|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#66391 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIV część zakręconej opowieści
Eloe
Mija mi dziś rok pielęgnacji CG
|
#66392 |
|
Konto usunięte
|
Ech, ciągle się zbieram do włączenia się do wątku i pokazania swoich włosków i ile razy już już się szykuję, to napływa fala świeżaków z tymi samymi problemami i boję się zaginąć w tłumie
|
|
|
|
#66393 |
|
Przyczajenie
|
a jeśli chodzi o pytania... cóż, chciałabym wiedzieć, co mogę jeszcze "zaproponować" moim włosom? Na pewno chcę je podciąć, ale na konkretne cięcie muszę czekać do października. Na pewno chciałabym zarzucić farbowanie, ale... jw. mogę zacząć w październiku. Co jeszcze?
dzięki za wieczną wyrozumiałość dla początkującej
|
|
|
|
#66394 |
|
Zakorzenienie
|
Eloe
![]() Kascycko - byłam, widziałam, gratuluję ![]() Czy macie sposób na pozbycie się zapachu cysteiny? Zrobiam płukankę przed myciem, w poniedziałek Dziś umyłam po raz drugi, dalej śmierdzą ;]
|
|
|
|
#66395 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
Eloe !!!!!! ![]() u mnie mycie odżywką idzie cały czas - tylko restart pokrzywową joaśką najlepiej włosy sie wtedy czują Chatul pamiętasz o fociszach włosów tak w całości?
|
|
|
|
|
#66396 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, mam wielki problem! chciałbym kupić jakieś półprodukty na zsk, żeby dokapywać do odżywek, ubogacić je i powiedzcie co myslicie o moich zakupach i co polecałybyście kupić na letnią pielęgnację? myślałam o keratynie hydrolizowanej/jedwabiu oraz spirulinie. Co myślicie. Jestem zielona w jeśli chodzi o sklady i półprodukty, ale uczę się
|
|
|
|
#66397 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, watek od polecanych fryzjerach ma słaby odźwięk ;(
gdzie się obcinacie kręconowłose? ( górny śląsk-bytom/katowice/okolice) proszę o odpowiedzi
|
|
|
|
#66398 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czekamy
|
|
#66399 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
zobacz w faq bodajże jest post o pierwszym zamówieniu półprodutków
|
|
|
|
|
#66400 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
, obym i ja tyle wytrwała....ja już o mojej fryzjerce pisałam na wizażu kilka razy, jestem z niej zadowolona i tylko czekam aż wróci z urlopu żeby iść się odświeżyć ale jestem z Częstochowy |
|
|
|
|
#66401 |
|
Zakorzenienie
|
dziękuję!
kascysko, piękna różnica! jeszcze raz gratuluję i wytrwałości życzę |
|
|
|
#66402 |
|
Konto usunięte
|
To w takim razie lece z tym koksem
![]() Chyba już drugi tydzień odurzam się tą kosmiczną dawką informacji odnośnie pielęgnacji kręciołków. Mam je praktycznie od zawsze, w różnym nasileniu i w zmiennej formie, ale zawijały się zawsze. Od paru lat jestem wierna temu samemu cięciu i jestem z niego zadowolona (czasem mocno ścinam dół, czasem zostawiam za ramiona). Moje włosy nie wiedzą co to odżywka i zapewne stąd ten susz. Do tej pory - szampony z silikonami i SLS, pianka do loków, krem do loków artego (kupiony u fryzjerki, bardzo fajny). Po wchłonięciu części informacji kupiłam szampon Alterra granat&aloes i balsam b/s Joanna z apteczki babuni mleko&miód, piankę odstawiłam i stylizuję kremem. Nie szoruję już włosów ręcznikiem, tylko delikatnie osuszam. Suszarki i prostownicy praktycznie nigdy nie używam. Do tej pory musiałam je myć codziennie (u nasady przetłuszczały się w niewiarygodnym tempie), odkąd używam Alterry wydłużyłam ten czas do dwóch dni teraz koniecznie chcę kupić odżywkę d/s i ewentualnie jakąś maskę i żel do styliazji, bo krem niestety się kończy do tego zbieram się do eksperymentów z olejami. Zdjęcia mają około miesiąca, jeszcze żadnych zmian w pielęgnacji. Proszę - oceniajcie, krytykujcie i doradzajcie |
|
|
|
#66403 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
szampon Alterry nie jest delikatny, zamiast SLS ma podobny bardzo silny detergent ![]() odżywke d/s zwróc uwagę na garnier AiK i odżywki alterry są fajne - moja ukochana to morelowa - ta z granatem ma zbyt duszący dla mnie zapach, bo działąnie jest też super. w naturze są odżywki z keratyną - Artiste - mnie ta różowa pasuje maski - bingo są świetne, dużo z nas ich używa. żel - spróbuj z lnianym i do tego albo artiste za CZY złote albo joanna mrożący czy męska isana - musisz popróbować, co Twoim włosom podpasuje. |
|
|
|
|
#66404 | |||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
![]() Od czegoś zacząć trzeba. Czego użyłaś do omo? Cytat:
Wypadanie może być też sezonowe. Co prawda brak na to naukowych dowodów, ale są rzeczy na niebie i ziemi Poza tym przyjrzyj się, czy to włosy z cebulkami, czy może bez nich. Jeśli nie ma cebulki, to możemy mówić bardziej o połamanych niźli o wypadających. A to dwie całkowicie rożne przypadłości. Cytat:
A jeśli idzie o pielęgnację, to trzeba zacząć od pigułki i FAQ. Na początek najlepiej tez ostać cg, by sprawdzić, co włosom pasuje, a co nie. Ta pielęgnacja pozwala poznać prawdziwy stan włosów, a potem zadbać o poprawę stanu od środka. Cytat:
Cytat:
Na dodatek - jeśli olejujesz przed myciem, to nie musisz już nakładać odżywki do pierwszego o. Olej wystarczy, jeśli pokryłaś całe włosy. Do zmycia kokosa nie jest potrzebny silny szampon, a tylko takie masz. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dlaczego nie możesz już teraz zrezygnować z farbowania? Masz już fajny odrost, by nie musieć obcinać sporo do walki o naturalsy ![]() Cytat:
Cytat:
To samo z octem ![]() Skąd znasz moje reakcje ?Cytat:
Cóż, ostatnio walczę o czas, więc wszystko szło na szybko. Wiadomo, że podczas odżywiania można robić sporo, ale jak myjesz, to tylko myjesz, więc trafiło na szampon... No i... ten stały brak objętości Czas iść do fryzjera. Dosłownie. Nie ciąć samej, ale dać komuś... Strach w oczach...
|
|
#66405 |
|
ma zielone pojęcie
|
Pamiętam
|
#66406 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ojej, nie wiedziałam, że Alterra robi krzywdę w takim razie spróbuję ją zużyć/oddać w dobre ręce i może zacznę kombinować w klimatach CG. Odżywka koniecznie na dniach
|
|
|
|
|
#66407 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
![]() odżywka za lekka? Myjesz czymś co dociąża włoski - podziel sie wiedzą ![]() moje po umyciu szamponem BD aż piszczą a skalp woła na ratunek tej suszy natychmiastowej nie da sie natychmiast inaczej złagodzić jak nałożyć odżywkę i zrobić "poprawkę" odżywką. Dlatego szampony omijam Chatul te niebieskie też fajowe moje wczorajsze bez żelu lnianego, kotu dałam na niestrawność ![]() extra objętość ![]() widać odrost jak pięknie henna nie złapała - dzis położyłam na odrost farbę color&soin |
|
|
|
|
#66408 | ||||||
|
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ma słaby oddźwięk, bo niewielu fryzjerów wie, jak obciąć kręcone... Skład? ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#66409 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
ja zamawiam via net artiste sa w naturze - to chyba ichnia marka w ross kupisz garniera AiK isane babassu i alterry |
|
|
|
|
#66410 |
|
Przyczajenie
|
Eloe - dzięki za rady
Szampon do zmiany, a jeśli chodzi o odżywki b/s to czasem nakładam balsam miodowy z Joanny. No i dziś ugotowałam sobie żel lniany ![]() Dzięki raz jeszcze
|
|
|
|
#66411 |
|
Zakorzenienie
|
Mam to samo z BD! Po umyciu nim mam posklejana susze i nie jestem w stanie palca wbic w nie zanim nie naloze Garniera avocado. Myslalam ze to tak ma dzialac:/ rozumiem ze zamiast szamponu myjesz odżywką - isana różową? jedyne co mnie powstrzymuje przed sprobowaniem to strach ze nie domyje skalpu sama odzywka, bo mam tłustawy.... ale w sumie myjac BD tak sie sklejaja ze nie moge dojsc do skalpu palcami:/
|
|
#66412 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
Myję przeważnie potersem ( jakimkolwiek) isaną różową lub joaśką makową. Z tego zestawu najlepiej pieni sie potters i to mój KWC w tej dziedzinie. Domywają super - włoski sa tak samo długo świeże jak po szamponie Myję kubeczkowo - od razu pianę na głowę wylewam, moze i Ty tak spróbuj?
|
|
|
|
|
#66413 | ||||
|
|
Cytat:
Muszę, koniecznie muszę coś zrobić, bo są potwornie ciężkie. Już nie wiem, czy nie zrezygnuję z hennowania. Cytat:
Jako b/s mogę wyłącznie lnianą - odpowiedni skład sprawia, że nie ma puchu ![]() Pozostałe pięknie pachną, ale są za lekkie. Z Pottersami jest podobnie - preferuję balsam aloesowy. Arnikowy zdecydowanie za lekki, więc odpada. Cięższa jest też Isana z babasu, którą chyba znów kupię Dawno nie miałam.Prowadzę akcje denko ale powolutku mi to idzie ![]() Wczoraj myłam aloesowym Cieniem Lidlowym. Mam jeszcze w zapasach buteleczkę, a dawno jej w Lidlu nie widziałam Lekki jest też Hegorn fioletowy, ale moim włosom pasuje. I skórze oczywiście ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Piękne włosy i boska objętość
|
|
#66414 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Potters dostanę w rossmanie?ostatnio nie mogłam znalezc
|
|
|
#66415 | |||||||
|
Kazar Lady
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
hergon dla mnie odpada całkiem za konsystencję i rozlewanie sie wszedzie gdzie sie da a jakoś domyć nim włosów nie potrafiłam. Isana fajna, na lato ciężkawa dla mnie Cytat:
Skórę twarzy też mam taka po kontakcie z wodą - lifting bez skalpela ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ---------- nie wiedziałam go w ross - w osiedlowych drogeriach, w carefourze w kioskach w naturze chyba też jest
|
|||||||
|
|
|
#66416 | ||
|
|
Cytat:
)Rozejrzyj się jeszcze za jakiś tydzień czy dwa za sklepowym żelem. Cytat:
Poza tym warto się zastanowić nad sposobem mycia włosów, bo skoro są aż tak zbite, ze nie jesteś w stanie dojść do skóry palcami, to może za bardzo nimi szarpiesz i sama je plączesz? Nadto można dodać kapkę oleju do szamponu. A jeszcze lepiej- lecytynę. Dadzą nieco poślizgu.
|
|
#66417 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#66418 | |
|
EDUkator
|
Cytat:
Zostaw Alterre na oczyszczanie co jakiś czas, powinna się nadać ![]() Kocham zapach Joanny lnianej, włosy rzadko mi się puszą, ale od kiedy jej używam w ogóle nic takiego nie ma miejsca. Mojej mamie też podpasowała ![]() A Pottersy są też chyba w Społem. Co do zestawów - ja zapisuję w notatniku w telefonie ![]() Dziś wieczorem zaczynam testy z Sesą, ogromne nadzieje w niej pokładam...
|
|
#66419 | |||
|
|
Cytat:
Włosy ciężkie są fajne, ale tracą sporo z objętości. zaczynam wyglądać jak topielica Cytat:
Cytat:
Widzę, że cierpisz jeszcze bardziej niż ja ![]() Uciekam coś poskrobać w analizach
|
|
#66420 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mieszam tak Lilliputz Sens., zauważalnie mniej plącze.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 5 (0 użytkowników i 5 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:16.

Dziś umyłam po raz drugi, dalej śmierdzą ;]

, obym i ja tyle wytrwała....

i zapewne stąd ten susz. Do tej pory - szampony z silikonami i SLS, pianka do loków, krem do loków artego (kupiony u fryzjerki, bardzo fajny). Po wchłonięciu części informacji kupiłam szampon Alterra granat&aloes i balsam b/s Joanna z apteczki babuni mleko&miód, piankę odstawiłam i stylizuję kremem. Nie szoruję już włosów ręcznikiem, tylko delikatnie osuszam. Suszarki i prostownicy praktycznie nigdy nie używam. Do tej pory musiałam je myć codziennie (u nasady przetłuszczały się w niewiarygodnym tempie), odkąd używam Alterry wydłużyłam ten czas do dwóch dni 
To samo z octem 
Cóż, ostatnio walczę o czas, więc wszystko szło na szybko. Wiadomo, że podczas odżywiania można robić sporo, ale jak myjesz, to tylko myjesz, więc trafiło na szampon... No i... ten stały brak objętości 

ale powolutku mi to idzie
Piękne włosy i boska objętość