|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1111 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012
Cytat:
---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ---------- Oddałam zdjęcia do wywołania, teść poszedł mi je odebrać, a oni chcieli 097zł ![]() I zamówiłam album z grawerem ![]() ![]()
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1112 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moje dziecko nie śpi... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1114 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ---------- Moje się kręci czytaj zasypia ![]()
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1115 |
Zakorzenienie
|
Mam już dzisiaj dość... Ciężko mi wieczorem i rano... W dzień jakoś jeszcze ciągnę.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1116 |
Wtajemniczenie
|
Ostatnio mam fioła na punkcie mierzenia Paulince temperatury. Teraz ma 36,3st. Czy temp niższa od 36,6 jest w porządku?
![]() ![]() |
![]() |
#1117 |
Zakorzenienie
|
Idę. Mam dość tego wrzaskuna dzisiaj. Ile można...
![]() Może jutro będzie lepiej. Pa. |
![]() ![]() |
![]() |
#1118 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ---------- Dobranoc ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#1119 | ||
Wtajemniczenie
|
Mieliśmy gości. Haniutek był coś niespokojny, a później zasnął. Jak ja nie lubię takiej dezorganizacji
![]() No i Hania ma dzisiaj dzień brudasa ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Zmykam spać. Dobranoc. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1120 | |||
Wtajemniczenie
|
Dzień Dobry z kawusia rzecz jasna.Od jakiegoś czasu jestem pierwsza
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Nocka ok jesteśmy na nogach od 6 bo Szymon walnał kupala.Zjadł o 2 tylko i teraz o 6. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1121 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja też Mikiemu mierzę temp. często. Tylko on ma zazwyczaj 36,9-37,3.
![]() |
#1122 |
Raczkowanie
|
Hej,
Dziewczyny dawno się nie odzywałam bo u nas masakra ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1123 | |
Zakorzenienie
|
bry
![]() my juz zaliczylysmy spacer. musialysmy isc po cebule do salatki - wczoraj w biedrze nie bylo. jak tylko mala pojdzie spac zabieram sie za salatke ogorkowa do sloikow ---------- Dopisano o 09:10 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ---------- Cytat:
trzymam kciuki by juz sie wszystlkie Wasze problemy skonczyly ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1124 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:27 ---------- Poprzedni post napisano o 09:24 ---------- Cytat:
![]() Przepisy są na pierwszej stronie-na razie tylko tyle bo więcej nie znalazłam a i przeszukiwac wątki mi sie nie chce,więc jak macie jeszcze jakieś przepisy to prosze o linki. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1125 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#1126 | |
Wtajemniczenie
|
Hello!
Mi coś znowu przez ostatnie dni było nie po drodze do komputera ![]() ![]() Poza tym Kajko coraz dłużej śpi w nocy - po 6-7h, a raz przespał 9 ![]() ![]() Maksiu wraca do zdrowia, z każdym dniem jest lepiej, ale jeszcze raz dziennie, czasem dwa dostaje lek przeciwbólowy. Oddali mi go zaraz w sb, następnego dnia po zabiegu ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Trzymajcie się mocno, na pewno przeżyjecie dobrze, choć wierzę, że stres będzie, bo sama przecież jestem tuż po zabiegu starszego syna ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1127 |
Zakorzenienie
|
a do mnie dzwonili by umowic sie z przedstawicielem hestii na temat ubezpieczenia dziecka
|
![]() ![]() |
![]() |
#1128 | |
Wtajemniczenie
|
dzień dobry
![]() Gabbi, z tymi prefoldami - u nas właśnie się najelpiej sprawdzały na początku, bo pupa zgrabnie wyglądała. Skłądamy je chyba standardowo - "na trzy" do środka. Mamy takie A otulacze wełniane na początku faktycznie nie bardzo, bo robią wielke dupsko. _agata, super że wakacje udane! \śliczne zdjęcia i fryz Maćka boski! agatka661, piękne zdjęcia z gór ![]() Cytat:
![]() Ale z każdym dniem będzie lepiej na pewno. Trzymam kciuki za tomografię, trzymajcie się ciepło! Z tym dzwonieniem - do mnie nie dzwonią, bo nie wyrażam zgody nigdy na przetwarzanie danych. W szpitalu np były takie pudełka z gadżetami i dołączali do tego ankietę do wypełnienia i że będą przysyłać darmowe rzeczy dla dziecka. Ale małym druczkiem do podpisu było wyrażenie zgody na przetwarzanie danych w celach marketingowych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1129 |
Rozeznanie
|
Witam
Znowu idą upały, ja już mam dość takich temperatur mały przez to gorzej śpi. Czy wasze dzieci kładzione w dzień na drzemkę, trochę protestują przed spaniem? Kism mój też śpi po 6 godzin ale od 21 do 3 w nocy, i pozniej słynna 5 rano i 6 i 7 nasteczka_trzymam kciuki, żeby było dobrze Ja ostatnio mam manie siania rzeczy, później nie wiem gdzie są ![]() tak czytam o tych waszym odchudzaniu i ćwiczeniach i aż mi wstyd bo nic nie robie w tym kierunku, na słodkie mam parcie i od przyjscia ze szpitala przytyłam 4 kg ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1130 |
Raczkowanie
|
dzień dobry,
my dziś po drugim szczepieniu Sarunia była bardzo dzielna waży 6750g i długa 60 cm. Teraz Bąbel śpi mam nadzieje że dzień szybko sie skończy bo po pierwszym szczepieniu była bardzo marudna. |
![]() ![]() |
![]() |
#1131 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Nie, nie boję się, bo rozmawiałam o tym z lekarzem. Wojtek jest bardzo silny - już w pierwszej dobie dźwigał sam główkę. U nas nie ma możliwości, żeby zapadł się w materacyk czy coś takiego. Zmieniłam materacyk na bardzo twardy tak dla pewności jeszcze. On zaraz po położeniu sam ukłąda sobie główkę na prawo albo na lewo i zasypia. W nocy, jak patrzę, sam przekłada ją ze strony na stronę. Jest duży, silny, nie ma problemów z oddychaniem. Pediatra powiedziała, że spokojnie może spać na brzuchu. Michała np. nigdy w życiu nie zostawiałam samego na brzuchu nawet nawet w ciągu dnia i nawet na chwilę jak miał 3 miesiące - bardzo późno ledwo trzymał główkę, wpadał nosem w materac itp. Tu nie ma żadnych obaw. Poza tym Wojtkowi refluks najbardziej dokucza, jak leży na plecach - dławi się. Na brzuchu nawet jak mu się uleje, to się nie zakrztusi. No i po prostu nie śpi na plecach i koniec - przecież go nie zostawię wykończonego i zmęczonego, żeby godzinami płakał... Cytat:
![]() ![]() DZIEWCZYNY, KTÓRYCH MALUSZKI MAJĄ DYSPLAZJĘ - UWAGA, UWAGA!!! ![]() Chcę się podzielić z Wami pewnymi informacjami, może Wam się przydadzą ![]() Otóż rozmawiałam ze specjalistą rehabilitacji ruchowej, jedną z trzech osób w całym województwie która ma drugi stopień specjalizacji w tym zakresie i wykładała wiele lat w szkole kształcącej fizjoterapeutów. Sama studiowała i robiła oba stopnie specjalizacji w Poznaniu u legendy już europejskiej rehabilitacji - prof. Degi i jego uczennicy - prof. Milanowskiej. Przez wiele lat pracowała z niemowlętami z dysplazją, więc myślę, że można jej zaufać ![]() ![]() Położyła Wojtka na plecach i pokazała mi, że jak się odwiedzie mu maksymalnie nóżki w bok i próbuje zbliżyć do podłoża, to nam zostaje kilka centymetrów. U zdrowego dziecka, bez dysplazji nóżki w tej pozycji bez problemu można położyć na podłożu, na którym maluch leży i do tego właśnie stanu dążymy. Ułożyła jedną dłoń w taką jakby miseczkę a drugą zacisnęła w pięść i powiedziała mi, że ta miseczka to panewka a pięść to główka kości udowej i tak to wygląda u zdrowego dziecka. U dziecka z dysplazją nie ma miseczki tylko jest płasko, jak płaska dłoń i w związku z tym główka kości udowej po prostu ślizga się po panewce i trzeba mu pomóc tę panewkę wyżłobić właśnie w formę miseczki. I takie jest nasze zadanie ![]() Przede wszystkim, powiedziała mi, że najlepszym rehabilitantem jest mama, bo trzeba robić ćwiczenia przy każdym przewijaniu, kilkanaście, nawet kilkadziesiąt razy za każdym razem. Pokazała mi te ćwiczenia, te same, które pokazał mi ortopeda, ale... pierwsza rzecz - lekarze pokazują je na odwal i szybko i mamy myślą, że właśnie tak trzeba je wykonywać, a największym błędem jest szybkie robienie tych ćwiczeń zwłaszcza dlatego, że jest to niedokładne. Kazała robić bardzo, bardzo, naprawdę bardzo powoli, bo tylko wtedy one odniosą pożądany skutek i nigdy, przenigdy nie wyprostowujemy ani nie zbliżamy nóżek dziecka do siebie ani w czasie ćwiczeń ani w ogóle! Tak więc kładziemy malucha na pleckach, łapiemy delikatnie w okolicy kolan/łydek i w odwiedzeniu (czyli kolanka na zewnątrz) robimy szerokie kółka - baaaaardzo powoli - ona to jedno kółko robiła chyba z 20 sekund! Nóżki wracają do takiej pozycji, że są zgięte w kolankach, przygięte do brzuszka, równolegle do siebie, broń Boże zbliżać do siebie całe nóźki albo kolanka - szerokość bioderek dziecka jest tu minimalną szerokością! I potem zaczynamy następne kółko. Można też robić to naprzemiennie - jak w czasie jazdy rowerem. Trzecie ćwiczenie to jakby dopychanie nóżek dziecka do podłoża - czyli leży na pleckach, robimy mu z nóżek znów właśnie taką żabę, zataczamy bardzo wolno kółeczko i w takim maksymalnym odwiedzeniu delikatnie zbliżamy kolanka do podłoża i albo wracamy tym samym ruchem albo robimy znów takie kółeczko do dołu i w stronę brzuszka. Są jeszcze ćwiczenia jak dziecko leży na brzuszku, ale ja ich się boję wykonywać, zostawię fachowcowi, bo nie mam takiego wyczucia. Powiedziała mi, że mam się nic nie martwić, bo dysplazja jest problemem ortopedycznym i u takiego malucha naprawdę błyskiem można się jej pozbyć i mam się cieszyć, że mam neurologicznie zdrowe dziecko, bo to dopiero są problemy. Nie trzeba się też bać frejki czy koszli, bo jak trzeba to trzeba, a leczenie wtedy idzie w ogóle bardzo szybko. Mówiła, że kiedyś to były masakryczne dysplazje, bo nie było USG bioderek, to przychodziły matki z dziećmi w takim stanie, że dosłownie noga była osobno od kości biodrowej. To dopiero były wyzwania zawodowe. Bardzo dobrze robi kładzenie na brzuszku tak, żeby kolanka były jak najszerzej, a stópki jak najbliżej pupy - układam tak Wojtka do spania. Dziękuję Bogu, że on to lubi ![]() Pokazałam to ustrojstwo do pieluchowania, które kupiłam i zapytałam o to nieszczęsne szerokie pieluchowanie. Powiedziała, że jak czyta to, co teraz piszą w gazetach, to można się złapać za głowę. Przede wszystkim widać, że osoba to pisząca w ogóle nie zna tematu i tu jest w ogóle jakiś błąd myślowy. Chodzi o to, że szerokie pieluchowanie to absolutnie nie jest uwięzienie dziecka w pieluchach i odebranie mu swobody ruchu! Chodzi tylko o to, że dziecko bez dysplazji ma nóżki fizjologicznie szerzej, niż dziecko z dysplazją. Dziecko z dysplazją ma nóżki bliżej siebie, tak je układa i jak kopie, to kopie tak, że to kopanie nie rzeźbi panewki tak, jak ma to miejsce u zdrowego dziecka. My musimy zrobić tak, żeby kopanie rzeźbiło panewkę i po prostu musimy odpowiednio ułożyć nóżki dziecka do tego kopania. Po prostu przywracamy mu fizjologiczną pozycję, której nie ma. Rolą szerokiego pieluchowania jest zablokowanie tego odruchu, który ma dziecko z dysplazją czyli tego łączenia nóżek (oczywiście nam się wydaje, że dziecko ma szeroko rozłożone nóżki, ale specjalista od razu widzi, że nie ma tego prawidłowego, fizjologicznego odwiedzenia), a nie unieruchomienie dziecka!!! Dziecko ma kopać ale w odpowiedniej pozycji, bo tylko tak jest w stanie wyrzeźbić sobie panewki. Założyła mu tę pieluszkę, którą kupiłam, powiedziała, że jest to taka miniaturka frejki i pokazała, że ta pieluszka jest na tyle miękka, że nie ogranicza ruchów, u góry jest masa miejsca do kopania, dziecko może też kopać na boki. Jedyne, co ta pieluszka powoduje to przywrócenie fizjologicznej pozycji bioderek, czyli jakby to poszerzenie w kroku, nie pamiętam, jak się to fachowo nazywa. czyli blokuje ten odruch opuszczania nóżek, którego nie ma niemowlę bez dysplazji. Powiedziała mi, że to klasyczna metoda, a te klasyczne metody są niekiedy najlepsze, bo nikt niczego lepszego jeszcze nie wymyślił. To tak trochę jak z pępkiem - smarując pępek spirytusem, zawsze spowodujemy, że ładnie odpadnie. Robiąc to źle czyli lejąc dziecku spirytusem po skórze poparzymy je - ale jak robimy to dobrze, to zawsze pępuszek ładnie się wygoi. "Nowoczesne" metody typu sucha pielęgnacja itp. może sprawdzą sie na niektórych dzieciach,ale u większej części na pewno spowodują ślimaczenie tygodniami i inne dolegliwości. Tak samo jest z pieluchowaniem. Szerokie pieluchowanie źle wykonane krępuje ruchy i usztywnia, ale to nie jest prawidłowe szerokie pieluchowanie, tylko źle wykonane!!! Po prostu pieluchować trzeba dobrze, prawidłowo, mądrze i pieluchowanie nie ma na celu unieruchomienia dziecka - wręcz przeciwnie. Ma tylko ustawić nóżki dziecka w prawidłowym położeniu tak, zeby kopiąc, mogło sobie wyżłobić panewki. Bo dziecko z dysplazją może kopać do bólu a i tak nie wyrzeźbi panewek, bo ma źle ustawione nóżki i główka kości nie rzeźbi panewki. Więc dziewczyny, jak zapieluchujecie malucha, to to ma wyglądać tak, ze dziecko ma po prostu szerzej w kroku, a kopie sobie do woli w każdym kierunku. I w ten sposób się to robi mądrze i poprawnie. Ufff... ale się napisałam ![]() ![]() ![]()
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-08-01 o 18:51 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1132 |
Zakorzenienie
|
potarłam wszystkie warzywa na sałatkę. cieszę się że mam mikser, bo gdybym miała sama to trzeć na tarce to by mi rece odpadły. bolały mnie ręce przy obieraniu warzyw. no i bym się popłakała przy cebuli (choć też mi się oczy zaszkliły przy obieraniu)
muszę lecieć do piwnicy po słoiki |
![]() ![]() |
![]() |
#1133 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Kotku nie wątpliwie naprodukowałaś się nie ma co ![]() ![]() Filipa sprzedałam babci,ja jem obiad. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1134 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() smacznego! ![]()
![]() |
#1135 | |
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry.
Noc spokojna, a teraz Hania śpi w wózku na balkonie ![]() Cytat:
![]() Zosia cudna dziewczynka ![]() ![]() A Ty Kochana wytrzymasz wiele, bo to chodzi o zdrówko Twojego dziecka ![]() ![]() pola, my też mamy te prefoldy. Wkładałaś je w jakiś otulacz? Pulowy? Ja to ciemna masa jestem, jeśli chodzi o to pieluszkowanie wielorazowe. Myślałam, że będzie prościej. Edytowane przez Gaabbi Czas edycji: 2012-08-01 o 10:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1136 |
Wtajemniczenie
|
Domyslam się ze flaki zostały wyprute
![]() A jak Wojtkowe pożeranie mleka? |
![]() ![]() |
![]() |
#1137 |
Wtajemniczenie
|
Zalotny Szymucha
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1138 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a co masz na obiadek? ![]() Szymuś czaruś będzie ![]()
![]() |
#1139 | ||||||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mi też było szkoda pieniędzy na takie ubranie pewnie na jeden raz, więc skorzystałam jak zwykle z allegro ![]() ![]() Cytat:
![]() Maksiu zaczął chodzić jakieś 2 tyg. przed zrobieniem tego filmu, miał 12 mies. i 10 dni. To wg mnie taki zupełnie przeciętny wiek, kiedy dziecko zaczyna chodzić ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Dobra jest wg mnie ta tabelka, którą już kiedyś podawałam: http://www.liczyc.pl/obliczenie/rozmiary/ W pierwszym roku życia dziecko zmienia rozmiar ubrań przeciętnie co 3 mies., w drugim roku życia co pół roku, a potem już co rok. Ponieważ Leon jest już duży to możesz założyć, że początkowo dany rozmiar będzie nosić 2-3 mies. wcześniej, a potem te starsze może pół roku, ale też pewności nie ma, może potem trochę zwolni z tym przybieraniem na wadze, a może niekoniecznie ![]() Śliczna dziewczynka! ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Pięknie wyglądacie obydwoje, nic tylko do gazety z Wami ![]() U nas podobnie z machaniem do zabawek ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
Myślę, że 36,3 jest w porządku, ale np 36 i mniej już by mnie zaniepokoiło. |
||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1140 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:14.