|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy kolejny tytuł
|
|||
| Roczki już za nami, zaraz jesień witamy. |
|
1 | 1,72% |
| Rok już za nami, teraz na bunt dwulatka czekamy. |
|
2 | 3,45% |
| Choc tak długo sie juz znamy- Z krzaków wyganiamy podczytujace mamy! |
|
1 | 1,72% |
| Kosi Kosi łapki-Jestem taaaki duży ze zjadać kanapki |
|
0 | 0% |
| Póki to lato nie minie każdy maluch na tym wątku nie jedno wywinie |
|
0 | 0% |
| Minął roczek, czas tak leci - mamy i ich wakacyjne dzieci |
|
8 | 13,79% |
| wspólny roczek już za nami i za dziećmi wciąż biegamy |
|
2 | 3,45% |
| pierwszy roczek naszych dzieci, jak len czas szybciutko leci |
|
5 | 8,62% |
| roczek mam ,zęby mam i na nerwach mamie gram |
|
14 | 24,14% |
| wizaż nadal funkcjonuje, z nami dzieci wychowuje |
|
2 | 3,45% |
| Dzieciaczki sztukę chodzenia szlifują, a mamuśki na zlot się szykują.... |
|
1 | 1,72% |
| Czas zakończyć letnie plażowanie ale nie wizażowanie. Mamuśki lipcowo-sierpniowe 2011 |
|
1 | 1,72% |
| Roczki wyprawione, dumne mamy i ich dzieci zadowolone. Mamusie lipcowo-sierpniowe 2011 |
|
0 | 0% |
| Niemowlęctwo juz za nami, drugi roczek zaczynamy! Letnie dzieci 2011 i ich rozgadane mamy. |
|
17 | 29,31% |
| Roczek minął - nie do wiary, cieszą sie lipcowe i sierpniowe mamy |
|
4 | 6,90% |
| Głosujący: 58. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2851 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czasem się przewrócą robiąc pierwsze kroczki-wakacyjne dzieci właśnie kończą ro
W grudniu przywiezlismy stelaz od Tako + Maxi Cosi, w lutym wzielismy góre na wózek - spacerówkę. Troche uciażliwe bylo chodzenie z tym kolosem po schodach do mieszkania więc kupilismy na szybko parasolke za 13euro na ebay żeby bylo wygodniej na schodach... ale czasem mialam stracha, że się rozpadnie i chcielismy cos lepszego wiec kupilismy Lili na urodziny Peg Perego... Co do foteliów... Maxi Cosi - uzywamy na codzien, czasami tż go przynosil do mieszkania jak chcialam gdzies jechac z siostra. przedwczoraj dostalismy od znajomej Romera - bedzie stal u siostry w garazu zeby nie wyciagac non stop Maxi Cosi z naszego samochodu, a babka i tak go chciala wyrzucic... W domu w polsce mam jeszcze Recaro w razie czego
![]() Ot "krótka" historia
|
|
|
|
#2852 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czasem się przewrócą robiąc pierwsze kroczki-wakacyjne dzieci właśnie kończą ro
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#2853 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Lila jujkowa - buziak za 13-tkę My też w tym jeździmy i jeszcze nie planujemy przesiadki ![]() Cytat:
Strasznie Cie tu mało ostatnio, w zasadzie w ogóle Cię nie ma Co jest?Cytat:
![]() - wożę w tym pierwszym foteliku, tym 0-13 kg. - i ... smacznego ![]() Cytat:
Co do urodzin, to my zamierzamy świętować hucznie ![]() Ale ja bym powiedziała, że to zależy od tego, na co ktoś ma ochotę i czas, a nie od wyrodności/niewyrodności Cytat:
Ona jest dla mnie strasznie radykalna, i zero-jedynkowa, jeszcze bardziej niż ja sam ![]() Oczywiście rywalizacja, o której pisze (typu, kto raczkuje szybciej), to dla mnie bzdura i tu się zgadzam, że to jakaś współczena paranoja. Natomiast nie każde rozmawiania o dzieciach i opowiadanie sobie o ich postępach uważam za rywalizację. Np. tu u nas - ciągle któraś pisze, że jej to już to umie, a druga, że jej jeszcze nie, ale dla mnie to jest wymiana doświadczeń albo wyrażanie swojej dumy i radości, a nie chęć rywalizowania z innymi. I w sumie nie raz przez takie "porównywania" człowiek się uspokaja, a nie denerwuje. Ale przynudzam
|
|
#2854 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cześć
![]() Średnio fajna noc za nami - około 3 młody się wybudził robiąc mega toksyczną qpę i potem go godzinę usypiałam, a o 4:30 mąż do pracy wstawał ![]() Cytat:
Tymek mnie zachwyca. Jul nie kuma o co chodzi ze zjeżdżalnią zupełnie Kiddy Guardian i Cybex Juno mają tą samą konstrukcję i takie same wyniki testów bezpieczeństwa Cytat:
Cytat:
![]() W przypadku drobnych dzieci jak najbardziej się zgadzam, że sprawdzą się foteliki 9-18kg I jeszcze jest kwestia, że fotelik do 36kg raczej nie będzie naszym ostatnim, bo podejrzewam że tą wagę chłopiec osiągnie zanim będzie miał ustawowe 12lat i będzie mógł jeździć bez fotelika. Cytat:
![]() Młody jak już pisałam nie poci się w tym foteliku, bez problemu zasypia i śpi. Fotelik można rozłożyć. No i łatwo się go bardzo montuje, nawet w naszym trzydrzwiowym aucie Cytat:
Julian jeździł spokojnie tylko mu łebek zaczął wystawać niemalże ![]() Cytat:
![]() Dzisiaj Tż odbiera naszego grata z warsztatu - 700zł poszło się paść
|
|
#2855 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2856 |
|
Zakorzenienie
|
jutro umowilam sie na ploty z kolezanka. mimo ze mieszkamy 10 km od siebie to widzialam ja ostatnio .... u sama nie wiem kiedy! ciesze sie jak dziecko!!!!!
|
|
|
|
#2857 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak masz za duże dochody to nie dadzą -- jak masz za niskie to też mozna nic nie dostać... Cytat:
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2858 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moj też klocek (11,3 kg) ale od 4miesięcy stoi z wagą więc chyba nie ma co się sugerować dotychczasowym przybieraniem na wadze, wydaje mi się,że teraz już będzie mniej intensywne. A na ile starczy nam 9-18 się okaże
|
|
|
|
|
#2859 |
|
Zakorzenienie
|
Radek waży 10kg. Jeździ jeszcze w nosidełku.
Edytowane przez Lili 83 Czas edycji: 2012-08-08 o 19:12 |
|
|
|
#2860 |
|
Rozeznanie
|
Hej!!
pakuję sie powolutku, bo jutro jade z Ala do mojej mamy na kilka dni.... Muszę tam jechac, bo inaczej do wariatkowa mnie zaraz wezmą ![]() W temacie fotelików, ja bym nie demonizowała tych "dobrych" polecanych fotelików z przedziału 9-36. Przecież to nie jest tak, że ten fotelik e jednej i tej samej postaci służy przez tak długi czas. Na pewno jest tak skonstruowany, że może z powodzeniem służyć zarówno 12kilogramowemu dziecku jak i 28kg. My mamy recaro i nie uważam, że w tej chwili jest mniej bezpieczny od np. recaro z przedziału 9-18. Dziecko ma dobrze chronioną główke, jest prawidłowo przypięty pasami (nie ma opcji by wyciągnęła rączki z szelek) więc już chyba tylko worek próżniowy byłby w stanie ją uchronić lepiej. A cenowo nic nie trace a mogę zyskać. Jesli mała osiągnie 18kg i uznam, że fotelik jej nie pasuje, to kupuje nowy (koszt poniosłam tkai sam jak tobi 9-18kg) a wierze, że będzie nam służył dużo dłużej i zaoszczędzimy na zakupie nowego fotelika. Swoją droga przeklinam te foteliki, wiem bezpieczeństwo itd. ale pamiętam czasy jak jeździliśmy z rodziną trasę 500km dość często, to z bratem an tylnym siedzeniu jak chcieliśmy się położyc to się położyło, odwracaliśmy się do tylnej szyby by machać kierowcom, jak chcielismy siedziec to się grzecznie siedziało. Jakoś przyjemniej ta podróż mijała Wiem wiem teraz mnie zlinczujcie ![]()
|
|
|
|
#2861 |
|
Zakorzenienie
|
alibany Ja też pamiętam te czasy
Jak widzę, jak dama mi się w foteliku wierci to aż mi jej żal naprawdę,ale wiem ze to wszystko dla jej bezpieczeństwa...
|
|
|
|
#2862 |
|
Zakorzenienie
|
zmykam do domku zaraz - do jutra
|
|
#2863 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2864 |
|
Zakorzenienie
|
A ja wróciłam od lekarza ( byłam z tą kostką ). No i musimy chodzić na rahabilitację.
Ta kostka to początek lejkowatej klatki piersiowej ( tak jak pisałam - geny po M. ). Trzeba obserwować, no i poćwiczymy trochę. Ale panią dr zaniepokoiło też, że I. nie chodzi i stawia stopy na palcach - i tu ćwiczenia kolejne. W przychodni rehabilitacyjnej pani stwierdziła opóźniony rozwój ruchowy, ale też mowę, bo młody nic nie mówi prócz mama. No i za m-ąc czeka nas pierw psycholog, potem logopeda i ćwiczenia. zapałeczko mi też nie przydzielili stypendium socjalnego na lic. wyobrażasz sobie? Teraz też próbję, ale się nie napalam nawet. Mało kto. mało komu przydzielają.
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
Edytowane przez Marina1 Czas edycji: 2012-08-08 o 15:31 |
|
|
|
#2865 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2866 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no chyba żartujesz. A pediatra powiedziała że moze później chodzic bo jest duży i cieżki, nie? idąc tym tropem też powinnam Sarę skonsultować, bo też mało mówi i z rozwojem ruchowym wiadomo jak.Wiesz co? wydaje mi się że przesadzają. Bo już "tak się przyjęło" ze jak dziecko skończy rok to ma bóg wie co umieć, mówić, chodzić, i srać do nocnika najlepiej. A Igor ma swoje tempo moim zdaniem i nie jest opóźniony o zgrozo! Wróciłam od mamy. Kiepski kontakt mamy, nie ma żadnej rozmowy... jakoś taką blokadę mam, mama też, nie mamy o czym rozmawiać. Serio. BTW mam doła. Beata 2 razy czytałam czy ci się nie pomyliło.. za małe dochody nie dają stypendium? bo niby co? chore zasady, kombinują jak mogą aby nie dać.. ja zawsze miałam socjalne jeszcze przed slubem, bo u moich rodziców udokumentowany dochód to ..180 zł z ziemi na osobę było
|
|
#2867 |
|
Zakorzenienie
|
Witam z Wiednia!
![]() Jest pięknie i cudnie. Codziennie gdzie sobie chodzimy, Domek zachwycony. Wieczorem pada zaraz po kąpieli. Wieczorem postaram się Was poczytać. Pozdrowienia!! ![]() Kilka zdjęć: |
|
|
|
#2868 |
|
Zadomowienie
|
Hej laski, my już w Poznaniu. Tż się spisał na medal
- wróciłam naładowana pozytywną energią. Jutro znowu wyjazd, bo jedziemy do rodziców, żeby pomóc w przygotowaniach do roczku Hani. Mam nadzieję, że pogoda dopisze i impreza pod chmurką się uda.![]() Dwie Majeczki- spóźnione STO LAT! Kolina , wszystkiego najlepszego z okazji urodzin. Brumku, ten cybex juno- fix jest identyczny jak cybex pallas 2-fix, tylko ten drugi ma możliwość "poszerzenia" dla starszego dziecka, a cena prawie ta sama,więc według mnie to trochę bez sensu. My z Cybexa jesteśmy zadowoleni, Hania rączki ma na tej poduszce jeśli się czymś bawi, ale może też je opuścić swobodnie wzdłuż tułowia. Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że się sprawdza, a jeździmy często i to na spore dystanse. Wiadomo, każdemu odpowiada co innego i pewnie Tymek ułatwi Ci wybór jak pójdziecie do sklepu je "przymierzyć". ![]() ---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ---------- Natka, super zdjęcia- Dominik jaki zadowolony i zębaty. Jak Wam minęła podróż? Wy jechaliście tylko we dwójkę, tak? Naprawdę podziwiam Cię, że się nie bałaś, bo ja to bym na drodze się nie potrafiła skupić. Jakieś 2 tygodnie temu jechałam po raz pierwszy sama z Hanią, ale to jakieś 10 minut i już to uważam za sukces.![]() Zapałeczko, gratuluję dostania się na studia. ![]() Marina, nie martw się na zapas. Rehabilitacja pewnie pomoże, a Igor niebawem na pewno zacznie chodzić. My na spacerze ostatnio spotkaliśmy babcię z wnuczkiem, który dopiero zaczął chodzić, a miał 18 miesięcy. To naprawdę indywidualna sprawa. |
|
|
|
#2869 |
|
Wtajemniczenie
|
a pisałam już, że moja córeczka nie śpi już w dzień ani minuty? potrafi bez spania wytrzymać od 7.20 do 20.20... czasie tylko w aucie jak już
ps. gdzie zanka?
|
|
#2870 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Marzenko a kiedy się widzimy? super że wróciłaś pozytywnie naładowana mi by też się taki wyjazd przydał ale bez dzieci ![]() Natko super zdj a te sklepy![]() laski sprzedałam łóżeczko jestem ciekawa jak je jutro spakuje |
|
|
|
|
#2871 |
|
Zadomowienie
|
Blondynko,może powystawiasz też moje rzeczy do sprzedania, skoro Ci tak dobrze idzie?
Sprzedajesz rzeczy na allegro, czy tablicy? Możemy się umówić w przyszłym tygodniu na spotkanie.To łóżeczko Nuny Ci już przyszło? Na filmiku bardzo fajnie się prezentowało. |
|
|
|
#2872 |
|
Zadomowienie
|
|
#2873 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ja głownie na all sprzedaje na tablicy ost ciezko cos sprzedać łóżeczko jutro będzie u mnie jest w drodze
Edytowane przez blondynkapoznan Czas edycji: 2012-08-08 o 19:37 |
|
|
|
|
#2874 |
|
Zadomowienie
|
Macie jakiś sprawdzony przepis na kruche ciasto (z jakimś owocem)?
AgaG, ty jesteś specem od tortów. Chciałabym tym razem go przełożyć masą budyniową. Masz jakieś sprawdzony przepis? No i powiedz mi jeszcze czym nasączasz biszkopty i w jakiej ilości?Dzisiaj odebrałam z poczty paputki. Matko, jakie one są superowe
|
|
|
|
#2875 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mój na boso lata
|
|
|
|
|
#2876 |
|
Zakorzenienie
|
ależ tu cisza
![]() Lili zasnęla, a ja skończyłam lepić uszka... też sobie wymyśliłam ![]() Kupiliśmy Lili krzesełko do karmienia Peg Perego tak że do listy wózków i fotelików doszły 2 krzesła do karmienia musze obczaić jak się sprzedaje na ebay![]() Natka zwiedzacie 5 zdjęcie boskie! Jutro mamy termin w banku.. Lila dostała list z gratulacjami z okazji roczku i mamy przyjśc odebrać prezent ![]() Ide gotować barszcz na szczęście instant z torebki |
|
|
|
#2877 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() pochwal sie jutro prezentem
|
|
|
|
|
#2878 |
|
Zadomowienie
|
Cześć!
Wpadłam podziękować za pamięć i życzenia urodzinowe dla Zosi U na all ok, poza ząbkowaniem, s.raczką i próbami wymuszania płaczem Buziaki! |
|
|
|
#2880 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:31.

Zakończone: 2

Co jest?
i ... smacznego 

idąc tym tropem też powinnam Sarę skonsultować, bo też mało mówi i z rozwojem ruchowym wiadomo jak.

No i powiedz mi jeszcze czym nasączasz biszkopty i w jakiej ilości?