|
|||||||
| Notka |
|
| Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#811 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zaczynamy bieganie zupełnie od podstaw! cz. III
Goosie - buty trzeba mierzyc i wybrac te w ktorych noga sie najlepiej czuje (juz nie wspominam o technicznych aspektach buta)
nie mam pojecia jak teraz to w Polsce wyglada ale w UK i Irlandii w sklepach z profesjonalnym obuwiem sportowym staff jest przeszkolony w zakresie doradzania - pytaja zarowno o styl biegania, jak i o budowe stopy, sa buty z wysokim tylem a nie kazdy moze cos takiego miec (ja nie moge, zaraz mi uwiera wokol kostki) ja biegam w adidasach starej generacji (kupione daaaawno temu i sobie 'spaly' w szafie ) i juz wiem ze jak je zuzyje to pojde z nimi do sklepu i pokaze ze potrzebuje takie, znaczy niekoniecznie adidasy (chyba ze beda podobne) ale chodzi o budowe buta (podobno jak ktos zaczyna biegac w jakiej marce to potem zawsze biega w tym samym bucie tylko nowszej generacji)
|
#812 |
|
Zakorzenienie
|
A ja nadal nie biegam, bo szefowa ciągle rzuca mnie na nocki. Kurde nie po to się z nocek przeniosłam aby teraz prawie cały tydzień znowu na nich być. A bieganie od nowa, od zera będę musiała zacząć we wrześniu, a wtedy pewnie pogoda nie będzie sprzyjać. Jestem mega, mega zła.
|
|
#813 |
|
Zadomowienie
|
Dobry wieczór
![]() Chociaż nie wiem czy dobry - nie zrealizowałam dzisiejszego treningu. Zastanawiam się czy moje 2,5km nie zamienić na 3,5km. W sumie ten 1km to nie tak dużo, mogłabym zrobić 6 przerw na marsza zamiast 4. ![]() Co o tym myślicie? Bo jeżeli chodzi o siły to mam ich mnóstwo
|
|
|
|
#814 |
|
Zakorzenienie
|
Skończyłam tydzień pierwszy treningu. I już widzę zbawienny wpływ biegania na moje skołatane nerwy
Wyszłam zła, smutna i poirytowana... już po 2 minutach biegu nie wiedziałam o co właściwie wcześniej 'poszło' ![]() Widzę, że jest lepiej z moją kondycją - oddycham przez nos, mniej sapię (inna sprawa że dzisiaj mamy jedyne 20 stopni), mam więcej energii i czuję, że mogłabym jeszcze trochę pobiec (tak jak dzisiaj zrobiłam jeszcze dodatkowe 3 x 2 minuty biegu + 3 x 2 minuty marszu). Czuję łydki i ciężko mi je wyżej podrywać więc sobie truchtam a nie biegam jak łania ale czego tu się spodziewać na początku Oby było tak pięknie i w piątek jak się przestawię na 3 minuty biegu
|
#815 |
|
Zakorzenienie
|
Ja od września będę mieć MultiSporta
![]() Do tego może dorzucę sobie trochę silowych ![]() Zaczęłam poza tym 30 day shred, potem myślę o Insanity Cały czas mam problemy ze wstawaniem rano W życiu chyba nie nauczę się wstawać z moim budzikiem, NIC na mnie nie działa
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
|
|
|
#816 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dzisiaj biegałam dwa razy: pierwszy raz ok. 16tej i przebiegłam 4km a drugi raz wieczorem i przebiegłam 5km bez przerwy, czyli mój rekord
|
|
|
#817 |
|
Raczkowanie
|
A ja mam dziś dzień wolnego i w sumie dobrze bo mam strasznego lenia. Miałam sobie zrobić wolne tylko od biegania a zrobiłam i od biegania i od pozostałych ćwiczeń i objadam się niezdrowym jedzeniem
ale jutro wracam do działania
|
|
|
|
#818 |
|
Raczkowanie
|
Ja niestety muszę zrobić sobie przerwę od biegania - bolą mnie okolice kolana, wręcz kuleję jak idę i boli mnie noga, cóż za duże ambicje, musiałam biec na maksa, zamiast wolno, bo po co skoro i tak ni byłam zmęczona w trakcie i po biegu, no i przeholowałam ;/ Zatem chyba z tydzień przerwy będzie... może smarowanie Ketonalem coś pomoże. Tak bym chciała pobiegać
![]() Biegacie codziennie? Ponoć powinno się co drugi dzień, żeby organizm miał czas na regenerację. Czy jesteście tak wytrenowane, że dajecie radę codziennie? Ja mam plan - biegać co drugi dzień 10km, taka ładna liczba. |
|
|
|
#819 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ile czasu biegasz? Ja zazwyczaj biegam około 8 km
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
|
|
|
|
#820 |
|
Raczkowanie
|
Callitus pewnie jeszcze wpływ na kolano miało to, że następnego dnia na rowerze zrobiłam 30km...
Biegam godzinę, ok. 8km, był to mój pierwszy bieg z butami, bo dopiero zaczynam przygodę z bieganiem Docelowo chciałabym robić standardowo 10km.
|
|
|
|
#821 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
może bieganie stanie się moim 'lekiem na całe zło' oby!gratulacje!!!
|
|
#822 |
|
Zakorzenienie
|
Skoro dopiero zaczynasz, to nie dziwne, że kolana sie buntuja. Nie przeginaj, bo zrobisz sobie duza krzywde.
|
|
|
|
#823 |
|
Zakorzenienie
|
dziękuję
![]() co do terapeutycznego działania biegania to może być i racja, bo dzisiaj miałam trochę nerwów a teraz już jestem w dużo lepszej formie psychicznej
|
|
#824 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#825 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#826 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Krótsze dystansy, nogi też muszą się przyzwyczaić do nowego wysiłku, do tego dobra rozgrzewka przed biegiem (+stretching) i dobre rozciąganie po bieganiu
|
|
|
|
|
#827 |
|
Zakorzenienie
|
ale mi się dziś wyśmienicie biegło
![]() w sumie pobiłam swój rekord, bo biegłam 3x10min i przerwa 2 min, na koniec sprint muszę sprawdzić ![]() muszę zainwestować w jakieś skarpetki, bo w tych zwykłych domowych kolorowych strasznie poci mi się stopa, a widziałam na stronie lidla, że jakieś sportowe wdzianka będą
Edytowane przez anoska Czas edycji: 2012-08-08 o 23:47 |
|
|
|
#828 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w Decathlonie są tanie trzypaki skarpetek do biegania Kalenji, za 15zł bodajże. Ja sobie je kupiłam, tak na początek. I póki co są ok
|
|
#829 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak tylko wrócę w październiku do Lublina to sobie kupię
|
|
#830 |
|
Zakorzenienie
|
Ja cały czas biegam w tych skarpetkach z decathlonu kalenji i u mnie się sprawdzają
Ja biegam najczęściej 3 razy w tyg. Jakoś teraz staram się nie biegać mniej niż te 10 km, bo taka niewybiegana jestem po np 5 km. czasami jednak mam czas ograniczony. Staram się biegać 2 x po około 10 km, i raz w tyg więcej czyli powyzej 15 km. Ale to takie moje przygotowanie do półmaratonu. Jak mi się zdarzy bieganie z dnia na dzień, to tego pierwszego dnia jakis króciutki dystans okolo 5-7 km, żeby nóg nie przeciązyć, a wtedy drugi dzień dłużej. Ja biegam biegam od roku. Nie bójcie się jesieni czy zimy, wtedy się dużo lepiej biega niż w upałach nawet lekkich Mój rekord to chyba -18 w zimie jak biegałam. Mam wtedy na sobie spodnie takie z meszkiem pod spodem, grubsze skarpetki, tshirt z długim rękawem i bluze. Jeszcze mam chustkę na szyję i opaskę na uszy, choć najczęściej słuchawki z muzyką w uszach dobrze chronią
|
|
#831 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale bieganie sprawilo ze jakos mniej snu potrzebuje a ten ktory mam (wczoraj i dzisiaj 6 godzin) jest jakis bardziej lepszy jakosciowo wczoraj musialam na bieganie isc o 4 rano i dzisiaj tez (poprostu musze byc w domu od 5.30 do 6.15 z powodow rodzinnych, pojscie na bieganie o 6.15 to juz za pozno), dalam rade (fakt ze wczoraj o 21.40 sie polozylam ale mialam tyle energii ze po pracy odkurzylam, zrobilam obiad, pranie i zmylam naczynia )malo tego - w ciagu dnia nie zasypiam przy biurku w pracy co wczesniej mi sie kilka razy zdarzylo ![]() ja na razie codziennie ale u mnie bieganie to na razie 12 minut, reszta to marszobieg (wychodze na godzine i 20 minut), ale mysle ze bede robic 1 dzien przerwy w tygodniu pozniej
|
|
#832 |
|
Zadomowienie
|
Ja dzisiaj już po treningu.
Po głębszych przemyśleniach stwierdziłam, że będę biegała moją trasą do końca tygodnia, a potem przejdę na 3,5km ![]() Ogółem (gdyby mi bateria w iPodzie nie siadła) byłoby wręcz doskonale, bo... - zrobiłam 3 przerwy na marsz zamiast 4 - coraz lepiej mi idzie z oddychaniem. czas treningu oceniam na +/- 16 minut (nie wiem niestety, która godzina była jak wychodziłam). Jutro też może pójdę pobiegać, ale to już zależy od kondycji moich nóg
|
|
|
|
#833 | |
|
Rozeznanie
|
Witam na wstępie
Czytam wątek już od roku. Przez ten rok poświęciłam na bieganie trochę więcej niż 1/3 tego czasu bo różne miałam sytuacje, ale planuję dojść teraz przynajmniej do 2/3 roku, czyli 8 miesięcy. Te 4 wolne na pewno gdzieś mi wypadną bo jednak nie zawsze jest możliwość na spokojne bieganie. Cytat:
Wczoraj przebiegłam się po 4-6 tygodniowej przerwie. 50 min relaksu dosłownie. Żadnego łapania oddechu, itp. I to lubię Miałam cel - półmaraton. Ale przerwa wypadła i nie będę próbować. Może za rok. A aktualnie założenia biegowe takie same jak zawsze, czyli 3-4 razy w tygodniu na bieg 40-70 min. W zależności od siły i chęci. |
|
|
|
|
#834 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem jak ja z nim biegać będę, bo mało poręczny się wydaje.
|
|
|
#835 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam samsunga galaxy i mieści się w kieszonce spodni tej na zamek zapinanej. Mam wszystko w jednym, muzykę, radio, endo, no i w razie potrzeby pomocy i tak muszę mieć telefon zawsze bezpieczniej się biega
|
|
|
#836 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sony Xperia ale ja w tej kieszonce trzymam co innego, telefon już nie wejdzie.Mam jeszcze nerke, może z nią będę biegać?
|
|
|
#837 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam Puma Faas, mieści się do niej spory smartphone, klucze i drobne na wodę
|
|
|
#838 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() U mnie dzisiaj dzień przerwy. Myślicie, że na początek bieganie 3 razy w tygodniu po pól h jest wystarczające? Na razie dążę do ciągłego biegu, bo nadal jest to marszobieg. Dopiero gdy uda mi się biec jakieś 30 minut bez przerwy myślałam o wydłużeniu czasu i może ilości.
|
|
#839 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja dzisiaj mam zasłużony dzień przerwy Jutro postaram się jakąś krótką trasę zrobić do południa
|
|
|
#840 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, a czy będąc na diecie (tzn to nie jest żadna dieta, tylko zdrowo jem, bez fast-foodów, napojów gazowanych, słodyczy, białego chleba, białego cukru) i robiąc dziennie 3-4 km biegiem oraz 26 km (czasami 30 km) rowerem, nie przesadzam? Bo gdy tak jadłam i biegała to było OK, a gdy dołożyłam rower, zaczęłam chorować, kości mnie bolą i czuję się jak staruszka.
Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:07.

) i juz wiem ze jak je zuzyje to pojde z nimi do sklepu i pokaze ze potrzebuje takie, znaczy niekoniecznie adidasy (chyba ze beda podobne) ale chodzi o budowe buta (podobno jak ktos zaczyna biegac w jakiej marce to potem zawsze biega w tym samym bucie tylko nowszej generacji)

Wyszłam zła, smutna i poirytowana... już po 2 minutach biegu nie wiedziałam o co właściwie wcześniej 'poszło'
W życiu chyba nie nauczę się wstawać z moim budzikiem, NIC na mnie nie działa

muszę sprawdzić 
Jutro postaram się jakąś krótką trasę zrobić do południa