Mamusie listopad-grudzień 2011 vol. V - Strona 151 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-05, 20:45   #4501
ja_dalia
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie listopad-grudzień 2011 vol. V

Cytat:
Napisane przez saaraa_lub Pokaż wiadomość
To kciuki trzymamFajnie M. spędza czas
Teraz dzieciaczki już nie będą tak bardzo przybierały na wadze i w ogóle dziewczynki są jednak drobniejsze od chłopców.Mój jaki ciężki a je -porównując do innych wątkowych Maluszków- mało (sorry z cyca doi ile wlezie a najwięcej w nocy )

Nasza pediatra na zadne centyle nie patrzy.

ano... wstawie foty jutro, bo zgram z aparatu

no ale po cos te centyle są... niby wiadomo ze dzieciaczek mcznie (po 6ciu mcach) przybiera do 500 g, ale jak przybiera 500 to nie leci po 50 centylu tylko spada :/.... dziwne to to ...

nic zmykam spac
spokojnych nocek mamusie

Daniel Fasolek w drodze

ja_dalia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-05, 20:46   #4502
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość
Poprosilam zula o odkurzenie w pokoju na dole. Co robi zul?
Odsunal lOdowke, umyl sciane za nia i odkurza jej tyl, pokazuje mi ile brudu bylo pod lodowka. Wczesniej pol godziny czyscil odkurzacz, przetykal rure, zmienial worek...
A dywan w pokoju? Who cares niewazne ze podloga sie lepi bo chlopcy jedli sami najwazniejsze ze za lodowka bedzie nieskazitelnie czysto
WTF ... ? dobry jest

Mimi już śpi, ale wczoraj i dziś mimo zmęczenia zasypiał godzinę, kręcąc się i marudząc non stop może to wina upałów albo faktycznie zaczne się z nim bawić "po cichu" jak dawnij i da to efekt szybkiego zasypiania

Jeszcze Wam napiszę, że w drodze powrotnej wstąpiliśmy na Zamek Książ. Fajna sprawa, ale było dziś stanowczo za gorąco i oczywiście nie wiem kto to wymyślił, ale nie można było jeździć wózkami. Nie ważne czy się przyjechało z 2tygodnowym maleństwem, czy z takim klocem jak mój, na ręce i heja do przodu w samym zamku Michał piszczał i zaczepiał ludzi, a na zwiedzaniu tarasów jak ja go trzymałam gryzł mnie jak żul to jego

No i przy moim żulowatym głodomorze przytyłam chyba z 5 kg
I Weekend czas zakończyć

Edytowane przez Bahamadia_25
Czas edycji: 2012-08-05 o 20:48
Bahamadia_25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-05, 20:46   #4503
glamourous
Zakorzenienie

Saaraa ja ze 3 noce dawam vibrucol ale niestety nie pomagal

Wlasnie sie zaczela u nas burza

Moje zuliki jz poczworzyly wage urodzeniowa ( wlasciwie domek poczworzyl, adkowi jeszcze kapke brakuje) kurcze oni mi na grubask chyba rosna

A u nas jak tylko ja wracam z pracy to placz wrzask i zgrzytanie zebow. Wczesniej z tata grzecznie sie bawia a jak juz mnie zobacza to koniec, do kibla wyjsc nie moge... Wisza mi na obu nogach jak kule wiezoenne jak tylko chce cos zrobic, najchetniej na rece i tyle
Stary 2012-08-05, 20:48   #4504
saaraa_lub
Rozeznanie

Takie cus:
Przeciętne niemowlę w momencie narodzin waży nieco ponad 3100g. Pomiędzy trzecim a piątym miesiącem życia ta waga podwaja urodzeniową masę ciała i wynosi prawie 6,5 kg . W praktyce małe noworodki rosną szybciej jakby chciały nadrobić zaległości, natomiast dzieci które urodziły się duże mogą nie podwoić wagi urodzeniowej w ciągu pierwszych pięciu miesięcy. Przez pierwsze trzy miesiące życia przeciętnemu niemowlakowi przybywa blisko 900g miesięcznie (170-230g tygodniowo) Potem tempo wzrostu masy maleje. Około 6. miesiąca życia średni przyrost wagi obniża się do 450g miesięcznie. Jest to dość duża różnica. Dziecko blisko pierwszego roku życia przybiera na wadze 250-300g miesięcznie, a w drugim roku życia do około 225g miesięcznie. Jak widać, wraz z wiekiem dziecko rośnie wolniej. Jednocześnie przyrost masy ciała staje się coraz mniej regularny. Istnieje również wiele czynników, które mogą odebrać dziecku apetyt. Należą do nich wyrzynanie się ząbków lub przechodzone przez dziecko choroby. W takich przypadkach w przeciągu nawet kilku tygodni ciężar ciała dziecka może się nie zwiększyć. Wraz z dobrym samopoczuciem dziecka powinno wrócić łaknienie dziecka, a także nastąpić wzrost wagi. Waga małego dziecka zależy również od tego, kiedy ostatnio oddawało mocz, kiedy nastąpiło ostatnie wypróżnienie lub też ile czasu upłynęło od ostatniego karmienia.
saaraa_lub jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-05, 20:50   #4505
olka1610
Rozeznanie

moja też jak wyjdę z pokoju to zaczyna płakać, nawet jak tż z nią jest. A wczoraj była z moją mamą cały dzień, pędziłam po nią jak szalona- wchodzę do rodziców o ona do mnie "papa" i taka mina jakby miała płakać. Aż mi się przykro zrobiło.

glam pediatra własnie mowila to samo co ty, czyli takie aktywniejsze zabawy do 16-17 - pozniej spokojniejsze. Sprobuje, co mi szkodzi

saaraa byliscie w kazimierzu ? I jeszcze chcialam Cię prosic o link do fotelika który zamowilas bo się czaję już jakis czas i w koncu nigdy nie kupie...
Stary 2012-08-05, 20:50   #4506
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Cytat:

Raczej perfekcyjny zul domu
Wlasnie dostrzeglam ze scierki kuchenne gotuje

Ale musze moich synow pochwalic- przez ostatnia godzine dominek spi jak aniolek a adasko sie grzecznie bawi sam caly czas- tylko go zabieram do pomieszzenia gdzie akurat sprzatam bo lubi byc ze mna

nie powinnm się śmiać bo to cenna cecha - szczególni sród żuli, ale z goowaniem go poniosło ...
Stary 2012-08-05, 20:50   #4507
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
Saaraa ja ze 3 noce dawam vibrucol ale niestety nie pomagal

Wlasnie sie zaczela u nas burza

Moje zuliki jz poczworzyly wage urodzeniowa ( wlasciwie domek poczworzyl, adkowi jeszcze kapke brakuje) kurcze oni mi na grubask chyba rosna

A u nas jak tylko ja wracam z pracy to placz wrzask i zgrzytanie zebow. Wczesniej z tata grzecznie sie bawia a jak juz mnie zobacza to koniec, do kibla wyjsc nie moge... Wisza mi na obu nogach jak kule wiezoenne jak tylko chce cos zrobic, najchetniej na rece i tyle

znam to, tylko skad ten placz ??? bo to mnie zastanawia .... ze zamiast cieszyc sie ze mama jest to placze ....

Daniel Fasolek w drodze

Stary 2012-08-05, 20:51   #4508
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Uciekam do wyrka .....

Dobrej nocki
Stary 2012-08-05, 20:51   #4509
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bahamadia_25 Pokaż wiadomość
Uciekam do wyrka .....

Dobrej nocki
ja też

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-05, 20:53   #4510
ja_dalia
Wtajemniczenie

tuszka, Magdalena... widze Was.... co u Was ?????

Daniel Fasolek w drodze

Stary 2012-08-05, 20:54   #4511
saaraa_lub
Rozeznanie

Olka proszę bardzo
http://allegro.pl/nowy-maxi-cosi-tob...521661678.html
Bylismy w Kazimierzu, moje dziecie dalej antywózkowe więc na zmianę tarabaniliśmy z tz-tem na rekachale luudzi!
Stary 2012-08-05, 20:55   #4512
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
Olka proszę bardzo
http://allegro.pl/nowy-maxi-cosi-tob...521661678.html
Bylismy w Kazimierzu, moje dziecie dalej antywózkowe więc na zmianę tarabaniliśmy z tz-tem na rekachale luudzi!

a chusta, nosidełko ???? zawsze to jakies odciążenie ...

Daniel Fasolek w drodze

Stary 2012-08-05, 20:57   #4513
saaraa_lub
Rozeznanie

W nosidełku wytrzymał tylko trochę
On nie lubi jednej pozycji co chwilę a to do przodu, do tyłu na boki (generalnie jest nadpobudliwy-ale podobno dzieci z alergią tak mają).
Stary 2012-08-05, 21:00   #4514
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
On nie lubi jednej pozycji co chwilę a to do przodu, do tyłu na boki (generalnie jest nadpobudliwy-ale podobno dzieci z alergią tak mają).

wspolczuje... moja tez nie chce mnie ogladac- na spacerze bedzie spokojna jak mnie nie widzi
musze jakies nowe wiązania poszukac na chuste bo kieszonka juz nie atrakcyjna :P

zmykam, buuuziak

Daniel Fasolek w drodze

Stary 2012-08-05, 21:07   #4515
Magdalena512
Raczkowanie

Wczoraj udało mi się kupić pasujący strój kąpielowy (tankini). Dziś na basenie zgubiłam majtki

Magdalena512 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-05, 21:08   #4516
saaraa_lub
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Magdalena512 Pokaż wiadomość
Wczoraj udało mi się kupić pasujący strój kąpielowy (tankini). Dziś na basenie zgubiłam majtki
w jaki sposób???
Stary 2012-08-05, 21:14   #4517
olka1610
Rozeznanie

Cytat:
Skąd ja to znam....
Dziękuję za linka

Najbliższe 2-3 dni może mnie nie byc bo mamcia ma urlop wiec zajmie się malutką a ja będę pomagac tż w pracy, po pracy będę jezdzic do rodziców i rano wracac a u nich brak neta. mama mnie namawia żebym małą przywiozła i zostawiła na te 3 dni zamiast tak jezdzic ale jakos sobie nie wyobrażam zeby ją na tak długo zostawić...
Nie ukrywam że trochę się cieszę, odpocznę psychicznie od małej marudki chociaz przez te kilka godzin dziennie.

Dobranoc
Stary 2012-08-05, 21:38   #4518
Oliveira79
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
nie głupia
tylko to jest tak,że wiadomo-każdy człowiek jest inny i każde dziecko inny ma temprament.na jednych "akuku",telewizor itp itd bedzie rozbudzać i będzie rozbudzało a innego nie.
A Ty uśniesz od razu jesli wrócisz od razu z głośnego koncertu??
ja nie,ja potrzebuję się wyciszyc przed snem-poczytać posiedzieć w ciszy

ja to wszystko rozumiem i zgadzam się z Toba - oczywiście, że dziecko należy wyciszyć przed snem, ale z tego co Olka pisała zrozumialam, że z maluchem w ogóle nie powinna się tak bawić, a nie tylko przed snem w celu wyciszenia

---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ----------

Cytat:
Napisane przez olka1610 Pokaż wiadomość
dokładnie tak jak dygotka napisała, dzieci są różne. Mnie się to akurat wydaje logiczne że jeśli "łagodniej" się z dzieckiem bawimy to łatwiej mu się jest wyciszyć. Tym bardziej że moja jest akurat bardzo ruchliwym i aktywnym dzieckiem, mam przykład w rodzinie dziecka w podobnym wieku które jest zupełnie inne, siedzi na dupce jakiś czas spokojnie- moja nie. A poza tym pomiędzy tym czytaniem prasy a takimi głośnymi pobudzającymi zabawami jest jeszcze jakaś przestrzeń .
Nie mówię że nie będziemy się bawic w akuku ale w te zabawy też można się bawić na różne sposoby, tż i jego rodzina są"głośnymi" ludzmi więc jak wyskoczy zza drzwi i się rozedrze to umarłego by z grobu podniosl ja się z nią bawię ciszej, delikatniej.
No i chyba źle zrozumiałyście, przecież ja nie krytykuję nikogo i nie narzucam, sprobuję tylko tej medoty na swoim dziecku bo wydaje mi się logiczna, może akurat pomoże, czy to coś złego?
no to fakt: może byc "a kuku" i "A KUKU"
i to nic zlego - każda z nas caly czas się czegoś uczy i szuka najlepszego sposobu/metody na wychowanie wlasnego dziecka

Oliveira79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-06, 06:10   #4519
wariateczka88
Zadomowienie

Dobry Dzien
uuu jak tu pusto :O
my juz nie spimy od jakiegos czasu,obudzilo mnie urocze szczypnę cie mammo w cyca ,a dokladnie w sutka
moje dziecie kiedy juz bol zabkwoania minal,zaznajamia sie z tajnikami raczkowania,lazi po calym materacu,obraca sie,wierci,probuje sie podniesc,wspina sie po mamie no i drapie,a jaka radosna przy tym ho ho

u nas chyba sie zapowiada upalow ciag dalszy

Wymianka

wariateczka88 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-08-06, 06:18   #4520
nettka_
Zadomowienie

Cytat:

o ja cię kręcę

hej

---------- Dopisano o 07:18 ---------- Poprzedni post napisano o 07:10 ----------

Paulinka jeszcze śpi więc idę się jeszcze położyć

''Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się - ze wszystkich sił - tego, czego pragnie.''
nettka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-06, 06:38   #4521
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Magdalenko, zdolna jesteś
bardzo mnie ciekawi jak to sie moglo stac....

Michał wstał o 6 ale daliśmy go do wyrka naszego i już zasypia wiec jak zuliki jeszcze śpią - nie będę gorsza sesese

Edytowane przez Bahamadia_25
Czas edycji: 2012-08-06 o 06:42
Stary 2012-08-06, 06:40   #4522
Oliveira79
Zadomowienie

hejo witam sie ponowniebylam tu juz dzisiaj po 6ej ale widze ze mi posta zezarlo :-/

u nas tez dzisiaj upalnie

Stary 2012-08-06, 06:43   #4523
glamourous
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ja_dalia Pokaż wiadomość
znam to, tylko skad ten placz ??? bo to mnie zastanawia .... ze zamiast cieszyc sie ze mama jest to placze ....
bo to chyba taki placz ulgi - mamoooooooooooooooooooo jestes wreszcie gdzie byyyyyyyyyyyyyylas i czemu mnie zostawilas na tak dluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuugo buuuuuuuuuuuuuuuuuuuu a teraz wez mnie na rece i nos caly czas
Cytat:
Napisane przez ja_dalia Pokaż wiadomość
wspolczuje... moja tez nie chce mnie ogladac- na spacerze bedzie spokojna jak mnie nie widzi
musze jakies nowe wiązania poszukac na chuste bo kieszonka juz nie atrakcyjna :P
a na plecach probowalas? tylko mankament- z tylu male gnidy uwielbiaja sie we wlosy wczepiac i ciezko je wyplatac

Cytat:
ale w szatni czy na wlasciwym basenie
ja sweter ostatnio zgubilam, no ale majtki to mi sie jeszcze tylka trzymaja

ja juz po pierwszej kawce i sniadanku w pracy
nocka kolejna bardzo kiepska milion pobudek, krecenie, stekanie, cycek piecdziesiat razy
slyszalam ostatnio takie okreslenie ze ktos tam ma piersi jak pilki golfowe w skarpetkach a u mnie to chyba w podkolanowkach
Stary 2012-08-06, 06:51   #4524
Oliveira79
Zadomowienie

pisze ktoras z Was z telefonu? bo mi emoty nie wchodza cos musze w ustawieniach zmienic? bom zielona w tej kwestii

---------- Dopisano o 07:51 ---------- Poprzedni post napisano o 07:44 ----------

Cytat:

ale w szatni czy na wlasciwym basenie
ja sweter ostatnio zgubilam, no ale majtki to mi sie jeszcze tylka trzymaja

slyszalam ostatnio takie okreslenie ze ktos tam ma piersi jak pilki golfowe w skarpetkach a u mnie to chyba w podkolanowkach
hehe u mnie tez tym bardziej ze obecnie tylek wiekszy :-P

glam w podkolanowkach zawsze cieplej :-P

Stary 2012-08-06, 06:53   #4525
saaraa_lub
Rozeznanie

Stary 2012-08-06, 07:02   #4526
princessskaa
Wtajemniczenie

Dobry

U nas pobudka 6:20, poleżeliśmy ze 20min i bobcio zjadł śniadanko. Teraz bawi się na podłodze

W sobotę wieczorem wyszliśmy do miasta. Teściowa została z malutką,ale zanim wyszliśmy to ona już spała. Wracamy 1:15, a mała u teściowej na rękach - obudziła się o 23:30 i nie chciała zasnąć, leżała z teściową na łóżku i paczyła na nią.. Chyba się bała, bo jej tak dobrze nie zna, ale nie płakała. Strasznie żal mi było i małej i teściowej - bo obie zestresowane.. Roksanka zasnęła po 40min tulenia.. Nigdy się tak nie budzi po kilku godz, ale nie miała drzemki popołudniowej i zasnęła szybko, ledwo zjadła kolację z zamkniętymi oczami. Już chwilkę po 19 spała. A może gorąc ją obudził.. Nie wiem. Ale dzisiaj było wszystko ok

W niedziele byliśmy na obiedzie u babci, potem brata tż-ta zabraliśmy do siebie, poszliśmy na spacer, tak rodzinnie było Już we środę wylatują,więc będzie czas się żegnać..

Baha ładne firaneczki

Magdalena
może ktoś Ci majtochy ukradł? Jakiś wielbiciel

Glam tak poczytałam posty o Twoim żulu i powiem Ci, że się chyba go momentami czepiasz... Bez kitu,który żul by pomyślał, żeby odkurzyć za lodówką???

---------- Dopisano o 08:02 ---------- Poprzedni post napisano o 08:01 ----------

Cytat:
Napisane przez wariateczka88 Pokaż wiadomość
u nas chyba sie zapowiada upalow ciag dalszy
oj i u nas też...
princessskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-06, 07:06   #4527
glamourous
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Oliveira79 Pokaż wiadomość
pisze ktoras z Was z telefonu? bo mi emoty nie wchodza cos musze w ustawieniach zmienic? bom zielona w tej kwestii

---------- Dopisano o 07:51 ---------- Poprzedni post napisano o 07:44 ----------

hehe u mnie tez tym bardziej ze obecnie tylek wiekszy :-P

glam w podkolanowkach zawsze cieplej :-P
ja pisze z teleefonu ale nic nie zmienialam

Princ no moze ja sie czepiam ale pogoda piekna, mial odkurzyc i mielismy wyjsc na spacer
sprzatanie zajelo mu ponad 4 godz w zwiazku z czym na spacer wychodzilismy kolo 16 i polazilismy z godzinke- a myslalam ze porzadnie sobie pospacerujemy
a moze po prostu jestem upierdliwa baba, to tez niewykluczone
Stary 2012-08-06, 07:36   #4528
pokszyfka
Zadomowienie

Cytat:
pewnie tak szybko pływałaś ??

my wczoraj byliśmy u mamci na obiedzie, później zakupach, lodach i spacerku po parku... jak wróciliśmy do domu okazało się żgubiliśmy klucz przed wyjazdem w jednej ręce trzymałam Natalke, w drugiej nóż i klucz(z takim miśkiem-breloczkiem) Natalcie wsadziłam do fotelika, klucz położyłam na aucie i poszłam do ogrodu zerwać kwiatki dla mamki...tż nie zauważyłklucza...pr zypiął małą, potem ja wsiadłam do auta... db że w kotłowni było uchylne, tż rozkręcił i mogliśmy się dostać do domu...czeka nas wymiana zamków, bo czort wie kto znalazł klucz
pokszyfka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-06, 08:01   #4529
princessskaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pokszyfka Pokaż wiadomość
pewnie tak szybko pływałaś ??

my wczoraj byliśmy u mamci na obiedzie, później zakupach, lodach i spacerku po parku... jak wróciliśmy do domu okazało się żgubiliśmy klucz przed wyjazdem w jednej ręce trzymałam Natalke, w drugiej nóż i klucz(z takim miśkiem-breloczkiem) Natalcie wsadziłam do fotelika, klucz położyłam na aucie i poszłam do ogrodu zerwać kwiatki dla mamki...tż nie zauważyłklucza...pr zypiął małą, potem ja wsiadłam do auta... db że w kotłowni było uchylne, tż rozkręcił i mogliśmy się dostać do domu...czeka nas wymiana zamków, bo czort wie kto znalazł klucz
Tż w roli akrobaty?

Dla bezpieczeństwa lepiej wymienić
princessskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-06, 08:02   #4530
glamourous
Zakorzenienie

uff Pokszyfko dobrze ze sie dostaliscie do domu

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości