla niej cos innego specjalnie,ma jesc co jest na talerzu.
Wiem,ze powinnam wczesniej mu sie postawic,ale nie chcialam klotni i jakos probowalam sobie wmowic,ze skoro sama z siebie nie polubila roznych rzeczy to moze jak bedzie musiala zjesc to przyzwyczai sie i polubi.
|
#3821 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Powodzenia w rozmowie z Radkiem. A On zawsze taki zasadniczy byl? Bo wyglada na takiego poczciwego misia na zdjeciach wlasnie
|
|
#3822 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ps. no i o 3 lodach w sobotę wieczorkiem nie wspomniałam i o tych paru chipsach
|
|
|
|
|
#3823 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Slodycze mnie gubia niestety Jaki masz podgrzewacz? ---------- Dopisano o 12:20 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ---------- Cytat:
A jakbym chodzila 3 dni i o nich myslala to opakowanie by poszlo w 5 minut potem A sobota to w koncu powinien byc dzien slodyczy (przynajmniej w szwecji jest)
|
|
#3824 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
No widzisz pozory myla ![]() Na poczatku naszego zwiazku wydawal mi sie calkiem inny i jak kiedys rozmawialismy o wychowywaniu Wiki to poglady mial tez inne,bardziej zblizone do moich.Ja chcialam wlasnie Wiki wychowac na luzie,zeby mogla w pelni cieszyc sie z dziecinstwa,bo przeciez jest ono takie krotkie.A on robi sie coraz gorszy w stosunku do niej,tylko krzykiem wszystko,o kazda drobnostke ja wyzywa.A to w koncu dziecko jeszcze jest.A zreszta kazdemu nalezy sie szacunek,i dziecku i doroslemu.On twierdzi,ze Wiktoria jest nieusluchana (jest czasem,jasne ale ja uwazam ze mamy grzeczne dziecko,no moze ostatnio troche pyskuje,ale ale to tez jest normalne) bo ja jestem niekonsekwentna.On mowi,ze ma byc tak i tak,a ja jej poblazam i ustepuje.
|
|
#3825 |
|
Zakorzenienie
|
Mam dziś małą marudę
. Oj Andrea wstała dziś lewą nogą. Chyba nam zęby idą, bo piąstkę wcina z nerwami i tylko na rączkach by była i to koniecznie u mnie . Zasnęła teraz, ale to pewnie dlatego, że chciałam połazić po sklepach.---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ---------- Karolca Ewelinka na wakacjach przeurocza Aguśka zmień status filmu na YT na niepubliczny, bo jest prywatny i nie da się go obejrzeć
|
|
|
|
#3826 |
|
Raczkowanie
|
Moje drogie nie było mnie tu przez cały weekend więc mam Wam trochę do napisania
![]() Zosia spał dzisiaj ciurkiem od 19:10 do 7:30 :O SZOK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mamy już jednego zęba, wyrzyna sie już drugi Dzisiaj byliśmy na szczepieniu = waga 8,084 ![]() Jestem taka szczęśliwa i dumna z niej ![]() Śpi już 2h - a ja w końcu usiadłam, bo nie można marnować ani chwili więc zrobiłam pranie (dwie pralki na raz :P ),zmieniłam pościel, zrobiłam obiad dla niej i dla nas, poprasowałam no i o to jestem - zmęczona jakby był już wieczór... nabieram sił nadrabiając zaległości z weekendu. Buziale i spóźnione dzień dobry ![]() ---------- Dopisano o 13:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ---------- aaa i jeszcze zapomniałam dopisać, była u lekarza rodzinnego po skierowanie do chirurga aby zobaczył mój rozstęp mięśni brzucha .. czy któraś z was coś takiego ma i konsultowała to z lekarzem? nie wiem czy mogę np ćwiczyć albo w jakiś sposób je znowu złączyć. Rodziny powiedział mi, ze jest ryzyko przepukliny jeśli one dalej będą rozsunięte. Mięśnie mogłyby wrócić na swoje miejsce wiem, że już brzucha jak nastolatka nie będę mieć ale bez przesady ![]() |
|
|
|
#3827 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Z tym szacunkiem to tez sie zgadzam! To wszystko jest takie proste wlasnie jesli dziecko traktuje sie jako pelnoprawnego czlowieka! Zreszta ja stosuje sie do zasady "nie rob drugiemu co tobie niemile", oczywiscie oprocz chwil kiedy Adas totalnie wyprowadzi mnie z rownowagi ![]() ![]() I tez sie zgadzam ze dziecko na pewnym etapie zycia robi sie pyskate i chyba najgorsze co mozna zrobic to pyskowac z powrotem. Choc pewnir to nielatwe! Adas nie pyskuje jeszcze wiec nie wiem jak sama to przyjme ![]() Viki zaczyna namietnie chwytac wszystko co ma w zasiegu raczek ![]() Tikki zycze lekkiego zabkowania! Mama d - masz dwie pralki? ![]() Gratulacje pieknej wagi i zabkow ![]() Acha i wlasnie poczulam sie zmeczona czytajac ile juz zrobilas Pomysle sobie ze zrobilas troche za mnie i sie polenie z Toba
|
|
#3828 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Na was dziewczyny zawsze mozna liczyc Eryk tez zaczyna chwytac,a jak sie zlosci czasem jak mu nie wychodzi ![]() Ja tez poczulam sie zmeczona czytajac co juz zrobila Mama d,u mnie wszystko dzis lezy odlogiem i zmobilizowac sie nie moge.Trzeba sie w koncu wziac,wiec wylacze kompa co by mnie nie kusil
|
|
#3829 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() klask i:![]() Cytat:
Cytat:
tą zupą na panią... i od tamtej pory nigdy nie zjadłam zupy owocowej.... No i ja w przedszkolu nigdy nie zmuszałam moich przedszkolaków do jedzenia a zawsze zjadały pięknie (choć czasem się zdarzało, że coś zostało...ale generalnie w tym roku - po trzech latach pracy z nimi-zjadały wszystko )A w ogóle to dzień...hmm dobry to za dużo powiedziane... Hania miała w nocy problemy z brzuszkiem i do tego o 1 wybudziła ją burza... więc Ją nakarmiłam... potem obudziła się przed 5 i było po spaniu - popłakiwała, jeść nie chciała i spać też... i tak do 8 - wtedy dała się nakarmić i zasnęła przy piersi - więc pospałyśmy do 9.30 i obudziła się w lepszym nastroju, choć ciągle marudziła przy bączkach. Nie zrobiła w nocy kupy i to chyba dlatego jest taka marudna. Teraz śpi już drugi raz. Kładę Ją od razu jak widzę ziewanie i dzięki temu jest to usypianie spokojniejsze - trwa ok20min, ale obywa się bez większych krzyków |
|||
|
|
|
#3830 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To tak z reguly jest ze komus sie latwo radzi ,a Ty zyskalas obiektywne spojrzenie na sprawe! Zycze powodzenia, mi sie wydaje tez, ze skoro Ty siedzisz z dziecmi i gotujesz to Radek nie bardzo powinien sie wtracac w sumie A awersje do klotni tez calkiem rozumiem bo i ja nie znosze sie klocic
|
|
#3831 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Podziwiam Cię, że tyle już zrobiłaś... ja to dziś nie mam na nic siły... a miałam ogarnąć dziś mały pokój i umyć okna... ale nie jestem w stanie się ruszyć... i idę spać na chwilę... |
|
|
|
|
#3832 |
|
Wtajemniczenie
|
moja tez dzis maruda taka ze brak slow, nic nie moge zrobic, zeby mylam a ja wsadzilam w wozek i na mnie patrzyla nawet na 2minuty jej nie moge zostawic samej bo ryczy, jestem umeczona, plecy mi zaraz odpadna, juz jej nie nosze bo nie daje rady.i na dodatek butelki nie chce tylko cyca, jak ja zaluje ze w ogole zaczelam karmic piersia, mam teraz przechlapane, bo Hanka chce tylko ciumkac ciagle i sie nie najada i po godzinie znow chce cyca i tak jest ostatnio dzien i noc.
Gosia a moze Wiki tez przyklad bierze z angielskich dzieci, bo wiesz ze u nich to chipsy na lunch musza byc a jeszcze najlepiej wlozone do kanapki (serio oni tak jedza). co do Radka to wspolczuje. ja ze swojego Tz srednio jestem zadowolona ostatnio bo nie pomaga mi z dzieckiem dopoki jemu nie powiem i przez 3,5 miesiaca czulam sie jakbym sama wychowywala Hanke, wiec dlatego prawdopodobnie nie zamierzam z nim miec drugiego dziecka.w sumie tez z checia bym zrobila tak jak Tikki, ale z Hanka nie daje sobie rady w domu wiec w podrozy to bylaby kompletna porazka. nie wiem co jej sie stalo, wszystko co lubila przestala lubic, wszystko jej sie pozmienialo i nie moge jej ogarnac, je kompletnie nieregularnie, po troszeczke, nigdzie nie mozna pojsc albo pojechac bo po pol godziny chce cyca smotkac.dzis np. butelki nawet nie chce tknac a wczoraj wolala butelke niz cycka....wyjde z siebie normalnie.teraz spi na kanapie (zasnela oczywiscie na cycku). za oknem Irlandczycy z innej naszej farmy, ktorzy przyjechali doprowadzic ogrod do porzadku (bo Tz ma urlop a wczesniej nie mial czasu na ogrod bo byly szparagi), uzywaja roznych glosnych maszyn, ze ja nie moglabym spac - a Hanka chyba wlasnie w halasie lubi spac, bo zauwazylismy z Tz ze jak rozmawiamy a ona na cycku albo lulam ja w nosidelku albo w wozku to zasypia w ciagu 5 min, a jak jest cisza to juz ma problemy. Mamusie dziewczynek co najlepiej u Was dziala na odparzenia pupki i damskiej czesci, Hania nie miala wlasciwie odparzen ale teraz jest masakra, wszystko tam czerwone, uzywalam juz wielu rzeczy i nic nie skutkuje przemywam woda, wietrze i od kilku dni nie widac zadnej poprawy. odkad zaczelam uzywac papmers super dry to chyba to odparzenie sie pojawilo, o i moze powodem tez jest to ze nie chce aby sie wybudzila calkowicie w nocy i nie zmianiam pieluszki do rana.
|
|
|
|
#3833 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do odparzeń, to jak się tylko coś pojawia to smaruję linomagiem i tylko raz się zdarzyło, że nie pomogło i wtedy ratowałam się sudocremem i bardzo szybko pomógł... U mnie się też odparzenie pojawiło przy zmianie pieluszek z happy na dady... a na noc zakładam pampersy premium care i nie ma żadnych odparzeń... |
|
|
|
|
#3834 |
|
Wtajemniczenie
|
gkatarzynka ja to marudzenie mam juz od jakichs 2 tyg ( z przerwa na jedna dosc dobra noc i 2 dosc dobre dni). hmmm sudocrem u nas tak srednio ogolnie dziala, ale posmarowalam dzis, oliwka J&J jeszcze pogorszyla sprawe (mama mi doradzila), ale wlasnie mowila cos o linomagu - wiec musze sprawdzic czy w UK jest.
Mama do mnie powiedziala abym polozyla Hanke z gola pupcia i niech tak sobie lezy kilka godzin...a to dobre...gdyby poznala swoja wnuczke wiedzialaby ze to nie jest realne, bo ona max pol godziny moze lezec w jednym miejscu. Edytowane przez MoniaHan Czas edycji: 2012-07-09 o 13:52 |
|
|
|
#3835 |
|
Zakorzenienie
|
MoniaHan, ja też nie zmieniam pieluszki w nocy w ogóle. Pediatra poleciła mi takie cosik - http://www.bebepeque.com/tienda-bebe...asta-al-agua_p - pomogło i teraz już nie mamy problemów. Nie sparuję niczym już od miesiąca i nic nie ma zaczerwienione.
http://demotywatory.pl/3859505/Szturchnij-go-kijem <- |
|
|
|
#3836 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Pieluszki nie zmieniam przez całą noc, chyba, że pojawi się kupka. Po kąpieli smaruję grubszą warstwę kremu (ostatnio Bambino bo Sudopanten się skończył) i jeszcze nie zdarzyło się odparzenie. Używam od jakiegoś czasu pieluszek Pampers ActiveBaby.
|
|
#3837 |
|
Zakorzenienie
|
A i u nas na pupkę źle działały Pampers Premium Care, bo siteczka przyklejała się do pupki, ale teraz znowu je mamy i są ok
|
|
|
|
#3838 |
|
Zadomowienie
|
Ja mam podgrzewacz taki http://allegro.pl/lap-okazje-podgrze...477894038.html.
mój tz sie rozleniwił strasznie... musze cos ztym zrobic, bo w ogole nie pomaga mi w sprzataniu . Mateusz raz mial troszke zaczerwieniona pupke, jak na poczatku robil duzo kupek, pomagał bepanthen i sudocrem, tak to tak jak karolca smaruje tylko na noc grubsza warstwa bepanthenu albo ziajka i jest ok.
26.03.2012 Mateuszek 21.09.2014 Piotruś Edytowane przez tynka88 Czas edycji: 2012-07-09 o 14:05 |
|
|
|
#3839 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wiem czy nie wyjdę na wyrodną matkę ale ja nie smaruje pupy w ogóle już ze 3 miesiące. Przeczytałam gdzieś, że smarując czymkolwiek pupę zatyka się kanaliki które odprowadzają wilgoć w pampersie... u nas działa to bez zarzutu - mała cała noc (12/13h) jest w jednej pieluszce bez przebierki i nie ma żadnego problemu Wcześniej stosowałam Linomag i pupka jak i damski klejnot był zaczerwieniony więc zrezygnowałam całkowicie ale nie ukrywam, że póki nie przeczytałam o teorii o zatykaniu kanalików używałam niezliczonej ilości kremów na pupę. |
|
|
|
|
#3840 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ---------- Ale jak widzę, że ma czerwone podrażnione to wracam do maści na kilka dni i znowu odstawiam
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:47.

klask i:
chociaż w sumie lody to dużo kalorii nie mają
rybka bez frytek ( a buuuu) , no nic , dam radę

. Oj Andrea wstała dziś lewą nogą. Chyba nam zęby idą, bo piąstkę wcina z nerwami i tylko na rączkach by była i to koniecznie u mnie

tą zupą na panią... i od tamtej pory nigdy nie zjadłam zupy owocowej.... No i ja w przedszkolu nigdy nie zmuszałam moich przedszkolaków do jedzenia a zawsze zjadały pięknie (choć czasem się zdarzało, że coś zostało...ale generalnie w tym roku - po trzech latach pracy z nimi-zjadały wszystko )