|
|
#2851 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XII
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2852 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
z kukurydza chyba sprobuje, jak nie to widelec
|
|
|
|
|
|
#2853 |
|
Rozeznanie
|
Cześć dziewczyny
rzadko się tutaj udzielam, ale u mnie nic ciekawego z zębami się nie dzieje. Orto zamyka szpary między zębami i za miesiąc mi powie kiedy ściągam aparat, pewnie będzie to termin 'mniej więcej' więc nie nastawiam się, że to szybko nastąpi. Dzisiaj miałam wizytę i to właśnie od niej usłyszałam. Kolejna wizyta 2 sierpnia czyli za niecały miesiąc, ale chciałam przyjść do niej przed jej urlopem dla mnie lepiej
|
|
#2854 |
|
Przyczajenie
|
Jakie polecacie kolory ligaturek, takie z mniej widocznych?
Jak dotąd miałam takie jaśniutkie zielone i błękitne. Myślałam nad fioletowymi, ale one są bardzo widoczne, a ja mam cofniętą dwójkę i prawdopodobnie będę mieć na następnej wizycie (w piątek) zakładaną sprężynkę i wydaje mi się, że to nie zbyt ciekawie będzie wyglądać. Choć z drugiej strony może przez te ciemniejsze ligaturki sprężynka byłaby mniej widoczna... Co radzicie?
|
|
|
|
|
#2855 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2856 |
|
Zakorzenienie
|
Ja już po wizycie... nie wymieniła mi drutów, tylko same ligatury, stwierdziła że nie ma na razie potrzeby. I wyczyściła mi zęby jakimś niedobrym płynem
ech 150 zł do tyłu
|
|
|
|
|
#2857 | ||
|
Raczkowanie
|
Ech ech, wczoraj miałam wizytę u swojej orto i zakładanie aparatu na dół... do tego jeszcze separatory, o ile dobrze pamiętam jak się to nazywa, i wymiana łuku na górze na jakiś grubszy już. Oszaleję chyba z tego bólu. Mam ochotę zagryźć cały świat, ale przecież nie zagryzę, bo jak coś włożę do ust to mnie boli
(( Poza tym to niesamowite, bo miałam górę zakładaną w połowie kwietnia i już widać gigantyczną różnicę (mam samoligaturujący i wczoraj miałam drugi raz zmieniany łuk), zęby są w miarę proste a kieł, który miałam skierowany do środka (krzyżowo?) prawie wyszedł już na zewnątrz :O Ach, co za satysfakcja... tylko to daje mi siłę by przetrwać obecny ból >_< CHOLERNA SEPARACJA! Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2858 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chociaż wg mnie aparat i tak widać i tak i bardziej podobają mi się ligatury w żywszych kolorach
|
|
|
|
|
|
#2859 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Można dołączyć? |
|
|
|
|
#2860 |
|
Rozeznanie
|
![]() Co do jedzenia niewskazanych rzeczy - dzisiaj pierwszy raz od założenia aparatu zjadłam kleistą, karmelową krówkę Aparat nie doznał żadnego uszczerbku na zdrowiu
|
|
#2861 |
|
Zakorzenienie
|
ja bym się nie odważyła zjeść krówki.
Boję sie nawet spróbować żucia gumy. |
|
|
|
|
#2862 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dziś jadłam kukurydzę, nie wiem w jaki sposób miałoby to zagrozić aparatowi, o ile nie jest niedogotowana to przecież jest dość miękka
![]() z takich zakazanych rzeczy to trzymam się tylko zakazu żucia gumy i jedzenia rzeczy z karmelem, tak to jem wszystko
|
|
|
|
|
#2863 |
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny!
![]() Dawno mnie tu nie było. U mnie 15 lipca minie 4,5 miesiąca jak mam aparat. Na początku było ciężko, bo orto walczyła z moim zgryzem bo miałam otwarty i ząbki się nie stykały ale teraz już jest ok. Wszystkie nachodzą na siebie i wygląda to super. Jem wszystko praktycznie, gumę żuję, batoniki też jem ![]() Wczoraj miałam wizytę i orto zmieniła mi górny łuk, no i zaobserwowałam dziwną rzecz. Od zmiany minęło 24 h i jedynki które pięknie się zeszły do siebie teraz się rozlazły znowu Dzwoniłam do mojej pani, ale nie odbiera telefonu, mówiła że jedzie na jakieś szkolenie to pewnie temu. Czy zmiana tego łuku mogła źle wpłynąć?
|
|
#2864 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2865 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie
![]() U mnie 19.07 drugi, dolny łuk przyjdzie. Jestem zestresowana bo łuk na górnych zębach mało dał mi popalić, a często to właśnie dolne zęby bolą bardziej prawdziwa teoria?
|
|
#2866 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Za to dla odmiany przy separatorach bardzo bolały mnie górne zęby, a dolne wcale
|
|
|
#2867 |
|
Raczkowanie
|
moje bycie hardcorem skończyło się na wizycie u ortodonty
![]() mój ortodonta mówił mi że nie mogę jeść cytrusów,pić coli, wgryzać w owoce, gazowanych napoi nie mogę pic i żadnych ziaren ani, pop cornu, no więc co? ja, grzeczna i posłuszna pacjętka męczę się z jedzeniem bo połowy rzeczy nie mogę jeść. Wczoraj swierdziłam że pojjem sobie czereśnie (w końcu mamy sezon ) i co? ugryzłam pestkę i łuk na dziurze wygiął się tak że zrobił mi się łuk "wbijający się" w wargę,no w każdym razie przeszkadzał mi. Chwilka moment i wypadł ( ! ) mi drut z zamka z lewej strony. Ja przerażona co zrobiłam oznajmiam rodzicom że jutro jadę do ortodonty. Nic nie gryzłam bo bałam się że mi zęby wypadną jak ugryzę bo w końcu łuk z jednej wypadł, w drugiej niby jakoś go wsadziłam ale się rusza (nie wiem jak go wsadziłam ) i znowu o kaszkach. Nie było mojego orotodonty więc poszłam w zastępstwie do drugiej no bo jak tu żyć jak wypada ci drut z zamka ? ?? jestem u niej, wsadziła mi drut, i mówię że czereśnie wcinałam i nie pomyslałam że nie mogę no bo przecież pestek nie gryzę ale pech chciał że nadgryzłam i jej się pytam jak to z tą colą. a ona mi odpowiada "można,można wszystko. colę też, byle z umiarem.a tych czereśni ani twardych nie możesz bo masz cztery dziury a te druciki są delikatne." a ja taki "uff!" wreszcie mogę pić colę!! nic tylko pogratulować inteligencji ![]() ![]() powiedziala że mi pewnie będzie często wypadać jeszcze bo w końcu nie mam wsszystkch do gyzienia zębów . no cóż, chciało się mieć prosty zgryz to cierp duszo cierp ciało wam też kiedyś wypadł drut z zamków??? pozdrawiam
|
|
|
|
|
#2868 |
|
Zakorzenienie
|
hej hej
![]() W następnym tygodniu będę miała zakładany aparat. Przyznam szczerze, że trochę sie boje. Kompletnie nie wiem co i jak. Nie rozróżniam tych wszystkich aparatów oraz ich nazw. Otóż miałam do wyboru aparat za 1800zł, który musiałabym nosić półtora roku bądź rok. Oraz jakiś szybszy za 2200zł na rok/pół roku. Wybrałam ten drugi. Nie wiem jak się nazywa I teraz mam pytanie. Dużo osób powtarza mi, że tak się tylko mówi na początkowych wizytach i w rzeczywistości aparaty trzeba nosić znacznie dłużej niż obiecują. To prawda? Wiem, że u każdego jest z tym inaczej. Ale czy te terminy bardzo odbiegają od tych obiecywanych?+ pewnie standardowe pytanie. Jak wyglądało u was żywienie podczas pierwszych dni? Mogę mieć z tym mały problem. Jestem bowiem na diecie. Zero cukru (kisiele, budynie odpadają), jogurty również. Chyba będę musiała zrobić sobie przerwę ![]()
|
|
|
|
|
#2869 |
|
Rozeznanie
|
a ja juz tak bardzo chce sie pozbyc tego aparatu... za 10 dni mam wizytę, miałam mieć niby ściągany dół do TRÓJEK, bo tam dalej muszą się jeszcze ścisnąć.
Później przyszłam do niego z odklejonym zamkiem i spytałam a kiedy zdjęcie góry?. A on: niedługo. Że widzi ze mi bardziej zależy na zdjęciu góry, i że możliwe że góra będzie ściągnięta szybciej. Na następną wizyte mam przyniesc juz 500zł na retencje. Cholera, przecież on mi nawet łańcuszków nie założył dawno...Nic sie nie robi z tymi zębami... Proste miałam zawsze, tylko mleczaka miałam i musiał być wyrwany, a na dole zepsute szóstki miałam i też wyrwane.. I po prostu całe leczenie stoi, ten ortodonta jest jakiś stuknięty, nie dość że chce sie tego już pozbyć, że kasa za każdą wizyte to aż 150 zł too po prostu aż mnie trafia. Ciekawe czy teraz mi czegoś nie wymyśli, że oj szparki się porobiły, umówie cie za 2 miesiące na ściągnięcie. A ja już mam dosyć !!! Ściągać mi tego złoma, raz dwa:/ Chcę się wgryźć w jabłko. Chcę zacząć w końcu ładnie się uśmiechać nie metalem tylko zębami. Chcę pić cole. Chce jeść pizze w otoczeniu ludzi. Chce rozmawiać bez skrępowania. Chce w końcu ladny uśmiech...
|
|
|
#2870 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#2871 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wydaje mi się jeszcze że jedna strona dolnych jest zbyt pochylona do środka. Może warto jednak udać się na konsultacje do innego orto,jeśli ten wyraża taki stosunek.
|
|
|
#2872 |
|
Zakorzenienie
|
Czy któraś z Was ma mikroimplanty? Mało o tym w necie, a ja je właśnie mam. Ponoć zęby szybciej się przesuwają...
|
|
|
|
|
#2873 |
|
Raczkowanie
|
hej
I znowu o kaszkach. Dzisiaj mój orto był na urlopie i poszłam na zastępstwo a ortodontka mówi mi że mogę w sumie jeśc wzystko byle z umiarem no ale czereśnie itd twarde odpadają bo mi wypadnie znowu,chociaż i tak pewnie mi będzie jeszcze wypadał nie raz. Nawet cole mogę pić byle z umiarem to był szok ![]() :brzyda l: Wam też kiedyś wypadł drut z zamków??
|
|
|
|
|
#2874 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale mam doła...
|
|
|
|
#2875 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale zawsze lepiej nastawić się na dłuższy czas noszenia i być miło zaskoczonym niż odwrotnie ![]() Co do jedzenia gdy bolą zęby po założeniu - u mnie właśnie jogurty, kaszki, kisiele i tego typu rzeczy były podstawą, ale miksowałam też zwykłe jedzenie blenderem. Cytat:
Cytat:
Mi póki co drut nie wypadł, ale przesunął się w jedna stronę i wystaje mi taki kawał druta za pierścieniem już od dłuższego czasu, ale nie przeszkadza mi specjalnie, ani nie podrażnia policzka.
|
|
|
#2876 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wydaje mi się, że część tych ograniczeń same sobie nakładacie, a po co? Wg mnie można żuć gumę jeśli robi się to umiejętnie, nie zdarzyło mi się, żeby guma zaplątała mi się w zamek. I tak samo ze wszystkim. Cytat:
|
||
|
|
|
|
#2877 |
|
Raczkowanie
|
A ja już z separatorami
W sumie to z 3, bo kiedyś miałam usuwaną jedną piątkę i jeszcze trochę miejsca między czwórką a szóstką zostało. Z jedzeniem mam faktycznie problem, przeżuwanie boli, ale poza tym ok. Zakładałam około 15:00, na razie bardzo nie bolą, nie wiem, czy przygotować się na intensywniejsze doznania później. Kiedy separatory zaczęły wam mocno doskwierać? |
|
|
|
|
#2878 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ale przynajmniej trojki mi obkrecily sie i szpara zniknela w sumie w ciagu kilku dni wiec spokojnie easy easy
|
|
|
#2879 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#2880 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Na razie wydatki zębowe prezentują się następująco: Ortodonta - 3 wizyty = 150 zł (100 pierwsza wizyta, 50 plan leczenia, za zakładanie gumek nie płaciłam dzisiaj) Dentysta - 400 zł i jeszcze nie koniec + 200 zł skaling, piaskowanie i lakierowanie We wtorek bye bye 2800 zł. Edytowane przez Hiver Czas edycji: 2012-07-11 o 22:05 Powód: Dopisek |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:19.

robi mi sie asymetria a nie mialam z tym problemu 

I nic nie odpadlo. Ale ja to jestem hardcorem
Jem orzechy, zuje gume, jem pizze na cienkim i kruchym ciescie, jem snicersy, marsy, itp i... pije cole bez slomki
z kukurydza chyba sprobuje, jak nie to widelec

) i znowu o kaszkach. Nie było mojego orotodonty więc poszłam w zastępstwie do drugiej no bo jak tu żyć jak wypada ci drut z zamka ? ?? jestem u niej, wsadziła mi drut, i mówię że czereśnie wcinałam i nie pomyslałam że nie mogę no bo przecież pestek nie gryzę ale pech chciał że nadgryzłam i jej się pytam jak to z tą colą. a ona mi odpowiada "można,można wszystko. colę też, byle z umiarem.a tych czereśni ani twardych nie możesz bo masz cztery dziury a te druciki są delikatne." a ja taki "uff!" wreszcie mogę pić colę!!
nic tylko pogratulować inteligencji 

ale mam doła...