|
|
#2101 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Opener Festival
bloc party? no poprawnie ale nie porwali całego tłumu. To co się działo po nich na FF to była impreza! tylko takich gitarowych koncertów pragne!! mam nadzieje ze pomimo iż headliner to bd retransmisja i zobacze to jeszcze raz..
|
|
|
|
|
#2102 |
|
Naczelny Hipster
|
Ale było suuuuuper!
Właśnie dotarłam do do domu, pociąg z Gdyni o 4:18 był wyładowany błotem i ludźmi ![]() Yeasayer cudooownyyyy, byłam z przodu, oblał nas wodą Szkoda, że tak dużo nowych piosenek grali, mogliby trochę więcej starych. No i krótko strasznie Justice cudowneeeeeee. Piękne było jak wszyscy śpiewali We are your friends Franz Na początku byłam pod barierką, potem zrobiło się zdecydowanie zbyt ostro, moje 162cm nie są kompatybilne z dużymi ludźmi, którzy mnie tratują ![]() Mumford&Sons The xx miłe, lubię, ale byłliśmy tak zmęczeni, że rozłożyliśmy folię i siedzieliśmy przysypiając ![]() Orbital był super, szkoda, że tak późno, bo mogłaby być super impreza, a tak to wszyscy byli zmęczeni i lekko się bujali tylko ![]() Dry the River mieli koszmarne nagłośnienie i kiepsko był słychać, ale ogólnie podobało mi się ![]() Bat for Lashes cudownaaa! Szkoda strasznie, że zaczepiała o Mumfordów, bo nie mogłam być na całej. Gogol był świetny! Super zabawa, chociaż oberwałam czyimś łokciem w głowę Klezmafour baaardzo mi się podobało, a jeszcze te zachęty "no weźcie, chodźcie, ci zza tej kałuży też, przecież od nadmiaru błota nikt jeszcze nie umarł!" Wiz Khalifa był dziwny Nie moje klimaty, a jeszcze to dymanie głośnika I podobał mi się Talent Stage! Super było DVA, Miąższ i ich Gówno, Gówno i Cebula Chciałam iść na Kari Amirian, ale ją przenieśli na późniejszą godzinę i nie mogłam. Poza tym byłam jeszcze na Fiszu, kawałek na New Order, Pendereckim//Greenwoodzie, The Cardigans, M83, SBTRKT
|
|
|
|
|
#2103 |
|
Konto usunięte
|
Mitsukki mam podobne wrazenia
![]() ..tyle za ja jechalam troche wczesniej to pociąg byl jeszcze luzny ![]() czekam juz na następnego Openera |
|
|
|
|
#2104 |
|
Zadomowienie
|
A ja dopiero pięć godzin temu wróciłam do domu, wytęskniony, normalny prysznic, krótka drzemka i mogę pisać o swoich odczuciach odnośnie tej edycji
Muzycznie edycja bardzo dobra, choć były dni słabsze (jak pierwszy) i lepsze (czwarty) Moje top koncerty to przede wszystkim Bon Iver - magia, zupełnie inna kategoria tego wszystkiego co widziałam na tej edycji. Stałam, słuchałam i płakałam. Pięknie muzycznie, ale jeszcze piękniejsze emocje. Dawno nie widziałam muzyków tak bardzo czujących to, co grają. Na Perth i Skinny Love łzy mi leciały ciurkiem, tak mi się podobało. Yeasayer, jako że jestem psychofankątych chłopaków, to koncert mnie nie zawiódł. Ba, strasznie się cieszę z ilości nowych, świeżutkich kawałków. Henrietta i Longevity na żywo brzmią świetnie, w moim odczuciu to będzie lepsza płyta niż Odd Blood. SBTRKT - miałam spuchnięte nogi, ale koncert był tak dobry, że nogi same rwały się do tańca. Pozytywne zaskocznie, nie spodziewałam się, że będzie aż tak dobrze. Płyta jest świetna, ale wykonanie na żywo miażdży wszystko. Bat for lashes - Natasha jest tak urocza i słodka, że miałam ochotę ją przytulić. Nowe kawałki mistrzowskie, szykuje się dużo hiciorów, czekam na płytę, bo na pewno będzie świetna. M83 - ich koncert w 09 był takim moim koncertem życia, ten był naprawdę dobry, choć zupełnie inny. Poprzedni był bardziej surowy, typowy set bez większych przerw, a tutaj były bardzo rozbudowane aranżacje, nowa ekipa trochę jakby gwiazdorska, bo i płyta bardziej komcercyjna. Mimo wszystko bardzo mi się podobało! Midnight city na żywo - ciary! To by była piątka, poza tym świetnie bawiłam się na Franzach (ale to wiadomo, zawsze są świetni, widziałam wcześniej i teraz się tylko umocniłam w przekonaniu, że na żywo są mocni), Mumford&Sons idealnie wpisali się w porę, "Little lion man" cudowne, Toro y moi też na plus. Zawiodła mnie Bjork, w sumie wiedziałam, że gra dużo że słabej moim zdaniem Biophili, ale rany... przerost formy nad treścią, ona ma świetną osobowość sceniczną, ale w tym wydaniu była nudna. Jamie Woon słabiej niż na płycie. Justice... cóż, wcisnęli 'play' i tyle. Za mało, jak dla mnie tak przejahpowany zespół, że aż boli. Wiadomo, We are your friends to mega kawałek, ale na żywo zespół idzie na łatwiznę. Żałuję, że nie widziałam Major Lazer i Jacaszka. Ogólnie jestem zadowolona. Na minus tegoroczna organizacja - ledwo ponad 100 prysznicy na te kilkanaście tysięcy osób? I to tylko po jednej stronie pola? Tak ciężko było walnąć jakąś kładkę dodatkową w drodze na prysznice? Plus te wszystkie restrykcje (odkręcone butelki, tabletki), sprawdzanie na bramkach (kiedyś nie macali aż tak bardzo) Nie wspominająć o tym, że w tym roku ani razu nie czyszczona tojków - porażka tej edycji. W niedzielę siedzieliśmy ze znajomymi do oporu i się już z nich wylewało. Tak samo jak syf pod prysznicami, na innych festiwalach są one czyszczone regularnie, są takie maszyny, które w mig wyczyszczą kabinę po każdej osobie (!), ale Open`er ma to gdzieś, znajoma weszła do prysznica, w którym ktoś pomylił go z kiblem. Pod tym względem bardzo słabo. Za to na plus panowie w autobusach, miałam miłą przygodę z nimi związaną, jedno z lepszych wspomnień tej edycji. A, no i wczoraj już ok. 15 - wystarczyło się przejść kilka metrów i można było znaleźć różne fanty zostawione przez ludzi - czteropaki piwa, nieotwarte żarcie typu orzeszki, miliony zupek, dla zdesperowanych kalosze czy inne obuwie zostawione ot tak, o namiotach nie wspominając. Ludzie zabierali swój dobytek, ale zostawiali namiot, bo im się go nie chciało nosić. Już pod koniec była taka atmosfera, że o rany, jak miasto zombie
|
|
#2105 |
|
Zadomowienie
|
svamp, mimo tych wszystkich niedogodności, bardzo fajnie Twój opis brzmi
|
|
|
#2106 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A co do reszty to miałam wrażenie, że przez cały Open'er byłam na jakimś haju Choć jako jedyna wśród miliarda swoich znajomych byłam przez cały event trzeźwa. Ale TAKIEGO błota, to ja się tam nie spodziewałam. Ogólnie wszystko wyglądało inaczej, niż się spodziewałam, ale w przyszłym roku pewnie znów zawitam. ![]() (choć słyszałam, że mają przenieść Open'era w inne miejsce )
|
|
|
|
|
|
#2107 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Też słyszałam o przeniesieniu festiwalu, no widać, że terminal rośnie, rozbudowuje się, z drugiej strony Ziółek ciągle gada, że 'miasto Gdynia i Alter Art ze sobą współpracują w tej sprawie, rozbudowa lotniska nie zagraża Open`erowi' Polubiłam Babie Doły, fajnie gdyby wszystko zostało na swoim miejscu
|
|
|
#2108 |
|
Zakorzenienie
|
Muzycznie rozczarowała mnie Bjork (5 lat temu było milion razy lepiej) i trochę Kills, zwłaszcza w porównaniu z Dead Weather sprzed 2 lat. Zachwyciło M83, Franz, Penderecki&Greenwood, Justice, Friendly Fires, Bat For Lases i Julia Marcell.
Jak zwykle autobusy na plus, świetnie, że są karnety na SKM, ale tak bardzo współczułam ludziom z pola namiotowego.... po kilku godzinach miałam dość brodzenia w błocie i wąchania tego ohydnego zapachu, a gdybym miała wracać na pole namiotowe, to chyba bym stała i płakała. |
|
|
|
|
#2109 |
|
Raczkowanie
|
Ja byłam na polu, bo rok temu zazdrościłam ludziom fajnego klimatu i bliskości do wszystkich scen.. Jestem pewna, że w przyszłym roku na pole sie nie wybiore;p albo kupie karnet z polem i będę spać w aucie (masa ludzi miała rozłożone kanapy i wsadzone dmuchane materace
). Do tego słyszałam, że jeszcze NIGDY nie było tyle błota - ja to mam fart! Jeszcze błoto jak błoto - kalosze i jakieś stare spodnie ok.. Ale po prostu droga do prysznicy i to co w nich zastałam (zużyte podpaski, tampony, śmieci...) - masakra![]() Moi znajomi spali u kogoś ogródku na ul.Zielonej i byli strasznie zadowoleni - chyba tak najlepiej. A koncerty: FRANZ!!! strasznie mi się podobało, że nie wykonywali piosenek jak z płyt, tylko na żywo, zmieniali, przeciągali.. i jak razem grali na garach..O matko!+ M83 i Friendly Fies - tak! Mumford&Sons Justice mi się podobało, bo wcześniej ich nie widziałam, ale podobno od 2 lat grają ciągle to samo i tak samo. Zresztą, to w sumie śmieszne, że oni naciskają guziczek i się tak wczuwają i ruszają głowami:P - Dla mnie The Kills - jakoś za krótko, czegoś brakowało. A na The XX nie miałam siły, tak mnie bolały nogi, musiałam też siedzieć.. Ale wydaje mi się, że na tencie byliby lepsi niż na głownej. |
|
|
|
|
#2110 |
|
Zakorzenienie
|
O, właśnie, the xx też mi się podobało.
|
|
|
|
|
#2111 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#2112 |
|
Raczkowanie
|
Nie kumam tego, przecież nie wierze, że ludzie tak syfią w swoich własnych domach. Robią to dla zabawy, żeby obrzydzić innym życie? Nie wiem, nie mieści mi się w głowie. Mam nadzieje, że w przyszłym roku byłoby chociaż więcej pryszniców/sanitariatów.. Chociaż umywalki z wodą! I ewentualna kładka na głównych dróżkach na campingu.. Bo poza tym to organizacja jak dla mnie jest na 6!
|
|
|
|
|
#2113 |
|
Naczelny Hipster
|
Wiecie co, ja spałam w bursie i dojeżdzałam i codziennie rano nie opłacało się iść do kibli bo były obsrane (albo rozmazane gówno), także to jakaś popularna praktyka chyba jest
![]() Ale nie rozumiem problemu z Toi Toikami, przecież były codziennie czyszczone? Bo ja codziennie na początku trafiałam na czyste i puste, wiadomo, ze po paru godzinach był syf, ale następnego dnia rano znowu było okej. Ludziom z pola współczuję. Chociaż musiała być fajna atmosfera ![]() Wydaje mi się, że najlepiej jak ma się kasę wybulić na campera, ma się przyczepę, ściany, podłogę, nie śpi się na błocie, a ma się blisko Tylko kupa kasy
|
|
|
|
|
#2114 |
|
Rozeznanie
|
Koncert Franzów to naprawdę piękne przeżycie. Szkoda tylko, że tyle ludu zmyło się szybciej na M83, bo nie wiedziało o przesunięciu slotu.
Piątek był dniem The Best wg mnie. Środa natomiast była dużo słabsza niż się spodziewałam. The Kills na minus, jakoś w ogóle nie wspominam tego koncertu z wysokim ciśnieniem. Setlista mnie wkurzyła - dobrze, że zagrali w końcu 'Sour Cherry', bo już zaczynałam się niepokoić. Żeby mi dogodzić powinno polecieć Pull A Y (albo Cat Claw) i Fried My Little Brians lub Black Rooster - jak już grali z pierwszej płyty to te słabsze moim zdaniem. I brakowało mi także The Good Ones z drugiego krążka. Mam za to płytkę (ukochaną pierwszą) z autografami - to udało się fartem (dosłownie). ![]() W środę dzień ocalili Gogole - koncert był taki jaki każdy ich fan by sobie wymarzył - pijacki. Kolesie świetnie naśladowali Eugene'a - nie mogłam wyrobić ze śmiechu.
|
|
#2115 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#2116 |
|
Naczelny Hipster
|
svamp, tak chodziło mi o toiki festiwalowe, na polu nie byłam
![]() ![]() W takich chwilach żałuję, że nie byłam na polu |
|
|
|
|
#2117 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#2118 |
|
Raczkowanie
|
Zapomniałam o tym wątku kompletnie po powrocie
![]() Mam nadzieje że uda mi się napisać jakaś dłuższą 'recenzje' jak znajdę wolna chwile, ALE: przepraszam, ale co Justice mieli waszym zdaniem zrobić? Taka specyfika muzyki, że przygotowywana jest wcześniej, a nie na żywo. Poza tym zauważcie, ze nie było chwil ciszy pomiędzy piosenkami, czyli na żywo też coś od siebie dodawali PLUS Xavier grał na keybordzie czy co to tam było, gdy się konsola ( czy jak tak się nazywa) rozsunęła. Dla mnie to był jeden z najlepszych koncertów, pomimo porwanej jednej z ulubionych koszulek - uroki 2 'rzędu' Absolutnie nie mam zamiaru kogoś atakować ani nic, tylko po prostu denerwują mnie opinie, że oni tylko wciskają play i nic nie robią. |
|
|
|
|
#2119 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#2120 |
|
Raczkowanie
|
A była któraś z Was na The Ting Tings albo Friendly Fires? Mało osób o nich pisze niestety, ale wynika to pewnie z tego że byli w tym samym czasie co Bjork i The Mars Volta..
The Ting Tings wcześniej słabo znałam, pare piosenek i tyle, ale koncert był wspaniały i zamierzam nadrobić zaległości ![]() Co do Friendly Fires... ![]() Widzę, że byłyście na Bon Iver - ja niestety tylko na paru piosenkach, czego strasznie żałuję, bo koncert był, jak wszyscy mówią i piszą, świetny. Na szczęście zdążyłam na Skinny Love |
|
|
|
|
#2121 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#2122 |
|
Raczkowanie
|
Boooże, tak strasznie tęsknie za Openerem, za polem nawet tęsknie, no za wszystkim
![]() A dziś ogłosili Crystal Fighters na Coke i już wgl jestem mega szczęśliwa, że znowu tam jadę Ktoś jeszcze się wybiera?
|
|
#2123 | |
|
Raróg
|
Dla zainteresowanych czy tam na pamiątkę 2 strony relacji w Angorze (3,50), do kupienia jeszcze tylko jutro, bo w poniedziałek już nowy numer.
|
|
|
|
#2124 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
A myślicie że bd jeszcze raz retransmisje koncertów? to co było na yt zamieszczone było zbyt krótno żebym ogarnęła po powrocie ![]() taa Coke..ja długo wachałam się czy ruszyć po zeszłorocznej atmosferze ale... Crystal Fighters ostatecznie przeważyło . Tylko musze gdzieś wygrać karnet albo kupić okazyjnie he he
Edytowane przez anik898 Czas edycji: 2012-07-22 o 21:00 |
|
|
|
|
|
#2125 |
|
Zadomowienie
|
Na dimeadozen.org są wszystkie nagrania.
|
|
#2126 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#2127 |
|
Zadomowienie
|
a wybieracie się na Audio?
|
|
#2128 |
|
Zadomowienie
|
Można już zgłaszać artystów na edycję 2012
![]() http://opener.pl/News/Artysci-w-2013/ Ja na razie wpisałam The Black Keys, Jacka White'a, Wolmother i Warpaint, a co wpiszę z laptopa siostry, to jeszcze nie wiem
|
|
|
|
|
#2129 |
|
Konto usunięte
|
ooo to ja zaraz zapodam im moje propozycje i bede czekac az mi je zrealizują
|
|
|
|
|
#2130 |
|
Zakorzenienie
|
Byłam na Openie 4 razy, wg mnie tegoroczna edycja była nasłabsza pod względem muzycznym i trochę organizacyjnym. Brudne toitoje, smród, mniejszy wybór w strefie gastronomicznej, pozostawione błoto (mogli rzucić jakimś sianem, odsączyć tę kałużę z pola tak, jak robi się to w Anglii- nie wiadomo co w takiej cuchnącej wodzie siedzi).
W zeszłym roku deszcz też nieźle zacinał, ale bawiłam sie cudownie, Pulp podgrzewał atmosferę i ludzi zapomnieli o deszczu, poza tym fenomenalni muzycy z Abraham Inc. itd... W tym roku było słabo. Franz Ferdinand wg mnie- w porządku, ale bez specjalnych zachwytów. Bjork- pozytywnie. Bon Iver-bardzo pozytywnie. Justice- przyszli, postali, poszli Dla mnie edycja z 2011 roku będzie tą niezapomnianą Nawet występ Księcia na Scenie Głównej miał swój urok Niestety w tym roku kapcie mi nie spadły ani raz, a w poprzednich latach owszem
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:02.

)