|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#961 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012
Czy ktos mi powie po co przychodzi pielegniarka środowiskowa???????????
|
![]() ![]() |
![]() |
#962 | |||
Wtajemniczenie
|
hejo
![]() I narobiłyście mi ochoty na kompot Cytat:
![]() a na kupki, próbowałaś masaże? i ćwiczenia nóżkami Cytat:
![]() trzymam kciuki za bioderka ![]() A Gabbi, używasz wielorazówek? Może już pisałąś, ale mi umknęło. Dzięki za polecenie kiedyś Franiszek. Ostatnio zamówiłam coś i bardzo fajnie się sprawdzają Cytat:
![]() Co do spania, nasz Antoś śpi standardowo 20-3, cycek, potem śpi do 5 (hehe ![]() A, dziewczyny, mam pytanie. Czy jest jakaś norma chodzenia kontrolnego z maluchem do pediatry? Że co miesiąc, albo co ileśtam? A w sobotę chrzcimy, dzisiaj znaleźliśmy czytania i ewangelię |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#963 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Jak to znaleźliście czytania i ewangelie ? o co chodzi ? ![]()
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
||
![]() ![]() |
![]() |
#964 |
Rozeznanie
|
Niecałe 5 tygodni. Tak się bracia zgadali....
![]()
#965 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#966 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A z krowim białkiem chyba tak czy inaczej warto trochę ograniczyć.Antoś z miesiąc temu miał na policzkach taką jakby skorupkę i lekarka zwróciła na to uwagę. No i ograniczyłam białko krowie, sery jem głównie kozie, i zeszło ładnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#967 | ||
Wtajemniczenie
|
Ma któraś z Was filtr do wody Brita?? to się sprawdza? a jak się to kupuje? sam filtr do swojego czajnika czy trzeba kupic czajnik z fitrem?
---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Kurcze właśnie lekarka nic nie mówiła o mojej diecie, a przecież musze białko ograniczyć ![]() Czy ser kozi jest tak samo niedobry jak mleko kozie? A smarowałaś czymś? ja mam maść cholesterolową, ale czy ona jest na skaze czy na alergie tego nie wiem. Babka przepisała też fenistil w kroplach a to jest na alergię. mogła nie wiedzieć czy to skaza czy nie skaza? edit ło matko, przecież skaza to też alergia....jaka ja tępa jestem...
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" Edytowane przez stokroteczka777 Czas edycji: 2012-07-30 o 11:27 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#968 |
Zakorzenienie
|
czym sie kierowac przy wybieraniu nosidla ?
#969 |
Wtajemniczenie
|
Czy pediatra wpisał Waszym dzieciom do książeczki wielkość ciemiączka?? Teraz znalazłam taki wpis 2,5x1,5cm. Po co to się mierzy ?
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
![]() ![]() |
![]() |
#970 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Skończyłam ogóraski ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#971 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam wpis ciemiączka 1x1 cm. I wielkosc główki mierzona, od urodzenia urosła o 5 cm, tydzien temu mierzone było i 38 cm.
A tak w ogole to Maja dała pospac dzis, po kąpieli spała 8 godz. do 3, zjadła, poszła spac, po 4 karmienie,spanie, przed 6 kamiernie, spanie, przed 8 karmienie, spanie i o 9 na dobre wstała ![]() Dzis na usg bioderek jedziemy. |
![]() ![]() |
![]() |
#972 |
Wtajemniczenie
|
Ciemiączko przednie (tzw. duże) ma kształt rombu o rozmiarach mniej więcej 2 x 3 cm. Położone jest niemal na czubku głowy, więc nie sposób go nie zauważyć. Ostatecznie zamyka się między 10. a 18. miesiącem życia. Zarastanie ciemiączka jest procesem rozłożonym na dobrych kilka miesięcy - dlatego lekarz przy każdym badaniu sprawdza jego wielkość. Zbyt szybko zarastające ciemiączko wskazywać może na przyspieszone zrastanie się kości czaszki (co może utrudniać wzrost mózgu), zaś zbyt wolno zarastające bywa jednym z objawów krzywicy lub może świadczyć o nadmiernej ilości płynu mózgowo-rdzeniowego.
|
![]() ![]() |
![]() |
#973 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Podobno dzieci pchają tak łapki nie koniecznie ze względu na ząbki. Gruczoły ślinowe chyba coś z tym mają wspólnego. U nas spanie po 20. Różnie usypia... Czasem dopiero po 21. Potem o 23 krótka przekąska i pobudka na pierwsze śniadanie po 3 rano... Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Idę karmić głodomora, bo się właśnie ocknął... |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#974 |
Zakorzenienie
|
o mamo! po karmieniu ściągnełam mleko. zaczęłam od drugiej piersi. 7-5-3. i ściągnęłam w sumie niecałe 50 ml
![]() mam nadzieję, że to wina laktatora. mam taki zwykły. zbieram się na spacer i do mamy. tylko pranie jeszcze powieszę. Anulka zarzuć słoikiem ogórków i buraczków ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#975 | |
Zadomowienie
|
Kurde mol
WYobrazcie sobie ze bylismy z Borysem u lekarza, jak szlam to juz wiedzialam, że ze szczepienia nici bo to co furgotało w nosie to na pewno był katar , dlatego ze sie przydusil w nocy . I miałam rację, katar ponoć przeogromniasty.... dobrze wiedzieć,ze tak wygląda przeogromniasty katar u Borysa ![]() Mamy skierowanie do szpitala na wszelki wypadek ![]() Młody bierze Biseptol od czwartku, który przepisała nam nefrolożka, moja pediatra mowi, ze licz na to iż ten Biseptol utrzyma go w takim stanie w jakim jest obecnie i choroba nieposunie sie dalej. Dała jeszcze antybiotyk w kroplach do nosa i trochę witamin. Kazała obserwować gościa i odciągać smarki, no i nosić w pionie i oklepywać. Kupiłam Katarek bo ta frida do o d.upę roztłuc. Całkiem niezle nam idzie z Katarkiem, ale jeszcze coś zostaje jednak w nosku ![]() Jezusie tak mi go szkoda, na prawde. Jeszcze musze dzisiaj siki złapać póki jestem w Krakowie, raz już mi się nie udało, wylądowały na mnie... muszę go jeszcze trochę pomeczyć. Trzymajcie kciuki..... ![]() Cytat:
![]() jak kogoś nie stać na Lilou to może pokombinować coś z takich zawieszek : http://allegro.pl/show_item.php?item=2509091008 ja kupowałam od tego sprzedawcy i jestem zadowolona. możesz wybrać coś innego. Gabi sto lat dla Hanusi, Borys konczy dzisiaj 8 tyg. i nie przejmuj się, ja jeszcze nadal jestem poporodową dziewicą ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#976 | |
Zakorzenienie
|
U nas ciemiączko wpisane 2x2cm.
![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- Cytat:
Biedny Borys... Buziaki dla niego ogromniaste!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#977 | ||||
Wtajemniczenie
|
Jesteśmy już po badaniu bioderek i wszystko jest ok
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Tzn ja cały czas jestem w kontakcie ze swoją położną środowiskową. Jest to pierwsza osoba, do której dzwonię kiedy mam jakieś pyt. dot. Hani ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Wy też? ![]() ![]() _millena, trzymamy mocno kciuki ![]() ![]() A pisałam kiedyś, że Katarek dużo lepsiejszy od Fridy ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#978 |
Rozeznanie
|
Byliśmy dziś u lekarza, bo te oczęta strasznie ropieją
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() wczoraj była u mnie teściowa i jedna szwagierka... i co, znów mam jakieś ciuszki część najchętniej bym wywaliła, ale zostawię bo szwagierka chce jeszcze jedno maleństwo ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() nie ja nie karmię piersią, ze strachu jak wtedy mi brodawka pękła i pociekła krew to od tamtej pory z tej piersi mam 2x mniej pokarmu niż w drugiej , może troszkę z lenistwa i wygodnictwa ale nikt nie ma prawa wymagać ode mnie bycia matką polką, jeśli ja nie mam na to ochoty i mnie to dobija no to się wyżaliłam |
![]() ![]() |
![]() |
#979 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Biedne te oczka... Brawo za wagę! ![]() ---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ---------- Ja mam dzbanek Brity i jestem mega zadowolona. ![]() Muszę kupić czajnik nowy, bo coś się dziwnie głośno zachowuje (elektryczny) i żelazko... Myślałam o takim tym wielkim parowym czymś - zapomniałam jak się nazywa, znaczy słowa mi brakuje... Mój mózg jeszcze do form po ciąży nie wrócił. ![]() Poza tym dokupuję kilka flanelowych pieluch, bo mam 5 i z 10 tetrowych. Denerwuje mnie jak po którymś praniu tracą swoją biel.. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#980 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A czytania można jak jest indywidualna msza (bo w niedzielę są niedzielne) - tak samo wybieraliśmy sobie czytania na ślub ![]() Ja ser kozi bardzo lubię -mleka nie piłam. Mamy znajomych, którzy hodują kozy i oni robią taki twaróg, jest wyśmienity. Uwielbiam też taki dojrzewający ![]() Kurde, ale dziwne że ta lekarka Ci nic nie wspomniała o diecie, jeśli to skaza, to przecież podstawa jest... I generalnie chodzi nie tylko o mleko - także sery, jogurty, deserki, serki homogenizwane itp... agatka661, przy nosidle trzeba zwracać uwagę na ułożenie dziecka - czy nóżki są odwiedzione, kręgosłup w prawidłowej pozycji, przytrzymywana główka (dla młodszych dzieci), podobno nie powinno się nosić przeodem do świata. kiedyś wrzucałam linka do fajnego artykułu na ten temat |
|
![]() ![]() |
![]() |
#981 |
Zakorzenienie
|
My tez juz po, tez wszystko ok. Jednak mamy miec kontrole za 6 tyg. a Wy macie tez zalecone kontrole? Troszke tak dziwnie, bo powiedział ze stawy są ok. a mimo to kontrola. I znów prywatnie bede musiała isc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#982 |
Rozeznanie
|
Mam do Was pytanie: Czy któraś z Was posiada pas wyszczuplający poporodowy? Słyszałam że on niekoniecznie jest dobry bo rozleniwia mięśnie. Jakie są Wasze odczucia? Jeśli któraś ma to proszę o link. Dziś robiłam pomiary ciała i o ile wszystkie spadły o 1-2 cm, to brzuszek ani drgnął. Mimo ćwiczeń....
Za tydzień zacznę ćwiczyć 8ABS, wizyta u gin przesunęła się o tydzień więc jeszcze poczekam. Niech najpierw lekarz "zerknie" czy się wszystko pokurczyło. ![]()
#983 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a to normalne, że mleko odstawione na kilka godzin wygląda jak woda, bo tłuste się oddziela ![]() ![]() Cytat:
![]() A tetrowych mam około 50szt. Cytat:
![]() ![]() pola, zapomniałam Ci wcześniej odpisać. Używamy wielorazówek, ale kiepsko nam to idzie. Hania jeszcze często robi kupki i nie nadążam z praniem, a poza tym w wielorazówce robi się wielka pupa i wydaje mi się kręgosłup jakoś wygięty. Ja mam trzy otulacze, dwie snap-in-one i dużo różnych wkładów. A jak Wam idzie pieluszkowanie? Może mi coś poradzisz, bo w sumie dużo pieniędzy za to dałam, a praktycznie nie używam ![]() Edytowane przez Gaabbi Czas edycji: 2012-07-30 o 15:22 |
|||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#984 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#985 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Pytałam tego dr o szerokie pieluszkowanie, a propo tego co pisała miss. Powiedział, że odchodzi się już od tej metody, bo może przynieść więcej szkody niż pożytku. Ale wynika to z tego, że rodzice mogą nieumiejętnie pieluszkować. Uważa on jednak, że ta metoda nie jest wcale taka zła, jeśli już faktycznie są jakieś duże nieprawidłowości i rodzice dokładnie wiedzą jak pieluchować, żeby było dobrze. Mówił, że ogólnie zaleca się teraz metody bardziej naturalne, czyli np. noszenie z nogami odwiedzionymi, czy spanie dziecka na brzuszku z nogami na żabkę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#986 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#987 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#988 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-...fferdate=28797 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#989 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W nocy ma formowankę bambusową -daje radę ![]() Generalnie nam nie przemakają, nie przesrywa (a ostatnio bije rekordy jeśli chodzi o wielkość kupsztali) Pupa nie jest podrażniona, nawet w te upały |
|
![]() ![]() |
![]() |
#990 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do czerwonego też racja. Laktacja normuje się po ok. 6tygodniach i żeby ją utrzymać neleży dziecko jak najczęśćiej przystawiać do piersi nawet co godzinę, co półtorej. Co do drugiego czarnego - doskonale Cię rozumiem i ja z tych samych powodów zrezygnowałam z karmienia piersią. Skoro Miki po mm czuje się dobrze i nie płacze to czemu mam mu tego zabraniać i denerwować i siebie i dziecko. Najlepsze było moje zdziwienie jak po pierwszym mm Miki czuwał i nie płakał i ja nie wiedziałam co się stało i myślałam, że mu mm zaszkodziło, a chłopak najnormalniej się w świecie najadł. ![]() ![]() ![]() Tacca to jak tam dzisiaj wielkie ważenie??? Ja już nie mogę się doczekać i jestem strasznie napalona tym bardziej,że Miki dzisiaj zjadł już 510ml ![]() ![]() Co do ciemiączka to ja mam na każdej wizycie sprawdzane - czyli było dwa razy sprawdzane - przy wypisie 1x1cm, obecnie 2x3 palce - jakkolwiek to rozumieć, ale nic lekarka nie powiedziała, że źle.
MIKOŁAJ ![]() Edytowane przez aga_bre Czas edycji: 2012-07-30 o 16:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:10.