|
|
#1951 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: AU PAIR- Bylas?Jestes? Chcesz byc? Zapraszamy tutaj! part IX
tak na tydzień. 3 i 7 lat
|
#1952 |
|
Zadomowienie
|
gorzala tutaj ibuprofen kosztuje niecalego funta, zele, szampony w funciaku to samo, ja bym tego nie brala. jedynie na pierwsze dni jakies malutkie, po co ma miejsce zajmowac...
|
#1953 |
|
Raczkowanie
|
Jadę na 2 miesiące jako au pair do Hiszpanii, generalnie jestem już po studiach (ale legitymacje mam ważną do końca października). Jakie ubezpieczenie polecacie mi wykupić? EKUZ czy Euro 26? Czy to prawda, że obie są wydawane od ręki? Opłaca mi się kupować Euro26 czy sam EKUZ wystarczy? A jeśłi Auro26, to jaką? Z tego co wiem to są różne rodzaje, ja się w ogóle w tych sprawach nie orientuję, ani też nie mam kogo się doradzić
|
|
|
|
#1954 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Euro26- wystarczy poczytac na stronie....rodzajow jest chyba 3 czy 4... W Twoim wypadku opcja WORLD bedzie najodpowiedniejsza, jest to ubezpieczenie od wypadku i takze od zniszczen- gdy np. Cos rozbijesz w sklepie..itp. Daje Ci takze znizki na transporty, w sklepach...na calym swiecie- dokladna lista na stronie euro26.pl Kosztuje 79 zl, mozesz ja wyrobic w biurze podrozy, albo zamowic na ich stronie, czeka sie max 4 dni.
|
|
#1955 |
|
Rozeznanie
|
No to stawka niezła Dzieci też nie takie małe, choć mój trzylatek w nocy się budzi z płaczem albo nagle zaczyna krzyczeć bo coś złego mu się śni..To zależy od Ciebie..będzie to tylko miesiąc...ale nie jest to zbyt komfortowe..
|
#1956 |
|
Zakorzenienie
|
A jeśli skończyłam liceum, ale na studia idę dopiero za rok, to obowiązują dla mnie jakieś zniżki np. na przejazdy itd.? Czy skoro legitymację szkolną z liceum mam ważną do 30 września, to tylko do tego dnia?
|
|
|
|
#1957 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1958 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny zaczęłam szukać host family na własną rękę w czasie oczekiwania na odzew z agencji i w ciągu 1 dnia od założenia profilu na aupair word dostałam 48 pozytywnych odpowiedzi i aplikacji i teraz nie wiem kogo mam wybrać, rodzinki cisną, ale pozytywnie
![]() Jak myślicie przy podstawowej znajomości angielskiego lepiej wybrać rodzine polsko-angielska gdzie mama Polka jest nauczycielką języka i może mi dawać darmowe lekcje, czy rzucić się na głęboką wodę od razu do angielskiej rodziny? Jestem trochę przerażona, ale oni wszyscy są tak strasznie mili i ciągle mówią: dont worry about your english, it will improve in time i have no worries about that! Może warto spróbować? ---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ---------- Tylko do tego dnia, ale może zapisz się do jakiejś szkoły policealnej? Wpisowe nie jest drogie, zwykle ok 100zł a przynajmniej 1 semestr miałabyś zniżki nawet jakbyś nie chodziła, więc szybko by Ci się zwróciło?
|
#1959 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niestety już za późno, za niecałe 2tyg wyjeżdżam.. W każdym razie dziękuję za odp A co do angielskiego, to rzeczywiście szybko zaczniesz łapać, nie ma się czym martwić
Edytowane przez Maggie93 Czas edycji: 2012-07-25 o 12:24 |
|
|
|
|
#1960 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem jak mi to wyszlo, ale kiedy ja po skonczeniu studiow przyjechalam tutaj, kazalam isc siostrze do NFZ po moj ekuz, pani powiedziala, ze skoro skonczylam studia juz nie jestem ubezieczona na mame ( jak Ty) i teraz jestem bezrobotna, wiec powinnam miec ubezpieczenie z urzedu pracy. Mysle, ze powinnas isc i spytac, a moze sie uda, mnie sie nie udalo. Cytat:
Moglabys sie martwic, gdybys wrzucala 3/4 maili do translatora. Nie warto marnowac czasu w rodzince gdzie gdzies tam w tle jest polski.... Mowie ja. 3 lata wakacji tak wlasnie zmarnowalam czas w rodzinie polsko- amerykanskiej. Wspaniali ludzie, nauczylam sie wiecej ang niz wtedy umialam ( bylam po rozszerzonej maturze z ang) ale wiem, ze przebywajac w rodzinie gdzie tylko sie mowi po angielsku nauczylabym sie szybciej i wiecej...!!! Wiec taka mona rada, bazowana na doswiadczeniu
|
|
#1961 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam jeszcze jakiś miesiąc czasu do wyjazdu, na co powinnam najbardziej położyć nacisk ucząc się języka przed wyjazdem?
Jestem grze*na. Edytowane przez lalaith Czas edycji: 2012-07-25 o 12:55 |
|
|
|
|
#1962 |
|
Zadomowienie
|
zapisanie do szkoly policealnej trwa godzinke, wiec nie sadze ze w ciagu 2tyg czasu nie znajdziesz... a bylo by ubezpieczenie i znizki.
|
#1963 |
|
Przyczajenie
|
dziewczyny, ja mam taki zamiar, aby pojechać we wrześniu :33 Zarejestrowałam się dzisiaj i tylko pozostaje szukać i szukać
)
|
#1964 | |
|
Zadomowienie
|
Ja tylko nieśmiało czytam wątek
i chciałam zacytować fragment ustawy. Może się przyda ![]() Ustawa z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych Cytat:
|
|
|
|
|
#1965 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja proponuje popisac z kims anglojezycznym...wyszukaj na tych portalach do poznawania ludzi kogos i gadaj, pisz zobaczysz, tak najszybciej sie nauczysz.Ja znalazlam orzed przyjazdem tutaj kolege, wiec juz druiego dnia mi pokazywal miasto, pozniej poznalam jego znajomych z akademika i w kilka dni czulam sie ja u siebie no i najwazniejsze, uzywalam ciagle angielskiego i francuskiego![]() Cytat:
![]() Gdzie chcesz jechac, na jak dlugo?? Cytat:
)P.S ponawiam ogloszenie: SZUKAMY AU PAIR NA MOJE MIEJSCE! szwajcaria, na ok rok, podstawowa znajomosc angielskiego wystarczy. Wiecej info na prv!
FoodSenses Jedzonko fit i absolutnie nie fit FoodSenses INSTA #foodphotography #fitfood Edytowane przez roux666 Czas edycji: 2012-07-25 o 19:17 |
|||
|
|
|
#1966 |
|
Przyczajenie
|
Mam w planach UK, i może gdziekolwiek, ale żeby nie używać innego języka niż angielski ... Uczę się od 6 roku życia, i czuję się w nim pewnie. Na jak długo ? Na rok , mam czas i ogólnie planowałam to od jakiegoś czasu.
|
#1967 |
|
Wtajemniczenie
|
To już jutro ! Koniec mojej rocznej przygody w Londynie.
"Eat clean, train hard and surround yourself with those on the same mission as you". Aparatka: 16.08.2007-10.09.2009 11.03.2015-? Walczę: 82,6 kg --> 80,2 kg --> 75,9 ? cel I: 79 kg cel II: 75 kg cel III: 71 kg "Per aspera ad astra". |
|
|
|
#1968 |
|
Przyczajenie
|
wracasz ? jak Ci się podobało ? pytam, bo mam zamiar pojechać właśnie do londynu, ewentualnie okolic.
|
#1969 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1970 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Podobalo sie, ale z jednej strony rok czasu to dla mnie za dlugo, no ale z drugiej znowu podszkolilam jezyk, dzieci sie do mnie przywiazaly i moja hostka zaproponowala mi prace niani, 2 dni w tygodniu dla nich. Wczoraj jeszcze sasiadka byla sie pozegnac ze mna, bo tez robilam u nich bbsy i mowila, ze jesli bede u hostki 2 dni, to ona moze mnie wezmie na 1 dzien. ![]() Hosta wybrala nowa au pair2 tygodnie temu, przyleciala z Wegier, ale nie byla odpowiedzialna i hostka ja zwolnila.
"Eat clean, train hard and surround yourself with those on the same mission as you". Aparatka: 16.08.2007-10.09.2009 11.03.2015-? Walczę: 82,6 kg --> 80,2 kg --> 75,9 ? cel I: 79 kg cel II: 75 kg cel III: 71 kg "Per aspera ad astra". |
|
|
|
|
#1971 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co takiego zrobiła?
|
|
|
|
|
#1972 |
|
Wtajemniczenie
|
Przyleciala w poniedzialek, 2 tygodnie temu. Pierwszy tydzien ja jej glownie pokazywalam wszystko, nastepny ona miala sie dziecmi zajmowac, a ja w sumie stac z boku i obserwowac, dawac rady czy cos. No i jej tydzien sie zaczal, ja robilam wiekszosc rzeczy (porazka), wzielysmy dzieci do parku, gdzie byly psikawki z woda, mala plaza. Ona zamiast sie dziecmi zajmowac, to usiadla sobie na murku w sloncu, rozmawiala przez tel, a po chwili dolaczyla do niej kolezanka i sobie siedzialy i gadaly. Pelno dzieciakow dookola, woda, ktos mogl podbiec, wziac malego, mogly sie utopic, cokolwiek. Powiedzialam o tym hostce. Wziela ja na rozmowe, przy ktorej ja tez bylam. Hostka dala jej szanse. Na drugi dzien, nowa rozmawiala z hostka, ze nie wie czy chce opiekowac sie dziecmi. Nowa poszla na spacer, hostka znowu dala jej szanse, mowiac, ze jak sie zdecyduje, to wie, gdzie ja bede z dziecmi i ma do nas dolaczyc. Jak tylko wyszla z domu, powiedzialam znowu hostce co o niej mysle, ze ona siedzi, nic nie robi, nie bawi sie z dziecmi, malo do nich mowi. Nawet zdjecie pokazalam z parku, jak ona siedzi na murku sobie. Hostka zadzwonila do niej i powiedziala, ze jednak to koniec wspolpracy. To bylo w srode. Ona zostala do piatku, mimo, ze hostka wolala, zeby od razu spakowala walizki i pojechala.
"Eat clean, train hard and surround yourself with those on the same mission as you". Aparatka: 16.08.2007-10.09.2009 11.03.2015-? Walczę: 82,6 kg --> 80,2 kg --> 75,9 ? cel I: 79 kg cel II: 75 kg cel III: 71 kg "Per aspera ad astra". Edytowane przez ojp Czas edycji: 2012-07-28 o 12:44 |
|
|
|
#1973 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=590720 Hej Podgladam was bo sama myślę o wyjeździe ale to dopiero w przyszłym roku jesli wogóle Jeszcze zobaczymy jak to będzie A na razie czytam wasze historie i się coraz bardziej przekonuję żeby zaryzykować |
|
|
|
|
#1974 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
)
|
|
#1975 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Coraz bardziej jestem przerażona, a jadę dopiero 21 sierpnia, szkoda że to nie jutro
|
|
#1976 |
|
Zakorzenienie
|
A czy jest jakaś Au Pair z USA? Ja się wybieram za rok, chcę do połowy studiów dotrzeć i wyjechać na rok, po powrocie zostaną mi 2 lata do skończenia. Trochę się boję brać dziekankę, ale inaczej nie da rady.
W ogóle mam wiele wątpliwości, boję się rozłąki z rodziną i przyjaciółmi. Boję się że nie dam rady z angielskim, bo nie mówię jakoś super. Ale bardzo chcę jechać. Serio jestem bardzo rozdarta. |
|
|
|
#1977 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#1978 |
|
Zakorzenienie
|
|
#1980 |
|
Zakorzenienie
|
Dojota, nie ma raczej, a przynajmniej żadna się nie udziela za bardzo. Są tylko dziewczyny, ktore myśla o wyjezdzie
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:03.

Dzieci też nie takie małe, choć mój trzylatek w nocy się budzi z płaczem albo nagle zaczyna krzyczeć bo coś złego mu się śni..

co takiego zrobiła?
Jeszcze zobaczymy jak to będzie
Coraz bardziej jestem przerażona, a jadę dopiero 21 sierpnia, szkoda że to nie jutro