|
|
#451 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część XV
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Co do ilości bankowanej krwi - od 4ml do ok. 180 ml - to bardzo mało. Technologia "rozmnażania" komórek jeszcze nie jest w pełni opracowana, mimo iż banki twierdzą, że ona jest ale tak naprawdę jeszcze nikt tego nie robi. A na to ile krwi uda się zebrać z pępowiny nie masz absolutnie żadnego wpływu (to nawet pani z banku krwi mówiła). Badania na zgodność są robione zaraz po pobraniu krwi więc po co jeszcze dodatkowe ubezpieczenie? Wraz z info, że zbankowano krew dostajesz certyfikat w którym zawarte są wszystkie jej parametry - później wystarczy zbadać krew ewentualnego biorcy czy się zgadza. Nie trzeba dodatkowych badań (to też info od pani z banku). Jeden plus jest taki, że jeśli przy dawcy obcym musi się zgadzać chyba 7 z 11 markerów to w przypadku krwi pępowinowej wystarczy, że się zgadza chyba 3 z 11. A co do przydatności krwi - ja znam przypadek gdzie chciano krew wykorzystać do leczenia choroby krwi jeden z babć dziecka i po rozmrożeniu okazało się, że nie nadaje się ona do niczego - zrobił się z niej żel. Jak dla mnie powinno być tak jak w Szwajcarii lub Francji - tam są narodowe banki krwi i jest ona standardowo pobierana przy porodzie. A wykorzystana może być przez każdego (a nie tak jak u nas tylko przez osobę, która bankuje). W ten sposób jest większa szansa, że się przyda - jak jedna próbka się zżeluje to maja jeszcze kilka o podobnych parametrach. I jeszcze jedno - wiesz ile było udanych przeszczepów z krwi pępowinowej? Do chwili obecnej w Polsce nie więcej niż 10... ---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ---------- Cytat:
Gdyby nie to, że rano mnie zwykle potrzeba siusiu budzi to pewnie bym z łóżka 2h schodziła. A tak to muszę się ześlizgnąć bo inaczej będzie plama i trzeba będzie mężowi wmówić, że "to wody, kochanie, odeszły"
|
||||
|
|
|
#452 |
|
Raczkowanie
|
Linka cudowny, wzruszający opis. Poryczana, zabieram się teraz za sprzątanie
|
|
#453 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Linka-brawo za opis porodu ![]() Muszę i ja swój opisać-póki pamiętam Chociaż tego to się nie zapomina Teraz w sumie pamiętam dwa porody Tylko szczegóły umykają...
|
|
|
|
|
#454 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I żadne z nich nie pomyślało, że jak któraś chciała karmić, albo jak ja odciągnąć pokarm, to żeby wyjść Niby można było iść do pokoju laktacyjnego, ale tam też były pielgrzymki do sterylizacji butelek i laktatorów, w tym sporo facetów wyręczało w tym mamusie i tam też nie było ani odrobiny prywatności A szpital niby tak się reklamuje, że są limity osób odwiedzających i jak przyjdzie więcej to wypraszają z sal, taaa jasne ![]() i jak ogólnie ze szpitala byłam zadowolona, tak to w ogóle mi się nie podobało Cytat:
|
|
#455 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#456 |
|
Zakorzenienie
|
Linka piękny opis
|
#457 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Konsultacje hematologa lub transplantologa Badanie antygenów transplantacyjnych HLA Badania komórek CD 34+ oraz CD 45- (po rozmroeniu tzw. pilotki) Badanie ywotnosci komórek oraz WBC (po rozmroeniu tzw. pilotki) Badanie liczba krwiotwórczych komórek progenitorowych (po rozmroeniu tzw. pilotki) Dostarczenie komórek do osrodka transplantacyjnego w kadym miejscu na swiecie. To wszystko jest na zaś. Wiadomo, że jak człowiek lub ktoś z jego otoczenia doświadczy jakiejś tragedii, tym bardziej boi się, że może się ona wydarzyc u niego.Monitor oddechu też mam. Mojej baaaardzo dobrej znajomej córeczka zmarła w wieku 6 miesięcy na bezdech!!!!!!!!!!!!!!!!! Więc wolę po raz kolejny dmuchać na zimne. Może i przesadzam z ubezpieczaniem się na zaś, ale już taka jestem. Przynajmniej będę wiedzieć, że zrobiłam wszystko żeby zaniechać nieszczęściu. ---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:56 ---------- Acha a co do krwi, to w Polsce sa obecnie dwa szpitale w Warszawie-na pewno Dzieciątka Jezus i jeszcze jakiś jeden, gdzie pobierają krew do banku na pomoc chorym. Jest to krew dostępna dla każdego. Istnieje też opcja, pobioru krwi na pomoc. Tzn. jeżeli ma się kogoś z rodziny w danym momencie chorego to PBKM pobiera krew niemalże za darmo. ---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ---------- P.s. dodatkowe badania na zgodnośc-mówimy o przypadku gdy ktoś z dalszej rodziny dziecka jest chory i chcemy spróbowac pomóc jego krwią. |
|
|
|
|
#458 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
O ubezpieczeniu wiem, że jest w przypadku gdyby się krew nie nadawała do użycia. Jedno powiem - życzę nam wszystkim aby nigdy krew nie była potrzebna. Trzymam za to mocno
|
|
|
|
|
#459 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a ze swoich fanaberii to na początku ciąży kupiłam detektor tętna. i jestem baaaaaaardzo zadowolona. kiedykolwiek tylko miałam wątpliwości z ruchami małego słuchałam sobie serduszka w domu. i nie musiałam jechac na IP. polecam! a wcale nieduzy wydatek. a ile wycieczek do szpitala mi zaoszczędził! |
|
|
|
|
#460 |
|
Zakorzenienie
|
Linka gratuluję
![]() klask i:
|
|
|
|
#461 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja na razie tylko raz wylądowałam z tego powodu na ip. I w sumie całe szczęście bo przy okazji badań okazało się, że mam infekcję pochwy, pęcherza i podwyższone CRP. Więc tej wycieczki też nie żałuję Chociaż pobyt w szpitalu trwał 9 dni, ale teraz robię badania i wszystko jak w książce
|
|
|
|
|
#462 |
|
Zadomowienie
|
Jadę zobaczyc mieszkanko i na obiad do rodziców. Musze się ruszyc bo im więcej leżę tym bardziej odczuwam dolegliwości
Mam nadzieję, że jak wrócę to mamcia już urodzi!
|
|
|
|
#463 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Witam się po ktg. Wyszły mi mega skurcze ponad 100 (ponad skalę?), ale nieregularne. Bardzo dokładnie je czułam+ból krzyża. Mój gin poszedł na urlop, więc po opis i podpis na wyniku ktg poprosiłam lekarza dyżurnego. Oczywiście jak tylko zobaczył mój wykres to zaraz zabrał mnie na badanie. Okazało się, że szyjka jest bardzo rozmiękczona i rozwarcie na 1 palec. Mówił, że dziś albo w ten weekend urodzę! Skurcze są nadal silne ale nieregularne, jak się uregulują to mam jechac do Bydgoszczy (u mnie z racji cukrzycy z insuliną mnie nie przyjmą na oddział). Jak odejdą wody to karetka... Cholera, mąż ma dziś nockę w pracy... Teraz trochę krwawię po badaniu
![]() Cytat:
![]() Nareszcie! ![]() ![]() ![]() Cytat:
współczuję sytuacji... Cytat:
Cytat:
Cytat:
A to niespodzianka , może jednak urodzi się dziewczynka?Cytat:
![]() Super opis! Jeszcze raz gratulacje
|
||||||
|
|
|
#464 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. Lekarz pokazywał mi na USG, nie wyglądało to dobrze .Mam 8 stron do nadrobienia, ale nie mam teraz czasu, luknę tylko kto urodził, nastepna na liście jestem chyba ja i Ehh niesforna ta moja córka, może Lwem chce być a nie Rakiem czy co....
|
|
#465 |
|
Zadomowienie
|
a ja nerwicy soatsne z tym moim domem, kurde dzis przyszło agd, ostatnie na co zwróciłam uwage wybierajac urzadzenia to głębokosc....i kur** teraz mi lodówka na okno wejdzie ;(
Juz mam dosyc wszystkiego
|
#466 |
|
Zakorzenienie
|
Bebe no proszę jakie wieści
![]() Masz do kogoś nr tel żeby dać znać w razie gdyby coś się zaczęło?
|
#467 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Edytowane przez bebe1987 Czas edycji: 2012-07-20 o 15:58 |
|
|
|
|
#468 |
|
Rozeznanie
|
No i guzik się dowiedziałam... kobieta na IP powiedziała, że jest kolejka do KTG i że generalnie pierwszeństwo mają kobiety ze skurczami i możemy ewentualnie spróbować jutro... I była zdziwiona że na szkole rodzenia (W TYM SZPITALU KUŹWA) powiedzieli nam żeby w dniu TP przyjechać na KTG nawet jak nic się nie będzie działo. JA pierdzielę!!! Wiedziałam, że coś pójdzie nie tak i ch.ja załatwimy, po prostu to czułam. Polska państwowa służba zdrowia to jakaś żenada, przynajmniej ja zawsze mam jakieś krzywe jazdy i doświadczenia. Generalnie to mogę sobie tak jeszcze 2 tygodnie śmigać... ZAje.biście. Jestem zła i mam już dosyć
chce mi się wyć
|
#469 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() też bym już chciała, ale u mnie nic ciekawego się nie dzieje tylko delikatnie brzuch mnie boli...
|
|
#470 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Tylko problem z lodówką mieliśmy tego typu, że nie chciała się zmieścić przez drzwi, a żadnym innym otworem wnieść nie można. No ale po wykręceniu drzwiczek od lodówki i części ościeżnicy jakoś się udało U Ciebie też będzie dobrze...i proszę się nie denerwować bo Cię do tego wszystkiego z nerwów jeszcze dziecko skopie od środka
|
|
|
#471 |
|
Rozeznanie
|
moje pierwsze dziecko mialo ta bakterie i po urodzeni dostawala antybiotyk przez 10 dni
|
#472 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jutro jak pojedziesz to powiedz po prostu, ze masz skurcze i wtedy Ciebie podłączą...
|
|
#473 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
U mnie w szpitalu przed ktg trzeba iść na ip po kartę konsultacyjną. Kobitka z ip wypisywała mi tą kartę i w tym momencie weszła ciężarna z bólami porodowymi a ta na to do niej: niech pani usiądzie i poczeka, nie widzi pani, że zajmuję sie teraz inną ciężarną? - chodziło jej o mnie... Już chciałam ustąpić pierwszeństwa rodzącej ale w momencie dostałam wypisana kartę konsultacyjną. |
|
|
|
|
#474 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
żeby było dobrze I żeby akcja poszła jak w dobrym filmie, a nie w operze mydlanej ![]() Cytat:
Fajniejszy znak niż rak ![]() Cytat:
Nie wiem czy są lodówki w wersji slim (tak jak np. pralki). Poza tym nie ma się co denerwować - z tego tylko wrzody żołądka są i nic więcej ![]() Cytat:
Cytat:
Polać jej |
|||||
|
|
|
#475 | |
|
Zakorzenienie
|
wysłałam na pw
![]() Cytat:
![]() CIastek oni sobie jakieś jaja w tym szpitalu robią, uciekaj stamtąd jak najdalej i idź gdzie indziej na konsultacje My dzisiaj wybieramy się na USG bioderek małej, trzymajcie kciuki
|
|
#476 |
|
Wtajemniczenie
|
trzymamy mocno za Lucindę
|
#477 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. Ciebie też to czeka .Cytat:
Swoją drogą moja Gosia też fajnie jakby doczekała do lwa (do poniedziałku chociaż)... Tak przynajmniej sobie wymarzyłam, bo też jestem lwicą... ---------- Dopisano o 16:39 ---------- Poprzedni post napisano o 16:37 ---------- Cytat:
za pomyślne usg!
|
|||
|
|
|
#478 | |
|
Wtajemniczenie
|
No to
za pozytywne wyniki badań ![]() Cytat:
![]() Ja też jestem lwica I termin porodu mam na dzień moich urodzin ale czuję, że nie dotrwam...
|
|
|
|
|
#479 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#480 |
|
Zakorzenienie
|
Nasza córcia już jest oficjalnie zarejestrowana
ewka-prostuję niektóre informacje Skrócony akt ur. dają jeden, potem można kupić dowolną ilość tych pełnych (do paszportu właśnie)-taki pełny akt kosztuje 10f. Dają też dokument, który trzeba zanieść do przychodni żeby tam też zarejestrować dziecko. W szpitalu też powinni Ci dać list do przychodni-tam będą wszystkie dane z porodu.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:34.

) Zaznaczę, że działka jest na odludziu raczej 
Usiłowałam to zignorować i spać dalej, ale coś nie chciało przejść.
TZ zaczał mnie przekonywać, by jechać na IP sprawdzić sytuację. Około 3 podjęłam decyzję, ze ok, pojedziemy ale wracamy jak tylko to sprawdzimy (nie wiem, co ja sobie wyobrażałam
). Przed 4 byliśmy w samochodzie (oj ta niespakowana torba hahahah, trochę czasu zeszło na spakowanie sie). I w samochodzie zauważyliśmy, ,że skurcze są już bardzo regularne, co 5 min, bardzo wyraźnie wyodrębnione... TZ jeszcze musiał zatankować
wiec zahaczyliśmy o stację.
co było niebezpieczne...

klask i:

współczuję sytuacji...
Myśle że gdyby było zle to gin dałby ci skier na cc.