III trymestr już nam leci, rosną w siłę nasze dzieci! Mamy wrześniowo-październikowe - Strona 89 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-31, 16:14   #2641
Asiuulka89
Zakorzenienie

Dot.: III trymestr już nam leci, rosną w siłę nasze dzieci! Mamy wrześniowo-październ

Cytat:
Napisane przez tamlin111 Pokaż wiadomość
Choco pisałam wyraźnie, że jak nauczymy się dziecka to będzie pięknie, wtedy będziemy wiedziały kiedy płacze bo coś się dzieje a kiedy bo akurat ma na to ochotę, bo nic ciekawszego się nie dzieje. Każda z mam robi po swojemu, ja tylko jako położna a przede wszystkim matka zwróciłam uwagę na latanie na każde kwilnięcie dziecka. Cóż mogę być wedlug Ciebie okrutną matką, ale nie mam zamiaru reagować na każdy płacz synka, kiedy wiem że nie ma prawa mu nic być poza nudą. Ja też się nie raz nudzę i jakoś to znoszę. Nic się nie stanie. Dziecku można na miliony sposobów okazać miłość, troskę, nie koniecznie stróżując przy nim. Jak ma nauczyć się jakie jego zachowania wywołują określoną reakcję? Jak na każdy płacz będzie brane na ręce, lulane? Dla niego będzie to jak rozkaz płaczę - leci i mnie nosi. Ja nie mam zamiaru doprowadzić dziecka ani siebie do takiego stanu. Mam koleżankę która tak właśnie reagowała na płacz córki, mala zakwiliła ona już jak wierny pies przy łóżeczku, teraz mała ma ponad rok a matka z nią nawet za przeproszeniem wysrać się chodzi. Nie mówiąc już o tym że w małżeńskiej sypialni nie ma miejsca dla męża bo mama wolała mieć córcię przy sobie. Fajnie, ale córcia mogła spać w łóżeczku obok a nie na miejscu taty w łóżku. No ale powtórzę po raz kolejny, takie jest tylko moje zdanie ( i kilku innych dziewczyn na wątku ), każda z nas zrobi po swojemu.

---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:09 ----------

Co do pierwszego
A do drugiego Odebrać jej prawa wykonywania zawodu
Podpisuje sie rekami i nogami madrzejszej pogadanki dawno nie czytalam zdrowe podejscie do wychowania dzieci super naprawde
Asiuulka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 16:18   #2642
0213a3d44dd2424e2974ecf75dc2f45f89ba9c75_684767793eb51
Konto usunięte

Dot.: III trymestr już nam leci, rosną w siłę nasze dzieci! Mamy wrześniowo-październ

Cytat:
Choco pisałam wyraźnie, że jak nauczymy się dziecka to będzie pięknie, wtedy będziemy wiedziały kiedy płacze bo coś się dzieje a kiedy bo akurat ma na to ochotę, bo nic ciekawszego się nie dzieje. Każda z mam robi po swojemu, ja tylko jako położna a przede wszystkim matka zwróciłam uwagę na latanie na każde kwilnięcie dziecka. Cóż mogę być wedlug Ciebie okrutną matką, ale nie mam zamiaru reagować na każdy płacz synka, kiedy wiem że nie ma prawa mu nic być poza nudą. Ja też się nie raz nudzę i jakoś to znoszę. Nic się nie stanie. Dziecku można na miliony sposobów okazać miłość, troskę, nie koniecznie stróżując przy nim. Jak ma nauczyć się jakie jego zachowania wywołują określoną reakcję? Jak na każdy płacz będzie brane na ręce, lulane? Dla niego będzie to jak rozkaz płaczę - leci i mnie nosi. Ja nie mam zamiaru doprowadzić dziecka ani siebie do takiego stanu. Mam koleżankę która tak właśnie reagowała na płacz córki, mala zakwiliła ona już jak wierny pies przy łóżeczku, teraz mała ma ponad rok a matka z nią nawet za przeproszeniem wysrać się chodzi. Nie mówiąc już o tym że w małżeńskiej sypialni nie ma miejsca dla męża bo mama wolała mieć córcię przy sobie. Fajnie, ale córcia mogła spać w łóżeczku obok a nie na miejscu taty w łóżku. No ale powtórzę po raz kolejny, takie jest tylko moje zdanie ( i kilku innych dziewczyn na wątku ), każda z nas zrobi po swojemu.
każda bedzie robić jak bedzie uwazała.nikogo przecież do nieczego nie przekonuje tylko prosiłaś żebym wyjaśniła jak to widze to wyjaśniam.studiowałam psychologie więc troche wiem o czym mówie. rodzice tez tak przy mnie robili.wyrosłam na samodzielną osobe i nigdy mamusi spódnicy sie nie trzymałam.przykład Twojej koleżanki to jakieś ekstremum.widocznie sie pogubiła.trzeba miec pzrecież też w głowie jakąś swoja wizje i sie jej trzymać

---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ----------

Cytat:
Takie maleństwo z dnia na dzień rośnie, a utarte przyzwyczajenia zostają. Jeśli od początku skacze się nad takim maluchem to później myślisz że dasz radę to zmienić? Pomyśl co wtedy to dziecko poczuje, jeśli mama która była na każde skinienie palcem nagle się buntuje.
pewnie że dam bo nie uciekne tylko bede przy nim siedziała i poczekam aż sie uspokoi
0213a3d44dd2424e2974ecf75dc2f45f89ba9c75_684767793eb51 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 16:20   #2643
kraven
Zakorzenienie

Najważniejsze to zachować zdrowy rozsądek i nie popadać w skrajności.

Dearline zapomniałam CI pisać - ja od kilku dni mam nudności. Chyba nasze dzieciaczki przybrały taka pozycje, że nasz żołądek tego nie wytrzymuje.

Jestem żonką

Dwa szczęścia:
Jaś - 08.11.2012
Hania - 06.11.2015
kraven jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 16:23   #2644
tamlin111
Zakorzenienie

[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;35615030]każda bedzie robić jak bedzie uwazała.nikogo przecież do nieczego nie przekonuje tylko prosiłaś żebym wyjaśniła jak to widze to wyjaśniam.studiowałam psychologie więc troche wiem o czym mówie. rodzice tez tak przy mnie robili.wyrosłam na samodzielną osobe i nigdy mamusi spódnicy sie nie trzymałam.przykład Twojej koleżanki to jakieś ekstremum.widocznie sie pogubiła.trzeba miec pzrecież też w głowie jakąś swoja wizje i sie jej trzymać

---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ----------

pewnie że dam bo nie uciekne tylko bede przy nim siedziała i poczekam aż sie uspokoi[/QUOTE]
Akurat studiowanie psychologii mnie nie przekonuje. Bycie matką tak. Teoria bez praktyki jest niestety mało warta. A przykłąd mojej koleżanki to nie ekstremum, wystarczy przejść się do jakiejś galerii w weekend i popatrzeć co się dzieje.
Trzymam kciuki aby odcinanie pępowiny po wielu latach skakania nad dzieckiem tak lajtowo Ci przyszlo jak piszesz.
Stary 2012-07-31, 16:25   #2645
Konto usunięte

Cytat:
Akurat studiowanie psychologii mnie nie przekonuje. Bycie matką tak. Teoria bez praktyki jest niestety mało warta. A przykłąd mojej koleżanki to nie ekstremum, wystarczy przejść się do jakiejś galerii w weekend i popatrzeć co się dzieje.
Trzymam kciuki aby odcinanie pępowiny po wielu latach skakania nad dzieckiem tak lajtowo Ci przyszlo jak piszesz.
tamlin z całym szacunkiem ale zupełnie mnie nie znasz a juz oceniasz.dziękuje ale na pewno sobie poradze.ja nie oceniałam Cie jako matki jak napisałaś że nie masz nic przeciwko klapsom.więc bardzo prosze.nie oceniaj
0213a3d44dd2424e2974ecf75dc2f45f89ba9c75_684767793eb51 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 16:33   #2646
tamlin111
Zakorzenienie

Ja Cię nie oceniam. W którym miejscu to napisałam?
Stary 2012-07-31, 16:34   #2647
gda
Zakorzenienie

[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;35615030]każda bedzie robić jak bedzie uwazała.nikogo przecież do nieczego nie przekonuje tylko prosiłaś żebym wyjaśniła jak to widze to wyjaśniam.studiowałam psychologie więc troche wiem o czym mówie. rodzice tez tak przy mnie robili.wyrosłam na samodzielną osobe i nigdy mamusi spódnicy sie nie trzymałam.przykład Twojej koleżanki to jakieś ekstremum.widocznie sie pogubiła.trzeba miec pzrecież też w głowie jakąś swoja wizje i sie jej trzymać

pewnie że dam bo nie uciekne tylko bede przy nim siedziała i poczekam aż sie uspokoi[/QUOTE]

Ja też kończę zaraz psychologię (specjalizację kliniczna dziecka) i owszem, bardzo ważne jest zaspokajanie potrzeb dziecka, ale także wspieranie rozwoju jego samodzielności, która kształtuje się od malutkiego.

I żeby nie było - ja Ciebie absolutnie nie oceniam - każda mama ma swój rozum i będzie robiła jak chce. I lepsza moim zdaniem nadopiekuńczość niż zaniedbanie.
gda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 16:36   #2648
Konto usunięte

w każdym w poprzednim poscie.ale uważam że nie ma sensu ciągnąć tej bezproduktywnej dyskusji dłużej,nie sądzisz?
Stary 2012-07-31, 16:41   #2649
aloy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anesh_ Pokaż wiadomość
Lovella w Biedronce u mnie 2,8 kg jest za 24,99 zł, a tu jest1,8 kg za 22,99 zł, ale nie wiem ile kosztuje płyn 750 ml, pewnie wyjdzie kilka złotych taniej.

Podobno jest. Miałam na wykładach z podstaw metodologii.

Gdzie byłaś jak Cie nie było?
Karmienie piersią nie jest metodą antykoncepcji. Brak miesiączki nie świadczy o braku owulacji. Można zajść w ciążę już w trakcie okresu (tak zdarzają się takie przypadki...) lub bezpośrednio po nim. Dlatego ważne jest żeby nikt nas nie wprowadzał w błąd.
Cytat:
Napisane przez gda Pokaż wiadomość
Ale bardzo ważną zdolnością jest też umiejętność dziecka do samouspokojenia się. Kiedy cicho kwili i wiemy, że nic mu się nie dzieje, dajmy mu szansę, żeby spróbował się sam uspokoić. To jest naprawdę bardzo ważna umiejętność, którą maleństwo może ćwiczyć od pierwszych tygodni życia.
Niestety nie ma jednego lekarstwa, przepisu na wychowanie naszych dzieciaczków. Po prostu trzeba dopasować pewne rzeczy do naszego dziecka. Moim zdaniem bardzo ważne jest okazywanie miłości, ale ważna też jest umiejętność rozróżnienia czego nasze dziecko potrzebuje. Nie każdy płacz wymaga od nas od razu noszenia go na rękach, chodzi o to byśmy MIAŁY POD KONTROLĄ to co się z nim dzieje.. Niestety tylko doświadczenie i nauczenie się naszego dziecka pozwoli nam rozpoznać czy wszystko z nim w porządku.

hmm... tamlin, choco tylko się na siebie nie pogniewajcie....

Ola 19.10.2009

Edytowane przez aloy
Czas edycji: 2012-07-31 o 16:45
aloy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 16:42   #2650
Asiuulka89
Zakorzenienie

Najwazniejsze kest to by nie popadac w paranoje. Dla mnie najistotniejsza jest praktyka wiadomo teoria jest bardzo wazna ale zycie zazwyczaj wszystko werifikuje pi swojemu. Kazde dziecko jest inne i kazda z nas ma lub bedzie miala rozne podejscie do dziecka ale tez trzeba zachowac umiar w nadopiekunczosci i znalezc tez tak wazny dla nas kobiet czas tylko dlacsiebie a skakajac nad dzieckuem napewno ciezko bedzie nam chwile wytchnienua poniewaz kazde zakwilenje czy pisk my bedziemy przy nim. Trzeba wyluzowac i przede wszystkim kierowac sie intuicja i rozsadkuem
Stary 2012-07-31, 16:43   #2651
tamlin111
Zakorzenienie

[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;35615511]w każdym w poprzednim poscie.ale uważam że nie ma sensu ciągnąć tej bezproduktywnej dyskusji dłużej,nie sądzisz?[/QUOTE]
W każdym poście zaznaczałam że takie jest moje zdanie, zdobyte doświadczeniem jako matki i na oddziale szpitalnym, gdzie pracowałam z dziećmi. A dyskusja nie jest bezproduktywna bo jeśli zerkniesz na posty innych dziewczyn to zobaczysz brawa, jak i nawet stwierdzenie że mądrzejszej dyskusji jedna z mam dawno nie czytała. Komuś jednak coś to dało. Ale jeśli nie odpowiada Ci dalsza konwersacja ze mną nie ma sprawy. Uważam że to co miałam do powiedzenia zostało ujęte i jak gda napisała najważniejsze jest zaspokajanie potrzeb dziecka jak i wyrabianie w nim nawyku samodzielności. To tyle w temacie. Swoją drogą nie oceniam Cię, bo nie widzę powodu do oceniania osoby której nie znam. Wyrażam tylko swoje zdanie.
Stary 2012-07-31, 16:48   #2652
Konto usunięte

Cytat:
W każdym poście zaznaczałam że takie jest moje zdanie, zdobyte doświadczeniem jako matki i na oddziale szpitalnym, gdzie pracowałam z dziećmi. A dyskusja nie jest bezproduktywna bo jeśli zerkniesz na posty innych dziewczyn to zobaczysz brawa, jak i nawet stwierdzenie że mądrzejszej dyskusji jedna z mam dawno nie czytała. Komuś jednak coś to dało. Ale jeśli nie odpowiada Ci dalsza konwersacja ze mną nie ma sprawy. Uważam że to co miałam do powiedzenia zostało ujęte i jak gda napisała najważniejsze jest zaspokajanie potrzeb dziecka jak i wyrabianie w nim nawyku samodzielności. To tyle w temacie. Swoją drogą nie oceniam Cię, bo nie widzę powodu do oceniania osoby której nie znam. Wyrażam tylko swoje zdanie.
chodziło mi o poprzedni post.każde zdanie.jakoś nie bardzo przekonują mnie Twoje argumenty że Twoja wypowiedz na ten temat dostała brawa albo że dziewczyny tez maja takie zdanie.może by mnie to radowało jakbym chciała jakieś uznanie uzyskac a mi o to nie chodzi.bardziej przekonują mnie ksiazki napisane przez naukowców zajmujących sie dana dziedzina i ich opinie w tym temacie
Stary 2012-07-31, 16:51   #2653
aaliyah
Zakorzenienie

Dziewczyny nie kłóćcie się. Każdy ma prawo do własnej opinii i każda z nas będzie wychowywała swoje dziecko jak nam rozum i serce będzie podpowiadać. Ja uważam, że nie ma jakiejś uniwersalnej metody wychowywania dzieci, niestety. Każde dziecko rodzi sie juz z jakimś temperamentem (w 50% charakter jest wrodzony), jeden maluch będzie się umiał sam wyciszyć po kilku minutach kwilenia a u drugiego płacz eskaluje.

Tamlin mogło się tak zdarzyć, że trafił Ci się łatwy w obsłudze model dziecka. Ja widzę po sobie i po swoich koleżankach, że postępowałyśmy podobnie w kwestiach opieki nad dziećmi, a ja np. nie miałam żądnych problemów do pewnego momentu, a część moich zajomych miało naprawdę ciężko.
aaliyah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 16:52   #2654
colds
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Asiuulka89 Pokaż wiadomość
Ja już dzieci więcej miecc nie zamierzam to bede zakładać spiralkę my po nZuzi nie mogliśmy sie soba nacieszyc i zawsze znajdywaliśmy czas na małe co nieco
Jak się chce to można, a co
Ja chyba zdecyduje się na tabsy, bo prezerwatywy mnie nie rajcują..

Cytat:
Napisane przez weronika_91 Pokaż wiadomość
Dziewczyny te co mają odstawione leki na podtrzymanie ... gin Wam kazał je odstawić w danym tyg czy same odstawiłyście ? do 36 tyg muszą być one już odstawione ?
Jeszcze nie mam odstawionych, aleee.. Gin będzie mówił, w którym tygodniu to zrobić
A luteine mam już od 32tygodnia odstawioną.
Stary 2012-07-31, 16:52   #2655
Asiuulka89
Zakorzenienie

[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;35615763]chodziło mi o poprzedni post.każde zdanie.jakoś nie bardzo przekonują mnie Twoje argumenty że Twoja wypowiedz na ten temat dostała brawa albo że dziewczyny tez maja takie zdanie.może by mnie to radowało jakbym chciała jakieś uznanie uzyskac a mi o to nie chodzi.bardziej przekonują mnie ksiazki napisane przez naukowców zajmujących sie dana dziedzina i ich opinie w tym temacie[/QUOTE]

Wtrace sie tutaj ale ksiazki inaukowcy dziecka Ci nie wychowaja. Zreszta urodzisz sama zobaczysz
Stary 2012-07-31, 16:55   #2656
Konto usunięte

Cytat:
Wtrace sie tutaj ale ksiazki inaukowcy dziecka Ci nie wychowaja. Zreszta urodzisz sama zobaczysz
jak to?sami dzieci też maja zazwyczaj i badania robią.na teori sie nie opieraja
Stary 2012-07-31, 16:57   #2657
Kalpana
Zakorzenienie

Dzięki za gratulacje Mam nadzieję, że te 10tygodni szybko zleci, bo już mi ciąża daje w kość... :/

Anesh jakoś tak w sumie nie miałam za bardzo o czym ostatnio pisać... Ale fajnie, że zauważyłaś że mnie nie było

Ja też uważam, że lepiej nie biec do dziecka, gdy tylko zakwili, bo to w gruncie rzeczy bardzo mądre potworki i później strasznie to wykorzystują, a wg mnie łatwiej od początku uczyć, że nie jest się na każde skinienie, niż później oduczyć tego, bo dziecko odgrywa dramat i zazwyczaj kończy się to tak, że dla świętego spokoju, żeby już nie słuchać tego wycia bierzemy na ręce/do swojego łóżka czy o co tam dziecku chodzi.

A mój Mały dzisiaj sobie w środku nocy urządził dyskotekę i się mamusi wyspać nie dał Teraz on odsypia, a ja nie do życia jestem....

K

Sz
Kalpana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 16:59   #2658
Almariel
Zakorzenienie

A ja gdzieś czytałam że owszem karmienie piersią działa antykoncepcyjnie, z tym że trzeba spełniać szereg warunków aby tak rzeczywiście było, typu dziecko musi być karmione tylko i wyłącznie piersią, na żądanie, co najmniej ileś tam razy w ciągu dnia i nocy i coś tam jeszcze, nie pamiętam.
Almariel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 16:59   #2659
Asiuulka89
Zakorzenienie

[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;35615913]jak to?sami dzieci też maja zazwyczaj i badania robią.na teori sie nie opieraja[/QUOTE]

Dyskusa ta nie ma sensu ja juz z jednym dzieckiem mialam doczynienia i nie bylo to latwe w obsludze dziecko. Cokolwiek pisaly ksiazki moje dziecko robili totalnie odwrotnie chodzi mi o to ze KAZDE dziecko jest inne i czego innego wymaga
Stary 2012-07-31, 17:02   #2660
Konto usunięte

poza tym kurcze dziewczyny śmieszne to jest.że niby to moje pierwsze dziecko i w ogóle się nie moge wypowiedzieć bo zaraz każda która już ma mi odpisze że urodzisz to zobaczysz.że niby jak nie mam jeszcze dziecka to nic o swiecie nie wiem.to tak jak te staruszki na które czasem narzekamy na wątku
Stary 2012-07-31, 17:02   #2661
maggie123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Konczita Pokaż wiadomość
dzięki babeczki, już mi lepiej jest .. chyba w ciąży jestem bo mam takie humory ... ucałowałam męża za łóżeczko i poszliśmy na spacer - pomogło .. wróciliśmy z pampersami dada z biedronki .. zakupiliśmy 2 chyba się opłacało bo któraś tu poruszała ten temat
mój mąż właśnie po nie pojechał
Cytat:
Napisane przez anesh_ Pokaż wiadomość
Podobno jest. Miałam na wykładach z podstaw metodologii.
Anesh, absolutnie tak nie jest!
w każdej książce, poradniku jest napisane, że karmienie piersią i brak okresu nie oznacza, że nie ma owulacji. przecież znając cykl kobiety: najpierw owulka a później okres. I nigdy się nie przewidzi kiedy pierwszy okres po porodzie się pojawi. (nie zawsze jest tak, że w momencie, gdy kończy się karmić piersią)

Ależ dyskusja rozgorzała...
ja się zgadzam z Tamlin w 100% i nie chodzi tu moim zdaniem o zaniedbywanie dziecka i bycie okrutnym rodzicem. Fakt, doświadczenia nie mam jeszcze, ale wydaje mi się, że jeśli przyzwyczaimy malucha, że jesteśmy na każde zawołanie/zakwilenie gotowe nosić na rękach do upadłego, to dziecko będzie to wykorzystywało. Najważniejsze, to poznać własne dziecko i sprawdzać, czy nie dzieje mu się krzywda. A jak nie dzieje i płacz oznacza tylko marudzenie albo jest reakcją na nudę, to nie musimy od razu chuchać, dmuchać i tulić. Można spróbować zapewnić jakąś rozrywkę? karuzelka z melodyjką, bujanie w huśtawce (nastawionej na kołysanie automatyczne) itp. Dziecko powinno nauczyć się samodzielności i bycia również samemu.
Cytat:
Też właśnie wróciłam z paką 2. Paula jedną wzięła do zabawy i powiem Wam że fajne. Jak pampersy w dotyku, zrobię później test chłonności na orginalu i na dada.
koniecznie daj znać, jak wynik

Cytat:
Napisane przez gda Pokaż wiadomość
Powiem Ci Tamlin, że u mnie w szkole rodzenia, położna też zaczęła gadkę o "niepłodności laktacyjnej", aż musiałam wtrącić, że jednak warto się zabezpieczać, bo nie wiadomo kiedy wróci owulacja i możemy się mocno zdziwić... Ale mnie ścisnęło wtedy, że się pakuje tym ciężarnym takie bzdury do głów, a potem nagle ciąża po ciąży i jest problem...
chyba, że komuś obojętne i liczy się z ciążą jedną za drugą...
ale żeby tak na zajęciach w sr w błąd wprowadzać - nieładnie

http://sukcespisanyszminka.com

Zapraszam
maggie123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 17:04   #2662
Konto usunięte

Cytat:
Dyskusa ta nie ma sensu ja juz z jednym dzieckiem mialam doczynienia i nie bylo to latwe w obsludze dziecko. Cokolwiek pisaly ksiazki moje dziecko robili totalnie odwrotnie chodzi mi o to ze KAZDE dziecko jest inne i czego innego wymaga
a co ja napisałam ze z książka nad dzieckiem bede wisieć jak z instrukcją obsługi?bez przesady.napisałam tylko że lubie poczytać mądre książki i polegać na swojej jakże teoretycznej wiedzy
Stary 2012-07-31, 17:06   #2663
Asiuulka89
Zakorzenienie

[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;35616045]poza tym kurcze dziewczyny śmieszne to jest.że niby to moje pierwsze dziecko i w ogóle się nie moge wypowiedzieć bo zaraz każda która już ma mi odpisze że urodzisz to zobaczysz.że niby jak nie mam jeszcze dziecka to nic o swiecie nie wiem.to tak jak te staruszki na które czasem narzekamy na wątku[/QUOTE]

Kochana tu nie chodzi o to czy to moje pierwsze czy drugie dziecko. W sumie chodzi mi o to ze ja rowniez kiedys mialam pierwsze i nic nie wiedzialam ale praktyka i przebywanie z dzieckiem pokazalo co trzeba zrobic kuedy wziac mala na rece i tu zadna ksiazka mi nic nie mogla doradzic. Napewno bedziesz dobra matka a ja sie nie wymadrzam pisze tylko to co ja wypraktykowalam sobie z zuzka
Stary 2012-07-31, 17:08   #2664
Konto usunięte

Cytat:
Kochana tu nie chodzi o to czy to moje pierwsze czy drugie dziecko. W sumie chodzi mi o to ze ja rowniez kiedys mialam pierwsze i nic nie wiedzialam ale praktyka i przebywanie z dzieckiem pokazalo co trzeba zrobic kuedy wziac mala na rece i tu zadna ksiazka mi nic nie mogla doradzic. Napewno bedziesz dobra matka a ja sie nie wymadrzam pisze tylko to co ja wypraktykowalam sobie z zuzka
i gites
Stary 2012-07-31, 17:10   #2665
aga_ton
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez caterinazeta jones Pokaż wiadomość
aga_ton moje wyniki to: na czczo 84,24, po 1h 138,06, a po 2h 154,62, po 2 h mam przekroczony i mam odwiedzić diabetologa...
to widzę, że jedziemy na jednym wózku moje wyniki prawie identyczne, w piątek robię powtórkę z rozrywki z glukozą 75
póki co nie dostałam skierowania do poradni, może mój ginekolog uważa się za fachowca w tej dziedzinie i sam zamierza mnie prowadzić
teraz to bardziej dla siebie robię sobie codzienne pomiary glukometrem, wolę mój cukier trzymać w ryzach.

wizytę mam 9 sierpnia, zobaczymy co dalej.

[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;35614654]o to tamlin chodzi że dziecko takie maleńkie nigdy nie płacze bez powodu.dziecko zawsze płacze z jakiegos powodu i zawsze trzeba podejsc i uspokoic.nawet jesli chce na Tobie coś wymusić.takie maleństwo tylko poprzez płacz może zwrócić na siebie uwage.ja jestem bardzo całym sercem za rodzicielstwem bliskosci i nie miesci mi sie w głowie że jak dziecko płacze to mozna go tak olać po prostu.polecam bardzo fajną książke Margot Sunderland "Mądrzy rodzice".Obojętność na płacz i przeżywane przez dziecko trudności zdaniem wielu naukowców i badaczy zagadnienia może sprawić, że mózg nigdy nie osiągnie "stanu gotowości". Poza tym reagowanie na płacz dziecka buduje zaufanie[/QUOTE]

rozumiem Twój punkt widzenia i w dużej części się z nim zgadzam

jeśli chodzi o antykoncepcję to u nas pewnie będą prezerwatywy. na pigułki się nie zdecyduję ze względu na słabą wątrobę i żołądek. a jakie jest Wasze zdanie na temat plastrów? stosowała któraś?
aga_ton jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 17:14   #2666
marta1986222
Zakorzenienie

Ivoncia

mogłabyś mi podać swój przepis na pizze?

Zuzia
04.09.2012
g.3.20
3020g,52cm

Hania
09.03.2016
g.20.45
3000g 53 cm

marta1986222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 17:14   #2667
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez aga_ton Pokaż wiadomość
jeśli chodzi o antykoncepcję to u nas pewnie będą prezerwatywy. na pigułki się nie zdecyduję ze względu na słabą wątrobę i żołądek. a jakie jest Wasze zdanie na temat plastrów? stosowała któraś?
ja stosowałam plastry evra.bardzo sobie je chwaliłam dopóki po 2 latach stosowania nie zaczełam mieć strasznych migren które na dwa dni mnie odcinały od swiata ale myśle że to pewnie dlatego że powinnam zrobic przerwe w ich stosowaniu.jestem ciekawa co by było jakbym po przerwie do nich wróciła bo wtedy zdecydowaliśmy sie na dzidzi i już nie wróciłam.ale bardzo były fajne
Stary 2012-07-31, 17:17   #2668
angel166
Zakorzenienie

choco i tamlin nie kłóćcie się kochane zgadzam się z aliyah, nie ma uniwersalnych metod wychowawczych, bo każde dziecko jest inne i każda matka tym bardziej.
My z męzulem uważamy, że nie ma co przesadzać i uczyć dziecko być od początku na każde zawołanie. Jednak doświadczenia nie mamy i zobaczymy w praktyce jak to wyjdzie
Oboje uważamy, że nie ma czegoś takiego jak "bezstresowe" wychowanie, ale nie pochwalamy bicia dzieci. Dziecko jednak musi wiedzieć, że to nie ono rządzi rodzicami.
Na pewno początkowo będziemy reagować na każde zająknięcie Jagódki, jednak mam nadzieję, że z czasem uda nam się rozpoznawać płacz, który oznacza, że coś się dzieje od tego wynikającego z nudy czy grymasów.

co do rad naukowców i badaczy to nam się podobają metody super niani
ja należałam do dzieciaków, które o byle co dostawały histerii tata zawsze zostawiał mnie w spokoju i nawet jak się "zanosiłam" nie reagował tylko czekał, aż mi przejdzie. I działało szybciej, niż krzyki matki, czy jej klapsy szkoda, że nie wiedziała ona wtedy o karnym jeżyku

Jagódka

Edytowane przez angel166
Czas edycji: 2012-07-31 o 17:20
angel166 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 17:22   #2669
tamlin111
Zakorzenienie

[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;35615763]chodziło mi o poprzedni post.każde zdanie.jakoś nie bardzo przekonują mnie Twoje argumenty że Twoja wypowiedz na ten temat dostała brawa albo że dziewczyny tez maja takie zdanie.może by mnie to radowało jakbym chciała jakieś uznanie uzyskac a mi o to nie chodzi.bardziej przekonują mnie ksiazki napisane przez naukowców zajmujących sie dana dziedzina i ich opinie w tym temacie[/QUOTE]

[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;35615511]w każdym w poprzednim poscie.ale uważam że nie ma sensu ciągnąć tej bezproduktywnej dyskusji dłużej,nie sądzisz?[/QUOTE]
Zdecyduj się czy poprzedni post czy każdy może na poczatek.
O uznanie mi nie chodzi, ale jeśli piszę coś co większość popiera to chyba coś to znaczy. Dla Ciebie jak zauważyłam wyrocznią są książki dla mnie doświadczenie i mądrość życiowa wzięta z autopsji. A książki pani Zawadzkiej czytałaś i znasz jej podejście do skakania koło dziecka? A to też pani psycholog? Widziałaś jak wygląda odcinanie pępowiny starszemu dziecku? Czy to źle że ktoś chce podzielić się doświadczeniem i może ustrzec przed kilkoma błędami.

Cytat:
Napisane przez aaliyah Pokaż wiadomość
Dziewczyny nie kłóćcie się. Każdy ma prawo do własnej opinii i każda z nas będzie wychowywała swoje dziecko jak nam rozum i serce będzie podpowiadać. Ja uważam, że nie ma jakiejś uniwersalnej metody wychowywania dzieci, niestety. Każde dziecko rodzi sie juz z jakimś temperamentem (w 50% charakter jest wrodzony), jeden maluch będzie się umiał sam wyciszyć po kilku minutach kwilenia a u drugiego płacz eskaluje.

Tamlin mogło się tak zdarzyć, że trafił Ci się łatwy w obsłudze model dziecka. Ja widzę po sobie i po swoich koleżankach, że postępowałyśmy podobnie w kwestiach opieki nad dziećmi, a ja np. nie miałam żądnych problemów do pewnego momentu, a część moich zajomych miało naprawdę ciężko.
Kochana na początku różowo nie było, ale z dnia na dzień lepiej. O jeden gigantyczny problem miałam, Paula nie nawidziła jeździć samochodem a co tydzień miałyśmy podróż z Poznania do Wałcza i spowrotem. Wyła w niebogłosy. Tak po prostu, bo jej się nie podobało. Ale metodą prób i błędów i z tym sobie poradziłyśmy - fotelik na przednie siedzenie. Dziecka trzeba się nauczyć i je poznać a wtedy będzie dobrze.

[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;35616087]a co ja napisałam ze z książka nad dzieckiem bede wisieć jak z instrukcją obsługi?bez przesady.napisałam tylko że lubie poczytać mądre książki i polegać na swojej jakże teoretycznej wiedzy[/QUOTE]
Co chwila dajesz książki za przykłady więc nie dziw się słowom koleżanek doświadczonych mam. Księża nauczają o życiu w rodzinie i też tak ślepo im wierzysz? To że ktoś Ci napisze że urodzisz to dopiero się przekonasz jak będzie ma 100% rację. Życie weryfikuje wszystko.
Stary 2012-07-31, 17:24   #2670
aga_ton
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez angel166 Pokaż wiadomość

co do rad naukowców i badaczy to nam się podobają metody super niani
ja należałam do dzieciaków, które o byle co dostawały histerii tata zawsze zostawiał mnie w spokoju i nawet jak się "zanosiłam" nie reagował tylko czekał, aż mi przejdzie. I działało szybciej, niż krzyki matki, czy jej klapsy szkoda, że nie wiedziała ona wtedy o karnym jeżyku
o nie, super niania i jej karny jeż
dla mnie ta baba i jej rady to kompletna porażka ...
aga_ton jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości