|
|
#151 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012
Kism pytanie jak starszy brat reaguje na tego małego???Czy jak płacze to podbiega???Bo mój Filip nie reaguje,Szymon mógłby się zadrzec a Filip siedzi jak gdyby nigdy nic i ogląda bajkę lub się bawi,bardzo rzadko do niego podchodzi,wręcz tak jakby Szymona nie było
|
|
|
|
#152 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
Ja mam. Jest paskudna, a oprócz tego pępek w środku mam brązowy Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
dlatego w takich ekstremalnych momentach wolałabym nie używać jednak miksera itp Ale może spróbuję jak kiedyś będzie spała.
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
||||
|
|
|
#153 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O rety... Współczuję okresu... Zwłaszcza tak obfitego... Cytat:
I brawo wielkie za usg. ![]() Biedne te dzieciątka... Żeby wiedziały ile jeszcze kłucia je czeka... Cytat:
![]() U mnie też krecha jeszcze jest i zastanawiałam się właśnie kiedy zniknie. Lepiej coś z piersiami? Cytat:
![]() ![]() klask i:Cytat:
Cytat:
U nas dziś spokojnie. Po 23 nakarmiłam Piotrka i przespał do 4.30. Potem karmienie o 7.30 (mniej więcej, w każdym razie przed 8). Podjadł jeszcze 25ml po 10 i śpi... O coś się rusza właśnie... A ja odpoczywam troszkę...
|
||||||
|
|
|
#154 | ||
|
Rozeznanie
|
Hej!
U nas plan dnia się jako tako normuje. Przynajmniej do południa. Po południu jest różnie.... Ale nie narzekam. Tylko mój M. mnie denerwuje. Ona mu płacze a on do mnie: i co ja mam teraz zrobić? Tak ze złością. No to mu odpowiadam: naucz się jej, ja też nie wiedziałam od razu co jej jest. On myśli że Hania będzie tylko się ładnie "bawić", niestety pomarudzić też czasem musi. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Co do ilości pokarmu. Dziś rano z jednej piersi odciągnęłam 70 ml. To chyba mało. Ale odciągałam tylko dopóki nie zmiękła pierś (jakieś 5 min.) Dalej nie pompowałam.
|
|
#155 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
za unormowywanie planu dnia Też mam paskudną krechę...
|
|
#156 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja już się nie podmywam płynami do higieny intymnej jakieś 2 lata. Tak jak wcześniej miałam przynajmniej raz w miesiącu infekcję, tak teraz nie mam wcale Boję się, żeby Hania sobie nie poparzyła przełyku. W instrukcji jest napisane, żeby podgrzać w 70 stopniach, a później ustawić na podtrzymaniu w 40 stopniach, ale właśnie po tym wszystkim mleko wydaje mi się być za ciepłe. Cytat:
), to parłam leżąc bokiem na łóżku, a rodziłam na normalnym koźle do porodu, czyli w pozycji prawie siedzącej.kism, teraz Hania już chce pić z butelki. Nie wiem, czy to kwestia tego, że spróbowaliśmy butelki Avent,a wcześniej TT, czy może chodziło o to, że butlę podał P, a nie ja. Zastosowaliśmy się do wszystkich rad udzielonych tutaj przez Dziewczyny i podziałało ![]() _millena, kupujesz w końcu te butelki, albo smoczki medela? Ja też się nad nimi zastanawiam. Kupiłabym już butelkę 250. Napisz co postanowiłaś i u którego sprzedawcy będziesz zamawiała. Dziewczyny, mrozicie pokarm w woreczkach? Jak się to sprawdza? Jakiej firmy woreczki posiadacie? Edytowane przez Gaabbi Czas edycji: 2012-07-19 o 12:58 |
||
|
|
|
#157 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#158 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#159 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny dajcie linka do wniosku na karte NFZ, bo ja sierotka mam chyba zły
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
#160 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak jak na siebie patrzę, to linia to pikuś... Pępek jest koszmarny... Normalnie czarny. ![]() Ja muszę ustalić plan dnia, tylko jeszcze nie wiem jak... W każdym razie od 8 do 11 dzieć mi nie chce spać... Więc trzeba nastawić się na jakąś aktywność. Mój mąż też tak ma... Jak mały marudzi, to ja mam coś z tym robić. A najlepiej się mu Piotrka kąpie, bo mały to lubi. Resztę, czyli wycieranie itd. odwalam ja. Cytat:
Cytat:
W TVN style jest program o kp. Tylko takim już wynaturzonym (karmienie m. in. 8 letniego dziecka). |
|||
|
|
|
#161 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ---------- Szymon zapadł w sen zimowy Śpi już prawie 2h gdzie on zawsze spi po 40minut
Edytowane przez anulka4771 Czas edycji: 2012-07-19 o 14:19 |
|
|
|
|
#162 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i nie chodzi o odbicie, jak u kism... Michałowi lało się mleko z żołądka przy ssaniu, to wyginał się do tyłu i płakał, może Wojtek jako refluksiak też tak ma, tylko w mniejszym zakresie poczytam, może będę mądrzejsza, a w poniedziałek i tak mamy lekarza, to zapytam, co z gadem zrobić![]() Cytat:
Cytat:
jakoś dajemy radę, chociaż niestety nie da się tak, jak przy jednym dziecku wprowadzić jakiegoś sensownego planu - bo np. nie mogę połozyć Michasia spać, jak Wojtek stęka, czy Wojtka, jak Michałka ubieram na spacer i on krzyczy z radości... trochę idziemy na żywioł, bo nie ma wyjścia a napisz coś, Anulka, jak Ty dajesz radę okiełznać swoje dwie bestie?![]() Cytat:
To przecież nie jest obowiązkowe! Jak jest fajna, to ma to sens, ale jak nie chcesz, to po co? Ja położnej nigdy w domu nie miałam po żadnym z porodów, o wszystko pytałam swoją położną, z którą rodziłam i pediatrę (przy Michałku), a teraz to już w ogóle...Cytat:
Potrzebnie Delicol to enzym laktaza - rozkłada laktozę w mleku, żeby dziecko trawiło mleko, a bobotic to symeticon, czyli odgazowuje bąbla
|
|
#163 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zobaczymy jak się sprawdzą. Pytałam wczoraj nawet o termin przydatności do użycia takiego woreczka, ale nikt mi nie odpowiedział. Znalazłam natomiast informację, że są bezterminowe, więc ok. Maleństwo od jakiegoś czasu przesypia w nocy już dość długo, a ja budzę się z bolącymi cyckami, więc tak czy siak muszę sciągać, bo bym chyba eksplodowała.. ![]() Oglądam ten program na TVN style o którym pisałyście. Czy zdarzało Wam się karmić dzidziusia w miejscu publicznym? Ja nie mam nic przeciwko temu, ale sama chyba bym się krępowała
|
|
|
|
|
#164 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no ale rodziłam klasycznie na samolocie. Moja połozna bardzo chciała żebym rodziła w pozycji kucznej, ale nie mogłam się przemóc. Może gdybym jej posłuchała to nie popękałabym tak bardzo..... nie ma co gdybać. Cytat:
Kism, nie mowie o doradcy od kilku tygodni tylko co najwyzej od kilku dni i ciezko mi bylo doprowadzić do spotkania bo bylam u mamy caly czas ale juz mam numer tylko nie moge sie dzisiaj do kobity dodzwonić. probuje w kazdym razie bo juz mnie to zaczyna irytować, ze mi młody ni eoproznia cycochów. Cytat:
Cytat:
wole nie widziec.
|
||||
|
|
|
#165 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziś nie przyjdzie w każdym razie.
|
|
|
|
|
#166 |
|
Zadomowienie
|
do 60 ml tylko
z kazdej, ale ja nie ciagne pelnych piersi tylko miedzy karmieniami albo po karmieniach sciagam, bo rozkrecam na nowo laktacje.
|
|
|
|
#167 |
|
Zakorzenienie
|
Idę wieszać pranie...
![]() A... Wrzucam, żeby było pogodniej...
|
|
|
|
#168 |
|
Raczkowanie
|
jak podajecie swoim maluchom bobotic???
jest napisane, że 8 kropelek, ale bezpośrednio do buzi to u nas nie da rady, miałam problem żeby podać 2 krople, bo był odruch wymiotny, więc 8 tym bardziej nie da rady, podać w herbatce też ryzyko, ponieważ mała nie zawsze chce pić herbatkę czy wodę, zastanawiam się czy mogę podać w mleku? zastanawiam się czy ten bobotic zadziała, ponieważ w sab simplex simeticonu było 69,19 md/ml i dawałam 15 kropli do każdego karmienia, a w boboticu simeticonu jest 66,66 mg/ml i podaje się 8 kropli 4 razy dziennie, więc mniej niż ss, już sama nie wiem |
|
|
|
#169 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Najgorsze jest wyjście na dwór-zanim wyjdę już jeste,m cała mokra,Szymon płacze a ja muszę spakowac torbę,Filipa ubrac,siebie a ten się drze i kąpanie Filipa oczywiście nalweanie wody a Szymon zawsze wtedy marudzi ale ogólnie nie jest ciężko,bo Szymon np potrafi leżec na macie ok godziny,czy w leżaczku go wszędzie biorę jak chce coś zrobic.A Filip to wiadomo bajki,bawi się itp albo przytuli się do mnie.W zimę wyjśc na dwór to dopiero będzie armagedon Początki były ciężkie ale Szymon spi o 20 wiec mam czas na bajkę dla Filipa,staram się zeby Filip nie czuł się jakiś ominięty ale czasami tak jest niestety bo kiedy ja karmię Szymona to wtedy się zaczyna pic,ksiązeczka,pomalowac, cos tam mam zobaczyc a ja nie mogę a on sie obraża. no i ja muszę na plac chociaż wychodzic bo Filip przez tą jego energię dom mi rozniesie. Generalnie robię weki,mam czas na wizaż dzieci zadbane,nakarmione itp to chyba jakoś leci. Edytowane przez anulka4771 Czas edycji: 2012-07-19 o 14:16 |
|
|
|
|
#170 |
|
Wtajemniczenie
|
Melduję się, choć nadal nie mam czasu, nadal mamy problemy brzuszkowe i dużo, dużo płaczu
Idziemy dziś do kolejnego pediatry, może coś pomoże, zobaczymy. Trzymajcie kciuki, żeby się polepszyło i żebym mogła do Was wrócić
|
|
|
|
#171 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#172 |
|
Rozeznanie
|
Delicol zawiera laktaze a więc jest pomocny kiedy dziecko ma nietolerancję laktozy.
Ja podawałam 3 razy dziennie przed jedzeniem. Od poniedziałku podaję Colinox i nie chce sobie robić nadziei ale chyba jest troszke lepiej. Ataków krzyku jest mniej i dziś były już 2 kupy
|
#173 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#174 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
|
|
|
|
#175 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
najpierw bawiłam się z łyżeczką, a teraz mi się nie chceCytat:
mówił, że udaje maluszka. Nawet udawał, że ma smoka, to mu dałam takiego, którego Wojtek nie lubi. Ciamkał tego smoka i się cieszył cały dzień, że jest malutki - przypięłam mu na zawieszce i miał jak młodszy brat już mu przeszło, dzisiaj rano był tygrysem![]() U mnie jest o tyle kiepsko, że Wojtek-maruda ma te cofki mleka i płacze ciągle i po prostu prawie cały czas muszę go trzymać z głową wysoko... ale Michał to akceptuje, że mały jest ciągle prawie na rękach. Tylko po południu z kładzeniem na drzemkę jest ciężko, bo widzę, że chciałby mieć mamę dla siebie tylko, żebym się z nim położyła sama bez Wojtka, a jak mąż mi nie wróci (wpada z firmy na obiad, tylko w różnych godzinach), to muszę z Wojtkiem, a to średnio mu się podoba, no ale staram się maksymalnie zwracać uwagę na niego... No, masz rację... nie mogę się już doczekać zimy! Cytat:
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-07-19 o 14:33 |
|||
|
|
|
#176 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
I ja się witam!
![]() Wyszłam dzis na spacer, a rano nie posmarowałam się antyperspirantem. Bleh! Cytat:
Maciek z butli je od czasu do czasu, ale tylko myję (w zmywarce Fajny! Maleńki jeszcze Ile Piotruś waży?Tacca, zwróciłam uwagę na te wszystkie kocyki i pościele dookoła Piotrusia... to niezbyt bezpieczne dla dziecka. Niedajboże złapie rączką, nakryje się jak nie zauważysz. Ja bym to wszystko zabrała z łóżeczka. Gorąco polecam 2 książki: - Penny Warner "Maluch uczy się i bawi. 160 gier i zabaw na pierwsze 3 lata życia" http://www.edukacyjna.pl/ksiazka.php...&partner=pwsqd - Jackie Silberg "Gry i zabawy z niemowlakami" http://www.dobreksiazki.pl/b5574-gry...emowlakami.htm Każda z nich to zbiór zabaw z podziałem na miesiące. Bardzo przydatne pozycje. U mnie obie dostępne w bibliotece, ale nie są specjalnie drogie, a naprawdę ułatwiaj życie ![]() Cytat:
Ważne, że dziecko zwraca uwagę na kolory i kształty ![]() Cytat:
![]() Maciej śpi właśnie przy wiertarce za ścianą. ![]() Cytat:
Kurczę Tacca, tak nie powinno być! Ty też masz prawo do odpoczynku przecież. Rozmawiałaś z mężem? Moim zdaniem powinnaś mu jasno i wyraźnie powiedzieć, że musisz odpocząć, że potrzebujesz chwili tylko dla siebie, bo chwilami już nie dajesz rady. Przecież on na pewno widzi, że jesteś zmęczona. Nie może być tak, że Ty będzie wychodziła z domu pod pretekstem chociażby naprawy okularów żeby odpocząć... opieka nad dzieckiem to nie tylko obowiązek matki. Dziecko ma też ojca i on się musi liczyć z konsekwencjami posiadania potomstwa. Cytat:
A co do męczenia dziecka przez teściową, to w takiej sytuacji powiedziałabym "mamo (czy jak tam do niej się zwracasz ), on chce spać, proszę daj mu spokój". ![]() ---------- Dopisano o 14:35 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ---------- Cytat:
To jednak daje dużo siły ![]() Maciek generalnie nas rozpuścił spaniem. Śpi po 6-7 godzin w nocy, budzi się ok. 4, je i dalej w kimę. Ale 2 razy obudził się ok. 1 i nie chciał zasnąć, myślałam, że wyjdę z siebie. Ja go na przewijak, a on się śmieje w głos. No i co tu zrobić. Musiałam go spacyfikować, tuliłam, lulałam, w końcu zasnął, ale nie jestem przyzwyczajona do tego... ![]() Grubo ponad 200 ml. I leci dalej, ale nie ciągnę. ![]() Tylko ja mam cyce duże, to i zbiornik na mleko większy ![]() Cytat:
Cytat:
|
|
|
#177 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja kropelki podaję na łyżeczce i daje 8 kropli jak na ulotce |
|
|
|
|
#178 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ja ściągam około 100ml. Najwięcej ściągnęłam 125. W sumie dalej leci, ale tak powolutku, że mi się nie chce już siedzieć. Ale do 200 to bym chyba nie dobiła.Wielkość piersi podobno nie ma znaczenia. Masz więcej tkanki tłuszczowej, ale kanalików mlecznych mamy tyle samo Przynajmniej tak czytałam.
|
|||
|
|
|
#179 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i przewijam.My wychodzimy na długaśne spacery i jak pasożyt głodny to nic go nie uciszy, tylko żarcie Więc wywalam cyca i karmię, tylko szukam zawsze takiej ławki z podparciem dla ręki, bo inaczej mi uschnie ![]() Wiesz, jak dziecko się drze bo głodne to cały wstyd idzie w piz.du. Cytat:
Cytat:
![]() U mnie jeszcze chałupa wysprzątana jak nigdy Jak mi dzieć śpi to marzę o tym żeby coś zrobić coby od niego odpocząć
|
|
|
#180 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wez sobie zrób próbkę z wodą jesli sie brzydzisz sprobować swojego mleka (tzn wyjmij wodę z lodówki i wsadz do podgrzania, a potem spróbuj sie jej napić ( ja probowalam mleko łyżeczka , nalewałam sobie, zeby sprawdzić w swojej buzi czy jest gorące czy nie) . No i nie było gorące, jak kropiłam nadgarstek wydawało mi się ze parzy, a jak probowałam łyzeczką to było ok. Spróbuj. Kupiłam butle w sklepie, bo w takiej samej cenie były jak na allegro z przesyłką (59 zł) a ja nie mam czasu czekać na przesyłkę, bo w weekend już wracamy do mamy, poza tym to allegro zaczyna mnie irytować , nie widziałam jednak samych smoczków, a szkoda, bo bym butlę z laktatora używała do karmienia . Dzisiaj wypróbujemy. Pozamieniałam też smoczki w Aventach na mniejszy przepływ , co by sie trochę pomęczył, bo miałam już jedynki, więc kupiłam "0". Nie mroże pokarmu bo aż tak dużo to go nie mam, zużywam na bieżąco, mój Borys jest na modyfikowanym, wiec w razie co ,zawsze jest czym go nakarmić
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:28.

może henna, robiła któraś z Was? Szybciej sie zmywa? Hm, choć teraz, latem, lubię swój kolor, bo od słońca robi sie zlocisty, jesienią i zima będę szara mycha

Maść medeli mam, ale ona chyba tylko powierzchownie działa, a ja mam jakiś wewnętrzny problem. Zauważyłam, że mi się gruczołki powiększają po ssaniu, albo odciąganiu i bolą. Ja mam duże sutki i Hania nie łapie za dużo cycusia, tylko tyle ile da radę. Drażni mi więc te gruczołki dookoła sutka i to chyba o to chodzi
klask i: