Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2228 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-02, 16:20   #66811
kat123
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIV część zakręconej opowieści

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Eh przesądy :P Mi się najlepiej kręciły po produktach prostujących, mają te same polimery a kształt zależy od tendencji włosów i rodzaju zabiegów, a nie napisów na opakowaniu :P
Też czasem mieszam z b/s
hehe, a tego to już bym się nie spodziewała siła perswazji i marki i proszę jakie mogą nam ciemnoty wciskać hihi
powalczę jeszcze, może zadziała, a jak nie...
Cytat:
Napisane przez smoothly Pokaż wiadomość
masz, masz, ja mogłabym przygarnąc....
Ok, przez tydzień potestuję i jak mi nie przypadnie do gustu dostaniesz prezent

Aparatka od 11.10.2014 (góra).
Dół od 11.04.2015.
kat123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 16:23   #66812
Majka1503
EDUkator

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość

Ojć Dobrze, że sprawdzasz, co się dzieje. Nie będę na tę chwilę wsadzać kija w mrowisko, bo skoro specjaliści otoczyli Cię opieką, to lepiej będzie zobaczyć, co siedzi w organizmie.
Co do Biotebalu - nie stosowałam, ale przeczytałam teraz kilka opinii. Podobno ma sporo wit. B7, czyli Biotyny, a ta jest też w H-pantotnenie. Czy drożdże wystarczą? Mimo wszystko sięgnełabym po ten środek, bo w drożdżach możesz nie mieć wystarczającej dawki biotyny.
Uważałabym bardziej na Alpicort jeśli masz wrażliwą skórę głowy. Widzę, że dermatolog działa trochę po omacku, ale w sumie nie ma wyjścia Trzeba znaleźć odpowiedzialnego.

W takim razie Biotebal będę brała, za miesiąc mam kontrolę, jutro ginekologa.
Zobaczymy co się w organizmie dzieje.
Póki co rano wtarłam Alpicort i w kilku miejscach na skalpie które czasem swędziały - spokój.

Drożdże: 10 III -10 VI; 09 VII-26 IX; 29 X - 26 XII 2012; 01 II-01 IV 2013; 12 IV - 12 VII 2014.
Dbam o włosy: od III 2012.
CG: od 5 VII 2012.

Majka1503 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 20:03   #66813
claudiiin
Zadomowienie

Cytat:
No to analizujemy pielęgnację, cięcie oraz kiedy, w jakim wieku byłaś, gdy miałaś loczki. Chcę tez ponownie tamte zdjęcia oraz obecne.
Obecnie mam 22 lata, wtedy miałam 17-19 lat (2007-1 połowa 2009). Na poczatku 2007 zaczelam brac tabletki anty jesli to ma znaczenie A wlosy byly do wrzesnia 2006 rozjasniane do jasnego blondu i tez sie wtedy chyba krecily bardziej niz teraz. Pielęgnacja w 2007 i pozniej wyglądała tak, że używałam najprawdopodobniej szamponu Nivea do loków lub Fructisa do farbowanych/z filtrem UV, jako ds - Nivea do loków lub Fructis do loków, a jedyne produkty bs jakich moglam w tamtym czasie uzywac to balsam Nivea do loków i pianka do włosów kreconych Taft. Być może używałam też bs Pantene ale nie jestem pewna czy to nie bylo juz pozniej. Generalnie byłam świadoma jak widać że mam kręcone włosy, więc nie myłam ich codziennie, nie suszyłam suszarką, prostownicy używałam od święta. Myłam szamponem, potem ds i balsam/pianka, czesanie szczotką, ugniatanie i pozostawienie włosów do wyschnięcia. Na sucho nie czesałam. Faktem jest, że farbowałam wtedy włosy u fryzjerki, a potem zaczęłam uzywać farb drogeryjnych. I wtedy obcinałam się też u innej fryzjerki. Na początku jej techniką cięcia było "strzępienie" końcówek i chyba przerzedzanie, bo patrząc na niektore wczesniejsze zdjecia to jakos bardzo malo tych wlosow mam w dolnych partiach... a później już cięła mnie jakoś inaczej - chyba cieniowanie bez tego strzępienia. Ale niestety nie potrafię w tej chwili powiedzieć, ktore z tych cięć jest na tych zalaczonych zdjęciach, może Tobie uda się coś na ich podstawie stwierdzić? Widać, że skręt jest drobniejszy, tworzą się pierścionki i rulony, a teraz mam "tylko" fale. Aaa i wtedy bylam tez obcinana w V a nie U. Rozjaśnienie tutaj na pewno nie zawiniło, bo jeszcze przez cały 2010 i połowę 2011 byłam brunetką i skręt już wtedy siadł. Teraz fryzjerka (juz inna) ostatni raz obcinała mnie na przelomie listopada i grudnia, cieniując włosy na mokro a potem poprawiając na suchych prostych (to dla niej bylo "ciecie na sucho" o ktore prosilam...), "przejezdzajac" na niektorych pasmach nozyczkami tak od gory do dolu. Od tamtego czasu siostra jedynie podcinała mi końcówki pasmo po paśmie, nozyczki ustawiajac prostopadle do obcinanego pasma. Trochę zeszłam też z cieniowania. Tak więc kosmyki mam obecnie grubsze na końcach.
A moja obecna pielegnacja? Jestem CG juz 9 miesiecy (nawet nie zdawalam sobuie z tego sprawy az do teraz ), przez ten czas przerobilam regularne nakladanie domowych masek wzbogaconych polproduktami, olejowanie, mycie odzywka i OMO z uzyciem BD itp., dlugo trzymane pod czepkiem odzywki ds, plukanki cysteinowa, lniana, octowa itd., odzywki bs, zel lniany i rock hard gelee, wcierki Seboradin i Jantar, plunking, suszenie dyfuzorem, czyli taki w sumie standard. Niestety w lutym zaczely mi mocno wypadac wlosy, a teraz wypadaja juz w ogole potezniej, wiec za bardzo nic teraz z nimi nie robie. Czerwiec byl miesiacem, podczas ktorego zrezygnowalam wlasciwie ze wszystkich ww. rzeczy oprocz OMO, krotko trzymanej odzywki ds i odzywki bs, a takze Jantaru, nie obserwujac zadnej poprawy. Teraz gdzies od polowy lipca wlaczylam z powrotem maski nakladane przed myciem, ale nie pod czepek, oleje daleko od skalpu rzecz jasna, ale wszystko to juz znacznie mniej regularnie niz wczesniej. Plunking tez zaczelam z powrotem stosowac. W miedzyczasie farbowalam wlosy 2 razy (odkad mocniej zaczely wypadac), raz drogeryjnym L'orealem, a raz fryzjerska "lagodna" w zalozeniu farba, obserwujac kazxdorazowo znaczne pogorszenie. Tak to mniej wiecej u mnie wyglada, czy powinnam cos konkretniej napisac, np. kosmetyki? Bo w sumie stosowalam rozne odkad zaczelam przygode z CG i nic nie zapowiada wielkiego powrotu dawnego skretu... Dzieki za chec pomocy Niestety nie mam lepszych zdjec pod reka. 1 to stan z polowy lipca, pozostale to wrzesien 2008. Tak sobie mysle ze moze przejade sie do tej fryzjerki ktora kiedys mnie obcinala, tylko powiem, ze bez przerzedzania
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20120715_011057.jpg (68,2 KB, 89 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg S5000897.jpg (69,9 KB, 46 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg S5001120.jpg (110,2 KB, 58 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg S5000888.jpg (62,7 KB, 69 załadowań)

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...
claudiiin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 23:20   #66814
smoothly
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kat123 Pokaż wiadomość
Ok, przez tydzień potestuję i jak mi nie przypadnie do gustu dostaniesz prezent
hahahaha, lubie prezenty
nie no, śmieje się, ale jakbyś miała wyrzucić, albo jakby miał Ci leżeć, to ja z chęcią wypróbuję

AjriszMarta, jak Ci się sprawuje szampon z codziennika? widziałam go ostatnio i zaciekawił mnie

akcja - powrót do formy!

Edytowane przez smoothly
Czas edycji: 2012-08-02 o 23:49
smoothly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 08:15   #66815
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
AjriszMarta, jak Ci się sprawuje szampon z codziennika? widziałam go ostatnio i zaciekawił mnie
Lilliputz biały? Mam bardzo mieszane uczucia. Myje dobrze, odsuwa w czasie użycie szamponu z większą dawką SLS.
Niemiłosiernie plącze. Metodą kubeczkową ciut mniej, z dodatkiem oleju ciut mniej itp.
Może kupię ponownie ale zdecydowanie z misją "poprawianie"

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 10:16   #66816
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
będę robić badania, o ile lekarz rodzinny znowu mi numeru nie wywinie
Pamiętaj, ze nie zawsze sprawa jest chorobowa. Czasem wystarczy zmienić dietę, wesprzeć się supelemntami i wcierkami i po kłopocie Sama mam sporą "wypadalność" więc nie liczę włosów, ale przyglądam się, czy nie wypada ich więcej.
Cytat:
naftę chcę nakładać max. 10-15 minut przed myciem. myślę że po 2-3 próbach da radę określić czy nafta cokolwiek pomaga, czy jeszcze bardziej wypadają.
Pewnie tak. Osobiście nie jestem zwolenniczka nafty, ale to już mój indywidualny brak przekonania i fanaberie skórno-włosowe.
Cytat:
a we wrześniu zamierzam zrobić pierwsze zamówienie na ZSK, na pewno kupię aloes i keratynę, będę dodawać do kallosa, na razie pójdzie sam na odżywienie.
a może polecisz coś jeszcze, zeby zamówić i do czego? dopiero uczę się i czytam o półproduktach..
Jeśli włosowego, to obowiązkowo prócz keratyny i aloesu kup na pewno panthenol. Do tego ewentualnie hydrolizowany jedwab, elastyna, spirulina, ekstrakt z argininą. Do wszelkich mgiełek przyda się hydrolat - do wyboru w zależności od tego, co chcesz osiągnąć (na teraz mogłaby być zielona herbata - ochrona przed słońcem), niego oleju (niech będzie po tej samej linii ochronnej - sezamowy). Możesz je konserwować FEOG (w ogóle warto kupić, gdybyś chciała sama robić coś do twarzy i włosów). Jeśli myślisz nie tylko o włosach, ale i o twarzy, to przyda się kwas hialuronowy, kolagen i elastyna, może liposomy. Zależy, co chciałabyś robić. No i oczywiście papierki lakmusowe. Przydają się na co dzień.

Cytat:
Napisane przez Mimi08 Pokaż wiadomość
A teraz postanowiłam że koniec z prostownicą i musze poprzypominac sobie jak pięlegnuje się kręcone włosy. Niestety nie są już tak kręcone jak kiedyś. Miała 3A a teraz 2A
Będą piękne i kręcone, zobaczysz. Czasem trzeba pozwolić im odrosnąć, by pokazały, co potrafią. Daj sobie i im czas, dbaj regularnie i optymalnie, a będą efekty.

Cytat:
Napisane przez Majka1503 Pokaż wiadomość

W takim razie Biotebal będę brała, za miesiąc mam kontrolę, jutro ginekologa.
Zobaczymy co się w organizmie dzieje.
Póki co rano wtarłam Alpicort i w kilku miejscach na skalpie które czasem swędziały - spokój.
To dobrze. Obserwuj działanie Alpicortu.

Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość
Obecnie mam 22 lata, wtedy miałam 17-19 lat (2007-1 połowa 2009). Na poczatku 2007 zaczelam brac tabletki anty jesli to ma znaczenie
Ma. I wiek tez ma. To często szczyt formy włosowej - huśtawka hormonalno-nastrojowa, która sprawia, że mamy pryszczolce i nieznośne włosy
Niestety często po tym szczycie może nie być powrotu do dawnej formy. Pamiętasz, jak wyglądały wcześniej?
Do tego warunki środowiskowe też nie są bez znaczenia - spore zanieczyszczenie, zła dieta, pielęgnacja oczywiście, zabiegi fryzjerskie. Cóż, jesteśmy całością i nie można o tym zapominać.
Ależ cudny miałaś skręt! Piękne Kondycja tez niezgorsza, ale możliwe, że to też zasługa koloru.
Cytat:
A wlosy byly do wrzesnia 2006 rozjasniane do jasnego blondu i tez sie wtedy chyba krecily bardziej niz teraz
To mogło być złudzenie polegające na tym, że zniszczone zaczynają się jakby giąć. Często myli się takie zachowanie włosów z kręceniem.
Cytat:
Pielęgnacja w 2007 i pozniej
Tu skrócę - same produkty slsowo-silikonowe. Mało tak naprawdę odżywczych składników. Kiedy włosy są w swoim "szczycie" to nie grozi im od razu spadek formy. Może to się jednak odbić na nich w późniejszym okresie.
Cytat:
Generalnie byłam świadoma jak widać że mam kręcone włosy, więc nie myłam ich codziennie, nie suszyłam suszarką, prostownicy używałam od święta.

Cytat:
Faktem jest, że farbowałam wtedy włosy u fryzjerki, a potem zaczęłam uzywać farb drogeryjnych. I wtedy obcinałam się też u innej fryzjerki. Na początku jej techniką cięcia było "strzępienie" końcówek i chyba przerzedzanie, bo patrząc na niektore wczesniejsze zdjecia to jakos bardzo malo tych wlosow mam w dolnych partiach... a później już cięła mnie jakoś inaczej - chyba cieniowanie bez tego strzępienia.
techniki cięcia mogą mieć - ba! mają! - niebagatelny wpływ na włosy.
Cytat:
Ale niestety nie potrafię w tej chwili powiedzieć, ktore z tych cięć jest na tych zalaczonych zdjęciach, może Tobie uda się coś na ich podstawie stwierdzić?
Niestety, jedyne, co widać, to nieudolne cieniowanie - jakieś dwie, maksymalnie 3 warstwy.
Cytat:
Widać, że skręt jest drobniejszy, tworzą się pierścionki i rulony, a teraz mam "tylko" fale. Aaa i wtedy bylam tez obcinana w V a nie U.
Fale też piękne. I widać charakterystyczną dla włosów cechę - kręcą się nie od nasady, ale dalej. Stanowczo nigdy nie powinnaś mieć ich krótkich. ale na dziś - jeśli to zdjęcie jest stanem obecnym - winny być wycieniowane, a jakoś nie widzę, by specjalnie były.
Cytat:
Rozjaśnienie tutaj na pewno nie zawiniło, bo jeszcze przez cały 2010 i połowę 2011 byłam brunetką
Ale farbowałaś po tych rozjaśnianiach, czy co się stało? I dlaczego włosy obecnie są takie jasne?
Cytat:
Teraz fryzjerka (juz inna) ostatni raz obcinała mnie na przelomie listopada i grudnia, cieniując włosy na mokro a potem poprawiając na suchych prostych (to dla niej bylo "ciecie na sucho" o ktore prosilam...), "przejezdzajac" na niektorych pasmach nozyczkami tak od gory do dołu.
Nie podoba mnie się ten rodzaj cięcia. Też może źle wpływać na kształt loka.
Cytat:
Od tamtego czasu siostra jedynie podcinała mi końcówki pasmo po paśmie, nozyczki ustawiajac prostopadle do obcinanego pasma. Trochę zeszłam też z cieniowania. Tak więc kosmyki mam obecnie grubsze na końcach.
I dobrze. Dajmy im odrosnąć i niech siostra ciacha prostopadle w środku skrętu. Ale cieniowanie by się przydało. Nie dałaby rady tego delikatnie zrobić?
Cytat:
A moja obecna pielegnacja? Jestem CG juz 9 miesiecy (nawet nie zdawalam sobuie z tego sprawy az do teraz )
No to czas na poród Żartuję
Cytat:
Niestety w lutym zaczely mi mocno wypadac wlosy, a teraz wypadaja juz w ogole potezniej, wiec za bardzo nic teraz z nimi nie robie.
Czy udało Ci się ustalić przyczynę?
Cytat:
W miedzyczasie farbowalam wlosy 2 razy (odkad mocniej zaczely wypadac), raz drogeryjnym L'orealem, a raz fryzjerska "lagodna" w zalozeniu farba, obserwujac kazxdorazowo znaczne pogorszenie
A czy od czasów tych farbowań nie zaczęło się wypadanie? Robiłaś badania? Sprawdzałaś tarczycę?
Cytat:
Tak to mniej wiecej u mnie wyglada, czy powinnam cos konkretniej napisac, np. kosmetyki? Bo w sumie stosowalam rozne odkad zaczelam przygode z CG i nic nie zapowiada wielkiego powrotu dawnego skretu...
Zawsze można spróbować pogrzebać w kosmetykach. Może czegoś brakuje włosom?
Czasem trzeba odczekać aż wyrosną nowe i zdrowe, niecięte w sposób nieodpowiedni, niefarbowane. A czasem, niestety, trzeba się pogodzić.
Niepokoi mnie to wypadanie, bo może oznaczać, ze coś się dzieje w organizmie. Nie ignorowałabym tego, a poszła na badania krwi, tarczycy itp.
Zawsze pozostaje jeszcze... Próba silikonu
Cytat:
Tak sobie mysle ze moze przejade sie do tej fryzjerki ktora kiedyś mnie obcinala, tylko powiem, ze bez przerzedzania
Też możesz. ale niech nie kombinuje jakiś ślizgowych cięć itp, a cieniowanie zrobi porządne, a nie dwie warstwy na krzyż.

I mała niespodzianka. Włosy z wczoraj i z dziś. Myte wczoraj rano na szybko Cieniem aloesowym na to Tigi LP&P i żel aloesowy - zatem niemal całkiem CG, tylko w Tigi daleko jakieś pq, żel bez jakichkolwiek polimerów. Głównie aloes Wczoraj dostały tez nieco Tigi Lp&P przed spaniem i dziś rano znów Tigi i kapka żelu.
1 - popołudniu po całym dniu
2 - po porannej reanimacji
Nie powiem, jest to jak dla mnie osiągnięcie, bo latem zwykle jest masakra. puchowo-bezlokowa. Więcej w albumie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMAG1688.jpg (72,4 KB, 69 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMAG1696.jpg (106,1 KB, 73 załadowań)

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2012-08-03 o 10:49
Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 10:49   #66817
Rybiorek
Zakorzenienie

moze zostane zjedzona za tego posta ale w koncu to forum i kazdy moze wyrazic swoja opinie

post jest a propos posta Claudiiin

Eloe
juz napisala ze zmiany hormonalne maja duzo do gadania i czasami nic sie nie da zrobic, w skrajnych wypadkach wlosy sie nagle prostuja albo odwrotnie prostowlosa nagle zaczyna miec fale/loki (Moja Mama po urodzeniu mnie z kreconowlosej przemienila sie prostowlosa, druga ciaza nic nie zmienila (aczkolwiek oboje z bratem mamy krecone wlosy), gdy juz z bratem bylismy nastolatkami w wyniku chemii stracila wlosy, te co odrosly krecily sie, Mama byla juz grubo po 30tce)

Jednak tak jak przeczytalam post Claudiiin to odnosze wrazenie ze wczesniej gdy uzywala tych kosmetykow silikonowych to jednoczesnie nie meczyla wlosow intensywna pielegnacja (jedyne 'ale' jakie bym miala to to ze jak napisala po nalozeniu pianki czesala szczotka, choc jak widac na zdjeciach wlosom to nie przeszkadzalo)

Potem wiele rzeczy sie nalozylo, farbowanie, zle ciecie, potem doszla intensywna pielegnacja bo CG oszolamia na poczatku i dziewczyny szaleja z maskami, odzywkami, plukankami, wcierkami i...... placza ze nie ma efektow bo mysla ze CG to jak magiczna rozdzka - bec! i loki/fale jak z reklamy

Ja bym sprobowala dac wlosom spokoj, na razie nie cieniowac, ustalic skromna pielegnacje - skromna ale systematyczna, ktora nie bedzie obciazac wlosow, zadbac o diete (jak najmniej przetworzonej zywnosci), i co wazne - pic wode mineralna niegazowana - min 6 szklanek na dzien, malo osob zdaje sobie sprawe jaki to ma ogromny wplyw na kondycje wlosa

wiem ze napisalas ze od czerwca zrezygnowalas z wielu rzeczy i nie widzisz poprawy - minelo dopiero 2 miesiace, sredni czas otrzymywania efektow jesli chodzi o wlosy to 3-6 miesiecy konsekwentnej, systematycznej pielegnacji, nie tylko zewnetrznej ale rowniez wewnetrznej (dieta, woda, suplement)

Badania mozna zrobic jezeli wypadanie naprawde osiagnelo duzy poziom jednak w 80% przypadkow badania wychodza ok bo przyczyna moze byc stres, zla pielegnacja albo poprostu przyszedl czas na zmiany wewnatrz organizmu.

Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 10:57   #66818
Eloe77

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
moze zostane zjedzona za tego posta ale w koncu to forum i kazdy moze wyrazic swoja opinie
Eee tam zaraz zjedzona.
Mnie zastanawia to długotrwałe wypadanie, bo to w końcu 4 miesiące do chwili ograniczenia, a nadal chyba trwa.
Cytat:
Potem wiele rzeczy sie nalozylo, farbowanie, zle ciecie, potem doszla intensywna pielegnacja bo CG oszolamia na poczatku i dziewczyny szaleja z maskami, odzywkami, plukankami, wcierkami i...... placza ze nie ma efektow bo mysla ze CG to jak magiczna rozdzka - bec! i loki/fale jak z reklamy
Wiesz, mnie się zdaje, że tu mamy do czynienia z czymś większym. Spotkałam się już z taką zmianą. Tutaj z naprawdę mocnego skrętu schodzimy do fali i dlatego moim zdaniem jest coś na rzeczy bardziej w organizmie niźli w samej pielęgnacji.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-08-03, 11:21   #66819
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Eee tam zaraz zjedzona.
Mnie zastanawia to długotrwałe wypadanie, bo to w końcu 4 miesiące do chwili ograniczenia, a nadal chyba trwa.
nie udzielam sie systematycznie ale czasami podczytuje i sa osoby tutaj ktorym wypadaly wlosy nawet pol roku, nic nie pomoglo, a badania byly, szampony i wcierki od dermatologa byly..... na palcach jednej reki mozna policzyc (i palcow i tak zostanie) osoby ktore naprawde mialy cos pokrecone w wynikach

Cytat:
Wiesz, mnie się zdaje, że tu mamy do czynienia z czymś większym. Spotkałam się już z taką zmianą. Tutaj z naprawdę mocnego skrętu schodzimy do fali i dlatego moim zdaniem jest coś na rzeczy bardziej w organizmie niźli w samej pielęgnacji.
no toz wlasnie to napisalam - czasami nie ma mocnych na to co nasz organizm robi, mozemy sie pociac, sprobowac stanac na rzesach i guzik (bez petelki nawet)

a tutaj moze byc tyyyyyyyle czynnikow ze glowa mala
1. wlosy sa juz dlugi czas dlugie i w koncu ich wlasny ciezar zrobil swoje, cebulki sa zmeczone
2. kosmetyki silikonowe + pianka dawaly lepszy hold wlosom - silikon wypelnil ubytki, nadal polysk a pianka utrzymala/wzmocnila skret (przy wprawie z wlosow falownych mozna wyczarowac loki wgniatajac odpowiednio jakis stylizator)
3. zmiany hormonalne / przebyte choroby / branie lekow
4. wynik zbyt intensywnej pielegnacji
5. niezbyt zdrowa dieta charakterystyczna dla nastolatek i dwudziestoparolatek, picie za duzo kawy, czarnej herbaty, napojow gazowanych zamiast wody i herbat ziolowych
6. brak jakiejkolwiek diety bo dziewczyny sie na sile odchudzaja zeby byc super skinny
7. stres - nauka, milosc, rodzice, praca itp

zeby miec piekne wlosy trzeba spojrzec na caloksztalt
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2012-08-03, 11:41   #66820
Eloe77

Cytat:
nie udzielam sie systematycznie ale czasami podczytuje i sa osoby tutaj ktorym wypadaly wlosy nawet pol roku, nic nie pomoglo, a badania byly, szampony i wcierki od dermatologa byly..... na palcach jednej reki mozna policzyc (i palcow i tak zostanie) osoby ktore naprawde mialy cos pokrecone w wynikach
Owszem, jednak nie zawsze badania robione są w tym kierunku, o który iść powinno. Często symptomy wskazują na kilka różnych przyczyn, a wyklucza się te zwykle spotykane. Mogą być też lekkie spadki wartości minerałów mające spore znaczenie, ale interpretacja będzie, że mieścimy się w widełkach, więc nie ma problemu. Tymczasem włosy są na końcu łańcucha odżywiania i niedostatek ogólny może prowadzić do ich osłabienia.
Cytat:
no toz wlasnie to napisalam - czasami nie ma mocnych na to co nasz organizm robi, mozemy sie pociac, sprobowac stanac na rzesach i guzik (bez petelki nawet)
Zrozumiałam, że napisałaś o czymś innym, szczególnie podsumowanie dało mi to jasno do zrozumienia: pielęgnujemy, ale wydaje się nam, że szybko będą efekty.
Jak dla mnie o tym była mowa.
Ale skoro tak, to widzimy to w identyczny sposób.
Cytat:
a tutaj moze byc tyyyyyyyle czynnikow ze glowa mala
Dokładnie
Cytat:
zeby miec piekne wlosy trzeba spojrzec na caloksztalt
nie inaczej. Powtarzam to stale

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-08-03, 11:54   #66821
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Zrozumiałam, że napisałaś o czymś innym, szczególnie podsumowanie dało mi to jasno do zrozumienia: pielęgnujemy, ale wydaje się nam, że szybko będą efekty.
Jak dla mnie o tym była mowa.
Ale skoro tak, to widzimy to w identyczny sposób.
Dokładnie
sama siebie zacytuje, od tego ponizej zaczelam

Cytat:
Napisane przez Rybiorek
Eloe juz napisala ze zmiany hormonalne maja duzo do gadania i czasami nic sie nie da zrobic, w skrajnych wypadkach wlosy sie nagle prostuja albo odwrotnie prostowlosa nagle zaczyna miec fale/loki (Moja Mama po urodzeniu mnie z kreconowlosej przemienila sie prostowlosa, druga ciaza nic nie zmienila (aczkolwiek oboje z bratem mamy krecone wlosy), gdy juz z bratem bylismy nastolatkami w wyniku chemii stracila wlosy, te co odrosly krecily sie, Mama byla juz grubo po 30tce)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2012-08-03, 12:00   #66822
TwojaKokaina
Zakorzenienie

dziewczyny, facelle jest w promocji w rossmannie i szampony GP

---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:57 ----------

Eloe - sliczne masz te włosiska

co do wypadania, to też ostatnio nadmiernie gubię włosy, szczególnie przy myciu i olejowaniu. ale podejrzewam, że wina tkwi w lekarz, do których musiałam znowu wrócić.
TwojaKokaina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 12:34   #66823
Eloe77

Cytat:
sama siebie zacytuje, od tego ponizej zaczelam
A potem były kolejne akapity o nieco odbiegającej treści.
Czy ważniejsze nie jest jednak to, że myślimy - mimo różnego wyrażania zdań - w dokładnie ten sam sposób? Przecież i tak na jedno wyszło.

Cytat:
Napisane przez TwojaKokaina Pokaż wiadomość
Eloe - sliczne masz te włosiska
Dziękujemy Ciesze się, że mam latem loki a nie nie wiadomo co
Cytat:
co do wypadania, to też ostatnio nadmiernie gubię włosy, szczególnie przy myciu i olejowaniu. ale podejrzewam, że wina tkwi w lekarz, do których musiałam znowu wrócić.
Ojć To przykre. Ale zdrowie całego organizmu jest ważniejsze.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-08-03, 12:45   #66824
Ignis00
Raczkowanie

Cytat:
Obserwuj włosy i z niczym nie przesadzaj. Będzie dobrze
Już się nauczyłam, żeby nie przesadzać bo potem jest tylko gorzej

Cytat:
Mogłaś mieć niewłaściwy żel albo użyć go w niewłaściwym momencie lub w towarzystwie niewłaściwych kosmetyków czy z za mała ilością wody. Tu wszystko ma znaczenie.
Co masz za żel i co pod niego kładziesz?
Żel mam Deli extra strong już na wykończeniu i planuje zakup Issany męskiej. Ogólnie wygląda to tak że po położeniu na ociekające włosy Joanny Naturii b/s, zakładam na chwilę tshirt na włosy, potem ściągam i w niego odciskam nadmiar wody ugniatając już włosy, zostawiam na do przeschnięcia, następnie nakładam znów trochę Joanny Naturii, na to nakładałam żel i włosy zbijały mi się w takie strągi. Jak były całkowicie suche to odgniatałam, ale efekt był marny. Taki ledwo pofalowany. Teraz zamiast żelu nakładam piankę i dopiero jak wyschną nakładam żel, wtedy lepiej trzymają.

Cytat:
By mieć zauważalne efekty potrzeba 3 miesięcy regularnej kuracji. Są suplementy, które mogą podziałać na niektóre osoby szybciej, ale to rzadkość
To może wrócę do niego na dłużej i zobaczymy
Ignis00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 13:28   #66825
Eloe77

Cytat:
Napisane przez Ignis00 Pokaż wiadomość
Żel mam Deli extra strong już na wykończeniu i planuje zakup Issany męskiej. Ogólnie wygląda to tak że po położeniu na ociekające włosy Joanny Naturii b/s, zakładam na chwilę tshirt na włosy, potem ściągam i w niego odciskam nadmiar wody ugniatając już włosy, zostawiam na do przeschnięcia, następnie nakładam znów trochę Joanny Naturii, na to nakładałam żel i włosy zbijały mi się w takie strągi. Jak były całkowicie suche to odgniatałam, ale efekt był marny. Taki ledwo pofalowany.
Nie dziwię się, ze efekt marny.
Spróbuj może w ten sposób: po nałożeniu Joanny Naturii odciśnij rękami, a potem koszulką nadmiar wody. Nałóż żel i zostaw do wyschnięcia albo nałóż koszulkę, jeśli robisz plunking. Zdejmij i niech się suszą. Dopiero po wyschnięciu odciśnij. I jak teraz?
Cytat:
Teraz zamiast żelu nakładam piankę i dopiero jak wyschną nakładam żel, wtedy lepiej trzymają.
Może być tak, ze twoje włosy wolą żel na suche. Ale może być tez tak, ze za często je podsuszasz, za dużo dotykasz w trakcie suszenia. Przetestuj i daj znać, jak wyszło.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-08-03, 13:41   #66826
martikaj
Zakorzenienie

Dziewczyny, doradźcie, zaczęłam dbać o włosy niecały miesiąc temu, juz widzę poprawę i ładniejszy skręt. Zastanawiam się czy iść je podciąć i wycieniować czy lepiej za jakiś czas jak już odżyją trochę? No i nie wiem co z grzywką zrobić, zapuściłam i wyglądam tak sobie, na bok nie bardzo, do góry musze podpinać żeby się trzymała, ścinać na krótko jej nie chcę, jestem w kropce.
martikaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 13:44   #66827
ewcia1807
Zakorzenienie

Cały czas Was podczytuję ale teraz muszę się odezwać.
piratte jakie piękne loki I jakie długie

---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ----------

Dziewczyny, a te w piankach butane i inne gazy wysuszają?

28-...-36-37-38-39-40-41-42-43-44-45-46 -47-48-49-50 ... 60

Zapraszam na mojego kosmetycznego bloga: www.kosmetyczny-raj.blogspot.com
ewcia1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 14:01   #66828
TwojaKokaina
Zakorzenienie

Cytat:
Ojć To przykre. Ale zdrowie całego organizmu jest ważniejsze.
na jedno pomaga, na drugie szkodzi tak już niestety jest. ale póki co muszę to brać, bo inaczej bym pewnie nie funkcjonowała ;/
TwojaKokaina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 14:02   #66829
smoothly
Zakorzenienie

Cytat:
Pamiętaj, ze nie zawsze sprawa jest chorobowa. Czasem wystarczy zmienić dietę, wesprzeć się supelemntami i wcierkami i po kłopocie Sama mam sporą "wypadalność" więc nie liczę włosów, ale przyglądam się, czy nie wypada ich więcej.
Pewnie tak. Osobiście nie jestem zwolenniczka nafty, ale to już mój indywidualny brak przekonania i fanaberie skórno-włosowe.
Jeśli włosowego, to obowiązkowo prócz keratyny i aloesu kup na pewno panthenol. Do tego ewentualnie hydrolizowany jedwab, elastyna, spirulina, ekstrakt z argininą. Do wszelkich mgiełek przyda się hydrolat - do wyboru w zależności od tego, co chcesz osiągnąć (na teraz mogłaby być zielona herbata - ochrona przed słońcem), niego oleju (niech będzie po tej samej linii ochronnej - sezamowy). Możesz je konserwować FEOG (w ogóle warto kupić, gdybyś chciała sama robić coś do twarzy i włosów). Jeśli myślisz nie tylko o włosach, ale i o twarzy, to przyda się kwas hialuronowy, kolagen i elastyna, może liposomy. Zależy, co chciałabyś robić. No i oczywiście papierki lakmusowe. Przydają się na co dzień.

(..)

I mała niespodzianka. Włosy z wczoraj i z dziś. Myte wczoraj rano na szybko Cieniem aloesowym na to Tigi LP&P i żel aloesowy - zatem niemal całkiem CG, tylko w Tigi daleko jakieś pq, żel bez jakichkolwiek polimerów. Głównie aloes Wczoraj dostały tez nieco Tigi Lp&P przed spaniem i dziś rano znów Tigi i kapka żelu.
1 - popołudniu po całym dniu
2 - po porannej reanimacji
Nie powiem, jest to jak dla mnie osiągnięcie, bo latem zwykle jest masakra. puchowo-bezlokowa. Więcej w albumie

wiem, wiem, że to niekoniecznie to, ale i tak zwlekałam od maja z morfologią, a w końcu się za to zabrałam.
suplementy, dieta, wcierki niezbyt pomagają.. była chwilowa poprawa po okolo 2 miesiącach vitapilu i na początku jantara, ale jest coraz gorzej.
ja mam stosunek do nafty neutralny, więc jeśli ma pomóc warto wypróbować.
masa informacji *_* na pewno zapiszę sobie to co napisałaś, ale w razie czego przed zamówieniem będę mogła liczyć na małą pomoc i dobrą radę, prawda?

i trzeba przyznać że masz piękne te włoski

TwojaKokaina, czasami trzeba.

akcja - powrót do formy!

Edytowane przez smoothly
Czas edycji: 2012-08-03 o 14:04
Stary 2012-08-03, 15:23   #66830
Eloe77

Cytat:
Napisane przez martikaj Pokaż wiadomość
Dziewczyny, doradźcie, zaczęłam dbać o włosy niecały miesiąc temu, juz widzę poprawę i ładniejszy skręt.
Po miesiącu czas na kryzys. Chyba że już był wcześniej. Na tę chwilę daj im jeszcze nieco czasu.
Cytat:
No i nie wiem co z grzywką zrobić, zapuściłam i wyglądam tak sobie, na bok nie bardzo, do góry musze podpinać żeby się trzymała, ścinać na krótko jej nie chcę, jestem w kropce.
Jeśli ją zapuszczasz, to pozostaje albo zaczesywanie jej w inny sposób, albo podpinanie. Przynajmniej ja tak to widzę, ale nie miałam nigdy kłopotów z grzywką. Mam za piękne czoło, by je zasłaniać Żartuję oczywiście.

Cytat:
ale jest coraz gorzej
Bo odstawiłaś? Bo coś się wokół Ciebie zmieniło? Co mogło spowodować, ze jest coraz gorzej?
Cytat:
masa informacji *_* na pewno zapiszę sobie to co napisałaś, ale w razie czego przed zamówieniem będę mogła liczyć na małą pomoc i dobrą radę, prawda?
Fkors. Czasem lepiej pisać PW gdyby jakiś czas nie było mnie na wątku.
Cytat:
i trzeba przyznać że masz piękne te włoski
Dziękujemy

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-08-03, 15:57   #66831
smoothly
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Lilliputz biały? Mam bardzo mieszane uczucia. Myje dobrze, odsuwa w czasie użycie szamponu z większą dawką SLS.
Niemiłosiernie plącze. Metodą kubeczkową ciut mniej, z dodatkiem oleju ciut mniej itp.
Może kupię ponownie ale zdecydowanie z misją "poprawianie"
dopiero teraz zauważyłam że odpisałaś, gapa ze mnie
oj to jak plącze to zupełnie nie dla mnie.. u mnie ostatnio całkiem dobrze spisuje się joanna z apteczki babuni szampon nawilżająco-regenerujący.

Cytat:
Bo odstawiłaś? Bo coś się wokół Ciebie zmieniło? Co mogło spowodować, ze jest coraz gorzej?
Fkors. Czasem lepiej pisać PW gdyby jakiś czas nie było mnie na wątku.
Dziękujemy
vitapil nadal biorę, kończę drugie duże opakowanie i odstawiam. jantar w niedzielę odstawiłam - skończyłam drugą 3 tygodniową kurację..
nie mam pojecia, może pokrzywa? piłam 3 tygodnie, teraz odstawiłam. magnez z wit. B6 biorę ale to już sporo..
jedyne co to może ta pokrzywa mi nie służyła. chociaż wydaje mi się że dłużej to już trwa niż piłam pokrzywę. po niej mogło się ewentualnie tylko nasilić.
dzięki, na pewno się odezwę, jak będę miała jakieś pytania, ale pewnie będę miała
i nie ma za co, sama prawda

akcja - powrót do formy!
Stary 2012-08-03, 18:49   #66832
dziuwlenka
Raczkowanie

GG do dziuwlenka

Trochę ostatnio zaniedbałam to forum, ale wszystko nadrobiłam już
Odnośnie Nivea FC to dla mnie jest nieoceniony.. strzał w dziesiątkę po prostu..
W dalszym ciągu pielęgnuję włosy, narazie jestem na etapie obserwacji co jest dla nich najlepsze.
PS; siostra też już jest w pełni CG. nie prostuje włosów i prawie jest przekonana do drastycznego cięcia, które jej włosom jest niezbędne ;p
także trwamy w cg teraz we dwie.. ;d

(szkoda tylko, że używa moich kosmetyków i znikają w mgnieniu oka)

Ćwiczę od 08.11.2012

(część ciała : ile cm mniej)
pod piersiami: -4 cm
w piersiach: -8 cm
okolice pępka: -9 cm
talia: -6 cm
biodra: -7 cm
uda: -2 cm
łydki: -2 cm
dziuwlenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 19:34   #66833
Zioło
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez vivinn Pokaż wiadomość
Zioło, też mam pytanie
O ile czegoś nie przekręciłam, pisałaś, że piłaś rutwicę. Powiesz mi, w jakiej postaci ją kupiłaś? Jako torebkowaną herbatę, suszone zielsko? Bo, owszem, znalazłam formę, która mi odpowiada (na razie tylko via net, popytam jeszcze w aptekach i zielarskich), ale z przeznaczeniem do kąpieli
To jest ta do kąpieli Ją można pić

Dziewczyny, zdobyłam Garniera AiK, Joannę z lnem i rumiankiem oraz żel Isany męski pomarańczowo-czarny! Oczywiście postanowiłam sobie, że nie zastosuję wszystkiego naraz, by zaobserwować moje włosy po każdym kosmetyku... ale kiedy przyszło co do czego, to nawaliłam na włosy wszystko Po czym spięłam trzema klamerkami nad karkiem, żeby się falki utrwaliły. Falki po zdjęciu klamerek (schły pod nimi przez 7 godzin...) i odgnieceniu są świetne... ale głupio wyglądają, bo nad nimi włosy mam kompletnie proste Następnym razem chyba spróbuję wyżej je zapiąć (i podsuszyć suszarką, żeby tyle nie czekać)
Co sądzicie? Minimalny puch na wysokości średniej warstwy, na samiutkich końcówkach... albo tak mi się przynajmniej wydaje
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg zel1.jpg (53,0 KB, 73 załadowań)

Zioło jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 20:30   #66834
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Zioło Pokaż wiadomość
Co sądzicie?
Chwyciły fale . Chcę już zobaczyć je zapuszczone i przyzwyczajone do skrętu
Stary 2012-08-03, 21:37   #66835
Nekotka_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Zioło Pokaż wiadomość
Co sądzicie? Minimalny puch na wysokości średniej warstwy, na samiutkich końcówkach... albo tak mi się przynajmniej wydaje
Wielka zmiana! Świadoma pielęgnacja daje efekty, jest świetnie Gratuluję włosków

W końcu kupiłam i umyłam Facelle - jest super, szkoda, że dopiero go odkryłam Poza tym, przygotowałam swój pierwszy wypełniacz do koka, świetny efekt Regularnie czytam forum, tylko udzielam się jakoś mniej niestety, ale widzę tu mnóstwo nowych włosków z potencjałem

Pytanko: Czym zmywalna jest parafina? Facelle da radę, czy trzeba SLS? Z góry
O, i czy w waszych rossmannach jest Green Pharmacy, a jeżeli tak, kto gdzie stoją ichniejsze produkty? Co sądzicie o nowych odżywkach Garnier Ultra Doux (siła 5 rośli i cytryna i biała glinka)?

Edytowane przez Nekotka_
Czas edycji: 2012-08-03 o 21:39
Nekotka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 21:43   #66836
smoothly
Zakorzenienie

Zioło, no, no, jest coraz lepiej

akcja - powrót do formy!
Stary 2012-08-03, 21:43   #66837
Piechniak
Rozeznanie

Hej...dziwne rzeczy mi się dzieją po keratynie... i nie mówię tu o puszeniu, bo akurat tego nie robi... ale raz mi czyni śliczne loczki a raz prostuje włosy... (wiem, że keratyna może i to i to ale żeby na jednej glowie???) myślałam najpierw że to wina otoczenia, ale zrobiłam eksperyment w ciągu ytygodnia i dwa razy nałozyłam ją w tym samym otoczeniu i raz było dobrze a raz żle (i nie przeproteinowałam od razu zaznaczam bo nie ma żadnych oznak suchości ani szorstkości nic...). i nie chodzi tez o warunki atmosferyczne bo ostatnio cały czas jest podobnie: ciepło dość sucho chwilowe burze i znowu ciepło...
jak to wyjaśnić i co tu robić... to już żadna proteina się dla mnie nie nadaje ?
włoski: 55cm (sierpień br.)
cel: 70 cm i pięęęęęękne fale
Piechniak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 23:07   #66838
201605051001
Konto usunięte

Dziewczyny, czy to możliwe że odżywka Garniera AiK jest za ciężka dla moich włosów? Odkąd jej używam włosy się przetłuszczają w niewiarygodnym tempie pomyślałam, że może nakładałam za dużo lub niedokładnie spłukiwałam, ale nawet po różnych modyfikacjach problem pozostał
201605051001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 23:29   #66839
martikaj
Zakorzenienie

Cytat:
Po miesiącu czas na kryzys. Chyba że już był wcześniej. Na tę chwilę daj im jeszcze nieco czasu.
Jeśli ją zapuszczasz, to pozostaje albo zaczesywanie jej w inny sposób, albo podpinanie. Przynajmniej ja tak to widzę, ale nie miałam nigdy kłopotów z grzywką. Mam za piękne czoło, by je zasłaniać Żartuję oczywiście.
Raczej to nie kryzys, nie chodzi mi o ścięcie tylko porządne wycieniowanie, nie wiem czy nie lepiej teraz podciąć, pewnie koncówki mam zniszczone trochę, po takim cięciu może byłyby ładniejsze i zdrowe.
Co do grzywki to mam płaskawe na górze jak na dzien dzisiejszy, myślę że się to zmieni z biegiem czasu, ale ta zapuszczona grzywka tak sobie wygląda, nie wiem jak ja czesać. A jak Ty spinasz? możesz wrzucić mi jakieś foteczki? Byłabym wdzięczna

---------- Dopisano o 23:29 ---------- Poprzedni post napisano o 23:26 ----------

Cytat:
Napisane przez Racuszek Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy to możliwe że odżywka Garniera AiK jest za ciężka dla moich włosów? Odkąd jej używam włosy się przetłuszczają w niewiarygodnym tempie pomyślałam, że może nakładałam za dużo lub niedokładnie spłukiwałam, ale nawet po różnych modyfikacjach problem pozostał
Mozliwe, któraś dziewczyna o tym pisała. Ja mam suche włosy i ta odżywka bardzo mi odpowiada, stosuję ją nawet jako b/s.

Naoliwiłam włoski lnianym na całą noc, mam wrażenie że "piją"go wręcz, pewnie jeszcze wysuszone i potrzebują nawilżenia. Planuję zakup kokosowego, ciekawe czy sie polubimy
martikaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-04, 00:03   #66840
201605051001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez martikaj Pokaż wiadomość
Mozliwe, któraś dziewczyna o tym pisała. Ja mam suche włosy i ta odżywka bardzo mi odpowiada, stosuję ją nawet jako b/s.
W takim razie to dość dziwne, bo mam jeden wielki suchy puch na głowie
201605051001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości)

Zasady wysyłania wiadomości