|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy kolejny tytuł
|
|||
| Roczki już za nami, zaraz jesień witamy. |
|
1 | 1,72% |
| Rok już za nami, teraz na bunt dwulatka czekamy. |
|
2 | 3,45% |
| Choc tak długo sie juz znamy- Z krzaków wyganiamy podczytujace mamy! |
|
1 | 1,72% |
| Kosi Kosi łapki-Jestem taaaki duży ze zjadać kanapki |
|
0 | 0% |
| Póki to lato nie minie każdy maluch na tym wątku nie jedno wywinie |
|
0 | 0% |
| Minął roczek, czas tak leci - mamy i ich wakacyjne dzieci |
|
8 | 13,79% |
| wspólny roczek już za nami i za dziećmi wciąż biegamy |
|
2 | 3,45% |
| pierwszy roczek naszych dzieci, jak len czas szybciutko leci |
|
5 | 8,62% |
| roczek mam ,zęby mam i na nerwach mamie gram |
|
14 | 24,14% |
| wizaż nadal funkcjonuje, z nami dzieci wychowuje |
|
2 | 3,45% |
| Dzieciaczki sztukę chodzenia szlifują, a mamuśki na zlot się szykują.... |
|
1 | 1,72% |
| Czas zakończyć letnie plażowanie ale nie wizażowanie. Mamuśki lipcowo-sierpniowe 2011 |
|
1 | 1,72% |
| Roczki wyprawione, dumne mamy i ich dzieci zadowolone. Mamusie lipcowo-sierpniowe 2011 |
|
0 | 0% |
| Niemowlęctwo juz za nami, drugi roczek zaczynamy! Letnie dzieci 2011 i ich rozgadane mamy. |
|
17 | 29,31% |
| Roczek minął - nie do wiary, cieszą sie lipcowe i sierpniowe mamy |
|
4 | 6,90% |
| Głosujący: 58. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#931 |
|
Wtajemniczenie
|
Zapaleczko zależy czym i co wysylasz. Ile to waży. Paczke od 20 Ł mozna juz wysłać
Wysylalam kiedys sweterek dla mamy poczta to Zapłaciłam ok 3 Ł |
|
|
|
#932 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czasem się przewrócą robiąc pierwsze kroczki-wakacyjne dzieci właśnie kończą ro
Piszą takie coś jeszcze "Jeśli musimy z pewnych względów przypiąć fotelik z przodu, pamiętajmy by maksymalnie odsunąć fotel do tyłu. Poduszki powietrzne projektowano z myślą o osobach dorosłych, dlatego może się zdarzyć, że wybuchając mogą uszkodzić, a nawet połamać nóżki dziecka."
Mam w sumie lusterko w którym widzę Emilie i ona mnie, ale kręci mnie dać ją do przodu... |
|
|
|
#933 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czasem się przewrócą robiąc pierwsze kroczki-wakacyjne dzieci właśnie kończą ro
Hej. Nie wiem co pisać dziewczyny,
Byliśmy w kazimierzu, ale.....z moim tż wycieczki to żadna przyjemność, marudzi gorzej jak dziecko i zaraz chce wracać. Głowa mnie boli, bardzo. Sara załapała za pierwszym razem jak się pije ze słomki Wodaqua myślę o Tobię często!! Koleżankę ta samo potraktowali w pracy ( dostała mniejszą podwyżkę niż pozostali pracownicy ze względu że była na macierzyńskim!! szok!! i ti w urzędzie miejskim takie sytuacje..) Brumek wszystko się zgadza z tyk kodeksem, tylko....teraz dużo wyższy mandat jest za przewożenie bez fotelika, i za pasy też podnieśli. ( nie pamiętam dokładnie ile) Ale mm chęć na tego shejka!! a jeszcze nie dorobiłam się blendera
|
#934 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
drugie ciągnie je ku górze... " Edytowane przez aania_20 Czas edycji: 2012-07-15 o 19:57 |
||
|
|
|
#935 |
|
Zakorzenienie
|
Na sforze i fakcie piszą o tym wirusie bostońskim. Ania u Adama to miało te taki przebieg?? takie pęcherze w jamie ustnej.
Własnie oglądałam co się działo w bprach tucholskich. Las wyłożony od trąby powietrznej, wieś w ruinie, no szok, nie wyobrażam sobie Zdjęcie z dzisiaj: ( Młoda naburmuszona nie miała dzisiaj humoru) ![]() Uploaded with ImageShack.us
|
#936 |
|
Zakorzenienie
|
laski w Tesco jest promocja na pampy 4 są 132szt za 89,99
dają jeszcze bon na 10zł |
|
|
|
#937 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wierna kopia mamy Cytat:
O, kolejna wierna kopia mamusi Ale miałam dzień.. Tż zawiózł mnie przed pracą o 9 pod CH, a tam czynne dopiero od 11.. Nie pomyślałam, że dzisiaj niedziela No nic 2 h się snułam w okolicach i czekałam na otwarcie. Tż miał szybko się uwinąć z robotą i po mnie przyjechać.. Przyjechał dopiero o 16. Myślałam, że zwariuje No nic, ale udało mi się zdobyć kilka ' perełek ' Sobie kupiłam bluzkę i buty, a małemu spodenki i buty w Clarksie w przecenie 70 % ( przecenione z Ł 32 na Ł 7 ) Szymuś nawet dostał swoje zdjęcie w pierwszych bucikach i dyplom z datą zakupu i rozmiarem pierwszych butów Co więcej DOSŁOWNIE, gdy pani z obsługi zakładała mu bucika Szymcio zobił kupkę i czuć chyba było w całym sklepie..
Szymon ' Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym ' http://suwaczki.maluchy.pl/li-54402.png http://kociewianka.w.interia.pl/mamy/dzieci2011.html Edytowane przez Madziulka_17 Czas edycji: 2012-07-15 o 20:39 |
|||||
|
|
|
#938 |
|
Zadomowienie
|
Wodaqua fajnie Cie "widziec" z powrotem
![]() Patik mloda naburmuszona, ale za to mama slicznie sie usmiecha i nadrabia za dwie Ale pustki tu dzis... normalne...sunday bloody sunday ![]() A my spedzilismy dzis dzien na grillu w Legionowie. Mala malo w dzien spala bo miala full atrakcji - ganianie za psem, bieganie po trawie, nauczyla sie nawet wchodzic na czworakach na schody do domu ![]() Ale oczywiscie zejsc nie potrafi, wiec teraz musze miec oczy naokolo glowy, zeby gdzies schodow nie wynalazla i z nich nie spadla po takich atrakcjach padla jak kawka o 20.30 co jej sie rzadko zdarza ja mam wiec troche wolnego, a jutro pakowanie bo jedziemy na tydzien do Olsztyna![]() ---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ---------- Madziulka ale profesjonalnie podeszli w sklepie w kwestii wyboru bucikow dla Szymka. Normalnie widac, ze nie w Polsce
Edytowane przez karolinee1983 Czas edycji: 2012-07-15 o 21:25 |
|
|
|
#939 |
|
Zadomowienie
|
Melduje że żyjemy po imprezie
![]() Krystianek miał pododny humor jak Ida Crazy w końcu nie patrząc na gości o 18 zasnął obudził sie za godzine z wrzaskiem , zjadł i znowu zasnął i spał aż do 5 bez kąpieli![]() Aania krem był bez masła i masa cukrowa troche słabo kleiła sie do niego ale ogólnie było ok Patik Sara i Ty ![]() Lili prosze MUFFINKI Z BOCZKIEM I GRZYBAMI 150g boczku wędzonego 100g grzybów ( leśne lub pieczarki ) 1-2 łyżki bułki tartej sól papryka tymianek pieprz 1 cebula 1 ząbek czosnku ciasto: 250g mąki 2i pół łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 100g żółtego sera 2łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki soli pieprz jajko 4-5 łyżek oleju 250 g jogurtu naturalnego lub maślanki Piekarnik nagrzać do temp 190 .Forme natłuścić . Boczek pokroic w kostke podsmażyć . Grzyby pokroić i dodać do boczku i poddusić .Dodać bułke tartą sol i przyprawy , ostudzić . Cebule i czosnek obrać i drobno pokroić , podsmażyć na oleju . W misce wymieszac mąke z proszkiem sodą startym serem pietruszką solą pieprzem . Do drugiej miski wbić jajko rozmieszać dodać olej maślanke lub jogurt i cebule z czosnkiem i wymieszać . Do masy wsypać make z dodatkami wyrobić ciasto . Połowe ciasta nałożyć do foremek dodać łyżeczke farszu i dopełnić znowu ciastem . Piec ok 25 min |
|
|
|
#940 |
|
Wtajemniczenie
|
Fajnie Wam. Każda pisze ze spędziła jakoś miło to niedziele w towarzystwie Tz i tylko chyba ja siedzialam jak ten paluch. Moj maz ewidentnie ma nas w nosie. Wczoraj miał wolne od pracy i cały dzien spędził u kolegi robiąc jakieś pie.rdoly (miał wrocic wczesniej i mieliśmy jechać na zakupy, bo w lodówce tylko światło zostalo). Oczywiscie wrocil o 18 i z zakupów
To sie pozalilam, dziekuje za uwagę. |
|
|
|
#941 |
|
Wtajemniczenie
|
stronczek
|
|
#942 |
|
Zakorzenienie
|
Stronczek
![]() My dziś też mieliśmy fajny dzień, zaraz po śniadaniu pojechaliśmy na basen a po nim spotkalismy się z moją psiapsiółą i mężem, którzy mają dwójkę chłopców (4,5 i 2,5latka) i spędziliśmy z nimi cały dzień. Dzieciaki sie razem wyszalały na placu zabaw, spacery, potem u nich w domu szaleństwo zabawkowe ![]() A Luśka też zadowolona bo trzech chłopców bardzo się o nią troszczyło .Po kąpieli padli jak muchy ![]() a dziś dostrzegłam, że w końcu przebiła nam się pierwsza górna dwójka
|
#943 |
|
Zadomowienie
|
Stronczek
![]() Youyou za dwójeczke . Krystianek ma sześć zębów i idzie siódmy lewa dwójka dolna Brumku Brumkowe piersi bardzo smakowały mojej Wodaqua sie znalazła Zapomniałam napisac ze u nas dziś byla pierwsza krew Krystianek przewrócił sie na zabawke i troszke rozciął warge był wrzask ale nie taki straszny ![]() Ja pół dnia sie pakowałam bo jutro wyjezdzamy |
|
|
|
#944 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Jeszcze Piwnooka nam zaginęła... Szkoda bardzo
Poznanianki, nie wiecie, co z nią?Cytat:
![]() A czy to znaczy, że po Twoim mleku mała źle się czuje? Bo piszesz, że kupki nie takie... Cytat:
2. Zrób dla świętego spokoju, choć dla mnie to brzmi, jak naturalna cecha młodej matki Nie dalej jak godzinę temu położyłam się na chwilę z mężem na kanapie i od razu zaczęłam odpływać, a on coś do mnie mówił. Kiedyś było zawsze na odwrót - ja gadałam, on zasypiał ![]() A mikser jakiś masz? Bo spokojnie się nada na takich największych obrotach Cytat:
W sumie teraz sobie myślę, ze w takich przypadkach to niegłupie by było policję zawiadomić, że ktoś tak jedzie, bo to przecież najgłupsza, najbardziej nieodpowiedzialne zachowanie pod słońcem!Śliczna A Ty kwitniesz Cytat:
![]() Tylko teraz zostałam z ponad 100 szt. pieluch, bo używamy już tylko tych pieluchomajtek pampersa, a te zwykłe tylko na noc. Na pół roku mi starczą ![]() A w borach tragedia Zresztą nie tylko tam ![]() Cytat:
Jeśli Cię to pocieszy, to ja dziś wyjątkowo dzień z mężem spędziłam, bo normalnie weekend czy nie, święto czy nie, on i tak pracuje od rana do nocy(dosłownie). I my z Tymciem tez cały czas sami... Kupiłam Tymciowi w piątek bidon ze słomką i dziś już pięknie opanował picie z niego Poza tym byliśmy na sushi, gdzie ze smakiem pałaszował awokado, kawalątek pieczonego łososia i ryż A wczoraj na działce też kilka nowości, bo i porzeczki jadł (wszystkie 3 kolory ), i morele, i borówki, i maliny, choć te już znał Prosto z krzaczka
|
|
#945 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
brawa dla Zosi gratuluje zakupu fotelika (tez mi sie to juz marzy, ale Blana za mala.. )a sytuacji z praca baardzo wspolczuje - jestes kolejna mloda mama, ktora spotykaja z racji macierzynstwa problemy... to takie niesprawiedliwe Cytat:
wyglada okropnie![]() Brawa dla Żbika - zobaczysz, niedlugo kroczka postawi, a Ty bedziesz tesknic za czasami, gdy lezal jak zuk na plecach i machal odnozami![]() [QUOTE=blondynkapoznan;353 04532]laski mi wczoraj dosłownie serce na parę sekund stanęło /QUOTE]Cytat:
wyobraz sobie, ze moja Blana NIGDY jeszcze nie pospala do 7mej... ![]() Cytat:
maruda jedna![]() Cytat:
![]() Cytat:
ja mam komfortowa sytuacje, bo TZ kazda wolna chwile poswieca dzieciom, ale powiem Ci, ze cala reszta mojej rodziny to sie miga jak moze - od kiedy mamy dzieci przestano nas zapraszac na obiadki, grille itp. nawet moja mama - widze to wyraznie - mimo, iz przychodzi trzy razy w tygodniu pomoc mi przy dziewczynkach, to nie robi tego z "rozkosza" (jak inne znane mi babcie), bo jak wychodzi to normalnie jakby dostawala skrzydel i do tego da sie slyszec huk kamienia spadajacego jej z serca plus komentarz "o, wreszcie mam fajrant"... agawoo - a kiedy zaczynasz prace? powiem Ci, ze ja bym tam sie cieszyla gdybym MUSIALA przestac karmic UU, bo tak sama z siebie cos nie potrafie ![]() marzenka - nie bij, jutro wezme sie za zdjecia i cos wkleje |
||||||
|
|
|
#946 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Ojoj 3. Udanego wypoczynku! I nie zapomnij regularnie tego lapka mężowi podbierać Cytat:
2. Brawo zębata Lilo
|
|
#947 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla Sary za słomkę Mój Tz ma podobnie jak idziemy na zakupy - jeden sklep, a jego już bolą nogi, coś by zjadł, zapalił papierosa, i tak w kołko ... zadna przyjemność ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Takie zakupy to sama przyjemnosć, w Polsce ne ma chyba szans na takie coś ![]() Cytat:
Mój TZ też dzisiaj nieobecny, ale to przez ten remont - cały dzień spędził w kuchni (wiem, że niedziela, ale nie było innego wyjścia), ale jakby miał wybór, to wolałby posiedzieć z nami ... Cytat:
za ząbka Cholercia, za oknem mam znowu imprezę ![]() Dzis nad ranem obudziły mnie wrzaski , i teraz zapowiada się tak samo (jakaś melina na garażach jest chyba ) ... A ja jestem podałamana - kolejny raz mała dostała histerii przed spaniem. Po kąpieli zjadła, myslałam, że uśnie, ale nie -pobawiła sie, a potem nagle się zmęczyła i ryk nie z tej ziemi Usnęła dopiero jak się umęczyła Nie wiem, co sie dzieje, dlaczego tak płacze wieczorem... Zębów nie widać, więc to chyba nie to Głodna nie jest ... Więc o co chodzi??
|
|
|
#948 |
|
Zakorzenienie
|
Dobry wieczór
![]() Jutro nadrobię. Dzisiaj już padam na twarz. Spędziliśmy bardzo miły dzień. Byliśmy całą rodzinką w Wiśle, w aqua parku Chłopcy już śpią, więc i ja się kładę. Dobranoc |
|
|
|
#949 |
|
Zadomowienie
|
kurcze, dziewczyny, piszecie o tych Borach Tucholskich, musze poczytac co sie dzieje, bo jade tam na 2 tygodnie w przyszla sobote
acha - Patik, Wodaqua - sliczne te Wasze cory i takie do Was podobne! Moja Blana to jeszcze nie dziewczynka, a taki dzidzius i niepodobna do nikogo ![]() Vaniliova - milego urlopu Wam zycze!!! Edytowane przez meszsares Czas edycji: 2012-07-15 o 22:25 |
|
|
|
#950 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Dziękujemy Brumek Patik Wasze dzieci piją ze słomki a mój nie chce ostatnio dostał soczek i troche ścisnęlam kartonik to wszystko mu z buzi wyleciało
|
||
|
|
|
#951 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzieki za odzew
Martwi mnie to wszystko Troche, bo jak kiedys byliśmy nierozlaczni tak teraz nasze drogi sie oddalają coraz bardziej. Brumku ja nieobecność z powodu pracy jestem w stanie zrozumieć. Moj tz tez duzo i dlugo pracuje, cały tydzien go praktycznie nie ma. Widzi Wiki w sumie godzinę dziennie. Boli mnie to ze jak ma wolne to szuka innych zajęć i rozrywek. Woli sie spotkac z kolega pod byle pretekstem ( dla niego oczywiscie ważnym) niż z nami byc. U nas dzis tez pierwsza krew była. Wiki tak sie rozpedzila w raczkowaniu ze rączki jej sie poplataly i zaryla buzia w dywan. A w buzi był smok i rozciela sobie kącik ust. Płacz był przerazliwy. Lila za zabki ![]() Agawoo nie mam pojęcia o co chodzi ??? Wiki jak była w wieku Twojej corci to zasypiala ładnie sama w łóżeczku. Teraz Dopiero sie jej odkrecilo, ale to dlatego ze nauczyła sie wstawać w łóżeczku i jak tylko ja Położe to od razu wstaje. Na stojąco jeszcze spać nie umie ![]() VANILIOVA udanej zabawy i odpoczynku zycze
|
|
|
|
#952 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Stronczek a męzowi to się należy!zazdroszczę ![]() Cytat:
1 - może i tak, choć do tej pory wydawało mi się że organizm się do niedosypiania przyzwyczaił a od tygodnia jakoś się buntuje 2- brak słów na taką głupotę! Na drugi raz zadzwoń.. Cytat:
wydaje mi się że to dwie różne rzeczy, bo w tym bostońskim typowe jest że wysypka jest na kończynach, w buzi mniej. Ehhh...łobuz zasnął, po godzinie rozrabiania. Wykąpany nagle odżywa, i chętny wtedy do zabawy
|
|
|
#953 |
|
Zadomowienie
|
Każdej pięknie odpisałam, jak za starych dobrych czasów, a na koniec ten mój sierściuch (kot, nie mąż :P ) przeleciał mi po klawiaturze i wykazował. Ukatrrupię tego kota niedługo... Jak go Zośka wcześniej nie udusi
![]() Ale tak ogólnie ciulowo się czuję, ża tak nie mam czasu dla Was, a Wy o mnie pamiętacie, szukacie i w ogóle miło przyjmujecie kolejny raz. Ja też dużo myślę, czasami czuję się jakby w innym życiu, w życiu kazdej z Was, przeżywam... Patik, Mesz, kiedyś trudno mi było jakoś uwierzyć ile kobiet ma problemy z pracą przez macierzysństwo, że dotyczy to właściwie większości, a teraz sama się przekonałam, mam taki cholerny żal, dawno się tak nie wściekłam, postanowiłam wyluzowac w pracy, zwooolniłam tempo, nie wyrabiam się, skoro nie zasłużyłam na awans (a awans taki, że tylko zmienią mi nazwę, bo kasy na podwyżki brak). Do tego wszystkiego przy najbliższej kontroli przyjrzą sie mojemu odcinkowi racy może wtedy cos ruszy... Jak dla mnie to zastraszanie przed jakimikolwiek próbami negocjacji, bo już oni tak będą grzebać, żeby coś wygrzebać, a o to nie jest trudno. Więc siedzę cicho jak głupia myszka i mam to wszytsko gdzieś. Koniec gorzkich żali, Dobej, przespanej nocki życzę! Jutro wpadnę! |
|
|
|
#954 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#955 |
|
Wtajemniczenie
|
Madziulka
|
|
|
|
#956 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
2. Dziękujemy A Wy kiedy wybieracie sie na urlop ? |
|
|
|
|
#957 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Tymek własnie tak załapał. Nalewałam mu wodę do kartonika, dawałam do buzi, ale tylko gryzł słomkę. A jak lekko ściskałam i poczuł, że to picie, to łykał i zaczynał ssać. Najpierw jeden łyk, następnym razem już dwa, a potem już sie przyssał na dłuższą chwilę Z tym, że za każdym razem musiałam zacząć od tego ściśnięcia, sam nie zaczynał ssać, tylko gryzł ![]() A dziś już sam z tego bidonu
|
|
#958 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla Tymcia za słomkę Ja nie chcę rezygnowac, dziś ja karmiłam troszkę(chyba 2 albo 3 razy). W nocy jak się obudzi też dostanie cyca. Tylko wydaje mi się, że się nie najadała już, stąd ten eksperyment z mm. Dzisiaj dzień był super, ładnie jadła, spała, nie marudziła, przy cycu się nie wiła, jak to zwykle robi.... dlatego pomyślalam, że może nie chce już cyca, butlą sie lepiej naje.. A z kupkami to różnie u niej bywało - raz były często, śluzowate, a raz znowu nie było 3 dni (wiem, że przy piersi może tak być), a jak już były to jakieś ciemne, brzydkie A tu ładne kupeczki dzisiaj były (plus wieczorem jedna mała, zielona). Ale może to reakcja na podanie mm? Cytat:
---------- Dopisano o 00:02 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:49 ---------- Cytat:
Cytat:
Ale tylko na wieczór by ją bolało? Tak to w dzień było super, dawno taka spokojna nie była ... Jutro kupię jakiś żelik na ząbki i jak zacznie taką awanturę, to spróbuję posmarować .... Teraz się kręci w łóżeczku :9 Już przed chwilą chciała płakac, ale smoczek na razie dał radę Aż sie boję nocy ...
|
|
|
#959 |
|
Zadomowienie
|
|
#960 |
|
Wtajemniczenie
|
Kolina wróciła
Witamy
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:01.

, za to mam krzywa górna dwójke

nie spie od 4.22. Moja corka postanowila radosnie przywitac nowy dzien o tej nie ludzkiej godzinie 
No nic 2 h się snułam w okolicach i czekałam na otwarcie. Tż miał szybko się uwinąć z robotą i po mnie przyjechać.. Przyjechał dopiero o 16. Myślałam, że zwariuje
Sobie kupiłam bluzkę i buty, a małemu spodenki i buty w Clarksie w przecenie 70 % ( przecenione z Ł 32 na Ł 7
Szymuś nawet dostał swoje zdjęcie w pierwszych bucikach i dyplom z datą zakupu i rozmiarem pierwszych butów 

za dwójeczke . Krystianek ma sześć zębów i idzie siódmy lewa dwójka dolna
Krystianek przewrócił sie na zabawke i troszke rozciął warge
Poznanianki, nie wiecie, co z nią?
wyglada okropnie