Aparaty ortodontyczne cz. XII - Strona 97 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-12, 00:13   #2881
kakaowykokos
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XII

Tak jak ostatnio pisałam post z zachwytem nad zmianą moich zębów, tak od jakiegoś czasu wszystko stoi w miejscu. Jest tak samo jak było w kwietniu. Do tego mam sprężynkę doczepioną do dwóch zębów już od jakiegoś czasu, gdzie moim zdaniem (i oglądając zdjęcia innych aparatek), spokojnie można by założyć zamek (ząb między sprężynką jest wysunięty do tyłu, ale moim zdaniem mieściłby się w łuku). Jestem załamana, dziś była kolejna wizyta i założenie nowego drutu, od dwóch miesięcy nawet małej zmiany (a na wizycie miesiąc temu też był zmieniany drut). W dodatku mam jakąś dysfunkcję języka i muszę uczyć się trzymać go na podniebieniu, bo podobno inaczej rozpycham zęby. Tragedia, na zdjęciach wszystko uśmiech wygląda fatalnie, jeszcze z tą sprężyną...

W wakacje miałam mieć już przyzwoite zęby, tak mówiła orto przy zakładaniu. No i się pomyliła.

Edytowane przez kakaowykokos
Czas edycji: 2012-07-12 o 00:18
kakaowykokos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-12, 07:48   #2882
Irish184
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kakaowykokos Pokaż wiadomość
Do tego mam sprężynkę doczepioną do dwóch zębów już od jakiegoś czasu, gdzie moim zdaniem (i oglądając zdjęcia innych aparatek), spokojnie można by założyć zamek (ząb między sprężynką jest wysunięty do tyłu, ale moim zdaniem mieściłby się w łuku).
A może ząb jest za bardzo wysunięty do tyłu? Ja miałam dwójkę mocno wysuniętą do przodu, a jedynki do tyłu i orto też nie mogła nakleić na początku zamków na jedynki. Dopiero jak dwójka troszkę się zrównała z resztą zębów, to na jedynkach mi dokleiła zamki.
Dół: od 20.01.2012r. do 16.01.2014r.
Irish184 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-12, 09:15   #2883
ejzii
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Irish184 Pokaż wiadomość

Też jestem tego zdania co Kachnaaaa. Wydaje mi się, że jeszcze za wcześnie na zdjęcie aparatu, bo jeszcze jest trochę do zrobienia. Ja na Twoim miejscu wolałabym się jeszcze trochę przemęczyć z aparatem, niż zdjąć go za szybko i nie być do końca zadowoloną z efektu. A na początku orto mówił ile czasu będziesz nosiła aparat?
od 14-17 miesięcy
czyli jakby nie patrząc powinnam mieć wszystko zdjęte do września.

ejzii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-12, 20:09   #2884
komornica21
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez asiaczek87 Pokaż wiadomość
Witajcie
U mnie 19.07 drugi, dolny łuk przyjdzie. Jestem zestresowana bo łuk na górnych zębach mało dał mi popalić, a często to właśnie dolne zęby bolą bardziej
prawdziwa teoria?
W moim przypadku tez bylo tak, ze po dolnym luku zeby bardziej mnie bola niz po gornym luku. Ale dla pocieszenia napisze, ze wszystko da sie zniesc, nawet taki bol
komornica21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-12, 23:14   #2885
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ejzii Pokaż wiadomość
od 14-17 miesięcy
czyli jakby nie patrząc powinnam mieć wszystko zdjęte do września.
Na razie nie masz poślizgu, więc jeszcze nie ma co narzekać Tak jak Irish lepiej się przemęczyć niż zdjąć aparat i stwierdzić za jakiś czas, że można się było trochę przemęczyć
Ja powinnam mieć zdejmowany we wrześniu 2011

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-13, 12:07   #2886
asiaczek87
Zakorzenienie

No to zdam relację po 19.07 do której grupki należę

1.08.2015

asiaczek87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-13, 13:55   #2887
magdolena
Zakorzenienie

Hej, mam takie pytanie: czy to prawda ze przed zalozeniem stalego aparatu, jesli nie wyrosly jeszcze osemki, to trzeba je pousuwac?
Stary 2012-07-13, 14:18   #2888
Karen15
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magdolena Pokaż wiadomość
Hej, mam takie pytanie: czy to prawda ze przed zalozeniem stalego aparatu, jesli nie wyrosly jeszcze osemki, to trzeba je pousuwac?

Nieee
mi jeszcze nie wyszły, ale usuwać nie musiałam
Karen15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-13, 14:43   #2889
klajdla
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie Mi nie wyrosly a bede miala usuwane po zdjeciu aparatu.

Wiecie co... bylam dzis na 9:45 umowiona na wizyte u ortodonty. Rejstracja online i godziny wizyt ustawiane sa co 15 min. Orto przyjmuje od 9, wiec bede mna powinny byc 3 osoby (na 9:00, 9:15 i 9:30). Przychodze o 9:35... przed mna 7 osob.... Wszyscy oczywiscie niby poumawiani wczesniej niz moja godzina... ciekawe... Ostatecznie weszlam do gabinetu o 10:30, wyszlam kwadrans pozniej. Na 11 mialam do ginekologa, do ktorego oczywiscie nie zdazylam... Specjalnie rejstruje sie ponad 1 h wczesniej niz np ide do pracy, mam umowione spotkanie, zeby przeznaczyc 15 min na wizyte a reszte na dojazd i ewentualny zapas. Od prawie 1,5 roku leczenia tylko 2 razy weszlam o umowionej godzine! W wiekszosci przypadkow ponad 45 min czekania. Wiecie co... jestem wsciekla. Zero poszanowania czasu pacjenta. Nie jest to publiczna przychodnia, gdzie robia masowke (ile pacjentow zdarza przyjac w godzinach pracy), tylko prywatny gabinet ortodontyczny z rejstracja tel albo online, gdzie sa scisle okreslone godziny na dane uslugi ortodontyczne.
Przede mnia juz jedna Pani zrobila awanture, bo na swoja kolej czekala ponad godzine.... Ortodontka oraz asystentka nie przeprosily, wrecz sie oburzyly ze teraz ma wejsc TEN pan!
Dobrze, ze w marcu juz bede sciagac aparat... Dobijaja mnie te wizyty.
klajdla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-13, 14:44   #2890
Irish184
Rozeznanie

Cytat:
Mi nie wyrosły i nie musiałam usuwać ich przed założeniem aparatu, ale ogólnie to będę musiała to zrobić tyle, że później.

Cytat:
Napisane przez klajdla Pokaż wiadomość
Nie Mi nie wyrosly a bede miala usuwane po zdjeciu aparatu.

Wiecie co... bylam dzis na 9:45 umowiona na wizyte u ortodonty. Rejstracja online i godziny wizyt ustawiane sa co 15 min. Orto przyjmuje od 9, wiec bede mna powinny byc 3 osoby (na 9:00, 9:15 i 9:30). Przychodze o 9:35... przed mna 7 osob.... Wszyscy oczywiscie niby poumawiani wczesniej niz moja godzina... ciekawe... Ostatecznie weszlam do gabinetu o 10:30, wyszlam kwadrans pozniej. Na 11 mialam do ginekologa, do ktorego oczywiscie nie zdazylam... Specjalnie rejstruje sie ponad 1 h wczesniej niz np ide do pracy, mam umowione spotkanie, zeby przeznaczyc 15 min na wizyte a reszte na dojazd i ewentualny zapas. Od prawie 1,5 roku leczenia tylko 2 razy weszlam o umowionej godzine! W wiekszosci przypadkow ponad 45 min czekania. Wiecie co... jestem wsciekla. Zero poszanowania czasu pacjenta. Nie jest to publiczna przychodnia, gdzie robia masowke (ile pacjentow zdarza przyjac w godzinach pracy), tylko prywatny gabinet ortodontyczny z rejstracja tel albo online, gdzie sa scisle okreslone godziny na dane uslugi ortodontyczne.
Przede mnia juz jedna Pani zrobila awanture, bo na swoja kolej czekala ponad godzine.... Ortodontka oraz asystentka nie przeprosily, wrecz sie oburzyly ze teraz ma wejsc TEN pan!
U mnie niestety jest to samo, a nawet gorzej bo ja chyba ani razu nie weszłam do gabinetu punktualnie o tej godzinie na którą byłam zapisana. 45 minut czekania to u mnie standard, a często zdarza się, że i godzinę trzeba czekać. W kolejce zawsze jest masa ludzi, a już najgorzej jest po południu.

Edytowane przez Irish184
Czas edycji: 2012-07-13 o 14:53
Stary 2012-07-13, 15:39   #2891
oska99
Rozeznanie

ja tylko 2 razy przez cały okres leczenia weszłam później do gabinetu, to był poślizg góra 20 min, ale zawsze Pani w recepcji mnie uprzedzała, że mają opóźnienie i przepraszała, a nie raz wchodziłam wcześniej niż byłam umówiona
10.2019 Macierzyństwo - dr Mirocki lub Przybycień ?

oska99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-13, 15:53   #2892
klajdla
Wtajemniczenie

Cytat:
Mi nie wyrosły i nie musiałam usuwać ich przed założeniem aparatu, ale ogólnie to będę musiała to zrobić tyle, że później.

U mnie niestety jest to samo, a nawet gorzej bo ja chyba ani razu nie weszłam do gabinetu punktualnie o tej godzinie na którą byłam zapisana. 45 minut czekania to u mnie standard, a często zdarza się, że i godzinę trzeba czekać. W kolejce zawsze jest masa ludzi, a już najgorzej jest po południu.

PS Moze chodzimy do tego samego ortodonty?

Cytat:
Napisane przez oska99 Pokaż wiadomość
ja tylko 2 razy przez cały okres leczenia weszłam później do gabinetu, to był poślizg góra 20 min, ale zawsze Pani w recepcji mnie uprzedzała, że mają opóźnienie i przepraszała, a nie raz wchodziłam wcześniej niż byłam umówiona
Zadroszcze
Stary 2012-07-13, 16:14   #2893
Karen15
Zakorzenienie

Ja na razie nie musiałam czekać. Zawsze ortodontka czekała na mnie mimo, że się nie spóźniałam tylko byłam szybciej. Oby tak dalej
Karen15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-13, 16:36   #2894
Madziarka.n
Zakorzenienie

ja (odpukać) jeszcze nie czekałam w poczekalni dłużej niż 5-10 minut
ale to fakt że cholera człowieka bierze jak płaci za wizytę i musi czekać 1-2godziny (mam tak u innego lekarza), a w poczekalni średnia wieku 70-80 lat

Edytowane przez Madziarka.n
Czas edycji: 2012-07-14 o 09:34
Madziarka.n jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-13, 16:41   #2895
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie to samo Ostatnio umówiłam się z zapasem 1,5 h, żeby się do pracy nie spóźnić, a i tak spóźniłam się 2 h.. Do tego moja ortodontka robi wszystko bardzo wolno, 50 razy się rozmyśla, zdejmuje wszystko, zakłada od nowa..

książki
Stary 2012-07-13, 17:16   #2896
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam niewyrżnięte ósemki i dziewiątki i decyzję orto. ma podjąć po ściągnięciu aparatu.

Cytat:
Wiecie co... (...)
Ja często czekam, ale na szczęście zazwyczaj 15 min, raz tylko czekałam ponad 30 min. Ja mam takiego pecha, że zazwyczaj przede mną są jakieś nagłe wypadki (oderwanie zamka, coś z drutem itp.), o których orto. wcześniej nie była powiadamiana, ale oczywiście taka os. przychodzi zazwyczaj przede mną i ja przez to muszę dłużej czekać.

Cytat:
Napisane przez Jigoku Pokaż wiadomość
U mnie to samo Ostatnio umówiłam się z zapasem 1,5 h, żeby się do pracy nie spóźnić, a i tak spóźniłam się 2 h.. Do tego moja ortodontka robi wszystko bardzo wolno, 50 razy się rozmyśla, zdejmuje wszystko, zakłada od nowa..
Moja była dentystka robiła tak samo- wszystko bardzo powoli. U niej standardowo czekało się min. 45 min (nieraz i 1,5 h) na swoją kolej Moja rodzina (bo ja już nie mam zamiaru się u niej leczyć) się już nauczyła i wyjeżdżają z domu później niż na umówioną godzinę:brzydal

Mam problem, który mnie niepokoi Obecnie mam przesuwaną górę w prawo w celu wyrównania asymetrii. Od 1 do 6 mam założony łańcuszek gumowy. Problem w tym, że zrobiła mi spora szpara między jedynkami Nie wiem czy to normalne? Najpierw miałaby się przesunąć prawa część górnego łuku w prawo, a potem lewa?
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-13, 18:16   #2897
klajdla
Wtajemniczenie

Ja czytam ile Wy czekacie to chyba przy nastepnie wizycie nie wytrzymam i zapytam sie na jakiej zasadzie rejstrowane sa osoby i jest tyle osob na dana godzine, skoro wg formularza rejstracji powinno byc zdecydowanie mniej.
Stary 2012-07-13, 21:33   #2898
dtka
Raczkowanie

widzę, że nie tylko ja mam doła... ortodontka mi ostatnio powiedziała, że spodziewała się dużo szybszego działania aparatu... mam już mega grube druty, kolebki czy jakoś tak, i nic się nie rusza... w ciąży też wg teorii zęby się dużo szybciej przesuwają a u mnie nic a nic...

a do tego od 2 dni wychodzi mi 8ka, która wg rtg nie ma prawa wyjść bo jest ustawiona poziomo...

9 miesięcy z aparatem i właściwie zero efektu...

... mam dość
dtka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-13, 22:18   #2899
Deseline
Przyczajenie

Jestem po wizycie (piątek, 13 ), ale na szczęście pechowa nie była ;>
Jak dotąd brałam jasne ligaturki, ale po błękitnych, które strasznie się przebarwiły (dzisiaj jak ortka mi ściągała to były zielone :O) postanowiłam wziąć coś z ciemniejszych. Wybrałam fioletowe. W sumie po założeniu wydają się ciemniejsze niż wyglądały, gdy wybierałam, ale ogólnie jestem zadowolona z nich, fajnie kontrastują z zębami ;> No i nie przebarwią się jak te jasne, mam nadzieję

Aaa, mam pytanko - miała któraś z was sprężynkę? Bo mi ortka dzisiaj założyła i tak się zastanawiam, ile mniej więcej trzeba będzie czekać na efekty... Kilka miesięcy? ;> W sumie zależy od wady, no ale tak orientacyjnie chciałabym wiedzieć. Ile wy nosiłyście?
Deseline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-13, 22:48   #2900
Irish184
Rozeznanie

Cytat:

PS Moze chodzimy do tego samego ortodonty?
Ja nie mieszkam we Wrocławiu, to chyba jednak do innego chodzimy

Cytat:
Moja też raczej się nie spieszy. Wszystko robi pomału i spokojnie, analizuje co było by lepsze w danej sytuacji, wyjaśnia itd. Z jednej strony jest to dobre, bo dla każdego pacjenta ma czas i nikogo nie zbywa, ale siedząc w poczekalni czasem szlag człowieka trafia jeśli się ma mało czasu, a tu wszystko się tak przeciąga. A z godzinami wizyt to u mnie to w ogóle jest dziwnie, bo są tzw. normalne wizyty (płatne) na których są zmieniane łuki, ligatury itp. (i na nie jest się umówionym na konkretną godzinę) oraz krótkie wizyty "pięciominutowe", które są bezpłatne i tylko się przychodzi żeby orto zobaczyła czy leczenie przebiega prawidłowo. I na takie wizyty nie ma konkretnej godziny, tylko się przychodzi w danym dniu obojętnie na którą. Jak do tego dojdzie jeszcze jakaś osoba z awarią aparatu no to już ładne opóźnienie się zaczyna robić. Moja orto przyjmuje na raz na dwa fotele tzn. jak ona zajmuje się jednym pacjentem, to w tym czasie asystentka przygotowuje drugiego na fotelu obok, np. wyciąga łuki itd. I mimo tego się nie wyrabia.

Cytat:
Napisane przez dtka Pokaż wiadomość
a do tego od 2 dni wychodzi mi 8ka, która wg rtg nie ma prawa wyjść bo jest ustawiona poziomo...
Ja tez mam jedną poziomo. A jak ona Ci wyrasta? W górę czy w kierunku siódemki?
Stary 2012-07-14, 05:44   #2901
dtka
Raczkowanie

No właśnie powinna w kierunki zębów rosnąć ale ja czuję, że coś się przez dziąsło przebiło...
Stary 2012-07-14, 11:08   #2902
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Deseline Pokaż wiadomość
Aaa, mam pytanko - miała któraś z was sprężynkę? Bo mi ortka dzisiaj założyła i tak się zastanawiam, ile mniej więcej trzeba będzie czekać na efekty... Kilka miesięcy? ;> W sumie zależy od wady, no ale tak orientacyjnie chciałabym wiedzieć. Ile wy nosiłyście?
Ja miałam bardzo małą sprężynkę w dolnym łuku, chyba pomiędzy 1 a 2. Nosiłam tylko miesiąc, w sumie nie wiem, jaki był cel jej noszenia.
Stary 2012-07-14, 11:33   #2903
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nie mieszkam we Wrocławiu, to chyba jednak do innego chodzimy

Moja też raczej się nie spieszy. Wszystko robi pomału i spokojnie, analizuje co było by lepsze w danej sytuacji, wyjaśnia itd. Z jednej strony jest to dobre, bo dla każdego pacjenta ma czas i nikogo nie zbywa, ale siedząc w poczekalni czasem szlag człowieka trafia jeśli się ma mało czasu, a tu wszystko się tak przeciąga. A z godzinami wizyt to u mnie to w ogóle jest dziwnie, bo są tzw. normalne wizyty (płatne) na których są zmieniane łuki, ligatury itp. (i na nie jest się umówionym na konkretną godzinę) oraz krótkie wizyty "pięciominutowe", które są bezpłatne i tylko się przychodzi żeby orto zobaczyła czy leczenie przebiega prawidłowo. I na takie wizyty nie ma konkretnej godziny, tylko się przychodzi w danym dniu obojętnie na którą. Jak do tego dojdzie jeszcze jakaś osoba z awarią aparatu no to już ładne opóźnienie się zaczyna robić. Moja orto przyjmuje na raz na dwa fotele tzn. jak ona zajmuje się jednym pacjentem, to w tym czasie asystentka przygotowuje drugiego na fotelu obok, np. wyciąga łuki itd. I mimo tego się nie wyrabia.
U mnie tak samo. Mnie najbardziej trafia szlag jak mi ponaciąga wszystko tak, że już nie mogę wytrzymać z bólu i nagle się rozmyśli, ściąga i jeszcze raz. Z tymi wizytami też jest podobnie.
Do tego ostatnio rozharatała mi wargę szczypcami, goiła mi się przez tydzień, bo ciągle haczyły o nią zamki i co? Nawet "przepraszam" nie usłyszałam tylko 'szerzej buzia!'

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Moja była dentystka robiła tak samo- wszystko bardzo powoli. U niej standardowo czekało się min. 45 min (nieraz i 1,5 h) na swoją kolej Moja rodzina (bo ja już nie mam zamiaru się u niej leczyć) się już nauczyła i wyjeżdżają z domu później niż na umówioną godzinę:brzydal
Chyba trzeba zacząć tak robić Ja już zawsze chodzę do niej z książką

książki
Stary 2012-07-14, 14:23   #2904
hihihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KawaMarcepanowa Pokaż wiadomość
Skoro zamki odklejają się czasami same, to nie widzę powodu, dlaczego miałabym im jeszcze pomagać gumą
ale przecież gumę żuję powierzchnią żującą zębów i ona nawet nie dotyka do zamków

masakra jak czytam ile wy czekacie ja maksymalnie 15-20 minut i wtedy pani z rejestracji mnie przeprasza i mówi, że muszę poczekać, ale najczęściej wchodzę punktualnie, góra 5 minut opóźnienia

'-You still love her, huh?
-I can't imagine the day I won't.'

Dexter w spódnicy
hihihi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-14, 15:05   #2905
paulinunia
Zakorzenienie

eh - każda z nas płaci nie oszukujmy się sporą kasę a jak czytam Was to niektóre zagrania orto nie są fajne ;(

paulinunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-14, 15:15   #2906
dtka
Raczkowanie

Ja czekam przed 5 min maksimum a w gabinecie wszystko idzie sprawnie i szybko, jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby orto myślała lub zmieniła zdanie i coś poprawiała... po to ma moją szczegółową dokumentację, żeby się przygotować przed wizytą. Nawet jak teraz moja jest na macierzyńskim i jest inna orto na zastępstwo to była super przygotowana do wizyty i ligaturki miała już naszykowane takie jak lubię tylko się upewniła czy "to co zwykle". Chociaż takie pocieszenie...
Stary 2012-07-14, 15:22   #2907
Jigoku
Zakorzenienie

Moja orto zmienia zdanie najczęściej jak ją pytam kiedy ściąganie, wie, że już jestem rok w plecy, więc teraz na jednej wizycie mi wciska pełno wszystkiego.

książki
Stary 2012-07-14, 16:02   #2908
Lolaa87
Zadomowienie

Ja czekam max 5-10min W gabinecie też wszystko idzie sprawnie.
Nieźle bym się wkurzała gdybym miała czekać ok.1h, w końcu tyle kasy idzie na to leczenie
Stary 2012-07-14, 18:44   #2909
ejzii
Rozeznanie

Cytat:
U mnie tak samo. Mnie najbardziej trafia szlag jak mi ponaciąga wszystko tak, że już nie mogę wytrzymać z bólu i nagle się rozmyśli, ściąga i jeszcze raz. Z tymi wizytami też jest podobnie.
Do tego ostatnio rozharatała mi wargę szczypcami, goiła mi się przez tydzień, bo ciągle haczyły o nią zamki i co? Nawet "przepraszam" nie usłyszałam tylko 'szerzej buzia!'
daj spokój, mi raz strzelił drutem czy czymś ze pozniej taka gula wyskoczyla na wardze i ciagle chusteczka brał żeby krew nie leciała. A jak to skomentował? "o co tu sie stało?" -,-
on to mi tak ponaciąga, naciska te zęby, czasem az mam łzy tak boli... prawie płacze

ejzii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-14, 18:56   #2910
gwiazdka93
Zakorzenienie

Mnie też orto. mocno zaciska, najgorzej z łańcuszkami;/ Jednak na szczęście jest bardzo delikatna i w razie jakiegoś szturchnięcia, zaraz przeprasza
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości