|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3001 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: III trymestr już nam leci, rosną w siłę nasze dzieci! Mamy wrześniowo-październ
|
|
|
|
#3002 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: III trymestr już nam leci, rosną w siłę nasze dzieci! Mamy wrześniowo-październ
Hej dziewczyny
Gratuluję rozpoczętych tygodni MAtko jak już blisko.Ja w 37 wejdę w sobotę. Sojka ja też torby jeszcze nie wyjęłam. Ale zrobię to w tym tygodniu. Jak lezałam z młodym to przyjechała dziewczyna - sama - własnym samochodem bo coś dziwnie się czuła. I po 2 godzinach urodziła Mąż w trakcie dojechał z torbą.A moja bratowa z drugim dzieckiem pod koniec 38 tygodnia na imprezie rodzinnej. Mówi, że coś dziwnie jakoś tam napiera. Ale obejrzała sobie jeszcze "Na dobre i na złe" i potem poprosiła mnie, żebym ją zawiozła na IP.Mój brat na szkoleniu. W szpitalu stwierdzono rozwarcie, więc zostaje. Ja musiałam pojechać po jej torbę. I te pielęgniarki, że spokojnie nie mam się śpieszyć. Do szpitala było jakieś 15 minut autem. Przyjeżdzam z torbą, a te mi sie pytają czy chce zobaczyć dziecko
|
|
|
|
#3003 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
#3004 |
|
Wtajemniczenie
|
mój ginek cały czas twierdzi, że po 12 sierpnia będę miec ciaze donoszona. To bedzie skonczony 37 tydzien, a zaczne 38.
Mysle, że w tej kwestii nic się nie zmienilo. |
|
|
|
#3005 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
spakuj torbę za wczasu .... kurcze a jakie ma opinie ten sprzedający ???? Cytat:
pięknie a ja w sobotę odstawiam leki a to będzie skończony 35t dopiero ![]() Cytat:
Moja ginka jakoś inaczej pojmuje donoszenie nie wiem czemu tak .. już zaczynam świrować!!! patrzę na naszą pierwszą stronę i nie widzę torby do szpitala - nie skompletowałyśmy jej ???
|
|
#3006 |
|
Raczkowanie
|
Załamana
Dziewczyny, poradźcie cos, jestem załamana od dwóch dni.
Niedawno musiałam przeprowadzić się do innego miasta, a co za tym idzie- zmienic lekarza. Mam aktualnie skonczone 31 tygodni, do tego cukrzycę ciążową, jestem na diecie. 1.5 tyg temu byłam u jednego lekarza w nowym mieście- potrzebowałam skierowania na badania (grupa LUXMED). Byłam badana, sprawdzana była między innymi długość szyjki.Wszystko wg szanownej pani dr było ok. Przedwczoraj wybrałam się kompletem badań do nowego lekarza, który ma poprowadzić ciążę do końca, podobno świetny fachowiec, pracuje w szpitalu, w którym zamierzam rodzić. I pierwsza informacja po badaniu: szyjka mocno skrócona, mniejsza niż 1 cm . Jestem przerażona, nie wiem jak to możliwe. Dostałam magnez do łykania, zakaz seksu i nakaz oszczędzania się (jak dotąd robiłam wszystko w domu, wszędzie było mnie pełno). Twierdzi, że mam pojedyncze skurcze- nie wiem jak mogłam tego nie wyczuć, najprawdopodobniej pomyliłam je z ruchami dziecka, który wierci się bardzo, że trudno cokolwiek wyczuć. Nie wiem co robić teraz, na co zwracać uwagę... Boję się o małego, poradźcie co w takiej sytuacji robicie, jak się zachowujecie, czy leżycie, czy co Wam Wasi lekarze polecili robić. Z góry dziękuję
|
#3007 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Załamana
Cytat:
leż jak najwięcej i odpoczywaj to jedyna możliwość ...
|
|
#3008 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
DOstałaś tylko magnez? Ja bym do tego dodała jeszcze nospę (żeby zapobiec ewentualnym skurczom) - chyba większość z nas łyka taki zestaw. Dziewczyny mają w takich sytuacjach jeszcze inne leki np. luteinę i jeszcze jakiś na f (Konczi podpowiedz co to)
|
|
|
#3009 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
o to nie jestem osamotniona uffff no ja mam w 90% spakowaną torbę ... chciałam sprawdzić co jeszcze a tu niespodziewajka więc jak swoją listę możesz nam podrzucić byłoby extra
|
|
#3010 |
|
Raczkowanie
|
Na razie tylko magnez, do następnej wizyty. Problem u mnie w tym, że mam tą cholerną cukrzycę. 8 razy dziennie muszę jeść, a co za tym idzie, muszę przygotowywać te wszystkie posiłki jakoś rozsądnie, z wagą itd.
Więc przy kuchni stać muszę, a do ok. 18 jestem codziennie sama w domu...
|
#3011 |
|
Zakorzenienie
|
Wyprawka do szpitala
1. dowód osobisty 2. legitymacja ubezpieczeniowa lub aktualne RMUA 3. karta ciąży 4. grupa krwi oryginalny wynik 5. wymaz z pochwy 6. wszystkie badania: HIV, różyczka, toksoplazmoza, kiła + wyniki max do 2 tygodni: analizy moczu i morfologii 7. chusteczki nawilżające 8. pampersy dla dziecka 9. płyn do higieny intymnej (taki, jakiego używałyśmy do tej pory) 10. jednorazowa bielizna np. siatkowa (w większości szpitali bawełniana jest zakazana) 11. wkładki, podpaski lub podkłady poporodowe (np. Bella) 12. klapki pod prysznic, ręcznik i kosmetyki (żel pod prysznic, szampon itd) 13. woda do picia(w dużej ilości) 14. pomadka do nawilżania ust 15. czekolada, landrynki 16. koszula(1 do porodu - o ile w szpitalu nie dają- oraz po 1 koszuli na każdy dzień pobytu w szpitalu) 17. szlafrok 18. Skarpetki (zmarznięte stopy powodują spowolnienie akcji porodowej) 19. saszetki tantum rosa + spryskiwacz do przemywania krocza przy każdej wizycie w wc 20. wkładki laktacyjne 21. stanik do karmienia 22. ubranka dla dziecka (jeśli szpital tego wymaga) 23. kanapki dla męża (coby nam chłopina nie padł z wrażenia i głodu) w szpitalu, w którym ja mam zamiar rodzić (lublin ul. Staszica) można zabrać jeszcze: 1. parafinę do nawilżania krocza Jeśli na porodówce jest mało miejsca, najlepiej spakować dwie torby: jedną małą z rzeczami do porodu i drugą na pobyt w szpitalu. przed wyjściem z domu koniecznie zjeść lekkostrawny posiłek. Poród trwa czasami kilka godzin i trzeba mieć sporo sił, a podczas porodu personel szpitalny jeść raczej nie pozwoli
Edytowane przez maggie123 Czas edycji: 2012-08-02 o 12:05 |
|
|
|
#3012 |
|
Zakorzenienie
|
Hej. Dzisiaj się już uspokoiłam, chyba za bardzo panikuję
No ale cóż poradzić- taki charakter![]() Macie rację, to na pewno nic złego, zwłaszcza, że kilka z Was też miała takie wibracje. A z tą padaczką, to wiem, że to raczej niemożliwe, ale jak przyjdzie coś do głowy, to Mimo wszystko jeśli spotkam dzisiaj położną, bo będę w tym ośrodku, w którym przyjmuje ona i mój gin, to zapytam, tak z ciekawości co to za ruchy- może będzie wiedziała. Może synuś sobie jakieś SPA urządził z wibrującymi masażami, żeby dobrze na usg wyglądał Zielona trzymam kciuki, żeby wszystko było ok. Leż i odpoczywaj A ja dzisiaj mam o 14 usg jamy brzucha. Mam nadzieję, że wyjdzie dlaczego mam takie boleści w okolicy żołądka.... Może jak pani będzie miła, to pozwoli mi zobaczyć mojego Skarba |
|
|
|
#3013 | ||||||||||
|
Zadomowienie
|
Witam!!!
kasiam,Choco,colds,tamlin ,Almariel,Weronika,louros e dziękuje za odpowiedzi ws.asparginu Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
mądre rzeczy wyczytałaśNie wiem,czy kiedyś o tym pisałam,ale raz po prysznicu pomarowałam szyję kremem i potem mały się obudził na karmienie,wzięłam go,przystawiam a on płacze Myślę,co jest?i stwierdziłam,że to przez ten krem,ale gdzie od szyi są piersi?Poleciałam,wzięłam drugi prysznic,porządnie umyłam szyje i było już OK.Przyssał się od razu![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
W jakim wieku masz córcie?Cytat:
![]() Mój chyba nigdy nie był wysoko i w ogóle jest taki spiczasty z tą anteną ![]() Cytat:
Cytat:
Gratuluję tygodni!matko 37! Sojka,Sandra,maggie,Asiul ka jak Wam niewiele zostało... Ja dopiero albo i już zaczynam 34tc. Iwoncia,Weronika może napiszcie do tych osób z all,gdzie kupowałyście ubranka i zapytajcie w jakim proszku były prane?może nawet nie w dziecięcym jakimś?
|
|
#3014 | |
|
Zakorzenienie
|
A mnie nikt nie odpowiedzial...
Maggie jak sobie dzisiaj szukałam objaw zblizajacego proodu to jak czop wypadnie to moze byc kilka godzin ale tez dni.. mojej ciotce jak wypadł czop w 34 tygodniu to w ciagu 3 godzin urodziła. ale wiadomo kazda inaczej ---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#3015 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
super lista połozna nam z 10 razy na sr przypominała, żeby wziąsc ze soba czekolade bo jak juz sil brak to kostka czekolady i lepiej czlowiekowi, bo w szpitalu nic nie dostaniesz. i oczywiscie obowiazkowo zajrzeć do lodowki przed wyjazdem ![]() a mi wlasnie przyszedł mis z bebilonu |
|
|
|
|
#3016 | ||
|
Zakorzenienie
|
No to koszulę kupiłam, juz mam wszystkie trzy na szpital
Zajde jeszcze do rossmanna, może cos mi w oko wpadnie do mycia malucha to kupię. Cytat:
Cytat:
![]() A ze sprzedającym się kontaktowałaś czy czekasz na jego pierwszy krok? Konczi bo każdy szpiatal ma inne wytyczne, najważniejsze to badania, dowód osobisty, Rmua. Poza tym standardowo koszule, szlafrok, laczki, kosmetyki, woda, landrynki. Dla dziecka nieraz nic nie trzeba a nieraz wszystko. Najlepiej się bezpośrednio w szpitalu dowiedzieć. |
||
|
|
|
#3017 |
|
Zakorzenienie
|
Kasiam a kiedy się rejestrowałaś w bebilonie, żeby przysłali misia? Bo ja chyba 26czerwca i do dnia dzisiejszego cisza....
|
|
|
|
#3018 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3019 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3020 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak to pierwszy raz) to wiem, że do porodu może być jeszcze ze 2-3 tygodnie, więc nie wpadam w panikę, tym bardziej, że nic innego się nie dzieje Poza tym mam nadzieję, że jeszcze 2 tygodnie pozostaniemy w dwupaku, bo nasz fotograf, z którym na zdjęcia jesteśmy umówieni wraca w pn po urlopie. Więc trzymać mi tu kciuki, żeby Zuźka wcześniej mi niespodzianki nie zrobiła i na świat się nie pchała, bo ja jeszcze te zdjęcia chcę ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() albo coś sobie wkręciłam, zresztą, czy to ważne? tak czy siak, niedługo zacznie się rozpakowywanie ![]() Cytat:
|
|
|
#3021 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#3022 |
|
Zakorzenienie
|
A, czyli muszę jeszcze sobie trochę poczekać....
|
|
|
|
#3023 | |
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
, ale to samo czuję - poddenerwowanie i podniecenie zarazem . Z jednej strony chce już tulić malucha, a drugiej fajnie tak leniuchować .
|
|
|
|
|
#3024 |
|
Rozeznanie
|
Sojka,super,ze mala tak nabrala wagi
wogole to gratuluje Tobie i Sanrze 37 tyg a Maggie juz z czopem wyleciala ,no niezle..dziewczyny wkurzylam sie,bo dzis zakladalam ,ze bede miec to usg3d ,dzwonie do gabinetu do recepcji a babka mi mowi,ze w 31tyg. moze juz byc za pozno na to 3d.. Ze w sumie to zalezy od wielkosci dziecka,ale moze nie widac nic. ja zas wyczytalam,ze najladniejsze do 32 tyg wychodzi i tego sie trzymalam i badz tu czlowieku madry. tyle sie wyczekalam i dupa. a Wy w ktorych tygodniach robilyscie to usg? no nic.ma do mnie jeszcze lekarz oddzwonic i zobaczymy co powie.
|
#3025 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odpoczywaj jak najwięcej. A ja wciąż czekam...
|
|
|
|
|
#3026 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
miejmy nadzieję że nie skurcze. Wierzę, że będzie dobrze.kurcze już niedługo przywitamy pierwsze maluszki.. wow Sojka super że mała tak ładnie przybrała
02.05.2009 Ola 19.10.2009 Edytowane przez aloy Czas edycji: 2012-08-02 o 13:21 |
|||
|
|
|
#3027 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3028 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zawsze można zrobić 3/4D,ale może to zależy czy prywatnie,czy na fundusz...Ja 10.08.będę mieć usg 4D i to będzie skończone 34tygodnie.
|
|
#3029 |
|
Zakorzenienie
|
Juz jest dobrze
![]() Tz pow zebysmy nie smarowali malemu tego mascia bo jak to jest wilgotne to niby nie chce sie goic,narazie ma to suche i moze to odpasc. Zreszta jutro i tak ide z nim do dermatologa. dostalam kolejna propozycje mieszkania ale tym razem na fajnym osiedlu,3pokoje,balkon,pa rter,blok,centralne ogrzewanie wiec wydaje mi sie ze dobrze.oczywiscie tez do remontu,ale polowa spoldzielnia robi. Jutro idziemy obejrzec bo dzis wole nie ryzykowac i zostac w domu. |
|
|
|
#3030 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dajcie linka na tego misia z babilonu
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:57.

MAtko jak już blisko.
Mąż w trakcie dojechał z torbą.
.
termin porodu zatem się zbliża. Choć od wypadnięcia tego czopa to jeszcze ze 3 tygodnie do porodu może być, prawda? a może być już zaraz

No ale cóż poradzić- taki charakter
pozwalam sobie miec watpliwosci

,no niezle..