Aparaty ortodontyczne cz. XII - Strona 96 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-09, 16:54   #2851
blanca7
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XII

Cytat:
Napisane przez Anecka Pokaż wiadomość
Hmm zauwazylam juz roznice po zalozeniu dolu.. NIESTETY negatywna robi mi sie asymetria a nie mialam z tym problemu
Ja od razu założyłam górę i dół i też mam teraz różnicę - jedynki nie są tak samo ustawione jak wcześniej, tylko na dole są przesunięte zęby tak jakby w lewo, bo tam nie miałam jednego zęba- musiałam go kiedyś wyrwać. Pytałam się orto czy kiedyś będę te zęby dolne asymetryczne z górnymi, to powiedziała mi, że "postarają się" coś z tym zrobić
blanca7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-09, 18:46   #2852
smerffie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klajdla Pokaż wiadomość
Ja w zeszlym roku odwazylam sie zjesc kolbe kukurydzy I nic nie odpadlo. Ale ja to jestem hardcorem Jem orzechy, zuje gume, jem pizze na cienkim i kruchym ciescie, jem snicersy, marsy, itp i... pije cole bez slomki
hehe, pizze też jem i wszystko sie trzyma, posiekane orzzechy tez. ale na marsa/snickersa sie jeszcze nie odwazylam z kukurydza chyba sprobuje, jak nie to widelec

INSTA
smerffie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-09, 20:16   #2853
oska99
Rozeznanie

Cześć dziewczyny rzadko się tutaj udzielam, ale u mnie nic ciekawego z zębami się nie dzieje. Orto zamyka szpary między zębami i za miesiąc mi powie kiedy ściągam aparat, pewnie będzie to termin 'mniej więcej' więc nie nastawiam się, że to szybko nastąpi. Dzisiaj miałam wizytę i to właśnie od niej usłyszałam. Kolejna wizyta 2 sierpnia czyli za niecały miesiąc, ale chciałam przyjść do niej przed jej urlopem dla mnie lepiej
10.2019 Macierzyństwo - dr Mirocki lub Przybycień ?

oska99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-10, 09:32   #2854
Deseline
Przyczajenie

Wink Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XII

Jakie polecacie kolory ligaturek, takie z mniej widocznych?
Jak dotąd miałam takie jaśniutkie zielone i błękitne. Myślałam nad fioletowymi, ale one są bardzo widoczne, a ja mam cofniętą dwójkę i prawdopodobnie będę mieć na następnej wizycie (w piątek) zakładaną sprężynkę i wydaje mi się, że to nie zbyt ciekawie będzie wyglądać. Choć z drugiej strony może przez te ciemniejsze ligaturki sprężynka byłaby mniej widoczna... Co radzicie?
Deseline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-10, 10:32   #2855
Kachnaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Deseline Pokaż wiadomość
Jak dotąd miałam takie jaśniutkie zielone i błękitne. Myślałam nad fioletowymi, ale one są bardzo widoczne, a ja mam cofniętą dwójkę i prawdopodobnie będę mieć na następnej wizycie (w piątek) zakładaną sprężynkę i wydaje mi się, że to nie zbyt ciekawie będzie wyglądać. Choć z drugiej strony może przez te ciemniejsze ligaturki sprężynka byłaby mniej widoczna... Co radzicie?
Ja lubię kryjące białe,albo takie prawie przezroczyste.

Kachnaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-10, 15:35   #2856
KawaMarcepanowa
Zakorzenienie

Ja już po wizycie... nie wymieniła mi drutów, tylko same ligatury, stwierdziła że nie ma na razie potrzeby. I wyczyściła mi zęby jakimś niedobrym płynem ech 150 zł do tyłu
KawaMarcepanowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-10, 17:04   #2857
DreaM HunteR
Raczkowanie

Ech ech, wczoraj miałam wizytę u swojej orto i zakładanie aparatu na dół... do tego jeszcze separatory, o ile dobrze pamiętam jak się to nazywa, i wymiana łuku na górze na jakiś grubszy już. Oszaleję chyba z tego bólu. Mam ochotę zagryźć cały świat, ale przecież nie zagryzę, bo jak coś włożę do ust to mnie boli (( Poza tym to niesamowite, bo miałam górę zakładaną w połowie kwietnia i już widać gigantyczną różnicę (mam samoligaturujący i wczoraj miałam drugi raz zmieniany łuk), zęby są w miarę proste a kieł, który miałam skierowany do środka (krzyżowo?) prawie wyszedł już na zewnątrz :O
Ach, co za satysfakcja... tylko to daje mi siłę by przetrwać obecny ból >_< CHOLERNA SEPARACJA!

Cytat:
Napisane przez klajdla Pokaż wiadomość
Ja w zeszlym roku odwazylam sie zjesc kolbe kukurydzy I nic nie odpadlo. Ale ja to jestem hardcorem Jem orzechy, zuje gume, jem pizze na cienkim i kruchym ciescie, jem snicersy, marsy, itp i... pije cole bez slomki
Też jem kukurydzę, orzechy (ale to akurat ostrożnie, bo nie tyle się boję że odklei mi się zamek co po prostu to niewygodne według mnie), Marsa, pizzę. Nie czaję - co w tym wyjątkowego i odważnego jeść pizzę? Jadłam nawet Toblerone, która ma karmel i daje radę. Mam wrażenie, że trzeba mieć po prostu nieszczęście, by się coś odkleiło...

Cytat:
Napisane przez PoKaPoKa Pokaż wiadomość
Nareszcie niedługo zdejmuję aparat dokładnie 06.08
Jeszcze mam za 2 tyg wizytę, a po ostatniej mam dość zęby mnie tak bolały, że myślałam że nie wytrzymam już. Nosze aparat od 9 m-cy i poprostu podziwiam was za długie lata leczenia. Będę nosić reten. nakładkę na góre zęby a na dół przyklejany reten.
Już nie mogę się doczekać, aż mi go zdejmą. Nie żałuję, że się na niego zdecydowałam, mimo tych 6tys. mam już wyprostowaną 3-kę, a to był mój cel w leczeniu
Zazdroszczę. I w ogóle jak szybko poszło :O ! Tylko 9 miesięcy? Jaki miałaś aparat? Pochwal się koniecznie zdjęciem ząbków po sierpniowej wizycie
DreaM HunteR jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-10, 17:53   #2858
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Deseline Pokaż wiadomość
Jasnoróżowe
Chociaż wg mnie aparat i tak widać i tak i bardziej podobają mi się ligatury w żywszych kolorach

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-10, 18:47   #2859
Karen15
Zakorzenienie

Hej
Można dołączyć?
Karen15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-10, 18:55   #2860
Irish184
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Karen15 Pokaż wiadomość
Hej
Można dołączyć?
witamy

Co do jedzenia niewskazanych rzeczy - dzisiaj pierwszy raz od założenia aparatu zjadłam kleistą, karmelową krówkę Aparat nie doznał żadnego uszczerbku na zdrowiu
Dół: od 20.01.2012r. do 16.01.2014r.
Irish184 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-10, 19:24   #2861
Karen15
Zakorzenienie

ja bym się nie odważyła zjeść krówki.
Boję sie nawet spróbować żucia gumy.
Stary 2012-07-10, 20:24   #2862
KawaMarcepanowa
Zakorzenienie

Ja dziś jadłam kukurydzę, nie wiem w jaki sposób miałoby to zagrozić aparatowi, o ile nie jest niedogotowana to przecież jest dość miękka

z takich zakazanych rzeczy to trzymam się tylko zakazu żucia gumy i jedzenia rzeczy z karmelem, tak to jem wszystko
Stary 2012-07-10, 21:35   #2863
marlenqa22
Zadomowienie

Hej dziewczyny!

Dawno mnie tu nie było. U mnie 15 lipca minie 4,5 miesiąca jak mam aparat. Na początku było ciężko, bo orto walczyła z moim zgryzem bo miałam otwarty i ząbki się nie stykały ale teraz już jest ok. Wszystkie nachodzą na siebie i wygląda to super.

Jem wszystko praktycznie, gumę żuję, batoniki też jem

Wczoraj miałam wizytę i orto zmieniła mi górny łuk, no i zaobserwowałam dziwną rzecz. Od zmiany minęło 24 h i jedynki które pięknie się zeszły do siebie teraz się rozlazły znowu

Dzwoniłam do mojej pani, ale nie odbiera telefonu, mówiła że jedzie na jakieś szkolenie to pewnie temu.

Czy zmiana tego łuku mogła źle wpłynąć?

1 lipiec 2022- czekamy na Ciebie maleństwo
marlenqa22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-10, 23:05   #2864
hihihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KawaMarcepanowa Pokaż wiadomość
z takich zakazanych rzeczy to trzymam się tylko zakazu żucia gumy i jedzenia rzeczy z karmelem, tak to jem wszystko
ja gumę normalnie żuję, nie wiem co trzeba by było zrobić, żeby się ona przykleiła do zamków?

'-You still love her, huh?
-I can't imagine the day I won't.'

Dexter w spódnicy
hihihi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 10:47   #2865
asiaczek87
Zakorzenienie

Witajcie
U mnie 19.07 drugi, dolny łuk przyjdzie. Jestem zestresowana bo łuk na górnych zębach mało dał mi popalić, a często to właśnie dolne zęby bolą bardziej
prawdziwa teoria?

1.08.2015

asiaczek87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 15:03   #2866
Irish184
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez asiaczek87 Pokaż wiadomość
Witajcie
U mnie 19.07 drugi, dolny łuk przyjdzie. Jestem zestresowana bo łuk na górnych zębach mało dał mi popalić, a często to właśnie dolne zęby bolą bardziej
prawdziwa teoria?
U mnie akurat prawdziwa, bo dolne po założeniu łuku bolały mnie dużo bardziej niż górne (górne prawie wcale). Ale to nie znaczy że u każdego musi tak być Za to dla odmiany przy separatorach bardzo bolały mnie górne zęby, a dolne wcale
Stary 2012-07-11, 16:48   #2867
moniaher1996
Raczkowanie

moje bycie hardcorem skończyło się na wizycie u ortodonty
mój ortodonta mówił mi że nie mogę jeść cytrusów,pić coli, wgryzać w owoce, gazowanych napoi nie mogę pic i żadnych ziaren ani, pop cornu, no więc co? ja, grzeczna i posłuszna pacjętka męczę się z jedzeniem bo połowy rzeczy nie mogę jeść. Wczoraj swierdziłam że pojjem sobie czereśnie (w końcu mamy sezon ) i co? ugryzłam pestkę i łuk na dziurze wygiął się tak że zrobił mi się łuk "wbijający się" w wargę,no w każdym razie przeszkadzał mi. Chwilka moment i wypadł ( ! ) mi drut z zamka z lewej strony. Ja przerażona co zrobiłam oznajmiam rodzicom że jutro jadę do ortodonty. Nic nie gryzłam bo bałam się że mi zęby wypadną jak ugryzę bo w końcu łuk z jednej wypadł, w drugiej niby jakoś go wsadziłam ale się rusza (nie wiem jak go wsadziłam ) i znowu o kaszkach. Nie było mojego orotodonty więc poszłam w zastępstwie do drugiej no bo jak tu żyć jak wypada ci drut z zamka ? ?? jestem u niej, wsadziła mi drut, i mówię że czereśnie wcinałam i nie pomyslałam że nie mogę no bo przecież pestek nie gryzę ale pech chciał że nadgryzłam i jej się pytam jak to z tą colą. a ona mi odpowiada "można,można wszystko. colę też, byle z umiarem.a tych czereśni ani twardych nie możesz bo masz cztery dziury a te druciki są delikatne." a ja taki "uff!" wreszcie mogę pić colę!! "mądre" dziecko nie pomyślało że nie może jej się drut wygiąć, prędzej że złamie ale że wygnie?? nic tylko pogratulować inteligencji powiedziala że mi pewnie będzie często wypadać jeszcze bo w końcu nie mam wsszystkch do gyzienia zębów . no cóż, chciało się mieć prosty zgryz to cierp duszo cierp ciało wam też kiedyś wypadł drut z zamków??? pozdrawiam
moniaher1996 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 17:04   #2868
pixie088
Zakorzenienie

hej hej
W następnym tygodniu będę miała zakładany aparat. Przyznam szczerze, że trochę sie boje. Kompletnie nie wiem co i jak. Nie rozróżniam tych wszystkich aparatów oraz ich nazw.

Otóż miałam do wyboru aparat za 1800zł, który musiałabym nosić półtora roku bądź rok. Oraz jakiś szybszy za 2200zł na rok/pół roku. Wybrałam ten drugi. Nie wiem jak się nazywa I teraz mam pytanie. Dużo osób powtarza mi, że tak się tylko mówi na początkowych wizytach i w rzeczywistości aparaty trzeba nosić znacznie dłużej niż obiecują. To prawda? Wiem, że u każdego jest z tym inaczej. Ale czy te terminy bardzo odbiegają od tych obiecywanych?

+ pewnie standardowe pytanie. Jak wyglądało u was żywienie podczas pierwszych dni? Mogę mieć z tym mały problem. Jestem bowiem na diecie. Zero cukru (kisiele, budynie odpadają), jogurty również. Chyba będę musiała zrobić sobie przerwę
pixie088 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 17:22   #2869
ejzii
Rozeznanie

a ja juz tak bardzo chce sie pozbyc tego aparatu... za 10 dni mam wizytę, miałam mieć niby ściągany dół do TRÓJEK, bo tam dalej muszą się jeszcze ścisnąć.
Później przyszłam do niego z odklejonym zamkiem i spytałam a kiedy zdjęcie góry?. A on: niedługo. Że widzi ze mi bardziej zależy na zdjęciu góry, i że możliwe że góra będzie ściągnięta szybciej. Na następną wizyte mam przyniesc juz 500zł na retencje.
Cholera, przecież on mi nawet łańcuszków nie założył dawno...Nic sie nie robi z tymi zębami... Proste miałam zawsze, tylko mleczaka miałam i musiał być wyrwany, a na dole zepsute szóstki miałam i też wyrwane.. I po prostu całe leczenie stoi, ten ortodonta jest jakiś stuknięty, nie dość że chce sie tego już pozbyć, że kasa za każdą wizyte to aż 150 zł too po prostu aż mnie trafia.
Ciekawe czy teraz mi czegoś nie wymyśli, że oj szparki się porobiły, umówie cie za 2 miesiące na ściągnięcie.
A ja już mam dosyć !!! Ściągać mi tego złoma, raz dwa:/
Chcę się wgryźć w jabłko.
Chcę zacząć w końcu ładnie się uśmiechać nie metalem tylko zębami.
Chcę pić cole.
Chce jeść pizze w otoczeniu ludzi.
Chce rozmawiać bez skrępowania.
Chce w końcu ladny uśmiech...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 111.jpg (32,3 KB, 166 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 222.jpg (19,0 KB, 119 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 333.jpg (19,8 KB, 128 załadowań)

ejzii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 18:01   #2870
KawaMarcepanowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hihihi Pokaż wiadomość
ja gumę normalnie żuję, nie wiem co trzeba by było zrobić, żeby się ona przykleiła do zamków?
Skoro zamki odklejają się czasami same, to nie widzę powodu, dlaczego miałabym im jeszcze pomagać gumą
Stary 2012-07-11, 18:12   #2871
Kachnaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ejzii Pokaż wiadomość
a ja juz tak bardzo chce sie pozbyc tego aparatu... za 10 dni mam wizytę, miałam mieć niby ściągany dół do TRÓJEK, bo tam dalej muszą się jeszcze ścisnąć.
Później przyszłam do niego z odklejonym zamkiem i spytałam a kiedy zdjęcie góry?. A on: niedługo. Że widzi ze mi bardziej zależy na zdjęciu góry, i że możliwe że góra będzie ściągnięta szybciej. Na następną wizyte mam przyniesc juz 500zł na retencje.
Cholera, przecież on mi nawet łańcuszków nie założył dawno...Nic sie nie robi z tymi zębami... Proste miałam zawsze, tylko mleczaka miałam i musiał być wyrwany, a na dole zepsute szóstki miałam i też wyrwane.. I po prostu całe leczenie stoi, ten ortodonta jest jakiś stuknięty, nie dość że chce sie tego już pozbyć, że kasa za każdą wizyte to aż 150 zł too po prostu aż mnie trafia.
Ciekawe czy teraz mi czegoś nie wymyśli, że oj szparki się porobiły, umówie cie za 2 miesiące na ściągnięcie.
A ja już mam dosyć !!! Ściągać mi tego złoma, raz dwa:/
Chcę się wgryźć w jabłko.
Chcę zacząć w końcu ładnie się uśmiechać nie metalem tylko zębami.
Chcę pić cole.
Chce jeść pizze w otoczeniu ludzi.
Chce rozmawiać bez skrępowania.
Chce w końcu ladny uśmiech...
Ja bym się na Twoim miejscu szeroko zdziwiła jeśli w takim przypadku orto chciał mi już ściągać aparat.. Widać że na dole jest jeszcze kilka szparek,na górze to samo.
Wydaje mi się jeszcze że jedna strona dolnych jest zbyt pochylona do środka.
Może warto jednak udać się na konsultacje do innego orto,jeśli ten wyraża taki stosunek.

Kachnaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 19:02   #2872
Karen15
Zakorzenienie

Czy któraś z Was ma mikroimplanty? Mało o tym w necie, a ja je właśnie mam. Ponoć zęby szybciej się przesuwają...
Stary 2012-07-11, 19:49   #2873
moniaher1996
Raczkowanie

hej mój geniusz mnie czasami przerasta przedwczoraj wieczorem zachciało mi się zjeśc czereśni. Mam wyrwane cztery zęby i same druciki w miejscu dziur. Nadryzłam pestkę i wykrzywiłam drut z lewej strony na dole, przeszkadzał mi jak nie wiem bo taki wykrzywiony więc go dokrzywiłam spowrotem ale wiedziałam już że muszę jutro isc do orto. Dokrzywiłam i co?? drut wypadł! myślałam że zwariuję! potem jakoś go językiem wsadziłam pod zamek żeby nie przeszkadzał, okazało się że jakoś językim go prowizorycznie wsadziłam w zamek ale wtedy wypadł z drugiej strony. Mało szału nie dostałam myślałam że mi zaraz wszystkie zęby wypadną z dolnej szczeki I znowu o kaszkach. Dzisiaj mój orto był na urlopie i poszłam na zastępstwo a ortodontka mówi mi że mogę w sumie jeśc wzystko byle z umiarem no ale czereśnie itd twarde odpadają bo mi wypadnie znowu,chociaż i tak pewnie mi będzie jeszcze wypadał nie raz. Nawet cole mogę pić byle z umiarem a mój mi zabronił wcześniej jeść cytrusów, popcornu, coli pestek ani win i nic gazowanego ani orzechów prawie cała lista to był szok :brzyda l: Wam też kiedyś wypadł drut z zamków??
moniaher1996 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 20:20   #2874
ejzii
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kachnaaaa Pokaż wiadomość
Ja bym się na Twoim miejscu szeroko zdziwiła jeśli w takim przypadku orto chciał mi już ściągać aparat.. Widać że na dole jest jeszcze kilka szparek,na górze to samo.
Może warto jednak udać się na konsultacje do innego orto,jeśli ten wyraża taki stosunek.
ale mam doła...

ejzii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 20:24   #2875
Irish184
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pixie088 Pokaż wiadomość
Dużo osób powtarza mi, że tak się tylko mówi na początkowych wizytach i w rzeczywistości aparaty trzeba nosić znacznie dłużej niż obiecują. To prawda? Wiem, że u każdego jest z tym inaczej. Ale czy te terminy bardzo odbiegają od tych obiecywanych?

+ pewnie standardowe pytanie. Jak wyglądało u was żywienie podczas pierwszych dni? Mogę mieć z tym mały problem. Jestem bowiem na diecie. Zero cukru (kisiele, budynie odpadają), jogurty również. Chyba będę musiała zrobić sobie przerwę
Czasami noszenie aparatu się przeciąga, a czasami nosi się go krócej niż było w planach - więc różnie to bywa. Wszystko zależy od tego jak szybko zęby się ustawią w szeregu, oraz od tego czy ortodonta ma skłonności do naciągania nas niepotrzebnie na kasę Ale zawsze lepiej nastawić się na dłuższy czas noszenia i być miło zaskoczonym niż odwrotnie

Co do jedzenia gdy bolą zęby po założeniu - u mnie właśnie jogurty, kaszki, kisiele i tego typu rzeczy były podstawą, ale miksowałam też zwykłe jedzenie blenderem.

Cytat:
Napisane przez Kachnaaaa Pokaż wiadomość
Też jestem tego zdania co Kachnaaaa. Wydaje mi się, że jeszcze za wcześnie na zdjęcie aparatu, bo jeszcze jest trochę do zrobienia. Ja na Twoim miejscu wolałabym się jeszcze trochę przemęczyć z aparatem, niż zdjąć go za szybko i nie być do końca zadowoloną z efektu. A na początku orto mówił ile czasu będziesz nosiła aparat?

Cytat:
Napisane przez moniaher1996 Pokaż wiadomość
Dzisiaj mój orto był na urlopie i poszłam na zastępstwo a ortodontka mówi mi że mogę w sumie jeśc wzystko byle z umiarem no ale czereśnie itd twarde odpadają bo mi wypadnie znowu,chociaż i tak pewnie mi będzie jeszcze wypadał nie raz. Nawet cole mogę pić byle z umiarem a mój mi zabronił wcześniej jeść cytrusów, popcornu, coli pestek ani win i nic gazowanego ani orzechów prawie cała lista to był szok :brzyda l: Wam też kiedyś wypadł drut z zamków??
Kurcze strasznie dużo tych zakazów dostałaś. Mi zabroniono tylko gumy do żucia, kleistych rzeczy i bardzo twardych
Mi póki co drut nie wypadł, ale przesunął się w jedna stronę i wystaje mi taki kawał druta za pierścieniem już od dłuższego czasu, ale nie przeszkadza mi specjalnie, ani nie podrażnia policzka.
Stary 2012-07-11, 20:47   #2876
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KawaMarcepanowa Pokaż wiadomość
Skoro zamki odklejają się czasami same, to nie widzę powodu, dlaczego miałabym im jeszcze pomagać gumą
Ja noszę aparat prawie 2 lata i nic mi się tfu, tfu nie odkleja
Wydaje mi się, że część tych ograniczeń same sobie nakładacie, a po co? Wg mnie można żuć gumę jeśli robi się to umiejętnie, nie zdarzyło mi się, żeby guma zaplątała mi się w zamek. I tak samo ze wszystkim.

Cytat:
Witajcie
prawdziwa teoria?
Dla mnie nie, bo mnie góra bardzo bolała, a dół prawie w ogóle

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 21:31   #2877
Hiver
Raczkowanie

A ja już z separatorami
W sumie to z 3, bo kiedyś miałam usuwaną jedną piątkę i jeszcze trochę miejsca między czwórką a szóstką zostało.

Z jedzeniem mam faktycznie problem, przeżuwanie boli, ale poza tym ok. Zakładałam około 15:00, na razie bardzo nie bolą, nie wiem, czy przygotować się na intensywniejsze doznania później. Kiedy separatory zaczęły wam mocno doskwierać?
Hiver jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 21:41   #2878
Anecka
Zakorzenienie

Cytat:
Witajcie
prawdziwa teoria?
Mnie bardziej gorne bolaly.. A dolne w zasadzie nie daly sie odczuc

Cytat:
Napisane przez marlenqa22 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny!

Dawno mnie tu nie było. U mnie 15 lipca minie 4,5 miesiąca jak mam aparat. Na początku było ciężko, bo orto walczyła z moim zgryzem bo miałam otwarty i ząbki się nie stykały ale teraz już jest ok. Wszystkie nachodzą na siebie i wygląda to super.

Jem wszystko praktycznie, gumę żuję, batoniki też jem

Wczoraj miałam wizytę i orto zmieniła mi górny łuk, no i zaobserwowałam dziwną rzecz. Od zmiany minęło 24 h i jedynki które pięknie się zeszły do siebie teraz się rozlazły znowu

Dzwoniłam do mojej pani, ale nie odbiera telefonu, mówiła że jedzie na jakieś szkolenie to pewnie temu.

Czy zmiana tego łuku mogła źle wpłynąć?
To nie to, ze luk zle wplywa.. Moze po prostu orto domyka Ci gpna innych zebach szparki i po prostu miedzy 1 tak wyszlo. Ja mialam tak ze na drugiej wizycie zalozyl mi inny drut (nie mialam szpary) i po tym zrobila mi sie taka diastema ze szok ale przynajmniej trojki mi obkrecily sie i szpara zniknela w sumie w ciagu kilku dni wiec spokojnie easy easy

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Anecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 21:50   #2879
Irish184
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Hiver Pokaż wiadomość
A ja już z separatorami
W sumie to z 3, bo kiedyś miałam usuwaną jedną piątkę i jeszcze trochę miejsca między czwórką a szóstką zostało.

Z jedzeniem mam faktycznie problem, przeżuwanie boli, ale poza tym ok. Zakładałam około 15:00, na razie bardzo nie bolą, nie wiem, czy przygotować się na intensywniejsze doznania później. Kiedy separatory zaczęły wam mocno doskwierać?
U mnie najgorszy ból zaczął się na następny dzień po założeniu - w przypadku góry. Separatory na dolnych zębach, tak jak już wcześniej pisałam w ogóle nie bolały.
Stary 2012-07-11, 22:04   #2880
Hiver
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Irish184 Pokaż wiadomość
U mnie najgorszy ból zaczął się na następny dzień po założeniu - w przypadku góry. Separatory na dolnych zębach, tak jak już wcześniej pisałam w ogóle nie bolały.
No to zobaczymy. Jeszcze orto dostrzegła jakąś małą plamkę na jednej szóstce i musiałam znowu umawiać się do mojej dentystki, chociaż byłam w poniedziałek i tego zęba już leczyłam miesiąc temu.

Na razie wydatki zębowe prezentują się następująco:
Ortodonta - 3 wizyty = 150 zł (100 pierwsza wizyta, 50 plan leczenia, za zakładanie gumek nie płaciłam dzisiaj)
Dentysta - 400 zł i jeszcze nie koniec + 200 zł skaling, piaskowanie i lakierowanie
We wtorek bye bye 2800 zł.

Edytowane przez Hiver
Czas edycji: 2012-07-11 o 22:05 Powód: Dopisek
Hiver jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości