|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1381 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XIII
|
![]() ![]() |
![]() |
#1382 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XIII
Cytat:
W sumie najlepsza reakcja z jaka sie zetknelam byla gdy kuzynka meza przyjechala, przyszla, przytulila mnie i poszla. To mi jakos najbardziej spasowalo. Ale fakt ze nasze doswiadczenie wykracza ponad wyobraznie przecietnych smiertelnikow... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1383 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
OJ tak, Dasti, podczytuję Was czasami i miałabym ochotę napisać niektórym dziewczynom, że z chęcią wezmę ich problemy na siebie... Ba, ja ODDAŁABYM WSZYSTKO, za takie problemy. To, że mogę wyjść z domu, o której chcę, to, że mogę się wyspać i to, że mogę się spokojnie pomalować. Ale się powstrzymuję, bo to niemiłe. Nawet nie wiesz, jak bardzo się cieszę ![]() Cytat:
Bardzo mądre jest to, co piszesz - o sensie tak krótkiego życia. A abstrahując od tego - Twoja córeczka ma na imię Ida? Przepiękne imię, nawet jeśli to skrót od Idalia. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1384 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
I rzeczywiscie - zaciazyc to jedno , donosic drugie, urodzic trzecie i zeby potem wszystko bylo ok to 4. W szpitalu napatrzylam sie na tyle przypadkow, komplikacji, itp ze naprawde - czasem mysle ze trzeba byc psychopata zeby w ciaze zachodzic ![]() Z tego co wiem dobrze odczekac pol roku od poronienia. Z roznych przyczyn. glownie zwiekszenia szans na donoszenie. ---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ---------- [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;35259918] Bardzo mądre jest to, co piszesz - o sensie tak krótkiego życia. A abstrahując od tego - Twoja córeczka ma na imię Ida? Przepiękne imię, nawet jeśli to skrót od Idalia.[/QUOTE] Nie-Ida to po prostu Ida. Jak "Ida Sierpniowa" Musierowicz, i jak Idy marcowe ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1385 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1386 |
Zakorzenienie
|
Ando reakcje ludzi są różne, sama wolałam żeby nic nikt nie mówił, bo bardzo mnie to bolało i do dziś boli
![]() Tż mi wtedy pomógł i przytulał i nigdy nie powiedział żebym przestała ![]() ---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ---------- Amilcia a co lekarz mówił Ci na temat picia mleka ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1387 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale serce boli... Czasem tez rycze w poduszke musze znikac. Mlodziez trzeba polozyc... ![]() Edytowane przez Ando Czas edycji: 2012-07-12 o 19:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1388 |
Zakorzenienie
|
A mój mały stał się bardziej aktywny po południu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1389 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Może spróbuj wypić do kolacji i po godzinie sprawdź poziom glikemii - zobaczysz czy wynik duży. U mnie czasem dziwne pomiary wychodziły, po serku topionym cukier niski a po chudej wędlinie wysoki - zawsze mnie to dziwiło.
![]() |
#1390 |
Zakorzenienie
|
Skoro nie mam cukrzycy to myślę, że jeden kubek kakao na kilka dni mi nie zaszkodzi. Ale zapytam jeszcze o to lekarza.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1391 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1392 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;35259918]Nawet nie wiesz, jak bardzo się cieszę ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1393 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie to nie jakieś wielkie wyrzeczenie, tym bardziej, że robię to dla Stasia ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1394 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1395 |
Konto usunięte
|
Już sama nie wiem dlaczego, ale czytam ponownie wszystkie artykuły w internecie nt. mojego problemu w ciąży. I trafiłam na taki oto tekst:
Świeży zawał łożyska jest umiarkowanie twardy i ciemnoczerwony. Wraz z upływem czasu staje się coraz twardszy i zmienia kolor na brązowy, potem na żółty, aż w końcu na biały. Stary zawał łożyska wygląda jak bezkształtna, twarda, biała płytka. Małe zawały łożyska zdarzają się stosunkowo często, lecz nie mają poważnego znaczenia dla rozwoju płodu. Zawałom rozległym, obejmującym ponad 10% łożyska, towarzyszy zahamowanie wzrostu płodu. Może również dochodzić do wewnątrzmacicznego obumarcia płodu. Zagrożenie jest bezpośrednio związane z utratą żywych kosmków łożyska zdolnych do efektywnej wymiany matczyno-płodowej. Niekiedy za zmniejszenie się liczby czynnych kosmków odpowiada nasilone okołokosmkowe odkładanie się włóknika. Rozległe zawały łożyska spotyka się właściwie tylko u kobiet w stanie przedrzucawkowym. W takich łożyskach stwierdza się ostrą miażdżycę naczyń maciczno-łożyskowych i skłonność do zakrzepicy, która poważnie ogranicza przepływ krwi matki do łożyska. Przypomnę - miałam rozległe zawały białe i czerwone, złogi włóknika, itd. Więc jednak stan przedrzucawkowy?? Miałam wysokie ciśnienie, ale wyniki krwi i moczu były w porządku... Chyba się przejadę do jakiejś biblioteki.... |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1396 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny podziwiam Was za pokorę życiową, ja po każdej stracie miałam pretensje do lekarzy, obwiniałam ich o to. Z żadnym się nie skonfrontowałam, to było po prostu w mojej głowie.
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;35259918]OJ tak, Dasti, podczytuję Was czasami i miałabym ochotę napisać niektórym dziewczynom, że z chęcią wezmę ich problemy na siebie... Ba, ja ODDAŁABYM WSZYSTKO, za takie problemy. To, że mogę wyjść z domu, o której chcę, to, że mogę się wyspać i to, że mogę się spokojnie pomalować. Ale się powstrzymuję, bo to niemiłe. [/QUOTE] Ja też się powstrzymuję bo wiem że tego i tak nie zrozumieją, a mnie bedą uważać za przemądrzałą. ---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ---------- [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;35261928]Już sama nie wiem dlaczego, ale czytam ponownie wszystkie artykuły w internecie nt. mojego problemu w ciąży. I trafiłam na taki oto tekst: Świeży zawał łożyska jest umiarkowanie twardy i ciemnoczerwony. Wraz z upływem czasu staje się coraz twardszy i zmienia kolor na brązowy, potem na żółty, aż w końcu na biały. Stary zawał łożyska wygląda jak bezkształtna, twarda, biała płytka. Małe zawały łożyska zdarzają się stosunkowo często, lecz nie mają poważnego znaczenia dla rozwoju płodu. Zawałom rozległym, obejmującym ponad 10% łożyska, towarzyszy zahamowanie wzrostu płodu. Może również dochodzić do wewnątrzmacicznego obumarcia płodu. Zagrożenie jest bezpośrednio związane z utratą żywych kosmków łożyska zdolnych do efektywnej wymiany matczyno-płodowej. Niekiedy za zmniejszenie się liczby czynnych kosmków odpowiada nasilone okołokosmkowe odkładanie się włóknika. Rozległe zawały łożyska spotyka się właściwie tylko u kobiet w stanie przedrzucawkowym. W takich łożyskach stwierdza się ostrą miażdżycę naczyń maciczno-łożyskowych i skłonność do zakrzepicy, która poważnie ogranicza przepływ krwi matki do łożyska. Przypomnę - miałam rozległe zawały białe i czerwone, złogi włóknika, itd. Więc jednak stan przedrzucawkowy?? Miałam wysokie ciśnienie, ale wyniki krwi i moczu były w porządku... Chyba się przejadę do jakiejś biblioteki....[/QUOTE] Kurcze, może gdybyś nie poszła wtedy do lekarza to w niedługim czasie miałabyś objawy stanu przedrzucawkowego, wysokie ciśnienie było już jednym z objawów. Tylko nie wiadomo co było pierwsze czy zawał łożyska który powoduje stan przedrzucawkowy czy na odwrót ![]()
![]() Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
![]() ![]() |
![]() |
#1397 | |
Konto usunięte
|
Dasti masz rację...
Jeszcze chciałam Wam napisać odnośnie mojej rany - relacja ![]() Otóż Octenisept to jest cudowny lek. Zaczęłam nim psikać paskudną ranę z ropą tydzień temu, dzisiaj z (nie przesadzam!) połowy ręki został mi maleńki strupek!! Totalnie zasuszona rana, pod spodem czyściutka, różowa skóra, żadnego brudu, żadnego paprania. Octenisept to moje must have w apteczce. ---------- Dopisano o 21:33 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ---------- Cytat:
Tylko ja z ciśnieniem byłam już w szpitalu, robili mi badania krwi na to. Ale gdzieś czytałam, że przy rzucawce nie muszą występować wszystkie objawy na raz... Chyba faktycznie się przejdę do biblioteki i poczytam książki dla lekarzy. Taniej mnie wyjdzie niż te wszystkie wizyty u ginów. Nie wiem jeszcze, co będzie z następną ciążą, ale według tego, co jest tam napisane, to powinnam - acard polepsza przepływ krwi. I na pewno będę nalegać na dokładne pomiary dziecka i te badania dopplerowskie przepływów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1398 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1399 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;35262624]
Tylko ja z ciśnieniem byłam już w szpitalu, robili mi badania krwi na to. Ale gdzieś czytałam, że przy rzucawce nie muszą występować wszystkie objawy na raz... Chyba faktycznie się przejdę do biblioteki i poczytam książki dla lekarzy. Taniej mnie wyjdzie niż te wszystkie wizyty u ginów. Nie wiem jeszcze, co będzie z następną ciążą, ale według tego, co jest tam napisane, to powinnam - acard polepsza przepływ krwi. I na pewno będę nalegać na dokładne pomiary dziecka i te badania dopplerowskie przepływów.[/QUOTE] Wiem, wiem może już wtedy zaczynało dziać się coś z łożyskiem. Acard to dobrze by było przed ciążą już zacząć brać, a heparynę to już musi lekarz zadecydować i przepisać, wogłule to musisz znależć dobrego lekarza najlepiej specjalistę od patologii ciąż. ---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ---------- Inutil dlaczego żałujecie że ochrzciliście Julka?? Pytam bo my na razie nie mamy zamiaru chrzcić.
![]() Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
![]() ![]() |
![]() |
#1400 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;35262624]Dasti masz rację... Jeszcze chciałam Wam napisać odnośnie mojej rany - relacja ![]() Otóż Octenisept to jest cudowny lek. Octenisept to moje must have w apteczce. [/QUOTE] Na mnie nie działa... Położnej się nie podobam.... ![]() Kazała mi w sobotę jechać do mojej gin....
![]() |
#1401 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wciąż szukam kogoś do konsultacji. Mam na oku paru lekarzy. To takie trudne... Na razie czekam na wynik badań genetycznych i jeszcze zrobię w sierpniu tarczycowe. I czytam (już w desperacji) angielskie strony o tym. Okazuje się, że na takie zawały narażone są częściej kobiety z hemoglobiną powyżej 12 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1402 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;35263869]Na pewno już wtedy, a może i wcześniej. Zanim zawał czerwony przekształci się w biały, to trochę trwa, a skoro u mnie były rozległe, to zakładam, że to jednak niewydolność łożyska. I Dawid umarł niewiele po wizycie czwartkowej u lekarza, tak myślę (w następny wtorek urodziłam). Gdyby w tamten czwartek lekarz to zauważył (albo wcześniej jakiś inny w szpitalu) i rozwiązaliby ciążę w 29 tc....
Wciąż szukam kogoś do konsultacji. Mam na oku paru lekarzy. To takie trudne... Na razie czekam na wynik badań genetycznych i jeszcze zrobię w sierpniu tarczycowe. I czytam (już w desperacji) angielskie strony o tym. Okazuje się, że na takie zawały narażone są częściej kobiety z hemoglobiną powyżej 12 ![]() Kurcze, też jestem w szoku, a pamiętam że miałaś dobrą hemoglobinę. Może chodzi o to że krew jest wtedy gęstsza i większe prawdopodobieństwo robienia się zakrzepów ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1403 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Za to wszędzie piszą o tym ciśnieniu, ech to jest chyba jednak ważny czynnik. No nic, dziś już padam z nóg. Jeszcze nie wiem, czy nie będę musiała pracować w sobotę ;( (a miałam mieć wolną)... |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1404 | |||
Zakorzenienie
|
dziewczynki czyta na buieżaco- gożej z odpisywaniem- przepraszam!
Cytat:
FIO! ANIA zaaborbowana Mikim. miałachyba w tyg byc u rodziców w RZ. ![]() ![]() ![]() a gdzie dokładnie? Fajnie takie wypoczynek! Słodkości Cytat:
Cytat:
![]() 2 - Zeberka martwie sie tą twoją raną! |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1405 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;35264487]
![]() Za to wszędzie piszą o tym ciśnieniu, ech to jest chyba jednak ważny czynnik. No nic, dziś już padam z nóg. Jeszcze nie wiem, czy nie będę musiała pracować w sobotę ;( (a miałam mieć wolną)...[/QUOTE] Jak urodzi to może coś doda od siebie ![]() Też jestem padnięta, mały śpi, więc też zaraz będę musiała iść spać ![]() Dobranoc ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1406 |
Zakorzenienie
|
Doczytalam was i ide poczytac jeszcze ksiazke. Mialam wykorzystac meza ale jak zwykle dupe wypial i spi. Ja rozumiem ze zmeczony ale ja tez potrzebuje bliskosci. Wystarczy zeby przytulil wrr
dobranoc!
#1407 |
Zakorzenienie
|
Zeberka ja też miałam powikłania po cc- skóra nad raną spuchła bo mi sączka nie włożyli i po tygodniu od operacji zebrał się płyn surowiczy z krwią, zrobił się mocny stan zapalny, jadąc do gina miałam 39 stopni gorączki, a jak wróciłam to 40 stopni. Przez tydzień brałam antybiotyk i czopki przeciwzapalne, a co drugi dzień jeżdziłam do gina który podrażniał ranę i wyciskał krew i płyn
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1408 | |
Zakorzenienie
|
moja położna z patronażu i mój Tz-et też
![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:51 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ---------- moja Kasi śpi niewykąpana..ale się powoli budzi Raju- my ją w środku nocy kąpiemy... muszę ją powoli poprzestawiać bo tak chyba nie może być, aczkolwiek dla nas te późne kąpiele wygodne... Cytat:
a już się nie skarżę- pojedziemy w sobotę do gin Dasti- ja się tylko boję, że jednak mam tam szwy do wyjęcia....
![]() |
#1409 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A kiedy Ci będą sciągać szwy?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1410 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mam nadziję, że z Twoją raną będzie lepiej.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:25.