|
|
#1051 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Koty- część V
Cześć dziewczyny
![]() Mam pytanie odnośnie odchudzania kota. Możecie mi polecić jakąś dobrą karmę do odchudzania? Kocurek waży 6 kg a wg pani weterynarz powinien 4kg, więc 2 musimy jakoś zrzucić. Pilnuje żeby w domu nikt nie dawał mu dodatkowego jedzenia z lodówki. O dziwo kocur nawet nie protestuje ![]() Proszę o jakieś przydatne rady bo szczerze mówiąc nie wiem za bardzo jak się za to zabrać. Dodam, że kot ma rok i jest wykastrowany. |
|
|
|
#1052 |
|
Nie depcze krokusów
|
A co je teraz i ile?
|
|
#1053 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A poza tym staram się jej nie stresować, przytulać, głaskać |
|
|
|
|
#1054 |
|
Zadomowienie
|
Po wizycie u weta na szybko kupiłam mu Purine One light (nie chciałam od razu wywalać kasy na coś co może nie być dobre) i daje mu wg rozpiski na opakowaniu dla kota o wadze 4kg - 60 g dziennie. Wydaje mi się jednak, że on się tym zbytnio nie najada. Dostaje po 3 porcje, które praktycznie od razu znikają. |
|
|
|
#1055 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jak dochodziła do siebie to wiadomo sikała pod siebie no i poźniej zaczął się problem bo z kuwety korzystała owszem ale sikała też (niestety) najczęściej na łóżka!!!!! tak więc pozbyłam się już trzech łóżek. Wiem że kota nie można karać bo to nie pies, więc jak chodziłam się myć to szła ze mną i najczęściej wtedy sikała więc starałam sie ją wynagradzać za to, no ale ma ogólnie taki problem że jest zazdrosna o mnie często płacze pod drzwiami, więc mówie do niej jak do człowieka: "no chodź tu, co sie dzieje?" i przychodzi wtedy ja głaszczę a ona nawet się nie wyrywa, jest srasznym pieszczochem, ale zdarza sie że zostawiam ją na weekend ale wtedy przychodzi mój dobry kolega i ją karmi i sprzata kuwete, też ją głaszcze itp.....Jak ja wziełam to była mała miała z 2 miesiace, właścicielka powiedziała że jest odrobaczona ale tak nie było!!!! miała świerzba i tasiemca więc troche trwało jej leczenie plus ta sterylizacja.... może mnie trochę w ten czas kojarzyła ze stresem... nie wiem no i wtedy najczęściej sikała.... nie mogłam mieć żadnej współlokatorki bo zawsze sikała im na posciel.... długa historia...... Kiedyś powiedziałam jej ze jak nie przestanie to ja komus oddam i przestała na długo ale później znów zaczeła i ma tak etapami.....
|
|
|
|
|
#1056 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
skoro wg rozpiski kot o jego masie tyle powinien dostawać, to widać tak ma być. Zadbaj jeszcze o dużo ruchu dla kota, jakieś fajne zabawki, można kupić różne dozowniki do karmy, gdzie kot musi się nagłowić, żeby zdobyć pożywienie, wtedy je wolniej i przy okazji ma rozrywkę. Możesz też małe porcje jedzenia rozkładać w różnych miejscach domu, żeby musiał trochę poszukać Cytat:
problemy behawioralne to sprawy wynikające ze stresu kota, kot chce jakoś to odreagować i zaczyna przejawiać różne dziwne zachowania (może to być interpretowane właśnie jako złośliwość, ale kot w ten sposób mówi: nie radzę sobie z czymś, pomóż mi). Stres mogą wywołać różne sytuacje, nawet takie niezrozumiałe dla ludzi- np. jeśli kuweta jest koło drzwi i ludzie wchodząc płoszą kota, który chce się skupić, albo w domu pojawiła się nowa osoba, nowe meble, coś się zmieniło w otoczeniu...
|
||
|
|
|
#1057 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1058 |
|
Zakorzenienie
|
esfira a czy to nie jest przypadkiem tak, że kot na diecie powinien dostawać wg rozpiski taką ilość karmy jaka jest przypisana docelowej wadze? znaczy się jak ma ważyć 4 kg to powenien dostawać porcję na 4 kg kota? tak mi się kiedyś o uszy obiło, ale nie jestem pewna na 100%
|
#1059 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Apropo nadwagi i odchudzania, Moja Shila jest niemożliwa, aktorka z niej pierwsza klasa wczoraj przyszłam do domu, był już TZ i mój brat wpadł, TZ dał kotom jeść ale ta jak tylko zobaczyła mojego brata tak się darła, tak mu pod nogi rzucała, tańczyła wkoło nóg, zawodziła ehhhh jakby od wczoraj nie jadła, zawsze taki kabaret odstawia jak ktoś przyjdzie ehehehe ma nadzieję że ktoś się ulituje i jej sypnie ponadwymiarową porcję grrrMoja mama zawsze mówi, Ty jej nie karmisz?! o_O ona tak płacze, jak mieszkałam ostatnio kilka miesięcy blok obok rodziców i mamusia zachodziła prawie codzień to Shila nieźle się zaokrągliła grrr Ja staram się być twarda a najlepiej nie wracać za szybko do domu żeby nie słuchac tego zawodzenia
Edytowane przez marea Czas edycji: 2012-08-10 o 12:57 |
|
|
|
|
#1060 | ||||
|
Nie depcze krokusów
|
Raczej nie potrzebujesz skierowania, by wykonać badanie krwi i moczu. W moim mieście w laboratoriach jest punkt pobrań i można zrobić na żądanie co się chce. Bierzesz kota pod pachę, pobierasz próbkę na miejscu, po ustalonym czasie dostajesz wyniki i z nimi idziesz do weta. Za rozszerzone badanie krwi płaciłam 110 zł, mocz jest znacznie tańszy. A, siuśki lepiej pobrać w domu
![]() Cytat:
- karmy zawierające zboża typu Purina, Royal Canin zawierają dużo węglowodanów, które powodują nadwagę - wg zasad naturalnego żywienia kotów obniżenie poziomu tłuszczu w karmie typu light nie pomoże, bo koty przerabiają tłuszcz na energię, a nie na sadełko - aby kot sycił się mniejszą ilością karmy, powinna zawierać dużo białka - zostało udowodnione, że gonitwy za piłeczką i machanie wędką regulują masę ciała zarówno kota, jak i właściciela :P Teraz trochę praktyki: - mój kot nie najada się karmami light, potrzebuje dużej ilości wypełniaczy w postaci włókien (widzę różnicę między karmą Royal Canin Appetite Control a karmą o znacznie lepszym składzie, jaką stosowałam wcześniej - tą pierwszą się najada, a tej lepszej żebrał o więcej) - na karmach z małą ilością cukrów, a dużą białka i tłuszczu przybiera na wadze Co mogę Ci doradzić, to w pierwszej kolejności ruch, a w drugiej podawanie mniejszych ilości karmy, np. rozłożenie dawki na 4 posiłki po 15g zamiast 3 po 20g. Przy odchudzaniu bierzemy dawkę docelową, ale nie musisz do niej schodzić z dnia na dzień i na początek ustal dawkę dla 5, a nie dla 4 kg, bo kot może urządzić bunt w postaci samodzielnego przeszukania każdej szafki w domu i wymiotowania. Często koty po jedzeniu dostają głupawki, więc częstsze karmienie pobudzi jego aktywność fizyczną. Jeśli kot się nauczy, że jak drze mordę, to dostanie dokładkę, to będzie to robił notorycznie, więc nie reaguj na żebry. Odchudzanie kota nie jest łatwe - będzie robił niewinną minkę zabiedzonego kociaka, żeby Tobą manipulować :P Polecam stosowanie zabawek na karmę, to spowalnia proces jedzenia. Możesz zacząć od umieszczania w zabawce 1 porcji dziennie i podawania reszty w miskach, zobaczysz jak zareaguje. Możesz też każdą porcję jedzenia podawać w zabawce, tylko nie wszystkie naraz. I ruch, ruch, ruch. Biegaj z nim, turlaj piłki, machaj wędką czy futrem na patyku... Cytat:
To jest spory problem. Jakie badania diagnostyczne jej robiłaś? W jakim miejscu masz kuwetę? Ile czasu z Tobą spędza mała zazdrośnica? Ile czasu siedzi sama? Sika przy Tobie, czy jak nie widzisz? Cytat:
![]() Cytat:
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2012-08-10 o 12:54 |
||||
|
|
|
#1061 |
|
Zadomowienie
|
Malla - dziekuję za wyczerpującą odpowiedź
![]() Widziałam w Tesco kulę na chrupki - jutro kupię, zobaczę jak to działa ![]() Teraz tylko muszę wybrać odpowiednią karmę. |
|
|
|
#1062 |
|
Raczkowanie
|
Miskaa, tak jak napisała Malla,chodzi o to, żeby dowiedzieć się czy ten kot to ten z hodowli, czy (tak jak wcześniej padły podejrzenia) "podmianka" i ewentualnie dlaczego?
Malla, normalnie leje. Robi i w kuwecie i wszędzie. Najgorsze, że wali na łóżka
|
|
#1063 |
|
Nie depcze krokusów
|
Jak ją wkładasz do kuwety, to się załatwia normalnie?
|
|
#1064 |
|
Zakorzenienie
|
Jedzą Animondę.
Nie wiem co zrobić, żwir dobry, karma dobra... Choroba? nie straszcie... będę musiała sie wybrać po odrobaczaniu. bo po prostu nie da się wytrzymać w mieszkaniu, po wejściu uderza fala zwykłego smrodu ![]() a dbam, wyrzucam, oczyszczam i cholera wie co jeszcze. nastrój : -100
|
#1065 |
|
Nie depcze krokusów
|
Mój kot chorował po jednej z najlepszych karm na świecie, więc marka o niczym nie świadczy ;]
Jedzą mokrą Animondę? A suche? Zdecydowanie taki smród nie jest normalny
|
|
#1066 |
|
Zakorzenienie
|
olenkasz a zawsze tak było czy dopiero od jakiegoś czasu zaczęły się tak śmierdząco załatwiać? Pytam, bo np. u mojego persa to norma
2 pozostałe koty jak pójdą do kuwety to nic albo niewiele czuć, a jak Arasz pójdzie to... klękajcie narody... fetor się po całym mieszkaniu niesie, ale on po prostu tak ma. Na dodatek nigdy nie zakopuje tego co zrobił.
|
#1067 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(kosztuje 5zł)
|
|
|
|
|
#1068 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
KLIK KLIK na stronie hodowli wszystkie kociaki wygladają na syberyjskie, ciekawa jestem jaką dostaniesz odpowiedz. ciekawe czemu tak sika? Moja siwa kiedyś tez sikała na łóżka, a oczywiście zdrowa była to była masakra, wiec rozumiem..
|
|
|
|
|
#1069 |
|
Nie depcze krokusów
|
Ta pseudohodowla miała też w ofercie mini chichuachua i yorki miniaturki
![]() Miskaa78 - skąd wiesz, że to ten kot, trafiłaś na podpisane zdjęcia? Jak dla mnie to ten drugi od lewej, jasny: http://pictures.trader.pl/pictures/K...D7F49B2EB5.jpg
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2012-08-10 o 15:40 |
|
|
|
#1070 |
|
Raczkowanie
|
Więc tak. Udało mi się skontaktować z hodowlą. Niestety zdjęć nie maja, bo w lipcu zepsuł im się laptok
Przesłałam fotki Małej i poprosiłam o odpowiedź, czy taki kot opuścił hodowlę pod imieniem KOKO. Czekam na odpowiedź.Malla, po wsadzeniu do kuwety czasem siknie, czasem tylko pogrzebie. Z qupą bezbłędnie idzie do żwirku, tylko to szczanie - jakby zapominała, że w kuwecie też można. Potrafi przeparadować przez pół mieszkania i nagle zwrot, ustawka i siuuu. Tak po prostu. Miskaa, ciekawe tylko, że do wszystkich ogłoszeń są te same zdjęcia (dwa rodzaje)
Edytowane przez anty_lopka Czas edycji: 2012-08-10 o 16:07 |
|
|
|
#1071 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
a kociak o tym imieniu jest wymieniony w spisie. Tylko że na zdjęciach te kociaki wyglądają jak syberyjskie, a Twoja Mała jest mało do nich podobna..Coś czuję, ze nie dowiesz sie prawdy
|
|
|
|
|
#1072 | |
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Masz drugą kuwetę w domu? Może by ją postawić w pokoju?
|
|
|
#1073 |
|
Przyczajenie
|
Chciałabym się do Was zwrócić o pomoc, jako że za jakiś czas będę mieć kotka (szczegóły jeszcze nieustalone) Udało się
Na podst. własnego doświadczenia, mogłybyście przekazać mi jakieś uniwersalne rady - od czego zacząć - np. które karmy są według Was najlepsze, kuwety kryte czy nie itp.? Zależy mi na radach opartych o doświadczenie właśnie.
|
#1074 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
Raptem wczoraj odkryłam wątek o zwierzakach, to pozwolę sobie do was dołączyć. Mam już jakiś czas kociaka, 3-letni kot schroniskowy, rudo-biały ze swoim charakterkiem. Kot bardzo dobrze dogaduje się z moim mężem, uwielbia wręcz go, daje mu się nosić na rękach, siada mu na kolana, pozwala mu pazury obciąć... Ja nieco jestem w tyle za nimi, ale mimo wszystko uwielbiam mojego rudzielca i za żadne skarby bym go nie oddała. Wniósł w nasz dom wiele radości, ale i zamieszania, tak, że nasze życie bez niego nie byłoby już tym samym. Pozdrawiam wszystkie właścicielki kociaków
|
#1075 | |
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Ja do pracy na 6 ![]() 1 i 2 - kolor sierści, struktura 3- kształt pyszczka 4- sierść Chama 5- kształt pyszczka
|
|
#1076 | |
|
|
Cytat:
|
|
#1077 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to karmy suche, ale spokojnie, kot może się najeść samymi chrupkami kuwety- ogólnie chyba lepsze są kryte, bo mniej śmierdzi i mniej jest rozwalonego żwirku, ale to zależy, ile masz miejsca, ja akurat mam zwykłą, bo kryta by się mi nigdzie nie zmieściła |
|
|
|
|
#1078 | ||||||
|
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ---------- Cytat:
A wet nic nie powiedział na temat odchudzania? Byłam dzisiaj na ogródku z córką sąsiadki (4l.) . Mój Melman je trawę, przygląda mu się długi czas, a za chwilę z taką podejrzliwością: - Ty go nie karmisz !? ![]() ---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ---------- Cytat:
Jedynie Majlo (pies) przynosił ją w pysku, jak skądś wracałam Teraz nawet nie wiem, gdzie się podziewa.---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:25 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ---------- Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...4&postcount=20 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...4&postcount=22 1. Legowisko. Jest tego masa. Moje mają taką wiklinową budkę, ale to na zimę. 2 legowiska z materiału , kupione u Chińczyków. Proste w dbaniu, piorę ręcznie, szybko schną. Wiklinowy koszyk. 2. Ja preferuję kuwety odkryte, postawione w łazience. Kuweta musi być duża, tzn: kup od razu dla kota dorosłego, nie jak czasem proponują małą dla kociaka. Kociak przecież rośnie, nie? 3. Miski stalowe/metalowe ( ) na stojaku. Kupiłam dzisiaj nowe, większe dla psów. łatwe w czyszczeniu, nie rdzewieją, stojak zapobiega przesuwaniu. Nie kupuj podwójnych plastikowych ![]() Miski 3: sucha karma, mokra, woda. 4. Żwirek. Ja nie polecam drewnianego. Zwykły np. z Carrefoura (aczkolwiek trochę kurzy) + neutralizator. 5. Karmy. Ojojoj... 6. Zabawki. Proste. Myszka,piłka, mycha na sprężynie. 7. Drapak- koniecznie. Niech będzie prosty, nieduży, ale musi być! 8. Szczotka/ grzebień. Krótkowłose koty również wyczesujemy. 9. Pasta na kłaczki np. mała Malt-Soft. 10. Dobre książki o kotach ![]() https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=815
Majlo 13.03.2013 r. Melman Pers Cham Figiel-z zepsutą łapką Papugi 23 Króliki Maksiu 20.11.2010 MałeKróliki Edytowane przez Nimfa20 Czas edycji: 2012-08-10 o 20:38 |
||||||
|
|
|
#1079 |
|
Raczkowanie
|
magicspells super, że się zgodzili
co do kuwety to ja preferuję zakrytą, bo kot nie wynosi tyle żwirku, przy odkrytej latałam z miotłą i wkurzałam się jak wbijało mi się w stopę ostatnio odkryłam, że jak Dżamper z niej wychodzi to czyści łapki o drzwiczki, a ja myślałam, że on nie potrafi sobie ich normalnie popchnąć i kombinuje, o ja niedomyślna ![]() u nas jelitka już chyba zdrowe, bo po biegunce ani śladu ![]() zamówiłam sobie rolki, ale i dla kici było coś do zabawy Dżamper i jego najlepsza zabawka świata, wszystkie myszki lasery i wędki są be
|
|
|
|
#1080 |
|
Raczkowanie
|
jeszcze transporterek, miałam ostatnio taki jakby z materiału i był koszmarny, bo kot wbija pazury i się drze materiał w środku :/ teraz wygrałam aukcje za 17.50+przesyłka za plastikowy, a Dżampi wchodzi do niego i mruczy
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:31.

) pozostają jeszcze problemy behawioralne, sikanie związane ze strachem i stresem, a złośliwość... cóż, to tylko ludzka działka 

Ale to Twoje sumienie, nie moje i to nie ja wypisuję żale w internecie zamiast działać.
problemy behawioralne to sprawy wynikające ze stresu kota, kot chce jakoś to odreagować i zaczyna przejawiać różne dziwne zachowania (może to być interpretowane właśnie jako złośliwość, ale kot w ten sposób mówi: nie radzę sobie z czymś, pomóż mi). Stres mogą wywołać różne sytuacje, nawet takie niezrozumiałe dla ludzi- np. jeśli kuweta jest koło drzwi i ludzie wchodząc płoszą kota, który chce się skupić, albo w domu pojawiła się nowa osoba, nowe meble, coś się zmieniło w otoczeniu...

)