Ludzkie zachowania i poglądy które dziwią cz.4 - Strona 108 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-22, 23:25   #3211
cocer
Raczkowanie

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy które dziwią cz.4

Dziwi mnie to, że u mnie w liceum część nauczycieli wymaga zakładanie stroju sportowego, a część nie zwraca na to uwagi. I nagle jak mają ćwiczyć razem dwie grupy uczone przez różnych nauczycieli to okazuje się, że niewiele da się zrobić, bo połowa dziewczyn jest w balerinach.
cocer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 23:27   #3212
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
A może te osoby naprawdę z jakiegoś powodu nie mogły ćwiczyć? Nie wszystkie choroby są widoczne gołym okiem.

A tak ogólnie, to ja rozumiem te osoby, nawet jeśli miały lewe zwolnienia. Przynajmniej mogły się na sprawdzian pouczyć, nie musiały nosić ze sobą ubrań na WF, nie chodziły potem spocone na kolejne lekcje…
Pisałam przecież, że chodzi mi o osoby, które załatwiają sobie lewe zwolnienia z powodu lenistwa, kompleksów itp.

Ja tam znajdowałam czas na wuef, naukę do sprawdzianu, matury i nawet egzamin zawodowy zdałam (gdzie trzeba mieć 75% z praktycznego, żeby zdać).
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;35455859]To dotyczy zwolnienia długoterminowego? Bo u mnie takie ze zwolnieniem np. tygodniowym też musiały siedzieć na sali.

Na jednej uczelni tak, na drugiej nie.
Na pierwszej był obowiązkowy basen

To nie zawsze jest bieganie i wymyślanie. Wystarczy jeden znajomy lekarz, który nawet nie musi zobaczyć pacjenta przed wystawieniem zwolnienia.[/QUOTE]

bo był pod opieką nauczyciela. No, chyba że się dogadał z nim i mógł ukradkiem pójść do sklepiku i zjeść sobie zupkę chińską, ale musiał uważać, by nie dać się przyłapać dyrektorce ani wychowawczyni.

pogrubione: za to powinny być jakieś kary.
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 23:31   #3213
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
pogrubione: za to powinny być jakieś kary.
Niewykonalne. Nie da się tego udowodnić i nikt nie płaciłby następnym lekarzom sprawdzającym rzeczywiste przyczyny zwolnienia. Dodatkowo dla osób rzeczywiście potrzebujących zwolnienia to była prawdziwa udręka.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 23:31   #3214
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
Pisałam przecież, że chodzi mi o osoby, które załatwiają sobie lewe zwolnienia z powodu lenistwa, kompleksów itp.
Przeoczyłam, przepraszam.

Cytat:
Ja tam znajdowałam czas na wuef, naukę do sprawdzianu, matury i nawet egzamin zawodowy zdałam (gdzie trzeba mieć 75% z praktycznego, żeby zdać).
Tylko wiesz, niekoniecznie wszyscy są tacy zdolni jak Ty
No i wiele osób ma różne utrudnienia… Jak ktoś mieszka daleko i traci sporo czasu na dojazd, to niewiele ma potem czasu na naukę. Czasem też ludzie mają jakiegoś ciężko chorego członka rodziny, którym się trzeba zająć, i tak dalej, i tak dalej. Nie każdy ma niestety, komfortową sytuację i możliwość chodzenia na wszystkie zajęcia, uczenia się do matury i do egzaminu zawodowego.

Edytowane przez Chatul
Czas edycji: 2012-07-22 o 23:37 Powód: źle zacytowałam ;/
Chatul jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 23:37   #3215
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

No wiadomo, że nie zawsze jest różowo. Mi też głównie chodzi o takie typowe leserstwo - "nie będę ćwiczyć, bo jestem na to za ładna i mi się paznokcie popsują". A potem całe 45 minut litania do św. Avonu
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 23:42   #3216
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Cieszę się a ja nie znajdowałam czasu na wf ale na naukę do sprawdzianu maturę i nawet pracę w każdy weekend w maturalnej klasie owszem. Ludziom się rożnie życie układa, nie mierz wszystkich jedną miarą.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 23:47   #3217
Olkaaaa_s
Zakorzenienie

Hahaha, to u mnie z "wuefem" były przeboje w liceum Od gimnazjum miałam zwolnienie od lekarza(uzasadnione, nie na życzenie ), ale skoro mi-teoretycznie- nic nie było, to ćwiczyłam, bo nie chciałam jak lamus siedzieć sama na ławce, mimo że jestem łamagą do potęgi entej(jeśli chodzi o gry zespołowe typu siatkówka ). Na moje nieszczęście, w liceum trafiła mi się pani-fanatyczka, dla której oczywiste było, że dobry sportowiec= świetny uczeń No i kiedyś na wf przyszedł kolega z klasy, który przyniósł listę ocen ze sprawdzianu z informacją od matematyczki, że poprawa jutro Wszyscy rzucili się na listę, patrzę- mam 20/20 No to ja się cieszę, wszyscy komentują kto jak napisał itp. Naszą rozmowę podsłuchała wuefistka:
(W)uefistka: To która z Was napisała najlepiej?
(K)oleżanka: Ola, miała maks punktów.
W: <patrzy się na mnie ze zdziwieniem> Ty? Ty się tak dobrze uczysz?
Ja: Tak, mam same piątki z matematyki.
W: Oj, to czemu z wfu masz same trójki?
Ja: WF nie ma nic wspólnego z nauką.
W: No może, ale nie wiedziałam, że jesteś taka mądra(to powiedziała z wyraźną ironią). Nie wyglądasz na taką.

No cóż, bardzo nie lubię, jeśli ocenia się mnie po wyglądzie. Dlatego, niewiele myśląc, odpowiedziałam(nie jestem z tego dumna):
Ja: Pani też nie.

Najwyższą oceną, jaką dostałam potem na wfie, była 2 A potem przyniosłam moje zwolnienie

Mnie za to na wfie dziwiły dziewczyny, które po minucie biegu na bieżni zaczynały iść, bo to takie męczące. Zdrowe, szczupłe dziewczyny, a po pięciu minutach bięgu zmęczone jak po maratonie. Zadziwiał mnie zupełny brak kondycji niektórych moich koleżanek
Olkaaaa_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 23:48   #3218
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Cieszę się a ja nie znajdowałam czasu na wf ale na naukę do sprawdzianu maturę i nawet pracę w każdy weekend w maturalnej klasie owszem. Ludziom się rożnie życie układa, nie mierz wszystkich jedną miarą.
Po prostu dziwi mnie załatwianie lewych zwolnień z wuefu i żaden z podanych argumentów mnie nie przekonał o słuszności załatwienia sobie takiego świstka
Jeśli to jest mierzenie ludzi swoją miarą to trudno.
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 23:49   #3219
mallary
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
No wiadomo, że nie zawsze jest różowo. Mi też głównie chodzi o takie typowe leserstwo - "nie będę ćwiczyć, bo jestem na to za ładna i mi się paznokcie popsują". A potem całe 45 minut litania do św. Avonu
I to zdanie sprawiło, że zwizualizowałam sobie wszystkie wuefowe wspominki odnośnie panienek na ławeczkach
mallary jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 23:55   #3220
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Olkaaaa_s Pokaż wiadomość
Hahaha, to u mnie z "wuefem" były przeboje w liceum Od gimnazjum miałam zwolnienie od lekarza(uzasadnione, nie na życzenie ), ale skoro mi-teoretycznie- nic nie było, to ćwiczyłam, bo nie chciałam jak lamus siedzieć sama na ławce, mimo że jestem łamagą do potęgi entej(jeśli chodzi o gry zespołowe typu siatkówka ). Na moje nieszczęście, w liceum trafiła mi się pani-fanatyczka, dla której oczywiste było, że dobry sportowiec= świetny uczeń No i kiedyś na wf przyszedł kolega z klasy, który przyniósł listę ocen ze sprawdzianu z informacją od matematyczki, że poprawa jutro Wszyscy rzucili się na listę, patrzę- mam 20/20 No to ja się cieszę, wszyscy komentują kto jak napisał itp. Naszą rozmowę podsłuchała wuefistka:
W: No może, ale nie wiedziałam, że jesteś taka mądra(to powiedziała z wyraźną ironią). Nie wyglądasz na taką.

No cóż, bardzo nie lubię, jeśli ocenia się mnie po wyglądzie. Dlatego, niewiele myśląc, odpowiedziałam(nie jestem z tego dumna):

Najwyższą oceną, jaką dostałam potem na wfie, była 2 A potem przyniosłam moje zwolnienie

Mnie za to na wfie dziwiły dziewczyny, które po minucie biegu na bieżni zaczynały iść, bo to takie męczące. Zdrowe, szczupłe dziewczyny, a po pięciu minutach bięgu zmęczone jak po maratonie. Zadziwiał mnie zupełny brak kondycji niektórych moich koleżanek
dobre dobre

W ogóle zawsze się śmiałam, że jak nie będę mieć co robić w życiu, to zostanę wuefistką. Nic się nie robi, można sobie pokrzyczeć, a to budżetówka i kaska sobie leci.

---------- Dopisano o 23:55 ---------- Poprzedni post napisano o 23:53 ----------

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=631754 - dziwią mnie takie tematy i jednocześnie smucą, że ludzie nie umieją normalnie nawiązywać znajomości
Stary 2012-07-23, 00:08   #3221
KatriinaFi
Przyczajenie

Cytat:
dobre dobre

W ogóle zawsze się śmiałam, że jak nie będę mieć co robić w życiu, to zostanę wuefistką. Nic się nie robi, można sobie pokrzyczeć, a to budżetówka i kaska sobie leci.
Też o tym myślałam Ale wizja studiów na AWFie mnie jednak trochę przeraża. Lubię sport, ale nie aż tak

Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=631754 - dziwią mnie takie tematy i jednocześnie smucą, że ludzie nie umieją normalnie nawiązywać znajomości
To rzeczywiście smutne. Ale łatwiej jest umówić i zakumplować się z osobą, z którą wcześniej pisało się w sieci niż zagadać do kogoś w rzeczywistości. Znam ten ból, sama trzymam się tylko niewielkiej grupy bliskich znajomych. Porozmawiać na luzie z kimś, kogo pierwszy raz na oczy widzę? Zdarza mi się to tylko na koncertach. Nieśmiałość utrudnia życie

Szalona Amorphistka
Suomi

-
Handball

Edytowane przez KatriinaFi
Czas edycji: 2012-07-23 o 00:14
KatriinaFi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-23, 00:09   #3222
reverse
Zadomowienie

Cytat:
dobre dobre

---------- Dopisano o 23:55 ---------- Poprzedni post napisano o 23:53 ----------

Też tak zawsze myślałam, dopóki ktoś w mojej rodzinie nie został wuefistą. I doszłam do wniosku, że to wcale nie jest takie fajne... Już pomijając podejście nauczyciela do tego wf-u, ale jeśli on się interesuje uczniami, to jednak ma dosyć dużo zajęć, np:
- pisanie sprawozdań, raportów, itp.
- organizowanie sks-ów, często w soboty
- organizowanie różnych zawodów, wyjazdy, itd.
- odpowiedzialność za wszystkich uczniów (a wiadomo jak to jest na wf-ie, nigdy nie wiadomo, co się może zdarzyć)
reverse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-23, 00:10   #3223
201604181004
Konto usunięte

Olaboga tylko wuefiści tak mają
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-23, 00:12   #3224
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez reverse Pokaż wiadomość
Też tak zawsze myślałam, dopóki ktoś w mojej rodzinie nie został wuefistą. I doszłam do wniosku, że to wcale nie jest takie fajne... Już pomijając podejście nauczyciela do tego wf-u, ale jeśli on się interesuje uczniami, to jednak ma dosyć dużo zajęć, np:
- pisanie sprawozdań, raportów, itp.
- organizowanie sks-ów, często w soboty
- organizowanie różnych zawodów, wyjazdy, itd.
- odpowiedzialność za wszystkich uczniów (a wiadomo jak to jest na wf-ie, nigdy nie wiadomo, co się może zdarzyć)
No niestety... moja teściowa jest pedagogiem szkolnym i też jest zasypywana tonami papierów.
Stary 2012-07-23, 00:24   #3225
Laura2112
Raróg

Send a message via Skype™ to Laura2112

Olkaaaa_s, brawo za ripostę. Ja zawsze ćwiczyłam na w-f, chociaż nosiłam okulary, zdejmowałam je i tyle, chociaż to minusy, ale raz doszło do takiego spięcia, za nic nie przypomnę już sobie, o co, czymś mnie wtedy obraziła chyba. W każdym razie w tej jej kanciapie kłóciłyśmy się ostro, w końcu mi powiedziała, że powinnam odnosić się do niej z szacunkiem, na co ja, że na szacunek każdy musi sobie zasłużyć ; P Przyniosłam jej zwolnienie i mogła mnie pocałować, zmienił się nauczyciel, znów zaczęłam ćwiczyć.
pe pe pe pe pe pe bla bla bla i *uj wie o co jej chodzi.

🌹14 lat z Wizaż.pl

Nie mogę chodzic, ale nie wolno mi prosic o pomoc...

Laura2112 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-23, 00:31   #3226
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Co mnie zdziwiło. Wczoraj oglądałam program o zamachowcu z Aurory z USA. Wszyscy się dziwili, że jak to, taki dobry chłopak, same 5 w szkle i studia z wyróżnieniem i coś takiego zrobił. Nie wiem, czemu panuje przekonanie, że jak ktoś ma średnią 6,0 i kończy studia czy inne szkoły z nagrodami od samego papieża, to jest osobą zrównoważoną, grzeczną i wręcz brylantową. Ja kończyłam studia z wyróżnieniem i ogólnie miałam dość dobre oceny na studiach i zawsze mnie wnerwiało zdziwienie, że jak to ja taka rozrywkowa (w sensie chodząca na imprezy) a tak się dobrze uczę. Co ma piernik do wiatraka?
kiedys ogladalam reportaz - polemike na temat Jakuba T. (jeden z dziennikarzy wystepowal w roli oskarzyciela, drugi - obroncy w/w). duzo miejsca, imo, poswiecono tam faktowi, ze Jakub tanczyl w dziecinstwie w Krakowiakach i Goralach. i co mi sie wbilo w pamiec jako puenta: ze jesli ktos tanczyl w Krakowiakach i Goralach, nie moze byc winny gwaltu^^.

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;35455151]Też miałam takie zwolnienie w liceum przez jakiś czas. Po co? Dlatego:
- cuchnąca szatnia i sala
- 90% siatkówka (nienawidzę)
- strata czasu (więcej wuefu niż fizyki zdawanej na maturze)
Dla mnie komplikowaniem prostych spraw byłoby chodzenie na takie zajęcia w sytuacji, gdy jest inna możliwość.[/QUOTE]
ja nie mialam nigdy zwolnienia z wuefu, ale nie znosilam go w szkole sredniej i kazde praktycznie zajecia traktowalam jak zlo konieczne. co ciekawe, po studiach zaczelam regularnie sie usportawiac i trwa to po dzis dzien, a minelo juz pare dobrych lat .
Stary 2012-07-23, 00:34   #3227
myszenka87
Rozeznanie

Miałam zwolnienie z W-F w liceum tzw częściowe,mam chore kolana(zwyrodnienie stawów,wtedy jeszcze nie stwierdzone).U mnie w szkole było tak,że oprócz zwolnienia(mogło być od lekarza rodzinnego)trzeba było złożyć podanie od dyrektora.Sami mi dali zwolnienie całkowite bo nauczycielka stwierdziła,że ona nie wie co mi wolno a co nie i nie będzie za to odpowiadać.No i w trakcie lekcji w-f nikogo nie obchodziło gdzie jestem i co robię,nie musiałam być nawet na terenie szkoły.
Za to najgorzej wspominam w-f z czasów gimnazjum,gdzie przez lata miłam różnych nauczycieli i co jeden to gorszy.Była nawet afera bo jeden z nauczycieli kazał chłopakom z klasy mojego brata(ja już wtedy skończyłam gimnazjum)kazał zrobić po 100 pompek i mój brat zerwał mięsień w ręce a kilku jego kolegów naderwało mięśnie.Do dziś jak mnie widzi spuszcza głowę bo mu powiedziałam,że jest idiotą i żeby sam zrobił 100 pompek a jak nie chciał wyśmiałam o na całą okolicę.
Fajnie jest jak nauczyciel ma powołanie i ocenia wkład i zaangażowanie,bo nie każdy uczeń jest sportsmenem,ale tacy zdarzają się rzadko.
myszenka87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-23, 00:45   #3228
kotnaplocie
Raczkowanie

Kurcze, ja tam miło wspominam wf. Mieliśmy go blokami, po dwie godziny, więc dziesięć minut przerwy było na przebranie się, potem ciągiem półtorej godziny ćwiczeń i dwadzieścia minut na prysznice i przebranie się. To już było ok. I dość fajna nauczycielka nam się trafiła, raczej robiłyśmy to, co lubiłyśmy. Z tym, że u mnie w klasie osiem dziewczyn było.
kotnaplocie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-23, 02:22   #3229
pannaleksandra
Wtajemniczenie

Ja też bardzo dobrze wspominam wf, ale głównie dzięki nauczycielce, była bardzo młoda (moja nauczycielka od fizyki też ją uczyła), szanowała nas, pomagała...no naprawdę to była jedna z niewielu lekcji w tamtej szkole, na których się dobrze i komfortowo czułam.

A co do lewych zwolnień...pamiętam, że wkurzałam się, że to jest niesprawiedliwe, ale sama nie chciałam, bo byłoby mi wstyd prosić o coś takiego kogoś. (oczywiście biorąc pod uwagę to, że byłam zdrowa)
pannaleksandra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-23, 08:11   #3230
Suvia
Zakorzenienie

Ale się dyskusja o w-f wywiązała

Ja tam ćwiczyłam dopóki były warunki. Jak w moim nowym LO w-f okazał się być albo siatkówką w akurat remontowanej części szkoły (w zimie na sali było prawie dokładnie tyle samo stopni co na zewnątrz...) albo ćwiczeniami w "siłowni" znajdującej się w piwnicy (człowiek nie wiedział co pierwsze mu spadnie na łeb - sufit czy może część zayebistego sprzętu, pamiętającego czasy szkolne moich dziadków), to odpuściłam...

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-23, 08:12   #3231
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Olkaaaa_s Pokaż wiadomość

Bardzo dobrze zrobiłaś, moim zdaniem.

Cytat:
Czasami to nie wina kondycji Ja sama miałam i mam dobrą kondycję, ale przy biegach wymiękałam po niecałej minucie. Pewnie wyglądało to właśnie tak, jakby mi się nie chciało. No cóż, później się okazało, że to wcale nie moje lenistwo, co problemy ze zdrowiem, które były bardzo widoczne dopiero przy biegach.
Stary 2012-07-23, 09:10   #3232
reverse
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Olaboga tylko wuefiści tak mają
Cytat:
No niestety... moja teściowa jest pedagogiem szkolnym i też jest zasypywana tonami papierów.
A czy ja gdzieś napisałaś, że nie? Wiem, że większość zawodów jest o wiele cięższa niż praca nauczyciela, ale według mnie mówienie, że praca wuefisty to pestka, jest trochę krzywdzące. Sama raz pojechałam na jedną wycieczkę jako opiekun - po jednym dniu z dziećmi z podstawówki (klasy 1-3) byłam wykończona, byliśmy w górach, więc oczy trzeba było mieć dookoła głowy. Więc ja nauczycieli podziwiam, bo to nie jest łatwa praca (przynajmniej nie psychicznie)*.

*oczywiście mam tu na myśli nauczycieli z powołania; ci, którzy sobie to olewają, nie powinni w ogóle uczyć.
reverse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-23, 10:06   #3233
Selfish Girl
Life is a drink ...

Cytat:
Tylko „Ziai” jest poprawna Tak samo, jak poprawna jest tylko forma „szyi”, a nie „szyji”.
Natomiast ja własnie chciałam żebyś mnie jakoś oświeciła dlaczego tylko Ziai jest poprawne ..
bo co do szyi to ja wiem... a Ziaja jest jakby nazwą własną.

Wiem, że mozesz się powołać na 'Zasady pisowni i interpunkcji' natomiast tam nic nie ma na temat 'nazw' własnych. Szkoda dlaczego większość firm robi taki cyrk z nazwami bo niektórych nie trzeba odmieniać i wygląda to bardzo zgrabnie (z Nivea, z Chanel, z Maybelline... )

Edytowane przez Selfish Girl
Czas edycji: 2012-07-23 o 10:10
Selfish Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-23, 10:14   #3234
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Selfish Girl Pokaż wiadomość
Natomiast ja własnie chciałam żebyś mnie jakoś oświeciła dlaczego tylko Ziai jest poprawne ..
bo co do szyi to ja wiem... a Ziaja jest jakby nazwą własną.
Nie ma znaczenia, że jest to nazwa własna, odmiana jest tutaj taka sama

Cytat:
Drugiej strony jakby tak patrząc na nazwy mają j jak np Rosja to by też można było napisać byłam w Rosi... ale przecież to głupio widać w pisowni.
„Rosja” i „Ziaja” mają w prawdzie „j” jako przedostatnią literę, ale odmieniają się inaczej. A to dlatego, że w „Rosji” jest spółgłoska przed „j”, a w „Ziai” jest samogłoska przed „j”.
Szyja, nadzieja → szyi, nadziei
Rosja, pasja, kolacja, eksplozja → Rosji, pasji, kolacji, eksplozji

---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ----------

Cytat:
Wiem, że mozesz się powołać na 'Zasady pisowni i interpunkcji' natomiast tam nic nie ma na temat 'nazw' własnych.
W słowniku poprawnej polszczyzny powinny być zasady odmiany nazwisk, w tym nazwiska „Ziaja”

Cytat:
Szkoda dlaczego większość firm robi taki cyrk z nazwami bo niektórych nie trzeba odmieniać i wygląda to bardzo zgrabnie (z Nivea, z Chanel, z Maybelline... )
„Z Nivea” brzmi strasznie. Słowo „Nivea” powinno być odmieniane
Stary 2012-07-23, 10:15   #3235
Olkaaaa_s
Zakorzenienie

Może i dobrze odpowiedziałam wtedy pani od wf, ale jako że jestem dzieckiem nauczycielskim, to mam zakodowany szacunek do nauczucieli, nawet jeśli na niego nieszczególnie zasługują Dlatego przy tego typu sytuacjach sekundę później miałam ochotę zrobić to--->
Cytat:
Czasami to nie wina kondycji Ja sama miałam i mam dobrą kondycję, ale przy biegach wymiękałam po niecałej minucie. Pewnie wyglądało to właśnie tak, jakby mi się nie chciało. No cóż, później się okazało, że to wcale nie moje lenistwo, co problemy ze zdrowiem, które były bardzo widoczne dopiero przy biegach.
Możliwe, ale u mnie w grupie wyglądało to tak, że biegło całą szerokością bieżni kilka psiapsiółek, po minucie wyglądały jak po maratonie, a po kolejnych pięciu szły już sobie(nadal całą szerokości bieżni) i gadały w najlepsze

Aha, i przypomniało mi się, że ta sama pani od wfu była za każdym razem wielce zdziwiona, że mam dobry czas z dłuższych dystansów
Olkaaaa_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-23, 10:34   #3236
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
„Z Nivea” brzmi strasznie. Słowo „Nivea” powinno być odmieniane
To jak się powinno odmieniać? Z "Nivei"? Okropność
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-23, 10:42   #3237
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Tak, tak się powinno odmieniać. Analogicznie do odmiany słów takich, jak „idea” czy „kamea”
Stary 2012-07-23, 10:48   #3238
Selfish Girl
Life is a drink ...

Cytat:
Na YouTubie - usłyszałam jak raz dziewczyna powiedziała, że ma żel pod prysznic i teraz fonetycznie z Niweji ... (dziewczyna nie pokazała produktu) a ja przez pół godziny zastanawiałam się o jaką jej firmy chodzi ...
Może nie, że odmieniam marki firm jak mi wygodnie tylko tak by to ładnie wyglądało. O ile niektóre firmy nie trzeba odmieniać Essence bo co mam napisać tusz do rzęs z Essenca/Essenci () ? to samo z firmami Sensique czy MySecret tutaj jest prosta sprawa. Dlatego nie wiem dla mnie zawsze Ziaja będzie Ziaji może to po prostu przyzwyczajenie jak zostawianie zamkniętej klapy w łazience.
Selfish Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-23, 10:53   #3239
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Tak, tak się powinno odmieniać. Analogicznie do odmiany słów takich, jak „idea” czy „kamea”
Paskudnie. To ja już wolę mówić "z Nivea". Jak ktoś mówi "z Nivei" to ja nie wiem, o co chodzi
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-23, 10:56   #3240
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Dlatego nie wiem dla mnie zawsze Ziaja będzie Ziaji może to po prostu przyzwyczajenie jak zostawianie zamkniętej klapy w łazience.
Szkoda, bo to błąd ortograficzny.

Cytat:
Paskudnie. To ja już wolę mówić "z Nivea". Jak ktoś mówi "z Nivei" to ja nie wiem, o co chodzi
Ja nie uznaję formy „z Nivea”, bo jest niepoprawna w języku polskim. To tak jakby mówić „nie ma orchidea” zamiast „nie ma orchidei”, czy też „jestem z Korea” zamiast „jestem z Korei”.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości