Miłośnicy języka polskiego. Stwórzmy miejsce do dyskusji! :) - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-28, 21:33   #391
Andriejewna
Zakorzenienie

GG do Andriejewna
Dot.: Miłośnicy języka polskiego. Stwórzmy miejsce do dyskusji! :)

Cytat:
Napisane przez eternitka Pokaż wiadomość
dziękuję za ciepłe przyjęcie już poczułam się jak w domu

co do tego "te" przypomina mi sytuacja ze studiów. Dyskutowaliśmy na temat przełożenia ćwiczeń z jednym z wykładowców i właśnie jedna z koleżanek napisała w komentarzu na fb: "No to jak chcecie to możemy się umawiać na te odrabianie" nie wiem czemu, ale jest to bardzo często spotykane na południu Polski. Broń Boże nikogo nie obrażam, ale taki jest wynik moich obserwacji

drugie moim zdaniem ciekawe zjawisko to magiczne słowo oglądnięcie. Przed wakacjami szukałam mieszkania i w kilku ofertach spotkałam się ze stwierdzeniem: Zapraszam do oglądnięcia. O ile samo słowo oglądnij lub też oglądnęłam jeszcze jakoś da się znieść, to "oglądnięcie" zdecydowanie mnie śmieszy
Super

Miałam też podobną sytuację do Twojej. Nie pamiętam, o co chodziło, więc posłużę się Twoim przykładem
Napisałam, że ja mogę się umówić jedynie na to.
I czyjaś odpowiedź: na co?

Ja całej rodziny oglądnięcia w ogóle nie rozumiem. Dla mnie to takie za duże upraszczanie, przecież jest czasownik "obejrzeć" - w czasie teraźniejszym - "oglądam". I tak sobie myślę, że to "oglądnięcie" stąd się wzięło; wygląda mi to na jakiś nowy rzeczownik odczasownikowy

Spełniam się w macierzyństwie
Roz
Dwa
Trzi
Cztyry

(Ej mam blog )
Andriejewna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-28, 21:43   #392
eternitka
#etergirl

Cytat:
Napisane przez Andriejewna Pokaż wiadomość
Super

Miałam też podobną sytuację do Twojej. Nie pamiętam, o co chodziło, więc posłużę się Twoim przykładem
Napisałam, że ja mogę się umówić jedynie na to.
I czyjaś odpowiedź: na co?

Ja całej rodziny oglądnięcia w ogóle nie rozumiem. Dla mnie to takie za duże upraszczanie, przecież jest czasownik "obejrzeć" - w czasie teraźniejszym - "oglądam". I tak sobie myślę, że to "oglądnięcie" stąd się wzięło; wygląda mi to na jakiś nowy rzeczownik odczasownikowy
dobry sposób na zwrócenie uwagi przyda mi się

nie wiem skąd się wzięło oglądnięcie, ale jestem bardzo ciekawa tam samo ciekawa jestem skąd się wzięło tutej. "Tutej tego nie ma"

Plan:
Droga do marzeń...
eternitka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-28, 22:02   #393
Andriejewna
Zakorzenienie

GG do Andriejewna

Cytat:
dobry sposób na zwrócenie uwagi przyda mi się

nie wiem skąd się wzięło oglądnięcie, ale jestem bardzo ciekawa tam samo ciekawa jestem skąd się wzięło tutej. "Tutej tego nie ma"

Jeśli uda mi się odpalić dziś kompa to zobaczę w poradni językowej
O "tutej" i "dzisiej" czytałam już. Podobno "jest to naturalne, że tak to brzmi" dla mnie bzdura, ja tam jakoś umiem powiedzieć przez "a" wsiurstwo i tyle na moje :p

Roz
Dwa
Trzi
Cztyry

(Ej mam blog )
Stary 2012-07-28, 22:43   #394
viva91
na przekór do celu

Ale fajny wątek Gdy będę mieć więcej tlenu w pokoju to was nadrobię dziewczyny

Ja ostatnio łapię się na tym, że nie wiem jak coś zapisać Wstyd, bo nigdy nie miałam z tym problemu, brałam udział w konkursach ortograficznych, a teraz mam jakieś zaćmienie. Coś z tym muszę zrobić

A co do przekręceń, to mam w domu tatę, który jest w tym mistrzem, a z ortografią bardzo na bakier. To co w tej chwili pamiętam, to:
sałdałki
delkatnie

Czytając posty o bynajmiej =/= przynajmniej, przypomniało mi się słowo "tudzież". Byłam pewna, że oznacza ono "albo", a tu się okazało że "także" i "oraz" Ale teraz staram się używać go poprawnie
Stary 2012-07-28, 22:55   #395
eternitka
#etergirl

Cytat:

Jeśli uda mi się odpalić dziś kompa to zobaczę w poradni językowej
O "tutej" i "dzisiej" czytałam już. Podobno "jest to naturalne, że tak to brzmi" dla mnie bzdura, ja tam jakoś umiem powiedzieć przez "a" wsiurstwo i tyle na moje :p
dzisiej to jeszcze nie słyszałam

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
Ale fajny wątek Gdy będę mieć więcej tlenu w pokoju to was nadrobię dziewczyny

Ja ostatnio łapię się na tym, że nie wiem jak coś zapisać Wstyd, bo nigdy nie miałam z tym problemu, brałam udział w konkursach ortograficznych, a teraz mam jakieś zaćmienie. Coś z tym muszę zrobić

A co do przekręceń, to mam w domu tatę, który jest w tym mistrzem, a z ortografią bardzo na bakier. To co w tej chwili pamiętam, to:
sałdałki
delkatnie

Czytając posty o bynajmiej =/= przynajmniej, przypomniało mi się słowo "tudzież". Byłam pewna, że oznacza ono "albo", a tu się okazało że "także" i "oraz" Ale teraz staram się używać go poprawnie
cześć viva wiesz, że Cię kojarzę z innych wątków? a spotkałyśmy się dopiero tutaj

Plan:
Droga do marzeń...
Stary 2012-07-28, 22:58   #396
viva91
na przekór do celu

Cytat:
dzisiej to jeszcze nie słyszałam

cześć viva wiesz, że Cię kojarzę z innych wątków? a spotkałyśmy się dopiero tutaj
hej nie wątpie, że kojarzysz, bo gaduła jestem

i aż nie wierzę, że z dzisiej się nie spotkałaś
Stary 2012-07-28, 23:00   #397
eternitka
#etergirl

Cytat:
hej nie wątpie, że kojarzysz, bo gaduła jestem

i aż nie wierzę, że z dzisiej się nie spotkałaś
dziwne, że tego nie słyszałam skoro to takie popularne

ostatnio na jednym z dworców: "Autobus odjeżdża ze stanowiska De Czy" chwila mojej dezorientacji i zorientowałam się, że chodzi o D3

Plan:
Droga do marzeń...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-07-28, 23:59   #398
Andriejewna
Zakorzenienie

GG do Andriejewna

Eternitko, Ty szczęśliwa kobieto! u mnie w gim wychowawca tak namiętnie gadał. Zwróciłam mu kiedyś delikatnie uwagę i już do końca szkoły zostałam "przemądrzałą"
W ogóle tak sobie teraz myślę, że ta "ksywka" szła za mną od przedszkola, dopiero w technikum się jej pozbyłam
Gupie ludzie

Cześć, viva!
U mnie w rodzinie taki autorski język polski posiada ciotka najbardziej mnie zawsze rozwala "sparodycznie"
A "tudzież" to dla mnie w najdokładniejszym znaczeniu "względnie".
"Określiłabym ją jako zołzę, tudzież raszplę"

Roz
Dwa
Trzi
Cztyry

(Ej mam blog )
Stary 2012-07-29, 00:03   #399
eternitka
#etergirl

Cytat:
Eternitko, Ty szczęśliwa kobieto! u mnie w gim wychowawca tak namiętnie gadał. Zwróciłam mu kiedyś delikatnie uwagę i już do końca szkoły zostałam "przemądrzałą"
W ogóle tak sobie teraz myślę, że ta "ksywka" szła za mną od przedszkola, dopiero w technikum się jej pozbyłam
Gupie ludzie
no tak, uwagi zwrócić nie można

co do przykładów autorskich słów ostatnio słyszałam kornisze a chodziło o karnisze

Plan:
Droga do marzeń...
Stary 2012-07-29, 07:27   #400
Andriejewna
Zakorzenienie

GG do Andriejewna

Cytat:
no tak, uwagi zwrócić nie można

co do przykładów autorskich słów ostatnio słyszałam kornisze a chodziło o karnisze
Dobrze, że w technikum już miałam w większości normalnych nauczycieli, z którymi można było podyskutować

Hehe w pierwszej chwili myślałam, że to taki skrót od ogórków korniszonów
A potem załapałam, że u mnie w rodzinie też tak gadają na przykład "jojka" (jajka ), a "chlib i mliko" to już jest rodzinna anegdotka

Roz
Dwa
Trzi
Cztyry

(Ej mam blog )
Stary 2012-07-29, 10:47   #401
viva91
na przekór do celu

Cytat:
myślałam, że mowa o ogórkach

teraz trochę z innej beczki, ale denerwuje mnie jak ludzie mylą groch z fasolą Np. jak fasola z załącznika jest w zupie, to jaka to zupa? Grochowa A gdy z tej samej fasoli robi się fasolke po bretońsku, to jest to już fasolka po bretońsku
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg gotowanie_x3m_fasola_biala.jpg (6,2 KB, 0 załadowań)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-29, 18:06   #402
Lidia Paulina
Rozeznanie

Viva, witaj i tu, zwykle się spotykamy w typowo zkolnych wątkach teraz narobilaś mi smaka na fasolkę po bretońsku! <3 znów przyczepiło się to paskudne "te"... Ja słyszę ten twór nagminnie w Szczecinie, ech... Także wśród wykładowców, na szczęście nie na p polonistyce :p
Stary 2012-07-29, 23:51   #403
viva91
na przekór do celu

Bo mam zboczenie co do studiów. Sama uważam że to dziwne, ale lubię "być na czasie" w tematach związanych z edukacją
Co do "tę" - kiedyś polonistka powiedziała mi, że formę "tę" i "tą" można używać zamiennie, zależnie do czego która bardziej pasuje. Także już nie wiem...

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2012-07-29 o 23:54
viva91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-30, 01:27   #404
magyarparaszt
Ha ha ha ha ha

Witajcie, jestem nowa Odkryłam temat, zaczęłam czytać, a już 02:19, trzeba iść spać

Cytat:
Napisane przez heart_shaped_box Pokaż wiadomość
Z tego co wiem, akurat jest to takie zapozyczenie, ktorego spolszczyc nie mozna Musimy zachowac oryginalna pisownie.

przy okazji

* orginalny zamiast oryginalny

* filter zamiast filtr (jestem w stanie zrozumiec osoby, ktore biegle posluguja sie angielskim)

* swetr zamiast sweter
w mowie:
garki zamiast garnki
letki zamiast lekki

Cytat:
Napisane przez Lidia Paulina Pokaż wiadomość
Aaa, w tym rzecz! Racja, racja. Myślałam, że jest jakiś haczyk, że nie można w ogóle "używania" z "odżywką" łączyć
Też tak pomyślałam, czytam, czytam, myślę i nie dotarło mnie

Cytat:
Napisane przez Bafi@Home Pokaż wiadomość

Prosty przykład, przygotowujemy się do iwentu (event) przecież można to ładnie powiedzieć że przygotowujemy się do tego wydarzenia.
O, tak! I jeszcze miting zamiast zwykłego "spotkanie".
Zdaje mi się, że takie słownictwo można spotkać najczęsciej w korporacjach.

Cytat:
Napisane przez Olivvek Pokaż wiadomość

Pogrubiłam Ci literowkę- nie razi mnie ona, ale wczoraj o tym fajną rzecz przeczytałam otóż ma to swoją nazwę!
Jest to "błąd czeski"- czyli przestawienie liter w wyrazie, gdy szybko piszemy. Nazwa wzięła się stąd, że po czesku można powiedzieć 27: sedmdvacet i dvacetsedm (piszę z pamięci, mam nadzieję, że nie okaleczyłam czeskiego ). Jakoś mnie to rozbawiło
O! Jakbym się nie starała, to zazwyczaj piszę "wszytsko" zamiast "wszystko"

Moje grzechy:
- na forach często nie używam liter diakrytycznych, czasem wydaje mi się, że wcisnęłam, ale nie ma, a nie chce mi się poprawiać (leń)
- na forach często zaczynam zdanie małą literą, nie kończę kropką, tylko klikam enter

Dodatkowo często piszę specjalnie z błędami, ale to w celach humorystycznych

Nie czepiam się ludzi kiedy robią błędy, mnie też się zdarza jak mam słowotok Przy pisaniu bardziej, bo to jednak forma bardziej przemyślana (powinna być ), ale też nikomu nie wytykam.

No, może "bynajmniej - przynajmniej"

A, dziś usłyszałam słowo "frydki"

Jutro postaram się przeczytać cały wątek, bo ciekawie piszecie i dobrze jest się czegoś nauczyć
magyarparaszt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-30, 06:40   #405
chemiczna_
Raczkowanie

Cześć dziewczyny !
Świetny wątek ! Gdy rozmawiam z różnymi ludźmi, często zastanawiam się nad poprawnymi formami, przypadkami i gramatyką.

Mam dlatego pytanie do Was. Wzięło się ono z poranków spędzonych z moją mamą w czasach, gdy byłam w liceum.
Moja mama zawsze zadawała pytanie "Co szukasz ? ", gdy chodziłam w kółko po kuchni i otwierałam po kolei wszystkie szafki. Na co moja odpowiedź zawsze była "Czego szukam ! Mleka !"

Stąd moje pytanie : Która wersja jest poprawna ? Jakoś lepiej mi brzmi : szukam kogo? czego ? niż kogo? co?

Some are born to sweet delight,
Some are born to endless night.
chemiczna_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-30, 06:58   #406
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez chemiczna_ Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny !
Świetny wątek ! Gdy rozmawiam z różnymi ludźmi, często zastanawiam się nad poprawnymi formami, przypadkami i gramatyką.

Mam dlatego pytanie do Was. Wzięło się ono z poranków spędzonych z moją mamą w czasach, gdy byłam w liceum.
Moja mama zawsze zadawała pytanie "Co szukasz ? ", gdy chodziłam w kółko po kuchni i otwierałam po kolei wszystkie szafki. Na co moja odpowiedź zawsze była "Czego szukam ! Mleka !"

Stąd moje pytanie : Która wersja jest poprawna ? Jakoś lepiej mi brzmi : szukam kogo? czego ? niż kogo? co?
Oczywiście, że szuka się kogo? czego?, np. proszku do prania Inna sprawa, że nie wiem, czy tutaj owo „co” nie jest poprawne ze względu na uzus. Tak samo, jak w zwrocie „nic nie widzę” zamiast „niczego nie widzę”.
Stary 2012-07-30, 07:17   #407
Wolha
Zadomowienie

Cytat:
Ja odpowiem oczywiście ze słuchu
Że w tym zdaniu "ciebie" brzmi mi nieco... patetycznie? "cię" jest wg mnie bardziej bezpośrednie, swobodne, dzięki temu potwierdza przyjacielskie nastawienie mówiących
To zdanie jest z pewnej strony internetowej. Jest jeszcze kilka takich, gdzie
"Ciebie" jest w środku i właśnie nie wiem czy tak jest dobrze :/
Ktoś jeszcze coś na ten temat może napisać?
Wolha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-30, 10:04   #408
Mother Hedgehog
BAN stały

Dołączam do was!
Sama bardzo lubię, gdy ludzie wokół mnie mówią bądź piszą ładną, poprawną polszczyzną. Staram się też taką osobiście pielęgnować ale nie jestem bez grzechu. U mnie leży ortografia, gdyby nie tutejsze czerwone falki moja wypowiedź nie wyglądałaby już tak zacnie Ale w porównaniu do nie których nie szukam głupich wymówek typu "mam dysleksję". Zawsze się przyznaję, że w pierwszych latach podstawówki nie chciało mi się zakuwać co niektórych regułek i że mam bardzo słabą pamięć - ktoś mnie poprawi i na jakieś 40% po godzinie nie pamiętam czy to miało być Ż czy RZ? Do tego dochodzi wada wymowy, przez którą często piszę coś tak jak wymawiam i najczęściej jest to wersja niepoprawna : (
Hahaha, taka już moja niedoskonała natura. Ale najważniejsze, że się staram. Zawsze sobie wmawiam, że nie robię tego tylko dla siebie ale i dla dzieci, które może kiedyś będę mieć (niektórzy chyba o tym zapominają).

Coś co ostatnio staram się wywalić z mojego słownika:
Na dworzu
Za Chiny nie chce mi przejść przez usta na dworze no jakoś nie wiedzieć dlaczego brzmi mi to nie poprawnie.

Moją wielką wadą są też liczne powtórzenia - mimo czytania książek mój słownik jest ubogi
Mother Hedgehog jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-30, 10:59   #409
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez Mother Hedgehog Pokaż wiadomość
Coś co ostatnio staram się wywalić z mojego słownika:
Na dworzu
Za Chiny nie chce mi przejść przez usta na dworze no jakoś nie wiedzieć dlaczego brzmi mi to nie poprawnie.
A to ciekawe, takiej wersji jeszcze nie słyszałam

Przypomniało mi się: gdy byłam mała, przyjechała do mnie (centralna Polska) ciotka z Bielska-Białej. Któregoś dnia zapytała mnie: "Masz takie jasne włosy, pewnie od słońca, często chodzisz na pole?" A ja na to: "Na pole chodzi tata, jak trzeba ziemniaki zbierać". Mina ciotki bezcenna Nie zrozumiałyśmy się, bo u niej "pole" to właśnie dwór, a dla mnie pole to pole uprawne z ziemniakami i zbożem
Stary 2012-07-30, 11:29   #410
magyarparaszt
Ha ha ha ha ha

Cytat:
Przypomniało mi się: gdy byłam mała, przyjechała do mnie (centralna Polska) ciotka z Bielska-Białej. Któregoś dnia zapytała mnie: "Masz takie jasne włosy, pewnie od słońca, często chodzisz na pole?" A ja na to: "Na pole chodzi tata, jak trzeba ziemniaki zbierać". Mina ciotki bezcenna Nie zrozumiałyśmy się, bo u niej "pole" to właśnie dwór, a dla mnie pole to pole uprawne z ziemniakami i zbożem
Dla mnie też, zawsze

Cytat:
Napisane przez chemiczna_ Pokaż wiadomość

A jak jest z "gdzie idziesz?" a "dokąd idziesz?"? Można używać też tej pierwszej?
Stary 2012-07-30, 12:47   #411
Mother Hedgehog
BAN stały

Nie powinno się, przynajmniej w moim odczuciu. Szczególnie tej zasady nauczył mnie język rosyjski - tam musowo musi być dokąd a nie gdzie. U nas jakoś jest to coraz mniej przestrzegane.
Stary 2012-07-30, 14:38   #412
magyarparaszt
Ha ha ha ha ha

Cytat:
Napisane przez krtek_ Pokaż wiadomość

Że tak rzucę kolejny temat, to co sądzicie o dziwnej manii na zdrobnienia? I jak jest z poprawnością tego, można zawsze i wszystko zdrabniać? Ja osobiście dostaję szału, jak to widzę, a na Wizażu, mam wrażenie, szerzy się to, jak plaga. Rozumiałabym jeszcze podforum dla mam (z trudem, ale jakoś bym zrozumiała ), ale taka na przykład "Dietetyka":
- "ziemniaczki z masełkiem"
- "kawka"
- "ośmiorniczki"
- "pomidorek"
- "kromeczka", "garstka", itp.

No luuudzie
Oooo zdrabnianie doprowadza mnie do szewskiej pasji

Cytat:
Napisane przez anty_lopka Pokaż wiadomość

wkurza mnie też nagminne powtarzanie pewnych słów, zwłaszcza w trakcie rozmowy, np.: wiesz, proszę ja Ciebie (grrr!!!), prawda?, właśnie, itp.
Średnio co drugie słowo. Nieraz mam ochotę za to zabić. W technikum miałam polonistkę, która namiętnie powtarzała zapytanie "prawda?". Na jednej, czterdziestopięciominutow ej lekcji, razem z kumplem, naliczyliśmy w jej wypowiedziach ponad 300 razy powtórzone "prawda?". Mieliśmy z tego polewkę do końca szkoły
Jak Robin z HIMYM i jej "but, um" Zrobiliście z tego "drinking game"?

Cytat:
Napisane przez kawa_tylko_z_mlekiem Pokaż wiadomość
Polecam obejrzeć ,,Ewa Wachowicz gotuje". Ona stale używa zdrobnień. Słuchać się tego nie da. No i jej ulubione słowa to ,,lekutko" i ,,miękutko"

Dobre.

"Lekutko"... jakbym usłyszała bez kontekstu, to nie wiem, czy domyśliłabym się

Cytat:
Mam pytanie:
dlaczego osoby pochodzace z woj. podlaskiego (w szczegolnosci Lomza) mowia:
powiedzialem dla Ani, powiedzialam dla Pawla itd.

zastanawia mnie uzycie "dla" ??
Moja koleżanka tak mówi, jest z okolic Białegostoku
Albo: mama podała dla mnie - znaczy, że jej wysłała coś

Cytat:
Napisane przez anlejka Pokaż wiadomość
Och! Moje ulubione stwierdzenie Wiem, że 'jest napisane', każdego poprawiam, po czym sama wyskakuję z hasłem: "tam PISZE!". Teraz już się pilnuję i zazwyczaj jest "tam" minuta ciszy i przemyślenie co tam jest, po czym dorzucam: "jest napisane" i słychać wręcz jak kamień z serca mi spada. Czasami po prostu z rozpędu rzucam: "tam pisze, jest NAPISANE..." Wszyscy znajomi wkoło tylko mnie podpuszczają żebym się albo wkopała, albo nauczyła, a oni mogli się pośmiać.
Jak się zagalopuję, to kończę z "tam piszą, że..." Nie wiem, czy tak można powiedzieć, chyba tak (?).

Cytat:
Napisane przez Lidia Paulina Pokaż wiadomość
No korci mnie, ale to piszą panie z dziekanatu, boję się podpaść :O
Napisz anonimowo

---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:35 ----------

Wybaczcie, że odkopuję stare posty, ale tak mi się dobrze czyta i chciałabym dorzucić swoje trzy grosze

Cytat:
Napisane przez anlejka Pokaż wiadomość
Swoją drogą, zauważacie też u ludzi coraz większe problemy z wyrażaniem tego co chcą powiedzieć? Czasami jak chcę się czegoś dowiedzieć od siostry to mam wrażenie, że gram z nią w jakieś kalambury, zakazane słowa czy coś Zwykła rozmowa z nią działa na zasadzie: "no i tego... i ten poszedł no tam i wiesz, przyniósł to, no to to! No wiesz co! no i tego... przyniósł to i myśmy poszli tam i tam byli oni!"
Moja mama tak czasem ma. I wielka pretensja, że nie rozumiem o co jej chodzi

Cytat:
(aha - również nie mówi się "wydaje się być" a tylko "wydaje się". Nie podoba mi się to )
Nawet nie widziałam, albo nie zdawałam sobie sprawy

Cytat:
Napisane przez --Olka-- Pokaż wiadomość

O tak! Coś okropnego! Znalazłam kiedyś nawet posty dziewczyny, która przekonywała, że to poprawna forma, bo "perfumy" są dwa, a jej chodzi o jeden "perfum".
Tak? A jak ma jedne spodnie to mówi "spodń", "spodeń", czy co można by jeszcze stworzyć?

Cytat:
ogloszenia dodane przez polakow w stanie CT
Nie potrafię zrozumieć przecinkofobii W innych językach też, np. tłumaczę jednemu chłopakowi smsy z języka obcego na polski i osoba, która je pisze nie używa przecinków i kropek, przez co mam czasem duży problem ze zrozumieniem treści. Nie wspominając o literówkach
Stary 2012-07-30, 15:15   #413
Mother Hedgehog
BAN stały

Cytat:
Napisane przez magyarparaszt Pokaż wiadomość
Oooo zdrabnianie doprowadza mnie do szewskiej pasji
Chyba tylko ja podchodzę do tego obojętnie. Nie lubię jedynie gdy takimi zdrobnieniami wysokim głosem mówi się do dzieci. Skręca mnie wtedy.

---------- Dopisano o 16:07 ---------- Poprzedni post napisano o 16:04 ----------

Cytat:
Napisane przez anty_lopka

wkurza mnie też nagminne powtarzanie pewnych słów, zwłaszcza w trakcie rozmowy, np.: wiesz, proszę ja Ciebie (grrr!!!), prawda?, właśnie, itp.
Średnio co drugie słowo. Nieraz mam ochotę za to zabić. W technikum miałam polonistkę, która namiętnie powtarzała zapytanie "prawda?". Na jednej, czterdziestopięciominutow ej lekcji, razem z kumplem, naliczyliśmy w jej wypowiedziach ponad 300 razy powtórzone "prawda?". Mieliśmy z tego polewkę do końca szkoły
Przypomina mi to I semestr Zamiast chodzić na wykład dla samego wykładu chodziłam tam by się zakładać z kolegami ile szanowny pan dr powie pewne sformułowanie. I chyba tylko dzięki temu jakoś wytrwałam na jego wykładach i zaliczyłam.

---------- Dopisano o 16:13 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ----------

Cytat:
Napisane przez anlejka
Swoją drogą, zauważacie też u ludzi coraz większe problemy z wyrażaniem tego co chcą powiedzieć? Czasami jak chcę się czegoś dowiedzieć od siostry to mam wrażenie, że gram z nią w jakieś kalambury, zakazane słowa czy coś Zwykła rozmowa z nią działa na zasadzie: "no i tego... i ten poszedł no tam i wiesz, przyniósł to, no to to! No wiesz co! no i tego... przyniósł to i myśmy poszli tam i tam byli oni!"

Moja mama i siostra robią podobnie ale bardziej na zasadzie, że zaczynają wypowiedź, że tak to określę od środka. I muszę zadać multum pytań by zrozumieć o czym one mówią.

Co do problemów z wyrażaniem własnych myśli - zauważyłam to u siebie, mówię i piszę bardzo chaotycznie (może tego teraz nie widać bo się staram). Nie wiem czy to jakieś ADH czy co ale mnie to przeraża - w głowie piękne przemówienie a na zewnątrz: "I potato".

---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ----------

Cytat:

Tak? A jak ma jedne spodnie to mówi "spodń", "spodeń", czy co można by jeszcze stworzyć?

Nogawka. Po prostu nogawka
Stary 2012-07-30, 16:59   #414
magyarparaszt
Ha ha ha ha ha

Cytat:
Napisane przez Mother Hedgehog Pokaż wiadomość

Co do problemów z wyrażaniem własnych myśli - zauważyłam to u siebie, mówię i piszę bardzo chaotycznie (może tego teraz nie widać bo się staram). Nie wiem czy to jakieś ADH czy co ale mnie to przeraża - w głowie piękne przemówienie a na zewnątrz: "I potato".
http://d24w6bsrhbeh9d.cloudfront.net...05562_700b.jpg

Też tak często mam, ostatnio w aptece chciałam kupić pustą buteleczkę z dzióbkiem do kropelek, dozownikiem czy jak to się mówi Wstyd mi wtedy za siebie i głośno komentuję, żem "zretardziała"*

*często odnoszę wrażenie, że przez częste rozmawianie po angielsku, dużą dawkę seriali i 9gag.com niektóre słowa lepiej oddają sens po angielsku Wybaczcie, wiem, że ponglish może drażnić, ale lubię tak pisać dla zabawy
Stary 2012-07-30, 17:59   #415
Mother Hedgehog
BAN stały

Tak, dokładnie ten obrazek miałam na myśli
Stary 2012-07-30, 17:59   #416
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
http://d24w6bsrhbeh9d.cloudfront.net...05562_700b.jpg

*często odnoszę wrażenie, że przez częste rozmawianie po angielsku, dużą dawkę seriali i 9gag.com niektóre słowa lepiej oddają sens po angielsku Wybaczcie, wiem, że ponglish może drażnić, ale lubię tak pisać dla zabawy
Lepiej oddają sens po angielsku te słowa, które odzwierciedlają mentalność anglosaską Nawet gdy mają dokładne ekwiwalenty, słowa różnią się nacechowaniem, konotacją itp. Niestety wiele osób używa angielskich słów, nawet gdy nie ma takiej semantycznej potrzeby. Nie robią tego dla zabawy słownej, w zasadzie nie wiem czemu to robią. Wkurza mnie to chyba bardziej, niż bezmyślne błędy.
A już najbardziej - epicki! To słowo jest jednym, wielkim nieporozumieniem. Kiedy słyszę, że coś jest epickie, bolą mnie uszy.
Stary 2012-07-30, 18:00   #417
Mother Hedgehog
BAN stały

Cytat:
Napisane przez magyarparaszt;

Coś w tym jest.
Stary 2012-07-30, 18:21   #418
magyarparaszt
Ha ha ha ha ha

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
A już najbardziej - epicki! To słowo jest jednym, wielkim nieporozumieniem. Kiedy słyszę, że coś jest epickie, bolą mnie uszy.
Fakt, ostatnio wszędzie to słyszę/widzę.

Dziś przeczytałam na pewnym blogu:

"Obiegałam się ostatnio za butami."

Czy tylko ja musiałam to przeczytać ponownie, aby cokolwiek zrozumieć?
Stary 2012-07-30, 18:31   #419
Mother Hedgehog
BAN stały

To chyba już jakaś mania ale przeczytałam: obiegałam się arbuzami.
Stary 2012-07-30, 18:45   #420
eternitka
#etergirl

Cytat:
Fakt, ostatnio wszędzie to słyszę/widzę.

Dziś przeczytałam na pewnym blogu:

"Obiegałam się ostatnio za butami."

Czy tylko ja musiałam to przeczytać ponownie, aby cokolwiek zrozumieć?
dla mnie forma nabiegałam się dziwnie brzmi, ale wyrażenia obiegałam się jeszcze nigdy nie spotkałam

Plan:
Droga do marzeń...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości