|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3781 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy które dziwią cz.4
dokladnie. Dla Amerykanów położenie geograficzne państw europejskich jest tak samo "interesujące" jak dla nas położenie geograficzne każdego ze stanów
|
|
|
|
#3782 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3783 |
|
Zakorzenienie
|
Wracając do rowerów- jako Wrocławianka się wypowiem- dziwi mnie, że mamy te rowery miejskie, gdy nie mamy ścieżek rowerowych
Jak zwykle zaczyna się takie sprawy od d*** strony. Tak jak tu dyskusja była kilka stron dalej- rowerzyści nie powinni jeździć po chodniku, bo stanowią zagrożenie dla pieszych i naprawdę zarówno oni przeszkadzają, jak i im zawadzają piesi. Na ulicy jest niebezpiecznie dla rowerzystów, kierowcom samochodów też rowerzyści często wyskakują znienacka. W cywilizowanym kraju, który pretenduje do miana przyjaznego środowisku i w którym nie ma latwego dostępy do ropy, ścieżki rowerowe to taka podstawa powinna być, ale po co? Lepiej wybudować stadiony, fontanny i pomniki. Poza tym ludzie u nas nie szanują tych rowerów miejskich, po zimie nie doliczono się 30-tu, dodatkowo masa była zdewastowana.A jak wygląda sytuacja ze ścieżkami w stolycy (którą uwielbiam )?
Edytowane przez Impersona Czas edycji: 2012-08-02 o 17:11 |
|
|
|
#3784 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Impersona - mieszkałam we Wro 2 lata i jeździłam po ścieżkach rowerowych . Także jakieś tam są... może nie wszędzie, ale są.
|
|
|
|
|
#3785 |
|
Zakorzenienie
|
MonikaFaustyna jakieś tam są
Jak ktoś chce sobie rekreacyjnie pojeździć, to nie ma problemu- może samochodem podjechać na wały, Biskupin, okolice Psiego Pola lub Mostu Milenijnego, tam są ładne ścieżki, wyjmuje rower z bagażnika, pojeździ i wraca autem do domu ![]() Tylko, że te rowery miejskie powstały z myślą rozładowania korków, żeby ludzie nie jeździli do pracy/na uczelnię autem, tylko rowerem, a to niewykonalne, gdy nie ma ścieżki, żeby tę drogę pokonać. Jazda przez pół miasta uważając na pieszych i samochody do przyjemnych zdecydowanie nie należy. |
|
|
|
#3786 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3787 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mieszkam 15 minut pieszo od Uniwersytetu, ale nie jeździłam nigdy na rowerze, bo od mojej strony do Uniwersytetu nie istnieje żadna ścieżka, a bardzo ruchliwa ulica i zniszczone, wąskie chodniki. Na Plac Grunwaldzki pieszo mam 30 minut i też ani kawałka ścieżki. To są najbardziej popularne kierunki od nas. Tam gdzie są blokowiska, to trochę ścieżek jest, w starych dzielnicach nie ma.Nigdy nie wiesz, co ktoś pomyślał w duchu Najbardziej mnie wkurza, jak idę spokojnie po chodniku, boczkiem, żeby inni mogli przejść, a ktoś na mnie dzwoni z tyłu rowerem, żebym się usunęła. Też nie wyzywam takich ludzi, ale się we mnie gotuje.
|
|
|
|
|
#3788 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Jakbym się miała tym przejmować, to bym z domu nie wychodziła. Jeśli miałam pusty chodnik, to nim jechałam, jeśli był tłum ludzi, to wiadomo - zsiadałam w roweru. Są ludzie, którym nic nie pasuje i co, miałabym się przejmować takimi? Bez przesady.
|
|
|
|
|
#3789 |
|
Wtajemniczenie
|
To i ja się wypowiem o rowerzystach i ścieżkach. Mieszkam na Krzykach. Ścieżek mnóstwo. I rowerzyści nawet jak jest i przejście dla pieszych i ścieżka to jeżdżą po przejściu między pieszymi. Albo po chodniku mimo że ścieżka jest. No wziąć i udusić po prostu. Nic mnie tak nie drażni jak to.
|
#3790 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. To tak samo durne, jak piesi chodzący po ścieżkach rowerowych, mając jednocześnie cały pusty i szeroki chodnik.
|
|
|
|
|
#3791 |
|
Wtajemniczenie
|
Co nie? Raz nawet babka przez to w jakiegoś starszego pana wjechała i nawet przepraszam nie powiedziała. A najgorsze, że u nas to notoryczne jest. Nie, że jeden debil na jakiś czas. A akurat ścieżki rowerowe na krzykach są spoko, można spokojnie przejechać kawał drogi (nie zawsze ścieżka jest na chodniku po obu stronach ulicy, ale wtedy jest specjalnie po środku ulicy tylko dla rowerów przejazd)
|
#3792 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3793 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wymagam żeby każdy Amerykanin znał wszystkie województwa. Według mnie podstawową wiedzę powinno się jako tako mieć-ja sama czasami sprawdzam (może jestem wyjątkiem) gdzie jakie państwo dokładnie leży ,z kim sąsiaduje itd.
|
|
|
|
#3794 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Naprawdę spotkałam się tylko kilka razy z sytuacją, że ktoś zsiada z roweru i go prowadzi, zwykle ludzie uprawiają slalom między przechodniami, dzwoniąc lub strojąc miny, że ktoś śmie im pod koła wchodzić. Dziś zwróciłam uwagę na faceta, który przeprowadził rower ładnie po przejściu dla pieszych- fenomen! ![]() Cytat:
![]() Z drugiej strony nie raz spotykam się z sytuacją, że idzie sobie cała rodzinka i żeby iść obok siebie i móc rozmawiać, część idzie po chodniku, a część po ścieżce
|
||
|
|
|
#3795 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3796 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ewentualnie jednego kiedyś może. Łażenia po ścieżce też nie uznaję, kiedyś mi się zdarzało teraz unikam, czasem tylko przetnę ścieżkę albo przejdę kawałek jak chcę kogoś wyprzedzić z idących, ale tylko jak nikt nie jedzie albo jedzie daleko, tak że nikomu nie przeszkadzam.
|
|
#3797 |
|
Zakorzenienie
|
Dlatego się cieszę, że tutaj ścieżki rowerowe to osobne pasy na drodze. Chodnik to chodnik, jest podwyższony, ścieżka to ścieżka i ją od ulicy oddziela albo pas zieleni, albo takie coś, co uniemożliwia wjechanie samochodu, albo po prostu taki pas o wysokości takiej samej, jak chodnik.
|
|
|
|
#3798 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3799 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
tak szybko śmignął.rowerzysta, jak każdy inny kierujący pojazdem, przed oznakowanym przejściem dla pieszych powinien się kurrna zatrzymać jeśli widzi, że ja na tym przejściu już jestem i przechodzę. A ten sobie jedzie na pełnej prędkości i tylko mi śmignął przed oczami
|
|
#3800 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3801 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
13.03.2013 Prawo jazdy 30.03.2013 Pierwszy własny samochód Edytowane przez lagerfeldised Czas edycji: 2012-08-02 o 22:07 |
|
|
|
|
#3802 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak odnośnie tego. Jechałam teraz z mamą przez wioski. Godzina 9, więc już dosyć ciemno. Najpierw jechała nieoświetlonym rowerem głupia baba z niemowlakiem z tyłu (nienawidzę rodziców którzy narażają swoje dzieci na niebezpieczeństwo wpychając wózek pod jeżdżące samochody albo właśnie na rowerach jak jeżdżą nieprzepisowo), później wyjechali nam 3 nastolatkowie na pasach nie wiadomo skąd (bo szybko) i jakby mama szybciej jechała to by uderzyła, a później też jakiś dzieciak jechał. I powiedzcie, że ludzie są mądrzy....
|
#3803 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie by dzisiaj z moją mamą przejechał jakiś młody chłopak w Audi czy innym sportowym dziwadle. Chciał przejechać jadąc lewym pasem (na trójpasmówce), kiedy my wchodziłyśmy już na ostatni etap przejścia dla pieszych. Musiałam przytrzymać mamę, bo zatrzymał się dosłownie z metr od nas. Oczywiście zamiast zwykłej rejestracji miał jakiś debilny napis. Zmroziłam go wzrokiem i specjalnie powolutku przeszłam do końca, niestety twarz nieskażona rozumem, więc sądzę, że nie wpadł na to, o co mi chodziło... Jak ci ludzie mają prawo jazdy? Sama mam ledwo od pół roku, ale w życiu by mi nie przyszło do głowy, żeby tak jeździć.
|
#3804 | |
|
zawsze mam racje
|
Cytat:
![]() Tż się kiedyś wkurzył jak mu wygarnęłam takie pytanie o oczywiste rzeczy. albo na pytanie 'śpisz' odp 'oglądam powieki od zewnątrz' No dobra wiem, że zawsze to jakiś sposób na rozpoczęcie rozmowy, ale nic mnie bardziej nie denerwuje niż wyrywanie mnie gdy prawie zasnęłam ( a od jakiegoś czasu mam problemy ze snem)
|
|
#3805 | |
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
- Bo ona w tym nie maluje. Pomijając już drobniutki szczegół, że dziecko nie ma czym malować... ![]() Tak, te błędy językowe i pisemne również. Mój brat w listopadzie skończy 19 i ciągle ze śmiechem wszystkich poprawia: pisze/jest napisane Ja to naczytałam się znowu o 'faktach autentycznych' , 'większej połowie' itd ... ![]() Jeśli zna któraś jakąś stronkę z takimi błędami to podajcie
|
|
#3806 | ||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Oglądałam ostatnio otwarcie Olimpiady i jakoś kurczę potrafiłam powiedzieć, gdzie lwia część z tych państw się znajduje, a zwykle też cokolwiek o nich, z jakimiś wyspami mniejszymi tylko miałam problem. Jak ktoś nie wie, to niech się douczy. Nie ma usprawiedliwienia dla ignorancji. Bo jak słyszę, jak usłyszałam ostatnio, pytanie czy Kuba leży koło Hiszpanii, to sorry ale nie pomyślę, że pewnie pytający ma prawo nie wiedzieć. ![]() Cytat:
http://www.facebook.com/polszczyzna Ciekawe są też audycje Katarzyny Kłosińskiej: http://www.polskieradio.pl/9/Audycja/7404 i niezawodna poradnia językowa PWN: http://poradnia.pwn.pl/ Edytowane przez megamag Czas edycji: 2012-08-03 o 11:24 |
||||
|
|
|
#3807 |
|
Zadomowienie
|
1. Dziwią mnie niektóre zachowania na facebook'u. Przykład: ktoś wrzuca zdjęcie gołej babki/babki w bikini itp. Od razu w komentarzach pojawia się ich pełno na temat tej kobiety, niektóre bardzo żenujące. Najczęściej te komentarze piszą mężczyźni, którzy są w związku/mają żonę. Czy tylko mnie by denerwowało i zabolało, gdyby mój facet pisał jakieś komentarze w stylu "ale bym ją ***" pod zdjęciami innych kobiet? Pomijam to, że takie teksty to dla mnie niezłe buractwo. Bo zaczęłam się zastanawiać, czy to ja jestem jakaś przewrażliwiona, może to norma, że facet rzuca takie durne teksty w kierunku innych kobiet*.
*dla mnie to nieważne, czy to znajoma osoba, czy jakaś fotka z Internetu. 2. Dziwią mnie teksty innych osób. Czasem wychodzę z koleżankami na dyskotekę i kilka razy się zdarzyło, że ktoś mnie podrywał, mówił komplementy itd. W sumie nie tylko na dyskotece, ale w innych sytuacjach też. Gdy opowiadam komuś (mamie, siostrze, przyjaciółce) o tej sytuacji, to ZAWSZE słyszę tekst: "Tylko nie mów o tym twojemu chłopakowi! Bo będzie zazdrosny!" No ludzie, ja nikogo nie podrywam, do takich sytuacji podchodzę z humorem, bo zawsze spławiam tych facetów, w końcu jestem zajęta. I nie widzę powodu, żebym miała to przemilczeć przy moim TŻ, a nawet myślę, że trochę zazdrości jeszcze nikomu nie zaszkodziło.
|
|
|
|
#3808 | |
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
|
|
#3809 |
|
Raczkowanie
|
Mam kolegę, który przez rok chodził w USA do ich high school i po powrocie potwierdził wszystko, co widać w filmach - że dzieciaki dzielą się na sportowców, cheerlederki, looserów itp. i tak też siedzą w stołówce, tak się kumplują, poza tym ich zadania z matmy on rozwiązywał z palcem w nosie, bo podobne miał w podstawówce albo gimnazjum
I naprawdę wielu myśli, że Europa to kraj...
|
|
|
|
#3810 |
|
Zakorzenienie
|
Dziwia mnie ludzie, którzy mają jakąś sprawe do mnie albo prostu chcą się spotkać a licza na to, że ja sie do nich pierwsza odezwę.
Dość często słyszę w różnych rozmowach pretensje- "mieliśmy pojechać kiedyś razem na rower, albo gdzies wyjść, a ty do mnie nie dzwonisz, nie piszesz". Moim zdaniem gdy komuś zależy to powinien sam inicjowac kontakt. Ja moge zapomnieć, mieć co innego na głowie, bo przecież nie umówiłam się konkretnie na dzień i godzinę. Ale lepiej siedzieć w domu i potem mieć pretensje niż wziąć telefon i zadzwonić.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:32.

. Jednakże, nie widzę sensu jarania się tym, że w stolicy coś takiego jest. Nie oni pierwsi, nie ostatni. Wypożyczanie rowerów w wielu miastach europejskich to norma, tak, jak korzystanie z autobusów, czy tramwajów (chociaż, nie wszędzie one jeżdżą). 
Jak zwykle zaczyna się takie sprawy od d*** strony. Tak jak tu dyskusja była kilka stron dalej- rowerzyści nie powinni jeździć po chodniku, bo stanowią zagrożenie dla pieszych i naprawdę zarówno oni przeszkadzają, jak i im zawadzają piesi. Na ulicy jest niebezpiecznie dla rowerzystów, kierowcom samochodów też rowerzyści często wyskakują znienacka. W cywilizowanym kraju, który pretenduje do miana przyjaznego środowisku i w którym nie ma latwego dostępy do ropy, ścieżki rowerowe to taka podstawa powinna być, ale po co? Lepiej wybudować stadiony, fontanny i pomniki. Poza tym ludzie u nas nie szanują tych rowerów miejskich, po zimie nie doliczono się 30-tu, dodatkowo masa była zdewastowana.
)?
. Także jakieś tam są... może nie wszędzie, ale są.

. To tak samo durne, jak piesi chodzący po ścieżkach rowerowych, mając jednocześnie cały pusty i szeroki chodnik.

( a od jakiegoś czasu mam problemy ze snem)