|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3871 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
Cytat:
Kurcze ale sie pozytywnie zrobilo
|
|
#3872 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
Hehe, u nas na wątku, to tak ogólnie jest pozytywnie
A ja właśnie wrzuciłam kilka zdjęć na maila... MIałam sprzątać, ale nie mam siły i siedzę przed tv i komputerem i wcale nie odpoczywam... zaraz zrobię listę zakupów na imprezę chrzcinową... |
|
|
|
#3873 |
|
Wtajemniczenie
|
Desiu tak mysle ze za miesiac zaczne cos nowego wprowadzac, narazie mm daje jej raz/dwa dziennie, ale np przed chwila wypila tylko 40ml i troche cycka. ona chyba lubi jesc malo a czesto.
Tikki no ja juz czasami wymiekam, Tz to tak srednio mi pomaga, zreszta jak byl w pracy przed urlopem to ja caly czas z Hania sama jestem, kiedys z nia wszedzie jezdzilam, na grupy dla dzieci, na zakupy, chodzilam na dlugie spacery, teraz sie juz nie wybieram sama z Hania po raz ze ona taka marudna a po dwa ze nawet na spacer nie mam sily tak jak kiedys. |
|
|
|
#3874 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale tego naskrobałyście ![]() Muszę pochwalić tak po cichu Oskara dziś za każdym razem co podawałam mu mm to ładnie pił bez płaczu ![]() Cały dzień był raczej grzeczny i wesoły dopiero pod wieczór był godzinny płacz, ale o 19 kąpiel potem mm 100ml + cyc nawet ładnie usnął ale obudził go mój szwagier piłą i znów musiałam usypiać ale szybko się udało i od 20.30 już śpi ![]() No i dziękuje dziewczyny za odp co do mojego pytania o mm. A napiszcie mi jeszcze jedno - jak długo może być trzymane mm w butelce gotowe?? Przypuśćmy że gdzieś jadę i robię w domu mm na drogę to do jakiego czasu muszę je wykorzystać? Edytowane przez Nikii89 Czas edycji: 2012-07-09 o 21:12 |
|
|
|
|
#3875 |
|
Zakorzenienie
|
Monia, ja gdyby nie moja mama to też musiałabym zajmować się Andreą sama, bo M. pracuje całymi dniami i nawet nie myślałby mi pomóc. Jestem ogromnie wdzięczna mojej mamie
|
|
|
|
#3876 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja bebilon i na puszce jest informacja, ze zuzyc w przeciagu godziny, wiec dluzej nigdy nie trzymam. Sprawdz dobrze na puszce bo moze rozni producenic roznie zalecaja! ---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- Cytat:
![]() Jednak matki sa niezawodne!
|
|
#3877 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3878 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bo u nas po skonczonym czwartyum chyba jesli mm albo karmienie mieszane. Ja to juz sie nie moge doczekac ---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ---------- Tutaj pisza o tym mleczku : http://forum.gazeta.pl/forum/w,632,2...tml?v=2&wv.x=1 Glupio ze nie ma informacji na puszce
|
|
#3879 |
|
Zadomowienie
|
Witam wieczorkiem
![]() Gosia tak czytam o Twojej córci- niejadku i potwierdzę jak wiele z dziewczyn, że nie ma co w muszać. Na moim przykładzie mogę to napisać. Jak byłam mała to niecierpiałam wielu rzeczy i to naprawdę tylu, że moja mama miała ze mną podobny kłopot jaki Ty masz teraz. Nie nawidziłam mięsa, które wydawało mi się ''żylaste'' i musiałam je rzuć bez końca aż mi z buzi wychodziło a w sumie to i do teraz tak mam. Musi być miękkie i bez problemu je porzuć. Nie nawidziłam też pomidorowej a za to kochałam ogórkową. Uwielbiałam warzywa tylko to mięso mogło dla mnie nie istnieć. No i moja mama wmuszała we mnie, potrafiła nawet mnie karmić łyżką w 6 klasie jak grymasiłam. Co do pomidorowej to kiedyś mama mi ją nalała i kazała zjeść, ja zjadłam tylko łyżkę, pogroziła mi, że mnie nie weźmie do miasta, tak się zawzięłam, że siedziałam nad tą zupą 3 godziny, mama z miasta wróciła i mi tą zupę zabrała. A jak byłam na wakacjach u babci to też mi wciskała tą zupę. Nie wiedziałam co mam z nią zrobić to wylałam przez okno. No ale pomysł by się powiódł gdyby nie to, że była z makaronem i makaron do ściany się przylepił. Nieźle mi się wtedy oberwało. No i mięcho, mama mi robiła kanapki do szkoły a ja nie jadłam, gdy wracałam ze szkoły, to szukałam tylko pieska albo jakiegoś rowu, żeby kanapki się pozbyć. Jak nie miałam jak to wyrzucałam je w domu. Czasami nie było jak więc chodowałam tą szynkę razem z serem przez 2 tyg w plecaku, aż plecak był do wyrzutu takie zapachy w nim były a ja taka pomysłowa. Raz mama znalazła zeschniętą szynkę pod łóżkiem, także miała ciekawie ale w końcu dała sobie spokój, i jak podawała jakieś danie z mięsem to ja dostawałam bez. Na przykład sos z ziemniakami ale bez mięsa. No i co mogę teraz powiedzieć, że mam syna niejadka i problem się powtarza tak jakby. A sama teraz uwielbiam pomidorowa, a ogórkowej może nie być. No i kocham warzywa a mięsa nie bardzo. Mogłą bym żyć bez niego. Co do Eryka, to nie koniecznie tak będzie. Moje kuzynostwo tak ma, że starszy jest wybredny i właśnie by tylko co niektóre rzeczy jadł, ma 15 lat. Jego młodsza siostra ma lat 8 i nie boi się spróbować wszystkiego. Ostatnio spróbowała domowej kaszanki, nazwała ją ''brudną kiełbasą'' i stwierdziła, że jest nawet dobra i nie bała się jej zjeść w przeciwieństwie do brata. Nie zwraca na niego uwagi, mówi o nim, że jest niejadek i bałaganiarz
|
|
#3880 |
|
Zadomowienie
|
mój mały rozkosznik śpi
jak na niego patrze to istna rozkosz![]() ja grzesze czekolada i popijam piwko, nie moge sie powstrzymac ale dzis pocwiczylam, wiec moze nic mi nie bedzie![]() Emigra , ale słodko sie Juleczka śmieje, nawet mój TZ przylecial zobaczyc co to za śmieszka ![]() dziewczyny Mateuszek tez lubi na golaska lezec, lezy zawsze przed kapiela na takiej ceratce, mama wtedy caluje po pupce )) niespodzianki jeszcze nie bylo![]() Joanaros, ja juz pisalam ze mowilam ginowi o tym ze czuje dyskomfort podczas wspolzycia w srodku i w miejscu zszycia zewnetrznego to powiedzial, ze tak moze byc bo szwy wenwetrzne rozpuszczaja sie do pol roku czasu nawet. Pierwszy raz byl masakryczny, teraz jest juz lepiej, ale jeszcze nie tak jak wczesniej. jak ja sobie przypomne rok temu jak to bylo, to bylam tak zrezygnowana, myslalam ze juz nie bede miec dzieci, bo z TZ staralismy sie prawie 2 lata, a i wczesniej jakos specjalnie nie zabezpieczalismy sie, jak zobaczylam kreseczki na testach, to caly czas myslalam ze na pewno cos bedzie nie tak.Codziennie mierzylam temperature, bralam leki i modlilam sie i jest mój cud . Gosia fajnie ze doszlas z Viki do porozumienia i ze wszystko sobie wyjasnilyscie. Nikki na opakowaniu bebilonu ,ktory kiedys pil Mateusz pisalo ze do 2 godzin nalezy zuzyc mm.
26.03.2012 Mateuszek 21.09.2014 Piotruś Edytowane przez tynka88 Czas edycji: 2012-07-09 o 21:44 |
|
|
|
#3881 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() I Ona rosnie az nie bedzie juz mozna bardziej kochac Cudnie ze tak napisalas, TY co mialas problemy wczesniej i bylas dosyc zdolowana swoim samopoczuciem , ospa itp. Super ze takie teraz w Tobie uczucia ---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ---------- Cytat:
A mm to albo bierzesz ze soba puszke, albo kup taki pojemniczek z przedzialkami,(ja mam aventu) tam sobie w domu wsypujesz odmierzone iles tam miarek i potem od razu z tego pudeleczka wsypujesz do butli i swieze mleczko gotowe! Ja tak robie, a wole ten pojemniczek niz puszke jak gdzies jestem, bo wtedy mm nie dotykam a wiadomo ,ze nie zawsze jak sie gdzies jedzie to jest gdzie rece umyc!
|
|
#3882 |
|
Zadomowienie
|
Desiu ja tez sie ciesze, ze w koncu macierzynstwo daje mi radosc, ze jak patrze na Mateuszka to jest mi dobrze, bo w tych najgorszych chwilach na prawde mialam dosc siebie, jego i wszystkiego .Marzylam tylko o tym zeby moja mama albo tesciowa go gdzies zabraly.
Nie bylam psychicznie przygotowana na to co sie dzialo po porodzie, a teraz czuje ze jestem silniejsza i ze damy rade ze wszystkim
|
#3883 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja musze tez Filipka pochwalic a co! Podaje mi spinacze jak wieszam pranie na balkonie a dzis to ciuszki mi nawet podawal ![]() Z tym sprzataniem to jest gorzej, naznosi zabawek do duzego pokoju i musze go pogonic troszke, bo zazwyczaj jak ma sprzatac to mowi, ze nie da rady, ze jest zmeczony, ze boli go brzuszek itd itp.. Ale jak przynosi tyle tego do pokoju, to mowie mu, jak tyle poprzynosisz to wiesz ze bedziesz musial to posprzatac? A on: tak wiem z takim przekonaniem Pomagam mu w sprzataniu jak wiem ze jest bardzo zmeczony, ale nie sprzatam za niego. Czesto mowie: jesli chcesz zebym Ci wlaczyla bajeczke musisz wszystko pozanosic do pokoju![]() Do godziny czasu, dlatego najlepiej nie robic gotowej mieszanki tylko miec termos z ciepla woda i iles tam miarek mleczka i przed podaniem dopiero wymieszac. Ja tak robie, mam taki fajny nieduzy termosik specjalnie na takie wyjscia, ma 350 ml a na mleczko mam szczelne pojemniczki nie za duze, zeby za duzo miejsca nie zajmowaly, bo mleczko bebilon jest w b duzym pojemniku.
|
|
#3884 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() klask i:Cytat:
![]() A te teksty jaki to on jest zmeczony jak przychodzi do sprzatania to tez znam
|
|
#3885 |
|
Zakorzenienie
|
Desiu no mialam te trzy h spokoju choc ciagle do niej zagladalam czy sie nie budzi... Przez caly dzien spala tylko te trzy h w sumie ...
Teraz zasnela h temu na nocke mam nadzieje.. Z wozka jestem dumna jak nie wiem hihi a i firmy moon jest-nie znam wlasciwie. Ale kupilam go z przeznaczeniem do wpzenia po domu i balkonie wiec obojetne jaka firma
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
#3886 | ||
|
Gang Iren
|
Cytat:
A ze swoim synkiem-niejadkiem jak postepujesz? U mnie dziaciaki spia,wiec czas na dluga kapiel z piana ![]() ---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ---------- Cytat:
|
|
#3887 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, czy Wasze dzieci krzyczą przez sen? Bo Hania już drugą noc krzyczy... nie wiem co się dzieje... jak do Niej biegnę, to oczy ma zamknięte, czasem nóżki przyygina, co by sugerowało brzuszek... ale jak trochę przy Niej posiedziałam to szły bączki w zasadzie bez żadnych krzyków czy stękań...
Trochę się martwię, bo to takie dość gwałtowne krzyki są - jakby Ją coś bolało, albo mocno się wystraszyła. |
|
|
|
#3888 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Eryk mial tak tez kilka razy.A mi przychodzilo do glowy czy czasem nie snimu sie cos zlego
|
|
#3889 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki za życzenia . Siostra jest bardzo szczęśliwa jednocześnie w szoku. Wiecie jak to jest.
U mnie raz lepiej raz gorzej. Muszę: - stawiać innym granice - bez wyrzutów sumienia spędzać czas na przyjemnosciach - szanować siebie i pokazywać że moje zdanie jest ważne - zamiast słowa "muszę" używać słowa "chcę" Czego i wam życzę. Dominik chodzi na rehabilitację bo ma lekka asymetrie ciała i ma wzmocnić mięśnie brzucha i klatki piersiowej, więc mój maluch już pakuje. Nadrabiam forum czasem i mimo że nie piszę to jestem wam wdzięczna że jesteście .
|
#3890 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Ja uciekam spac,bo juz w wannie przysypialam. Dobranoc!
|
|
#3891 |
|
Zakorzenienie
|
Hej u nas nocka tak jak zawsze tylko ja byłam bardziej zaspana jak karmiłam Anię. Wczoraj już nie miałam siły usiąść i cokolwiek napisać dzieciaki mnie wykończyły.
|
|
|
|
#3892 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzien Dobry
![]() Gosiu to super musza byc takie chwile jak z Wiki kiedy zje co jej ugotowalas i jeszcze powie ze docenia ![]() ja tez tak jak Emigra czasami waze Hanke w wozku w domu jak mnie plecy bola albo chce cos zrobic, dlatego kupilam maly wozek aby sie wyrabiac na zakretach ![]() Aaaga dobrze ze u Ciebie lepiej, oby rehabilitacja syncia przyniosla jak najszybciej rezultaty. trzymam za Was kciuki tak w ogole!! u nas wczorajszy wieczor nawet ok, co prawda Hanka zasnela o 22, ale nie bylo placzu i marudzenia, miala dobry humor bo spala sobie 3h do 18;30. Tz wrocil ze szkolenia to wyslalam go po make ziemniaczana i inne pieluszki (pampers new baby - uzywalismy ich przez pierwsze 2 miesiace) a i maty kupil aby urwis swirowal bez pieluszki. Hanka obudzila sie o 1:30, podkarmilam 60ml mm i dalam cycka, pospala do 5 dalam cycka i obudzila sie o 6:30 i juz po spaniu, ale ziewa juz - to zaraz moze pojdzie spac bo narazie to piszczy i sie bawi na ''silowni''. |
|
|
|
#3893 | ||
|
Zakorzenienie
|
Desia, Tynka, Aguśka dzięki za odpowiedzi dotyczące mm
![]() Cytat:
Cytat:
Trzymaj się tych zasad i będzie wszystko OK Dobry ![]() A co tu taka cisza?? U Nas nocka tak w miarę. Oskar jak zasnął o 20.30 tak śpał do 00.30 a potem pobudki co 2 godz. I to chyba dlatego że wieczorem nakarmiłam mm a w nocy już tylko z piersi pił. No i tak z przerwami pospaliśmy do 7.30 o 8.30 był już głodny zrobiłam mm i on mi zamiast jeść to na rękach zasnął no i butla do wylania bo pewnie obudzi się za jakieś 2-3 godz. Rano właśnie ma długie drzemki. Teraz siedzimy na dworze tzn. Oskar z pradziadkiem a ja odskoczyłam wyciągnąć mięsko na obiad i poczytać co u Was
|
||
|
|
|
#3894 |
|
Zakorzenienie
|
ale lecicie strasznie z pisaniem !!!! pozdrawiamy z dzialki
pogoda super Wiktorek spi cala noc jak sie dotleni ja sie nawet opalilam
|
|
|
|
#3895 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3896 | |
|
Gang Iren
|
Dzien dobry!
U mnie nocka standardowa,tzn karmienie 23,2,5.Dzis nie bylo dluzszej przerwy miedzy karmieniami,a czasem juz bylo 5 godz. Cytat:
U mnie 14 st i deszcz
|
|
#3897 |
|
Zakorzenienie
|
Gosiu kilka razy maz mi wniosl wozek do mieszkania (2pietro) i udalo sie wtedy mala ladnie uspokoic i ululac i sobie spala na balkonie, a jego ciotka opowiadala ze ona miala po kilka wozkow zeby miec w domu, u swojej mamy itp a jeden porzadny miala na spacery
i generalnie nie kombinowalabym z drugim wozkiem, gdyby nie to ze trafilam na taka okazje jeszcze przegapilam calkiem nowy lezaczek od tej babki za cale 3,05 € dzien dobry tak poza tym moje dziecie zasnelo o 21.30, obudzila sie o 23 na papu, potem o 2 i o 6 ale pospalysmy do 9 tzn Julka miala faze od 7 do 8 chyba ze krzyczala, gugala, piszczala sobie ale to tak radosnie wiec nie reagowalam haha udalo mi sie spac jednym okiem
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
#3898 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i jak mi tak nie chciał jeść to pediatra mi powiedziała że nie mam go zmuszać bo to ma inne skutki![]() ---------- Dopisano o 09:42 ---------- Poprzedni post napisano o 09:30 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ---------- Cytat:
Gosia będzie dobrze nerwy w przypadkach dzieci nie są dobrym doradcą dużo spokoju życze
|
|||
|
|
|
#3899 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nie wiem, skąd ten mój strach się wziął, kiedyś nie miałam z tym problemu. Po niedzielnej burzy wczoraj było już troszkę mniej na termometrze i miałam cały dzień super dziecko, ładnie jadł, zasypiał sam (pierwszy raz zasnął najpierw pod karuzelą przytulony do misia, potem na macie wśród zabawek), no a dziś w nocy już nie tak gorącej jak zasnął o 20.30 to spała do 7 , tylko z jednym szybkim karmieniem o 4! Także ja jestem za latem z temperaturą max 27 stopni ![]() a co do paluszków rybnych, ja ich nigdy nie lubiłam bo też mam po nich "ciężki " brzuszek
|
|
|
|
|
#3900 |
|
Zakorzenienie
|
Ja widzę ze im spokojniej podchodzę do Antka to on też jest inny a jak ja jestem nerwowa to on jest złośliwy
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:14.

dla Adasia!

klask i:

przemywam woda, wietrze i od kilku dni nie widac zadnej poprawy. odkad zaczelam uzywac papmers super dry to chyba to odparzenie sie pojawilo, o i moze powodem tez jest to ze nie chce aby sie wybudzila calkowicie w nocy i nie zmianiam pieluszki do rana.