I znów wątek zapisujemy od nowa, łącząc wszystkie PMki z Tarnowa! - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-17, 14:17   #2401
inesitka
Raczkowanie

Dot.: Adaś

Cytat:
Napisane przez Lili9999 Pokaż wiadomość
dziewczyny mam takie pytanie czy na Waszych weselach bedą odgrywki?
Były ale tylko na zasadzie odgrywania dla całego stolika. I oczywiście bez zbierania do koszyka. Zwykłym odgrywkom dla każdego i z płaceniem mówię zdecydowane

Razem od 7.02.2005
Zaręczeni od 2.01.2010
Nasz ślub 9.07.2011
inesitka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-17, 15:11   #2402
niu882
Raczkowanie

Zdecydowanie nie !!

Razem: 20.07.2007
Zaręczeni: 2.06.2011
Ślubujemy: 20.07.2013

http://www.suwaczek.pl/cache/a318fbb152.png
niu882 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-17, 15:29   #2403
ewka1368
Zakorzenienie

wszystkim mężatkom zycze wszystkiego dobrego na nowej drodze

chwilke mnie nie bylo bo bylismy na urlopie nad morzem
zdalam dzisiaj prawko za 2 drugim razem wiec polecam pana Krupe

jesli chodzi o gosci to u nas 50 odmowilo z 200 bylo 150
Stary 2012-07-17, 20:29   #2404
Effka_eb
Raczkowanie

Dot.: I znów wątek zapisujemy od nowa, łącząc wszystkie PMki z Tarnowa!

Cytat:
Napisane przez Soul89 Pokaż wiadomość
Effka: Lokal super i położenie jak najbardziej ok, ale kurcze po internecie kraży tyle negatywnych opinii o Osterii .. mi by ta lokalizacja odpowiadała, tylko te opinie

My nie patrzylismy na opinie poniewaz lokal byl nowo otwarty i naprawde nie bylo tam wiele wesel,wiec nie wiem skad te opinie(moze z lokalu na krakowskiej ktorego juz nie ma)
My ze swojej strony mozemy polecic ten lokal.Najlepiej spotkac sie z wlascicielka i ona rozwieje wszystkie watpliwosci.
Effka_eb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-17, 22:57   #2405
asia_28w
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lili9999 Pokaż wiadomość
dziewczyny mam takie pytanie czy na Waszych weselach bedą odgrywki?
Absolutnie nie
asia_28w jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-18, 09:29   #2406
Ewa_wa1
Raczkowanie

Odgrywką mówie stanowcze NIEEEEE!!!
08.2016r. 10tc
Ewa_wa1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-18, 10:04   #2407
Ona__88
Raczkowanie

Ja również odgrywką mówię NIE
Ona__88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-18, 11:06   #2408
Maurycenta
Raczkowanie

Absolutnie żadnych ogrywek. Jedynie marsz na powitanie wszystkich gości - tylko JEDEN!!!
Stary 2012-07-18, 12:39   #2409
anioleczeq
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ona__88 Pokaż wiadomość
Ja również odgrywką mówię NIE
Również jestem przeciw odgrywkom moze to być krępujące dla gości, którzy nie maja np. przy sobie gotówki lub odbiorą to jako dodatkowe wyciąganie kaski :P

Ona_88 -ślubujemy w tym samym dniu
anioleczeq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-18, 14:24   #2410
anioleczeq
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ewka_tarnow Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, jestem tu nowa na forum,
No to zaczynam przygotowania do ślubu, nasz termin to 23 marca 2013, wiem że późno się obudziłam, ale hmm,.. tyle było spraw na głowie. Wesele dość spore bo na 200 osób, lokal OSP na woli rzędzinskiej (mało romantycznie, ale wszystkie inne lokal mają chore ceny jeśli chodzi o tak duże wesele). Teraz jestem na etapie szukania wszystkiego pozatym . fotografa, kamerzysty, zespołu, kucharki za namiary będę wdzięczna
pozdrawiam ewka
Przynajmniej możesz pofantazjować z dekoracjami a co tak Cie na marzec wzięło?
Stary 2012-07-18, 17:37   #2411
ptysiakm
Raczkowanie

Wczoraj po południu odebraliśmy Nasze obrączki! Tak jak obiecałam poniżej kilka fotek. Były robione na Krakowskiej w salonie jubilerskim Gerhardt i mają soczewkę.

W załączeniu jeszcze "zaległe" zdjęcia naszych zaproszeń i zawiadomień.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg obrączki.jpg (98,2 KB, 91 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg rings 1.jpg (91,9 KB, 65 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg rings 2.jpg (71,8 KB, 77 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg rings 4.jpg (70,1 KB, 58 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zap.jpg (55,2 KB, 61 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zaproszenia.jpg (70,8 KB, 42 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zaw.jpg (57,9 KB, 53 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zawiadomienia.jpg (66,0 KB, 35 załadowań)
ptysiakm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-18, 17:53   #2412
niu882
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ptysiakm Pokaż wiadomość
Wczoraj po południu odebraliśmy Nasze obrączki! Tak jak obiecałam poniżej kilka fotek. Były robione na Krakowskiej w salonie jubilerskim Gerhardt i mają soczewkę.

Obrączki bardzo ładne, takie proste ale zarazem z charakterem zastanawiam sie tylko czemu zaproszenia są w dwóch różnych kolorach? Bo w sumie pierwszy raz sie z takim czyms spotykam więc pytam z ciekawości

Stary 2012-07-18, 17:54   #2413
anioleczeq
Raczkowanie

Cytat:

Bardzo ładne obrączki a robiliście ze swojego złota? i o co chodzi z tymi soczewkami?
Stary 2012-07-18, 18:01   #2414
ptysiakm
Raczkowanie

Jeden i drugi kolor zaproszeń nam się spodobał i czerwone zrobiliśmy zaproszenia a zielone zawiadomienia o ślubie (nie wszystkich zapraszaliśmy na wesele).

Na obrączki nie dawaliśmy swojego złota. Soczewki to taka wypukłość wewnątrz obrączki, dzięki czemu obrączka podczas upałów nie odparza i łatwiej się zakłada i zdejmuje. Żeby zrobić soczewkę musi być większa gramatura obrączek.
Stary 2012-07-18, 18:34   #2415
anioleczeq
Raczkowanie

Cytat:
Jeden i drugi kolor zaproszeń nam się spodobał i czerwone zrobiliśmy zaproszenia a zielone zawiadomienia o ślubie (nie wszystkich zapraszaliśmy na wesele).

Na obrączki nie dawaliśmy swojego złota. Soczewki to taka wypukłość wewnątrz obrączki, dzięki czemu obrączka podczas upałów nie odparza i łatwiej się zakłada i zdejmuje. Żeby zrobić soczewkę musi być większa gramatura obrączek.
Dzięki za info na pewno przyda mi się ta informacja
Stary 2012-07-18, 19:35   #2416
shy angel
Raczkowanie

Cytat:

Obrączki są bardzo, bardzo ładne, proste, eleganckie, też chcielibyśmy mieć coś w ten deseń jak cenowo wygląda to w salonie Gerhardt na ul. Krakowskiej??

---------- Dopisano o 19:35 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ----------

Cytat:
Napisane przez ewka_tarnow Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, jestem tu nowa na forum,
No to zaczynam przygotowania do ślubu, nasz termin to 23 marca 2013, wiem że późno się obudziłam, ale hmm,.. tyle było spraw na głowie. Wesele dość spore bo na 200 osób, lokal OSP na woli rzędzinskiej (mało romantycznie, ale wszystkie inne lokal mają chore ceny jeśli chodzi o tak duże wesele). Teraz jestem na etapie szukania wszystkiego pozatym . fotografa, kamerzysty, zespołu, kucharki za namiary będę wdzięczna
pozdrawiam ewka

Witaj
Podpowiem, my będziemy szukać foto+kamera w.. Krakowie, ze względu na to, że się opłaci, nie mają tak wysokich cen, jak tu, w Tarnowie próbuj i Ty też
Stary 2012-07-18, 21:39   #2417
storczyk85
Przyczajenie

Witam wszystkie pamki serdecznie dziekuje wszystkim za zyczenia z okazji slubu nie udzielalam sie zbyt czesto ale po slubie moge co nieco opowiedziec o swoim weselu (moze komus pomoge). dzien byl piekny bo bylo 32 stopnie moze nawet troszke za goraco ale w lokalu klima dzialala bez zarzutu .Bukiety slubne robila mi Ania Chlon z Westerplatte a taakze to ona stroila mi kosciol oraz autko musze powiedziec ze zrobila to naprawde slicznie , kwiaty byly slicznie dobrze dobrane oraz dlugo sie trzymaly . Tak naprawde wszyscy goscie do tej pory zachwycaja sie ubiorem Kosciola oraz kwiatow jakie mialam. Po kosciele jak wiadome imprezka i musze przyznac ze Sezam w Machowej strzal w dziesiatke jedzenie, obsluga , sala i ogolnie wszystko na medal .Nie mam zadych zastrzezen, menadzer pan Piotr nadzorowal wszystko tak wiec wielkie brawa dla tego miejscasukienke mialam z salonu Obsesja i tu troszke lipa bo diamenciki jakie mialam odrywaly sie non stop gdyz nie byly doszyte tylko przyklejone tak wiec za takie pieniadze mogli bardziej sie postaracKamera i foto super rowniez panstwo Chlon jesli ktos szuka kamerzysty i fotografa to polecam ta wlasnie pare sa swietni pracuja tak jakby ich nie bylo ale gdy trzeba umia tez swietnie doradzic Pierwsz e zdjecia jakie dostalam od Ani to prawdziwa bomba dla nas.Ok troszke sie opisalam tak wiec konczac swoj esej i sumujac cale wesele to bylo super tylko szkoda ze tak szybko minelo.
storczyk85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-18, 21:39   #2418
ptysiakm
Raczkowanie

niu882, anioleczeq, shy angel
dzięki za miłe słowa, bardzo długo zastanawialiśmy się nad wyborem obrączek ale kompromis został osiągnięty
My za nasze zapłaciliśmy niecałe 2400 zł ale oboje mamy dość małe palce, a wagowo wyszło prawie 10,5 g za parę, więc są takie bardziej masywne
Stary 2012-07-18, 22:57   #2419
ewka1368
Zakorzenienie

Cytat:

sliczne obraczki
takie "masywne"
Stary 2012-07-18, 23:19   #2420
asia_28w
Zakorzenienie

Cytat:

Cudne obrączkiJeśli dobrze widzę to środek jest z żółtego złota, a obrzeża z białego?

Cytat:

A czy soczewka chroni również w jakiś sposób obrączkę? Kiedyś dziewczyny pisały na forum, że lączone złoto jest złe bo się ścierają kolory? Czy soczewka ogranicza ten efekt? I ile kosztuje taka soczewka?
Stary 2012-07-18, 23:22   #2421
nemosek
Zakorzenienie

Cytat:

Dobry wybór,mamy identyczne
Też macie 7 mm?
No i dobrze że z soczewką,nasze się super noszą i nigdy mnie jeszcze moja obrączka nie odparzyła,odcisnęła itp a trzeba przyznać dosyć ciężka jest.
Cytat:
Napisane przez asia_28w Pokaż wiadomość
Cudne obrączkiJeśli dobrze widzę to środek jest z żółtego złota, a obrzeża z białego?

A czy soczewka chroni również w jakiś sposób obrączkę? Kiedyś dziewczyny pisały na forum, że lączone złoto jest złe bo się ścierają kolory? Czy soczewka ogranicza ten efekt? I ile kosztuje taka soczewka?
Pytanie nie do mnie ale że mam takie same to pozwolę sobie odpowiedzieć,środek to żółte złoto,boki to białe.
Co do soczewki to chodzi bardziej o komfort noszenia,ułożenie na palcu,łatwość wkładania i ściągania,brak odparzeń.
Moja po 2 latkach wygląda prawie jak nowa z kilkoma rysami,ale to nieuniknione.
Polecam taką szmatkę do biżuterii,przejedziesz parę razy i wszystko błyszczy jak nowe.Można też zanieść do jubilera to czyszczą w jakimś specjalnym preparacie.
Co do ceny soczewki to nie powiem bo nie pamiętam,ale jakiś wielki wydatek to nie jest a komfort super.

Nasz Dzień 

II 8.03.2013
Ja & Ty 02.07.2003

Kciuki dla Anulki

Edytowane przez nemosek
Czas edycji: 2012-07-18 o 23:35
nemosek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 11:11   #2422
asia_28w
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nemosek Pokaż wiadomość

Też macie 7 mm?
No i dobrze że z soczewką,nasze się super noszą i nigdy mnie jeszcze moja obrączka nie odparzyła,odcisnęła itp a trzeba przyznać dosyć ciężka jest.

Pytanie nie do mnie ale że mam takie same to pozwolę sobie odpowiedzieć,środek to żółte złoto,boki to białe.
Co do soczewki to chodzi bardziej o komfort noszenia,ułożenie na palcu,łatwość wkładania i ściągania,brak odparzeń.
Moja po 2 latkach wygląda prawie jak nowa z kilkoma rysami,ale to nieuniknione.
Polecam taką szmatkę do biżuterii,przejedziesz parę razy i wszystko błyszczy jak nowe.Można też zanieść do jubilera to czyszczą w jakimś specjalnym preparacie.
Co do ceny soczewki to nie powiem bo nie pamiętam,ale jakiś wielki wydatek to nie jest a komfort super.
Dziękuje bardzo za odpowiedź Czyli Ty nie zauważyłaś póki co, żeby te kolory się właśnie jakoś ścierały ze sobą?
Stary 2012-07-19, 11:28   #2423
nemosek
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuje bardzo za odpowiedź Czyli Ty nie zauważyłaś póki co, żeby te kolory się właśnie jakoś ścierały ze sobą?
Nie ma za co

Póki co nie i mam nadzieję że tak zostanieJest dalej widoczna różnica między białym a żółtym złotem.Pojawiły sie tylko ryski

Nasz Dzień 

II 8.03.2013
Ja & Ty 02.07.2003

Kciuki dla Anulki
nemosek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 14:16   #2424
Ewa_wa1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez storczyk85 Pokaż wiadomość
Witam wszystkie pamki serdecznie dziekuje wszystkim za zyczenia z okazji slubu nie udzielalam sie zbyt czesto ale po slubie moge co nieco opowiedziec o swoim weselu (moze komus pomoge). dzien byl piekny bo bylo 32 stopnie moze nawet troszke za goraco ale w lokalu klima dzialala bez zarzutu .Bukiety slubne robila mi Ania Chlon z Westerplatte a taakze to ona stroila mi kosciol oraz autko musze powiedziec ze zrobila to naprawde slicznie , kwiaty byly slicznie dobrze dobrane oraz dlugo sie trzymaly . Tak naprawde wszyscy goscie do tej pory zachwycaja sie ubiorem Kosciola oraz kwiatow jakie mialam. Po kosciele jak wiadome imprezka i musze przyznac ze Sezam w Machowej strzal w dziesiatke jedzenie, obsluga , sala i ogolnie wszystko na medal .Nie mam zadych zastrzezen, menadzer pan Piotr nadzorowal wszystko tak wiec wielkie brawa dla tego miejscasukienke mialam z salonu Obsesja i tu troszke lipa bo diamenciki jakie mialam odrywaly sie non stop gdyz nie byly doszyte tylko przyklejone tak wiec za takie pieniadze mogli bardziej sie postaracKamera i foto super rowniez panstwo Chlon jesli ktos szuka kamerzysty i fotografa to polecam ta wlasnie pare sa swietni pracuja tak jakby ich nie bylo ale gdy trzeba umia tez swietnie doradzic Pierwsz e zdjecia jakie dostalam od Ani to prawdziwa bomba dla nas.Ok troszke sie opisalam tak wiec konczac swoj esej i sumujac cale wesele to bylo super tylko szkoda ze tak szybko minelo.

Ja natomiast mam całkiem odmnienne zdanie na temat tego lokalu. Byłam tam na weselu w czerwcu tego roku nie podaje dokładnej daty gdyż nie wiem kto czyta to forum a niechciałabym nikogo urazić - świat jest taki mały Był to bardzo upalny dzień w Sezamie odbywały sie 2 wesela na raz jedno na parterze i 2 to na którym ja byłam na bodajrze 2 pietrze + antresola poddasze. Goście siedzący na poddaszu gdzie było około 30C byli pozbawieni klimatyzacji... gdy po WIELU interwencjach menedzerż taki grubszy Pan nie wiem czy to ten sam o którym pisałaś zjawił się, krzyczał na całą sale i miał wogóle pretensje o to że musiał przyjść i sprawdzić co się dzieje z klimatyzacją... dodam iż na poczatku wogóle odmówił jakiego kolwiek wyjścia (czy rozmowy) do osób które do niego poszły... Obsługa fatalna nie wiem czy niektóre "dzieci" miały po 18 lat. Kelner podchodząc do stolika prosił gości by między sobią rozdawali dania gorące bo on nie ma jak i tylko stał z tacą. Obrusy były poplamione już w momencie gdy goście tylko zasiedli do stołów w miejscach bardzo widocznych. Niektóre pokrowce na krzesła były zamałe co skutkowało tym iż rozdarły sie na oparciach w momencie gdy goście zasiedli do obiadu. Generalnie jak na sezam o którym słyszałam bardzo dobre opinie byłam w szoku i zastanawiałam sie czy to napewno o tym lokalu ludzie mówią tak dobrze. Być może Twoje wesele było na tych salach na dole, a one są lepsze. Moje doświadczenia jednak są inne i każdemu kto planuje tam mieć wesele doradzam dokładne obejrzenie sali i dowiedzenie sie na której będzie przyjęcie.
08.2016r. 10tc
Ewa_wa1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 15:17   #2425
ptysiakm
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nemosek Pokaż wiadomość

Też macie 7 mm?
Ja mam 5 mm a mój TŻ 6 mm. I muszę przyznać, że panie w salonie naprawdę dobrze doradzają jeśli chodzi o rozmiar obrączek, bo mało brakowało, a przez swoją upartość zamówiłabym sobie za dużą obrączkę.
asia_28w u nas soczewka to koszt ok. 400 zł (to nie jest koszt zrobienia soczewki a koszt dodatkowej gramatury złota, żeby można było zrobić soczewkę).
Zdecydowaliśmy się na wzór, w którym białe złoto jest po obu stronach sfazowane (na zewnątrz i do środka) bo dzięki temu jest wyraźniejsza różnica między białym a żółtym złotem. W innych wzorach trzeba się było dobrze wpatrzeć żeby zobaczyć różnicę kolorów złota. Koleżanka też ma obrączki, gdzie żółte złoto jest w środku, a białe po bokach i ma tylko ścięcie na zewnątrz i nie wiele widać, że ma dwukolorowe obrączki, a ślub brała we wrześniu 2011. Więc wydaje mi się, że z tym zacieraniem się kolorów to trochę zależy od wzoru obrączki jaki się wybierze.
Stary 2012-07-19, 19:04   #2426
storczyk85
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Ewa_wa1 Pokaż wiadomość
Ja natomiast mam całkiem odmnienne zdanie na temat tego lokalu. Byłam tam na weselu w czerwcu tego roku nie podaje dokładnej daty gdyż nie wiem kto czyta to forum a niechciałabym nikogo urazić - świat jest taki mały Był to bardzo upalny dzień w Sezamie odbywały sie 2 wesela na raz jedno na parterze i 2 to na którym ja byłam na bodajrze 2 pietrze + antresola poddasze. Goście siedzący na poddaszu gdzie było około 30C byli pozbawieni klimatyzacji... gdy po WIELU interwencjach menedzerż taki grubszy Pan nie wiem czy to ten sam o którym pisałaś zjawił się, krzyczał na całą sale i miał wogóle pretensje o to że musiał przyjść i sprawdzić co się dzieje z klimatyzacją... dodam iż na poczatku wogóle odmówił jakiego kolwiek wyjścia (czy rozmowy) do osób które do niego poszły... Obsługa fatalna nie wiem czy niektóre "dzieci" miały po 18 lat. Kelner podchodząc do stolika prosił gości by między sobią rozdawali dania gorące bo on nie ma jak i tylko stał z tacą. Obrusy były poplamione już w momencie gdy goście tylko zasiedli do stołów w miejscach bardzo widocznych. Niektóre pokrowce na krzesła były zamałe co skutkowało tym iż rozdarły sie na oparciach w momencie gdy goście zasiedli do obiadu. Generalnie jak na sezam o którym słyszałam bardzo dobre opinie byłam w szoku i zastanawiałam sie czy to napewno o tym lokalu ludzie mówią tak dobrze. Być może Twoje wesele było na tych salach na dole, a one są lepsze. Moje doświadczenia jednak są inne i każdemu kto planuje tam mieć wesele doradzam dokładne obejrzenie sali i dowiedzenie sie na której będzie przyjęcie.
Tak, to prawda moje wesele bylo na dolnej sali tak wiec ja wypowiedam sie w samych superlatywach jesli chodzi o ten lokal , moze faktycznie ty trafilas gorzej. Ja nie mialam sie do czego doczepic chociaz rowniez pracowalm jako kelnerka i wiem jak ta praca wyglada od ,,kuchni,, No coz dobrze ze wypowiedzialas sie na ten temat nastepna panna mloda ktora bedzie miala tam wesele powinna wszystko dobrze sprawdzic zeby nie bylo nie milej niespodzianki
storczyk85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 19:06   #2427
zaaaabcia
Zakorzenienie

Cytat:
My tez mamy obraczki z zoltgo i bialego zlota , za tydzien mamy 3 rocznice slubu i kolory sa takie jak byly na poczatku nie scieraja sie

Olivia 2.07.2014
zaaaabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 21:39   #2428
asia_28w
Zakorzenienie

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi
Stary 2012-07-19, 23:20   #2429
Nutkaaaa
Raczkowanie

Ja też mam dwukolorową, ja nie narzekam, ale obrączka mojego Mężula trochę szwankuje :P

Nasz Najszczęśliwszy Dzień 7.06.2012r.

Nasze Najdroższe Serduszko
MICHAŁEK 18.09.2013

Edytowane przez Nutkaaaa
Czas edycji: 2012-07-19 o 23:21
Nutkaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-20, 00:02   #2430
niu882
Raczkowanie

Hej Dziewczyny to znowu ja chciałam sie pochwalić, że zespół już mam i w między czasie sukienkę zakupiłam. Trochę się boję, że mi się do ślubu przestanie podobać chociaż jest to to czego chciałam właściwie obecnie poszukuję fotografa i kamerzysty. Chciałabym mieć ich razem w pakiecie coś doradzicie? na razie z fajniejszych znalazłam HYPERTEX I VIP2. Nie orientujecie się może jaką mają ofertę i warunki finansowe n rok 2013? Za każdą podpowiedź z góry dziękuję

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości