Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII - Strona 63 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-11, 23:30   #1861
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII

Oj dawno mnie nie było ostatnie 6dni to wielka rozpusta, tak,tak wizyta u teściowej, chyba mi się nawet przybrało, oj nie żałowałam sobie niczego.
Dodaję wczorajsze :
1. Jajecznica na maśle z cebulą i cukinią dużooo (nie wiem z ilu jajek) , 4 łychy twarożku (tłusty twaróg z dodatkami, ogórek,koperek,pietruszka i śmietana), dwie duże kromki chleba z soją i sałaty trochę
/ze 3 małe papierówki, dwie miseczki porzeczek, dużo wiśni/
/dwie kawy z mlekiem, wilgachny czyli XXL lód włoski z automatu w rożku cukrowym <--naprawdę ogromny, ledwo zjadłam/
2. pełny duży talerz bobu z masłem i przyprawami
3. zupa jakaś z kalafiorem,marchewką,ziem niakami na żeberkach
drugie: 4-5 sporych ziemniaków z koperkiem, dwa kotlety schabowe, kilka łych młodej kapustki z jakimś tłustym (niestety mięskiem), kalafior z toną bułki tartej
/drzemka/
4. kawka, dwa kawałki tortu : biszkopt,krem,biszkopt, krem,galaretka z jagodami
/dużo wiśni, podjadane pomidory w ciągu dnia pyszne malinowe z działeczki/
5.dość późno bo po 22. dwie duże kromki chleba z soją, 4 plastry szynki jakiejś nie drobiowej, dwa plastry żółtego sera, sałata,pomidory z cebulką i dużo ogórasa

do filmu dwie szklanki malin

i dzisiejsze:
1. dwie duże kromki chleba j.w. kilka plastrów chyba ze 4 szynki j.w. prawie pół kostki twarogu tłustego, sałata, pomidory z cebulką i ogórki
/bardzo dużo wiśni i znów lód włoski z automatu trochę mniejszy niż wczoraj ale nie mały/
2.duża szklanka domowego koktajlu/sorbetu czyli zmiksowane truskawki niestety z dużą ilością cukru, zasłodziłam się mega ale było pyszne,za chwilę ze 4 pomidory,cebulka, sałata, dwie kromki chleba z soją z twarogiem półtłustym,pieprzem,
3. zupa z jasnym makaronem z kalafiorem,fasolką żółtą, marchewką itp.na żeberkach
drugie: duży schabowy, 4-5 ziemniaków z koprem, sporo gotowanej młodej kapusty, okrasa z bułki tartej na maśle,
4. kawa z mlekiem, dwa kawałki drożdżowego z domowym dżemem aroniowo-truskawkowym
5. i teraz już u siebie: około 150g twarogu z pietruszką i szczypiorkiem,cebulką, dużo ogórasów, sałata, młode marchewki i garść pestek dyni

jest dużo przepysznych warzyw i wiśni, ale zajadałam się bo to takie domowe z działeczki

poprzednie dni w gościach też były dość obfite, z resztą taki mały komentarz ode mnie, wszystko zupełnie inaczej wygląda, gdy ktoś szykuje jedzenie, b.rzadko ktoś to robi zwykle sama sobie gotuje, inaczej się je z innymi i to samo co oni, gdy nie wiem się do końca co i jak zostało przygotowane, nie ma czasu myśleć o jedzeniu, nikt nie je z zegarkiem w ręku oj tam i takie tam, w sumie głupoty piszę.dobranoc

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 00:13   #1862
olcia00500
Rozeznanie

GG do olcia00500

R:
-woda z cytryną
1. (11.30) owsianka (3 łyżki pł.owsianych, 2 łyżki otrębów owsianych, 1 łyżka otrębów żytnich, 1 łyżka siemienia lnianego) z 100g jogurtu nat., jabłkiem, cynamonem i 1 łyżką musli domowej roboty
2. (13.30) kawałek chudego twarogu, parę łyżek sałatki z brokuła, papryki i sera fety
3. (16.00)1 tortilla (ciasto niestety kupne) z warzywami (sałata, pomidor, ogórek, oliwki), kurczakiem i sosem czosnkowym (jogurt nat. + czosnek)
-40min jazdy konnej
4. (19.00)brzoskwinia wpadła
5. (21.00)duuuża jajecznica (chyba z 3-4 jaj ) ze szpinakiem, cebulą, pomidorem, oliwkami, papryką
-w między czasie herbata czerwona i 1 duża kawa z mlekiem oraz woda oczywiście

Mam wrażenie, że przesadziłam z kolacją, bo do tej pory mi ciężko, ale taka dobra była ta jajecznica .
Co sądzicie? Co poprawić? Mam w ogóle szansę na tym schudnąć?

http://pl.unitedcats.com/stopkillingdogs/

Edytowane przez olcia00500
Czas edycji: 2012-07-12 o 00:16
olcia00500 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 01:05   #1863
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez Irish lady 28 Pokaż wiadomość
rrrr
  1. od 8.45- 15.45...... w sumie 2 grahamki, 6 plastrów szynki, pomidor malinowy, 5 plastrów sera Gouda + parówka sojowa
  2. kromka razowca + kabanos
  3. serek wiejski + 1/3 makreli

i jak??
hahah, nikt jej jeszcze nie zbanował?
riddle92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 09:11   #1864
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez olcia00500 Pokaż wiadomość
R:
-woda z cytryną
1. (11.30) owsianka (3 łyżki pł.owsianych, 2 łyżki otrębów owsianych, 1 łyżka otrębów żytnich, 1 łyżka siemienia lnianego) z 100g jogurtu nat., jabłkiem, cynamonem i 1 łyżką musli domowej roboty ładnie
2. (13.30) kawałek chudego twarogu, parę łyżek sałatki z brokuła, papryki i sera fety feta o obniżonej zawartości tłuszczu?
3. (16.00)1 tortilla (ciasto niestety kupne) z warzywami (sałata, pomidor, ogórek, oliwki), kurczakiem i sosem czosnkowym (jogurt nat. + czosnek) pięęęęknie i smacznie
-40min jazdy konnej
4. (19.00)brzoskwinia wpadła staramy się nie jeść na R owoców o tak późnej porze, poza tym trochę za mały ten posiłek, jeśli już ta brzoskwinia, to dorzuć serek wiejski lub garść orzechów
5. (21.00)duuuża jajecznica (chyba z 3-4 jaj ) ze szpinakiem, cebulą, pomidorem, oliwkami, papryką trochę dużo jaj, no ale...
-w między czasie herbata czerwona i 1 duża kawa z mlekiem oraz woda oczywiście

Mam wrażenie, że przesadziłam z kolacją, bo do tej pory mi ciężko, ale taka dobra była ta jajecznica .
Co sądzicie? Co poprawić? Mam w ogóle szansę na tym schudnąć?
Zabrakło mi dobrych tłuszczów (polej warzywa oliwą albo dorzuć garść orzechów). Poza tym bardzo ładny jadłospis (choć ja osobiście nie dałabym rady zjeść takiego giga śniadania albo kolacji ), dorzuć może jeszcze trochę ruchu i na pewno schudniesz

Cytat:
Napisane przez riddle92 Pokaż wiadomość
hahah, nikt jej jeszcze nie zbanował?
Też jestem zaskoczona
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata
dance makabre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 09:28   #1865
mpati86
Zadomowienie

R:

Ś: Kanapka: 2 kromki chleba zdrowie życia- z dżemem ananosowym i serem gouda light; 1 jogurt actiregularis-musli; kawa parzona z mlekiem
II Ś: Kanapka jw. z sałatą, krakowską drobiową i papryką czerwoną; kawa parzona z mlekiem
O: Makaron pełnoziarnisty; drób; warzywko
K: Twarożek lekki z plastrami łososia wędzonego, warzywa i oliwki czarne

R:

Ś: Musli owocowe ok 120 g. z mlekiem
Kawa parzona z mlekiem
IIŚ: Kanapka: 2 kawałki chleba zdrowie życia z mozzarellą i serem gouda light; pomidorki koktajlowe; kawa parzona z mlekiem
O: Zupa pomidorowa z piersią z kurczaka i ryżem brązowym
K: Twarożek lekki z malinami, truskawkami i cynamonem
Pół lampki dużej wina czerwonego
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

Edytowane przez mpati86
Czas edycji: 2012-07-12 o 09:29
mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 09:42   #1866
ciemna_noc
Raczkowanie

Wczorajsze U/P

I. Grahamka
pierwsza połowa z margaryną, wędliną drobiową, sałatą, szczypiorkiem i pomidorem
druga z serkiem białym ze śmietaną, pomidorem i szczypiorkiem
II. Jogurt naturalny z musli i brzoskwinią
podjadanie domowych lodów podczas mieszania
III. Wielki kawał domowej, przeze mnie wykonanej pizzy z cebulką, pieczarkami, polędwicą sopocką i pomidorami wysmarowany keczupem
IV. Porcja (około 3 gałki) lodów domowych mojego autorstwa
waniliowe z wkruszonymi ciasteczkami "oreo" i "jeżyki"
V. Grahamka z serkiem białym j.w., wędliną drobiową, pomidorem i szczypiorkiem
po: około jedna gałka lodów "oreo"

Proszę o ocenę

Edytowane przez ciemna_noc
Czas edycji: 2012-07-12 o 09:44
ciemna_noc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 10:29   #1867
Ainnel
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dance makabre Pokaż wiadomość
Nie jesteś na tym głodna? Bo mi to brzmi na desperacją próbę szybkiego pozbycia się nadbagażu- zbyt ostro, przy takiej diecie po kilku dniach dostałabym (a raczej dostawałam, bo sama taką prowadziłam jakiś czas) atak głodu węglowodanów
Właśnie nie jestem, nie mogę jeść, wmuszam w siebie wszystko. Nie planowałam odchudzania, z założenia jestem na U, ale chudnę tak czy siak . Nie wiem co jest.
A mięsa nie jem od kilku lat.

Dzisiejsze R.
I: pół ciemnej bułki z twarogiem, banan.
II: talerz zielonej fasolki szparagowej.
III: kilka pomidorów, ogórek, 1/3 kostki drożdży.
IV: jajecznica z dwóch jajek na teflonie.

Ainnel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 11:18   #1868
daria715
Raczkowanie

Dance Makabre- Owszem, uwielbiam wiejskie jaja Jadam je jak tylko dostanę od mamy TŻ! W ogóle na kolację uwielbiam jeść chleb + jajka/ chleb+ serek wiejski ze szczypiorkiem/ chleb + makrela lub tuńczyk. Tylko wtedy nie odczuwam w nocy głodu. Nie przepadam za kanapkami z szynką.

19. 04. 2014

Antoś
15. 01. 2015
daria715 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 11:41   #1869
Phynn
Zakorzenienie

wczorajsze U:
1; owsianka z kawałkiem banana, kiwi, wiórkami,pestkami dyni, rodzynkami i jogurtem nat
duża parzona kawa z mlekiem, herbatnik
2; makaron razowy z sosem ze świeżych pomidorów i innych warzywek, z kurczakiem
3; kilka wafli ryżowych, mrożony brzoskwiniowy jogurt
4; danio śmietankowe z orzechami włoskimi i ziemnymi
miseczka bobu
5; jajko gotowane, wędlina, ogóras małosolny, oliwki

czy to możliwe by na tym tyć??

Rozsunąć suwak, by
Zdjąć skafander ciała
Zapomnieć
Wejść w nowe życie
W zwiewnej sukience

Phynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 11:46   #1870
N_tt
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez N_tt Pokaż wiadomość
P.
na czczo: siemię lniane (kleik)
1. 8:00 owsianka z 4 łyżek płatków owsianych z jogurtem naturalnym, truskawkami, masłem orzechowym i miodem (po 1,5 łyżeczki), herbata zielona z cytryną
2. 11:00 grahamka z masłem, tuńczykiem wsw (cała puszka), pomidorem z solą
3. 14:00 talerz zupy krem warzywnej gotowanej na udźcu (włoszczyzna+buraczki)
udziec kurczaka pieczony, makaron pełnoziarnisty z koperkiem, ogórki małosolne
4. 17:30 jogurt naturalny z wkrojonym bananem, truskawkami, otrębami, kilkoma łyżkami zdrowego błonnika Granex; kilkanaście orzechów laskowych
5. 20:15 grahamka 100 g z masłem: pół z 2 plasterkami polędwicy miodowej, sałatą, pół z 3 kulkami mozzarelli, bazylią i pomidorem z solą, herbata zielona z cytryną i miodem

Jest tu 2400 kcal?

W ciągu dnia kilka herbat ziołowych i sporo wody
Z ruchu: spacery, ok pół godziny ćwiczeń wzmacniających/rozbudowujących? mięśnie

Wyjaśnię:
Mam pozwolenie od mojej pani doktor na: lekkie ćwiczenia wzmacniające, nordic walking i jogę, ponieważ jestem takim flaczkiem :P któremu zanikły mięśnie... i muszę to odbudować...

no i wymiary poszły trochę do przodu
podbijam
N_tt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 12:00   #1871
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mpati86 Pokaż wiadomość
R:

Ś: Kanapka: 2 kromki chleba zdrowie życia- z dżemem ananosowym i serem gouda light; 1 jogurt actiregularis-musli; kawa parzona z mlekiem dżem niskosłodzony?
II Ś: Kanapka jw. z sałatą, krakowską drobiową i papryką czerwoną; kawa parzona z mlekiem trochę mało, dorzuciłabym owoc
O: Makaron pełnoziarnisty; drób; warzywko K: Twarożek lekki z plastrami łososia wędzonego, warzywa i oliwki czarne

R:

Ś: Musli owocowe ok 120 g. z mlekiem
Kawa parzona z mlekiem
IIŚ: Kanapka: 2 kawałki chleba zdrowie życia z mozzarellą i serem gouda light; pomidorki koktajlowe; kawa parzona z mlekiem
O: Zupa pomidorowa z piersią z kurczaka i ryżem brązowym zabielana jogurtem albo niezabielana, mam nadzieję?
K: Twarożek lekki z malinami, truskawkami i cynamonem za późna pora na owoce, lepiej by się tu sprawdziły orzechy...
Pół lampki dużej wina czerwonego od czasu do czasu...
Standardowo, brak zdrowych tłuszczów.
Tam gdzie nie ma żadnej uwagi to znaczy, że ładnie- czyli generalnie dobrze jest

Cytat:
Napisane przez ciemna_noc Pokaż wiadomość
Wczorajsze U/P

I. Grahamka
pierwsza połowa z margaryną, wędliną drobiową, sałatą, szczypiorkiem i pomidorem
druga z serkiem białym ze śmietaną, pomidorem i szczypiorkiem
II. Jogurt naturalny z musli i brzoskwinią
podjadanie domowych lodów podczas mieszania
III. Wielki kawał domowej, przeze mnie wykonanej pizzy z cebulką, pieczarkami, polędwicą sopocką i pomidorami wysmarowany keczupem
IV. Porcja (około 3 gałki) lodów domowych mojego autorstwa
waniliowe z wkruszonymi ciasteczkami "oreo" i "jeżyki" mniaaaaaaaam!
V. Grahamka z serkiem białym j.w., wędliną drobiową, pomidorem i szczypiorkiem
po: około jedna gałka lodów "oreo"

Proszę o ocenę
Bardzo ładnie, jeśli chcesz przytyć dorzuciłabym gdzieś jakieś orzechy, banana, może domową drożdżówkę

Cytat:
Napisane przez Ainnel Pokaż wiadomość
Właśnie nie jestem, nie mogę jeść, wmuszam w siebie wszystko. Nie planowałam odchudzania, z założenia jestem na U, ale chudnę tak czy siak . Nie wiem co jest.

Dzisiejsze R.
Na Twoim miejscu wybrałabym się do lekarza, bo ten jadłospis ma może z 500kcal-taki skrajny brak apetytu nie jest możliwy u zdrowej osoby Nic dziwnego, że chudniesz...
BTW nie możesz wmuszać w siebie bardziej kalorycznych rzeczy niż ogórek czy pomidor czyt. sama woda? Trąci ED.
Za takie jadłospisy można dostać ostrzeżenie, albo i bana.

Cytat:
Napisane przez daria715 Pokaż wiadomość
Dance Makabre- Owszem, uwielbiam wiejskie jaja Jadam je jak tylko dostanę od mamy TŻ! W ogóle na kolację uwielbiam jeść chleb + jajka/ chleb+ serek wiejski ze szczypiorkiem/ chleb + makrela lub tuńczyk. Tylko wtedy nie odczuwam w nocy głodu. Nie przepadam za kanapkami z szynką.
Zauważyłam właśnie Ale bardzo dobrze, bo to same zdrowe produkty, możesz spokojnie szamać bez wyrzutów sumienia

Cytat:
Napisane przez Phynn Pokaż wiadomość
wczorajsze U:
1; owsianka z kawałkiem banana, kiwi, wiórkami,pestkami dyni, rodzynkami i jogurtem nat
duża parzona kawa z mlekiem, herbatnik
2; makaron razowy z sosem ze świeżych pomidorów i innych warzywek, z kurczakiem
3; kilka wafli ryżowych, mrożony brzoskwiniowy jogurt
4; danio śmietankowe z orzechami włoskimi i ziemnymi
miseczka bobu
5; jajko gotowane, wędlina, ogóras małosolny, oliwki

czy to możliwe by na tym tyć??
Nie wiem jak to wypada ilościowo (z ilu łyżek owsianka, ile makaronu itd.) ale nie wydaje mi się, jak na U to nawet maławo (np. ta redukcyjna kolacja)
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."

Edytowane przez dance makabre
Czas edycji: 2012-07-12 o 11:53
Stary 2012-07-12, 12:06   #1872
Phynn
Zakorzenienie

Cytat:

Nie wiem jak to wypada ilościowo (z ilu łyżek owsianka, ile makaronu itd.) ale nie wydaje mi się, jak na U to nawet maławo (np. ta redukcyjna kolacja)
owsianka z 4łyżek płatków i 2 łyżek otrębów
makaronu 3garści

redukcyjnie może, bo ten danio był ok.19

Rozsunąć suwak, by
Zdjąć skafander ciała
Zapomnieć
Wejść w nowe życie
W zwiewnej sukience

Phynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 12:44   #1873
biedroneczka94
Raczkowanie

z założenia U (mam nadzieje - nigdy więcej tyle jedzenia)
1. serek broskwiniowy Tutti, granola Sante (ok.50g), troche słonecznika, pół grejfruta czerwonego
2. 2 kromki chleba z margaryną, wędliną, pomidorem i cebulą, czekolada Wedel y orzechami (ok. 25g), wafelek Goralki orzechowy, potem kawa 3w1 waniliowa
3. pierogi y serem 7 sztuk + śmietana i cukier, zaraz po 2 kromki chleba: z dzemem, z margaryna
4.2 kromki z margaryna, serkiem topionym, pomidorem i cebula

cholerne wyrzuty sumienia, chce schudnac a nie przytyc

Edytowane przez biedroneczka94
Czas edycji: 2012-07-12 o 13:25
biedroneczka94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 12:56   #1874
blax5
Zadomowienie

Utrzymanie:

I. 100g twarogu z puddingiem kakaowym z dużym bananem i orzechami laskowymi posypane dodatkową porcją kakao

II. jabłko nadziewane konfiturą wiśniową w cieście drożdżowym

III. miska zupy kalafiorowej; gotowane mięso z zupy

IV. domowy chleb z ziarnami z masłem i serkiem wiejskim, pomidorem/ serem zółtym, gotowanym jajkiem i sosem czosnkowym; kawałki kalarepy

Naprawdę lepiej się czuję jedząc 4 posiłki + ew. pomiędzy nimi podjadam owoce lub warzywa Poza tym może być?
blax5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 13:04   #1875
nikol12
Rozeznanie

U :
śniadanko : owsianka z 5 łych z całym serkiem wiejskim (lekki, 200g), 2 morelami, cynamonem, kawa zb. z mlekiem
II śniadanie : grahamka na 2 / 1 z serkiem kanapkowym, wędliną,ogórkiem, 2 jw. tylko zamiast wędliny kiełbasa/ 2 morele i 2 śliwki, gorzka kawa zb.
Obiad : talerz czerwonego barszczu z dużą ilością buraków i ciemnego makaronu
Deser : pucharek jogurtowo - galaretkowy ( taki jak ostatnio)
Podwieczorek : miseczka owoców : morele, śliwki, wiśnie zalane połową jog.nat.
Kolacja : omlet 2 jajek z szynką, ketchupem, pomidorem, cebulką, 2 łyżki tartego żółtego sera smażony na oleju

trzeba korzystać z letnich owoców

Do ocenki
Stary 2012-07-12, 15:18   #1876
DemiRose13
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez biedroneczka94 Pokaż wiadomość
1. serek broskwiniowy Tutti, granola Sante (ok.50g), troche słonecznika, pół grejfruta czerwonego serek zamieniłabym na jogurt naturalny i wkroiłabym tak świeżą brzoskwinię; granola jest bardzo fajnym pomysłem, najlepsza (i najzdrowsza) jest jednak domowej roboty ; )
2. 2 kromki chleba z margaryną, wędliną, pomidorem i cebulą, czekolada Wedel y orzechami (ok. 25g), wafelek Goralki orzechowy, potem kawa 3w1 waniliowa hm, nie myślałaś o tym żeby zrezygnować z kawy 3w1?
3. pierogi y serem 7 sztuk + śmietana i cukier, zaraz po 2 kromki chleba: z dzemem, z margaryna a co powiesz na jogurt grecki zamiast śmietany? i cukier brązowy?/ dżem niskosłodzony może być
4.2 kromki z margaryna, serkiem topionym, pomidorem i cebula serek topiony chyba nie jest najlepszym wyborem...

jw. posiłek 3 powinnaś rozdzielić i unikać węgli w II połowie dnia. poza tym Twój jadłospis jest bardzo monotonny. ale ogólnie myślę, że mogłabyś jeść nawet więcej, ale zdrowsze produkty i byłoby super : )

http://kathyincookingland.blogspot.com/

Edytowane przez DemiRose13
Czas edycji: 2012-07-12 o 15:20
DemiRose13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 16:08   #1877
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez biedroneczka94 Pokaż wiadomość
1. serek broskwiniowy Tutti, granola Sante (ok.50g), troche słonecznika, pół grejfruta czerwonego
2. 2 kromki chleba z margaryną, wędliną, pomidorem i cebulą, czekolada Wedel y orzechami (ok. 25g), wafelek Goralki orzechowy, potem kawa 3w1 waniliowa
3. pierogi y serem 7 sztuk + śmietana i cukier, zaraz po 2 kromki chleba: z dzemem, z margaryna
4.2 kromki z margaryna, serkiem topionym, pomidorem i cebula

Z tego co pamiętam, to masz ED i właśnie wracasz na tory (popraw mnie jeśli się mylę, dużo Was tutaj)... Więc o chęci schudnięcia porozmawiałabym raczej z psychologiem.
I wcale nie zjadłaś dużo, poza tym jednorazowe dni kiedy jemy więcej, takie od czasu do czasu, rozkręcają metabolizm i nie wpływają na figurę negatywnie.

Cytat:
Napisane przez blax5 Pokaż wiadomość
Utrzymanie:

I. 100g twarogu z puddingiem kakaowym z dużym bananem i orzechami laskowymi posypane dodatkową porcją kakao pycha, aczkolwiek dołożyłabym jakieś płatki, muesli, inne węgle

II. jabłko nadziewane konfiturą wiśniową w cieście drożdżowym mniaaaaaam! dasz przepis?

III. miska zupy kalafiorowej; gotowane mięso z zupy przydałoby się trochę makaronu/ryżu w zupie

IV. domowy chleb z ziarnami z masłem i serkiem wiejskim, pomidorem/ serem zółtym, gotowanym jajkiem i sosem czosnkowym; kawałki kalarepy pycha

Naprawdę lepiej się czuję jedząc 4 posiłki + ew. pomiędzy nimi podjadam owoce lub warzywa Poza tym może być?
Cytat:
Napisane przez nikol12 Pokaż wiadomość
U :
śniadanko : owsianka z 5 łych z całym serkiem wiejskim (lekki, 200g), 2 morelami, cynamonem, kawa zb. z mlekiem II śniadanie : grahamka na 2 / 1 z serkiem kanapkowym, wędliną,ogórkiem, 2 jw. tylko zamiast wędliny kiełbasa/ 2 morele i 2 śliwki, gorzka kawa zb.
Obiad : talerz czerwonego barszczu z dużą ilością buraków i ciemnego makaronu
Deser : pucharek jogurtowo - galaretkowy ( taki jak ostatnio)
Podwieczorek : miseczka owoców : morele, śliwki, wiśnie zalane połową jog.nat.
Kolacja : omlet 2 jajek z szynką, ketchupem, pomidorem, cebulką, 2 łyżki tartego żółtego sera smażony na oleju + kromka chleba

trzeba korzystać z letnich owoców

Do ocenki
Ładnie.
Stary 2012-07-12, 16:08   #1878
Oscar Wilde
Raczkowanie

Redukcja do oceny.

1. omlet z dwóch jaj z 4 plastrami schabu pieczonego, kawa z mlekiem
2. surówka z warzyw z vinegretem, ok. 50g piersi z kurczaka
1h rowerek stacjonarny
3. serek wiejski, duża garść pomidorków cherry, garść nerkowców
4. będzie pieczone udko z kurczaka, surówka jw
trening z Ewą Chodakowską 40min [nowa płyta ]
5. twaróg półtłusty 100g
Oscar Wilde jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 16:43   #1879
DemiRose13
Raczkowanie

moje U :

2 szklanki wody z cytryną na czczo
I) 2 olbrzymie pancakesy (hurra! nareszcie mi wyszły! ) kakaowe polane jogurtem i posypane granatem

II) sałatka: sałata, pomidor, sos na bazie oleju z pestek dyni, octu jabłkowego i octu balsamicznego, pestki dyni i słonecznika

III) 2 gołąbki: 1 z kaszą gryczaną, 2 z brązowym ryżem

IV) zapewne jakieś owoce, bo mam ich w kuchni mnóstwo (idąc na zakupy nie mogę się oprzeć, a że kocham owoce to i się nie opieram tylko kupuję. potem się zastanawiam: kiedy ja to wszystko zjem? )

V) barszcz z ziemniaczkami,
pasta z halibuta

do picia: mnóstwo wody, herbata z sokiem malinowym, herbata zielona,
kubek mleka z imbirem, cynamonem i mleczną pianką przed spaniem

i jak?

_______
kusicie blogami http://kathyincookingland.blogspot.com/
DemiRose13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 16:43   #1880
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Oscar Wilde Pokaż wiadomość
Redukcja do oceny.

1. omlet z dwóch jaj z 4 plastrami schabu pieczonego, kawa z mlekiem
2. surówka z warzyw z vinegretem, ok. 50g piersi z kurczaka
1h rowerek stacjonarny
3. serek wiejski, duża garść pomidorków cherry, garść nerkowców
4. będzie pieczone udko z kurczaka, surówka jw trening z Ewą Chodakowską 40min [nowa płyta ]
5. twaróg półtłusty 100g
W Twoim przepisie w ogóle nie ma produktów węglowodanowych- chleba, makaronów, warzyw z dużą ilością skrobi, ryżu, kasz, płatków- nic Ćwiczysz sporo, pewnie czytałaś, że w posiłkach okołotreningowych należy spożywać węglowodany, bo inaczej można doprowadzić do spalania mięśni zamiast tłuszczu.
Wpędzasz swój organizm w głód węglowodanowy, który zazwyczaj w ciągu kilku dni kończy się atakiem na lodówkę i wchłanianiem wszystkiego, co ma w składzie mąkę/cukier
Jak tego uniknąć? Dorzuć do przynajmniej 3 posiłków (1,2,4 lub 1,2,3, albo i wszystkich 4) po kromce chleba, albo trochę kaszy, ryżu, makaronu.
Do kolacji dorzuć warzywa.

Edytowane przez dance makabre
Czas edycji: 2012-07-12 o 16:45
Stary 2012-07-12, 16:44   #1881
AshtrayGirl86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
Oj dawno mnie nie było ostatnie 6dni to wielka rozpusta, tak,tak wizyta u teściowej, chyba mi się nawet przybrało, oj nie żałowałam sobie niczego.
Dodaję wczorajsze :
1. Jajecznica na maśle z cebulą i cukinią dużooo (nie wiem z ilu jajek) , 4 łychy twarożku (tłusty twaróg z dodatkami, ogórek,koperek,pietruszka i śmietana), dwie duże kromki chleba z soją i sałaty trochę
/ze 3 małe papierówki, dwie miseczki porzeczek, dużo wiśni/
/dwie kawy z mlekiem, wilgachny czyli XXL lód włoski z automatu w rożku cukrowym <--naprawdę ogromny, ledwo zjadłam/
2. pełny duży talerz bobu z masłem i przyprawami
3. zupa jakaś z kalafiorem,marchewką,ziem niakami na żeberkach
drugie: 4-5 sporych ziemniaków z koperkiem, dwa kotlety schabowe, kilka łych młodej kapustki z jakimś tłustym (niestety mięskiem), kalafior z toną bułki tartej
/drzemka/
4. kawka, dwa kawałki tortu : biszkopt,krem,biszkopt, krem,galaretka z jagodami
/dużo wiśni, podjadane pomidory w ciągu dnia pyszne malinowe z działeczki/
5.dość późno bo po 22. dwie duże kromki chleba z soją, 4 plastry szynki jakiejś nie drobiowej, dwa plastry żółtego sera, sałata,pomidory z cebulką i dużo ogórasa

do filmu dwie szklanki malin

i dzisiejsze:
1. dwie duże kromki chleba j.w. kilka plastrów chyba ze 4 szynki j.w. prawie pół kostki twarogu tłustego, sałata, pomidory z cebulką i ogórki
/bardzo dużo wiśni i znów lód włoski z automatu trochę mniejszy niż wczoraj ale nie mały/
2.duża szklanka domowego koktajlu/sorbetu czyli zmiksowane truskawki niestety z dużą ilością cukru, zasłodziłam się mega ale było pyszne,za chwilę ze 4 pomidory,cebulka, sałata, dwie kromki chleba z soją z twarogiem półtłustym,pieprzem,
3. zupa z jasnym makaronem z kalafiorem,fasolką żółtą, marchewką itp.na żeberkach
drugie: duży schabowy, 4-5 ziemniaków z koprem, sporo gotowanej młodej kapusty, okrasa z bułki tartej na maśle,
4. kawa z mlekiem, dwa kawałki drożdżowego z domowym dżemem aroniowo-truskawkowym
5. i teraz już u siebie: około 150g twarogu z pietruszką i szczypiorkiem,cebulką, dużo ogórasów, sałata, młode marchewki i garść pestek dyni

jest dużo przepysznych warzyw i wiśni, ale zajadałam się bo to takie domowe z działeczki

poprzednie dni w gościach też były dość obfite, z resztą taki mały komentarz ode mnie, wszystko zupełnie inaczej wygląda, gdy ktoś szykuje jedzenie, b.rzadko ktoś to robi zwykle sama sobie gotuje, inaczej się je z innymi i to samo co oni, gdy nie wiem się do końca co i jak zostało przygotowane, nie ma czasu myśleć o jedzeniu, nikt nie je z zegarkiem w ręku oj tam i takie tam, w sumie głupoty piszę.dobranoc
Sliczne, luzne, normalne jadlospisy, po prostu cudne Oby wiecej takich!

Cytat:

Dzisiejsze R.
a to juz chyba zart... zamiast "wmuszac w siebie" kilka pomidorow (co wg mojej wiedzy daje ok kilogram) albo jajka oczywiscie z teflonu lepiej "wmus" jakies konkretne jedzenie. nie rozumiem sensu wstawiania takich jadlospisow.

Moje U:

I: malinowe pancakes z ricotta i syropem klonowym.
II: grahamka na pol: jedna czesc z bieluchem, 3 plastrami sopockiej drobiowej, ogorkiem, cebula i kielkami; druga z pasta z suszonych pomidorow, tunczykiem, pomidorem, cebula i kielkami.
III: chinszczyzna: porcja makaronu chow mein, filet z kurczaka, mrozonka chinska i pieczarki w sosie sojowym i domowym slodko-kwasnym.
IV: ryba i cukinia z grilla i pewnie kilka mac do tego wpadnie / albo wiejski z jagodami i ze dwie mace z twarogiem i domowym dzemem (zalezy od pogody)

spacer, rower, 4 posilki bo pozno wstalam
AshtrayGirl86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 16:58   #1882
olik187
Rozeznanie

U pt upały mi służą, dodaja energii i chęci do życia

śniad; grahamka z twarożkiem z cebulką i rzodkiewką, pomidorem i ogóreczkiem/ serkiem smietankowym i miodem spadziowym; mus z mrożonych malin, melona i jogurtu nat

2śniad; pieczony owsiankowy pudding z jabłkiem i jogurtem nat podany z mlinkami z ogródka

40 min z Ewą Chodakowską

obiad; leczo z warzywkami działkowymi ( cukinia, papryka, pomidory, pieczarki, czerwona cebulka) z mięskiem z indyka, kasza jeczmienna, mizeria z jogurtem nat

przekąska żółty melon i działkowe borówy amerykańskie

kolacja; cały wędzony pstrag + pomidor, rzodkiewka, ogór, grzanka z razowca

w cągu dnia duzo wody z lodem i cytryną
olik187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 17:39   #1883
iloveyou2
Raczkowanie

R:

Śniadanie: trzy kromki pieczywa chrupkiego z serkiem Almette i wędliną
Drugie śniadanie: brzoskwinia
Obiad: Spaghetti (niezbyt dietetycznie, ale niestety nie gotuję sobie sama obiadów. Zjadlam niewielką porcję)
Podwieczorek: trzy kromki pieczywa chrupkiego z Almette
Kolacja: mleko z otrębami

I jabłko gdzieś pomiędzy. Jak oceniacie? Zależy mi na schudnięciu okolo 5 kg.
iloveyou2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 17:50   #1884
poppy seed
Zakorzenienie

moje dzisiejsze trochę dziwne U, ale wstałam, ekhmm, dosyc późno

1. domowa pizza bianca z brokułami i pieczarkami - dwa kawałki. kawa z mlekiem

2. makaron razowy z twarogiem półtłustym, masłem orzechowym i bananem

3. brzoskwinie 2, kawa z mlekiem

4. zjem sobie 2 jajka na twardo z majonezem i szczypiorkiem, do tego maca razowa z serkiem łososiowym, pomidorem i bazylią

poppy seed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 18:10   #1885
Oscar Wilde
Raczkowanie

Cytat:
W Twoim przepisie w ogóle nie ma produktów węglowodanowych- chleba, makaronów, warzyw z dużą ilością skrobi, ryżu, kasz, płatków- nic Ćwiczysz sporo, pewnie czytałaś, że w posiłkach okołotreningowych należy spożywać węglowodany, bo inaczej można doprowadzić do spalania mięśni zamiast tłuszczu.
Wpędzasz swój organizm w głód węglowodanowy, który zazwyczaj w ciągu kilku dni kończy się atakiem na lodówkę i wchłanianiem wszystkiego, co ma w składzie mąkę/cukier
Jak tego uniknąć? Dorzuć do przynajmniej 3 posiłków (1,2,4 lub 1,2,3, albo i wszystkich 4) po kromce chleba, albo trochę kaszy, ryżu, makaronu.
Do kolacji dorzuć warzywa.
Dopiero zaczynam redukcję, chciałam taką z prawdziwego zdarzenia, a'la low carb. Ale jeśli jest tak jak mówisz, to zmienię to. Może zamiast omleta rano owsianka? Co jeszcze zmienić?
Oscar Wilde jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 18:30   #1886
blax5
Zadomowienie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez blax5
Utrzymanie:

I. 100g twarogu z puddingiem kakaowym z dużym bananem i orzechami laskowymi posypane dodatkową porcją kakao pycha, aczkolwiek dołożyłabym jakieś płatki, muesli, inne węgle

II. jabłko nadziewane konfiturą wiśniową w cieście drożdżowym mniaaaaaam! dasz przepis?

III. miska zupy kalafiorowej; gotowane mięso z zupy przydałoby się trochę makaronu/ryżu w zupie

IV. domowy chleb z ziarnami z masłem i serkiem wiejskim, pomidorem/ serem zółtym, gotowanym jajkiem i sosem czosnkowym; kawałki kalarepy pycha

Pudding opierał się na kaszy mannej, więc węgle jakieś były. A w zupie pojawiły się oczywiście ziemniaki.

Co do jabłek to ciasto robiłam stąd http://siaskowe-gotowanie.blogspot.c...ane-jabko.html tylko nadziałam konfiturą. Jabłka zrobiłam zresztą 2, a z pozostałego ciasta powstały kuleczki drożdżowe z bananem, czekoladą mleczną i orzechami laskowymi.
blax5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-12, 19:03   #1887
Ainnel
Zadomowienie

Cytat:
Na Twoim miejscu wybrałabym się do lekarza, bo ten jadłospis ma może z 500kcal-taki skrajny brak apetytu nie jest możliwy u zdrowej osoby Nic dziwnego, że chudniesz...
BTW nie możesz wmuszać w siebie bardziej kalorycznych rzeczy niż ogórek czy pomidor czyt. sama woda? Trąci ED.
Za takie jadłospisy można dostać ostrzeżenie, albo i bana.
Niby mogę, ale z drugiej strony jakoś źle się wtedy czuję. 2 lata temu miałam ed, być może nawrót .

Stary 2012-07-12, 19:12   #1888
Bellamy
Zadomowienie

Cytat:
Niby mogę, ale z drugiej strony jakoś źle się wtedy czuję. 2 lata temu miałam ed, być może nawrót .
to być może pora wybrać się do lekarza, hm..? chyba, że chcesz z powrotem się w to pakować?
jak patrzę na Twoje jadłospisy, to oprócz Twojej psychiki, szkoda mi Twoich pięknych włosów.. nic Ci z jedzenia dużych ilości warzyw, (zapychania się nimi), jeśli nie dodasz do nich oliwy z oliwek, bez której potrzebne witaminy się nie wchłoną.
jeśli już zaczęłaś się zastanawiać, czy to nawrót, to radziłabym się jednak wybrać...
Stary 2012-07-12, 19:19   #1889
Ainnel
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Bellamy Pokaż wiadomość
to być może pora wybrać się do lekarza, hm..? chyba, że chcesz z powrotem się w to pakować?
jak patrzę na Twoje jadłospisy, to oprócz Twojej psychiki, szkoda mi Twoich pięknych włosów.. nic Ci z jedzenia dużych ilości warzyw, (zapychania się nimi), jeśli nie dodasz do nich oliwy z oliwek, bez której potrzebne witaminy się nie wchłoną.
jeśli już zaczęłaś się zastanawiać, czy to nawrót, to radziłabym się jednak wybrać...
Tak, akurat włosów też mi szkoda, bo zapuszczam je już od dawna i właśnie po ed straciłam połowę, no i reszty organizmu w sumie też .
Poczekam jeszcze trochę, nawet nie mam do jakiego lekarza pójść, zobaczymy.

Stary 2012-07-12, 19:30   #1890
hauuu
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez AshtrayGirl86 Pokaż wiadomość
Sliczne, luzne, normalne jadlospisy, po prostu cudne Oby wiecej takich!

a to juz chyba zart... zamiast "wmuszac w siebie" kilka pomidorow (co wg mojej wiedzy daje ok kilogram) albo jajka oczywiscie z teflonu lepiej "wmus" jakies konkretne jedzenie. nie rozumiem sensu wstawiania takich jadlospisow.

Moje U:

I: malinowe pancakes z ricotta i syropem klonowym.
II: grahamka na pol: jedna czesc z bieluchem, 3 plastrami sopockiej drobiowej, ogorkiem, cebula i kielkami; druga z pasta z suszonych pomidorow, tunczykiem, pomidorem, cebula i kielkami.
III: chinszczyzna: porcja makaronu chow mein, filet z kurczaka, mrozonka chinska i pieczarki w sosie sojowym i domowym slodko-kwasnym.
IV: ryba i cukinia z grilla i pewnie kilka mac do tego wpadnie / albo wiejski z jagodami i ze dwie mace z twarogiem i domowym dzemem (zalezy od pogody)

spacer, rower, 4 posilki bo pozno wstalam
Mniammmm
Wszystko pysznie jak zwykle!

Ja nie mam czasu na wstawianie jadłospisów ale podczytuje was regularnie i przez was wstręciuchy pojechałam przed pracą do lidla po masło orzechowe crunchy Pychota!!!

---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ----------

Cytat:
Napisane przez iloveyou2 Pokaż wiadomość
R:

Śniadanie: trzy kromki pieczywa chrupkiego z serkiem Almette i wędliną
Drugie śniadanie: brzoskwinia
Obiad: Spaghetti (niezbyt dietetycznie, ale niestety nie gotuję sobie sama obiadów. Zjadlam niewielką porcję)
Podwieczorek: trzy kromki pieczywa chrupkiego z Almette
Kolacja: mleko z otrębami

I jabłko gdzieś pomiędzy. Jak oceniacie? Zależy mi na schudnięciu okolo 5 kg.
Wywal tektury i zjedz normalny chleb na sniadanie. Gdzie drugie sniadanie, brzoskwinia to nie posiłek? Spagetti z mięsem chociaż ? Gdzie warzywa? podwieczorek - znowu tektury. Kolacja do wymiany. Węgle na noc większosci nie służą a jeżeli już chcesz jesc węgle to zjedz kanapki z twarogiem albo wędliną i warzywami bo mleko wartosci odżywczych prawie nie ma.
hauuu jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości