|
|
#2881 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XII
Tak jak ostatnio pisałam post z zachwytem nad zmianą moich zębów, tak od jakiegoś czasu wszystko stoi w miejscu. Jest tak samo jak było w kwietniu. Do tego mam sprężynkę doczepioną do dwóch zębów już od jakiegoś czasu, gdzie moim zdaniem (i oglądając zdjęcia innych aparatek), spokojnie można by założyć zamek (ząb między sprężynką jest wysunięty do tyłu, ale moim zdaniem mieściłby się w łuku). Jestem załamana, dziś była kolejna wizyta i założenie nowego drutu, od dwóch miesięcy nawet małej zmiany (a na wizycie miesiąc temu też był zmieniany drut). W dodatku mam jakąś dysfunkcję języka i muszę uczyć się trzymać go na podniebieniu, bo podobno inaczej rozpycham zęby. Tragedia, na zdjęciach wszystko uśmiech wygląda fatalnie, jeszcze z tą sprężyną...
W wakacje miałam mieć już przyzwoite zęby, tak mówiła orto przy zakładaniu. No i się pomyliła. Edytowane przez kakaowykokos Czas edycji: 2012-07-12 o 00:18 |
|
|
|
|
#2882 |
|
Rozeznanie
|
A może ząb jest za bardzo wysunięty do tyłu? Ja miałam dwójkę mocno wysuniętą do przodu, a jedynki do tyłu i orto też nie mogła nakleić na początku zamków na jedynki. Dopiero jak dwójka troszkę się zrównała z resztą zębów, to na jedynkach mi dokleiła zamki.
|
|
#2883 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
czyli jakby nie patrząc powinnam mieć wszystko zdjęte do września.
|
|
|
|
#2884 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2885 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak jak Irish lepiej się przemęczyć niż zdjąć aparat i stwierdzić za jakiś czas, że można się było trochę przemęczyć ![]() Ja powinnam mieć zdejmowany we wrześniu 2011
|
|
|
|
|
|
#2886 |
|
Zakorzenienie
|
No to zdam relację po 19.07 do której grupki należę
|
|
#2887 |
|
Zakorzenienie
|
Hej, mam takie pytanie: czy to prawda ze przed zalozeniem stalego aparatu, jesli nie wyrosly jeszcze osemki, to trzeba je pousuwac?
|
|
#2888 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#2889 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mi nie wyrosly a bede miala usuwane po zdjeciu aparatu.Wiecie co... bylam dzis na 9:45 umowiona na wizyte u ortodonty. Rejstracja online i godziny wizyt ustawiane sa co 15 min. Orto przyjmuje od 9, wiec bede mna powinny byc 3 osoby (na 9:00, 9:15 i 9:30). Przychodze o 9:35... przed mna 7 osob.... Wszyscy oczywiscie niby poumawiani wczesniej niz moja godzina... ciekawe... Ostatecznie weszlam do gabinetu o 10:30, wyszlam kwadrans pozniej. Na 11 mialam do ginekologa, do ktorego oczywiscie nie zdazylam... Specjalnie rejstruje sie ponad 1 h wczesniej niz np ide do pracy, mam umowione spotkanie, zeby przeznaczyc 15 min na wizyte a reszte na dojazd i ewentualny zapas. Od prawie 1,5 roku leczenia tylko 2 razy weszlam o umowionej godzine! W wiekszosci przypadkow ponad 45 min czekania. Wiecie co... jestem wsciekla. Zero poszanowania czasu pacjenta. Nie jest to publiczna przychodnia, gdzie robia masowke (ile pacjentow zdarza przyjac w godzinach pracy), tylko prywatny gabinet ortodontyczny z rejstracja tel albo online, gdzie sa scisle okreslone godziny na dane uslugi ortodontyczne. Przede mnia juz jedna Pani zrobila awanture, bo na swoja kolej czekala ponad godzine.... Ortodontka oraz asystentka nie przeprosily, wrecz sie oburzyly ze teraz ma wejsc TEN pan! Dobrze, ze w marcu juz bede sciagac aparat... Dobijaja mnie te wizyty. |
|
|
|
|
|
#2890 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Była Aparatka ![]() Stała powierzchnia nagryzowa: od 16.11.2011r. do 17.05.2012r. Góra: od 16.11.2011r. do 06.09.2013r. Dół: od 20.01.2012r. do 16.01.2014r. Edytowane przez Irish184 Czas edycji: 2012-07-13 o 14:53 |
||
|
|
|
|
#2891 |
|
Rozeznanie
|
ja tylko 2 razy przez cały okres leczenia weszłam później do gabinetu, to był poślizg góra 20 min, ale zawsze Pani w recepcji mnie uprzedzała, że mają opóźnienie i przepraszała, a nie raz wchodziłam wcześniej niż byłam umówiona
|
|
#2892 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
PS Moze chodzimy do tego samego ortodonty? ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#2893 |
|
Zakorzenienie
|
Ja na razie nie musiałam czekać. Zawsze ortodontka czekała na mnie mimo, że się nie spóźniałam tylko byłam szybciej. Oby tak dalej
|
|
|
|
|
#2894 |
|
Zakorzenienie
|
ja (odpukać) jeszcze nie czekałam w poczekalni dłużej niż 5-10 minut
ale to fakt że cholera człowieka bierze jak płaci za wizytę i musi czekać 1-2godziny (mam tak u innego lekarza), a w poczekalni średnia wieku 70-80 lat
Edytowane przez Madziarka.n Czas edycji: 2012-07-14 o 09:34 |
|
|
|
|
#2895 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ostatnio umówiłam się z zapasem 1,5 h, żeby się do pracy nie spóźnić, a i tak spóźniłam się 2 h.. Do tego moja ortodontka robi wszystko bardzo wolno, 50 razy się rozmyśla, zdejmuje wszystko, zakłada od nowa..
|
|
|
|
|
|
#2896 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Moja rodzina (bo ja już nie mam zamiaru się u niej leczyć) się już nauczyła i wyjeżdżają z domu później niż na umówioną godzinę:brzydalMam problem, który mnie niepokoi Obecnie mam przesuwaną górę w prawo w celu wyrównania asymetrii. Od 1 do 6 mam założony łańcuszek gumowy. Problem w tym, że zrobiła mi spora szpara między jedynkami Nie wiem czy to normalne? Najpierw miałaby się przesunąć prawa część górnego łuku w prawo, a potem lewa?
|
|||
|
|
|
|
#2897 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja czytam ile Wy czekacie to chyba przy nastepnie wizycie nie wytrzymam i zapytam sie na jakiej zasadzie rejstrowane sa osoby i jest tyle osob na dana godzine, skoro wg formularza rejstracji powinno byc zdecydowanie mniej.
|
|
|
|
|
#2898 |
|
Raczkowanie
|
widzę, że nie tylko ja mam doła... ortodontka mi ostatnio powiedziała, że spodziewała się dużo szybszego działania aparatu... mam już mega grube druty, kolebki czy jakoś tak, i nic się nie rusza... w ciąży też wg teorii zęby się dużo szybciej przesuwają a u mnie nic a nic...
a do tego od 2 dni wychodzi mi 8ka, która wg rtg nie ma prawa wyjść bo jest ustawiona poziomo... 9 miesięcy z aparatem i właściwie zero efektu... ... mam dość |
|
|
|
|
#2899 |
|
Przyczajenie
|
Jestem po wizycie (piątek, 13
), ale na szczęście pechowa nie była ;> Jak dotąd brałam jasne ligaturki, ale po błękitnych, które strasznie się przebarwiły (dzisiaj jak ortka mi ściągała to były zielone :O) postanowiłam wziąć coś z ciemniejszych. Wybrałam fioletowe. W sumie po założeniu wydają się ciemniejsze niż wyglądały, gdy wybierałam, ale ogólnie jestem zadowolona z nich, fajnie kontrastują z zębami ;> No i nie przebarwią się jak te jasne, mam nadzieję Aaa, mam pytanko - miała któraś z was sprężynkę? Bo mi ortka dzisiaj założyła i tak się zastanawiam, ile mniej więcej trzeba będzie czekać na efekty... Kilka miesięcy? ;> W sumie zależy od wady, no ale tak orientacyjnie chciałabym wiedzieć. Ile wy nosiłyście?
|
|
|
|
|
#2900 | |
|
Rozeznanie
|
Ja nie mieszkam we Wrocławiu, to chyba jednak do innego chodzimy
![]() Cytat:
Ja tez mam jedną poziomo. A jak ona Ci wyrasta? W górę czy w kierunku siódemki?
|
|
|
#2901 |
|
Raczkowanie
|
No właśnie powinna w kierunki zębów rosnąć ale ja czuję, że coś się przez dziąsło przebiło...
|
|
|
|
|
#2902 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2903 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do tego ostatnio rozharatała mi wargę szczypcami, goiła mi się przez tydzień, bo ciągle haczyły o nią zamki i co? Nawet "przepraszam" nie usłyszałam tylko 'szerzej buzia!' ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#2904 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
masakra jak czytam ile wy czekacie ja maksymalnie 15-20 minut i wtedy pani z rejestracji mnie przeprasza i mówi, że muszę poczekać, ale najczęściej wchodzę punktualnie, góra 5 minut opóźnienia
|
|
|
|
#2905 |
|
Zakorzenienie
|
eh - każda z nas płaci nie oszukujmy się sporą kasę a jak czytam Was to niektóre zagrania orto nie są fajne ;(
|
|
#2906 |
|
Raczkowanie
|
Ja czekam przed 5 min maksimum a w gabinecie wszystko idzie sprawnie i szybko, jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby orto myślała lub zmieniła zdanie i coś poprawiała... po to ma moją szczegółową dokumentację, żeby się przygotować przed wizytą. Nawet jak teraz moja jest na macierzyńskim i jest inna orto na zastępstwo to była super przygotowana do wizyty i ligaturki miała już naszykowane takie jak lubię tylko się upewniła czy "to co zwykle". Chociaż takie pocieszenie...
|
|
|
|
|
#2907 |
|
Zakorzenienie
|
Moja orto zmienia zdanie najczęściej jak ją pytam kiedy ściąganie, wie, że już jestem rok w plecy, więc teraz na jednej wizycie mi wciska pełno wszystkiego.
|
|
|
|
|
#2908 |
|
Zadomowienie
|
Ja czekam max 5-10min
W gabinecie też wszystko idzie sprawnie.Nieźle bym się wkurzała gdybym miała czekać ok.1h, w końcu tyle kasy idzie na to leczenie
|
|
#2909 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
on to mi tak ponaciąga, naciska te zęby, czasem az mam łzy tak boli... prawie płacze
|
|
|
|
#2910 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie też orto. mocno zaciska, najgorzej z łańcuszkami;/ Jednak na szczęście jest bardzo delikatna i w razie jakiegoś szturchnięcia, zaraz przeprasza
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:35.

Tak jak Irish lepiej się przemęczyć niż zdjąć aparat i stwierdzić za jakiś czas, że można się było trochę przemęczyć 

Ostatnio umówiłam się z zapasem 1,5 h, żeby się do pracy nie spóźnić, a i tak spóźniłam się 2 h.. Do tego moja ortodontka robi wszystko bardzo wolno, 50 razy się rozmyśla, zdejmuje wszystko, zakłada od nowa..
Obecnie mam przesuwaną górę w prawo w celu wyrównania asymetrii. Od 1 do 6 mam założony łańcuszek gumowy. Problem w tym, że zrobiła mi spora szpara między jedynkami
Nie wiem czy to normalne? Najpierw miałaby się przesunąć prawa część górnego łuku w prawo, a potem lewa?