Jak przetrwać BUNT DWULATKA. - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-12, 18:36   #181
Ray
Zakorzenienie

Dot.: Jak przetrwać BUNT DWULATKA.

jak was czytam to i mi lzej

klarissa gratuluje drugiej ciazy

ja jestem wykonczona psychicznie tymi "nie rusz!" "nie popychaj jej" " zostaw" "idziemy"

i tak mozna wymieniac i wymieniac.....

dzis bylam zrobic zakupy z nimi dwiemia.... o chryste

wrzask na cale centrum.... bo sie zachcialo na samochodziku pojezdzic... a musialysmy isc.

szkoda opisywac dalej bo to znacie pewnie...

my z mezem postanowilismy starsza dac do przedszola od wrzesnia na 5 h ( pol roku miala przerwy)

i myslimy nad ta mlodsza.... czy nie poslac jej tez na 5 h ... u nas od 2 latek juz mozna dzieci oddac..

ona jest samodzielna w sensie ze sama zje, czesciowo sie ubierze... teraz odpieluchowuje ja wiec z tym mysle ze do wrzesnia jako tako sobie poradzimy...

tyle ze nie wiem czy nie jest za mala...

mialabym te 5 h relaxu psychiki.....
Stary 2012-07-12, 18:59   #182
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Poślij.

Moja do przedszkola idzie do oddziału żłobkowego co prawda, ale... we wrześniu będzie miała 2,4 lata - spokojnie da sobie radę, widzę, że jest i emocjonalnie dość, że tak to ujmę, samodzielna - towarzyska bardzo, leci do dzieci i bawi się z nimi, na razie początki ale jednak. Poza tym wiesz, w każdej chwili możesz ją stamtąd zabrać, jak by źle było.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-12, 20:12   #183
Ray
Zakorzenienie

szaja ja to sie bardziej o panie boje i ich psychike

bo ta moja to "rusek" malo kogo sie boi ( poki co) umie powiedziec co chce, sama zje, pije z kubka/szklanki, umie ubrac skarpetki, spodnie i czapke

i towarzyska tez... bardzo lubi dzieci ..oczywiscie najlepsze sa wyglupy

poza tym jej starsza siostra bedzie w drugiej grupie w razie co...

chyba poslemy na probe
Stary 2012-07-12, 20:28   #184
Konto usunięte

Nie bój się, panie w bojach zaprawione, gwarantuję, że zdarzają się mocniejsze przypadki od Twojej córki
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-12, 21:43   #185
julka910
Zakorzenienie

Ray może się okazać że w grupie dzieci w przedszkolu dziewczyny będą grzeczne jak aniołki. Znam wiele takich przypadków.

Poza tym... przepraszam z góry wszystkie Panie pracujące w przedszkolach i żłobkach... jak już tam będą to niech się Panie martwią o zorganizowanie im czasu i o ich histerie a Ty poświęć się sobie tak jak Szaja napisała one pewnie nie jedno w życiu widziały i nie z takimi radziły.

Moja chodzi do żłobka 2 razy w tygodniu na 4 godziny i wszystkim to służy. Już się czasem zastanawiać czy jej nie poszerzyć abonamentu na 5 razy po 4 godziny. Od października idzie już na pełen etat.
julka910 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-12, 21:49   #186
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Ale ona ma powód.
Chce i dramatem jest dla niej, że nie dostaje tego co chce.
Wymyśliła sobie więcej mamy, więcej bliskości, a tu bum - nie ma.
Ja to wszystko wiem.
Tylko ileż można nosić dziecko?

Jak byliśmy na wakacjach to jednego dnia nosiłam ją do tego stopnia (bo inaczej robiła awantury), że zasłabłam... teraz nie mogę sobie na coś takiego pozwolić skoro w brzuchu jest drugi maluch i też mu się coś należy z córcią na tym etapie ciąży to leżałam jak udzielna księżna, a teraz to się cieszę, jak mam szansę usiąść na chwilę - głównie w pracy

Cytat:
Napisane przez AnQś Pokaż wiadomość
U nas jest ostatnio agresja skierowana na mamę-wczoraj mimo tego,że skapitulowałam i wzięłam ją na ręce wyrwała mi garśc włosów. I jeszcze jak ją odstawiłam za karę do łóżeczka, mówiąc ,że nie wolno tak robić-odpowiedziała "bendem tak robic"...Witki opadają....
U mnie też często tak jest, że spełnienie jej żądań wcale jej nie satysfakcjonuje, czasem mam wrażenie, że wydziera się chyba tylko dla samego robienia awantury.

A co do latania z gołym tyłkiem u nas jest częste.
I do tego mała biega taka rozebrana i śpiewa sobie, że babcia i dziadziu chodzą z gołą pupą jakbyście widziały minę mojej teściowej

Cytat:
Napisane przez julka910 Pokaż wiadomość
oo tak.
I u mnie jest też:
"idź stad mamo!"
"bede niegzecna bo kocham byc niegzecna"
albo coś zrobi i leci do mnie z pytaniem "i co teraz? psykro Ci mamusiu?" jak mówię ze nie to wymyśla dalej a jak mowie ze mi przykro to zaczyna płakać w ramach "solidarności"
Moja też jest taka wygadana jak na swój wiek i też ma takie teksty, że aż głupio.

Kiedyś w poczekalni u lekarza oświadczyła wszystkim zebranym, że chce skoczyć z okna... ja jej na to, że nie można, że zrobiła by sobie krzywdę, że by się zabiła, nie miałabym córeczki itd. a ta mi na to, że ona chce się zabić Normalnie dwulatek emo-samobójca ...

Cytat:
ja do łóżeczka odstawiłam raz... bo już nie mogłam znieść krzyku i wsadziłam ją tam i zamknęłam drzwi do pokoju. jak tylko ochłonęłam poszłam tam i siedziałam przy niej. jak się uspokoiła to pogadałyśmy, przytulasy, przeprosiny... trwało to z 1,5 godziny.

generalnie wzbraniam się przed tym bo nie chcę by kojarzyła łóżeczko z karą ale czasami mam wrażenie że to najlepszy sposób. niech się rzuca ze złości w łóżeczku a nie na podłodze
Moja ma łóżeczko tylko jako straszak - karę, bo śpi już na normalnym łóżku i to małe pełni rolę takiego więzienia za ciężkie grzechy - i jest zarazem dla niej ratunkiem żebym jej nie rozszarpała jak zbytnio nadwyręży moją cierpliwość

Ale wiecie te napady złości to nic... ale strasznie mnie boli fakt, że córka mnie nie słucha, przez co robi sobie krzywdę, dzisiaj tak na spacerze zaliczyła 2x ciężki upadek bo właśnie nie interesowało jej, że matka krzyczy "wolniej",a potem skakała po łóżku, czego też jej zabraniamy, a wcześniej rozłożyła sobie na nim zabawkowe, ale metalowe garnki, no i oczywiście wypitoliła się twarzą w ten garnek Bardzo często tak jest, że walnie gdzieś głową, przytnie palce itd. wcześniej mnie słuchała i dzięki temu nie robiła sobie krzywdy a odkąd tak kombinuje, to przeważnie kiepsko się to kończy.

Ray - zazdroszczę możliwości przedszkola, ja będę w tym roku we wrześniu polować na zapisy na wrzesień 2013 - bo inaczej z dwójką dzieci to oszaleję...
Stary 2012-07-12, 21:52   #187
Ray
Zakorzenienie

Macie rację

Bo starsza chodziła pół roku ... I była aniołem, moja mama mówi że jak u niej jest czasem na kilka dni to jest grzeczny bardzo a jak tylko ja przyjadę obrót 180 stopni...

Może na mnie ma alergie ?

Po przedszkolu w domu nadrabiala

Ja zauważyłam że one we dwie nie mogą być rażem długo,

Same osobna są spokojniejsze we dwie się nakrecaja i sobie przeszkadzaja
Stary 2012-07-12, 22:07   #188
julka910
Zakorzenienie

Klarissa masz rację z tym robieniem krzywdy sobie.
Też o tym myślałam no ale sama wiesz... że jak się już taka uprze to nie ma bata.

Moja jakiś czas temu strasznie się dobierała do kubka z kawą i robiła histerię że jej nie daję. Więc pewnego razu dałam jej posmakować gorzkiej mocnej kawy. Wypluła i kazała sobie myć język

Innym razem chciała strasznie dostac do reki gorący kubek z kawą... nie dawałam, tłumaczyłam, że gorące, że oparzy się, że to bardzo boli... nic nie dało rady. Pozwolilam dotknąć oparzyła sobie paluszki (ale delikatnie, nie jestem matką wariatką) i już nie chce dotykać. Od kuchenki i piekarnika tez się trzyma z daleka jak tylko jej powiem, że parzy...

co do gołego tyłka... dziś bardzo pilnowała bym jej zakładała pieluszkę/majtki bo "osia gryzie"

cały czas powtarzam sobie że to wszystko minie, że nie ja jedna mam takie problemy, że inni mają gorsze i chętnie by się ze mną zamienili

---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ----------

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
Macie rację

Bo starsza chodziła pół roku ... I była aniołem, moja mama mówi że jak u niej jest czasem na kilka dni to jest grzeczny bardzo a jak tylko ja przyjadę obrót 180 stopni...

Może na mnie ma alergie ?
Wiesz.... "Mama" to standard, coś co jest w życiu jak powietrze i nie trzeba sie o to starać. Moja przy mnie pozwala sobie na najwięcej. Podobno u tesciów jest grzeczna, w złobku też ja chwalą i mówią że zjada pięknie wszystko..a a domu... niejadek okropny
Stary 2012-07-12, 22:52   #189
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz.... "Mama" to standard, coś co jest w życiu jak powietrze i nie trzeba sie o to starać.
Jak trafnie powiedziane...

Niestety ale tak jest. Przy czym mamy nigdy nic nie boli, w ogóle jak mówię, że coś mnie boli, chcę jeść czy spać to moja córka jest w zasadzie zdziwiona, że mama też ma jakieś potrzeby. Chociaż dzisiaj zgodziła się wrócić ze spaceru bo mi było zimno - jakoś to zrozumiała? A może miała swój własny plan, który zgrał się z moim

A co do kontrolowanych "urazów" to ja też czasem pozwalam. Moja jest na etapie, że nie bardzo chce mi wierzyć na słowo, że coś się stanie, chce wszystko sama sprawdzać, na tyle, na ile jest to możliwe i bezpieczne dla niej pozwalam jej na to
Stary 2012-07-13, 00:49   #190
Ray
Zakorzenienie

klarissa takie dzieci chyba nie rozumieja i to chyba normalne...

dopiero starsze tak jak moja 4 letnia corka...

ona juz to rozumie doskonale np wczoraj mowie ze boli mnie zab a ona mi na to : no to musisz do lekarza isc i lepiej nic nie jedz wiesz?? zeby cie nie bolalo!

albo mowie ze boli mnie glowa to ona mowi " to wez tabletke i poloz sie odpocznij "

najlepszy jest moj maz, szczegolnie jak idzie sam z nimi na plac zabaw

ta mlodsza jest tak "wycwiczona" ze hej

tatus jej nie pilnuje tzn nie asekuruje itp

kobity robia mega oczy.... bo chodza za swoimi dziecmi a moja corka biega jak malpka po drabinkach

kilka razy upadla z kondygnacji (cud ze sie nie polamala!! za to to bylam zla)

a teraz juz wie gdzie trzeba sie schylic, zwolnic.. trzymac itp

a moj maz jak to facet stoi dumny i mowi ze inne dzieci to sieroty jakies..

echhhhh.....

---------- Dopisano o 00:49 ---------- Poprzedni post napisano o 00:47 ----------

aaa co do brania na rece...

u nas byl taki moment ze starsza corka ale krotki...

bo to prosto ukrucilam.... jak ona chciala na rece ja kucalam przy niej i mowilam ze moge ja przytulic ale na rece nie wezme... i tak siedzialam w kuckach ... nie wiedziala jak sie na mnie wdrapac i dawala spokoj po jakims czasie...

mowilam ze bola mnie raczki itp itd...

moze sprobujcie?
Stary 2012-07-13, 07:35   #191
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Wiesz.... "Mama" to standard, coś co jest w życiu jak powietrze i nie trzeba sie o to starać. Moja przy mnie pozwala sobie na najwięcej. Podobno u tesciów jest grzeczna, w złobku też ja chwalą i mówią że zjada pięknie wszystko..a a domu... niejadek okropny
ja na to patrze trochę inaczej

Mama to ktoś,komu się ufa w 100% i przy kim w 100% mozna być sobą W przedszkolu/złobku czy pod opieką kogoś innego dziecko bardziej się kontroluje,bo nie ma bezpiecznego "zaplecza" .Trochę tak jak dorosły w pracy np. Po przyjsciu do domu pewne zachamowania puszczają

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-13, 08:48   #192
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość

Kropka : gratuluję bloga, podczytuję cicho.
Dziękuję.

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość

bo ta moja to "rusek" malo kogo sie boi ( poki co) umie powiedziec co chce, sama zje, pije z kubka/szklanki, umie ubrac skarpetki, spodnie i czapke

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Ja to wszystko wiem.
Tylko ileż można nosić dziecko?
Długo, Klarisso, długo.

---------- Dopisano o 08:44 ---------- Poprzedni post napisano o 08:39 ----------

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Ale wiecie te napady złości to nic... ale strasznie mnie boli fakt, że córka mnie nie słucha, przez co robi sobie krzywdę, dzisiaj tak na spacerze zaliczyła 2x ciężki upadek bo właśnie nie interesowało jej, że matka krzyczy "wolniej",a potem skakała po łóżku, czego też jej zabraniamy, a wcześniej rozłożyła sobie na nim zabawkowe, ale metalowe garnki, no i oczywiście wypitoliła się twarzą w ten garnek Bardzo często tak jest, że walnie gdzieś głową, przytnie palce itd. wcześniej mnie słuchała i dzięki temu nie robiła sobie krzywdy a odkąd tak kombinuje, to przeważnie kiepsko się to kończy.
To też chyba typowe dla wieku.
Ja nawet nie oczekuję, że Daniel się zatrzyma, gdy wołam, żeby wolniej. I żeby nie było - on doskonale rozumie o co mi chodzi.

A wczoraj skakał po kanapie i wygląda teraz jak ofiara przemocy domowej. Tak rąbnął bokiem o ławę, że ma zdartą skórę, pod którą prześwituje siny mięsień. Jakby nam teraz przyszło iść do lekarza po coś, albo gdzieś indziej go rozebrać, to mam prokuratora jak nic...
Jak to wczoraj zobaczyłam przy kąpieli (wtedy już pięknie zakwitło) to zrobiło mi się słabo. Tylko macałam czy go przypadkiem nerka nie boli... :/

---------- Dopisano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:44 ----------

Cytat:

Moja jakiś czas temu strasznie się dobierała do kubka z kawą i robiła histerię że jej nie daję. Więc pewnego razu dałam jej posmakować gorzkiej mocnej kawy. Wypluła i kazała sobie myć język
Fuks.

Ja dałam i teraz smakowanie kawy jest na porządku dziennym.

"Masz świra to go hoduj."

Edytowane przez kropka75
Czas edycji: 2012-07-13 o 08:47
kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-13, 10:17   #193
julka910
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
ja na to patrze trochę inaczej

Mama to ktoś,komu się ufa w 100% i przy kim w 100% mozna być sobą W przedszkolu/złobku czy pod opieką kogoś innego dziecko bardziej się kontroluje,bo nie ma bezpiecznego "zaplecza" .Trochę tak jak dorosły w pracy np. Po przyjsciu do domu pewne zachamowania puszczają

Jak boli to tak... dokładnie jak piszesz.

Ale jak jest histeria i bunt to raczej moja wersja

---------- Dopisano o 10:17 ---------- Poprzedni post napisano o 10:15 ----------

Cytat:

A wczoraj skakał po kanapie i wygląda teraz jak ofiara przemocy domowej. Tak rąbnął bokiem o ławę, że ma zdartą skórę, pod którą prześwituje siny mięsień. Jakby nam teraz przyszło iść do lekarza po coś, albo gdzieś indziej go rozebrać, to mam prokuratora jak nic...
Jak to wczoraj zobaczyłam przy kąpieli (wtedy już pięknie zakwitło) to zrobiło mi się słabo. Tylko macałam czy go przypadkiem nerka nie boli... :/

Dzieci są chyba gumowe aż mi ciarki przeszły.
Stary 2012-07-13, 11:41   #194
a40adf61f4fa839fc99377457d0e94ddcb8a5d57
Konto usunięte

Witam się

Jak ja Was lubię czytać... nie dlatego, żeby się pocieszyć jak to inni mają gorzej - chociaż widzę że moja córa chyba jednak nie jest skrajnym przypadkiem.

Chodzi mi bardziej o to, że ostatnio małżon zaczął coraz częściej wyskakiwać z tekstami czy z naszym dzieckiem jest wszystko w porządku? Czy to normalne? No aż mnie ciary przechodzą... Ja mu tłumaczę, że bunt dwulatka to jest taki i taki, dzieci robią to i to... pasuje. A on swoje. I ja się przez niego zaczynam nakręcać...

Jeśli chodzi o histerie to sama jestem w szoku ale... chyba je przezwyciężyliśmy. A były koszmarne. Jeszcze kilka tygodni temu to było ich po kilka albo kilkanaście razy dziennie. Mała kładła się na podłodze i tłukła w nią głową, ryk, bicie! Ignor z mojej strony pomógł. Teraz zdarzy jej się raz na kilka dni jak jest zmęczona albo ma zły dzień. W tej chwili jak coś jest nie po jej myśli to się złości, potrafi rzucić czymś o podłogę, ale dajemy sobie z tym radę. To znaczy ja daję... Mój mąż mimo wszystkich swoich zalet i jego świetnego kontaktu z dzieckiem ma problem. Nie umie być konsekwentny a często zdarzy mu się podnieść głos co jest bez sensu - oboje się tylko nakręcają. Czasem mam wrażenie, że mam dwoje dzieci i oboje muszę "ustawiać"...

Ale mamy też problem z czymś co mnie doprowadza do szewskiej pasji. Mała wie, że czegoś jej nie wolno. Robi to raz, ja zwracam uwagę. Jak ma fazę, to robi to dalej... z uśmiechem . Żebyście to widziały - mały diabełek ze zmrużonymi oczami i wrednym uśmiechem. Patrzy się na mnie i zaczyna się śmiać - ale ja mam wrażenie że złośliwie. Już nie wiem, czasem mi brak cierpliwości i krzyknę na nią, a ona nic, radochę ma. Dotyczy to głównie majstrowania przy kuchence, obskubywania roślin doniczkowych, dokuczania kotu! Tylko cierpliwość mnie uratuje...

Całkiem niedawno miała fazę na szczypanie mnie... Jak robiłam coś nie po jej myśli. Najpierw delikatnie, w końcu któregoś razu jak zdejmowałam ją z łóżka, po kilkukrotnym upomnieniu żeby nie skakała - przesadziła. Tak mi wbiła palce że aż się odruchowo rozpłakałam... z bólu nie dość że siniak to jeszcze paznokcie mi wbiła. Chyba zrozumiała że przegięła, sama się rozbeczała ale więcej tego nie robiła.

Co do biegania to moja też chyba nie wie, że można inaczej. Wiecznie biega, wszędzie biega, nie reaguje - tak jakby mnie nie słyszała. Kolana ma pozdzierane jak łobuz, na buzi jakieś zadrapania, siniaki, podbite oko...

Uff... się musiałam wyżalić chyba Przepraszam za przydługie wypociny
a40adf61f4fa839fc99377457d0e94ddcb8a5d57 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-13, 13:29   #195
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108

Oo to i ja moge sie dolaczyc do Was ?

Moja mała tez chyba zaczyna przechodzic bunt dwulatka, chociaz jak czytam wybryki waszych dzieciaków to przy tym ona aniolkiem jest chyba.

No ale tak: Jak sie uprze to nie ma zmiłuj się chociaz ja oczywiscie nie pozwalam ale babcia, dziadzia dawaja jej wszystko chociaz mowilam im nie raz ze maja nie pozwalac na wszystko. Maz to samo chociaz juz do niego dociera powoli.

Ostatnio np patrzyla na bajkę i bylo "dzidzi" , mowie ze idziemy sie przebierać, jesc mleko (tez je z butelki bo ionaczej nie chce , niejadek okropny) i spać.
Tak zaczela sie drzeć ze sie zanosiła i zwymiotowała tak konkretnie.

A tak to na podlodze sie kladzie jak ma gdzies isc a nie chce, albo jak ja trzymam za raczke to mnie gryzie zeby puscic i zeby mogla sobie biec gdzie chce.

No i ogolnie strasznie rozrabia, wie ze nie wolno a robi nam na zlość.

Aa i jak sie upiera ze chce sol a mowie ze nie dobre , a ta swoje do daje do skosztowania I wtedy juz wierzy, z kawa to samo i innymi nie dobrymi rzeczami

Jak mowie gorace a nie wierzy to tak samo daje jej lekko oparzyc paluszek i wierzy

I pszczolka tez strasze , dzis uparla sie ze chce jakies kwiatki przy czyimś plocie to mowie ze pszczolki tam sa i pilnuja kwiatków to zostawila je w spokoju
Stary 2012-07-13, 14:02   #196
kropka75
Zakorzenienie

[1=a40adf61f4fa839fc993774 57d0e94ddcb8a5d57;3527211 9]

Ale mamy też problem z czymś co mnie doprowadza do szewskiej pasji. Mała wie, że czegoś jej nie wolno. Robi to raz, ja zwracam uwagę. Jak ma fazę, to robi to dalej... z uśmiechem . Żebyście to widziały - mały diabełek ze zmrużonymi oczami i wrednym uśmiechem. Patrzy się na mnie i zaczyna się śmiać - ale ja mam wrażenie że złośliwie. Już nie wiem, czasem mi brak cierpliwości i krzyknę na nią, a ona nic, radochę ma. Dotyczy to głównie majstrowania przy kuchence, obskubywania roślin doniczkowych, dokuczania kotu! Tylko cierpliwość mnie uratuje...
[/QUOTE]
Norma.

Konsultowałam z dobrym psychologiem. Zachowanie dziecka w tym wieku "podąża za NIE". Im więcej czegoś nie wolno, tym więcej tego robią. Proste.

---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ----------

Cytat:
Napisane przez Renatka_2108 Pokaż wiadomość
No i ogolnie strasznie rozrabia, wie ze nie wolno a robi nam na zlość.

Aa i jak sie upiera ze chce sol a mowie ze nie dobre , a ta swoje do daje do skosztowania I wtedy juz wierzy, z kawa to samo i innymi nie dobrymi rzeczami

Jak mowie gorace a nie wierzy to tak samo daje jej lekko oparzyc paluszek i wierzy

I pszczolka tez strasze , dzis uparla sie ze chce jakies kwiatki przy czyimś plocie to mowie ze pszczolki tam sa i pilnuja kwiatków to zostawila je w spokoju
No i super, dobrze gdy coś działa.

Kolejna mamuśka ze Śląska, ze zbuntowanym dzieckiem... Jak tu będzie wyglądać za 20 lat?

Stary 2012-07-13, 14:13   #197
julka910
Zakorzenienie

Cytat:

Kolejna mamuśka ze Śląska, ze zbuntowanym dzieckiem... Jak tu będzie wyglądać za 20 lat?
Będzie "Powstanie śląskie"
Stary 2012-07-13, 14:18   #198
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Będzie "Powstanie śląskie"
Jeszcze jedno?

Stary 2012-07-13, 14:25   #199
julka910
Zakorzenienie

Cytat:
Jeszcze jedno?

w kartach historii będzie zapisani jako "szczególnie waleczni"

Mój mąż do dziś uważa że ten bunt to moja wina bo ją rozpieszczam... ten mój mąż to chodzący ekspert dziecięcy a mała od "rozpieszczania" potrafi skutecznie wywalić szanownego tatusia z pokoju jak sobie nie życzy jego obecności. I znów się boi iść z nią sam na spacer
Stary 2012-07-13, 14:29   #200
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
I znów się boi iść z nią sam na spacer
Ale to Twoja wina.

Mój też kiedyś coś takiego powiedział. Dałam mu krzykuna na kolana i powiedziałam: masz wychowuj.
Nie wyszłam z domu, bo szkoda mi było dziecka.

Tacy mądrzy są, jak ich nie ma.

Stary 2012-07-13, 14:39   #201
julka910
Zakorzenienie

Może i moja ale wyganiam go mimo wszystko I widzę Jego przerażenie w oczach i jeszcze z windy krzyczy "tylko miej telefon przy sobie w razie co"

Wprowadziłam szanownemu tatusiowi pewne zasady, których musi się trzymać jeśli ma ochotę na rodzinkę. Zgodził się "spróbować"

Zamierzam teraz jeszcze dorzucić mu kilka obowiązków i z czasem by wyszło po połowie.
Stary 2012-07-13, 14:47   #202
kropka75
Zakorzenienie

No to powodzenia. Trzymam kciuki.

"Mojemu" lepiej wychodzi robienie czegoś dla mnie, gdy nie jest mój.

Stary 2012-07-13, 14:58   #203
Konto usunięte

Też dobry sposób na wychowanie
Stary 2012-07-13, 14:59   #204
Konto usunięte

Cytat:
Norma.

Konsultowałam z dobrym psychologiem. Zachowanie dziecka w tym wieku "podąża za NIE". Im więcej czegoś nie wolno, tym więcej tego robią. Proste.
Ja pitole... I co? Tylko konsekwencja tu pomoże?

No żebyście widziały jakie akcje wychodzą przy kocie. Ona go za ogon, on ucieka, ja rozdzielam towarzystwo, on syczy, ona się śmieje, mi się ciepło robi... ja kota za kark jedną ręką bo już się rzuca z zębami, drugą próbuję luzować uścisk jej palców. Mówię, nie pomaga. Krzyczę, nie pomaga. Kiedyś nawet ją dziabnął a ta nic... w śmiech... bo to taaakie zabawne. Ile to to potrwa bo jeszcze trochę i mnie do wariatkowa wezmą...
a40adf61f4fa839fc99377457d0e94ddcb8a5d57 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-13, 15:04   #205
kropka75
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35277296]Też dobry sposób na wychowanie [/QUOTE]

Ja już nie wychowuję, ja tylko korzystam.

[1=a40adf61f4fa839fc993774 57d0e94ddcb8a5d57;3527732 4]Ja pitole... I co? Tylko konsekwencja tu pomoże?

No żebyście widziały jakie akcje wychodzą przy kocie. Ona go za ogon, on ucieka, ja rozdzielam towarzystwo, on syczy, ona się śmieje, mi się ciepło robi... ja kota za kark jedną ręką bo już się rzuca z zębami, drugą próbuję luzować uścisk jej palców. Mówię, nie pomaga. Krzyczę, nie pomaga. Kiedyś nawet ją dziabnął a ta nic... w śmiech... bo to taaakie zabawne. Ile to to potrwa bo jeszcze trochę i mnie do wariatkowa wezmą... [/QUOTE]
Czy ja wiem... Zależy jaka.

Lepiej od "nie ruszaj x" działa "zobacz Y", czyli zajęcie czym innym, i nie mówienie o X.

Ja z kotem to już k...cy dostawałam, raptem od dwóch tygodni jest lepiej. Wcześniej kot dostawał do głowy. Cud, że młody nie ma jeszcze paszczy w paski.

Stary 2012-07-13, 15:08   #206
julka910
Zakorzenienie

Moja na szczęście na psie się nie wyżywa... jedynie karmi go na siłę... otwiera mu na siłę pysk, wciska coś do środka i krzyczy że ma to zjeść... gorzej jak postanowi że pies tu i teraz ma się napić wody... wtedy ciągnie go np za uszy do miski i wciska mu pysk do wody.

A pies wielki, waży 45 kg. Nie mam pojęcia jak ona to robi że daje mu radę biedny, ratuję go kiedy tylko mogę. Na szczęście on ma anielską cierpliwość do tych jej terrorystycznych zabaw.
Stary 2012-07-13, 15:11   #207
kropka75
Zakorzenienie

Pies utopiony w misce... to będzie przypadek na skalę światową.

Stary 2012-07-13, 15:27   #208
Konto usunięte

Cytat:
Czy ja wiem... Zależy jaka.

Lepiej od "nie ruszaj x" działa "zobacz Y", czyli zajęcie czym innym, i nie mówienie o X. .
Tak generalnie to o ile nie ma jeszcze zagrożenia staram się tłumaczyć że kot lubi glaskanie, mizianie... a nie lanie i ciagniecie za ogon. Jak się da to odwracam uwagę od kota, tylko ona ma odwracanie uwagi gdzieś. Jak się uprze to nić nie dociera. Beton. Aż czasem nawet strach do wc iść i ich zostawić... jakby specjalnie się wtedy zmawiali

U mnie jak na razie działa tylko jedna metoda. Jak zaczyna coś kombinować i się złościć to udaję przestraszoną i mówię "ojej gdzie się podziała moja kochana L.? L. a pokazesz mamusi jak grzeczna córeczka podnosi misia?" - to np jak czymś ciska i rozrzuca za złością. Przeważnie od razu zwrot o 180 stopni i się popisuje jak pięknie sprząta. Wtedy się cieszę przesadnie, bijemy brawo i dajemy calusy w nagrodę. Oczywiście jak małż albo moja mama stosowali odwrotną metodę to w 100% przynosiła przeciwny rezultat. Mała słysząc że jest niegrzeczna zachowywała się jeszcze gorzej i coraz bardziej się nakręcała. Na szczęście im przetlumaczylam
Stary 2012-07-13, 16:53   #209
Ray
Zakorzenienie

dziewczyny trzymajcie mnie bo wyjde z siebie i stane obok

ja sie chyba na makte nie nadaje... no niestety...

poryczalam sie juz dzis....

pierw walczylam z nimi dwiema bo sie tlukly... rozdzielilam je do dwoch roznych pokoi karzac isc na drzemke bo mnie szlak trafi....

spokoj.... 10 min.... cisza jak makiem zasial ... usiadlam mysle "boshe w koncu!!"

ale tak jakos te 10 min minelo mysle cos za cicho

i cos dziwnie pachnie... wchodze do tej buntowniczki

a ona sie bawi kupka

cala w kupie, sciany, podlogi... wszystko!!!

poryczalam sie bo nie mam sily juz na to wszystko....

jade teraz na wakacje z nimi i nie wiem czy sie cieszyc czy rozpaczac ze tam dopiero bedzie jazda....
Stary 2012-07-20, 11:17   #210
kropka75
Zakorzenienie

Kto ma konto na ryju, ten czyta tu:

http://www.facebook.com/DzikieDzieci...50919575506712

A kto nie ma, może tu:
http://wswieciedaniela.blogspot.com/...e-spuscic.html

Fajnie o dzieciach w tym wieku.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości