|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1861 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 :) cz. III
O matko kochana- nie znacie zalewajki????????
![]() Zalewajka -tak jak już tu było napisane jest z kielbaską, wędzonym boczusiem, ziemniaczkami, przyprawiana czosnkiem, majerankiem, pieprzem prawdziwym, ja daje tez troche zurku z butelki i podbijam slodką smietana, tylko bez mąki bo strasznie nie lubię takci gęstych zup. A żurek u mnie to przewaznie długo gotujący się wywar z golonki, z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami- taka bardziej papka na talerzu wychodzi tez przyprawiam czosnkiem, pieprzem, majerankiem, do tego ziele i liśc laurowy. I musi byc bardzo kwasny takze leje sporo żuru z buteli i zaprawiam kwaśną smietaną.A zupa mleczna- tylko nie z makaronem a takimi kluseczkami kuleczkami u mnie nazywa się zacierką. Do tego na osobnym talerzu gotowane ziemniaki z zesmażoną cebulą. o łał, ale sobie teraz smaków narobiłam przez Was
|
|
|
|
#1862 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Przecież nie będziesz chodziła w rozpiętej jak będą mrozy. Ja zainwestowałam w wielką kurtkę w poprzedniej ciąży (niecałe 2 lata temu), w listopadzie były 2 stopnie, ja w cienkim płaszczu, tak mi zimno było, że nawet nie patrzyłam szczególnie na cenę tylko żeby kupić. B.ładna, dłuższa, czarna z paskiem. Potem ją komuś wydam.
|
||
|
|
|
#1863 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() u mnie podobnie, wszystko z dzidziusiem w porządku ale tak się ustawił, że nijak nie dało się podpatrzeć ![]() gin mówi: "ale wiesz, nie zawsze da się rozpoznać płeć", patrzy na monitor i mówi "np. w tym przypadku" buuuuu a następna wizyta ... 3 września, hihi znów hurtowo ![]() Cytat:
|
|
#1864 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)) Poczekam aż się to powtórzy, ale jeśli się powtórzy identyczne uczucie to będę już chyba pewna, że to Maluch. Jakoś..jestem w szoku
|
|
|
|
|
#1865 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1866 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
ahaha ale by w pracy wyglądał bo drugiej nie mamy![]() ![]() ![]() Cytat:
gratulacje![]() jutro gotuję zalewajkę!!! już od dawna się zbieram a tu taki wątek! tylko że ja gotuję na żurku własnej roboty i dodaję jeszcze grzyby suszone lub świeże
|
||
|
|
|
#1867 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35871467]
No jak to co? taki... żurek z kartoflami, kiełbaską, wędzonką. Myślałam, że zalewajkę to wszędzie się robi ![]() .[/QUOTE] słowo "zalewajka" jest chyba bardziej znane na śląsku, reszta kraju mówi po prostu żurek. Tak sądzę, bo też się wiele razy spotkałąm z tym że się mnie pytano co to zalewajka
|
#1868 |
|
Zadomowienie
|
Jestem dziewczynki na spokojnie przy klompie, ale mi mamusia okno wyszlorowala, chyba nigdy nie bylo takie czyste .... I dostalam z☠☠☠ki, jak uslyszala, ze nigdy nie mylam rolety zewnetrznej
![]() ![]() ![]() ![]() Odadalam tez jej a ona da dalej, 3 nieuzywane stre juz komplety poszewek, ktore mialam w razie jak zabraknie poszew, 4 poduszki, bo uzywamy juz tylko takie pienkowe, a ja teraz ta dla ciezarowek + 2 koldry, mowic zebym nie plakala to sie cos pomysli, czyli wychodzi ze moge sie spodziewac prezentu w postaci nowiutkiej koldry ![]() ![]() Dostalam tez 500 zl na nowy odkurzacz, bo moj sie psuje i wspomnialam ze marzy mi sie wodny za 800 zl, a mam jedynie 300 i narazie zusuy nie widac, to mi dolozyla ... Chyba bede mamcie czesciej zapraszac ![]() ![]() ![]() Dziewczynki juz was nadrabiam, bo zescie napisaly 6 stron moje rekordzistki kochane
|
|
#1869 |
|
Zakorzenienie
|
w wodziance nie ma żuru
|
#1870 |
|
Zakorzenienie
|
Uciekam na łóżko bo czuję się jak rozjechana czołgiem... i do tego boli mnie głowa
małż pojechał na noc znowu a jutro jak tylko wstanie to ma na 12 do 20 może wybiorę się wobec tego na jakies oglądanie wystaw sklepowych, jesli bede się czuła lepiej niż dzisiaj. Teraz łazienka, jakieś witaminki i na łóżeczko. Może jeszcze coś przeczytam dobrej nocki |
|
|
|
#1871 |
|
Zakorzenienie
|
to zależy ile się żuru wleje, ja wolę kwaśną
|
#1872 |
|
Zadomowienie
|
A tak wogole leci planeta malp na polsacie nie wiem czy lubicie .. I kupilam sobie dzis w tesco puzle 2 tys sztuk, oj bede miala zajecie na jakies 3 dni .... Kiedys kochalam ukladac puzle ...
|
|
#1873 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobrze że operacja poszła dobrze ![]() A ja sie własnie posprzeczałam z mamą bo wybieram sobie restauracje na obiad weselny oczywiście w tym mieście nie ma żadnej normalnej restauracji z gustem same jakies wiejsko weselne;/ i wybrałam sobie taka jaka mi sie podoba a ona że "bo w tej co ja znalazlam jest tak ladnie zielono i mozna wyjść a Twoja jest przy ulicy" wrrrr :/
|
|
#1874 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gotuje sie go z pokrojonymi w kostke ziemniakami, kielbasa, jajkiem, majerankiem, czosnkiem, cebula i innymi standardowymi przyprawami ![]() Wyzej napisalam o co mi chodzilo z ta wodzianka |
|
|
|
|
#1875 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oj powiem Wam że narobiłyście mi smaka na zalewajkę a mialam pieczarkową jutro robić :/
|
|
#1876 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#1877 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czyli muszę sie nastawić na kupienie kurtki. Cytat:
|
||
|
|
|
#1878 |
|
Przyczajenie
|
lecę garnki myć bo mnie ze zlewu już wołają a potem lulu pać
buźka!
|
|
|
|
#1879 |
|
Zakorzenienie
|
Ja właśnie się zastanawiam, czy coś kupić, a jeśli już coś kupić
, to gdzie dostać ładny krój? Mam płaszcz zimowy, który ma krój trochę jak bombka, ale wydaje mi się, że o ile biust w niego wcisnę, to brzucha 7-9miesiąc już pewnie nie... A muszę coś mieć ciepłego, bo będą święta, to będę latać po prezenty z TŻem dla całej rodzinki naszej, poza tym uczelnia co drugi weekend, muszę zdać egzaminy w terminie 0, żeby potem mnie nie ścigali, jak będę świeżo po porodzie... Więc ciepła, gruba i wygodna kurtka by się przydała...
|
|
|
|
#1880 | |
|
Raczkowanie
|
Nazwę ,,zalewajka" pierwszy raz słyszę. Żurek mniam, ale bym sobie zjadła
![]() Cytat:
Wszystkie macie prześliczne brzuszki, jest się czym pochwalić. Tak patrzę na siebie i gdzie jest mój
|
|
|
|
|
#1881 |
|
Zadomowienie
|
A ja właśnie dzisiaj na obiad miałem żurek
![]() Prze chwilką zjadłam fryteczki z keczupem i jestem ociężała a jeszcze w lodówce czeka na mnie bananowiec
|
#1882 |
|
Zadomowienie
|
Co do zalewajko- zurku, bo u mnie tez wychodzi, ze ja robie taki miks ... Gotuje wywar z bialej kielbaski, ale wczesniej namaczam kilka suszonych grzybkow i tez dodaje do tego wywaru + ziemniaki w kosteczke, cebulke + przyprawy ... Zalewam to takim zakwasem w plastikowej butelce, mam 1 ulubiony, jest bardzo kwasny ... W sumie nie wiem czy to zurek czy zalewajka teraz
![]() ![]() My na to mowimy zalewajka bo raczej nigdy do tego jajka nie dajemy, ale z waszych opisow widze, ze to tez pod zurek podchodzi ![]() Moja ostatnia milosc : kanapki z maslem, lub jakims serkiem takim smakowym, na to gruby plaster pomidora posypany czosnkiem na to cienka warstwa majonezu ... dzis zjadlam takie 4
Edytowane przez aska27adopcje Czas edycji: 2012-08-13 o 20:33 |
|
|
|
#1883 |
|
Zakorzenienie
|
Czemu mamy zawsze się do wszystkiego wtrącają, już usłyszałam że mój lokal na obiad weselny jest jak na obiad niedzielny, tylko że przeciez to będzie zwykły obiad ! czemu nie moge sobie wybrać sama jak chce !!!
![]() ![]() ![]() Tylko musze chcieć knajpe jak na 200 osobowe wesele ze stawem w około i ogrodem
|
#1884 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A kto placi za obiad pewnie rodzice ... Moze postaraj sie jakos na spokojnie ponegocjowac, w koncu to twoja przyjecie, jestes w ciazy i masz sie tam dobrze czuc ... Ja zauwazylam, ze grosszek w moim brzuchu jest dobrym punktem przetargowym ...
|
|
|
#1885 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
takie już są
|
|
#1886 |
|
Zakorzenienie
|
Na południu znają,ale już Polska środkowa i północ to dla nich nieznane danie.
|
|
|
|
#1887 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1888 |
|
Zakorzenienie
|
Bokeh : możesz i postaw na swoim. Może nieco dyplomatycznie, ale jednak. Bez przesady - to WASZ dzień.
|
|
|
|
#1889 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie lubię żurku (z jajkiem i kiełbasą), natomiast bardzo lubię taki "ze słoika", nie wiem jak on się nazywa dokładnie, z grzankami i słoninką
|
#1890 |
|
Zadomowienie
|
Jakiś kiepski dzień dziś mam, nie mam na nic siły i oczy mi się zamykają juz od 16
![]() Gratuluje udanych wizyt i czekam na kolejne relacje Brzuszki jak zwykle piękne i zdjęcia dzieciaczków również Wstawiam Wam mój 18 tygodniowy brzuszek, dzidziuś w nim dziś wyjątkowo harcuje
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:25.

tez przyprawiam czosnkiem, pieprzem, majerankiem, do tego ziele i liśc laurowy. I musi byc bardzo kwasny takze leje sporo żuru z buteli i zaprawiam kwaśną smietaną.

duphaston konczy mi się dzisiaj, a plamienia nie ustaly, nie wiem czy isc na wizyte jutro znów czy "przeczekać", tylko ile?Kurcze nie moge sie zdecydowac na lekarza prowadzącego, do tego, który mnie nie chcial przyjąć mam ustalona z dawna jeszcze wizyte na jutro. Nie odwołałam jej, i waham sie co zrobic. Dopiero pare dni temu mialam usg jedno i drugie, no i boje sie, że mogłabym zaszkodzic dzidzi. Doradzcie cos kochane, bo juz sama nie wiem. Teraz to leze, nic nie robie
No i ten brzuch płaski (13 tydz)
mam nadzieje, że jednak będę się mieścić w moją zimową. Jakoś szkoda mi kasy na kupowanie kurtki np. o 2 rozmiary większą, bo co potem będę z nią robić ?
Przecież nie będziesz chodziła w rozpiętej jak będą mrozy. Ja zainwestowałam w wielką kurtkę w poprzedniej ciąży (niecałe 2 lata temu), w listopadzie były 2 stopnie, ja w cienkim płaszczu, tak mi zimno było, że nawet nie patrzyłam szczególnie na cenę tylko żeby kupić. B.ładna, dłuższa, czarna z paskiem. Potem ją komuś wydam.

i jestem ociężała a jeszcze w lodówce czeka na mnie bananowiec
ślub 28.04.2012