Jaki wózek- temat zbiorczy. - Strona 108 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-30, 12:56   #3211
bajka1807
Zakorzenienie

Dot.: Jaki wózek- temat zbiorczy.

Cytat:
Napisane przez wlkp_ona Pokaż wiadomość
ja osobiscie wolalabym mamas&papas sola albo urbo

http://www.youtube.com/watch?v=NyJS9WOTB60

http://www.youtube.com/watch?v=c_9HP...eature=related
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 13:47   #3212
Sandreks
Przyczajenie

Dla mnie wybór pierwszego wózka- czyli moje obecne zadanie jest jakąś istną tragedią Ciężko tak wybrać sprzęt po wyglądzie wizualnym czy marce. Ostatnio miałam okazję prowadzić w warunkach "krawężnikowych" mutsy 4 ridera i tak jak byłam napalona na ten wózek- bo miałam go kupować, tak mój zapał minął- okazał się okropnie sztywny i podbicie go pod krawężnik dla mnie graniczy z nie lada wysiłkiem (jestem bardzo drobna). Także na chwilę obecną jestem lekko podłamana co wybrać żeby było dobrze a w sklepach wszyscy wciskają x-landery, które są strasznymi kobyłami jak dla mnie Mamm niby juz te swoje wymienione typy ale do każdego mam jakieś ale. Używała któraś z tutejszych mamusiek któregoś modelu przez mnie wymienionego tj. Coletto Matteo (nowa wersja), britax b-smart, tutek grander?
Sandreks jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 12:51   #3213
wlkp_ona
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Oliveira79 Pokaż wiadomość
ale który jane reverse masz na mysli? bo slalom raczej starczy do konca, ale rider juz moim zdaniem nie bo to kubełek, w dodatku dość plytki to też pewnie zalezy od wielkosci dziecka
myśle o rider ... ale podoba mi sie maxi cosi elea ... na żywo nie widziałam ale może ktoś z Was widział i poradzi
wlkp_ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-01, 07:13   #3214
onyks
Zakorzenienie

Ten concord neo całkiem ciekawy.

Dxiewczyny a myślicie, że Joolz starczy na cały etap wózkowania?
Bo ja tak założyłam...

Wybrałam pielęgnację włosów z marką Braun
onyks jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-01, 08:35   #3215
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Według wagi, z tego co patrzyłam, to raczej maks do półtora roku Więc jeśli wtedy odwózkujesz dziecko to akurat na cały etap wózkowania

A ja już postanowiłam, jednak mutsy evo. Co chwilę czytam, że dziecko nie chciało jeździć w gondoli od 4, 5, czy 6 miesiąca i trzeba wtedy je do spacerówki było przenieść. A przecież takie małe dziecko nie siedzi samo, więc do kubełka odpada - wolę nie ryzykować Czy evo wygrywa rozkładaną na płasko spacerówką
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-01, 08:56   #3216
onyks
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ilonkaczapela Pokaż wiadomość
Według wagi, z tego co patrzyłam, to raczej maks do półtora roku Więc jeśli wtedy odwózkujesz dziecko to akurat na cały etap wózkowania

A ja już postanowiłam, jednak mutsy evo. Co chwilę czytam, że dziecko nie chciało jeździć w gondoli od 4, 5, czy 6 miesiąca i trzeba wtedy je do spacerówki było przenieść. A przecież takie małe dziecko nie siedzi samo, więc do kubełka odpada - wolę nie ryzykować Czy evo wygrywa rozkładaną na płasko spacerówką
Kurcze... gdzieś czytałam, że spokojnie dla 3 latka straczy

Wzięłaś Evo? A jako kolorek?

Wybrałam pielęgnację włosów z marką Braun
onyks jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-01, 09:16   #3217
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Jeszcze nie wzięłam, bo remont nam się w mieszkaniu dopiero kończy i pomieszkujemy poza domem - jak wrócę dopiero wszystko kupię. Ale planuję biały na czarnej ramie
Stary 2012-08-01, 09:53   #3218
funpic
Raczkowanie

Cytat:
myśle o rider ... ale podoba mi sie maxi cosi elea ... na żywo nie widziałam ale może ktoś z Was widział i poradzi

Też rozwazalam zakup Elei ale nie z MAxi Cosi tylko z Bebe Confort bo podobno te połączenie sił nie wyszło na korzysc(inni mowią,że to to samo..) Z tego co zauwazyłam roznia się one gondola--BC ma gondolę Windoo -która ma w sobie funkcję kołyski ze wzgledu na okragłu dół i Bebe Confort ma swój fotelik, a Maxi Cosi swoja gondolę i swoj fotelik, stelaz zostaje bez zmian -roznia sie tylko napisem

Ja brałam pod uwage mozliwosc samodzielnego znoszenia wozka -gondola z dzieckiem i stelaz osobno i jest to w tym wozku mozliwe. Nie pamietam ile wazy rama ale nie za duzo i fajnie sie sklada i gondola ma uchwyty do przenoszenia, spacerowka tez fajnie sie sklada, bez siedziska do bardzo malycg rozmiarow. Na zywo fajnie sie prezentuje. W rezultacie wybrałam Jane Muum i jestem zadowolona Na zywo moim zdaniem wyglada lepiej niz na fotkach i kola wydaja sie wieksze, bardzo zwrotny wozek z rozkladanym na plasko siedziskiem spacerowym.

Moja sasiadka zakupila Mutsy Evo czerwony ale tylko spacerowkę bo ma juz 8msc Bobasa. Maja ja ok ok 2miesiecy i mowi ze jedyna jego olbrzymia wada jest materail-dziecko sie bardzo poci tym samym powoduje odparzenia, ale juz ma tam jakis sposob-podklada malej piekuszki flanelowe. A siedzisko spaderowe wazy łacznie ok 11-12kg. Sam stelaz chyba bez kół 6i cos.

Edytowane przez funpic
Czas edycji: 2012-08-01 o 09:59
funpic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-01, 10:49   #3219
blondynkapoznan
Zakorzenienie

Lokalizacja: Mój sposób na kryzys: Jem spleśniały ser, piję stare wino i jeżdżę autem bez dachu.
GG do blondynkapoznan

Mój drbny 3 latek ma ponad 100cm i ok 15kg dziwnie w Joolzie wygląda w Concordzie lepiej jakoś wyglądał.Ale do obu się spokojnie mieści.
Mój roczniak ok 8.5kg w BJCM ginie bo ten wózek jest bardzo obszerny
blondynkapoznan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-01, 12:29   #3220
iizabelaa
Zakorzenienie

A myślicie, że kółka Elea dadzą radę na śniegu??

Wizualnie bardzo mi się podoba.
Stary 2012-08-01, 14:42   #3221
wlkp_ona
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez funpic Pokaż wiadomość
Też rozwazalam zakup Elei ale nie z MAxi Cosi tylko z Bebe Confort bo podobno te połączenie sił nie wyszło na korzysc(inni mowią,że to to samo..) Z tego co zauwazyłam roznia się one gondola--BC ma gondolę Windoo -która ma w sobie funkcję kołyski ze wzgledu na okragłu dół i Bebe Confort ma swój fotelik, a Maxi Cosi swoja gondolę i swoj fotelik, stelaz zostaje bez zmian -roznia sie tylko napisem

Ja brałam pod uwage mozliwosc samodzielnego znoszenia wozka -gondola z dzieckiem i stelaz osobno i jest to w tym wozku mozliwe. Nie pamietam ile wazy rama ale nie za duzo i fajnie sie sklada i gondola ma uchwyty do przenoszenia, spacerowka tez fajnie sie sklada, bez siedziska do bardzo malycg rozmiarow. Na zywo fajnie sie prezentuje. W rezultacie wybrałam Jane Muum i jestem zadowolona Na zywo moim zdaniem wyglada lepiej niz na fotkach i kola wydaja sie wieksze, bardzo zwrotny wozek z rozkladanym na plasko siedziskiem spacerowym.

Moja sasiadka zakupila Mutsy Evo czerwony ale tylko spacerowkę bo ma juz 8msc Bobasa. Maja ja ok ok 2miesiecy i mowi ze jedyna jego olbrzymia wada jest materail-dziecko sie bardzo poci tym samym powoduje odparzenia, ale juz ma tam jakis sposob-podklada malej piekuszki flanelowe. A siedzisko spaderowe wazy łacznie ok 11-12kg. Sam stelaz chyba bez kół 6i cos.
Ja myślę o spacerówce bo gondolke już mam mała ma prawie 5 miesięcy i chciłabym kupić spacerówke w miare zgrabną i wygodną ....myślałam o kubełku tylko dużo negatywów się naczytałam ... i postanowiłam z rozkładanym siedziskiem kupić ... tylko jaką

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-08-01, 15:22   #3222
bajka1807
Zakorzenienie

Wszystko zalezy tez od tego ile chcesz na nia wydac i w jakich warunkach uzytkowac. elea jest typowo miejskim wozkiem, ze sniegiem watpie by dala rade, ale tak na dobra sprawe malo ktory wozek na piankowych kolach daje rade
Mel B 14/14 ✓
Stary 2012-08-01, 17:19   #3223
blondynkapoznan
Zakorzenienie

Lokalizacja: Mój sposób na kryzys: Jem spleśniały ser, piję stare wino i jeżdżę autem bez dachu.
GG do blondynkapoznan

Cytat:
Ja myślę o spacerówce bo gondolke już mam mała ma prawie 5 miesięcy i chciłabym kupić spacerówke w miare zgrabną i wygodną ....myślałam o kubełku tylko dużo negatywów się naczytałam ... i postanowiłam z rozkładanym siedziskiem kupić ... tylko jaką
ja miała sporo wózków i kubełki u Nas się najlepiej sprawdziły.Ja znowu w necie same pozytywy czytałam
Stary 2012-08-01, 17:42   #3224
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blondynkapoznan Pokaż wiadomość
ja miała sporo wózków i kubełki u Nas się najlepiej sprawdziły.Ja znowu w necie same pozytywy czytałam
nie wiem jakim cudem same pozytywy kubelek praktycznie to to samo co fotelik samochodowy, a w nim dziecko moze max 2 h siedziec bo kregoslup dostaje w dupe. co innego jesli dziecko juz samodzielnie siedzi, a nie zawsze tak jest gdy zmienia sie gondole na spacerowke.
Mel B 14/14 ✓
Stary 2012-08-01, 18:19   #3225
blondynkapoznan
Zakorzenienie

GG do blondynkapoznan

Cytat:
Napisane przez bajka1807 Pokaż wiadomość
nie wiem jakim cudem same pozytywy kubelek praktycznie to to samo co fotelik samochodowy, a w nim dziecko moze max 2 h siedziec bo kregoslup dostaje w dupe. co innego jesli dziecko juz samodzielnie siedzi, a nie zawsze tak jest gdy zmienia sie gondole na spacerowke.
nie chce mi się z Tobą dyskutować ale bzdury piszesz.
pozycja w kubełku jest zupełnie inna niż w foteliku.
Stary 2012-08-01, 19:48   #3226
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:
nie chce mi się z Tobą dyskutować ale bzdury piszesz.
pozycja w kubełku jest zupełnie inna niż w foteliku.
nie napisalam ze jest identyczna tylko ze praktycznie taka sama, a to w wolnym tlumaczeniu znaczy podobna i wg mnie nie jest zupelnie inna, no ale to moje zdanie
Mel B 14/14 ✓
Stary 2012-08-01, 22:32   #3227
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:

Z tego co widzę ostatnio pojawiają się tutaj takie nazwy

Maxi Cosi Elea
Jane Muum
Mutsy Evo
Joolz Day (ale to kubełek)
Stary 2012-08-02, 10:18   #3228
funpic
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
A myślicie, że kółka Elea dadzą radę na śniegu??

Wizualnie bardzo mi się podoba.

Nie wiem jak z małymi ale jak np byłaby to juz spacerowka to zawsze mozna na chwile sniegowe zrobic tak aby wieksze kola były z przodu wtedy zdecydowanie latwiej prowadzic i manewrowac. Sa ta porzadne kola z dobrymi lozyskami. Transporter tez ma piankowe i jakos ludzie na narzekaja na prowadzenie po sniegu. A te male wcale nie sa takie male i na pewno nie tak badziewne jak minikoleczka w parasolkach

---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ----------

Cytat:
Napisane przez bajka1807 Pokaż wiadomość
nie napisalam ze jest identyczna tylko ze praktycznie taka sama, a to w wolnym tlumaczeniu znaczy podobna i wg mnie nie jest zupelnie inna, no ale to moje zdanie
Raczej masz racje bo kubelki nie sa polecane dzieciom ktore samodzielnie nie siedzą wiec samo w sobie to juz cos mowi.
Masz racje co do ograniczej czasowo mozliwosci przebywania dzieciaka w pozycji jakie serwuje fotelik i pochylony kubelek-jak dziecko stabilnie nie siedzi to proste ze nie posadzisz go do prostej pozycji w kubelku a jesli wyroslo z gondoli to wyjscia nie masz innego jak wozenie w pochylonym kubelku. I nie jest to bzdura-w szkole rodzeniai nie tylko byla mowa o fotelikach i pozycji jaka dziecko w nich przyjmuje -chodzi głownie o te ulozenie kregoslupa a w pochylonym kubelku jak kolezanka slusznie twierdzi jest podobnie jak w foteliku!! Poza tym zawsze mozesz utwierdzic sie w przekonaniu pytajac osobe ktora ma medyczna wiedze na ten temat-ortopeda albo pediatra na pewo posiada bardziej obszerna wiedze i radzę sluchac takich osób

Edytowane przez funpic
Czas edycji: 2012-08-02 o 10:29
funpic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 13:29   #3229
girlwithcurves
Przyczajenie

Dot.: najlepszy wózek dla dziecka

Ja mam model Murano marki Bebetto i jak najbardziej go polecam - nie zamieniłabym go na żaden inny. Moja druga córeczka już z niego korzysta, więc oprócz tego, że jest lekki, jest jeszcze wytrzymały i mimo stałego użytkowania, nie zniszczył się. Do tego jest wielofunkcyjny - jest wyposażony w siedzisko, które wykorzystuje jako krzesełko i kołyskę.
girlwithcurves jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-04, 12:40   #3230
Martyna885
Przyczajenie

Funpic Masz racje!!!!
Ja napisze tak, ze mielismy JOOLZA ale jak juz pisalam szybko sie go pozbyłam po kilkudniowym wozeniu w kubelku malucha!, jest tak taki dyskonfort o czym juz pisalam!! Opinie pozytywne na temat takiego siedziska to dopiero bzdura!!!

Poza tym dla zainteresowanych Joolz ma bardzo plyciutkie siedzisko-max dla 1,5roczniaka i potem musi nastapic zmiana bo dziecko bedzie skolone na maksa!!!

Poza tym jesli wybierasz wozek wez pod uwage argumenty jaki przemawiaja za tym i konkretnym modelem oraz wez uwage swoja sytuacje, pietro na jakim mieszkasz itd a nie sluchaj kolezanek, ktos moze miec 20kg wozek i mieszka w domu z podjazdem i dla niej jest idealny to nie znaczy ze ty beziesz sie tym sugerowac i wnosic taki ciezar bo dla kogos byl iedalny???! BEz sensu !!!! Patrz na swoje mozliwosci, ja tez planowalam zakup przereklamowanego Joolza na caly okres uzytkowania ale dziecko nawet niezdazylo wyrosnac i juz sie go pozbylismy po ok pol roku wiec bierzcie pod uwage wszystkooo!!! Najlepiej ogladac wozki-chociaz ja tez ogladalam i kupilam niewypal!!!
Martyna885 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-05, 07:03   #3231
blondynkapoznan
Zakorzenienie

GG do blondynkapoznan

Cytat:
Napisane przez Martyna885 Pokaż wiadomość
Funpic Masz racje!!!!
Ja napisze tak, ze mielismy JOOLZA ale jak juz pisalam szybko sie go pozbyłam po kilkudniowym wozeniu w kubelku malucha!, jest tak taki dyskonfort o czym juz pisalam!! Opinie pozytywne na temat takiego siedziska to dopiero bzdura!!!

Poza tym dla zainteresowanych Joolz ma bardzo plyciutkie siedzisko-max dla 1,5roczniaka i potem musi nastapic zmiana bo dziecko bedzie skolone na maksa!!!

Poza tym jesli wybierasz wozek wez pod uwage argumenty jaki przemawiaja za tym i konkretnym modelem oraz wez uwage swoja sytuacje, pietro na jakim mieszkasz itd a nie sluchaj kolezanek, ktos moze miec 20kg wozek i mieszka w domu z podjazdem i dla niej jest idealny to nie znaczy ze ty beziesz sie tym sugerowac i wnosic taki ciezar bo dla kogos byl iedalny???! BEz sensu !!!! Patrz na swoje mozliwosci, ja tez planowalam zakup przereklamowanego Joolza na caly okres uzytkowania ale dziecko nawet niezdazylo wyrosnac i juz sie go pozbylismy po ok pol roku wiec bierzcie pod uwage wszystkooo!!! Najlepiej ogladac wozki-chociaz ja tez ogladalam i kupilam niewypal!!!
przyznać się która założyła drugie konto:ha haha:

tak kubełki są bardzo niewygodne można dla twojego dziecka.
Mój synek w Jolzie śpi ponad 3 godz bo bardzo mu ta pozycja odp.
A druga sprawa większość firmowych drogich wózków to kubełki no Bugaboo Cameleon, Stokke gdyby były szkodliwe to by nie były produkowane i tyle gwiazd by Nimi nie jeździło
A może twoje dziecko jest jakieś wielkie że 1,5 rocznika się nie mieścił znam 1,5 roczniaki które są większe od mojego 3 latka
Stary 2012-08-05, 08:19   #3232
bajka1807
Zakorzenienie

to ze kubelki robia znane firmy wcale nie swiadczy to o zdrowotnosci tych ze spacerowek a gwiazdy? ile sa w stanie zrobic dla szpanu ? no i oczywiscie gwiazdy wychodza z zalozenia ze co drogie to dobre, a nie zawsze tak jest no i tak na dobra sprawe celebryci napedzaja popyt na takie wozki w wiekszosci przypadkow no i chyba kazdy moze miec odmienne zdanie w tej kwestii ? czy sie myle?
Mel B 14/14 ✓
Stary 2012-08-05, 08:34   #3233
aaliyah
Zakorzenienie

Cytat:
przyznać się która założyła drugie konto:ha haha:

tak kubełki są bardzo niewygodne można dla twojego dziecka.
Mój synek w Jolzie śpi ponad 3 godz bo bardzo mu ta pozycja odp.
A druga sprawa większość firmowych drogich wózków to kubełki no Bugaboo Cameleon, Stokke gdyby były szkodliwe to by nie były produkowane i tyle gwiazd by Nimi nie jeździło
A może twoje dziecko jest jakieś wielkie że 1,5 rocznika się nie mieścił znam 1,5 roczniaki które są większe od mojego 3 latka
Moim zdaniem argumentry zupełnie nietrafione. Ludzie (nieważne czy gwiazdy czy nie ) często kierują się po prostu gustem a nie kwestiami zdrowotnymi. Wiele osób pojęcia nie ma, że kubełkowe siedzisko może źle wpływać na kręgosłup dziecka. Znam matki, które używają fotelika samochodowego zamiast gondoli na przykład.

No i jak bajka napisała, nie zawsze to co drogie jest najlepsze. Marketing robi swoje.
aaliyah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-05, 09:53   #3234
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Ja czytałam, że kubełek kubełkowi nierówny. Ogólnie bywają dobrze przystosowane do kręgosłupa dziecka i źle przystosowane. Tak samo jak spacerówka z rozkładanym siedzeniem.

Mnie zniechęcił jedynie fakt, że do kubełka nie włożę niesiedzącego dziecka a bardzo często spotykam się z sytuacją, że malucha trzeba przesadzić do spacerówki zanim zacznie siedzieć niestety. Inaczej brałabym joolza
Stary 2012-08-05, 10:41   #3235
wlkp_ona
Przyczajenie

ponawiam pytanie :
Miał ktoś styczność z Maxi Cosi Elea?
Prosze o opinie mam które sprawdziły ten wózeczek.Chodzi mi o spacerówke.
Stary 2012-08-05, 11:19   #3236
Oliveira79
Zadomowienie

Cytat:
ponawiam pytanie :
Miał ktoś styczność z Maxi Cosi Elea?
Prosze o opinie mam które sprawdziły ten wózeczek.Chodzi mi o spacerówke.
poczytaj, może ta dyskusja Ci trochę rozjaśni...
http://forum.gazeta.pl/forum/w,10161...ytek_.html?v=2

Oliveira79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-05, 11:46   #3237
wlkp_ona
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Oliveira79 Pokaż wiadomość
poczytaj, może ta dyskusja Ci trochę rozjaśni...
http://forum.gazeta.pl/forum/w,10161...ytek_.html?v=2
Dzięki
To teraz proszę o radę.... Chciała bym kupić spacerówkę dla mojej córeczki ma dopiero 4 miesiące i tak za miesiąc chciała bym przełożyć ją do spacerówki. Moje wymagania : ma być zgrabna , dość wysoka , rozkładana, przekładane siedzisko i wystarczyć do końca wózkowania. Cenowo tak do 1500zł.
Proszę o rady mam które wypróbowały i z doświadczenia wiedzą coś o danym modelu.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-08-05, 11:49   #3238
blondynkapoznan
Zakorzenienie

GG do blondynkapoznan

ja wozilam synka od 3-4 mies w kubełku i było mu wygodnie.
w spacerówce na płasko zjeżdżał.Podobnie teraz w spacerówce nie kubełkowej zjeżdża.Ale na codzień jeździ Joolzem w domu w dzień śpi w Joolzie na wyjazdy w BJCM
Stary 2012-08-05, 12:41   #3239
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Ale tu nie chodzi o niewygode dziecka tylko o psucie mu kręgosłupa. Kubelek dzieciom niesiedzacym szkodzi. Już doczytalam w wielu miejscach o tym. Dziecku Moze być bardzo wygodnie, tak jak w foteliku zamiast gondoli. Nie zmienia to jednak faktu, ze dla jego kręgosłupa to rzecz niezdrowa.
Stary 2012-08-05, 13:57   #3240
Iza Kowalska
Raczkowanie

Post Dot.: Jaki wózek- temat zbiorczy.

My kupilismy wózek 3 w 1 polskiej firmy Tako model Jumper i jesteśmy z niego bardzo zadowoleni. Synek urodzil się 12.2010 do maja jeździł w gondoli, potem z racji tego że zaczął siadać przeszliśmy na spacerówkę i jeżdżę nią do tej pory, mamy w planach kupno parasolki bo lżejsza i poręczniejsza, ale ta jest super. Minus przy przejściu z gondoli na spacerówkę to utrudniony dostęp do kosza. Duuuuzy plus za możliwość przekładania siedziska spacerówki przodem albo tylem do kierunku jazdy.
Iza Kowalska jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości