|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2641 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: III trymestr już nam leci, rosną w siłę nasze dzieci! Mamy wrześniowo-październ
Cytat:
madrzejszej pogadanki dawno nie czytalam zdrowe podejscie do wychowania dzieci super naprawde
|
|
|
|
|
#2642 | ||
|
Konto usunięte
|
Dot.: III trymestr już nam leci, rosną w siłę nasze dzieci! Mamy wrześniowo-październ
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2643 |
|
Zakorzenienie
|
Najważniejsze to zachować zdrowy rozsądek i nie popadać w skrajności.
Dearline zapomniałam CI pisać - ja od kilku dni mam nudności. Chyba nasze dzieciaczki przybrały taka pozycje, że nasz żołądek tego nie wytrzymuje.
|
#2644 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;35615030]każda bedzie robić jak bedzie uwazała.nikogo przecież do nieczego nie przekonuje tylko prosiłaś żebym wyjaśniła jak to widze to wyjaśniam.studiowałam psychologie więc troche wiem o czym mówie. rodzice tez tak przy mnie robili.wyrosłam na samodzielną osobe i nigdy mamusi spódnicy sie nie trzymałam.przykład Twojej koleżanki to jakieś ekstremum.widocznie sie pogubiła.trzeba miec pzrecież też w głowie jakąś swoja wizje i sie jej trzymać
![]() ---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ---------- pewnie że dam bo nie uciekne tylko bede przy nim siedziała i poczekam aż sie uspokoi [/QUOTE]Akurat studiowanie psychologii mnie nie przekonuje. Bycie matką tak. Teoria bez praktyki jest niestety mało warta. A przykłąd mojej koleżanki to nie ekstremum, wystarczy przejść się do jakiejś galerii w weekend i popatrzeć co się dzieje. Trzymam kciuki aby odcinanie pępowiny po wielu latach skakania nad dzieckiem tak lajtowo Ci przyszlo jak piszesz. |
|
|
|
#2645 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2646 |
|
Zakorzenienie
|
Ja Cię nie oceniam. W którym miejscu to napisałam?
|
|
|
|
#2647 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;35615030]każda bedzie robić jak bedzie uwazała.nikogo przecież do nieczego nie przekonuje tylko prosiłaś żebym wyjaśniła jak to widze to wyjaśniam.studiowałam psychologie więc troche wiem o czym mówie. rodzice tez tak przy mnie robili.wyrosłam na samodzielną osobe i nigdy mamusi spódnicy sie nie trzymałam.przykład Twojej koleżanki to jakieś ekstremum.widocznie sie pogubiła.trzeba miec pzrecież też w głowie jakąś swoja wizje i sie jej trzymać
![]() ---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ---------- pewnie że dam bo nie uciekne tylko bede przy nim siedziała i poczekam aż sie uspokoi [/QUOTE]Ja też kończę zaraz psychologię (specjalizację kliniczna dziecka) i owszem, bardzo ważne jest zaspokajanie potrzeb dziecka, ale także wspieranie rozwoju jego samodzielności, która kształtuje się od malutkiego. I żeby nie było - ja Ciebie absolutnie nie oceniam - każda mama ma swój rozum i będzie robiła jak chce. I lepsza moim zdaniem nadopiekuńczość niż zaniedbanie.
|
|
|
|
#2648 |
|
Konto usunięte
|
w każdym w poprzednim poscie.ale uważam że nie ma sensu ciągnąć tej bezproduktywnej dyskusji dłużej,nie sądzisz?
|
|
|
|
#2649 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
hmm... tamlin, choco tylko się na siebie nie pogniewajcie....
02.05.2009 Ola 19.10.2009 Edytowane przez aloy Czas edycji: 2012-07-31 o 16:45 |
||
|
|
|
#2650 |
|
Zakorzenienie
|
Najwazniejsze kest to by nie popadac w paranoje. Dla mnie najistotniejsza jest praktyka wiadomo teoria jest bardzo wazna ale zycie zazwyczaj wszystko werifikuje pi swojemu. Kazde dziecko jest inne i kazda z nas ma lub bedzie miala rozne podejscie do dziecka ale tez trzeba zachowac umiar w nadopiekunczosci i znalezc tez tak wazny dla nas kobiet czas tylko dlacsiebie a skakajac nad dzieckuem napewno ciezko bedzie nam chwile wytchnienua poniewaz kazde zakwilenje czy pisk my bedziemy przy nim. Trzeba wyluzowac i przede wszystkim kierowac sie intuicja i rozsadkuem
|
|
|
|
#2651 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;35615511]w każdym w poprzednim poscie.ale uważam że nie ma sensu ciągnąć tej bezproduktywnej dyskusji dłużej,nie sądzisz?[/QUOTE]
W każdym poście zaznaczałam że takie jest moje zdanie, zdobyte doświadczeniem jako matki i na oddziale szpitalnym, gdzie pracowałam z dziećmi. A dyskusja nie jest bezproduktywna bo jeśli zerkniesz na posty innych dziewczyn to zobaczysz brawa, jak i nawet stwierdzenie że mądrzejszej dyskusji jedna z mam dawno nie czytała. Komuś jednak coś to dało. Ale jeśli nie odpowiada Ci dalsza konwersacja ze mną nie ma sprawy. Uważam że to co miałam do powiedzenia zostało ujęte i jak gda napisała najważniejsze jest zaspokajanie potrzeb dziecka jak i wyrabianie w nim nawyku samodzielności. To tyle w temacie. Swoją drogą nie oceniam Cię, bo nie widzę powodu do oceniania osoby której nie znam. Wyrażam tylko swoje zdanie. |
|
|
|
#2652 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2653 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny nie kłóćcie się. Każdy ma prawo do własnej opinii i każda z nas będzie wychowywała swoje dziecko jak nam rozum i serce będzie podpowiadać. Ja uważam, że nie ma jakiejś uniwersalnej metody wychowywania dzieci, niestety.
Każde dziecko rodzi sie juz z jakimś temperamentem (w 50% charakter jest wrodzony), jeden maluch będzie się umiał sam wyciszyć po kilku minutach kwilenia a u drugiego płacz eskaluje. Tamlin mogło się tak zdarzyć, że trafił Ci się łatwy w obsłudze model dziecka. Ja widzę po sobie i po swoich koleżankach, że postępowałyśmy podobnie w kwestiach opieki nad dziećmi, a ja np. nie miałam żądnych problemów do pewnego momentu, a część moich zajomych miało naprawdę ciężko.
|
|
|
|
#2654 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja chyba zdecyduje się na tabsy, bo prezerwatywy mnie nie rajcują.. Cytat:
![]() A luteine mam już od 32tygodnia odstawioną. |
||
|
|
|
#2655 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;35615763]chodziło mi o poprzedni post.każde zdanie.jakoś nie bardzo przekonują mnie Twoje argumenty że Twoja wypowiedz na ten temat dostała brawa albo że dziewczyny tez maja takie zdanie.może by mnie to radowało jakbym chciała jakieś uznanie uzyskac a mi o to nie chodzi.bardziej przekonują mnie ksiazki napisane przez naukowców zajmujących sie dana dziedzina i ich opinie w tym temacie[/QUOTE]
Wtrace sie tutaj ale ksiazki inaukowcy dziecka Ci nie wychowaja. Zreszta urodzisz sama zobaczysz
|
|
|
|
#2656 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2657 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki za gratulacje
Mam nadzieję, że te 10tygodni szybko zleci, bo już mi ciąża daje w kość... :/Anesh jakoś tak w sumie nie miałam za bardzo o czym ostatnio pisać... Ale fajnie, że zauważyłaś że mnie nie było Ja też uważam, że lepiej nie biec do dziecka, gdy tylko zakwili, bo to w gruncie rzeczy bardzo mądre potworki i później strasznie to wykorzystują, a wg mnie łatwiej od początku uczyć, że nie jest się na każde skinienie, niż później oduczyć tego, bo dziecko odgrywa dramat i zazwyczaj kończy się to tak, że dla świętego spokoju, żeby już nie słuchać tego wycia bierzemy na ręce/do swojego łóżka czy o co tam dziecku chodzi. A mój Mały dzisiaj sobie w środku nocy urządził dyskotekę i się mamusi wyspać nie dał Teraz on odsypia, a ja nie do życia jestem....
|
|
|
|
#2658 |
|
Zakorzenienie
|
A ja gdzieś czytałam że owszem karmienie piersią działa antykoncepcyjnie, z tym że trzeba spełniać szereg warunków aby tak rzeczywiście było, typu dziecko musi być karmione tylko i wyłącznie piersią, na żądanie, co najmniej ileś tam razy w ciągu dnia i nocy i coś tam jeszcze, nie pamiętam.
|
|
|
|
#2659 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;35615913]jak to?sami dzieci też maja zazwyczaj i badania robią.na teori sie nie opieraja[/QUOTE]
Dyskusa ta nie ma sensu ja juz z jednym dzieckiem mialam doczynienia i nie bylo to latwe w obsludze dziecko. Cokolwiek pisaly ksiazki moje dziecko robili totalnie odwrotnie chodzi mi o to ze KAZDE dziecko jest inne i czego innego wymaga
|
|
|
|
#2660 |
|
Konto usunięte
|
poza tym kurcze dziewczyny śmieszne to jest.że niby to moje pierwsze dziecko i w ogóle się nie moge wypowiedzieć bo zaraz każda która już ma mi odpisze że urodzisz to zobaczysz.że niby jak nie mam jeszcze dziecka to nic o swiecie nie wiem.to tak jak te staruszki na które czasem narzekamy na wątku
|
|
|
|
#2661 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Anesh, absolutnie tak nie jest! w każdej książce, poradniku jest napisane, że karmienie piersią i brak okresu nie oznacza, że nie ma owulacji. przecież znając cykl kobiety: najpierw owulka a później okres. I nigdy się nie przewidzi kiedy pierwszy okres po porodzie się pojawi. (nie zawsze jest tak, że w momencie, gdy kończy się karmić piersią) Ależ dyskusja rozgorzała... ja się zgadzam z Tamlin w 100% i nie chodzi tu moim zdaniem o zaniedbywanie dziecka i bycie okrutnym rodzicem. Fakt, doświadczenia nie mam jeszcze, ale wydaje mi się, że jeśli przyzwyczaimy malucha, że jesteśmy na każde zawołanie/zakwilenie gotowe nosić na rękach do upadłego, to dziecko będzie to wykorzystywało. Najważniejsze, to poznać własne dziecko i sprawdzać, czy nie dzieje mu się krzywda. A jak nie dzieje i płacz oznacza tylko marudzenie albo jest reakcją na nudę, to nie musimy od razu chuchać, dmuchać i tulić. Można spróbować zapewnić jakąś rozrywkę? karuzelka z melodyjką, bujanie w huśtawce (nastawionej na kołysanie automatyczne) itp. Dziecko powinno nauczyć się samodzielności i bycia również samemu. Cytat:
Cytat:
ale żeby tak na zajęciach w sr w błąd wprowadzać - nieładnie
|
|
|
#2662 |
|
Konto usunięte
|
a co ja napisałam ze z książka nad dzieckiem bede wisieć jak z instrukcją obsługi?bez przesady.napisałam tylko że lubie poczytać mądre książki i polegać na swojej jakże teoretycznej wiedzy
|
|
|
|
#2663 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;35616045]poza tym kurcze dziewczyny śmieszne to jest.że niby to moje pierwsze dziecko i w ogóle się nie moge wypowiedzieć bo zaraz każda która już ma mi odpisze że urodzisz to zobaczysz.że niby jak nie mam jeszcze dziecka to nic o swiecie nie wiem.to tak jak te staruszki na które czasem narzekamy na wątku[/QUOTE]
Kochana tu nie chodzi o to czy to moje pierwsze czy drugie dziecko. W sumie chodzi mi o to ze ja rowniez kiedys mialam pierwsze i nic nie wiedzialam ale praktyka i przebywanie z dzieckiem pokazalo co trzeba zrobic kuedy wziac mala na rece i tu zadna ksiazka mi nic nie mogla doradzic. Napewno bedziesz dobra matka a ja sie nie wymadrzam pisze tylko to co ja wypraktykowalam sobie z zuzka
|
|
|
|
#2664 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2665 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
moje wyniki prawie identyczne, w piątek robię powtórkę z rozrywki z glukozą 75 póki co nie dostałam skierowania do poradni, może mój ginekolog uważa się za fachowca w tej dziedzinie i sam zamierza mnie prowadzić teraz to bardziej dla siebie robię sobie codzienne pomiary glukometrem, wolę mój cukier trzymać w ryzach. wizytę mam 9 sierpnia, zobaczymy co dalej. [1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;35614654]o to tamlin chodzi że dziecko takie maleńkie nigdy nie płacze bez powodu.dziecko zawsze płacze z jakiegos powodu i zawsze trzeba podejsc i uspokoic.nawet jesli chce na Tobie coś wymusić.takie maleństwo tylko poprzez płacz może zwrócić na siebie uwage.ja jestem bardzo całym sercem za rodzicielstwem bliskosci i nie miesci mi sie w głowie że jak dziecko płacze to mozna go tak olać po prostu.polecam bardzo fajną książke Margot Sunderland "Mądrzy rodzice".Obojętność na płacz i przeżywane przez dziecko trudności zdaniem wielu naukowców i badaczy zagadnienia może sprawić, że mózg nigdy nie osiągnie "stanu gotowości". Poza tym reagowanie na płacz dziecka buduje zaufanie rozumiem Twój punkt widzenia i w dużej części się z nim zgadzam ![]() jeśli chodzi o antykoncepcję to u nas pewnie będą prezerwatywy. na pigułki się nie zdecyduję ze względu na słabą wątrobę i żołądek. a jakie jest Wasze zdanie na temat plastrów? stosowała któraś? |
|
|
|
|
#2666 |
|
Zakorzenienie
|
Ivoncia
mogłabyś mi podać swój przepis na pizze? ![]()
|
#2667 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2668 |
|
Zakorzenienie
|
choco i tamlin nie kłóćcie się kochane
My z męzulem uważamy, że nie ma co przesadzać i uczyć dziecko być od początku na każde zawołanie. Jednak doświadczenia nie mamy i zobaczymy w praktyce jak to wyjdzie ![]() Oboje uważamy, że nie ma czegoś takiego jak "bezstresowe" wychowanie, ale nie pochwalamy bicia dzieci. Dziecko jednak musi wiedzieć, że to nie ono rządzi rodzicami. Na pewno początkowo będziemy reagować na każde zająknięcie Jagódki, jednak mam nadzieję, że z czasem uda nam się rozpoznawać płacz, który oznacza, że coś się dzieje od tego wynikającego z nudy czy grymasów. co do rad naukowców i badaczy to nam się podobają metody super niani ja należałam do dzieciaków, które o byle co dostawały histerii tata zawsze zostawiał mnie w spokoju i nawet jak się "zanosiłam" nie reagował tylko czekał, aż mi przejdzie. I działało szybciej, niż krzyki matki, czy jej klapsy szkoda, że nie wiedziała ona wtedy o karnym jeżyku
Ślubowaliśmy Aniołkowa mama 10.08.2010r., 10tc Byłam przy Tobie od pierwszego grama... Jagódka Edytowane przez angel166 Czas edycji: 2012-07-31 o 17:20 |
|
|
|
#2669 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;35615763]chodziło mi o poprzedni post.każde zdanie.jakoś nie bardzo przekonują mnie Twoje argumenty że Twoja wypowiedz na ten temat dostała brawa albo że dziewczyny tez maja takie zdanie.może by mnie to radowało jakbym chciała jakieś uznanie uzyskac a mi o to nie chodzi.bardziej przekonują mnie ksiazki napisane przez naukowców zajmujących sie dana dziedzina i ich opinie w tym temacie[/QUOTE]
[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;35615511]w każdym w poprzednim poscie.ale uważam że nie ma sensu ciągnąć tej bezproduktywnej dyskusji dłużej,nie sądzisz?[/QUOTE] Zdecyduj się czy poprzedni post czy każdy może na poczatek. O uznanie mi nie chodzi, ale jeśli piszę coś co większość popiera to chyba coś to znaczy. Dla Ciebie jak zauważyłam wyrocznią są książki dla mnie doświadczenie i mądrość życiowa wzięta z autopsji. A książki pani Zawadzkiej czytałaś i znasz jej podejście do skakania koło dziecka? A to też pani psycholog? Widziałaś jak wygląda odcinanie pępowiny starszemu dziecku? Czy to źle że ktoś chce podzielić się doświadczeniem i może ustrzec przed kilkoma błędami. Cytat:
[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;35616087]a co ja napisałam ze z książka nad dzieckiem bede wisieć jak z instrukcją obsługi?bez przesady.napisałam tylko że lubie poczytać mądre książki i polegać na swojej jakże teoretycznej wiedzy[/QUOTE] Co chwila dajesz książki za przykłady więc nie dziw się słowom koleżanek doświadczonych mam. Księża nauczają o życiu w rodzinie i też tak ślepo im wierzysz? To że ktoś Ci napisze że urodzisz to dopiero się przekonasz jak będzie ma 100% rację. Życie weryfikuje wszystko. |
|
|
|
|
#2670 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() dla mnie ta baba i jej rady to kompletna porażka ... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:36.

Odebrać jej prawa wykonywania zawodu
madrzejszej pogadanki dawno nie czytalam
zdrowe podejscie do wychowania dzieci 

Każde dziecko rodzi sie juz z jakimś temperamentem (w 50% charakter jest wrodzony), jeden maluch będzie się umiał sam wyciszyć po kilku minutach kwilenia a u drugiego płacz eskaluje.
my po nZuzi nie mogliśmy sie soba nacieszyc i zawsze znajdywaliśmy czas na małe co nieco 
Teraz on odsypia, a ja nie do życia jestem....

tata zawsze zostawiał mnie w spokoju i nawet jak się "zanosiłam" nie reagował tylko czekał, aż mi przejdzie. I działało szybciej, niż krzyki matki, czy jej klapsy