|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#66121 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIV część zakręconej opowieści
Nałożyłam dzisiaj odzywkę różową artiste, ostatnio miałam ją z jakiś rok temu, konsystencja jakaś inna, nie ma takiego zapachu jak wcześniej, myślę, myślę...i wcześniej chyba pogmerałam butelki i wzięłam szampon zamiast odżywki
![]() Bo dziś czytałam pięć razy czy na pewno to to odżywka, myślałam, że może coś zmienili, że konsystencja taka fajna kremowa i stwierdziłam, że dawno temu próbowałam odżywiać włosy szamponem, kto to robi identyczne butelki ![]() Dziś więc stwierdzam, że różowa artiste o d ż y w k a ( ) to bardzo fajna sprawa, teraz pukielki schną, ale przy spłukiwaniu jeszcze nigdy włosy nie były tak cudowne, przy harmonijkowaniu pokręcone bajecznie uhuhuhuuu ![]() Swoja drogą jeżeli chodzi o wysychanie, to chyba klimat teraz jakiś taki, bo żeby to w środku lata suszyć włosy, u mnie zostawione po całej nocy nadal mokre, a ostatnio nawet podsuszone dyfuzorem i rano były jeszcze trochę wilgotne, szaleństwo jakieś
|
#66122 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja własnie miałam tylko to co w kuchni plus keratynę, więc zrobiłam na próbę i jest fajnie. Kiedyś robiłam bez keratyny, za to z miodem, Ziają b/s z jojobą i łyżeczką serum silikonowego, ale teraz jest za ciężkie, poza tym chyba pielęgnacje dopasowałam w końcu do porowatości, ufff
|
|
|
|
|
#66123 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
zazdroszczę!
|
|
|
|
|
#66124 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() staram się w miarę dokładnie stosować CG, ale nie zawsze się da. właśnie patrzyłam dzisiaj na tą joannę miodową i na garniera z chyba z rumiankiem. nie wiem, muszę jeszcze raz na dniach się wybrać, bo 27 idę do fryzjera na farbowanie i jak pomyślę o tych jej niewiadomego pochodzenia szamponach, odżywkach to mi się płakać chce! ![]() Cytat:
w ogóle dziękuję za pomoc! ;* Edytowane przez smoothly Czas edycji: 2012-07-18 o 20:55 |
||
|
|
|
#66125 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, przychodzę z prośbą o pomoc. Biję się już od jakiegoś czasu z myślami czy nie wrócić do farb chemicznych. Generalnie od listopada farbuję henną, teraz mam 2-miesięczną przerwę jednak mój naturalny kolor, choć ładny to jest dla mnie za mało wyrazisty. A odrostu nie widać. Czy to możliwe żeby henna się tak sprała? Włosy ostatnio mam jakieś strąkowate, mało się kręcą, już praktycznie nie dbam o utrzymanie loków tylko po suszeniu z roztrzepywaniem palcami mam lekkie fale.
Wyszła z tego opowiastka a ja przyszłam spytać czy, któraś testowała na lokach farby apteczne, color & soin/biokap/sanotint? Może jeszcze w dodatku czerwone/rude kolory? Jak to z przesuszem może po nich być? Ostatnio moje włosy są w zdecydowanie lepszej kondycji jeśli chodzi o brak zniszczeń choć nie układają się pięknie i nie chciałabym zniszczyć moich wysiłków.
Edytowane przez LadyMadalena Czas edycji: 2012-07-19 o 08:09 |
|
|
|
#66126 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Hihi, on już tak po skończenie 3 miesiąca trzyma Dużo na brzuszku leżał i ćwiczył ![]() Wszyscy to mówią, ja go widzę codziennie i nie zauważam tego Dopiero jak robiłam porządki ostatnio i znalazłam jego pierwszego bodziaka w rozmiarze 56, gdzie się w nim topił, a teraz nosi 74, to zrozumiałam, że jednak urósł ![]() Cytat:
Pokażę się jak umyję to coś na mojej głowie ![]() Cytat:
![]() Kupiłam niedawno ten nowy balsam schaumy taki czarny z keratyną i olejkiem, całkiem sensowny dla mnie, jak jeszcze dokapię keratyny, to całkiem włoski przyjemne |
|||
|
|
|
#66127 |
|
Zakorzenienie
|
Mam ochotę kląć szpetnie!
![]() Włosy ponad tydzień temu zaczęły wyglądać jak stóg siana, szit! Postanowiłam je bardziej nawilżyć i robię to regularnie, kupiłam też odżywkę z silikonami, co by je ciut ujarzmić i zabezpieczyć końce (nigdy tego nie robiłam...), ale w efekcie mam miotłę. Puch na całej długości, wszędzie masa odstawaczy, które wyglądają jakby miały zaraz odpaść z przesuszenia, co więcej - z dnia na dzień pojedyncze odstawacze przekształcają się w całe pasma ![]() Nawilżenie zatrzymuję we włosie olejami, b/s i, teraz, silikonami. Porządnie karmię proteinami raz na dwa/ trzy tygodnie, do psikanki dodaję raczej zapobiegawczo w śladowych ilościach. Poza tym nie zdradzają objawów przeproteinowania ani przenawilżenia. Jakieś rady? Prooszę
|
#66128 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Edytowane przez LadyMadalena Czas edycji: 2012-07-19 o 11:07 |
|
|
|
|
#66129 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
żeby nie tykać odrostu, rozjaśniłam farbowańce i wyszło takie ombre i teraz zapuszczam aż będą całe moje ![]() ---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#66130 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jest tam keratyna, ale nie jakoś wysoko w składzie. Kupiłam ją już po tym, jak problem się zaczął. Od tego czasu nie dostawały protein, za to ogromne porcje nawilżenia - tak duże, że bałam się gumowych włosów - maski z nawilżającymi półproduktami na kilka godzin, miód z półproduktami na całą noc pod olej. Takie mieszanki co 3 dni, po myciu jak zwykle odżywki d/s nawilżające. A może trzeba im super-mocnego zabezpieczenia? Tylko czym? ![]()
|
|
#66131 |
|
Zakorzenienie
|
heh, a u mnie jak pech to pech. w końcu skończył się remont w łazience. na noc zmoczyła włosy, na to isana babassu, olej i rano wstaję, żeby umyć włosy. a tu psikus, do tej pory albo brak wody, albo jest tylko zimna. siedzę jak straszydło i już normalnie świruję.
|
|
|
|
#66132 |
|
Raczkowanie
|
Ja też nie miałam jakiś czas ciepłej wody. Jeżeli koniecznie chcesz już umyć to może zagotuj wodę i wymieszaj z zimną ?
|
|
#66133 |
|
Zakorzenienie
|
no w ostateczności tak zrobię, już o tym myślałam, ale no szok. po prostu szok! czekam jeszcze ze 20 minut.
|
|
|
|
#66134 |
|
Zadomowienie
|
Ja na Twoim miejscu pojechałabym SLS i przez kilka myc stosowała zestaw minimum, taki restart trochę.
|
#66135 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tez uwielbiam Royksopp!Nie widzialam, a poza tym kto na nie zaglada? ;] Nasze forum w przeciwienstwie do wielu innych ma taka specyfike i przyjazna atmosfere, ze nikt nikogo nie zjedzie za taka prosbe dodana na szaro do postu na temat wlosow, a Tobie w czyms ona przeszkadza? Poza tym pare dziewczyn juz tez tak tu robilo, np. Agatron.Dziekuje tym z Was, ktore kliknely mi like i tym samym mi pomogly Wiecie co, ta Alverde brzozowo-szalwiowa chyba zrobila mi kuku Wspominalam, ze nie ulatwia rozczesywania, a wrecz je utrudnia, bo gdy mam ja nalozona to z tego co uda mi sie rozczesac za chwile i tak robi sie koltun, bo wlosy sa po tej odzywce szorstkie. Ogolnie wlosy po wyschnieciu poczatkowo sa spoko, ale zauwazylam, ze bardzo szybko staja sie suche. Tak wiec wczoraj uzylam Bingo shea zamiast tej Alverde i co? Dalej to samo! Nie moglam za chiny rozczesac tych wlosow, a zwykle po Bingo nie mam z tym klopotu. To mozliwe, zeby po 2 czy 3 uzyciach tak wysuszyla mi wlosy? Swoja droga farbowalam 11 dni temu, wiec to tez moze sprzyjalo wysuszeniu.Sklad Alverde: Aqua, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Alcohol*, Simmondsia Chinensis Oil*, Acetum*, Sodium Stearoyl Lactylate, Cocos Nucifera Oil*, Sodium Lactate, Coco Glucoside, Polyglyceryl-2-Caprate, Caprylic/Capric Triglyceride, Sodium Cetearyl Sulfate, Arginine, Betula Alba Extract*, Salvia Officinalis Water*, Lavandula Hybrida Oil*, Lysolecithin, Xanthan Gum, Tocopherol, Helianthus Annuus Seed Oil, Ascorbyl Palmitate, Parfum**, Linalool**, Limonene** Rozczarowuje mnie ta firma... 2/2 odzywki sa dla mnie be A takie fajne sklady
|
|
|
#66136 |
|
ma zielone pojęcie
|
Spieszę donieść, że żel z agar agar zapowiada się dobrze
|
#66137 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() przy okazji, udało się któreś z Was znaleźć następcę żelu aloesowego z lidla?
|
||
|
|
|
#66138 | ||
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
![]() Eee ![]() Jaki jaki? ![]() Cytat:
po co wprowadzać nerwową atmosferę?
|
||
|
|
|
#66139 |
|
Zadomowienie
|
Miłej zabawy
![]() Dziewczyny, mamy tutaj polecane żele i pianki, a co z lakierami? Jest coś czym należy się kierować przy wyborze pod względem składu?
|
#66140 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#66141 |
|
ma zielone pojęcie
|
|
#66142 |
|
Raczkowanie
|
Dziewuszki kochane moje, a co z porowatością włosa? Nie wiem za nic jak ją określić
Chyba muszę załatwić mikroskop i podejrzeć w ten sposób haha
|
|
|
|
#66143 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
uwaga została zwrócona obu stronom, nie strzelajmy fochów jest remis Lepiej włosy pokaż ![]() Podzielisz się przepisem? i zdjęciami włosów |
|
|
|
|
#66144 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Jasne, przepis jest banalnie prosty.
Składniki:
A proporcje agar agar i wody, to 7 g. agaru na 1 litr wody (chyba, że na opakowaniu jest napisane coś innego). Na początku lepiej zrobić mniejszą porcję. Ja zrobiłam taką z litra wody i nie wiem kiedy zużyję Cytat:
|
|
#66145 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
-jak długo schną? - łatwo n. w czasie deszczu się moczą? -łatwo je obciążyć? -są podatne na stylizację? -łatwo je zafarbować, ale kolor szybko się wypłukuje? -mimo odpowiedniej pielegnacji kilka godzin po umyciu wyglądają jak przesuszone? Może to ci pomoże Podziel się odpowiedziami, zobaczymy jaka porowatość ci wyjdzie
|
|
|
|
|
#66146 |
|
ma zielone pojęcie
|
Pochwalę się za to moimi niebieskimi końcówkami (bez rozjaśniacza się nie obeszło, ech
).
|
#66147 |
|
Raczkowanie
|
Ale ładny kolor <33
|
|
#66148 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() - jak długo schną? około 2-3 godzin jeśli nie ma upałów, jeśli są, to w około godzinę - nie zauważyłam, żeby mega mocno mokły na deszczu, jeśli pada, to wiadomo, że szybko mokre, ale nie wyciskam z nich wody, są mokre jakby z wierzchu. Wytrę ręcznikiem i są tylko wilgotne. -nie wiem, czy łatwo je obciążyć, szczerze to mi się to nie zdarzyło. Nawet teraz, podczas stosowania świadomej i zwiększonej pielęgnacji nawilżającej z kilkoma specyfikami na raz nie mam problemu. Zachowują się jak zwykle, nie klapną itp. - włosów za mocno nie stylizuję. Nie wiem, czy to dokładnie o to chodzi: jak prostowałam to się trzymały, jak kręciłam lokówką, to się trzymały itp. -farbę przyjmują łatwo, każdy kolor (nie farbowałam jedynie na blond). Od paru lat farbuję na hebanową czerń i kolor jak był, tak jest. Nie blaknie jakoś niesamowicie. - wyglądają na przesuszone, jeśli w ciągu dnia, albo po spotkaniu z wiatrem ich nie przeczeszę. Oprócz tego jest ok. Mam nadzieję, że i to uda mi się opanować przez świadome dbanie i pielęgnację. To by było na tyle Ależ pisania Dziękuję z góry za pomoc! ---------- Dopisano o 17:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:09 ---------- Cytat:
![]() ![]()
|
||
|
|
|
#66149 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() W takim razie witaj w moim świecie, mam bardzo podobną porowatość jak ty z tym, że moje włosy jak ich porządnie nie zabezpieczę cięższą odzywką b/s albo silikonową d/s po godzinie od wyschnięcia prezentują napuszoną szopę, niczym król lew
|
|
|
|
|
#66150 |
|
Raczkowanie
|
kokos właśnie do mnie jedzie, jeszcze nie próbowałam, ale zapewne jutro paczuszka dojdzie
zamówiłam też olejek makadamia. Oleje z Alterry nie robią z moimi włosami kompletnie nic. Także spróbuję te. Keratyny nie mam, ale zakupię. W Lotonie odżywce stylizującej b/s jest ona w składzie i od kiedy jej używam włosy są ładniejsze. Dziękuję Tobie za pomoc
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:43.

) to bardzo fajna sprawa, teraz pukielki schną, ale przy spłukiwaniu jeszcze nigdy włosy nie były tak cudowne, przy harmonijkowaniu pokręcone bajecznie uhuhuhuuu 

. I w sumie nie wiem czy by mnie nie wyprostowało, Joaśka lniania mnie prostuje..
Ja własnie miałam tylko to co w kuchni plus keratynę, więc zrobiłam na próbę i jest fajnie. Kiedyś robiłam bez keratyny, za to z miodem, Ziają b/s z jojobą i łyżeczką serum silikonowego, ale teraz jest za ciężkie, poza tym chyba pielęgnacje dopasowałam w końcu do porowatości, ufff 

a ja przyszłam spytać czy, któraś testowała na lokach farby apteczne, color & soin/biokap/sanotint? Może jeszcze w dodatku czerwone/rude kolory? Jak to z przesuszem może po nich być? Ostatnio moje włosy są w zdecydowanie lepszej kondycji jeśli chodzi o brak zniszczeń choć nie układają się pięknie i nie chciałabym zniszczyć moich wysiłków.

trzymajcie się ciepło złosniki