Ludzkie zachowania i poglądy które dziwią cz.4 - Strona 127 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-02, 16:45   #3781
201604200942
Konto usunięte

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy które dziwią cz.4

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
Trzeba pokreślić, że wszyscy Amerykanie są głupi, a wszyscy Polacy oczywiście wiedzą czy stan Nebraska ma dostęp do oceanu i z jakimi innymi stanami sąsiaduje.
dokladnie. Dla Amerykanów położenie geograficzne państw europejskich jest tak samo "interesujące" jak dla nas położenie geograficzne każdego ze stanów
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 17:04   #3782
Duszaniola
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
Dlatego napisałam "chyba 3 rok". Wiem, że zaczęli zakładać tą sieć, jak byłam na magisterce... ok no to max 2 lata już ma. Mój błąd . Jednakże, nie widzę sensu jarania się tym, że w stolicy coś takiego jest. Nie oni pierwsi, nie ostatni. Wypożyczanie rowerów w wielu miastach europejskich to norma, tak, jak korzystanie z autobusów, czy tramwajów (chociaż, nie wszędzie one jeżdżą).

Ja z określeniem "prowincja"w takim znaczeniu, że "oo co to tam ciekawego w miasteczku X, które jest np. na Dolnym Śląsku, ho ho ho, bo u nas w stolicy to tego nie ma", zauważyłam w telewizjach śniadaniowych. Tak jakby w innych miejscach nie mogła kwitnąć kultura i nie mieszkaliby tam kreatywni ludzie.

A to z Amerykanami... zakładam, że to robienie sobie jaj. Nawet jeśli faktycznie nie znają geografii Europy, to no sorry, nie muszą. Nie wiem, czemu wszyscy nagle wymagają od całego świata znajomości geografii itp. Ciekawe, czy ci, którzy się tak śmieją, znają dobrze geografię samej Polski? W ogóle, dziwi mnie to, że u nas się wymaga nie wiadomo jakiej wiedzy w szkole, która jest dość krótkotrwała. Sama przyznam, że jako absolwentka geografii, często muszę coś sprawdzić w necie. Przepraszam, że nie mam szczegółowego atlasu świata w mózgu. Zawsze uważałam, że ważniejsza jest umiejętność korzystania ze źródeł, typu książki, mapy, atlasy, bedekery itp. niż uczenie się czegoś na pamięć. Owszem, warto mieć jakąkolwiek wiedzę i wiedzieć, np. że Beneluks to nie nazwa proszku do prania, tylko określenie na rejon Belgii, Holandii i Luksemburgu.
Jasne, że nie muszą. Ale sprawdzić w internecie nie trudno. Więc dla mnie to jednak głupota wypisywać takie rzeczy.

Duszaniola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 17:07   #3783
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Wracając do rowerów- jako Wrocławianka się wypowiem- dziwi mnie, że mamy te rowery miejskie, gdy nie mamy ścieżek rowerowych Jak zwykle zaczyna się takie sprawy od d*** strony. Tak jak tu dyskusja była kilka stron dalej- rowerzyści nie powinni jeździć po chodniku, bo stanowią zagrożenie dla pieszych i naprawdę zarówno oni przeszkadzają, jak i im zawadzają piesi. Na ulicy jest niebezpiecznie dla rowerzystów, kierowcom samochodów też rowerzyści często wyskakują znienacka. W cywilizowanym kraju, który pretenduje do miana przyjaznego środowisku i w którym nie ma latwego dostępy do ropy, ścieżki rowerowe to taka podstawa powinna być, ale po co? Lepiej wybudować stadiony, fontanny i pomniki. Poza tym ludzie u nas nie szanują tych rowerów miejskich, po zimie nie doliczono się 30-tu, dodatkowo masa była zdewastowana.

A jak wygląda sytuacja ze ścieżkami w stolycy (którą uwielbiam )?

Edytowane przez Impersona
Czas edycji: 2012-08-02 o 17:11
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 17:16   #3784
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Duszaniola Pokaż wiadomość
Jasne, że nie muszą. Ale sprawdzić w internecie nie trudno. Więc dla mnie to jednak głupota wypisywać takie rzeczy.
Fakt, zanim zaczęli po nas "jechać", mogli sprawdzić. Sama czasem coś palnę zanim sprawdzę, potem muszę się tłumaczyć, np. dzisiaj palnęłam, że charakterystyczny most w Rotterdamie - Erasmusbrug, zaprojektował Polak a w rzeczywistości zrobił to Holender (po prostu gdzieś mi się obiła o uszy taka plota), no i trzeba było się przyznać do błędu. Swoją drogą, dziwią mnie ludzie nieumiejący się przyznać, że popełnili gdzieś gafę.

Impersona - mieszkałam we Wro 2 lata i jeździłam po ścieżkach rowerowych . Także jakieś tam są... może nie wszędzie, ale są.
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 17:21   #3785
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

MonikaFaustyna jakieś tam są Jak ktoś chce sobie rekreacyjnie pojeździć, to nie ma problemu- może samochodem podjechać na wały, Biskupin, okolice Psiego Pola lub Mostu Milenijnego, tam są ładne ścieżki, wyjmuje rower z bagażnika, pojeździ i wraca autem do domu
Tylko, że te rowery miejskie powstały z myślą rozładowania korków, żeby ludzie nie jeździli do pracy/na uczelnię autem, tylko rowerem, a to niewykonalne, gdy nie ma ścieżki, żeby tę drogę pokonać. Jazda przez pół miasta uważając na pieszych i samochody do przyjemnych zdecydowanie nie należy.
Stary 2012-08-02, 17:26   #3786
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Impersona Pokaż wiadomość
MonikaFaustyna jakieś tam są Jak ktoś chce sobie rekreacyjnie pojeździć, to nie ma problemu- może samochodem podjechać na wały, Biskupin, okolice Psiego Pola lub Mostu Milenijnego, tam są ładne ścieżki, wyjmuje rower z bagażnika, pojeździ i wraca autem do domu
Tylko, że te rowery miejskie powstały z myślą rozładowania korków, żeby ludzie nie jeździli do pracy/na uczelnię autem, tylko rowerem, a to niewykonalne, gdy nie ma ścieżki, żeby tę drogę pokonać. Jazda przez pół miasta uważając na pieszych i samochody do przyjemnych zdecydowanie nie należy.
Mieszkałam na Os. Kosmonautów i dojeżdżałam na rowerze na UWr... a raz bratu na Przyrodniczy. No fakt ścieżka rowerowa ma luki na ul. Św. Mikołaja i chyba na Nowym Świecie. Jednakże, jakoś nigdy nie miałam większego problemu z przejazdem i nikt na mnie nie wyzywał, że istnieję.
Stary 2012-08-02, 17:32   #3787
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
Mieszkałam na Os. Kosmonautów i dojeżdżałam na rowerze na UWr... a raz bratu na Przyrodniczy. No fakt ścieżka rowerowa ma luki na ul. Św. Mikołaja i chyba na Nowym Świecie. Jednakże, jakoś nigdy nie miałam większego problemu z przejazdem i nikt na mnie nie wyzywał, że istnieję.
Pod moim domem zaczyna się ścieżka rowerowa, ktora ma jakieś 400 m i po prostu w pewnym momencie znika wraz z chodnikiem w kierunku Kromera Mieszkam 15 minut pieszo od Uniwersytetu, ale nie jeździłam nigdy na rowerze, bo od mojej strony do Uniwersytetu nie istnieje żadna ścieżka, a bardzo ruchliwa ulica i zniszczone, wąskie chodniki. Na Plac Grunwaldzki pieszo mam 30 minut i też ani kawałka ścieżki. To są najbardziej popularne kierunki od nas. Tam gdzie są blokowiska, to trochę ścieżek jest, w starych dzielnicach nie ma.
Nigdy nie wiesz, co ktoś pomyślał w duchu Najbardziej mnie wkurza, jak idę spokojnie po chodniku, boczkiem, żeby inni mogli przejść, a ktoś na mnie dzwoni z tyłu rowerem, żebym się usunęła. Też nie wyzywam takich ludzi, ale się we mnie gotuje.
Stary 2012-08-02, 17:44   #3788
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Pod moim domem zaczyna się ścieżka rowerowa, ktora ma jakieś 400 m i po prostu w pewnym momencie znika wraz z chodnikiem w kierunku Kromera Mieszkam 15 minut pieszo od Uniwersytetu, ale nie jeździłam nigdy na rowerze, bo od mojej strony do Uniwersytetu nie istnieje żadna ścieżka, a bardzo ruchliwa ulica i zniszczone, wąskie chodniki. Na Plac Grunwaldzki pieszo mam 30 minut i też ani kawałka ścieżki. To są najbardziej popularne kierunki od nas. Tam gdzie są blokowiska, to trochę ścieżek jest, w starych dzielnicach nie ma.
Nigdy nie wiesz, co ktoś pomyślał w duchu Najbardziej mnie wkurza, jak idę spokojnie po chodniku, boczkiem, żeby inni mogli przejść, a ktoś na mnie dzwoni z tyłu rowerem, żebym się usunęła. Też nie wyzywam takich ludzi, ale się we mnie gotuje.
Szczerze... mało mnie obchodzi, co ktoś o mnie myśli w duchu . Jakbym się miała tym przejmować, to bym z domu nie wychodziła. Jeśli miałam pusty chodnik, to nim jechałam, jeśli był tłum ludzi, to wiadomo - zsiadałam w roweru. Są ludzie, którym nic nie pasuje i co, miałabym się przejmować takimi? Bez przesady.
Stary 2012-08-02, 17:45   #3789
Duszaniola
Wtajemniczenie

To i ja się wypowiem o rowerzystach i ścieżkach. Mieszkam na Krzykach. Ścieżek mnóstwo. I rowerzyści nawet jak jest i przejście dla pieszych i ścieżka to jeżdżą po przejściu między pieszymi. Albo po chodniku mimo że ścieżka jest. No wziąć i udusić po prostu. Nic mnie tak nie drażni jak to.

Stary 2012-08-02, 17:55   #3790
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
To i ja się wypowiem o rowerzystach i ścieżkach. Mieszkam na Krzykach. Ścieżek mnóstwo. I rowerzyści nawet jak jest i przejście dla pieszych i ścieżka to jeżdżą po przejściu między pieszymi. Albo po chodniku mimo że ścieżka jest. No wziąć i udusić po prostu. Nic mnie tak nie drażni jak to.
No to są już debile . To tak samo durne, jak piesi chodzący po ścieżkach rowerowych, mając jednocześnie cały pusty i szeroki chodnik.
Stary 2012-08-02, 18:11   #3791
Duszaniola
Wtajemniczenie

Cytat:
No to są już debile . To tak samo durne, jak piesi chodzący po ścieżkach rowerowych, mając jednocześnie cały pusty i szeroki chodnik.
Co nie? Raz nawet babka przez to w jakiegoś starszego pana wjechała i nawet przepraszam nie powiedziała. A najgorsze, że u nas to notoryczne jest. Nie, że jeden debil na jakiś czas. A akurat ścieżki rowerowe na krzykach są spoko, można spokojnie przejechać kawał drogi (nie zawsze ścieżka jest na chodniku po obu stronach ulicy, ale wtedy jest specjalnie po środku ulicy tylko dla rowerów przejazd)

Stary 2012-08-02, 18:22   #3792
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Co nie? Raz nawet babka przez to w jakiegoś starszego pana wjechała i nawet przepraszam nie powiedziała. A najgorsze, że u nas to notoryczne jest. Nie, że jeden debil na jakiś czas. A akurat ścieżki rowerowe na krzykach są spoko, można spokojnie przejechać kawał drogi (nie zawsze ścieżka jest na chodniku po obu stronach ulicy, ale wtedy jest specjalnie po środku ulicy tylko dla rowerów przejazd)
Tak samo nie rozumiem rowerzystów, którzy jeżdżą bez świateł, jak jest pochmurno albo ciemno. Nie dość, że ich nie widać, to jeszcze stanowią zagrożenie sami dla siebie.
Stary 2012-08-02, 19:23   #3793
natalkaa7522
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
dokladnie. Dla Amerykanów położenie geograficzne państw europejskich jest tak samo "interesujące" jak dla nas położenie geograficzne każdego ze stanów
Nie wymagam żeby każdy Amerykanin znał wszystkie województwa. Według mnie podstawową wiedzę powinno się jako tako mieć-ja sama czasami sprawdzam (może jestem wyjątkiem) gdzie jakie państwo dokładnie leży ,z kim sąsiaduje itd.
Stary 2012-08-02, 19:32   #3794
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
Szczerze... mało mnie obchodzi, co ktoś o mnie myśli w duchu . Jakbym się miała tym przejmować, to bym z domu nie wychodziła. Jeśli miałam pusty chodnik, to nim jechałam, jeśli był tłum ludzi, to wiadomo - zsiadałam w roweru. Są ludzie, którym nic nie pasuje i co, miałabym się przejmować takimi? Bez przesady.
Należysz do nielicznych rowerzystów w takim razie Naprawdę spotkałam się tylko kilka razy z sytuacją, że ktoś zsiada z roweru i go prowadzi, zwykle ludzie uprawiają slalom między przechodniami, dzwoniąc lub strojąc miny, że ktoś śmie im pod koła wchodzić. Dziś zwróciłam uwagę na faceta, który przeprowadził rower ładnie po przejściu dla pieszych- fenomen!

Cytat:
Taaaak, zwłaszcza wpienia mnie to na Placu Grunwaldzkim, tam chyba nikt nie widzi, że rowerzyści mają swoje przejście dla pieszych- nie, przechodzi 20 osób na raz, a oni próbują żwawo jechać
Z drugiej strony nie raz spotykam się z sytuacją, że idzie sobie cała rodzinka i żeby iść obok siebie i móc rozmawiać, część idzie po chodniku, a część po ścieżce
Stary 2012-08-02, 19:34   #3795
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natalkaa7522 Pokaż wiadomość
Nie wymagam żeby każdy Amerykanin znał wszystkie województwa. Według mnie podstawową wiedzę powinno się jako tako mieć-ja sama czasami sprawdzam (może jestem wyjątkiem) gdzie jakie państwo dokładnie leży ,z kim sąsiaduje itd.
Też tak robię.
Stary 2012-08-02, 19:39   #3796
Duszaniola
Wtajemniczenie

Cytat:
Należysz do nielicznych rowerzystów w takim razie Naprawdę spotkałam się tylko kilka razy z sytuacją, że ktoś zsiada z roweru i go prowadzi, zwykle ludzie uprawiają slalom między przechodniami, dzwoniąc lub strojąc miny, że ktoś śmie im pod koła wchodzić. Dziś zwróciłam uwagę na faceta, który przeprowadził rower ładnie po przejściu dla pieszych- fenomen!

Taaaak, zwłaszcza wpienia mnie to na Placu Grunwaldzkim, tam chyba nikt nie widzi, że rowerzyści mają swoje przejście dla pieszych- nie, przechodzi 20 osób na raz, a oni próbują żwawo jechać
Z drugiej strony nie raz spotykam się z sytuacją, że idzie sobie cała rodzinka i żeby iść obok siebie i móc rozmawiać, część idzie po chodniku, a część po ścieżce
Ja to chyba jeszcze nie widziałam takiego rowerzysty Ewentualnie jednego kiedyś może.

Łażenia po ścieżce też nie uznaję, kiedyś mi się zdarzało teraz unikam, czasem tylko przetnę ścieżkę albo przejdę kawałek jak chcę kogoś wyprzedzić z idących, ale tylko jak nikt nie jedzie albo jedzie daleko, tak że nikomu nie przeszkadzam.

Stary 2012-08-02, 19:50   #3797
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Dlatego się cieszę, że tutaj ścieżki rowerowe to osobne pasy na drodze. Chodnik to chodnik, jest podwyższony, ścieżka to ścieżka i ją od ulicy oddziela albo pas zieleni, albo takie coś, co uniemożliwia wjechanie samochodu, albo po prostu taki pas o wysokości takiej samej, jak chodnik.
Stary 2012-08-02, 20:06   #3798
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
Takich kretynów jest niestety pełno
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 20:55   #3799
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Fajnie jest spotkać miłych ludzi tak znienacka . Ja mam takie szczęście tutaj. Jak nie pan myjący okna to pan jeżdżący takim samochodzikiem myjącym ścieżki rowerowe. Zawsze ktoś zagada, co tam, pogada o pogodzie itp. Raz złapałam szok, bo szło dwóch policjantów i "dzień dobry" i uśmiech. Już myślałam, że coś chcą, a oni tylko się przywitali i sobie poszli.
ja takich spotykam w Polsce

Cytat:
Napisane przez Bothi Pokaż wiadomość
A ja myślałam, że oni tak naprawdę A bardzo mnie zastanawiało, dlaczego nikt na mapie położenia Polki nie sprawdził.
wystarczy wpisać w google i mapka wyskoczy jako pierwsza propozycja. To nie trwa nawet 10 sekund, a lepiej sprawdzić niż się kompromitować.

Cytat:
mnie kiedyś o mały włos nie przejechał rowerzysta na przejściu dla pieszych serio, aż mi serce stanęło tak szybko śmignął.
rowerzysta, jak każdy inny kierujący pojazdem, przed oznakowanym przejściem dla pieszych powinien się kurrna zatrzymać jeśli widzi, że ja na tym przejściu już jestem i przechodzę. A ten sobie jedzie na pełnej prędkości i tylko mi śmignął przed oczami
Stary 2012-08-02, 21:54   #3800
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość

wystarczy wpisać w google i mapka wyskoczy jako pierwsza propozycja. To nie trwa nawet 10 sekund, a lepiej sprawdzić niż się kompromitować.

mnie kiedyś o mały włos nie przejechał rowerzysta na przejściu dla pieszych serio, aż mi serce stanęło tak szybko śmignął.
rowerzysta, jak każdy inny kierujący pojazdem, przed oznakowanym przejściem dla pieszych powinien się kurrna zatrzymać jeśli widzi, że ja na tym przejściu już jestem i przechodzę. A ten sobie jedzie na pełnej prędkości i tylko mi śmignął przed oczami
Ja tak miałam, jak byłam w 9 miesiącu ciąży... jeszcze mnie gość zwyzywał
Stary 2012-08-02, 22:06   #3801
lagerfeldised
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość

Tutaj akurat nie ma co narzekać na rowerzystów, raczej na beznadziejnych kierowców. Mam niedaleko domu przejście dla pieszych przy skrzyżowaniu, z jednej strony mają zieloną strzałkę, której, cholera, nagminnie nadużywają. Jak jest zielone na przejściu, a "prostopadli" mają czerwone, to tamtym się świeci strzałka i wymuszają pierwszeństwo na pieszych, zamiast dojechać sobie chociaż do przejścia, to nie, skąd, jadą "na pełnej" i tylko widzę jak babcie z wózkami na zakupy itp. (obok jest pawilonik taki typowy, osiedlowy) muszą lecieć przerażone i im uciekać z drogi. Na tym przejściu tylko późnym wieczorem nie ma pieszych i tamci faktycznie mogliby sobie skorzystać z tej strzałki. Ale nie, świeci się, to jedziemy... I tak od lat.

Edytowane przez lagerfeldised
Czas edycji: 2012-08-02 o 22:07
lagerfeldised jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 22:10   #3802
Duszaniola
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak samo nie rozumiem rowerzystów, którzy jeżdżą bez świateł, jak jest pochmurno albo ciemno. Nie dość, że ich nie widać, to jeszcze stanowią zagrożenie sami dla siebie.
Tak odnośnie tego. Jechałam teraz z mamą przez wioski. Godzina 9, więc już dosyć ciemno. Najpierw jechała nieoświetlonym rowerem głupia baba z niemowlakiem z tyłu (nienawidzę rodziców którzy narażają swoje dzieci na niebezpieczeństwo wpychając wózek pod jeżdżące samochody albo właśnie na rowerach jak jeżdżą nieprzepisowo), później wyjechali nam 3 nastolatkowie na pasach nie wiadomo skąd (bo szybko) i jakby mama szybciej jechała to by uderzyła, a później też jakiś dzieciak jechał. I powiedzcie, że ludzie są mądrzy....

Stary 2012-08-02, 22:18   #3803
asioollka
Zakorzenienie

Mnie by dzisiaj z moją mamą przejechał jakiś młody chłopak w Audi czy innym sportowym dziwadle. Chciał przejechać jadąc lewym pasem (na trójpasmówce), kiedy my wchodziłyśmy już na ostatni etap przejścia dla pieszych. Musiałam przytrzymać mamę, bo zatrzymał się dosłownie z metr od nas. Oczywiście zamiast zwykłej rejestracji miał jakiś debilny napis. Zmroziłam go wzrokiem i specjalnie powolutku przeszłam do końca, niestety twarz nieskażona rozumem, więc sądzę, że nie wpadł na to, o co mi chodziło... Jak ci ludzie mają prawo jazdy? Sama mam ledwo od pół roku, ale w życiu by mi nie przyszło do głowy, żeby tak jeździć.

Be an advocate of joy, find your little heart's desire and follow it.
[/LEFT]

asioollka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 00:35   #3804
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
mnie dziwią i bawią natrętnie zadawane głupie pytania tego typu http://i1.kwejk.pl/site_media/obrazk...peg?1342528644
uwielbiam je

Tż się kiedyś wkurzył jak mu wygarnęłam takie pytanie o oczywiste rzeczy.
albo na pytanie 'śpisz' odp 'oglądam powieki od zewnątrz'

No dobra wiem, że zawsze to jakiś sposób na rozpoczęcie rozmowy, ale nic mnie bardziej nie denerwuje niż wyrywanie mnie gdy prawie zasnęłam ( a od jakiegoś czasu mam problemy ze snem)

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 09:09   #3805
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Napisane przez megamag Pokaż wiadomość
Pewnie, że teraz jest dużo możliwość. Tylko, że żeby te pomoce naukowe pomogły, to trzeba z dziećmi siedzieć, czytać im te książeczki, robić wyklejanki itp. A wielu rodziców, to je raczej kupuje zamiast.

Co do błędów, dziecko uczy się języka powtarzając po rodzicach, jak rodzice mówią z błędami, to powtarza błędy. I tak zaczyna się od mówienia, nikt nie poprawia, bo nawet nie wie, że to źle. Pisanie to już w ogóle zostawia się szkole. Tam ma się nauczyć. A jak mi nie idzie, to zaraz się załatwi zaświadczenie o dysortografii. Strasznie mnie to wkurza, bo bez przesady aż tak to zaraźliwe nie jest. Poza tym, jak ktoś ma dysortografię, to nie znaczy że nie może się nauczyć, tylko że jest mu dużo trudniej. Mój TŻ ma dysortografię i całkiem nieźle sobie radzi, dużo wysiłku go to kosztowało, ale naprawdę niewiele robi błędów.

Tak, napisałam, że dzieci po prostu nie potrafią z tego korzystać. A na pytanie, dlaczego nie kupisz XYZ kolorowanki itd, pada odpowiedź:
- Bo ona w tym nie maluje.

Pomijając już drobniutki szczegół, że dziecko nie ma czym malować...

Tak, te błędy językowe i pisemne również. Mój brat w listopadzie skończy 19 i ciągle ze śmiechem wszystkich poprawia:

pisze/jest napisane

Ja to naczytałam się znowu o 'faktach autentycznych' , 'większej połowie' itd ...

Jeśli zna któraś jakąś stronkę z takimi błędami to podajcie
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 11:17   #3806
megamag
BAN stały

Cytat:
Napisane przez mallary Pokaż wiadomość
Odnośnie dysortografii- śmieszą i dziwią mnie ludzie, którzy nagminnie walą błędy w tym, co piszą. I nie na kartce, a w Internecie. Bo o ile kartka błędu nie podkreśli i nie zasugeruje wersji poprawnej, to przeglądarka internetowa-tak. Ale jak coś się napomknie, to "ja mam dysleksję/dysortografię/inne dys-".
Mnie to wkurza strasznie, już nawet nie prywatne wiadomości, ale maile służbowe dostaję z błędami, albo tak poprzestawianymi literkami, że nie mogę się domyślić, co to za słowo. Nosz kurde, jakby to był taki wysiłek kliknąć tym prawym przyciskiem myszki.

Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość
A tam Nebraska od razu. Wczoraj się spotkałam z panem, który był pewny, że Kanada jest w USA. No. Bo jego córka tam pracuje, to on wie
JA kiedyś słyszałam, jak ktoś twierdził, że ktoś inny zna język amerykański i nie chodziło wcale o żadną amerykańską odmianę angielskiego. Po prostu ten ktoś myślał, że oni tam mają taki swój język. I tak to była starsza osoba i nie ogląda pewnie filmów.

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
Akurat. Ja tam wiem gdzie mniej więcej leży który stan i czy jest tam zimno czy ciepło. Ale, że studiuję anglistykę jestem marnym przykładem. Ale wiem też, gdzie mniej więcej leży większość krajów świata, na jakim kontynencie, czy na jego południu, północy, wschodzie czy zachodzie. Łącznie z Afryką. A nie byłam jakimś geniuszem z geografii, właściwie to nie lubiłam tego przedmiotu.

Oglądałam ostatnio otwarcie Olimpiady i jakoś kurczę potrafiłam powiedzieć, gdzie lwia część z tych państw się znajduje, a zwykle też cokolwiek o nich, z jakimiś wyspami mniejszymi tylko miałam problem.

Jak ktoś nie wie, to niech się douczy. Nie ma usprawiedliwienia dla ignorancji. Bo jak słyszę, jak usłyszałam ostatnio, pytanie czy Kuba leży koło Hiszpanii, to sorry ale nie pomyślę, że pewnie pytający ma prawo nie wiedzieć.

Cytat:
Jeśli zna któraś jakąś stronkę z takimi błędami to podajcie
Trochę ich jest, z takimi śmiesznymi jest fanpage:
http://www.facebook.com/polszczyzna
Ciekawe są też audycje Katarzyny Kłosińskiej: http://www.polskieradio.pl/9/Audycja/7404
i niezawodna poradnia językowa PWN: http://poradnia.pwn.pl/

Edytowane przez megamag
Czas edycji: 2012-08-03 o 11:24
megamag jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 11:30   #3807
reverse
Zadomowienie

1. Dziwią mnie niektóre zachowania na facebook'u. Przykład: ktoś wrzuca zdjęcie gołej babki/babki w bikini itp. Od razu w komentarzach pojawia się ich pełno na temat tej kobiety, niektóre bardzo żenujące. Najczęściej te komentarze piszą mężczyźni, którzy są w związku/mają żonę. Czy tylko mnie by denerwowało i zabolało, gdyby mój facet pisał jakieś komentarze w stylu "ale bym ją ***" pod zdjęciami innych kobiet? Pomijam to, że takie teksty to dla mnie niezłe buractwo. Bo zaczęłam się zastanawiać, czy to ja jestem jakaś przewrażliwiona, może to norma, że facet rzuca takie durne teksty w kierunku innych kobiet*.

*dla mnie to nieważne, czy to znajoma osoba, czy jakaś fotka z Internetu.

2. Dziwią mnie teksty innych osób. Czasem wychodzę z koleżankami na dyskotekę i kilka razy się zdarzyło, że ktoś mnie podrywał, mówił komplementy itd. W sumie nie tylko na dyskotece, ale w innych sytuacjach też. Gdy opowiadam komuś (mamie, siostrze, przyjaciółce) o tej sytuacji, to ZAWSZE słyszę tekst: "Tylko nie mów o tym twojemu chłopakowi! Bo będzie zazdrosny!" No ludzie, ja nikogo nie podrywam, do takich sytuacji podchodzę z humorem, bo zawsze spławiam tych facetów, w końcu jestem zajęta. I nie widzę powodu, żebym miała to przemilczeć przy moim TŻ, a nawet myślę, że trochę zazdrości jeszcze nikomu nie zaszkodziło.
reverse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 12:00   #3808
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Napisane przez megamag Pokaż wiadomość

Trochę ich jest, z takimi śmiesznymi jest fanpage:
http://www.facebook.com/polszczyzna
Ciekawe są też audycje Katarzyny Kłosińskiej: http://www.polskieradio.pl/9/Audycja/7404
i niezawodna poradnia językowa PWN: http://poradnia.pwn.pl/
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 12:51   #3809
YoYa
Raczkowanie

Mam kolegę, który przez rok chodził w USA do ich high school i po powrocie potwierdził wszystko, co widać w filmach - że dzieciaki dzielą się na sportowców, cheerlederki, looserów itp. i tak też siedzą w stołówce, tak się kumplują, poza tym ich zadania z matmy on rozwiązywał z palcem w nosie, bo podobne miał w podstawówce albo gimnazjum I naprawdę wielu myśli, że Europa to kraj...
YoYa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 13:02   #3810
BioIvO
Zakorzenienie

Dziwia mnie ludzie, którzy mają jakąś sprawe do mnie albo prostu chcą się spotkać a licza na to, że ja sie do nich pierwsza odezwę.
Dość często słyszę w różnych rozmowach pretensje- "mieliśmy pojechać kiedyś razem na rower, albo gdzies wyjść, a ty do mnie nie dzwonisz, nie piszesz". Moim zdaniem gdy komuś zależy to powinien sam inicjowac kontakt. Ja moge zapomnieć, mieć co innego na głowie, bo przecież nie umówiłam się konkretnie na dzień i godzinę.
Ale lepiej siedzieć w domu i potem mieć pretensje niż wziąć telefon i zadzwonić.

Nikt nie śledzi tak bacznie postępowania innych jak ten, komu nic do tego. (V.Hugo)

Kobieta nigdy nie wie czego chce, ale nie spocznie, dopóki nie osiągnie celu.
BioIvO jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości