Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XIII - Strona 56 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-15, 13:54   #1651
fiolusiek
Zakorzenienie

Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XIII

W Rossmanie można kupić tanie testy

Kiedyś bodajże Agatka kupowała tanie testy na all
fiolusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-15, 14:12   #1652
Maga83
Zakorzenienie

Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XIII

Dzień dobry

Kundzia, ja mam piekarnik normalnie otwierany, nawet nie kupowałam z prowadnicami teleskopowymi, tylko zwykłe drabinkowe. Szkoda mi było pieniążków, ten się dobrze sprawdza, a nie korzystam z niego przecież 3 razy dziennie

Perse mi też tak włosy wypadały, straszne to było co w wannie widziałam. Ale jakoś samo przeszło...

Prince wszystkiego powoli się nauczysz

A my dopiero nie dawno śniadanie zjedliśmy wczoraj zabalowaliśmy na imprezie, koło 3 wróciliśmy dziś TŻ ma urodziny, więc na 16.00 grill i znowu imprezka

Maga83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-15, 14:22   #1653
zebrawpaski
Zakorzenienie

zakupiłam laktator elektroniczny z medeli, nianię z kamerką z motoroli(ten wyświetlacz 1,5cala), woreczki na pokarm i płyn do mycia laktatora....zakupy w niedzielę
poszalałam
szukam jeszcze komody aby mi pasowała do łóżeczka
łóżeczko mam takie:
http://allegro.pl/lozeczko-klups-saf...468383394.html
jest do tego komoda ale kosztuje 450zł...
będę szukać w tym kolorze ale tańszej- bez żyrafki;(

JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ
KASIA
JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ
TOSIA
zebrawpaski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-15, 14:43   #1654
alonka00
Zakorzenienie

GG do alonka00

Zeberko pewnie za zyrafe 150zl doliczyli hehe a moze warto przenechac sie do sklepu meblowego? My w promocji swoja komode za mele pieniazki kupilismy.

Dziewczyny na wypadanie wlosow bardzo dobre jest siemie lniane apbo kapsulki z olejem. Ja lykalam najpierw kapsulki a pozniej pilam siemie i bardzo pomglo mi to. Przy czesaniu tylko kilka wlosow za szczotce bylo. Dostalam lenia i przestalam pic to i wlosy leca poza tym bio waxa uzywam zielono-brazowego ale nie sadze zeby jakos szczegolnie pomogl mi. Czasmi robia maseczke: 2 zoltka beltam z kieliszkiem spirytusu i to pol godziny na glowie trzymam- wlosy po jedenej maseczce sa wyraznie mocniejsze ale i na to trzeba systematycznosci ktorej mi brakuje :P

1.07.2013
alonka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-15, 14:46   #1655
maksikola
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zebrawpaski Pokaż wiadomość
zakupiłam laktator elektroniczny z medeli, nianię z kamerką z motoroli(ten wyświetlacz 1,5cala), woreczki na pokarm i płyn do mycia laktatora....zakupy w niedzielę
przez internet czy byłaś na zakupach?
ciekawe co to za płyn do mycia laktatora

piję kawę, tż pojechał doradzić znajomemu przy kupnie samochodu, chłopcy śpią.

---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ----------

Dziewczyny a co na zniszczone, rozdwajające się paznokcie?
maksikola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-15, 14:49   #1656
alonka00
Zakorzenienie

GG do alonka00

o ja tez poslucham co z tymi paznokciami bo moje tragiczne sa

1.07.2013
Stary 2012-07-15, 14:52   #1657
fiolusiek
Zakorzenienie

Czytałam dużo pozytywnych opinii na temat odżywek do paznokci z Eveline
fiolusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-15, 14:59   #1658
Maga83
Zakorzenienie

Zeberko śliczne to łóżeczko. Też takie kiedyś chciałam

A wczoraj sobie kupiłam taką sukienkę http://www.sklep.topsecret.pl/ts/ubr...1/0/57/SSU0548
Super się w niej czułam, akurat na wieczorną imprezkę się nadała tylko ubrałam bez tej kokardy

Stary 2012-07-15, 15:02   #1659
maksikola
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Maga83 Pokaż wiadomość
A wczoraj sobie kupiłam taką sukienkę http://www.sklep.topsecret.pl/ts/ubr...1/0/57/SSU0548
Super się w niej czułam, akurat na wieczorną imprezkę się nadała tylko ubrałam bez tej kokardy
fajna , - ta kokarda rzecz zbyteczna.
Stary 2012-07-15, 15:12   #1660
alonka00
Zakorzenienie

GG do alonka00

z kokarda tez fajna :-P

1.07.2013
Stary 2012-07-15, 15:13   #1661
Maga83
Zakorzenienie

Uciekam, bo jeszcze sałatki na grilla muszę zrobić miłej niedzieli

Stary 2012-07-15, 15:45   #1662
zebrawpaski
Zakorzenienie

Maga- kiecka fajna- Berbie ostatnio podobną zakupiła

Cytat:
Napisane przez maksikola Pokaż wiadomość
przez internet czy byłaś na zakupach?
ciekawe co to za płyn do mycia laktatora
przez neta oczywiście...
a płyn...
http://www.abcmalucha.eu/185,nuk-ply...l-256.261.html

alonka
- jak już będę bardziej mobilna to tak zrobię- pojedziemy do sklepu za tanią komodą

JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ
KASIA
JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ
TOSIA
zebrawpaski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-15, 16:11   #1663
bacharybnik
Zadomowienie

Witam
Dzieci śpią, Tż też a ja weszłam na wizaz

Cytat:
Napisane przez aaaggusia Pokaż wiadomość
to dzisiaj pijemy zdrówko Tobiaszka i mojego Mikusia który kończy 2 miesiące

Cytat:
Napisane przez Lucy1111 Pokaż wiadomość
Stówka dla Tobiaszka i Mikiego Pijemy zdrowie nie tylko chłopaków, ale i Emilki Kończy dzisiaj 5 miesięcy
Mikiemu i Emilce też życzę wszystkiego dobrego i dużo zdrówka

Cytat:
Napisane przez Dasti80 Pokaż wiadomość
A co z kredytem?? Posunęło sie coś do przodu??
Do środy mamy znać już decyzję z banku ale koleś nam powiedział, że raczej będzie na tak.

Cytat:
Napisane przez Nita6 Pokaż wiadomość
sylwia choruje , teraz zapalenie jamy ustnej
mam teraz gorszy okres ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,,,,,,,,
nie trzymam sie ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

urlop od poniedzialku
Biedna Sylwusia, wiem jak to jest jak dziecko ma zapalenie jamy ustnej.
Kamil jak to miał to od szpitala uratowała go coca cola bo nic nie chciał jeść ani pić, napił się tylko coli i to go uratowało od odwodnienia.

Dużo zdrówka Wam życzę

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
Mały Alfik przed jedzonkiem
Kochany

Cytat:
Napisane przez ewel28 Pokaż wiadomość
Witam jako Pani Magister dziękuje za kciuki
Robiłam test jak wróciłam i dalej cień cienia, ale nic się nie zanosi na @ Strasznie zmęczona jestem
GRATULUJĘ Pani Magister

Pewnie @ dostaniesz dopiero w przyszłym roku.

Cytat:
Napisane przez anusia1808 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanie: pisałyście o testach ciążowych z internetu i ciekawi mnie jakie zamawiacie paskowe czy płytkowe???
Jak myślicie czy one są wiarygodne? Dziwi mnie troszkę cena tych testów w porównaniu z testami z apteki.
Która z Was ma jakieś doświadczenie z tymi testami?
Ja zawsze kupowałam na allegro za 1zł sztuka i zawsze byłam zadowolona z zakupu.

Tobiasz pozdrawia wszystkie E-ciocie i dziękuje za życzenia

07.11.2010[*] Mój Aniołek
10.02.2011[*] Mój Aniołek
10.10.2016[*] Mój Aniołek

Edytowane przez bacharybnik
Czas edycji: 2012-07-28 o 09:37
bacharybnik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-15, 16:42   #1664
maksikola
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bacharybnik Pokaż wiadomość
ale uśmiech....
Stary 2012-07-15, 17:00   #1665
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Źle się coś czuję, pobolewa mnie brzuch, ale typowo żołądek, nic niżej. Chyba daję sobie dzisiaj pass z jedzeniem. I z planów nici, mało co posprzątałam, więc muszę to dokończyć i iść na cmentarz i to chyba tyle, co dzisiaj zrobię.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-15, 17:01   #1666
eseska
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny mam pytanie: pisałyście o testach ciążowych z internetu i ciekawi mnie jakie zamawiacie paskowe czy płytkowe???
Jak myślicie czy one są wiarygodne? Dziwi mnie troszkę cena tych testów w porównaniu z testami z apteki.
ANUSIA! ja miałam (chyba mi jakis 1 czy 2 został) i jka dla mnie ok. Kiedy nie było to nie było, a kiedy II to II. Ja miałam paskowe o czułości 10 - cien cienia przed @ wychodził (ze 4 dni), potem jeszcze co 2 dni robilam. A na koniec kupiłam z apteki płytkowy by ładna pamiatka była. Te z allegro sa tansze bo bez opakowania firmowego, nie trzeba ich reklamowac i to przez to pewnie!

Cytat:
A my dopiero nie dawno śniadanie zjedliśmy wczoraj zabalowaliśmy na imprezie, koło 3 wróciliśmy dziś TŻ ma urodziny, więc na 16.00 grill i znowu imprezka
MAGUS! ale Wy imprezowi jesteście!
Cytat:
Napisane przez alonka00 Pokaż wiadomość
Dziewczyny na wypadanie wlosow bardzo dobre jest siemie lniane apbo kapsulki z olejem.
Ja wlasnie kapsułki jadłam i było dużo lepiej tylko nie wiem czy w ciązy mozna

Cytat:
Zeberko śliczne to łóżeczko. Też takie kiedyś chciałam

MAGA! to moze teraz takie kupicie czy chcesz inne? a sukienka bardzo mi sie podoba! Sliczna!
Cytat:
Napisane przez bacharybnik Pokaż wiadomość
Do środy mamy znać już decyzję z banku ale koleś nam powiedział, że raczej będzie na tak.

BACHA! super ze jest pozytyw z banku. Sciskam kciuki do środy gdy juz pewnośc bedzie! A TOBIASZEK jest przesliczny i jaki usmiech

ZOSIA
eseska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-15, 18:29   #1667
alonka00
Zakorzenienie

GG do alonka00

wow co taka cisza? tz zenszwagierka i chlopakiem jej poszli na basen a ja siedze przy szybie jem ciastka i pije herbatke, nie mialam ochoty na basen

1.07.2013
Stary 2012-07-15, 19:03   #1668
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez Ando Pokaż wiadomość
chcial i nie zemdlal, ale kompletnie nie wiedzial co robic. Oczywiscie wogule sie wczesniej tym nie zainteresowal, a potem siedzial z glupia miną i mnie denerwowal tylko. A jak dali mi znieczulenie to poszedl spac....
mój też kompletnie się nie interesuje tymi sprawami, więc nie wiem jak to kiedyś będzie.

Cytat:
Napisane przez zebrawpaski Pokaż wiadomość
nie nadrabiam...muszę się ogarnąć i Kasię ogarnąć i jedziemy do gin
Potem mam imprezę rodzinną i przemarsz cioć i wujków, którzy chcą poznać Kasię
zastanawiam się jak Ty znosisz te wszystkie odwiedziny. wiadomo, że wszyscy chcą zobaczyć dziecko, ale chyba trochę wcześnie na takie odwiedziny. ja bym chyba nie chciała, żeby ktokolwiek z dalszej rodziny przychodził z wizytą przez pierwszy miesiąc, choć póki co mam bardzo blade pojęcie o tym jak się dochodzi do siebie po porodzie i jak się funkcjonuje w nowej roli.

Cytat:
Napisane przez kunegunda.bis Pokaż wiadomość
Monika super betka tak jak dziewczyny pisza zrob jeszcze raz badz dwa betke po 48h i po 96h ja robilam chyba ze 3 razy aby zoabczyc czy prawidlowo przyrasta w necie spokojnie znajdziesz jakie musza byc % przyrostu
wybieram się jeszcze. we wtorek mam wizytę u gina, może da mi jeszcze jakieś skierowania to zrobię za jednym razem, żeby mnie tyle nie kłuli.

Cytat:
Napisane przez ewel28 Pokaż wiadomość
Witam jako Pani Magister dziękuje za kciuki
Robiłam test jak wróciłam i dalej cień cienia, ale nic się nie zanosi na @ Strasznie zmęczona jestem
no to trzymamy dalej

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
GRATULUJĘ! Mały Alfik przed jedzonkiem
śliczny jest

Cytat:
ja miałam zawsze tylko apteczne, ale i nie robiłam ich za wiele. jak się staraliśmy i @ nie przychodziła/spóźniała się to zdarzyło się parę co 2 dni, ale jak wyszedł pozytywny to już nie powtarzałam, ani wtedy ani teraz, tylko beta, więc wolałam na bieżąco kupować w aptece niż zamówić ileś i żeby leżały pół roku.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-15, 19:08   #1669
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

a, zapomniałabym, w załączniku pozdrowienia ze wsi.

niedawno wróciliśmy. jakiś głodomor mnie dzisiaj dopadł, przed 6 wstawałam, żeby sobie jakąś kanapkę zrobić bo spać z głodu nie mogłam. teraz właśnie skończyliśmy pizzę jeść, zjadłam więcej niż zwykle. staram się uważać na siebie, kiedy mogę to siedzę/leżę, ale trochę łazić trzeba. coś mnie trochę brzuch kłuł jak chodziliśmy na spacery na wsi...ale potem było już ok.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg boćki.jpg (40,8 KB, 9 załadowań)
Stary 2012-07-15, 19:27   #1670
Konto usunięte

Haha Monika, ja też miałam takie napady, jak byłam w ciąży Jadłam o 6 rano i o 24...
Teraz za to postanowiłam definitywnie skończyć z jedzeniem napadowym (czyli żrę wszystko, co się napatoczy w lodówce). Wczoraj oglądałam film Jiro śni o sushi i sobie myślę - ile ja w siebie pakuję szitu.... Brak słów.

Z innej beczki: Dziewczyny znacie może jakieś modlitwy dotyczące macierzyństwa? Ja przyznam szczerze, że przed # byłam mało religijna, dość pogubiona, za to teraz odczuwam potrzebę uporządkowania sobie świata w środku. Nie stałam się nagle gorliwą katoliczką, ale jednak staram się myśleć, że tam Ktoś na górze tym zarządza i pozwoli mi kiedyś spotkać się z Dawidem, a póki co będę usilnie prosić o ziemskie dzieci... I pamiętam, że kiedyś coś pisałyście na ten temat, ale oczywiście nie pamiętam co.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-15, 19:27   #1671
alonka00
Zakorzenienie

GG do alonka00

Monika kucie jest ok tylko skurcze sa zle. hehe ja dzis obudzilam sie o 5 i slysze cos klekocze, wygladam przez okno a tsm bocian na sasiadowej stodole

1.07.2013
Stary 2012-07-15, 19:38   #1672
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;35312972]Haha Monika, ja też miałam takie napady, jak byłam w ciąży Jadłam o 6 rano i o 24...
Teraz za to postanowiłam definitywnie skończyć z jedzeniem napadowym (czyli żrę wszystko, co się napatoczy w lodówce). Wczoraj oglądałam film Jiro śni o sushi i sobie myślę - ile ja w siebie pakuję szitu.... Brak słów.[/QUOTE]

mam nadzieję, że to jedzenie to chwilowe, bo inaczej skończę z 30kg na plusie ale odmawiać sobie nie zmierzam, dziecka głodzić nie będę (każda wymówka jest dobra, żeby coś zjeść)

Cytat:
Napisane przez alonka00 Pokaż wiadomość
Monika kucie jest ok tylko skurcze sa zle. hehe ja dzis obudzilam sie o 5 i slysze cos klekocze, wygladam przez okno a tsm bocian na sasiadowej stodole
na wsi jak byliśmy też co chwilę klekotały

wpadam w paranoję. ile razy jestem w toalecie sprawdzam czy nie ma krwi, co nie zrobię zastanawiam się czy nie zaszkodzi to dziecku (tak jak z jazdą 70km na wieś), itp. Na początku sierpnia mieliśmy jechać na 2 tygodnie gdzieś w góry/okolice gór, jeszcze nic nie załatwiliśmy i nie wiem czy to dobry pomysł mąż ma urlop wtedy, innego nie dostanie, jak nie pojedziemy to następne wolne męża pewnie za rok dopiero. znowu w domu przesiedzieć 2 tygodnie też bez sensu. ciekawe co gin na to powie..
Stary 2012-07-15, 19:44   #1673
BYou
MBZ♥

Perse ja się modlę do św. Dominikahttp://www.dominikanki.republika.pl/..._dominika.html

BYou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-15, 19:47   #1674
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
wpadam w paranoję. ile razy jestem w toalecie sprawdzam czy nie ma krwi
Miałam tak od 11 tc (kiedy plamiłam) do praktycznie samego końca. Taki już los doświadczonych...

Cytat:
Napisane przez BYou Pokaż wiadomość
Perse ja się modlę do św. Dominikahttp://www.dominikanki.republika.pl/..._dominika.html
Dziękuję, o tym chyba myślałam
Stary 2012-07-15, 20:35   #1675
Ando
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez BYou Pokaż wiadomość
mi polecano sw.Dominika Savio (taki małolat od x.Jana Bosco) - jest szkaplerz i modlitwa, gosc specjalizuje sie w trudnych ciazach i zagrozeniach poronieniem (choc jak widac mi nie pomogl...)
I Joanna(Gioanna) Beretta-Molla - babka oddala zycie zeby ratowac 4 dziecko. Zostala wyswiecona na ołtarze jeszcze za zycia jej meża i dzieci. Wogule niesamowita historia. Lekarka, strasznie kochala swojego meza. Nie wiem czym dokladnie sie zajmuje, ale na pewno ma to zwiazek z malzenstwem. I jednym z dowodow swietosci (do wyswiecenia potrzebuja 2 udokumetowanych cudów) byl cud gdy kobiecie pekly blony w 19tc, wylecial caly plyn (czyli jak u mnie), modliła sie do niej - donoscila do 33tc, dziecko urodzilo sie zdrowe i przezylo.
No i Jan Paweł II - tez specjalizuje sie w malzenstwach

---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ----------

A dzieciaki słodziaki!
Prince - mała super oby jej sie uspokoiło, bo pare nocy i bedziesz na zesach chodzic... a to nie sprzyja "radosci macierzynstwa" :P

śpij kochanie moje
[/SIZE]
Ando jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-15, 20:50   #1676
BERBIE
Zakorzenienie

helooł, cały dzień was próbuję nadrobić i się udalo

monika
gratuluję
kunegunda pokaż jak je kolczyki zrobisz
Ando witaj, przytulam cię mocno. Popłakałam się jak przeczytałam ile wasza córeczka zmieniła w waszym życiu....
Perse ja po # też przesiałam przyjaciół, okazalo się ze z częscia strasznie nam się światopoglądy rozchodzą
anusia przytulam
ewel po cichutku gratuluję
inutil a może spróbujcie pójść do kościoła? jednak cos trochę na pewno wami kierowało skoro braliście ślub kościelny i chrzciliście dziecko. oczywiście nic na siłę. dobrze, że nie dałaś sobie w kaszę dmuchać głupiej lekarce.
wszystkiego najlepszego dla wszystkich jubilatów.
waniliowa
cieszę się, że coraz częściej zaglądasz.
dasti ciebie też to dotyczy jakie mieszkanie kupiliscie? ile metrów? pokoi? jaki kredyt? mozesz mi jeszcze raz powiedzieę kiedy i ja powinnam zrobić badanie progesteronu i prolaktyny?
lucy co tam u was? mało ostatnio piszesz
zeberko jak Kasia?
panika w Białymstoku też jest dobra kliniki leczenia niepłodności. jak tam bylam i zobaczyłam masę dzieciecych zdjęć to wyć mi się chciało.

jak kogoś pominęłam to przepraszam, ale mi tż w ciągu doczytywania stronę zamknął i powcinało mi cytaty

ja dzisiaj w domu rządziłam, 3 prania wstawiłam, 2 na jutro zostały, zrobiłam 10 szklanek galaretki z wiśniami i zasypałam wiśnie na nalewkę z bo tż oszalał i kupił prawie 3 kg wiśni bo mu się ich zachciało
Stary 2012-07-15, 20:57   #1677
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BERBIE Pokaż wiadomość
panika w Białymstoku też jest dobra kliniki leczenia niepłodności. jak tam bylam i zobaczyłam masę dzieciecych zdjęć to wyć mi się chciało.
z jednej z nich mam chrześnicę

wiśniow y wieczór

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-15, 20:57   #1678
Ando
Rozeznanie

obrazek dla mojego aniolka
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 50.jpg (67,3 KB, 27 załadowań)

śpij kochanie moje
[/SIZE]
Ando jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-15, 21:20   #1679
BERBIE
Zakorzenienie

aaa była jeszcze mowa o stracie kg, więc u mnie też załamka pod tym względem. chyba muszę się przeprosić z panem z YT i wziąc się za siebie bo nie moge na siebie patrze nigdy tyle nie ważyłam panika jaka ty diete stosujesz?
Stary 2012-07-15, 21:37   #1680
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ando Pokaż wiadomość
obrazek dla mojego aniolka
Ty rysowałaś?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości