Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII - Strona 71 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-20, 15:57   #2101
Karolllka7
Zakorzenienie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII

Cytat:
Napisane przez aniolbezskrzydel89 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, może Wy macie jakiś pomysł i znajdziecie odpowiedź na moje pytanie. Ostatnio (mniej więcej od tygodnia) czuję się głodna... właściwie non stop! Nawet po zjedzeniu posiłku głód nie ustępuje. Wstaję rano i jestem głodna (to akurat norma ;P), więc zjadam śniadanie. I albo nie najadam się nim, albo po godzinie znów ssie mnie głód. Przeczekuję trochę i zjadam 2śn... dalej jestem głodna. I tak do końca dnia. Kładę się spać głodna, mimo zjedzonej kolacji. Niczego nie zmieniałam w diecie, jem jak zwykle. Nie mam pojęcia jaki może być tego powód. Pomyślałam, że może rozciągnęłam sobie żołądek, ale to niemożliwe, bo nawet na wyjeździe jadłam objętościowo podobnej wielkości posiłki co w domu. Strasznie mnie to męczy- ciągłe uczucie głodu jest strasznie nieprzyjemne.
Nie wiem jak jadłaś wcześniej. Jedyne co mi przychodzi do głowy to może jesz mało wartościowe posiłki? Sycą Cię na bardzo krótko i dlatego? Ciężko w sumie powiedzieć, nie znając Cię i Twojego jadłospisu
Stary 2012-07-20, 16:03   #2102
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny, może Wy macie jakiś pomysł i znajdziecie odpowiedź na moje pytanie. Ostatnio (mniej więcej od tygodnia) czuję się głodna... właściwie non stop! Nawet po zjedzeniu posiłku głód nie ustępuje. Wstaję rano i jestem głodna (to akurat norma ;P), więc zjadam śniadanie. I albo nie najadam się nim, albo po godzinie znów ssie mnie głód. Przeczekuję trochę i zjadam 2śn... dalej jestem głodna. I tak do końca dnia. Kładę się spać głodna, mimo zjedzonej kolacji. Niczego nie zmieniałam w diecie, jem jak zwykle. Nie mam pojęcia jaki może być tego powód. Pomyślałam, że może rozciągnęłam sobie żołądek, ale to niemożliwe, bo nawet na wyjeździe jadłam objętościowo podobnej wielkości posiłki co w domu. Strasznie mnie to męczy- ciągłe uczucie głodu jest strasznie nieprzyjemne.
Spróbuj pić więcej wody, ludzie często mylą głód z pragnieniem.

Jeśli nie przejdzie za jakiś czas samo, warto byłoby iść do lekarza- z chorób, których symptomami jest ciągły głód, kojarzę nadkwasotę, pasożyty i cukrzycę typu I (ale tutaj występowałby także spadek masy ciała i częste oddawanie moczu), ale ustalić co się stało może tylko lekarz

Cytat:
Napisane przez Ismenkusia Pokaż wiadomość
Ś,Jaglananka na mleku 3,2% z kawą Inką,lnem,musem z porzeczek i orzechami włoskimi

II Kromka razowca,3 ogórki pokrojone w kostkę zalane 3 łyżkami serka homo i maślanki przyprawione pieprzem ziołowym i oregano skromnie, dodałabym jakiś obkład na kanapkę

O;Zapiekanka z białej kapusty,kaszy jeczmiennej i gryczanej z dodatkiem pieczarek,pomidorów,cebul ki,marchewki,ogórek małosolny

przed treningiem

kromka razowca z masłem roślinnym i wędliną z indyka

1h biegania +jakieś ćwiczonka

po. brzoskwinia albo banan

K;Indyk na parze z warzywami trochę redukcyjnie, nie jadasz węgli na kolację?

Szklanka mleka 1,5%
jw.
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata
dance makabre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-20, 16:14   #2103
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dance makabre Pokaż wiadomość
Och, daleko No nic, może kiedyś wakacyjne wojaże powiodą mnie w okolice Bieszczad, a wtedy- pilnuj lodówki!

Spokojnie, nie rozumiem naskoku, przecież nie napisałam "nie jedz", a "uważaj" Nie uważam, że powinna wyrzucić łososia z kolacji czy z obiadu- gdybym tak uważała, uwzględniłabym to na fioletowo. "Uważaj" nie oznacza przesady a właśnie: nie doprowadź do przesady. Bo wiadomo, że łosoś to sama dobra kaloria, ale jednak w tym jadłospisie wystąpiło także sporo orzechów i... zwyczajnie, przesada w żadną stronę nie jest dobra. Tutaj przesady jeszcze nie było, ale delikatnie podkreślam, że i połowa tej ilości NNKT byłaby wystarczająca i, na przyszłość, może być go w jadłospisach trochę mniej.
Ja mieszkam w woj. lubelskim w Hrubieszowie a chce w przyszłości wyprowadzić się w Bieszczady

---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ----------

Cytat:
Ja też tak czasami mam.... moze minie a jak nie to przebadaj sie na cukrzyce i pasożyty

A tym czasem moje laktoowowegetariańskie U
I 2 podwójne tosty z chleba razowego każda z plasterem sera topionego, grzybkami i keczupem
II serek wiejski z jagodami (pudełeczko 150g), musli, fistaszkami, orzechami laskowymi
III 2 enchilady z pełnoziarnistych tortilli nadziewane pieczarkami i serem capri zapiekane pod sosem grzybowym
IV 3 duże domowe drożdzowe bułki z kawałkami gorzkiej czekolady i wiśnami
V pewnie 4 kromki razowca każda ze szpinakiem z fetą podsmażanym na masełku, serem Brie i pomidorem

Książki potrzebują nowego domu

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2012-07-20 o 16:18
Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-20, 16:17   #2104
Karolllka7
Zakorzenienie

Redukcja

Śniadanie: Owsinka (płatki owsiane, otreby owsiane i pszenne) z domowym dzemem, twarogiem, jabłkiem, jagodami, nektarynką, rodzynkam.
II Śniadanie: kromka chleba ciemnego z pasztetem z selera z pomidorem
Obiad: 1/3 woreczka ryżu brązowego z kotletem mielonym smażonym na odrobinie oliwy z oliwek z brokułem, kalafiorem i marchewką gotowanych na parze
Kolacja: Twaróg z cynamonem i odrobiną miodu

Jakoś nie mogę się zmusić do jedzenia podwieczorku, najzwyczajniej w świecie nie jestem głodna, najadam się 4 posiłkami
Do picia: kawa z mlekiem, woda
Stary 2012-07-20, 16:18   #2105
aniolbezskrzydel89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Karolllka7 Pokaż wiadomość
Nie wiem jak jadłaś wcześniej. Jedyne co mi przychodzi do głowy to może jesz mało wartościowe posiłki? Sycą Cię na bardzo krótko i dlatego? Ciężko w sumie powiedzieć, nie znając Cię i Twojego jadłospisu
Cytat:
Spróbuj pić więcej wody, ludzie często mylą głód z pragnieniem.

Jeśli nie przejdzie za jakiś czas samo, warto byłoby iść do lekarza- z chorób, których symptomami jest ciągły głód, kojarzę nadkwasotę, pasożyty i cukrzycę typu I (ale tutaj występowałby także spadek masy ciała i częste oddawanie moczu), ale ustalić co się stało może tylko lekarz
Przy pasożytach występuje właśnie spadek wagi, z cukrzycą nie mam problemów. Tarczyca w porządku.

Posiłki myślę, że są wartościowe (możecie zobaczyć kilka stron wcześniej lub poprzedni wątek- tam zamieszczałam jadłospisy każdego dnia). A mój problem nawet nie w tym, że mnie sycą na krótko, ale raczej, że ostatnio nie sycą wcale.
Piję odpowiednio, 1,5-2l dziennie, kiedy ćwiczę to jeszcze więcej.

Aparatka
20.12.2012 - góra
21.03.2013 - dół + wyciągi
aniolbezskrzydel89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-20, 16:23   #2106
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Przy pasożytach występuje właśnie spadek wagi, z cukrzycą nie mam problemów. Tarczyca w porządku.

Posiłki myślę, że są wartościowe (możecie zobaczyć kilka stron wcześniej lub poprzedni wątek- tam zamieszczałam jadłospisy każdego dnia). A mój problem nawet nie w tym, że mnie sycą na krótko, ale raczej, że ostatnio nie sycą wcale.
Pewnie Ci minie

Stary 2012-07-20, 17:11   #2107
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Ja mieszkam w woj. lubelskim w Hrubieszowie a chce w przyszłości wyprowadzić się w Bieszczady

I 2 podwójne tosty z chleba razowego każda z plasterem sera topionego, grzybkami i keczupem
II serek wiejski z jagodami (pudełeczko 150g), musli, fistaszkami, orzechami laskowymi
III 2 enchilady z pełnoziarnistych tortilli nadziewane pieczarkami i serem capri zapiekane pod sosem grzybowym
V pewnie 4 kromki razowca każda ze szpinakiem z fetą podsmażanym na masełku, serem Brie i pomidorem
A ja do Poznania, to będziemy jeszcze dalej

Laktowowegetarianizm? To coś nowego w Twojej diecie? Ale tak ortodoksyjnie, bez żelatyny i podpuszczki?

III i IV- , ale to już wiesz

Cytat:
Napisane przez Karolllka7 Pokaż wiadomość
Redukcja

Śniadanie: Owsinka (płatki owsiane, otreby owsiane i pszenne) z domowym dzemem, twarogiem, jabłkiem, jagodami, nektarynką, rodzynkami. ok
II Śniadanie: kromka chleba ciemnego z pasztetem z selera z pomidorem 1 kromka to trochę mało, dorzuć może drugą albo owoc
Obiad: 1/3 woreczka ryżu brązowego z kotletem mielonym smażonym na odrobinie oliwy z oliwek z brokułem, kalafiorem i marchewką gotowanych na parze superrr
Kolacja: Twaróg z cynamonem i odrobiną miodu ok

Jakoś nie mogę się zmusić do jedzenia podwieczorku, najzwyczajniej w świecie nie jestem głodna, najadam się 4 posiłkami
Do picia: kawa z mlekiem, woda
Jeżeli się najadasz to ok- nie ma sensu w siebie wpychać, zwłaszcza że jesz niewiele, tzn. mniejsza częstotliwość posiłków nie pływa na większe ilości spożywanego jedzenia. Przyjemny jadłospis

Cytat:

Poczekaj jeszcze troszkę, a jak nic się nie zmieni- zostaje lekarz

Dzisiejsze U
I owsianka sernikowa (gotowana z twarogiem, cukrem waniliowym, rodzynkami, żółtkiem i skórką cytrynową) z gorzką czekoladą; kawałek arbuza
II przekładaniec z: muesli (bez cukru), serka wiejskiego zmieszanego z jogo nat, zmiksowanych borówek; kawałek arbuza
III miska kremu z marchewki i soczewicy (z imbirem) z grzankami
IV nektarynka, miseczka lodów bakaliowych z advocatem i garścią mieszanki orzechów
V kawałek focacci z pomidorkami koktajlowymi i oregano; półmisek warzyw na parze (brokuł, fasolka szparagowa, młoda marchewka)
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."

Edytowane przez dance makabre
Czas edycji: 2012-07-20 o 17:20
Stary 2012-07-20, 17:18   #2108
Karolllka7
Zakorzenienie

Cytat:
Jeżeli się najadasz to ok- nie ma sensu w siebie wpychać, zwłaszcza że jesz niewiele, tzn. mniejsza częstotliwość posiłków nie pływa na większe ilości spożywanego jedzenia. Przyjemny jadłospis
Dziękuję
Stary 2012-07-20, 18:40   #2109
feelsoclose
Raczkowanie

Cytat:

---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ----------

Ja też tak czasami mam.... moze minie a jak nie to przebadaj sie na cukrzyce i pasożyty

nie podoba mi się bardzo mała ilość warzyw
feelsoclose jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-20, 18:40   #2110
Milka1224
Rozeznanie

dance makabre, sałatka była sycąca i się najadłam, a kolacja taka bo miałam ochotę

Dzisiejsze U

I (o 10 )jogurt naturalny z musli bio, ekspandowanym orkiszem, porzeczkami, malinami, borówkami i domowym niesolonym masłem orzechowym crunchy + duża kawa parzona

II 2 koperty z ciasta francuskiego z pikantnym farszem z tuńczyka i papryki, kilka pasków papryki

III spaghetti all'arrabiata z pieczarkami
ricore

IV będzie cały homo naturalny z domowymi powidłami sliwkowymi i miseczka owoców - porzeczki czarne, czerwone i maliny

do picia: woda, czarna herbata

Edytowane przez Milka1224
Czas edycji: 2012-07-20 o 18:42
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-20, 19:07   #2111
Waspand
Przyczajenie

Witam,bardzo spodobał mi się ten wątek,więc postanawiam od dzisiaj dołączyć Po zaburzeniach odżywiania nadeszła pora,aby wziąć się za siebie i zacząć zdrowiej jeść.Wstawiam dzisiejszy jadłospis (w założeniu ma być na Utrzymanie). Mógłby ktoś ocenić?
I : owsianka na mleku sojowym z bananem,łyżeczką miodu i garścią orzechowej mieszanki,ciastko zbożowe z rodzynkami,kawa zbożowa
II : ryż z mlekiem,jabłkiem i cynamonem,kilka suszonych śliwek
III : zupa z botwiny,makaron pesto z suszonymi pomidorami
IV : porcja mrożonego jogurtu migdałowego z migdałami i truskawkami
V : fasolka po bretońsku z dwoma waflami ryżowymi.
Waspand jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-20, 19:44   #2112
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:

Laktowowegetarianizm? To coś nowego w Twojej diecie? Ale tak ortodoksyjnie, bez żelatyny i podpuszczki?

Dzisiejsze U
I owsianka sernikowa (gotowana z twarogiem, cukrem waniliowym, rodzynkami, żółtkiem i skórką cytrynową) z gorzką czekoladą; kawałek arbuza
II przekładaniec z: muesli (bez cukru), serka wiejskiego zmieszanego z jogo nat, zmiksowanych borówek; kawałek arbuza
IV nektarynka, miseczka lodów bakaliowych z advocatem i garścią mieszanki orzechów
V kawałek focacci z pomidorkami koktajlowymi i oregano; półmisek warzyw na parze (brokuł, fasolka szparagowa, młoda marchewka)
Od 3 miesięcy nawet i rybi mi nei smakują. chyba sie przejadły a sery podpuszkowe jem ;D

---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ----------

Cytat:

Dzisiejsze U
Twoje menu boskie zwłaszcza I II i IV

---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:41 ----------

Cytat:
Napisane przez feelsoclose Pokaż wiadomość
nie podoba mi się bardzo mała ilość warzyw
Nie pisałam ale w ciągu dnia jem jeszcze pomidory itp. Ogólnie staram sie jeść dużo warzyw tylko dzisiaj wypadło mniej. Poza tym warzywa energii nie dadzą i nie odchudzam sie by się nimi zapychać....

---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ----------

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość
dance makabre, sałatka była sycąca i się najadłam, a kolacja taka bo miałam ochotę

Dzisiejsze U

I (o 10 )jogurt naturalny z musli bio, ekspandowanym orkiszem, porzeczkami, malinami, borówkami i domowym niesolonym masłem orzechowym crunchy + duża kawa parzona

II 2 koperty z ciasta francuskiego z pikantnym farszem z tuńczyka i papryki, kilka pasków papryki

III spaghetti all'arrabiata z pieczarkami
ricore

IV będzie cały homo naturalny z domowymi powidłami sliwkowymi i miseczka owoców - porzeczki czarne, czerwone i maliny

do picia: woda, czarna herbata
pewnie według feelsoclose za malo warzy wiec się jej nie spodoba , ale moim zdaniem smacznie Co to za spaghetti

Stary 2012-07-20, 19:58   #2113
feelsoclose
Raczkowanie

Cytat:
Od 3 miesięcy nawet i rybi mi nei smakują. chyba sie przejadły a sery podpuszkowe jem ;D

---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ----------

Twoje menu boskie zwłaszcza I II i IV

---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:41 ----------

Nie pisałam ale w ciągu dnia jem jeszcze pomidory itp. Ogólnie staram sie jeść dużo warzyw tylko dzisiaj wypadło mniej. Poza tym warzywa energii nie dadzą i nie odchudzam sie by się nimi zapychać....

---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ----------

pewnie według feelsoclose za malo warzy wiec się jej nie spodoba , ale moim zdaniem smacznie Co to za spaghetti

no i co ironizujesz? już Tobie nie można uwagi zwrócić? a raczej Twojemu jadłospisowi.. chyba się za bardzo przyzwyczaiłaś do samych 'ochów i achów'.. a kryytyka jest Ci obca..

jakbyś zauważyła to jestem tutaj krótko i nie wiem czy warzywa podjadasz czy nie.. tak samo nie pamiętam co jadłaś tydzień temu..
feelsoclose jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-20, 20:00   #2114
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Waspand Pokaż wiadomość
Witam,bardzo spodobał mi się ten wątek,więc postanawiam od dzisiaj dołączyć Po zaburzeniach odżywiania nadeszła pora,aby wziąć się za siebie i zacząć zdrowiej jeść.Wstawiam dzisiejszy jadłospis (w założeniu ma być na Utrzymanie). Mógłby ktoś ocenić?
I : owsianka na mleku sojowym z bananem,łyżeczką miodu i garścią orzechowej mieszanki,ciastko zbożowe z rodzynkami,kawa zbożowa II : ryż z mlekiem,jabłkiem i cynamonem,kilka suszonych śliwek
III : zupa z botwiny,makaron pesto z suszonymi pomidorami
IV : porcja mrożonego jogurtu migdałowego z migdałami i truskawkami
V : fasolka po bretońsku z dwoma waflami ryżowymi. nie jadasz pieczywa?
Ładnie, ale brakuje mi tutaj białka (mleko jest jego kiepskim źródłem, jogurt niewiele lepszym), no i te wafle na kolację... Boisz się przytycia, czy naprawdę je lubisz?
Stary 2012-07-20, 20:04   #2115
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez feelsoclose Pokaż wiadomość
no i co ironizujesz? już Tobie nie można uwagi zwrócić? a raczej Twojemu jadłospisowi.. chyba się za bardzo przyzwyczaiłaś do samych 'ochów i achów'.. a kryytyka jest Ci obca..

jakbyś zauważyła to jestem tutaj krótko i nie wiem czy warzywa podjadasz czy nie.. tak samo nie pamiętam co jadłaś tydzień temu..
Spokojnie ja tylko żartowałam nie denerwuj się tak..... I krytyka u mnie mile widziana

Stary 2012-07-20, 20:41   #2116
Waspand
Przyczajenie

Cytat:
Ładnie, ale brakuje mi tutaj białka (mleko jest jego kiepskim źródłem, jogurt niewiele lepszym), no i te wafle na kolację... Boisz się przytycia, czy naprawdę je lubisz?
Pieczywa nie jadam(uczulenie na gluten)a wafle lubię I przytycia też trochę się boję...
Jak mogłabym dołączyć białko?Może włączyć gdzieś kurczaka,serek wiejski..?
Waspand jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-20, 21:17   #2117
Bloody_
Rozeznanie

UTRZYMANIE:

1. Słoiczkowa owsianka z lodówki (5 łyżek płatków górskich, pół szklanki mleka, dwie łychy serka wiejskiego- pozostałość ^^, pół banana, cynamon) podana z gorącymi malinami ; pasek mlecznej czekolady z całymi orzechami; kawa rozpuszczalna z mlekiem

duże jabłko

2. Pełnoziarnisty makaron penne ze szpinakiem duszonym na maśle z czosnkiem i fetą, podany z kleksami jogurtu naturalnego

3. Ostatnia śliwka ; duża nektarynka; solidna garść fistaszków

4. Jajecznica z dwóch jaj na maśle z cukinią, pomidorem i świeżą bazylią; kromka chleba '7 ziaren' grubo z serkiem śmietankowym, roszponką, pomidorem, ogórkiem, papryką i czerwoną cebulą
(wiem, że pomidora z ogórkiem nie powinno się łączyć, ale ja tak lubię )
I am the captain of my soul.

Bloody_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-20, 23:28   #2118
Zelka_07
Raczkowanie

RRRRRRR

ś: jajecznica z 2 jaj z cebulką pieczarkami, polędwicą sopocką, odrobiną gorgonzoli, pomidor, kromka chleba pro body (to ten prawie bezwęglowy )
trening z Ewą ten najnowszy
20min stepera
2ś:koktajl białkowy, brzoskwinia
o: łosoś z odrobiną gorgonzoli (chciałam już go wykończy), 2 ziemniaki, kalafior, troche buraczków
deser: brzoskwinka
k: wiejski lekki ze szczypiorem 150g, kromka pro body z 2 plastrami sopockiej, ogórek z keczupem

ogólnie dzień w ruchu, nie pilnuje okołotreningowych
będe wdzięczna za ocene
Stary 2012-07-21, 00:49   #2119
hello_penny
Raczkowanie

Redukcja
śniadanie: owsianka - 60g mieszanki płatków i otrąb, cztery łyżki serka wiejskiego, łyżka słonecznika, łyżka orzechów laskowych, plasterek ananasa, kilka kostek arbuza, garść borówek, pół jabłka + kawa z mlekiem 0,5%
red bull light <rumieni się>
II śniadanie: dwie kromki chleba orkiszowego z masłem, sałatą, pomidorem, jajkiem i szczypiorkiem + zielona herbata z cytryną
obiad: 5 łyżek kaszy gryczanej, przyprawiany filet z pstrąga, garść czarnych oliwek
zbożówka z mlekiem
kolacja: 200g serka wiejskiego ze szczypiorkiem, bazylią, pomidorem i kilkoma oliwkami (zielonymi tym razem)

ocenka?

Sumienie miała czyste. Nieużywane.

56 55 54 53 52 51 50 49 48 47

hello_penny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-21, 07:37   #2120
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Waspand Pokaż wiadomość
Pieczywa nie jadam(uczulenie na gluten)a wafle lubię I przytycia też trochę się boję...
Jak mogłabym dołączyć białko?Może włączyć gdzieś kurczaka,serek wiejski..?
Właśnie tak jak piszesz Serek wiejski nadaje się zarówno samodzielnie (np. z owocami, orzechami, muesli), jak i do owsianki i innych tworów płatkowych Kurczaka można dodać do sałatki albo jeść do obiadu.

Cytat:
Napisane przez Bloody_ Pokaż wiadomość
UTRZYMANIE:

1. Słoiczkowa owsianka z lodówki (5 łyżek płatków górskich, pół szklanki mleka, dwie łychy serka wiejskiego- pozostałość ^^, pół banana, cynamon) podana z gorącymi malinami ; pasek mlecznej czekolady z całymi orzechami; kawa rozpuszczalna z mlekiem

duże jabłko trochę mało, nie byłaś głodna?

2. Pełnoziarnisty makaron penne ze szpinakiem duszonym na maśle z czosnkiem i fetą, podany z kleksami jogurtu naturalnego

3. Ostatnia śliwka ; duża nektarynka; solidna garść fistaszków

4. Jajecznica z dwóch jaj na maśle z cukinią, pomidorem i świeżą bazylią; kromka chleba '7 ziaren' grubo z serkiem śmietankowym, roszponką, pomidorem, ogórkiem, papryką i czerwoną cebulą
(wiem, że pomidora z ogórkiem nie powinno się łączyć, ale ja tak lubię )
Pysznie i fajnie, tylko mi tego II śniadania mało

Cytat:
Napisane przez Zelka_07 Pokaż wiadomość
RRRRRRR

ś: jajecznica z 2 jaj z cebulką pieczarkami, polędwicą sopocką, odrobiną gorgonzoli, pomidor, kromka chleba pro body (to ten prawie bezwęglowy )
trening z Ewą ten najnowszy
20min stepera
2ś:koktajl białkowy, brzoskwinia
o: łosoś z odrobiną gorgonzoli (chciałam już go wykończy), 2 ziemniaki, kalafior, trochę buraczków
deser: brzoskwinka tu by się lepiej sprawdził jakiś serek/twarożek, ale jeśli miałaś szczególną ochotę na owoc, to ok
k: wiejski lekki ze szczypiorem 150g, kromka pro body z 2 plastrami sopockiej, ogórek z keczupem keczup średnio na R, ale dużo go przecież nie zjadłaś?

ogólnie dzień w ruchu, nie pilnuje okołotreningowych
będe wdzięczna za ocene
jw.

Cytat:
Napisane przez hello_penny Pokaż wiadomość
Redukcja
śniadanie: owsianka - 60g mieszanki płatków i otrąb, cztery łyżki serka wiejskiego, łyżka słonecznika, łyżka orzechów laskowych, plasterek ananasa, kilka kostek arbuza, garść borówek, pół jabłka + kawa z mlekiem 0,5%
red bull light <rumieni się>
II śniadanie: dwie kromki chleba orkiszowego z masłem, sałatą, pomidorem, jajkiem i szczypiorkiem + zielona herbata z cytryną
obiad: 5 łyżek kaszy gryczanej, przyprawiany filet z pstrąga, garść czarnych oliwek dorzuciłabym jakieś warzywo lub sałatkę, bo te oliwki takie samotne..
zbożówka z mlekiem
kolacja: 200g serka wiejskiego ze szczypiorkiem, bazylią, pomidorem i kilkoma oliwkami (zielonymi tym razem)

ocenka?
Bardzo przyjemne jadło, widzę fanka oliwek- ja osobiście ich nie znoszę
Stary 2012-07-21, 09:55   #2121
karola11
Wtajemniczenie

Moje wczorajsze U pod znakiem "sportowy dzień"

na start szklanka wody i 2 wafle ryżowe ze szynką drobiową

I:
kasza jęczmienna (1/2 woreczka) na odrobinie mleka sojowego z całym wieśniakiem lekkim(opakowanie 150g),ogromną ilością różnych orzechów i pestek(nerkowece,ziemne,l askowe,migdały,dynia,słon ecznik,sojowe) i łyżką masła orzechowego,owoce(maliny, borówki,truskawki)

50 minut biegania

II:
koktaj: zmiksowany szpinak,banan,do tego mleko sojowe i trochę jogo naturalnego,2 łyżki musli owocowego bez cukru i 1 sucharek pełnoziarnisty, nie mogłam zjeść więcej bo byłam naładowana bardzo po I śniadaniu

basen - 35 minut pływania non-stop

soczek pomidorowy

III:
cała pierś(pojedyncza) upróżona bez tłuszczu z kilkoma pieczarkami i 1/2 papryki zielonej, cieciorka, gotowane wrzywa -marchewka,groszek,brokuły ,kalafior,na to trochę masełka i surówka z kiszonej kapuchy,na całość domowy sos czosnkowy(jogo nat. i ząbek czosnku),jeszcze mix sałat

ćwiczenia z hantelkami na ręce, różne różniste ok 20 minut i abs na brzuch

IV:
jajecznica z 2 jaj z kurkami,cukinią na oleju rzepakowym, spory kawał szynki drobiowej do tego,2 marchewki młode i 2 małosone ogórki,mix sałat,kakao na mleku sojowym

proszę o ocenkę
Stary 2012-07-21, 16:32   #2122
Bloody_
Rozeznanie

Cytat:

Pysznie i fajnie, tylko mi tego II śniadania mało
To wszystko przez brak czasu- w biegu jadłam to jabłko. Ale ogólnie ostatnio jem 4 posiłki i tak się dobrze czuję. Dzięki za spojrzenie.
I am the captain of my soul.

Bloody_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-21, 16:41   #2123
Ervisha
Zakorzenienie

Moje
I serek wiejski z kubkiem jednorazowym poziomek (jak by co kubka nie zjadłam ), 2 pełnymi garściami musli śniadaniowym z Biedronki, fistaszkami, migdałami, orzechami laskowymi
II Croissant maślany na pół:
1/2 z domowym twarożkiem waniliowym i rodzynkami
1/2 z tym samym twarożkiem i borówkami
duży kubek napoju ryżowego
III ponownie 2 enchilady z pełnoziarnistych tortilli nadziewane warzywami, pieczarkami i szpinakiem pod sosem grzybowym (data ważności się kończyła i musiałam wykorzystać tortille)
IV 4 mace 5 ziaren każda z serkiem naturlanym z startą laską wanilii, odrobiną cukru waniliowego, borówkami i paskiem startej gorzkiej czekolady
V pewnie grahamka na pół obie z fetą, gotowanym jajkiem na twardo (rozmiar XXL ) i pomidorem i znwou kubek napoju ryżowego (I karton napoju wypity )
w ciągu dnia herbata z cytryną, herbata jagodowa, woda
Pierwszy raz jadłam takiego rogala i musze przyznać że mi posmakował. Tak jak te zwykłe są dla mnie nie dobre to ten okazał się smaczny

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2012-07-21 o 16:45
Stary 2012-07-21, 17:03   #2124
hello_penny
Raczkowanie

Redukcja
start: czarna, mocna kawa
śniadanie: owsianka - 60g mieszanki płatków i otrąb, serek wiejski, pół gruszki, pół średniego banana, garść jagód, łyżka miodu, łyżka migdałów, łyżeczka naturalnego kakao, szczypta cynamonu i aromat waniliowy
cola light z lodem i plasterkiem cytryny
II śniadanie: pół grahamki z masłem, sałatą, pomidorem i rzodkiewką + trzy śliwki węgierki
obiad: tarta z warzywami (dwa większe kawałki) + kilka oliwek
zbożówka z mlekiem
godzina hula-hopa i 15 minut steppera
kolacja: serek wiejski, łyżka tuńczyka w sosie własnym, szczypiorek, rzodkiewki i bazylia

proszę o ocenkę.

Stary 2012-07-21, 19:22   #2125
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Moje
I serek wiejski z kubkiem jednorazowym poziomek (jak by co kubka nie zjadłam ), 2 pełnymi garściami musli śniadaniowym z Biedronki, fistaszkami, migdałami, orzechami laskowymi
III ponownie 2 enchilady z pełnoziarnistych tortilli nadziewane warzywami, pieczarkami i szpinakiem pod sosem grzybowym (data ważności się kończyła i musiałam wykorzystać tortille)
IV 4 mace 5 ziaren każda z serkiem naturlanym z startą laską wanilii, odrobiną cukru waniliowego, borówkami i paskiem startej gorzkiej czekolady
V pewnie grahamka na pół obie z fetą, gotowanym jajkiem na twardo (rozmiar XXL ) i pomidorem i znwou kubek napoju ryżowego (I karton napoju wypity )
Pierwszy raz jadłam takiego rogala i musze przyznać że mi posmakował. Tak jak te zwykłe są dla mnie nie dobre to ten okazał się smaczny
Co to jest ten napój, dobre to, zdrowe?
I jak smakują mace? Bo widzę, że się dziewczyny na tym wątku zajadają
Piękny jadłospis, jak zwykle- a croissanty są geeeeeeeeeniaaaalne, podgrzane w piekarniku, z czekoladą albo dżemem... Od siebie polecam te z Lidla, zwłaszcza świeżo wyjęte z wypiekacza, cieplutkie...

Cytat:
Napisane przez hello_penny Pokaż wiadomość
Redukcja
start: czarna, mocna kawa
śniadanie: owsianka - 60g mieszanki płatków i otrąb, serek wiejski, pół gruszki, pół średniego banana, garść jagód, łyżka miodu, łyżka migdałów, łyżeczka naturalnego kakao, szczypta cynamonu i aromat waniliowy
cola light z lodem i plasterkiem cytryny
II śniadanie: pół grahamki z masłem, sałatą, pomidorem i rzodkiewką + trzy śliwki węgierki
obiad: tarta z warzywami (dwa większe kawałki) + kilka oliwek
zbożówka z mlekiem
godzina hula-hopa i 15 minut steppera
kolacja: serek wiejski, łyżka tuńczyka w sosie własnym, szczypiorek, rzodkiewki i bazylia

proszę o ocenkę.
Bardzo ładnie, jedyne zastrzeżenie jakie mam to ta cola- nie do wartości kalorycznej, a odżywczej, ale to sama wiesz Poza tym przepięknie.
Jak robiłaś tartę? Bo ja czasami robię, ale ciasto jest kruche i maślane, a warzywa zalane jajkiem ze śmietaną i przyprawami, więc do dietetycznych nie należy.

Moje dzisiejsze U
I pół bułki pszennej (niestety) z ziarnami dyni (na pół) z: polędwicą sopocką i ogórkiem kiszonym/ camembertem i papryką; jajecznica z 1 jaja+ 1 białka ze szczypiorkiem
II przekładaniec w sporej szklance: borówki, jogurt nat, muesli (bez cukru), zmiksowana nektarynka, twarożek z wanilią, orzechy włoskie
III makaron pełnoziarnisty z potrawką z kurczaka, cukinii zielonej i żółtej i pomidorów, dobrze przyprawionej; fasolka szparagowa żółta
2h ścianki wspinaczkowej (myślałam że padnę )
IV kubeczek lodów jogurtowych z sosem malinowym
V grzanka (z razowca) z żółtym serem, polędwicą, oregano i keczupem; pół ogórka zielonego

... jeszcze mnie naszła ochota żeby sobie hh pokręcić

Edytowane przez dance makabre
Czas edycji: 2012-07-21 o 19:24
Stary 2012-07-21, 19:34   #2126
olik187
Rozeznanie

Cytat:
Moje
ale pysznie przepraszam ale jutro będę musiała odgapić od ciebie obiad, wybaczysz?

Edytowane przez olik187
Czas edycji: 2012-07-21 o 19:36
olik187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-21, 20:06   #2127
Milka1224
Rozeznanie

U

I opieczona grahamka na pół - ricotta, bazylia, przyprawy włoskie / ajwar, oscypek do tego pomidor malinowy ze szczypiorkiem + duża kawa parzona

II gęsty koktajl z czarnych porzeczek na mleku sojowym na to zamrożony banan pokrojony w plasterki i podprażone nerkowce

III makaron durum w ostrym sosie paprykowo - pomidorowym z oliwą peperoncino, tabasco i wieprzowymi klopsikami

IV kawałek ciasta - biszkopt przełożony musem jabłkowym i brzoskwiniami, ricore

V sałatka z własnych żółtych pomidorków, oliwek nadziewanych papryką i fety

do picia: woda, earl grey i herbata żurawinowa
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-21, 20:13   #2128
hello_penny
Raczkowanie

Cytat:
U

I opieczona grahamka na pół - ricotta, bazylia, przyprawy włoskie / ajwar, oscypek do tego pomidor malinowy ze szczypiorkiem + duża kawa parzona

II gęsty koktajl z czarnych porzeczek na mleku sojowym na to zamrożony banan pokrojony w plasterki i podprażone nerkowce

III makaron durum w ostrym sosie paprykowo - pomidorowym z oliwą peperoncino, tabasco i wieprzowymi klopsikami

piękny jadłospis.

Stary 2012-07-21, 20:31   #2129
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
U

Przepięknie Banana mrozisz już w plasterkach, w całości obranego czy w skórce? Bo kurczę, marzy mi się mus z banana mrożonego, ale kiedyś zamroziłam obranego w całości i nie mogłam go potem rozdrobnić blenderem, za twardy...
Stary 2012-07-21, 20:42   #2130
Karolllka7
Zakorzenienie

Ja dzisiaj poszalałam z okazji imienin mamy, więc wątpię, żeby z tego R wyszła :P

Śniadanie: ok. 60g babki ziemniaczanej, kromka chleba żytniego z pasztetem z selera, pomidory z cebulą.
II śniadanie: jeden kawałek ciasta (pleśniak), banan
Obiad: pół woreczka brązowego ryżu z kotletem mielonym na oliwie z oliwek z warzywami na parze brokuł, marchew kalafior
Podwieczorek (17.00): dwa kawałki ciasta- sernik, z jagodami
Kolacji nie przewiduję, bo nie jestem głodna.
Do picia woda, kawa, herbata bez cukru
Więcej grzechów nie pamiętam
Przesadziłam z ciastem, wiem. I tak się ograniczałam

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości