Jak sensownie rozszerzac diete? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-12, 09:19   #91
wandaweranda
Zakorzenienie

Dot.: Jak sensownie rozszerzac diete?

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość
A jak za tydzień będę chciała dać szpinak z ziemniakami to już mogę normalną ilość dać..czy znowu ta łyżeczka?
hania, tylko ze szpinakiem to rzadko i mało, bo wiąże wapń
wandaweranda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-12, 11:10   #92
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Ja ci mowię, zaiast szpinaku daj dynię z ziemniakiem :d
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-12, 16:01   #93
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wandaweranda Pokaż wiadomość
hania, tylko ze szpinakiem to rzadko i mało, bo wiąże wapń
o , nie wiedziałam.
Będę uważać w takim razie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35249919]Ja ci mowię, zaiast szpinaku daj dynię z ziemniakiem :d[/QUOTE]
Zakupiłam dziś. Ale póki co dałam marchewka - ziemniak. Młoda znowu zrobiła awanturę jak przestałam dawać- tym sposobem na pierwszy raz zjadła jakieś 4 łyżeczki a miała ochotę na cały słoik chyba
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-20, 09:10   #94
hania811
Zakorzenienie

Zdaje relację
Uwaga na marchewkę- ja wiedziałam że zatwardza, nawet mnie to cieszyło bo moja córa robiła kup aż za nadto - dałam marchewę 3 dni potem marchewę-ziemniak przez 3 dni i Młodą tak zatwardziło że męczyła się okrutnie. Nie mogła sobie zupełnie z tym poradzić, brzuch bolał - a kupka po 2 dniach śmierdziala niemilosiernie i miała wielkie zbite grudy .
Także lepiej dac najpierw tą marchewkę a później np dynię - ziemniak, które ewidentnie normalizują kupsztala

Moje dziecko lubi wszystko- i każdej firmy. Mi osobiście najlepiej pasuje Hipp bo warzywa z upraw bio i właśnie mają ziemniaka- dynię
Stary 2012-07-20, 09:20   #95
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Moje dziecko lubi wszystko- i każdej firmy. Mi osobiście najlepiej pasuje Hipp bo warzywa z upraw bio i właśnie mają ziemniaka- dynię
Z rossmanna babydream są jeszcze dobre, też bio.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-20, 09:24   #96
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Także lepiej dac najpierw tą marchewkę a później np dynię - ziemniak, które ewidentnie normalizują kupsztala

Dokładnie, najlepiej, gdy jednego dnia damy coś zatwardzającego na drugi dzień dawać coś "rozluźniającego".
Moje młode mało piło, więc starałam się tak robić.

Potem dobrze rozluzniająco działały porcja soku owocowego oraz jogurty, aż za dobrze

Edytowane przez iizabelaa
Czas edycji: 2012-07-20 o 09:26
iizabelaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-20, 12:05   #97
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Z rossmanna babydream są jeszcze dobre, też bio.
a widzisz..a ja nawet nie zerknęłam na te słoiki
Będziemy testować.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-07-20, 12:12   #98
_vixen_
Zakorzenienie

Hmm...czy tylko ja jak Pan Bóg i WHO przykazali czekam z rozszerzaniem diety aż do ukończenia 6 miesiąca?

A tak poważnie, to nawet mi się teraz nie chce. A po przejściach Hani boję się gluten wprowadzać.

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2012-07-20 o 12:13
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-20, 12:39   #99
Glodomorek
Zakorzenienie

Pochwalę się przy okazji, że gluten podaję już miesiąc i jest na razie wszystko dobrze. Za jakiś czas powtórzymy badania na celiakię i będę spać spokojnie
Stary 2012-07-20, 12:58   #100
_vixen_
Zakorzenienie

Ja sobie zamówiłam w Empiku ksiązkę o BLW.
http://www.empik.com/bobas-lubi-wybo...8509,ksiazka-p
Stary 2012-07-20, 14:08   #101
boska latynoska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Hmm...czy tylko ja jak Pan Bóg i WHO przykazali czekam z rozszerzaniem diety aż do ukończenia 6 miesiąca?
Ja planowałam po 6 miesiącach
Ale ostatnio pediatra mówiła mi, że są jakieś nowe zalecenia, że dzieciom na piersi od 5 miesiąca się rozszerza.

Słyszał ktoś o tym? co to za zalecenia?
boska latynoska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-20, 14:52   #102
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez boska latynoska Pokaż wiadomość
Ja planowałam po 6 miesiącach
Ale ostatnio pediatra mówiła mi, że są jakieś nowe zalecenia, że dzieciom na piersi od 5 miesiąca się rozszerza.

Słyszał ktoś o tym? co to za zalecenia?
Cały wątek o tym jest czy rozszerzać po 6mcu czy po 4. Najlepiej rozszerzać nadal karmiąc piersią, czyli lepiej rozszerzyć w 5mcu jeśli planujesz szybko skończyć niż w 7mcu bez kp. Poczytaj wcześniejsze posty, znajdziesz wiele odpowiedzi.
Stary 2012-07-20, 18:19   #103
hania811
Zakorzenienie

Cytat:

A tak poważnie, to nawet mi się teraz nie chce. A po przejściach Hani boję się gluten wprowadzać.
Teraz widzę że sensowne, spokojne rozszerzanie diety trwa i trwa...zanim dojdzie się do tego ze dziecko zje normalne 2 posiłki w ciągu dnia zamiast KP to z 2 miechy zejdzie. Chyba wiele mam nie moze sobie na to pozwolić by robić to po 6 miesiącu.. Ja w każdym razie nie mogę.

Póki co Młoda je pół słoika warzyw..musi nauczyć się przetrawić cały słoik i to z mięchem, a do tego jeszcze dojdą owoce i kasza chyba - ja nie wiem czy ja do końca września z tym zdążę

A co do tego glutenu..ja zaczynam jak skończy 5 miesięcy z powrotem zabawę- tym razem jak człowiek dam łyżeczkę manny do zupy
Stary 2012-07-20, 18:39   #104
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Teraz widzę że sensowne, spokojne rozszerzanie diety trwa i trwa...zanim dojdzie się do tego ze dziecko zje normalne 2 posiłki w ciągu dnia zamiast KP to z 2 miechy zejdzie. Chyba wiele mam nie moze sobie na to pozwolić by robić to po 6 miesiącu.. Ja w każdym razie nie mogę.

To jest bardzo optymistyczna wersja,
my zaczęłyśmy rozszerzanie po 4 miesiącu a dopiero koło 9 zjadała pełną porcję obiadku
Stary 2012-07-20, 20:30   #105
rybkie
Rozeznanie

Cytat:
Ja sobie zamówiłam w Empiku ksiązkę o BLW.
http://www.empik.com/bobas-lubi-wybo...8509,ksiazka-p
vixen BLW jest super!!!!wlasnie skonczylam ksiazke, zakupilam tez ksiazke z przepisami. Zaczelam gotowac dla nas wszystkich, zredukowalam sol, tluszcze i przestalam sie spinac, schematy, tabelki, papki, sloiczki.....to nie dla mnie daje mojej malej prawie wszystko (w granicach rozsadku)dzis memlala ze mna tostauwielbia "jesc" z nami a i my mamy radoche, za kazdym razem lepiej sobie radzi tylko jest duzo balaganuale cos za cos, polecam kazdemu!!!
rybkie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-21, 08:11   #106
_vixen_
Zakorzenienie

Ja mam ten komfort, ze do końca roku mam czas tylko dla dziecka, dlatego nie musze sie spieszyć z rozszerzaniem.

Kupiłam kaszke z glutenem, teraz nie wiem czy dać do zupki za parę tygodni czy zapakować małej już teraz

Jak wyczytam jakieś sensowne porady w książce o BLW, nie omieszkam się podzielić
Stary 2012-07-21, 08:17   #107
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
To jest bardzo optymistyczna wersja,
my zaczęłyśmy rozszerzanie po 4 miesiącu a dopiero koło 9 zjadała pełną porcję obiadku
no coś ty...to dramat
Moja musi zjeść 27 września bo ja do roboty idę
A czemu tak długo to trwało?
Moja jest taka żarta że już teraz by cały słoik pożarła..poprawiając jeszcze owocami.

A kiedy tak "książkowo" dziecko może zjeść cały słoik obiadku???

BLW też się zainteresowałam- ale znowu to nie dla mamy wracającej do pracy.
Zastanawiam się czy da radę to robić weekendowo- czyli jak babcia z dzieckiem to słoik, a jak mama w domu to bawimy się w jedzenie kawałeczków

---------- Dopisano o 09:17 ---------- Poprzedni post napisano o 09:11 ----------

Cytat:
Ja mam ten komfort, ze do końca roku mam czas tylko dla dziecka, dlatego nie musze sie spieszyć z rozszerzaniem.

Kupiłam kaszke z glutenem, teraz nie wiem czy dać do zupki za parę tygodni czy zapakować małej już teraz

Jak wyczytam jakieś sensowne porady w książce o BLW, nie omieszkam się podzielić
Co do glutenu..ja mam kuzynkę pediatrę i ona mi powiedziała że wg niej nie ma się co śpieszyć..tylko ważne żeby wprowadzać jak jeszcze się karmi piersią. Dlatego ja musze to zrobić za chwile bo pokarmię 7 miechów maks. Ty możesz zwlekać skoro będziesz karmiła dłużej
Stary 2012-07-21, 08:30   #108
Konto usunięte

Haniu, moja córka książkowo to w 7miesiącu wciągała. Mały słoiczek, ogroaniczone menu (nie mogła wówczas ani jabłka ani marchwi jeszcze ani białka krowiego), ale jednak. Dynia z ziemniakiem, ziemniak ze szpinakiem, o dziwo jakiś z żółtkiem bo ładnie wchodziło. I najczęściej było tak, że zjadała słoiczek + koło 60ml mleka chcciała.

A zaczęłam rozszerzać po 4 mcu.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-21, 08:43   #109
hania811
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35429664]Haniu, moja córka książkowo to w 7miesiącu wciągała. Mały słoiczek, ogroaniczone menu (nie mogła wówczas ani jabłka ani marchwi jeszcze ani białka krowiego), ale jednak. Dynia z ziemniakiem, ziemniak ze szpinakiem, o dziwo jakiś z żółtkiem bo ładnie wchodziło. I najczęściej było tak, że zjadała słoiczek + koło 60ml mleka chcciała.

A zaczęłam rozszerzać po 4 mcu.[/QUOTE]
aha..czyli bez mleka modyfikowanego się nie obejdzie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-21, 09:02   #110
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
no coś ty...to dramat
A czemu tak długo to trwało?

Zastanawiam się czy da radę to robić weekendowo- czyli jak babcia z dzieckiem to słoik, a jak mama w domu to bawimy się w jedzenie kawałeczków
Młoda po prostu nie chciała jeść, spróbowała łyżeczkę, góra 2 i koniec.
Zrobiłam miesiąc przerwy, bo wydawało mi się, że nie jest gotowa na rozszerzenie, widziałam, że jedzenie ją wogóle nie interesuję. Mleczko było the best.
Po tym miesiąc przerwy jadła lepiej, koło 7-8 miesiąca zaczęła zjadać pół małego słoiczka, ale tylko wybrane smaki.
Z czasem zjadała coraz więcej i w 9 miesiącu zjadała cały duży słoiczek, i obiad zastąpił nam w końcu jedno mleko

Ale mi to nie przeszkadzało, zjadła obiadku tyle na ile miała ochotę i potem dostawała mleko.
Owoców w ogóle nie chciała jeść, aż skończyła rok, wszystkimi pluła. Tak samo kaszek nie ruszy.

Na pocieszenie Ci powiem, że ja żadnych dziwnych metod blw nie stosowałam,
a Idi od 11 miesiąca sama je ładnie rączkami kawałki.
Na wszystko jest czas, na papki, na kawałki i na samodzielne jedzenie. Spokojnie.

I pomimo, że powoli się przyzwyczajała do nowy smaków,
to jej bardzo ładnie,
nie jest niejadkiem, je z chęcią mięso, warzywa, owoce.
Teraz kiedy piszę, tego przy długiego posta, sama zjada pomidora i bułkę

Ma 15 miesięcy ale mleko nadal uwielbia, i pije 3 razy dziennie.

Edytowane przez iizabelaa
Czas edycji: 2012-07-21 o 09:04
iizabelaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-21, 09:09   #111
Konto usunięte

Haniu, moze się obejść ja po prostu miałam ograniczone pole manewru, bo wówczas mała mogła jeść niewiele rzeczy, dlatego butlą dopychałam. Ale gdyby mogła jeść więcej to by po prostu cały DUŻY słoiczek zjadła i mleka by nie było.
Stary 2012-07-21, 18:47   #112
_vixen_
Zakorzenienie

Czyli na początek rozszerzania dawałyście dziecku przez kilka dni np. marchewkę, potem ziemniaka z dynią i potem już różnie? A owoce w jakim odstępie wprowadzać?
I co z kaszkami, dawać czy nie? A może kaszki z owocami - no ale to już później. Bo zastanawiam się, od jakiej kaszki zacząć, tych pseudobananowych słodkich ulepków typu Bobovita nie chcę podawać, wolałabym do tych z Holle dodawać owoce.
Stary 2012-07-21, 19:19   #113
Blueeyed_Alice
Raczkowanie

Vixen, ja tak robiłam właśnie robiłam, ale tylko przez pierwsze 2 tygodnie potem się przestałam cackać i nie odczekiwałam tych 3 przepisowych dni po wprowadzeniu nowego produktu, ale moje dziecko jest wyjątkowe bo toleruje absolutnie wszystko. No poza marchewką bo po niej są cyrki nieziemskie. I z tym jest problem bo znakomita większość słoików ma marchewkę w składzie, a póki mała z trudem wciąga pół słoiczka to nie koniecznie opłaca mi się samej gotować. Zamówiłam na próbę słoiczki Holle - jest fany wybór smaków bez marchewki, ale nie chce ciągle ich on line zamawiać - widział ktoś to ustrojstwo w sklepach stacjonarnych? Potem jak młoda siądzie chce przejść na BLW, ale na razie słoiki.

Gluten zaczęłam wprowadzać jak mała miała 5 miesięcy i problemów póki co nie ma żadnych. Gluten też mamy z Holle.

Dziewczyny - głupie pytanie mam, ale oświećcie mnie jak przyrządzałyście np. królika na późniejszych etapach rozszerzania diety? I jakie ryby serwowałyście latoroślom. Jakoś mam z tym problem.
Blueeyed_Alice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-21, 19:22   #114
_vixen_
Zakorzenienie

A gotuje się takim maluchom np. marchewkę w garze z wodą czy na parze?
Stary 2012-07-21, 19:46   #115
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
Młoda po prostu nie chciała jeść, spróbowała łyżeczkę, góra 2 i koniec.
Zrobiłam miesiąc przerwy, bo wydawało mi się, że nie jest gotowa na rozszerzenie, widziałam, że jedzenie ją wogóle nie interesuję. Mleczko było the best.
Po tym miesiąc przerwy jadła lepiej, koło 7-8 miesiąca zaczęła zjadać pół małego słoiczka, ale tylko wybrane smaki.
Z czasem zjadała coraz więcej i w 9 miesiącu zjadała cały duży słoiczek, i obiad zastąpił nam w końcu jedno mleko

Ale mi to nie przeszkadzało, zjadła obiadku tyle na ile miała ochotę i potem dostawała mleko.
Owoców w ogóle nie chciała jeść, aż skończyła rok, wszystkimi pluła. Tak samo kaszek nie ruszy.

Na pocieszenie Ci powiem, że ja żadnych dziwnych metod blw nie stosowałam,
a Idi od 11 miesiąca sama je ładnie rączkami kawałki.
Na wszystko jest czas, na papki, na kawałki i na samodzielne jedzenie. Spokojnie.

I pomimo, że powoli się przyzwyczajała do nowy smaków,
to jej bardzo ładnie,
nie jest niejadkiem, je z chęcią mięso, warzywa, owoce.
Teraz kiedy piszę, tego przy długiego posta, sama zjada pomidora i bułkę

Ma 15 miesięcy ale mleko nadal uwielbia, i pije 3 razy dziennie.
ah..to moja ma na odwrót. Interesuje się normalnym jedzeniem, wręcz zagląda nam do talerza, mleko to je chyba tylko dlatego że musi, a nie dlatego lubi

Stresuję się trochę bo mam w otoczeniu dzieci które nie potrafią jeść ..mają 2 latka i papki zasuwają Mam nadzieję że to wyjątki

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35430077]Haniu, moze się obejść ja po prostu miałam ograniczone pole manewru, bo wówczas mała mogła jeść niewiele rzeczy, dlatego butlą dopychałam. Ale gdyby mogła jeść więcej to by po prostu cały DUŻY słoiczek zjadła i mleka by nie było.[/QUOTE]
No ciekawa jestem jak to u nas wyjdzie
Mam nadzieję że mleko modyfikowane wprowadzę jak najpóźniej- jakoś boję się go
Stary 2012-07-21, 19:55   #116
Konto usunięte

Cytat:
Czyli na początek rozszerzania dawałyście dziecku przez kilka dni np. marchewkę, potem ziemniaka z dynią i potem już różnie? A owoce w jakim odstępie wprowadzać?
I co z kaszkami, dawać czy nie? A może kaszki z owocami - no ale to już później. Bo zastanawiam się, od jakiej kaszki zacząć, tych pseudobananowych słodkich ulepków typu Bobovita nie chcę podawać, wolałabym do tych z Holle dodawać owoce.
A owoce tak samo z tym, że ja mieszałam wprowadzanie owoców z warzywami i tyle.
A po co owoce do kaszki? Te holle same w sobie są smaczne a takiego banana to możesz popaćkać i do buzi od razu ew. do ręki.

Cytat:
Napisane przez Blueeyed_Alice Pokaż wiadomość
Vixen, ja tak robiłam właśnie robiłam, ale tylko przez pierwsze 2 tygodnie potem się przestałam cackać i nie odczekiwałam tych 3 przepisowych dni po wprowadzeniu nowego produktu, ale moje dziecko jest wyjątkowe bo toleruje absolutnie wszystko. No poza marchewką bo po niej są cyrki nieziemskie. I z tym jest problem bo znakomita większość słoików ma marchewkę w składzie, a póki mała z trudem wciąga pół słoiczka to nie koniecznie opłaca mi się samej gotować. Zamówiłam na próbę słoiczki Holle - jest fany wybór smaków bez marchewki, ale nie chce ciągle ich on line zamawiać - widział ktoś to ustrojstwo w sklepach stacjonarnych? Potem jak młoda siądzie chce przejść na BLW, ale na razie słoiki.

Gluten zaczęłam wprowadzać jak mała miała 5 miesięcy i problemów póki co nie ma żadnych. Gluten też mamy z Holle.

Dziewczyny - głupie pytanie mam, ale oświećcie mnie jak przyrządzałyście np. królika na późniejszych etapach rozszerzania diety? I jakie ryby serwowałyście latoroślom. Jakoś mam z tym problem.
Wydaje mi się, że słoiczki Holle w Auchan widziałam.

Żadnego królika nie przyrzadzałam, brałam słoiczek i tyle.

Cytat:
A jak ci pasuje. Ja w garze z wodą, ale nie do ciapki, tylko taką półtwardą a potem blenderowałam - z tym, że to już po jakimś czasie, bo najpierw na słoiczkach leciałam.
Stary 2012-07-21, 20:01   #117
_vixen_
Zakorzenienie

A kaszki to od kiedy się daje? I w jakich ilościach?
Stary 2012-07-21, 20:24   #118
Konto usunięte

Bezglutenowe podawałam po 4mcu, najpierw do mleka (do butelki) dodawałam miarkę, potem 2, max 5 dodaję takich jak do mleka i to teraz, na 9 miarek mleka.

A jak ty piersiowa to może spróbuj z holle mlecznych? no chyba, że na mleku odciąganym?
Stary 2012-07-21, 20:55   #119
tootsie
Zakorzenienie

Cytat:
Ja gotuję na parze.

Mam trochę ,,swojskich,, warzyw i chciałabym przeznaczyć je dla młodego.
Zastanawiam się czy obrane, pokrojone warzywa można zamrozić i na bieżąco robić z nich zupki?
Można ugotować zupki np. na tydzień, podzielić na porcje i zamrozić?
Kurczę, zaraz wracam do pracy i wolałabym za jednym zamachem ugotować jedzonka na kilka dni.

Póki co mój mały ( za kilka dni 5 m-cy skończy) je kaszkę ryżową na moim mleku, czasami z dodatkiem owoców ze słoiczka, gotowanego ziemniaka, jabłko i innej owoce od 4-5 m-ca.

Od jutra zaczynamy jeść zupki (ziemniak, marchewka, pietruszka) z dodatkiem kaszy manny i oliwy z oliwek, bo tak kazała nasza pediatra.

tootsie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-21, 22:08   #120
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tootsie Pokaż wiadomość
Zastanawiam się czy obrane, pokrojone warzywa można zamrozić i na bieżąco robić z nich zupki?
Można ugotować zupki np. na tydzień, podzielić na porcje i zamrozić?
Kurczę, zaraz wracam do pracy i wolałabym za jednym zamachem ugotować jedzonka na kilka dni.

Ja tak mroziłam papki, ale przestałam, bo wydawało mi się to średnio smaczne,
i każda obróbka pozbawia jedzenie wartości odżywczych.

Więc potem gotowałam obiadek raz na 3 dni i przechowywałam w lodowce 48h, jadła w ten dzień co ugotwałam i 2 kolejne.

Do teraz zdarza mi się mrozić mięso, gotuję np. pulpety, pd razu kilak zamrażam i wyciągam jak jest potrzeba.

I tak jest szybko, bo pulpet już mam tylko gotuję np. makaron i jakieś warzywo, 10 minut i jest obiad

---------- Dopisano o 23:08 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ----------

Cytat:
Mam nadzieję że mleko modyfikowane wprowadzę jak najpóźniej- jakoś boję się go
Proszę cię ...

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości