|
|
#2011 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: AU PAIR- Bylas?Jestes? Chcesz byc? Zapraszamy tutaj! part IX
Witam wszystkie
![]() Jestem nowa i piszę gdyż chciałabym poznać wasze wrażenia i warunki jakie macie jako au-pair. Ja zaczełam w tym tygodniu. Jestem w Hiszpanii, znam język dobrze nie perfekcyjnie ale nie mam żadnych problemów z komunikacją. Szukałam normalnej pracy przez miesiąc jednak obecnie jest tutaj troszke ciężką i z powodu wakacji jest jeszcze ciężej znaleźć prace bo wszyscy wyjeżdżaja na plażę, dlatego postanowiłam być au-pair przynajmniej przez kilka miesiacy. Opiekuje sie 3 dzieci 2 latka , 4 latka i 5 latek to są małe diabełki pełne energii i wymagaja ciągłej uwagi i dużej pomyslowości bo szybko sie nudzą jak to dzieci. Głównie moim obowiązkiem jest spędzanie z nimi czasu i rozmowa tylko po angielsku W trakcie zawsze ktoś jest ze mną rodzice lub pani która robi pranie, prasuje i przygotowuje im podwieczorek. Obecnie w wakacje 2 dzieci chodzi do szkoly wakacyjnej a maluszek zabierany jest przez mamę do pracy i do 16:30 mam prawie wolne. Nie muszę gotować rano tylko 3 godzinki pomagam dziewczynie sprzatać choć jasno nie zostalo mi powiedziane że musze to robić ale " miloby bylo jakbys jej pomogla odrobine jesli chcesz" w weekendy wszystkie mam wolne. Dostaje kieszonkowego 70 euro. Co o tym myślicie? Jakie są wasze doświadczenie? martwi mnie tylko niejasno określony zakres obowiązków ale rodzina jest bardzo miła. W sumie obecnie jestem na tygodniu próbnym bo ogólnie od miesiaca mieszkam w Hiszpanii (okolo 50 km od miejsca w którym jestem au-pair).
|
|
|
|
#2012 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:58 ---------- Poprzedni post napisano o 16:55 ---------- wiesz, czekam już od 27 lutego, a to jest dopiero 3 rodzinka, która się do mnie zgłosiła, i która odpowiada na wszystkie moje pytania, po 10 min, a nie tak jak inne po tygodniu.... i czemu tak uważasz, podaj mi swoje argumenty, chcę wszystko sobie dobrze rozważyć ! ---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ---------- dlaczego ? wiem, że Twoje rady są tu bardzo cenne ![]() ---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ---------- Cytat:
no mnie też przeraża ta odległość do miasta, a jeszcze bardziej, że nie ma żadnego autobusu, który by mnie tam zabrał ! ale dla mnie największym priorytetem jest nauka języka, a oni powiedzieli, że będą ze mną pracować ( inne rodzinnki tego nie mówiły.. ) poza tym, tak czy siak od 8 do 18 zajmuje się dziećmi, więc wątpie, żebym miała jechać do miasta, więc dopiero weekendy, a skoro będę mieć auto, to chyba nie problem, nie ? zresztą gdzie ja się ruszę na początku, chyba na to ich wielkie podwórze, przecież strach dla mnie jak nie wiem, z początku się gdzieś ruszyć.. muszę najpierw wszystko dobrze poznać i ich przede wszystkim. Jadę z programem, Au Pair in America ---------- Dopisano o 17:08 ---------- Poprzedni post napisano o 17:03 ---------- P.S Bardzo podoba mi się, że odpisuje na każdy mój e-mail i pytanie. Najmniej właśnie podoba mi się to "zadupie"... Może dlatego jest mi też gorzej, bo ja mieszkam w mieście i wszystko mam na wyciągnięcie ręki, jestem też bardzo wygodnicka heheGeneralnie nie szukają imprezowiczki, która szuka przygód w wielkim mieście i często to powtarza. ( Kurde, żeby nie byli mega nudziarze ! ) Średnio mi się też widzi mieszkać z resztą ich rodziny, ale jeżeli te nastolatki są spoko ( a nie diabły wcielone ) to one też mi mogą pomóc trochę się zaaklimatyzować, pomóc w języku i jechać, gdzieś ewentualnie razem.. 200$ tygodniowo, zabierają mnie na wycieczki, mam swój pokój, łazienka z chłopcami, jeżeli bym nie brała swojego kompa to mi dadzą, mogę urządzić swój pokój jak chce ( ), no jedzenie to wiadomo, że oni, wszystko tak jak u innych
Edytowane przez lovelyashley Czas edycji: 2012-08-02 o 17:12 |
||
|
|
|
#2013 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny wybierające się do USA. Szczerze polecam porządną lekturę bloga http://aupairmom.com/ (jeżeli jeszcze nie czytałyście).
Najnowszy post jest widzę akurat o kreceniu filmików ![]() Sporo mozna się dowiedzieć o podejściu amerykańskim mamusiek do au pairek Szczególnie z komentarzy... Z samochodem tez bym się nie rozpędzała. Mogą stwierdzić, że nie powierzą Ci samochodu, bo jeszcze nie jeździsz za dobrze Pamiętam sytuacje (z ww bloga), kiedy rodzinki wręcz wykupywały lekcje bo au pairki nie jeździły wystarczająco dobrze i bezpiecznie. Także poczytajcie dziewczyny, choćby dla praktyki języka
|
|
|
|
#2014 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:17 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ---------- I nie jestem w temacie filmiku, ale ja musiałam go nagrać, masakra, ciągle mi się śmiać chciało, jeszcze mnie brat za kamerą rozśmieszał, albo myliłam się i od nowa.. W zasadzie nakręciłam dwa, bo moja kobitka, która się mną zajmuje, ze za mało się uśmiecham i może dlatego mam małe zainteresowanie :P Myślałam, że ją zamorduję, nie dość, że ledwo pierwsze nagrałam, to musiałam jeszcze raz ! |
|
|
|
|
#2015 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kase, jak na hiszpanie takze calkiem niezla dostajesz za to, co tam robisz. Moim zdanie, warunki bardzo fajne i to sprzatanie ( serio, codziennie po 3 h we dwojke z inna pania? Oni maja wille?) to wcale nie problem. Cytat:
No i co mnie ciekawi ten dom pelen ludzi, matko kochana ile osob tam w koncu mieszka? Nie wiem jak wielki jest dom...ciezko ocenic, ale w jednym miejscu cala rodzina jest...owszem, moze byc ciekawie, socjalnie z masa atrakcji...ale ja bym sie osobiscie z daleka trzymala od takich miejsc. Wolalabym miec czasem spokoj, nigdy nie wiesz czy babcie i ciocie nie beda cie prosic o pomoc, o to, o tamto...jak tyle ludzi jest dookola z dziecmi sie takze inaczej pracuje. Nie mowie ze jest to zla sytuacja, tylko ze ja bym sie w takiej zle czula raczej.
|
|
#2016 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym jeśli mieszkasz z nastolatkami to może się z nimi jakoś dogadasz i na początek własnie pokażą Ci do i jak, a jeśli to nie są małe nastolatki tylko te starsze 16+ to będą fajnym towarzystwem. Nie wiem jak w Twoim programie ale u mnie w CC można zmienić rodzinę jak się jest już na miejscu i dzieje się to w 2 tygodnie odkąd poinformujesz koordynatorkę regionu i przez ten czas mieszkasz u niej :P Cytat:
|
||
|
|
|
#2017 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
rozumieme, ze nie jestes typem imprezowiczki, ale mysle, ze na penwo chcialabys cos pozwiedzac. Pisalas, ze daleko jest do jakiegokolwiek miasta.. Ponadto, au pairki się spotykają, i łatwiej znalezc znajomych w wiekszym miescie, wpsolne wypady nawet do kina, do restauracji... a tak to czuje, ze bd non stop z jedną rodziną. Ja ze swoimi dziemci tez spedzam duzo czasu i serio, kocham je, ale jak mam wolne, to wole wyjsc czasem z domu. I niestety, mieszkam daleko od wiekszych miast i jelsi mam wieczor wolny to glownie moge osbie pochodzic po moim miasteczku, gdzie przewaza wiekszosc dziadków, bo kazdy młoda się stad wyprowadza do wiekszego miasta.Ok, mozesz dojezdzac, ale pomysl, ze na tym tez mozesz tracic duzo pieniedzy (ja juz to tutaj doswiadczam) i połowa keisoznkowego poleci na same dojazdy...
|
|
#2018 | |
|
Wtajemniczenie
|
OMG
Czytam sobie bloga aupairmom i... Czegoś takiego jeszcze nie było. Biedna dziewczyna, ja bym sie wyniosła chyba od razu...Cytat:
|
|
|
|
|
#2019 |
|
Przyczajenie
|
witam wszystkich bardzo serdecznie
![]() 27go wyjezdzam do Houston, Texas jako au pair czy jest tu moze ktoś z texasu ?
|
|
|
|
#2020 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powiedz przez jaki program jedziesz? I do jakiej rodziny?
|
|
|
|
|
#2021 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nic mi nie pisał, że bym musiała płacić za benzynę ( ale na wszelki wypadek się jeszcze zapytam ) Właśnie też się boję o to, żeby mi dziadki np nie zwracały uwagi jak mam się dziećmi opiekować, albo co, bo już czytałam takie przypadki, ale ponoć dziadkowie tam są inni niż u nas w PL... Dodaje zdjęcie ich domu, jak dla mnie to duży... |
|
|
|
|
#2022 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No ja mieszkam w Częstochowie, i też wszystko pod ręką, galeria, sklepy, kosmetyki,kino etc Wiadomo, że się nie chodzi codziennie, i nie latam też co tydzień na dyskoteki, ale od czasu do czasu trzeba się rozerwać i boję się tylko o to, czy będę mogła jak już się ze wszystkim zapoznam! A żeby nie było, że mam tylko w tym domu siedzieć, bo przecież zwariować idzie. Tak, w moim programie jest też coś takiego, że mogę zmienić rodzinkę Ale jeżeli byłoby mi tam źle, to tata powiedział, że to nie koniec świata i jak coś to mam wracać do domu ( oczywiście wtedy na mój koszt.. ) Powodzenia z filmikiem, bardzo dobrze, że się dużo uśmiechasz i śmiejesz, uwierz, ale to jest mega ważne, będą wiedzieć, że jesteś pogodną osobą ! ( mój kolega który wyjechał teraz na camp na 3 miechy, też miał zdjęcie, jakby z więzienia wyszedł hahha i kazali mu zmienić na z uśmiechem i od razu miał camp w kieszeni ) ---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:37 ---------- Cytat:
Właśnie, wszystko zależy czy nie będę musiała płacić za to paliwo... Zresztą zobaczcie jakie ceny teraz są ! Muszę się o to jeszcze zapytać! Bo jeżeli oni by płacili, to myślę, że nie byłoby większego problemu. Jakbym kogoś poznała, to się będę umawiać i wtedy będę jechać. On mi pisał, że w tym mieście tam są au-pairki, i że one się raz w miesiącu spotykają. A jeżeli chodzi o ich wydzieczki, to wciągu roku jeżdżą i ja zawsze z nimi. Napisał, że oprócz tych, będą jechali do Bostonu i Nowego Jorku, oraz Disney World ( ) no i ja zawsze z nimi, więc pozwiedzam też przecież... ( tylko mam nadzieję, że finansują hee )
|
||
|
|
|
#2023 |
|
Zakorzenienie
|
Faktycznie dom nie wygląda na mały, ale też nie jest duży, chyba że ciągnie się w stronę której na zdjęciu nie widać.
Wybór rodziny to najgorsza rzecz chyba. A może gadałaś z nimi na skypie? No i powiedź wreszcie ile lat mają dzieci którymi masz się opiekować
|
|
|
|
#2024 |
|
Rozeznanie
|
Będę jeszcze rozmawiać z ich obecną au-pair ( z Tajlandii )
Tylko, że ona bardzo słabo po ang pisze, co mnie dziwi, bo oni mi zapewniają, że będą ze mną pracować ( więc albo to jest ściema albo ta laska ma po prostu mega opory przed tym ang ) Generalnie bardzo nie ufna, musiałam jej zdjęcia wysłać czy mówimy o tej samej osobie... Podała mi skypa, więc jak się spotkamy w czasie, to wypytam jak spędziła ten rok z nimi |
|
|
|
#2025 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2026 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No wiesz, jak dla mnie to duży No ale łącznie ze mną, będzie tam 11 osób, 3 psy i 2 koty ! Masakra hahaDzieci 2 i 4 latka, ponoć bardzo energiczne! :/ Ten jeden chłopczyk na zdjęciu taki słodki nawet hehe ale wiecie, to tylko zdjęcia... Tak, mają au-pair, tak jak pisałam wyżej, zobaczymy Edytowane przez lovelyashley Czas edycji: 2012-08-03 o 10:50 |
|
|
|
|
#2027 |
|
Zakorzenienie
|
No to małe te dzieci, więc do miasta z nimi raczej nie ma po co za bardzo jechać.
A z tą au pairką koniecznie pogadaj i wydaje mi się że na skypie też powinnaś pogadać z rodziną. Zawsze to zobaczysz ich zachowania na niektóre rzeczy ![]() No i fajnie że pomagają z angielskim, mam nadzieję że ja też taką rodzinę znajdę która nie będzie patrzeć na mój średni angielski tylko pomoże. Na szczęście w moim programie dostaję kasę na naukę też i będę mogła się zapisać na zajęcia na uniwersytecie, a ponoć większość ma zajęcia z angielskiego dla obcokrajowców. |
|
|
|
#2028 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Na skype będę gadać, ale bez kamerki.. bo nie chce, nie dałabym rady. |
|
|
|
|
#2029 |
|
Zakorzenienie
|
UWAGA
moja rodzina dalej suzka au pair, Holandia, 4 dzieci, (jedno tylko polowe czasu z nami, a drugie mega samodzielne, wiec opieka glownie nad 1 roczna dziewczynka i prawie 3 letnim chlopcem), płacą za przelot, 100e tyg, dodatkowo kurs holenderskiego, 5 dni w tyg, niedziela i pon wolny, nie ma zadnych wieczorow zajetych, bo rodzinka praktycznie na zadne spotkania nie wychodzi, jak juz to z dziecmi jada do znajomych. start od 15-20 wrzesnia
|
#2030 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2032 |
|
Rozeznanie
|
Will I can go out after my work hours ?( talking about the future )
Odp. Once you're comfortable, you would be able to go out after watching the children, but not to stay out too late. We will worry. No chyba se jaja robi ?! :| :/ |
|
|
|
#2033 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę że każda rodzina tak odpowie, ale w sumie nie wiem dopiero czekam na pierwszy match, pod koniec miesiąca może będę coś miała, bo CC czeka jeszcze na referencje od mojej siostry, która właśnie jest we Włoszech i nie może potwierdzić swoich referencji.
|
|
|
|
|
#2034 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2035 |
|
Zakorzenienie
|
Tylko nie naskakuj za bardzo na nich. Zapytaj ich czy jak byś była z nimi w kontakcie telefonicznym, albo poinformowała wcześniej o której wrócisz czy to będzie problem z wyjściem i powrotem później. Ja bardziej bym w tą stronę poszła, po prostu doprecyzować ich wypowiedź. Bo wiadomo każda rodzina powinna się martwić o swoją au pair jak wychodzi sama z domu :P
|
|
|
|
#2036 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Postaw sie w ich stytuacji, nie masz 5 lat, ale nie jestes dorosla kobieta z bagazem doswiadczen, ktora podrozowala po caly swiecie i wie wszystko i wie jak sie zachowac w kazdej, nawet niebezpiecznej sytuacji. I oni sa ciagle za Ciebie odpowiedzialni, przed agencja i przez Twoja rodzina. Mysle, ze nie mieli nic zlego na mysli, a Ty ne powinnas az tak reagowac, nikt tam Cie nie chce w komorce zamknac. Madz88 dobrze prawi, powinnas wziac jej rady do serca iporozmawiac z rodzina.
|
|
#2037 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wiem, wiem, ja się po prostu martwię na zapas, bo się naczytałam parę historyjek i może dlatego.. dobrze, że się będą martwić a nie będą mieć mnie głęboko w dupie, tylko, żeby nie było zaś w drugą stronę, że w ogóle nic nie będę mogła, albo będę na ich wielkiej łasce.. ok, zobaczymy po rozmowie ( stres ! ) a to już za chwilę w sumie ;O |
|
|
|
|
#2039 |
|
Rozeznanie
|
no czekam i czekam, już powinien zadzwonić :/ a ja tak siedzę i czekam, no bo w każdej chwili może zadzwonić
|
|
|
|
#2040 |
|
Zadomowienie
|
Ja troche im sie nie dziwie - hameryka jest jednak niebezpieczna i to nie tylko duze miasta.
Ja mieszkalam na wsi, w spokojnym stanie (camp america) i ludzie ktorych poznalysmy z pozoru spoko mieli jak pozniej sie okazlo mroczna strone (od exa, ktorego brat zreszta zastrzelil kogos w pracy i sie z tego elegancko wywinol, dowiedzialam sie ze min. ze nasi znajomi po powrocie z iraku zdetonowali ladunki wybuchowe w barze, ze ktos tam ma schizofrenie i duzo broni w chacie i sobie lubi postrzelac..na disoc gdzie tradycyjnie cie macali przed i trzbea bylo przejsc przez bramke do wykrywania metalu , dzien po naszych tancach zadzgali kolesia w srodku..)Ach..jak ja zaluje ze tam nie zostalam..
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:21.

hehe
Pamiętam sytuacje (z ww bloga), kiedy rodzinki wręcz wykupywały lekcje bo au pairki nie jeździły wystarczająco dobrze i bezpiecznie. 
rozumieme, ze nie jestes typem imprezowiczki, ale mysle, ze na penwo chcialabys cos pozwiedzac. Pisalas, ze daleko jest do jakiegokolwiek miasta.. Ponadto, au pairki się spotykają, i łatwiej znalezc znajomych w wiekszym miescie, wpsolne wypady nawet do kina, do restauracji... a tak to czuje, ze bd non stop z jedną rodziną. Ja ze swoimi dziemci tez spedzam duzo czasu i serio, kocham je, ale jak mam wolne, to wole wyjsc czasem z domu. I niestety, mieszkam daleko od wiekszych miast i jelsi mam wieczor wolny to glownie moge osbie pochodzic po moim miasteczku, gdzie przewaza wiekszosc dziadków, bo kazdy młoda się stad wyprowadza do wiekszego miasta.

Czegoś takiego jeszcze nie było. Biedna dziewczyna, ja bym sie wyniosła chyba od razu...

Teraz z "japonka" dni mi szyyybko i miło mijaja