|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#841 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ząbkujemy, jabłka jemy no i na głos się śmiejemy! III-IV 2012 cz.3 (13)
pokrój w kostkę i zrób jak ogórki konserwowe, dodaj trochę czerwonej papryki
![]() albo tak jak dynię (swoja droga, dzem z dyni jest całkiem smaczny)
|
#842 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() idę popatrzeć na ten bigos, może jak bedę robić ogórki, to zrobię też kilka słoików tej cukinii.
|
|
#843 | |
|
Gang Iren
|
Wiecie co dziewczyny od jakiegos czasu dziwnie sie czuje,mam mdlosci,zawroty glowy itd.Zaczelam schizowac i wlasnie wyslalam Radka po test,chociaz teoretycznie nie powinnam byc w ciazy,bo nie bylo seksu bez zabezpieczenia...
Cytat:
|
|
#844 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
boli mnie glowa bywa mi niedobrze w nocy głód okres dopiero mi się skończył i też nie wydaje mi się żebym zaciążyła nie bylo bez lateksu sexu od porodu no może raz ale nie do końca na razie nie chce planuję zacząc się starac za rok w lato żeby jak się uda urodzic na wiosnę. a swoją drogą jakby się okazało że ciąża to za 1 razem 1,5 roku nie umiałam zajsc a teraz udało by się tak szybko ? to by była czysta złośliwośc losu ja chcę jeszcze ogarnac mój wygląd, figurę potem niech się dzieje co chce
godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
|
|
|
|
#845 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Całe nasze pokolenie w tym kąpano i jakoś żyjemy. Z bezpieczniejszych rzeczy to chyba bym użyła siemienia lnianego zamiast mąki ziemniaczanej, jak dla mnie ona też delikatnie osusza skórę. A siemię jest taki glutowate. |
|
|
|
|
#846 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ---------- Cytat:
naprawdę warto kupić używanego Na razie bardziej zachwyceni nim jesteśmy my a nie Madzia ale spróbowała, ucho jest smaczne
|
|
#847 |
|
Zakorzenienie
|
Natkulec chętnie, bo jutro planuję robić leczo
|
#848 | |
|
Gang Iren
|
Zrobilam test,ciazy brak.Uff...
Chociaz jak bylam w ciazy z Erykiem to dwa testy klamaly... Cytat:
|
|
#849 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#850 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:47 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ---------- proszę ![]() ok kilograma cukinii pokroić w kostkę, obsmażyć w 1/2 szkl oleju przez 2-3 min, przełożyć bez tłuszczu do rondla, na tym samym tłuszczu obsmażyć 2 pokrojone papryki i przełożyć bez tłuszczu, potem 3 pokrojone cebule i tak samo przełożyć do rondla, dodać 1/2 łyżeczki imbiru. pieprz biały i cayenne do smaku. Dodać 1/2 szkl zimnej wody i sól do smaku, gotować. 4 dojrzałe pomidory sparzyć, obrać i też przesmażyć i przełożyć do rondla, dodać szczyptę kurkumy i tymianku. Dusić pod przykryciem ok 15 min. zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie, dosmakować pieprzem i solą, potrawa powinna być pikantna. Może i trochę roboty, ale jest pyszne sama zamierzam jutro robić jak kupię paprykę bo mamy duże cukinie w ogródku i szkoda żeby sie zmarnowały. Zamierzam zrobić więcej i zapasteryzować---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ---------- Chciałam powiedzieć że moje dziecię śpi dziś co 2 godziny i to co najmniej przez godzinę, a teraz już śpi drugą godz bo od 16, ciekawe do której pośpi, wczoraj tak spała do 18:30 i dopiero o 20:30 ja kąpałam i ładnie spała do 3, mam nadzieję (tfu tfu) że dziś też tak będzie bo mąż znowu na nocke pojechał.ooo chyba ją słyszę
|
|
#851 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Dzis bylismy na 3 szczepieniu. Mały wazy 9500 gr wiec nie wiem czy taki Mały ![]() Doktor sie smial, ze jest ponad siatkami centylowymi, ale on od zawsze byl ponad. Oczywiscie zrzuci jak zacznie raczkowac i chodzic Poza tym jest dlugi wiec to wszystko sie inaczej tez rozklada.Na razie po szczepieniu jest ok. No i to co wydaje mi sie w buzce ze białe (trójka), doktor potwierdzil, ze jest dziaselko w tym mscu biale ale wcale to ni emusi wychodzic zabek. No coz okaze sie z czasem. Bo Szymon slini sie niemilosiernie i wpycha paluszki iw szystko co moze do buzi wgryzajac sie w to ![]() Cytat:
Mata swietna!Cytat:
![]() Moze rzeczywiscie Ania ma gorsze dni. słodko to wyglada ![]() Cytat:
Zjada wszystko ok. 20 i nasyca go to do rana-budzi sie ok. 7 rano (czasem nawet 8 lub 6). No i on zjada bez problemu (wlasciwie to pochlania kaszke z butli bez wzgledu na gestosc)-wczoraj wsunal taka dosc geste mleko z kaszka manna, ale on tak lubi jesc. Ale sa rozne dzieci- Filip nie chcial za zadne skarby pic kaszki z butli, nawet jesli byla w miare rzadka, nie i juz. On tylko mleczko z butli a kaszke mu dawalam lyzeczka, ale tez jakos specjalnie za nia nie przepadal. Co do kupek, u nas tez takie sa. Baczki sa ale rzadko. Cytat:
![]() DziekujemY ![]() Hanie tez ogladalam, jest urocza, mala mamusia i slodko sobie spi ![]() Cytat:
Wogole do zupek super sprawa zeby dodac. Moj maz robil salatke do sloikow z cukini, marchewki, cebuli, papryki ale musialabym znalezc przepis taka slodko-kwasna mniam ![]() Cytat:
Ja juz tez robilamTez mialam dziwne mdlosci hehe ![]() Cytat:
|
|
#852 |
|
Zakorzenienie
|
Natkulec dzięki wielkie!
A mięska żadnego nie dodajesz? ja przeważnie dodaję kiełbasę pokrojoną w kostkę. A co do tego przekładania z garnka do garnka, dzięki temu jest mniej "tłuste" to leczo? Dziewczyny ja ostatnio też się stresowałam, bo na teraz wypadała 2 @ po po porodzie, no i licząc że przyjdzie regularnie czyli co 28 dni tak jak przed porodem, czekam i czekam i nic, i już miałam w sobotę kupować test, żeby w niedzielę rano zrobić, na szczęście popołudniu dostałam. ![]() Nie planujemy na razie drugiego dzieciątka, jak już coś to tak myślałam, że może za jakieś 2 lata, jak skończę magisterkę, bo teraz widzę, że jednak przy dziecku, pracy, nie ma czasu na studia, żeby spokojnie można było się skupić na nauce i zaliczać. Ale jak będzie miało być wcześniej, to oczywiście też będzie kochane z całego serducha! ![]() ---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:05 ---------- Aguśka jak będziesz mieć chwilkę, to wrzuć przepis na tą sałateczkę byłabym wdzięczna Aguśka z Szymonka to już duuuży facet
|
#853 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
to jest bez mięska bo niby jarzyna do obiadu ale ja jem samo bo bardzo sycace tak, mniej tłuszczu i się krócej dusi potem spróbuj, na prawde pyszne
|
|
#854 |
|
Zakorzenienie
|
Karo89 ok postaram sie wieczorkiem wrzucic.
|
#855 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aguśka nie ma problemu
|
|
#856 |
|
Zakorzenienie
|
o widze ze temat ciaz sia zaczal
ja tez sie czasem kiepsko czuje mam zawroty glowy i mdlosci ale zwalam to na przemęczenie ![]() moje dziecko zachwycone jazda w spacerówce chociaz ciezko mu zasnac bo w gondoli spal na brzuszku a tu tylko na pleckach moze jechac ![]() Aguska teraz Wiktorek trzyma nóżki na pałąku w wózku
Edytowane przez Cytrynka_Wawa Czas edycji: 2012-08-01 o 20:03 |
|
|
|
#857 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
![]() Pewnie,ze wylataja,ja juz to z Wiki przechodzilam.Az pozniej musialam zagladac do albumow,bo trudno bylo uwierzyc,ze moja chudzina kiedys byla grubaskiem ![]() No i ciekawe co u was wyniknie z tym zabkiem...
|
|
#858 |
|
Zakorzenienie
|
ja dzis malego wazylam na wadze domowej tzn najpierw sama a pozniej z nim i wychodzi na to ze mlody wazy ok 7,5kg
|
|
|
|
#859 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
U nas wprawdzie gondola juz dawno w odstawce,ale o dziwo spal w spacerowce na plecach( niestety od 2 dni cos Mu sie odmienilo i za nic nie zasypia na spacerze...a jak juz zamknie oczy to placze caly czasCytat:
![]() A jak sobie ladnie wzmacnia lydki tym opieraniem o przewijak heh super to wyglada!Ciekawe co z tym potencjalnym ząbkiem Cytat:
za braciszka/siostrzyczkeCytat:
.Wiem niestety co to rwana nocka, czlowiek potem chodzi o odbija sie od scian caly dzien,a tu nie ma zmiluj sie. Dziec sie chce bawic i juz. Choc na szczescie Robcio sie sam soba zajmuje przez wiekszosc czasu(aktualnie przechodzi fascynacje swoimi stopami) i jakos dopiero przed kąpiela wlacza Mu sie maruda i trzeba Go juz zabawiac. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Morfik rosnie jak na drozdzach!Niestety podzielam Twoj los jak chodzi o karmienie. Dobrze je tylko jak nie jest rozbudzony,albo na spiocha. Reszta to tance z sutkiem w paszczy i weryfikacja jego rozciągliwosci noo chyba,ze glodny nie jest. Niestety takie karmienie trwa dluzej zazwyczaj.Cytat:
U nas to samo..Czasem mam wrazenie,ze Robcio wolalby jakby Mu uszami wylatywalo nizli ma wolno leciec. No sorry kurka nie podkrece;]Swoja droga z lyzeczki tez tak je,ze czasem sie boje,ze utknie Mu w gardle,bo normalnie otwiera paszcze i wrecz pochlania cala. Moniq bardzo wspolczuje z powodu suniek ;// to straszne stracic przyjaciol. Dogi to piekne psy,ale zawsze mnie przerazala ich krotkowiecznosc. Moj wujek mial dożynke- cudny psiak i mimo swoich gabarytow zawsze bardzo delikatny,a dzieci mogly z nia robic co tylko chcialy ![]() emigra wielkie gratulacje z okazji zakupu domu super,ze sie udalo wszystko zalatwic Tynka zdeeeecydowanie krecone! oj marza mi sie takie loki,a mam druty proste jak nic ![]() U nas weekend byl az nad wyraz dobry,bo i noce ladnie przespane i w ciagu dnia bylo idealnie wrecz. Jednak wszystko co dobre szybko sie konczy i tj T wyjechal na dwa dni w delegacje, tak te dwa dni to jedna wielka mordega. Wczoraj to juz nie wiem ile razy w nocy wstawalam,bo jojczyl( nie wiem,czy gruszka nie zaszkodzila ktora zaczelam podawac). Dodatkowo jeszcze wyzyna mi sie 8...nawet picie wody sprawia bol. Dobrze,ze jeszcze Robcio nie ząbkuje bo chyba bym odleciala juz. Odliczam minuty do powrotu T i w koncu odetchne,bo..wlasnie jem obiad
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
||||||||
|
|
|
#860 |
|
Zakorzenienie
|
Mravka w gondoli tez spal na brzuszku az mnie ludzie na ulicy zaczepiali hehe
|
|
|
|
#861 |
|
Zakorzenienie
|
Karo89 oto przepis na sałatkę z cukinią.
Składniki: -papryka: 4 czerwone, 3 żółte, -2kg zielonych ogórków, -8 dużych marchwi -10 dużych cebul, -1 średnia cukinia lub kabaczek (ok. 1,5 kg), -8 liści laurowych, -8 łyżek octu, -sól kamienna: 4 łyżki, -cukier: 11 łyżek, -ziele angielskie,: 12 ziarenek, -2 łyżeczki gorczycy, -1 łyżeczka pieprzu Cayenne Wykonanie: Paprykę pokroić w kwadraciki, ogórki w talarki, marchew zetrzeć na grubej tarce (ja to robie w malakserze na tarce), cebulę pokroić w piórka, cukinię w kostkę. Wszystko to zagotować w dużym garnku i gotowac do miękkości. Włożyć do słoików. Jest to przepis mojego meza, on zawsze robi wszystko na oko, ale kiedys kazalam mu podac ile dokladnie daje czego, bo kolezanki z pracy chcialy przepis po zjedzeniu tej salatki, no i jak robilismy ta salatke to wszystko dokladnie spisywalam na kartke. ![]() Do obiadu salatka jest swietna.
|
#862 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Gdyby to ode mnie zalezalo to tez bym wolala aby spal inaczej, ale co moge na to poradzic jak nie chce. Powiem Ci, ze na brzuchu tez jezdzi w spacerowce czasem;] Rozkladam oparcie na maksa, obracam Go przodem do kierunku jazdy, podnosze bude i zostawiam tylko moskitiere i sobie oglada swiat;]. Podparty na rekach. Jednak to tylko na prostej drodze i powoli wtedy jade,a On ma frajde ,smieje sie do wszystkiego i piszczy ,a ludzie tez sie patrza ---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ---------- Cytat:
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
||
|
|
|
#863 |
|
Rozeznanie
|
Hej hej
widzę, że była fala szczepień. My przeszliśmy już dwa szczepienia i nie było problemów po szczepieniu. Mam nadzieję, że kolejne też takie będą. Aguśka ale duży chłopczyk z Szymonka Moja Julcia też się ślini niesamowicie, wpycha do buzi rączki i pieluszkę tetrową. Zabawki nie bardzo jej wchodzą do buzi hehe ![]() A też miałam chwilę schizę z @. a w zasadzie nadal mam. Dokładnie 7 tygodni po porodzie dostałam 1. @, teraz minęło 14 tygodni (już 50. dzień od ostatniej @) i kolejnej nic a nic Miałam tylko w zeszłym tygodniu kilkudniowe plamienia takie bardzo ciemne czerwone, ale nie wyglądało to w ogóle na normalny @. No i trochę się martwię. A dostałam od mojego lekarza cerazette i je biorę, może przez te tabletki takie mam jazdy? Macie doświadczenie w tej kwestii?
|
|
|
|
#864 | ||
|
Zakorzenienie
|
hehe zabawnie to musi wygladac
![]() Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ---------- hehe ciesze sie, ze sie przyda
|
|
#865 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Moja Julcia strasznie nie lubi na brzuszku leżeć, jak ją kładę na brzuszku to szybko się irytuje i zaczyna potem płakać. No już czasem nie wiem co mam robić a chcę, żeby rozwijała swoje mięśnie leżąc na brzuszku.
|
|
|
|
|
#866 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale na rehabilitacji powiedzieli to niezbyt dobrze i jesli juz to na rownej drodze ![]() w naszej spacerowce nie moze jezdzic na brzuszku bo nie jest idealnie plaska
|
|
|
|
|
#867 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A robilas test tak z ciekawosci? ![]() Ja nie bralam tych tabletek i wogole tabletki to bralam kiedys dawno dawno i nie wiem co Ci powiedziec
|
|
#868 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
U nas jest plaska...ale jednak malawo miejsca na spanie na brzuszku Cytat:
Moze Julcia sie musi przekonac do brzuszka i warto na poczatek na chwile i w formie zabawy, aby odciagnac Jej uwage? Sporo dzieci nie lubi lezec na brzuszku,ale z czasem sie przekonuja. Pamietam, ze Emigra miala dobry sposob na swoja Julcie..Kladla ja na poduszce,tak a la kolo ratunkowe;], brzuszkiem w dol i Malutkiej sie podobalo.
||
|
|
|
#869 |
|
Zakorzenienie
|
tak nosimy przodem do swiata i bokiem podnosimy
trzeba bylo sie uczyc od poczatku
|
|
|
|
#870 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
![]() Wspolczuje wyzynania 8,znam ten bol... no i jojczenia ,to akurat przy Wiki przechodzilam
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:47.

poniżej zdjęcie pieska
okres dopiero mi się skończył i też nie wydaje mi się żebym zaciążyła nie bylo bez lateksu sexu od porodu no może raz ale nie do końca
na razie nie chce planuję zacząc się starac za rok w lato żeby jak się uda urodzic na wiosnę. a swoją drogą jakby się okazało że ciąża to 

Tylko czemu raz budzi sie 1 raz a w inna noc 15?
Albo nogami kopie tak, że klawiatura mi ucieka, hmm...

ja przeważnie dodaję kiełbasę pokrojoną w kostkę.

Dorosły syneczek..ale mam nadzieję że nie zacznie tak zawodzić jak do teściowej pojedziemy...