|
|
#541 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013
W maju odstawiłam tabletki, 14 czerwca dostała pierwszy okres bez nich i...od tamtej pory cisza. Tydzień po planowanym okresie zrobiłam test- nic. No to spoko, okres się spóźnia więc poczekam. Bolały mnie piersi, czułam się ociężała- normalka.
Wczoraj zrobiłam rano test kolejny, raczej z ciekawości i...dwie kreski. No dobra, pomyślałam. W ciągu dnia zrobiłam kolejny i znów to samo. Kupiłam trzeci i umówiłam się na dziś do ginekologa. Rano- dwie piękne grube kreski. A ginekolog stwierdził 5 tydz. ciąży i wyznaczył termin na 21 (29) marca 2013. Jestem bardzo szczęśliwa, ale też bardzo się boję. Boję się, że coś pójdzie nie tak i stracę maleństwo..... Nie byłam jeszcze na badaniach, pójdę za tydzień, bo...w przyszłym tygodniu biorę ślub i nie mam kiedy Rodzicom nic nie mówimy, poczekamy aż wrócimy z podróży i będzie wszystko w porządku
|
|
|
#542 |
|
Zadomowienie
|
czarny flamaster ależ historia
Super! Witaj zatem z nami ![]() Moja córcia kończy dzisiaj 20 miesięcy a Maleństwo w brzuszku 8 tygodni
http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/9042 SARA - Mała Księżniczka http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13591 KRÓL ARTUR Edytowane przez MARIKA.S Czas edycji: 2012-07-26 o 14:26 |
|
|
|
|
#543 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Brzuch mi się już robi. Chciałabym dziewczynkę, ale tym razem sprawdzę płeć. Po mnie też widać. Taki brzuch przedtem w 1 ciąży miałam dopiero pod koniec 5 miesiąca. O tym, żeby zapiać spodnie mogę zapomnieć, mam już przy wszystkich gumki recepturki doczepione. Spódniczki to samo. Apetytu nie mam a waga już pokazuje 2 kg więcej. Ale cieszę się ze zmian w ciele, przecież ktoś tam żyje.
Chcę słyszeć Twój głośny śmiech, ciągle pamiętać każdą łzę i wszystkie Twoje smutki. Chcę grać kołysanki do snu póki nie zaśniesz słodko znów Maleńka i bezbronna Szybko tak ucieka czas, cenny czas córeczka |
|
|
|
|
|
#544 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam nowe mamusie!
![]() mam nadzieję, że będzie Wam z nami miło i przyjemnie![]() Ja dziś się męczę z bólem żołądka:/ aż musiałam w pracy zbliżyć się z wc oko w oko:/ coś chyba nie zasmakowało...yh!
|
|
|
#545 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
|
#546 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej
![]() Opowiem Wam o tej wizycie w Lux Medzie. Ogólnei lekarz bardzo miły, kompetentny, można mu było zadać 100 pytań i na każde odpowiedział nigdzie się nie spiesząc, siedziałam w gabinecie ok. 30 min. Wszystko mi ładnie wytłumaczył co i jak, ale... właśnie jednak chyba nie bedziemy tam chodzić i zostaniemy przy płatnych wizytach w Piasecznie. Ogromnym minusem jest brak USG w gabinetach ginekologów, oni tylko wypisują skierowania. Z terminami kiepsko, trzeba się nakombinować, żeby umówić się w miarę w jednym terminie na usg i wizytę, do tego usg jest rano na Chmielnej a wizyta o 17 na Racławickiej. Po pierwsze musiałabym brać chyba wolne w pracy, po drugie na paliwo byśmy wydali kupę kasy. No organizacyjnie porażka. Kupiłam sobie dziś w Atlanticu taki biustonosz do karmienia...haha...zależa ło mi żeby był bawełniany, nieusztywniany i większy niż moje dotychczasowe, a akurat był z odpinanymi miseczkami na promocji za 39 zł.
|
|
|
#547 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
! I nie martw się na zapas...masz przecież powody do radości-dzidziuś i ślub -to super sprawa!Będziesz musiała mataczyć tylko z powodu niespożywania alkoholu,na pewno nie jeden toast się szykuje ![]() Ja też brałam ślub w ciąży -do tego byłam w 6 mies.!Wszystko było zaplanowane 1,5 roku wczesniej ,a suknie zamówiłam w usa wyszywaną ręcznie (czyli niemożność poprawek...)rozmiar 34!!! i to w czasie kiedy zaszłam w ciąże....dałam rade się wcisnąć i do tego tańczłam do 5 rano! Na pewno wszystko będzie dobrze,po prostu baw się dobrze!
Edytowane przez nestelle Czas edycji: 2012-07-26 o 20:00 |
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#548 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#549 |
|
Zadomowienie
|
nestelle
Co do picia alkoholu, to i tak nie piję. Mam uczulenie na spirytus i nie tykam niczego co procentowe. Nawet ustalone mamy z lokalem, że będę mieć sok, a nie szampana. ![]() Jestem strasznie szczęśliwa, ale nie chcę się na razie chwalić. Jeszcze poczekam, aż bąbel urośnie trochę
|
|
|
#550 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=Diana220;35518609]Ja wczoraj bylam u gin i wlasnie pytalam sie czy sa jakies przeciwskazania zeby jechac w gory, bo jutro jedziemy i wlasnie mi powiedziala, ze moge sobie wziasc na droge aviomarin, albo lokomotiv gdyby mnie cos zemdlilo, bo mozna je w ciazy zażywać. A poza tym przepisala mi czopki Torecan jakbym juz bardzo wymiotowala, bo nigdy nic nie wiadomo, a lepiej miec przy sobie.
---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ---------- A mi wyszla dziewczynka :P Ale cos czuje ze bedzie chlopak, moj mąz jescze ciagle chodzi i gada, ze chlopak wiec juz sama zaczynam w to wierzyc Ale po cichu wolalabym dziewczynke, bo mnie same baby otaczaja, rodzice maja siostry, ja mam tylko siostre, a moja siostra dwie coreczki:P Moze rzeczywiscie przydal by sie juz jakis facet w rodzinie:P[/QUOTEOoooo Super ale się cieszę
|
|
|
|
|
#551 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
oooo żesz ty.. całkiem bez sensu to jest.. Usg rano wizyta popołudniu.. jakaś porażka.. dziwne że nie mają na miejscu.. takie utrudnienia dla kobiet w ciąży.. głupota..
|
|
|
#552 | |||||
|
Zakorzenienie
|
hej sorrki ze tak czesciami odpisuje ale caly dzien w trasie i jestem wyonczona! a jutro znowu masakra. tez mam chorobę lokomocyjna i te podroze mnie strasznie mecza Cytat:
1.moje przeczucia 2. kalendarz chinski 3. ze doszlo do tego 2 dni przed owu Cytat:
http://www.plecdzieckaplanowanie.az....ec_dziecka.htm Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#553 |
|
Rozeznanie
|
http://www.ciazowy.pl/kalkulator,plci-dziecka.html
A mi z testu wyszedł chłopczyk, i nie ukrywam że bardzo byśmy chcieli mieć synka ale wiadomo najważniejsze jest to żeby maleństwo było zdrowe. Jeśli chodzi o moją cerę na samym początku zrobiła mi się wręcz idealna było to dla mnie dużym zaskoczeniem, ponieważ przed zajściem w ciąże miałam niezły trądzik. Teraz jestem w 9 tygodniu i znów zaczynają mi się pojawiać pryszczołki
|
|
|
|
|
#554 |
|
Zakorzenienie
|
---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ----------
[/QUOTE Ooooo Super ale się cieszę [/QUOTE]...ale aviomarinu nie można w ciąży.... |
|
|
|
|
#555 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Znowu ja słyszałam opinię, że można aviomarin lub lokomotiv brać w czasie ciąży. Co lekarz to opinia.
Chcę słyszeć Twój głośny śmiech, ciągle pamiętać każdą łzę i wszystkie Twoje smutki. Chcę grać kołysanki do snu póki nie zaśniesz słodko znów Maleńka i bezbronna Szybko tak ucieka czas, cenny czas córeczka |
|
|
|
|
|
#556 |
|
Wtajemniczenie
|
Z ulotki avio:
Ciąża i karmienie piersią Przed zastosowaniem każdego leku należy poradzić się lekarza. Nie należy stosować leku Aviomarin w trzecim trymestrze ciąży. W pierwszym i drugim trymestrze ciąży, a także w trakcie karmienia piersią lek można stosować tylko, gdy w opinii lekarza korzyści z leczenia przewyższają potencjalne ryzyko dla dziecka. |
|
|
|
|
#557 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no piekna fasolina ![]() Cytat:
to teraz nie stresuj sie choc pewnie sie nie da ;p my dzisiaj juz powiedzielismy kolejnym osobą teściom i dziadkom no może idz na spokojności i tyle Cytat:
![]() a co do wizyty to wielka lipa płatne gabinety i bez usg? lipa. mam nadzieje ze u mnie beda mieli. ![]() ide spac mam dosyc jutro rano znowu pobudka
|
|
|
#558 |
|
Wtajemniczenie
|
No to ja też się przywitam... chociaż z tą moją ciążą to same przeboje. No ale od początku.
Najpierw były rozmowy, że kiedyś tam. Potem się okazało że mam kamienie w woreczku żółciowym, a że zmieniliśmy wtedy kraj zamieszkania Polska - Islandia, to się na operację sporo naczekałam. Potem po operacji grzecznie 3 miesiące odczekałam. No i stwierdziliśmy, że próbujemy i tak z założeniem że się pewnie za pierwszym razem nie uda. No a tu jakiś tydzień po owulacji zaczęłam się dziwnie czuć, piersi zaczęły boleć itp. Nikt mi nie wierzył, że to ciąża i mówili że sobie wmawiam. No to zrobiłam test, co prawda jeszcze przed okresem i wyszedł mi cień cienia kreski. No radocha wielka itp., to sobie po kilku dniach mówię, że zrobię kolejny to pewnie będzie już lepiej widać. A tam wynik negatywny, kolejny dzień i test z rana i też negatywny. Załamałam się, swoje popłakałam, jakoś to przebolałam i stwierdziłam że objawy też chyba zanikły. Rodzicom powiedzieliśmy, że jednak nic z tego. No i czekałam na okres jak na zmiłowanie, żeby zacząć dalej starania a tu okresu nie ma i nie ma. W końcu pewnego dnia mąż mówi, żebym test zrobiła bo mieliśmy na urodziny taty iść. Ja go od głupków wyzwałam, ale i tak test zrobiłam. No i szok!!! No bo 2 kreski. Stwierdziłam na początku, że jak nic to zepsuty ten test jest jakiś. Ale poleciałam do apteki, po kolejny i innej firmy i ten też pozytywny i na drugi dzień z rana też pozytywny. No to jednak ciąża i znowu radocha i okazało się, że objawy nie zniknęły tylko je zignorowałam (długa historia). A jak już wspomniałam, nie mieszkam w Polsce, także z dostępnością lekarzy ciężko. Szczególnie, że nie mieszkamy w stolicy Reykjaviku, tylko na zachodzie Islandii, gdzie lekarze przyjeżdżają od czasu do czasu. Także poszłam się zapisać do lekarza rodzinnego, żeby mi powiedział co i jak i gdzie na USG itp., cała rozradowana i w ogóle. Wizytę miałam mieć na następny dzień a tu wieczorem idę do łazienki a tam jakieś brązowe plamienie. Wystraszyłam się nie na żarty, rano wstaje to samo. Poszłam do lekarza a tam informacja, że generalnie to mam się zapisać do położnej ale to tak około 12 tygodnia i jak USG tak wcześnie to na własną rękę i że plamienia są normalne i jak będzie krew to wrócić. No i poszłam do domu, coś jeszcze pozałatwiałam, udało mi się umówić na USG na 1.08, bo lekarz jest na urlopie. I poczułam taki lekki ucisk jak na okres, do łazienki a tam krew . No to z powrotem do przychodni, wcisnęli mnie między pacjentami. Zrobili jeszcze jeden test ciążowy sikany - pozytywny. W końcu zbadali szyjkę macicy, że zamknięta. Trochę tej krwi tam było to lekarka powycierała. Kazali mi iść do domu i wsiąść wolne i leżeć. I tak leżałam cały tydzień, krwi więcej nie było, tylko plamienie i plamienie. Jeden dzień bolał mnie jajnik prawy i myślałam, że to już koniec, ale nie. Dzwoniłam jeszcze pytałam o wcześniejsze USG to nic się nie dało. Jedynie położna mi mówiła, że to krwawienie to normalne a szczególnie przy robieniu kupy (przepraszam za określenie), co właśnie u mnie tylko wtedy krew się pojawia. Zaczęło się polepszać, ale w piątek znowu kilka kropli krwi, znowu nerwy. Weekend w miarę spokojnie. Stwierdziłam, że wracam do pracy bo to bardzo pozytywne miejsce, jestem fotografem, siedzę sobie przy komputerze, zdjęcia obrabiam i szefostwo się martwi o mnie i wspiera. We wtorek znowu coś brzuch pobolał, łazienka, jakieś jednorazowe rozwolnienie i do tego znowu kilka kropel krwi. Na razie jest lepiej, plamienia są mniejsze, ale ciągle coś tam w środku jest. Nie jest tak na całe szczęście żebym miała całe wkładki brązowe czy coś, czasem może kilka kropli. No ale ja też latam co 5 minut do łazienki. Do USG zostało jeszcze 5 dni... No i ogólnie jestem w 7 tyg., plamie już 10 dzień... A w dodatku żeby nie było za fajnie, to mam chorobę genetyczną (wrodzoną łamliwość kości) i 50% przekazania jej maleństwu. Czasami już mi sił na to wszystko brakuje. Nie mogę zrobić bety (potrzebne skierowanie) bo powiedzieli, że robią jak podejrzewają ciąże poza maciczną!? Objawy mam, piersi obolałe i olbrzymie. Z cerą problemy, włosy trochę wypadają. Mdłości jako takich nie ma, kilka razy mnie zamuliło ale zaraz przeszło. Częściej mi niedobrze z nerwów. Za to chipsy strasznie śmierdzą!!! Boli mnie czasem w kręgosłupie, czasem coś kuje, gorzej jak czuje lekkie skurcze jak na okres, bo wtedy dostaje napadu paranoicznego strachu. No i spodnie już noszę szersze, ale ja też przed ciążą na diecie byłam (bo kamienie itp.) a teraz zaczęłam jeść węglowodany, więc pewnie tyje sobie. No i senność i zmęczenie. Ale na razie nie chcę się dopisywać do listy itp. dopóki nie dowiem się co mi jest i skąd te plamienia. Przepraszam, że się tak rozpisałam straszliwe... |
|
|
|
|
#559 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam Was kochane
![]() Wróciłam dziś od rodziców po prawie tygodniu Dziś chwila odpoczynku, wymizialiśmy nasze kićki, które zostały pod opieką koleżanki, no a jutro wyjazd weekendowy na imieniny znajomej. Jednak wcześniej, na 11.20 mam wizytę u gin. Dziewczyny jak ja się strasznie boję tej wizyty. Oczywiście mam najczarniesze myśli, choć jakichś szczególnych powodów nie mam by się martwić, bo się dość dobrze czuję. Tylko dziś po podróży trochę mnie podbrzusze bolało... Już bym chciala żeby bylo po tej wizycie, i żeby wszystko byo dobrze. I marzy mi się by było już widac serduszko, wtedy bylabym spokojniejsza chyba. Ale jutro początek piątego tyg od owu, a czyli początek 7mego od ostatniej miesiaczki, więc serduszka chyba jeszcze może nie być widacCaluję Was mocno i już na dobre wrócę do Was w niedzielę
|
|
#560 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#561 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() oczywiście pozytywów! ![]() Cytat:
|
|
|
#562 |
|
Raczkowanie
|
Yssmay ale historia!! My tu właśnie jesteśmy aby się nawzajem wspierać
Wszystko będzie dobrze, w ogóle Cię podziwiam!
|
|
|
|
|
#563 |
|
Zakorzenienie
|
Znowu ja słyszałam opinię, że można aviomarin lub lokomotiv brać w czasie ciąży. Co lekarz to opinia.[/QUOTE]
Na ulotce aviomarinu jest napisane,że nie można w ciąży,karmiąc i dzieci poniżej 5 r.ż. Co do lokomotiv to nie wiem(nigdy nie brałam)ja biorę cocuccline i dziecku też daję. ---------- Dopisano o 09:25 ---------- Poprzedni post napisano o 09:11 ---------- yssmay-no to gratuluje ,i trzymam kciuki![]() :kc iuki:,wszystko będzie dobrze.mokka_83 - Trzymam kciuki za wizytę,i za to aby było widać już serduszko !!!
|
|
|
|
|
#564 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
trzymam kciuki, że Wam się udało. jednocześnie zastanawiam się jak to jest, że w Pl tyle narzekamy na opiekę lekarską, a w takiej sytuacji jaką opisujesz kobieta już dawno miałaby zrobiony komplet badań i dostała leki, może nie obyłoby się bez pobytu w szpitalu. niestety krwawienia zdarzają się często, ale to poważna sprawa i po to są leki, żeby je w takiej sytuacji brać. nie masz możliwości pójść gdzieś prywatnie, albo chociażby gdzieś dalej pojechać do lekarza? czasem na prawdę cieszę się, że mam możliwość leczenia się w Pl. może poczytaj polskie strony/fora dotyczące krwawienia, stosowanego wtedy leczenia, może coś podpowiesz/wymusisz na lekarzu. |
||
|
|
|
|
#565 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
Ja chyba najstarsza młoda mama z Was wszystkich Byłam wczoraj u lekarza. Moje maleństwo ma 6 tygodni i dwa dni. 37 mm. I słyszałam jak mu bije serduszko - niesamowite wrażenie
|
|
|
|
|
#566 |
|
Wtajemniczenie
|
moni_ka.g...oczywiście, że pewnie są tacy lekarze w Lux medzie co mają USG pod ręką, najgorsze jest to, że jak dzwonię się umówić, to oni nie są w stanie mi udzielić informacji czy dany ginekolog robi usg, czy nie, czy jest położnikiem czy może endokrynologiem...mają w system wpisane"ginekolog" i tyle. Musiałabym przeanalizować w necie wszystkich dostępnych gin w Lux Medzie.
|
|
|
#567 |
|
Wtajemniczenie
|
yssmay Wszystko będzie dobrze! Trzymamy kciuki i głowa z uszami do góry!
Witaj! Dziewczyny... chyba sobie muszę zrobić jakąś konstrukcję wsporczą na piersi W nocy sypiam... sypiałam.... zawsze na brzuchu... a teraz się nie da. Budzę się w nocy jak sobie przygniotę za mocno cycuszki... Bestie rosną i bolą
|
|
|
#568 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#569 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Po prostu jakoś mi się nie chciało w to wierzyć, ze w takiej instytucji jak Lux Med, nie każdy lekarz ma usg! już nie tyle w gabinecie, co w całym budynku.
|
|
|
|
#570 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ...moje nie chcą rosnąć-na razie....
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:12.

Rodzicom nic nie mówimy, poczekamy aż wrócimy z podróży i będzie wszystko w porządku

hormony szaleją
. Brzuch mi się już robi. Chciałabym dziewczynkę, ale tym razem sprawdzę płeć. 

Mdłości mam okrutne, nie pomaga nawet wit B6 
! I nie martw się na zapas...masz przecież powody do radości-dzidziuś i ślub -to super sprawa!

takie utrudnienia dla kobiet w ciąży.. głupota..