|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#65851 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIV część zakręconej opowieści
Cytat:
moja mama też dziwnie na mnie patrzy jak widzi te oleje dobrze że nie sprawdza wszystkich kosmetyków do włosów bo by się wystraszyła. z balsamu do kąpieli babydream fur mama musiałam zerwać etykietki bo byłby niezły krzyk i już gadanie o prawdopodobnej ciąży |
|
|
|
|
#65852 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
a butelkę zostawię, bo bardzo praktyczna ![]() oprócz tego na kilku blogach spotkałam podobne opinie ![]() ---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ---------- Cytat:
![]() mnie też się często pytają, czy to moje włosy czy 'sztuczne' ![]() Cytat:
o nie, tylko nie fizyczna, we wrześniu mam poprawkę kurcze tak czytam te wasze posty chemiczne i niektórych przedmiotów nawet u siebie nie mam, np. teoretycznej studiuję na UAMie w Pń i rocznikowo jestem po 2gim roku, ale choruję i musiałam wziąć po 1 roku dziekankę niestety ;/ jednak nie chciałam siedzieć bezczynnie i część przedmiotów sobie zrealizowalam, więc teraz będę mieć lżej. przez to bd 2 razy na 2gim roku i licencjat się opóźni, ale to już nie moja wina niestety ;(póki co mieliśmy podstawy chemii (semestr), nieorganiczną (2 semestry), analityczną (1 semestr) a teraz czeka mnie drugi i boję się, bo mamy z taką kosą, że masakra. przed każdym labo koło, nie zdasz to wypad i na prawdę ciężko jest. organa cały drugi rok, też się boję, bo dużo osób u nas odpadło na analu i organie, ale myślę sobie - przecież dużo osób zdaje, więc ty też zdasz fizyczną też mamy 2 semestry, teraz mieliśmy w 2gim, a następna część na 3cim roku.ogólnie u nas poziom jest wysoki, dużo wymagają i jak przychodzimy na labo to powinniśmy umieć składać sprzęt itd., a czasem jak przeglądamy z kumplem skrypty z innych uczelni to tylko śmiech... oni tam mają wszystko krok po kroku opisane, nawet że metanol to trucizna Cytat:
mówi, ze jak działa to dobrze. z BD uzywam tylko olejku i widzi że do włosów, więc nie ma problemów
Edytowane przez TwojaKokaina Czas edycji: 2012-07-13 o 11:52 |
|||||
|
|
|
#65853 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie nic nowego.Składanie sprzętu to normalne wymaganie, nawet jak się pierwszy raz wchodzi na zajęcia. U nas przez 4 semestry mamy razem zajęcia, trzeci rok to panele. I na tych 4 semestrach było: podstawy chemii(1 sem), analityczna(1 sem), organ(2), nieorgan(2), teor(1), krystalografia(1), fizyczna(2) - oczywiscie z przedmiotów typowo chemicznych. Ludzie jeśli odpadali, to głównie na pierwszym roku na matmie, fizyce i podstawach chemii. Zresztą - mówi się, że ludziom po chemii UJotowskiej dość łatwo znaleźć pracę(nawet nie w zawodzie), bo potrafią sobie radzić w każdej sytuacji i są zaprawieni psychicznie i fizycznie xD
|
|
#65854 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pytam, bo zauważyłam interesującą rzecz na moich włosach - kiedy nie dbałam o nie, nie olejowałam, to były bardzo podatne na wszelkie stylizacje. Wystarczyło, że położyłam się na jednym boku na 5min. i miałam włosy odgniecione po tej stronie przez resztę dnia... kiedy zaczęłam o włosy dbać, to tendencja się odwróciła o 180 stopni - mogę nosić spięty wysoko kucyk przez cały dzień, a kiedy rozpuszczę włosy wieczorem to wystarczy, że raz przejadę ręką i nie ma po gumce nawet odgniecenia... zastanawiam się, czy to ma coś wspólnego z nawilżeniem, czy może raczej z domknięciem łusek? Z chemii zawsze byłam noga i nie wiem ![]() Cytat:
Lubi swoje suchelce i uważa, że moje (nawilżone) są wiecznie tłuste.Czy mnie się tylko wydaje, czy większość włosomaniaczek to umysły ścisłe/studiujące ścisłe kierunki? Bo ja w sumie też ścisły kierunek ![]() Cytat:
U nas też jest ładny przesiew, ze 157 osób na pierwszym roku zostało z 30 na drugim, a teraz, na trzecim to pewnie z 20 będzie... nie liczę oczywiście osób, które są wpisane na rok niżej i realizują przedmioty z roku wyżej
01.01.12 - dbam o włosy! 11.03.12 - zapuszczam Edytowane przez Zioło Czas edycji: 2012-07-13 o 12:25 |
|||
|
|
|
#65855 | |
|
Zakorzenienie
|
dziękuję, przydadzą się
![]() Cytat:
|
|
|
#65856 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#65857 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
jedną z cech niskiej porowatości jest "nieruchawa" łuska. a grubość swoją drogą, moje są grubeTak spytam, czy pokierowały Cię dziewczyny na mojego bloga -> link w podpisie, zakładka "pielęgnacja naukowo" Ja tam strasznie dużo pisałam o porowatości i masę przykładów własnych Cytat:
czyli u Ciebie bardzo decyduje łuska, w stylizacji mogą Ci się przydać moje triki (za kilka cm )Przykład z życia włosów kosmicznie niskiej porowatości: przy ostatnim myciu do Bingo shea z olejem lnianym dołożyłam różowej Artiste - już mam obciążenie z przeproteinowaniem
|
|||
|
|
|
#65858 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
. Coś w tym chyba jest. Ale są też humanistki. To ja. Pisałyście dużo o tym, że spotykacie się z przykrymi uwagami na temat włosów kręconych. Dla mnie to dziwne. Przez całe życie tylko raz spotkałam się z uwagą, że ktoś woli proste włosy (ale to przykre nie było, tylko stwierdzenie faktu). Zawsze słyszałam miłe uwagi, gdziekolwiek się pojawiłam (różne części Polski, od osób znanych i obcych, za granicą również). Zawsze akceptowałam swoje włosy i chciałam mieć kręcone. |
|
|
|
|
#65859 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bliżej mi do moich zainteresowań, tym bardziej że zaczynam w tym roku do chemii środków bioaktywnych i kosmetyków naukę w studium medycznym na kierunku technik farmaceutyczny ![]() u mnie znowu poodpadali na matmie i co dziwne na botanice farmakologicznej. u nas rozkładają się tak przedmioty: pierwszy semestr - chemia ogólna + wspomniana matma, fizyka, botanika, biologia komórki drugi semestr - nieorganiczna, analityczna + dalej matma i fizyka + histologia z anatomią, mikrobiologia lekarska trzeci semestr - analityczna, organiczna i makromolekuły, fizyczna + informatyka i toksykologia czwarty - podobnie jak w 3 piąty - zwiazki mineralne stosowane z kosmetyce, synteza i ch. organiczna związków chiralnych, biotechnologia, fizyczna w układach biologicznych itp. szósty - podobnie jak 5. oczywiscie to nie wszystkie przedmioty, pewnie wiele pominęłam
|
|
|
|
|
#65860 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#65861 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Dlatego czasem zadaję oczywiste pytania, ale już zaczynam powoli kojarzyć i wiązać ze sobą fakty.Tak sobie czytałam o typach skrętów i jeszcze do wczoraj bym myślała, że mam 2a - takie marne falki, jakby ich prawie nie było, do tego brak puszenia... ale wczoraj, po nałożeniu kokosa (wreszcie miałam po oleju cudownie miękkie włosy, a nie siano jak po innych olejach Czy więc jest możliwe, że mam jednak włosy typu 2b/c? Każdego dnia dowiaduję się o swoich włosach czegoś nowego, zwariować można
01.01.12 - dbam o włosy! 11.03.12 - zapuszczam Edytowane przez Zioło Czas edycji: 2012-07-13 o 13:13 |
||
|
|
|
#65862 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale mam 2 laski w grupie, które ciągle coś oblewają, nie wiem jak zdały 1 rok ![]() u nas były podstawy chemii (1 semestr), nieorgana (2), anal (2), organa (2), krystalo (1), fizyczna (2). to są przedmioty do 2go roku, bo na 3cim wszystkich nie znam, ale wiem, że biochemia będzie, metaloorgana itd. no i my wybieramy sobie specjalizację od razu, jestem na materiałowej, więc miałam materiały biomedyczne, polimery ![]() u nas jest podobnie to teraz 2gi stopień przed Tobą?
|
|
|
|
|
#65863 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Anwen też jest ścisła ale nie ma co uogólniać, mam kolegę językowca po technikum, tłumaczył mi antystatyki w kosmetykach
|
|
|
|
|
#65864 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() z anala? u nas się tak przyjęło ![]() ja tam się na tym nie znam ![]() ---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ---------- Cytat:
![]() ogólnie to studiuję chemię, ale kosmetykami się jak dotąd nie interesowałam
|
||
|
|
|
#65865 |
|
Strażnik Wizażu
|
|
|
|
|
#65866 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jak powiedziałam swojej matematyczce, że się na matmę właśnie wybieram to była w niezłym szoku
|
|
#65867 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A odnoście kręciołków - zawsze spotykałam się z opinią, że kręcone są piękne. |
|
|
|
|
#65868 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ostatniego dnia rekrutacji zadeklarowałam się ot tak na informatykę, nie bardzo wierząc, że się dostanę... ale się dostałam i jestem ![]() A tak w ogóle to witaj! Dalej czekam na listę kosmetyków do stworzenia bazy!
|
|
#65869 |
|
Zakorzenienie
|
u nas na chemii inna specjalność to PiS - podstawowa i stosowana
|
|
|
|
#65870 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ale szybko zdałam sobie sprawę jak bardzo się pomyliłam :Pbazę powiadasz... może do grudnia się wyrobię
|
|
#65871 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#65872 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dlaczego nie zrobiłaś zdjęcia ![]() Czekaj... po kokosie się bardziej spuszyły? Cytat:
![]() Spotykam się z opiniami, że proste włosy są ładniejsze od kręconych. Jednak uważam, że są nudniejsze bo ciągle takie same ![]() Za to moja koleżanka ze studiów (prostowłosa) ślini się do loków a jeszcze bardziej do fal
Edytowane przez pati_bc Czas edycji: 2012-07-13 o 13:58 |
||
|
|
|
#65873 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie mam nic do niej, ale jednak wolę nie ![]() akurat obdarzono mnie tak, że mam wszechstronną wiedzę i wszystko mi dobrze szło oprócz... wfu niemile mi się kojarzy PiS ![]() mnie się to zawsze podobało ![]() miałam bardzo fajną nauczycielkę w gimnazjum, w liceum też. poza tym zawsze mi to wychodziło i lubiła, i tak jakoś zostało
|
|
|
|
|
#65874 |
|
Raczkowanie
|
Weźmy jeszcze poprawkę na moje lenistwo i baza będzie gotowa JUŻ w grudniu 2014!
![]() Taki jeden skromny rulonik, to nawet nie było się czym chwalić! A całe włosy wyglądały dość tragicznie, bo były po nieudanej próbie plunkingu/ploppingu... never again ![]() Ale właśnie siedzę z Kallosem Latte na włosach i gotuję sobie żel lniany, więc wam zaprezentuję dzisiaj moje kudełki po żelu Już się tego boję...
|
#65875 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a PiS wreszcie przestał mi się kojarzyć z polityką ![]() a chemia... ja nie byłam pewna do końca co chcę robić, gdzie chcę iść na studia. wyszło, jak wyszło i jestem z tego bardzo zadowolona
|
|
|
|
|
#65876 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mi się proste nigdy nie podobały :P :P ale oczywiście żadnej prostowłosej nie krytykuje tylko dlatego, że nie ma kręconych włosów... Cytat:
a na matmie było super! i bardzo abstrakcyjnie ![]() no i przynajmniej miałam czas, żeby pracować i imprezować, a nie zakuwać jak na np. humanistycznych studiach. Matma jakoś sama wchodziła mi do głowy, wystarczyło na zajęcia chodzić ![]() to i tak całkiem niezły termin :P :P :P
Włosomaniaczka - od 1.12.2009 od 06.2010 piję pokrzywę i olej z wiesiołka 27.10.11 -Prawo Jazdy od 18.06.12 ćwiczę z Ewą Chodakowską Włosy 2011-2012 Edytowane przez anwen Czas edycji: 2012-07-13 o 14:10 |
||
|
|
|
#65877 |
|
Zadomowienie
|
Ja jako dzieciak w podstawowce mialam misje zeby zostac weterynarzem, bo uwielbialam (i nadal uwielbiam) miec do czynienia ze zwierzetami
Chcialam tez byc dziennikarka podobnie jak Anwen, bo odkad nauczylam sie pisac lubilam tworzyc rozne historyjki, opowiadania, pseudo gazetki i niedoszle ksiazkowe bestsellery W gimnazjum chyba sie nad tym nie zastanawialam, a w LO mialam pomysl zeby zostac psychiatra bo to takie ciekawe oraz biotechnologiem (dobrze, ze nie poszlam jednak na biotechnologie bo wiem juz ze to nie dla mnie). A jak przyszedl czas na mature to juz wiedzialam na 100% ze tylko uniwersytet medyczny Dostalam sie na lekarski i stome, wybralam to pierwsze i ciesze sie z tego powodu Choc czasem zaluje, ze jednak nie weterynaria... Ludzie bywaja denerwujacy a zwierzaki jakos mniej ![]() Co do tego czesania i wypadania to nie wyobrazam sobie chodzic w rozczesanych, wygladam wtedy jak idz stad i nie wracaj
|
|
#65878 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie lubię się uczyć na pamięć... chociaż są u nas ludzie, których nawet mechanizmy próbują tak zaliczać. |
|
|
|
|
#65879 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez nie lubię. co lepsze - nie umiem.
|
|
|
|
#65880 |
|
Raczkowanie
|
O matko... dziś jest chyba jeden z tych dni, kiedy włosów lepiej NIE pokazywać.
Żel lniany mi totalnie nie wyszedł - wyszedł tak gęsty, że się nawet przecedzić nie dało. Jakieś szczątkowe fragmenty nałożyłam na włosy, ale nie wiem, czy to coś da :/
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 14 (0 użytkowników i 14 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:39.

a butelkę zostawię, bo bardzo praktyczna 

studiuję na UAMie w Pń i rocznikowo jestem po 2gim roku, ale choruję i musiałam wziąć po 1 roku dziekankę niestety ;/ jednak nie chciałam siedzieć bezczynnie i część przedmiotów sobie zrealizowalam, więc teraz będę mieć lżej. przez to bd 2 razy na 2gim roku i licencjat się opóźni, ale to już nie moja wina niestety ;(
Bo ja w sumie też ścisły kierunek

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)