|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4321 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć, ale nie macie kogo zapytać - cz. XIV
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 09:39 ---------- Pracowałam na umowę o pracę. Wzięłam urlop i podczas niego miałam wypadek i teraz jestem na l4. L4 mam do października. Umowę mam tylko do końca lipca. Czy w sierpniu będę dostawała jeszcze wypłatę z zusu czy już nie? Nie przekroczę jeszcze 30 dni na zwolnieniu.
|
|
#4322 |
|
Zakorzenienie
|
.
Cytat:
Ale jeśli najemca 2 tyg. wcześniej poinformował o wypowiedzeniu umowy (a w umowie jest miesiąc na wypowiedzenie) czyli zostało jakieś 2, 3 tyg. to co w takim wypadku? I jest taki problem. Wynajmujący nie wiedział, że wypowiedzenie MUSI być napisane i wysłane przez niego, i na razie wypowiedzenie było 'na gębę', przez tel. Czy można napisać i przesłać to wypowiedzenie, i napisać iż ' w nawiązaniu do rozmowy telefonicznej z dnia XX.XX.XXXX wypowiada się umowę...' ? I czy Właściciel ma prawo żądać zwrotu pieniędzy za zamieszkiwany pokój przez obcą osobę? Dziękuję za odp z góry. ![]() I jeszcze chciałam się poradzić w sprawie medycznej ![]() Co jakiś czas od ok. roku pojawiają się u mnie (przy naciskaniu, zginaniu brzucha) bóle pępka. Pojawia się wyczuwalne zgrubienie, w środku tworzą się jakby wybrzuszone kulki. Po jakimś czasie przechodzi. Planuję w końcu wybrać się do lekarza ale czy możecie powiedzieć do jakiego najlepiej? Chirurga? Bo byłam już u jednego, prepisał maść i tyle. Ale to nadal powraca. Podobno to przepuklina pępkowa.
|
#4323 |
|
Zakorzenienie
|
Masija, wynajmujący ma prawo żądać zwrotu pieniędzy za wynajmowany pokój jeśli uiścił w umowie, że osoby wynajmujące nie mogą wynajmować mieszkania komuś innemu.
A co do drugiego... w jakich sytuacjach pojawiają się te zgrubienia?
|
#4324 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jest cały czas. Znowu pojawiło się przedwczoraj i zgrubienie jest cały czas. I boli. Miałam tak 2 miesiące temu znowu (pojawia się właśnie w takich odstępach czasowych) i utrzymuje się ok 2 tyg. i przechodzi. A później znowu..
|
|
#4325 |
|
Zakorzenienie
|
Czy do bagażu rejestrowanego mogę zapakować:
- szampon (w dużym opakowaniu) - odżywkę, maseczkę do włosów - perfumy (troszkę większy flakonik) - aparat - kosmetyki do makijażu? czy to musi być jakoś specjalnie zapakowane? a jak z kosmetykami w bagażu podręcznym? jak z biżuterią? i jak w ogóle wygląda odprawa, tak krop po kroku? czego mam się spodziewać? |
|
|
|
#4326 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A zwiększa się jak dużo zjesz, krzyczysz?
|
|
#4327 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
I reszta polskich znaków działała. Sprawa jest już rozwiązana, bo okazało się, że po naciśnięciu alt+s włączał się pewien program. ![]() Jeszcze jedno pytanie: kiedy używam przeglądarek, każde polskie słowo jest podkreślane. Jak to zmienić? Używam aktualnie Opery.
|
|
#4328 |
|
Rozeznanie
|
Czyli w kwestii opłat studiów, jest to sprawa indywidualna..? Dziękuję dziewczyny za pomoc
|
|
#4329 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czytałam ustawę i jest właśnie jeden z pkt. że gdy najemca jeszcze podnajmuje obcej osobie to właściciel może dać mu wypowiedzenie. A powiedz mi, jak myślisz czy mogę napisać takie pismo jak napisałąm powyżej? ' w nawiązaniu do rozmowy telefonicznej z dnia XX.XX.XXXX wypowiada się umowę...' ? I czy żądając zapłaty mogę mówić o zapłacie za mieszkanie w którym śpi najemca czy w którym spała ta obca osoba? (ponieważ różnica w cenie jest, ze wzgl. na wielkość pokoi ) Nie, nie powiększa się.
|
|
#4330 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Aparat warto zabrać ze sobą do bagażu podręcznego chociażby z powyższego powodu. Będziesz mieć pewność, że w trakcie podróży nie ulegnie uszkodzeniu. Sprzęt elektroniczny typu aparat fotograficzny, laptop warto mieć ze sobą na pokładzie, na wypadek gdyby pozostały bagaż zaginął etc. W przypadku bagażu rejstrowanego i podręcznego warto sprawdzić jakie muszą mieć wymiary i wagę, czy nie ma wymogu posiadania bagażu sztukowego np. 1 sztuka bagażu rejstrowanego o maksymalnej wadze xx kg. W większości linii lotniczych w przypadku bagażu podręcznego jest to 1 sztuka o maksymalnej wadze 5 kg. Do bagażu podręcznego możesz zabrać ze sobą produkty płynne z założeniem, że są one umieszczone w pojemnikach o objętości 100 ml/100 g lub mniejszych i wszystkie pojemniki mieszczą się w jednej, przezroczystej, zamykanej torebce plastikowej o objętości nie przekraczającej jednego litra. Przybliżone wymiary takiej torby to 22 cm x 15 cm. Jeden pasażer może przenieść jedną torebkę. Biżuterię możesz ze sobą mieć. Przy przechodzeniu przez kontrolę bagażową obsługa poprosi Cię o wyłożenie wszystkich rzeczy, które będziesz chciała wnieść na pokład samolotu do specjalnego pojemnika. Będzie to bagaż podręczny oraz biżuteria, zegarek, pasek, telefon komórkowy etc. to co masz na sobie w kieszeniach i może "piszczeć" na bramce przez którą się przechodzi celem kontroli. Edytowane przez fashionismypassion Czas edycji: 2012-07-24 o 11:51 |
|
|
|
|
#4331 |
|
Konto usunięte
|
Czy jest jakiś sposób, żeby zapobiec "mechaceniu" (nie wiem jak to się fachowo nazywa, tworzą się takie kuleczki na materiale) ubrań? Teraz patrzę i nowa spódniczka, w której byłam raz już ma cały taki bok (podejrzewam, że od torebki, bo wszystkie ubrania są tylko zniszczone z prawej strony)
|
|
|
|
#4332 |
|
Zadomowienie
|
|
#4333 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli nie : ze względu na niedotrzymanie warunków umowy {podstawa par. ...; art ... przedmiotowej umowy : najemca podnajął lokal osobie trzeciej bez pisemnej zgody wynajmującego} wypowiadam umowę wynajmu lokalu .... ze skutkiem na dzień ... . Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Co zrobić ? Należy wezwać dzikiego lokatora na piśmie { za potwierdzeniem odbioru} do opróżnienia zajmowanego lokalu pod rygorem naliczania odszkodowania z tytułu zajmowania lokalu bez tytułu prawnego (art. 18 ustawy o ochronie praw lokatorów). Jeżeli lokator ma właściciela w głębokim poważaniu i nie zastosuje się do wezwania, to trzeba wystąpić ze sprawą eksmisyjną do sądu cywilnego . Można także wystąpić do sądu o odszkodowanie . |
||||
|
|
|
#4334 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
To jak to załatwić? A i jeszcze : czy wypowiedzenie umowy może być dostarczone osobiście do najemcy ( no przez brata np.) ? Czy takie będzie ważne? Czy trzeba jednak wysłać pocztą? Wypowiedzenie musi być w 2 egzemplarzach. I czy jeśli mogę je dostarczyć osobiście, to oczywiście musi być podpis najemcy i wynajmującego. Tak? Wybaczcie jeszcze, ale znalazłam coś takiego: Oprócz tego są inne przyczyny wypowiedzenia umowy najmu lokalu, które nie wymagają zachowania okresu wypowiedzenia umowy najmu opisanego w dokumencie: - gdy najemca wynajął, podnajął albo oddał do bezpłatnego lub płatnego używania osobie trzeciej bez pisemnej zgody wynajmującego,
Edytowane przez masija Czas edycji: 2012-07-24 o 12:37 |
||
|
|
|
#4335 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4336 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale lokatorka akurat się wystraszyła, bo studiowała prawo, a coś w jej papierach mogłoby zepsuć jej przyszłą karierę. Więc policja w tym wypadku bardzo pomogła.---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ---------- No to to wcale nie musi być przepuklina. Idź do lekarza
|
|
#4337 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Może się zdarzyć, że o coś Cię poproszą typu " proszę wyjąć", "proszę to zdjąć" itp. Nie ma powodu do stresu. Służby są dzisiaj wyczulone na wszystko, ale ich skurpulatność służy jednemu - bezpieczeństwu wszystkich podróżujących. Przed podróżą warto wszystko sprawdzić, żeby uniknąć nieprzyjemnych sytuacji np. nakazu pozostawienia perfum etc. Życzę przyjemnego lotu |
|
|
|
|
#4338 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tylko lokator musi chcieć się wyprowadzić . Dlatego nie polecam awantur . Cytat:
. Bo jak wiadomo - zamieszkiwanie ustala się obecnie na podstawie zaznania zamieszkującego . I nawet policjantów tego nauczono
|
||||||
|
|
|
#4339 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Druga opcja to usuwanie powstałych zmechaceń maszynką do ubrań. Innego sposobu nie ma. Edytowane przez fashionismypassion Czas edycji: 2012-07-24 o 13:19 |
|
|
|
|
#4340 | |
|
Zakorzenienie
|
Tylko właśnie jeden lekarz mi mówił, że to raczje przepuklina ale ze wzgl, osobistych nie zrobiłam z tym nic...
![]() Idę, idę do lekarza bo to aż nie bardzo żebym rok odkładała wizytę:/ Ale jak myślisz-do chirurga? ![]() Cytat:
Sąsiądów nie chcę mieszać bo to babcie są. Pasowałoby mi dać to osobiście ale boję się, że nie będzie chciał podpisać A jeśli wysyłając pocztą poleconym jutro, dojdzie na czwartek to od kiedy wypowiedzenie jest ważne? Od daty napisania w wypowiedzeniu czy odebraniu przesyłki?Miałabym jeszcze prośbę ![]() Czy mogłabyś popatrzeć na to wypowiedzenie? Czy jest w porządku? I proszę o pomoc bo nie wiem jak zapisać te paragrafy wszystkie:O WYPOWIEDZENIE UMOWY NAJMU Uprzejmie informuję, że wypowiadam umowę wynajmu lokalu mieszkalnego przyXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX ze skutkiem na dzień 24.07.2012r. Na podstawie par. umowy którą podpisał najemca, okres wypowiedzenia wynosi 1 miesiąc od daty otrzymania niniejszego dokumentu wypowiedzenia. Najemca zobowiązuje się do opuszczenia wynajmowanego lokalu, oraz uiszczenia zaległych zobowiązań do dnia 24.08.2012r. Uzasadnienie: Udostępnienie do bezpłatnego używania lokalu bez zgody właściciela (na podstawie Rozdziału 2, Art. 11. Pkt 2 Ustawy o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu Cywilnego) Niniejszy dokument został sporządzony w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron. Wynajmujący Najemca
Edytowane przez masija Czas edycji: 2012-07-24 o 13:40 |
|
|
|
|
#4341 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, zrobiłam sobie mega siniaka na nodze, pod kolanem ale bardzie po zewnętrznej stronie. Jest paskudnie fioletowo bordowy a ty takie upały mają być i nie uśmiecha mi się chodzenie w długich spodniach a kiecek zakrywających to coś mam tylko dwie.
jest jakiś sposób żeby szybciej zszedł ten siniak?
|
|
#4342 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4343 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#4344 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4345 |
|
Zakorzenienie
|
Eno, tak dobrze to nie ma
![]() Ale powinna pomóc ![]() No i wit C nie zaszkodzi, na przyszłość na uszczelnienie naczyń krwionośnych. A ja to się tam siniakami nie przejmuję ![]() Mam koszmarną skłonność do siniaków, naprawdę. Czasem wystarczy mnie mocniej DOTKNĄĆ i mam siniaka. Zazwyczaj wszelkie przekomarzanki i wygłupy z TŻtem kończą się siniakami ![]() Już nie mówiąc o tym, że odkąd pracuję, to mam całe nogi w siniakach, ręce trochę mniej. Bo tu mi coś spadnie, tam się uderzę itd. Masakra
|
|
|
|
#4346 |
|
Zakorzenienie
|
Macie jakiś sprawdzony przepis na ciasto do pierogów?
|
#4347 |
|
Zakorzenienie
|
Mój ginekolog idzie na urlop, a ja potrzebuję tabletek anty - czy mogę dostać receptę gdzieś indziej? Tzn czytałam w necie, że niektórzy idą do przychodni, lekarza rodzinnego i"zamawiają" taką receptę - czekają kilka dni i mają. Czy to prawda?
|
|
|
|
#4348 |
|
Wtajemniczenie
|
Poproś lekarza, żeby wypisał Ci receptę odpowiednio wcześniej, jeszcze przed tym jak uda się na urlop.
|
|
|
|
#4349 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4350 |
|
Zakorzenienie
|
Gdzie mogę kupić zwykłe, ciemne dżinsy, które nie będą biodrówkami, a do tego nie rozejdą się po miesiącu?
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:48.

A jeśli wysyłając pocztą poleconym jutro, dojdzie na czwartek to od kiedy wypowiedzenie jest ważne? Od daty napisania w wypowiedzeniu czy odebraniu przesyłki?