![]() |
#2431 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL
![]() |
#2432 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2433 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2434 |
Przyczajenie
|
Witajcie! Od piątku zaczęłam kuracje Tetrą do tego Epiduo na noc na twarz, Klindacin T rano na twarz, Akneroxid 10% na plecy na noc. Cery nigdy nie miałam idealnej, ale to co się dzieje od 2 miesięcy przeraża mnie - wszędzie pojawiły się zaskórniki, które czasami się obierają i robią się gule buuuu i po długim weekendzie powiedziałam dość!! Zadzwoniłam, umówiłam się do prywatnej kliniki i to z łaską mnie przyją lekarz bo termin wolny był dopiero za miesiąc. Ta przyjemność kosztowała mnie 240 zł za leki i 90 zł wizyta buuuu. Antybiotyk biorę 2 razy dziennie po 300 mg i po 4 dniach muszę powiedzieć że jest lepiej leki wydaje mi się że działają, ale jak czytam co się dzieje po odstawieniu już się boję. Jutro idę zrobić badania krwi na elektrolity, morfologię i uwaga! alergię na gluten(wyczytałam że bardzo wiele osób ma na niego alergię a moje objawy idealnie pasują do celiaki)... moja buzia wygląda jakbym miała skazę białkową a produktów mlecznych nie jem prawie w ogóle natomiast pszennych mnóstwo i właśnie od 3 miesięcy jem muesli tropikalne, które zawiera mnóstwo glutenu. Po krótkim przeanalizowaniu co się zmieniło w moi jadłospisie wyszło że zmieniliśmy chleb ze zwykłego na pasterski i że zaczęłam jeść muesli co dziennie rano miskę 0,5 litry. Muesli odstawione chleba unikam zastępuję kaszą gryczaną i ryżem.
Ale się rozpisałam mam nadzieję że któraś z Was to przeczyta. Pozdrawiam i życzę owocnych efektów w walce z tym dziadostwem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2435 |
Zadomowienie
|
ja smaruję się differinem od 1,5 miesiąca a tetra biorę od 2,5tyg i jest fatalnie
![]() jestem cała wysypana... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2436 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tez bylam na Tetra ale wrocilo po odstawieniu. Jezeli chodzi o diete bezglutenowa to na pewno warto sprobowac, byly osoby, ktore pisaly ze wlasnie w takie sposob pozbyly sie tradziku. U mnie sie nie sprawdzilo ale za to pomoglo odstawienie mleka krowiego, trzeba byc cierpliwym i szukac czegos dla siebie. To, ze ostanio cie tak bardzo wysypalo moze tez byc stres? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2437 |
Przyczajenie
|
Tak stres miałam bardzo duży przez ostatnie pół roku - niestety.... było ze mną bardzo, ale to bardzo źle powiedzmy że ledwo uszłam z życiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2438 |
Zakorzenienie
|
hej! opowiem Wam moją story
![]() otóż, od dawien dawna mam problemy z cerą (raz lepiej, raz gorzej). Pół roku temu bardzo się pogorszyło, więc wybrałam się do derma. Przez dwa mies. brałam Unidox Solutab - jakby się uspokoiło, a nawet sporo, bo zostały jedynie przebarwienia. Postanowiłam że zlikwiduję je kwasami owocowymi u kosmetyczki. Po pierwszym zabiegu nastąpił wysyp na brodzie. Oczywiście kontynuowałam kwasy, zabiegów było jeszcze 4. O dziwo z czoła zniknęły przebarwienia. Niestety z brodą było coraz gorzej ![]() Dwa dni temu byłam u dermy. Próbowałam nawet zasugerować wykonanie badań, żeby odnaleźć przyczynę mej udręki. Pani dr powiedziała że ona doskonale wie, że to bakteria Propioniobacterium acnes (chyba dobrze zapamiętałam) i że badania niczego nie zmienią, że taka moja uroda. Zaproponowała dwie opcje: 1) retinoidy doustnie wraz z kuracją hormonalną, przy czym zaznaczyła że to długotrwała kuracja 2) tetralysal 300mg, pierwszy tydzień 2kapsułki, kolejne dwa po jednej, potem kontrola. Wybrałam tę opcję mniej inwazyjną (drugą). Wczoraj obudziłam się w nocy z okropnym bólem brzucha i dwa razy wymiotowałam ![]() no i co ja mam począć ![]() ![]()
Edytowane przez carolyna86 Czas edycji: 2012-05-09 o 11:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2439 |
Zakorzenienie
|
Wg mnie szkoda żoładka na tetralysal... co z tego że mniej inwazyjna jeśli g*** pomoże, a też szkodliwa bo to jednak antybiotyk który łyka się ze 3 mies jak nie lepiej
![]()
![]() |
#2440 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
A co do badań to myślę że trzeba sobie zrobić i ja właśnie od dzisiaj zaczełam badania na razie podstawowe- mocz, morfologia, OB, żelazo, elektrolity. Miałam zrobić badania w kierunku celiaki, ale jest to koszt rzędu 400 zł wię na razie zrezygnowałam-muszę iść do alergologa i wymusić takowe skierowania, tak mi poradziła pani w laboratorium. ---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ---------- Jeszcze odnośnie kwasów- ja miałam też robione serum migdałowy i miałam po tym masakrę więc myślę że nie dla każdego jest to przeznaczone. Natomiast po oczyszczaniu twarzy, któro miałam robione 2 razy miałam same stany zapalne i wylądowałąm na antybiotyku bo ba buzi zrobił mi się zaciek a musze zaznaczyć że nigdy czegoś takiego nie miałam. Dlatego na te zabiegi trzeba bardzo uważać i wyczuć co komu odpowiada. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2441 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jezeli masz przeboje zoladkowe po tetralysaly to tym bardziej bedziesz miala jazdy po retinoidach bo sa zdecydowanie silniejsze... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2442 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2443 |
Zakorzenienie
|
Najpierw bolała mnie lewa strona ciała, głównie ręka i dość mocny ból w klatce piersiowej, od 2 dni uda jakbym miała zakwasy (tylko nie bardzo mam po czym je mieć) a wczoraj swędzenie nóg zwłaszcza przy kostkach i opuchlizna która jest do tej pory... Nogi w tym miejscu są gorące.. Czy to moze być skutek retinoidów? Wpływają aż tak na krążenie? Czy szukać innej przyczyny
![]()
![]() |
#2444 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a jeśli chodzi o moją kurację tetrą i differinem to póki co efektów brak ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2445 |
Zakorzenienie
|
W ulotce nic na ten temat nie ma, przekopałam cały internet i nic
![]() ![]()
![]() |
#2446 |
Raczkowanie
|
Przez pół roku łykałam antybiotyk Tetralysal, 3 miesiące dużą dawkę, kolejne 3 miesiące mniejszą dawkę. Przepisała mi go dermatolog na moją prośbę.
Generalnie to było tak, że trądzik (chyba każdy możliwy rodzaj :/) nie schodził mi po żadnym środku przez jakieś 10 lat. Dopiero później poczytałam o tym antybiotyku i na szczęście go dostałam. Po półrocznej kuracji trądzik zszedł w 99% (teraz wyskakują mi krostki sporadycznie, najczęściej na brodzie), ale niestety bolała mnie później wątroba i musiałam przez jakiś czas jeść lekkostrawne rzeczy - później ból przeszedł. ![]() Podsumowując Tetralysal dosłownie mnie uratował, wcześniej ani podkład, ani masa pudru nie zakrywały tego świństwa i nie chciałam wychodzić z domu... Teraz jest o niebo lepiej, dlatego gorąco go polecam! Dodam, że brałam go 2 lata temu, a efekt utrzymuje się do teraz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2447 |
Raczkowanie
|
Nie pomyślałyście, żeby do Tetralysalu łykać jakieś probiotyki, tzn. leki osłonowe?
Chyba w tym wątku na początku pisałam, że łykałam i mi nie pomógł, później byłam na retinoidach i było dobrze przez 2 lata. Niestety, wróciło, ale nie w takim stopniu, jak wcześniej. Teraz zacznę 3 miesiąc na Tetra i jest rewelacja ![]()
![]() |
#2448 |
Raczkowanie
|
ja łykałam tetra+smarowanie normaclinem i na początku widziałam poprawę, a potem powróciło jak było chociaż normaclin stosuje już jakieś 4 miesiące i generalnie pomaga
![]() |
#2449 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2450 |
Raczkowanie
|
Pragmatka, nie wiesz może, czy ten Normaclin to nowa wersja Clindacne? Stosowałaś kiedyś to drugie? Może ktoś stosował i mi powie, czy to jest to samo?
![]() |
#2451 |
Przyczajenie
|
Witam Was! Niestety moja przygoda z Tetrą się zakończyła
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2452 |
Raczkowanie
|
Skruszona wróciłam do tetralysalu. Kuracja przypominająca. Jedna paczka 300mg i jedna 150mg do tego duac
![]()
![]() |
#2453 |
Raczkowanie
|
zakaz handlu
Edytowane przez zlosliwiec Czas edycji: 2012-06-13 o 06:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2454 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny pytalyscie czy komus w ogole pomogl, otoz moja siostra rok po zakonczonej kuracji nie ma ani sladu okropnych gul ropnych pod skora. Wiec pomogl. Ja teraz biore rozniez, z tym ze ja mam bardziej powierzchowne zmiany.
U mnie jest o tyle ciekawie ze mam tylko pol watroby po resekcji lewego plata wiec zobaczymy... Ale jestem dobrej mysli ze i mi pomoze ![]()
![]() |
#2455 |
Raczkowanie
|
Mnie Tetralysal bardzo pomógł. Brałam go przez bodajże 2 miesiące na początku, kiedy pojawiły się problemy z trądzikiem, to był chyba 2008 albo 2009 rok i byłam z niego bardzo zadowolona. W zeszłm roku pani dermatolog zarządziła, że warto do niego wrócić Na noc smarowałam Differinem, a na dzień jeszcze czymś innym, ale akurat nazwa wypadła mi z głowy. W każdym razie kuracja poskutkowała, pierwsze efekty w postaci braku nowych wyprysków były widoczne krótko po tym jak zaczęłam łykać tabletki, tak też się utrzymało przez całe 4 miesiące. Skóra się wygładziła szczególnie na czole, gdzie już prawie nie ma śladu, że kiedykolwiek były tam pryszcze (dzięki Differinowi i temu drugiem smarowidle drobne blizny stały się mniej widoczne). Podobnie na policzkach i brodzie, jednakże tam pryszcze nie zniknęły na dobre, blizny zostały. Kiedy przestałam go stosować przez jakiś czas skóra na twarzy wyglądała b. ładnie, ale potem przyszło pogorszenie, pojawiły sie nowe pryszcze, nie tylko na twarzy, ale także na plecach. Na szczęście powoli to opanowuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2456 |
Przyczajenie
|
Brałam Tetralysal przez około 3 miesiące. najpierw dawkę 300 dwa razy dziennie, przez jakieś 2 tyg, później 300 przez 1,5 miesiaca raz dziennie, a na końcu 150 do końca kuracji powoli odstawiając (co drugi dzień na przykład).
W czasie brania antybiotyku było nieźle, ale nie idealnie. Bolał mnie brzuch, musiałam trochę zmodyfikować dietę. Po odstawieniu trądzik wrócił, a nawet powiedziałabym że się rozprzestrzenił na szyję. Smaruje się maściami, ale nie mam już siły. Szkoda mi wątroby na te antybiotyki... Ale chyba po wakacjach zmienię dermatologa i spróbuje się pozbyć problemu raz a dobrze. Dodam że była to moja druga terapia antybiotykowa. Poprzednio użyty został inny antybiotyk (niestety nie pamiętam jaki). Edytowane przez .:Mala:. Czas edycji: 2012-07-06 o 10:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2457 |
Zakorzenienie
|
Witajcie!
Jestem dopiero na początku walki z brzydką cerą. Kończę 2 opakowanie Tetralysalu 300mg (2x1). Szczerze mówiąc zdziwiłam się u dermatologa, że moje krostki, które pojawiają się od czasu do czasu to zwykły trądzik. Do antybiotyku doustnego stosuję jeszcze Aknemycin, do mycia La Roche Effaclar i powiem, że naprawdę już widzę efekty. Nie mam wysypu, goją się stare krostki, raz na jakiś czas pojawi się coś nowego, ale szybko niknie. Buzia jest gładsza, zmniejszyły się zaskórniki. Tego oczekiwałam, bo za 2 miesiące ślub! Mam być piękna! :P Nie odczuwam skutków ubocznych, więc mam nadzieję, że będzie dobrze. Powodzenia w walce! Edytowane przez malaczarnakejt Czas edycji: 2012-07-09 o 13:17 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2458 |
Przyczajenie
|
hej dziewczyny,
ja bralam tetre od stycznia br do kwietnia,od odstawienia mam cere prawie idealna, a zmagalam sie z uporczywym tradzikiem 10 lat.poczatkowo bralam dawke 600mg dziennie gdzie po 2 tyg zaczelam przyjmowac 300mg.podczas antybiotykoterapii czulam sie dobrze,przez jakis tydzien mialam lekkie ale naprawde lekkie mdlosci.jestem zadowolona z rezultatow,po 2,5 mca od zakonczenia kuracji mam ladna cere,czasem wyskoczy mi pojedynczy pryszcz po czipsach lecz nie ma to wplywu na ogolny wyglad mojej cery.mysle ze powtorzylabym kuracje w razie potrzeby. przez caly czas stosowalam lek oslonowy a zewnetrznie smarowalam brevoxylem(kocham) i masica robiona w aptece |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2459 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2460 |
Zakorzenienie
|
Lepiej późno, niż wcale ![]() Gdybym wiedziała, że to po prostu trądzik, to wcześniej bym się za to zabrała. Niestety w okresie dojrzewania trafiłam do kiepskiego dermatologa, który powiedział, że samo mi przejdzie, że to hormonalne. Później jakoś nie mogłam się zebrać. Trądzik zawsze mi się kojarzył z wysypem na policzkach i bliznami, ja nie mam czegoś takiego. Po prostu krostki na nosie, brodzie. Nawet nie "wulkany". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:56.